Joi va fi ultima ediție a emisiunii tv Biziday. Doar a emisiunii tv!

Moise Guran

Înainte de toate ar trebui să știți că nu e o decizie intempestivă. Este calculată, planificată din timp și este o decizie destul de cunoscută deja în lumea media. Așa cum v-am spus, în lumea noastră nu există secrete. Decizia de a renunța la emisiunea tv și, implicit, de a-mi întrerupe cariera de realizator tv am luat-o la finalul anului trecut, am comunicat-o colegilor din echipa Biziday în ianuarie și, imediat după aceea, colegilor de la Digi24 și partenerilor de la RCS. Aceștia mi-au oferit imediat posibilitatea de a veni în dezbaterile de la Digi24. Am acceptat această ofertă, iar din toamnă voi fi invitatul lui Cosmin Prelipceanu cel puțin o dată pe săptămână, dar și la evenimentele extraordinare.

Am luat de asemenea decizia de a semna un contract pe cinci ani cu Europa FM pentru emisiunea România în Direct, dar și pentru pastila Biziday, editorialul radiofonic difuzat zilnic la 7.30 dimineața și la 18.30 seara.

În paralel am cooptat o echipă de informaticieni cu care am început să lucrăm la o aplicație de știri, despre care deja ați aflat.

De ce renunț la emisiunea tv?

De principiu pentru că la ceva trebuia să renunț, căci nu mai îmi ajungea ziua de 24 de ore. Și atunci am început să analizez lucrurile din toate punctele de vedere, pentru a lua decizia corectă.

Site-ul biziday.ro merge excepțional, audiențele nu au încetat să crească de la lansarea sa în 2010.

Emisiunea România în Direct de la Europa FM merge de asemenea foarte bine, fiind lider național de audiență pe segmentul de populație tânără și activă.

Emisiunea tv Biziday merge bine, fiind lider de audiență între programele Digi24 pe segmentul de populație tânără și activă. Pe intervalul nostru și pe segmentul de vârstă 25-55 Urban, Biziday depășește toate celelalte posturi de știri, cu excepția Antena 3. O să vedeți mai târziu de ce mă raportez la această categorie de vârstă și nu la altele.

Afacerea Biziday, dezvoltată din vânzarea combinată de publicitate pe cele trei platforme, tv, radio și on-line a rămas de asemenea foarte profitabilă. Dar eu nu am pus niciodată în balanță profiturile cu meseria mea de jurnalist.

Nevoia de a dezvolta mai mult partea de comunicare pe internet eu o simt deja de câțiva ani iar internetul mobil (împreună cu rețelele de socializare) pare a schimba semnificativ mai mult decât televiziunea ceea ce se întâmplă în societatea noastră.

Asta pentru că publicul tv este din ce în ce mai în vârstă și mai puțin activ, în vreme ce radioul și internetul (mobil) ajung într-o măsură mult mai mare la forța motrice a societății – tineri, ocupați, cei de la care sperăm totuși să ducă țara într-o altă direcție decât cea în care a mers până acum. Asta nu înseamnă că toți telespectatorii emisiunilor tv sunt pensionari, mai puțin educați și lipsiți de educație. NU! Din contră, emisiunea Biziday de la Digi24 are de departe cele mai bune demografice de pe segmentul ei, dar e chestiune de luni, poate de un an sau doi, până când cei mai ocupați dintre telespectatori vor prefera să afle lucrurile de pe mobil atunci când acestea se petrec, decât să stea seara la televizor.

unici

Am pus cifrele unele lângă altele și am ajuns la concluzia că această tendință care se manifesta oarecum timid acum 5-6 ani când telefoanele deștepte începeau să devină fenomen de masă a depășit un punct critic, că nu doar eu ci majoritatea jurnaliștilor (inclusiv formidabila redacție Digi24) va lucra cu informații transmise în mod proritar pe mobil, în maximum doi ani și că oricât mi-ar plăcea mie să vorbesc cu graficele la televizor, tot graficele îmi arată că indiferent cât de eficientă ar fi echipa Biziday, serviciul (de educare în special) pe care îl facem comunității ca jurnaliști, nu mai este la fel de eficace, cum era în urmă cu câțiva ani.

Am mâncat ani buni o pâine din televiziune și nu vreau să fiu înțeles greșit… Am tot respectul pentru cei care preferă în continuare să aștepte seara pentru a afla ce s-a mai întâmplat în țară sau în lume, să vadă o dezbatere politică, economică sau de altfel.

Dar pe măsură ce internetul mobil pătrunde de jos în sus pe scara generațiilor, pe măsură ce grupuri de români mai noi sau mai vechi, dar mai adaptate capitalismului, exigențelor, acestei lupte permanente pentru supraviețuire și unor alte valori au acces la informație în timp real, în fața televizoarelor rămân tot mai des părinții și bunicii noștri.

Unei noi generații, să-i spunem generația bizi, generația care a abandonat deja televizorul sau o va face în anii următori, îi va veni rândul să reușească cu România în ceea ce alte generații poate au dat greș. Eu după acea generație mă duc.

Sigur, televiziunea va continua să conteze ca platformă de dezbateri publice, acesta este și motivul pentru care voi rămâne și eu în dezbaterea tv, alături de Cosmin, o dată pe săptămână. Voi fi însă zi de zi, la prânz, în dezbatere cu ascultătorii Europa FM, așa cum fac deja de mai bine de cinci ani.

Și, desigur, voi continua să scriu aici pe Biziday.ro, pe cât posibil zilnic, sau ori de câte ori voi avea ceva de spus. Aici veți găsi analizele cu care v-am obișnuit în ani de zile la tv, iar știrile importante vor ajunge la dumneavoastră în timp real, pe telefoane, atunci când Aplicația Biziday va deveni operațională.

Sigur că regret că a trebuit să iau o asfel de decizie. Probabil telespectatorii vor fi dezamăgiți, dar dacă nu aș fi luat-o aș fi fost eu dezamăgit de mine. Pentru mine să fiu jurnalist a fost întotdeauna mai mult decât un job, iar scopul, principiile pe care le promovez au contat mai mult decât anii de muncă și de acumulare profesională în tv. Țineți cont că am 17 ani de când lucrez în televiziune, că am plecat de jos și că am trecut prin toate fazele de specializare (reporter, producător, realizator-prezentator) că am dezvoltat și o afacere foarte profitabilă în jurul emisiunii tv și, cel mai important dintre toate, că am crescut o echipă excepțională de tineri jurnaliști, cei mai mulți luați încă de pe băncile facultății, de care va trebui să mă despart. Sigur, ei vor rămâne în structura de știri a Digi24, căci sunt jurnaliști de televiziune, dar nu vreți să știți momentul în care le-am comunicat decizia mea. Le-am spus exact ce vă spun dumneavoastră acum. Au înțeles, n-a scos unul un cuvânt. N-a întrebat nimeni dacă nu se poate altfel, au plecat din sala de ședințe ca de la înmormântare.

Pentru ei va fi însă o ocazie să se reinventeze ca jurnaliști, așa cum și alții din echipă au făcut-o înaintea lor în momentul în care ajunseseră la un nivel de evoluție peste care nu mai puteau trece într-o echipă dominată de veșnicul Moise. Sunt oameni cu principii solide, jurnaliști dedicați meseriei, de care veți auzi mai mult decât ați auzit până acum, chiar dacă poate nu veți ști întotdeauna că ei au fost echipa Biziday.

Joi va fi așadar ultima emisiune Biziday de la tv, dar se termină și sezonul de la radio. Voi continua să scriu aici pe site și peste vară, iar din septembrie revin cu România în Direct la EuropaFM și cât mai curând cu Aplicația Biziday.

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

191 răspunsuri la Joi va fi ultima ediție a emisiunii tv Biziday. Doar a emisiunii tv!

 • mititelu
  Martie 15, 2017 la ora 01:14

  Buna

  Răspunde
   
 • stefan
  Martie 8, 2017 la ora 14:11

  eu cred moise guran este un bivol african ,la cei 1,85 m inaltime!! cred in continuare ca nu este un om de presa !nu are ce cauta in presa! este decat un om care citeste ceva scris de alte persoane, cred ca este un om fals, o portavoce asumata,un tamp!! de la tara!! mai trebuie sa mearga la scoala!! asa sa ne ajute Dumnezeu!!

  Răspunde
   
 • sleeve- modding
  Ianuarie 24, 2017 la ora 23:45

  Si eu tind sa cred ca are legatura cu Nicolicea…
  Pacat ca astfel de derbedei ajung sa provoace asemenea lucruri in spatiul privat Tv.
  Dl „actual” parlamentar (atoate stiutor de Constitutie-bineinteles interpretata in folos propriu) pe vremea taranistilor (la guvernare) conducea Judetul Severin si vamuia outsideriii care nu aveau obladuirea PSD , il stiu f bine pe el si pe fratele lui.Niste jepcari.Ma ia capul cind vad ce fel de oameni ajung in Parlament…

  Răspunde
   
 • vicsan
  Septembrie 25, 2016 la ora 20:03

  Un basist mai putin in fata ochilor! VALEA CON DYOS! P.S.Sunt atatea de spus in privinta ta…

  Răspunde
   
 • Pata
  Septembrie 20, 2016 la ora 19:14

  Cat mai multe emisiuni ,cat mai pragmatic si așa cum va stim noi toți

  Răspunde
   
 • stefan tst
  Iulie 9, 2016 la ora 07:58

  Am 55 de ani si pot spune ca am urmarit si urmaresc, atat emisiunile tv,cat si cele radio.Ma bucur de schimbarea pe care o faci si te voi urmari in continuare.Am lucrat multi ani la buget,am lucrat multi ani la privat,dar tot pe cont propriu este mai bine.Cel putin deciziile, bune sau rele,reusitele sau nereusitele, i-ti apartin.Toate cele bune.

  Răspunde
   
 • Ada
  Iunie 30, 2016 la ora 19:37

  Draga Moise,

  Locuim in Germania si deoarece nu avem antena, noi iti urmaream dimineata, la cafea, inregistrarea emisiunii din seara precedenta.
  Iti multumim pentru emisiunile excelente, pentru cultura economica si politica pe care ai dat-o unor generatii intregi. Consider sa Romania si romanii aveau si au in continuare nevoie de Moise Guran.
  Poate ca totusi vizualul are un impact mai mare decat audio-ul, dar cu siguranta tu stii cel mai bine ce este bine pentru tine si noi ceilalti.
  Oricum, generatia bizi si nu numai, te va astepta oricand sa te intorci.
  Mult succes in noile proiecte si toate cele bune!

  Răspunde
   
 • CALIN S
  Iunie 27, 2016 la ora 13:56

  Domnul Moise,
  Ma numesc Calin 32 ANI , si sunt din Oradea .
  Vam urmarit inca de cand erati la tvr 2 .

  Va informez ca asteptam cu nerabdare noua aplicatie , care sper sa fie cat mai accesibila, sa aiba si format audio / video.
  Daca informatia va veni in timpul zilei, ( nu la 22.00) sper ca nu vom mai lasa sa treaca noaptea cu amnezia specifica, si sa ne coagulam cat mai rapid.
  In Romania, anticopii exista, si sunt foarte puternici, altfel eram stersi din istoriei. Ne trebuie doar INFORMATIE OBIECTIVA, SI ORGANIZARE !!
  P.S. ti-am luat exemplul, si incerc sa fiu cat mai bun in cea ce fac….

  SUCCES !

  Răspunde
   
 • mihai
  Iunie 25, 2016 la ora 14:16

  Moise,

  Am scris zilele trecute niste randuri si o opinie. Nu asteptam nici mesaje nici reactii. Nu sunt „un important”. Ma asteptam insa ca dupa un timp sa-mi regasesc mesajul. Nu s-a intamplat si nu pot sa cred decat ca ideile au intrat in conflict cu tehnologia.
  Astept cu infrigurare reglarea problemei 🙂

  All the best
  mihai

  Răspunde
   
 • vesti_proaste
  Iunie 24, 2016 la ora 17:13

  Fara suparare dar sunteti inconstient. Desi a-ti analizat faptul ca majoritatea vizitatorilor sunt tineri si foarte tineri (printre care si eu), a-ti esuat sa intelegeti ce implica acest lucru.

  Generatiile curente prefera contentul video fata de cel audio, nici nu mai vine vorba de cel scris. Emisiune TV sau nu, motivul pentru care tineretul va viziteaza platforma online este pentru a vizualiza stirile oferite de dumnevoastra in format video.

  Daca acest lucru va inceta, veti observa o scadere semnificativa in popularitate. De fapt acesta este unul din 2 articole pe care le-am citit pe site datorita importantei sale, spre deosebire de emisiuni care le-am vizionat in procent > 75%.

  Răspunde
   
 • George
  Iunie 24, 2016 la ora 16:33

  Toata stima,
  Avand in vedere riscul ca cetatenii care vor folosi aplicatia sa nu citeasca tot, puteti prezenta anumite stiri, pe aplicatie, live – video.

  Răspunde
   
 • Ursu
  Iunie 24, 2016 la ora 13:50

  Nu cred ca decizia sa renunti la emisiunea ta ai luat-o, asa, pur si simplu. Cica, nu mai ai timp!
  Sunt convins ca ”te-a ajutat cineva” sa iei aceasta decizie.
  Daca chiar a fost doar decizia ta si numai a ta, atunci eu cred ca faci o mare greseala.
  Daca crezi ca lumea te va urma pe ”telefonul mobil” este o mare prostie.
  Chiar tu ai spus-o in emisiune, si nu odata, ca romanul nu mai citeste. Iar marea majoritate a posesorilor de telefoane inteligente nu stiu sa le foloseasca decat pentru poze si sa dea like-uri.
  Daca doar 10% din publicul tau fidel te va urma pe ”telefon” va fi minunat.
  Dar stiu ca nu a fost decizia ta. De aceea nu iti reprosez nimic.
  Asta-i tara!
  Pacat! MARE PACAT!

  Răspunde
   
 • Angel
  Iunie 24, 2016 la ora 13:37

  Anul trecut eram enervat ca mereu trebuia sa comut intre TVR 1 unde era emisiunea lui Dragos Patraru si DIGI24 emisiunea lui Moise Guran.

  Pe urma m-am bucurat cand am auzit ca Starea natiei se muta la DIGI24, prin urmare puteam sa vad ambele emisiuni intregi.

  Imi plac emisiunile voastre pentru analizele si prezentarea evenimentelor prin prisma unei gandiri logice si in baza unor probe, avand in vedere dezinformarea actuala din media.

  Imi pare rau ca ati decis incetarea emisiunii, stirile de pe mobil nu vor avea energia pe care o prezentati la TV si nu vor fi asa de credibile pentru cei care nu va cunosc si nici nu va vad.

  Avand in vedere ca este prima oara cand postez, doresc sa va felicit pentru munca depusa atat de dumneavoastra cat si de echipa.

  Ar trebui sa va dea mai multa incredere toate mesajele de sustinere de mai sus si cele care vor sa vina.

  Răspunde
   
 • Marian
  Iunie 24, 2016 la ora 00:46

  De azi în colo nu o să mai am motiv să deschid televizorul. Nu-mi pare rău de asta dar conținutul video ar fi păcat să dispară de tot. Aștept cu nerăbdare aplicația de mobil. Deși ascult mult mai des „Romania în direct” trebuie să spun că am preferat emisiunea „Biziday”, doar că nu obișnuiesc să deschid televizorul la fel de des precum radioul. Sigur că și ora la care sunt difuzate este un factor. Însă în momentul în care am acces la internet pagina de youtube este prima pe care o accesez și dacă Biziday ar avea un canal acolo puțin probabil să mai ratez vre-o știre cu această marcă.

  Răspunde
   
 • Eduard
  Iunie 24, 2016 la ora 00:45

  Sunt trist, a murit regele (emisiunea), dar cu speranta – traiasca regele (initiativa)! Cred ca e nevoie de formatori de opinie ca tine, Moise, poate chiar lider in lupta cu nicolici sau p(m)ontzi. TV-ul ne tine in fotolii, poate noua varianta ne va si coagula si mobiliza.

  Răspunde
   
 • Virgil
  Iunie 24, 2016 la ora 00:25

  Doar ca reper, eu am consumat articolele si emisiunea TV direct de pe site sau cateodata live pe digi24.ro.

  Principiile si mesajele pe care te lupti sa le transmiti au ajuns la mine si m-au trezit din somnolenta si dezinteresul general pe care il aveam fata de viitorul acestei tari. Le voi transmite si eu mai departe atat copiilor mei cat si celor din jurul meu si pas cu pas, incet dar sigur ne vom schimba tara inspre bine.

  Iti multumesc mult pentru aceasta cat si pentru informatiile primite dea lungul anilor si modul lor de prezentare, in stilul tau caracteristic si inconfundabil.

  Imi pare rau ca nu voi avea sansa sa te urmaresc video atat de des dar inteleg decizia si directia luata si iti doresc mult success in continuare si voi continua sa urmaresc materialele pregatite de tine si echipa ta indiferent de forma lor.

  In speranta ca totusi te voi mai vedea intr-un nou format video online si in viitor nu imi ramane decat sa iti spun … the honour was all mine.

  Multumesc,
  Virgil

  Răspunde
   
 • Danut
  Iunie 24, 2016 la ora 00:15

  Păcat ca pleci, dar te urmăresc în continuare,sperând sa fii la fel de incisiv. Succes!

  Răspunde
   
 • FanBiziDay
  Iunie 24, 2016 la ora 00:02

  Sedus si Abandonat….cam asa ma simt…eu si multi altii probabil.
  Era confortabil sa vad emisiunea la TV seara, deseori ma simteam ca in copilarie cand asteptam desenele. Desi sunt destul de tanar, lucrez in IT, am acces pe smartphone la internet, pot spune ca urmaream mai des emisiunea la TV decat din inregistrarile postate pe site, TV -ul este inca folosit pe scara larga si o sursa de informare. Sincer, regret ca se opreste emisiunea tv, sper sa va razganditi sincer. Multa lume va iubeste si din generatia in varsta, parintii mei va urmaresc cu interes la fiecare emisiune, si dansii nu au acces la internet iar radio prea putin ascult. Cu cei in varsta care va iubesc cum ramane?

  Răspunde
   
 • lovin
  Iunie 23, 2016 la ora 23:13

  Pacat! Chiar te urmeream seara cu interes. Nici nu am stiut pana la sfarsitul emisiunii din aceasta seara ca este ultima. Dar sa ne multumim cu ce ne-a ramas. Din fericire sunt si ascultator europa fm. Mult succes! De ce am impresia ca am piedut un prieten drag. Ma simt ca echipa ta care a parasit sala de sedinte in tacere!!!!!

  Răspunde
   
 • paul
  Iunie 23, 2016 la ora 22:45

  Domnule Guran,
  nu e nici un bai ca iti vezi de cariera. Se va gasi cu siguranta un alt latrau sa-ti ia locul. Te-am urmarit mult timp la TV in speranta ca la un moment dat ma voi lamuri care era firul calauzitor in talmesbalmesul de informatii cu care ne impuiai capul in fiecare seara. Sa fiu sincer nu prea am reusit, nici o informatie sau idee nu ai dus-o la o concluzie clara: lucrurile stau asa sau altfel. Totul in coada de peste. Cred ca la radio o sa-ti fie mult mai greu sa te faci inteles, fara grafice si diagrame. Oricum , omul e dator sa incerce.
  Mult succes in continuare, cauza pentru care te zbati pare a fi cea corecta.

  Răspunde
   
  1. Sorin
   Iunie 23, 2016 la ora 23:09

   Pentru Paul: De ce nu te uiti pe Antena3 comunistule ? Emisiunea lui Moise e pentru oameni destepti.

   Răspunde
    
 • Roland
  Iunie 23, 2016 la ora 13:23

  Personal cred ca plecarea de pe sticla este o decizie gresita. Impactul video este mult mai mare decat cel audio. Ochii care nu s evad se uita.

  Răspunde
   
 • Munteanu Razvan
  Iunie 23, 2016 la ora 12:34

  Sunt un tanar de 25 si pot spune ca datorez extrem de mult domnului Guran si echipei Biziday. Urmaresc aceasta emisiune fara gres de cand era pe TVR1 si eu eram doar un pustan cu drept de vot, fara niciun fel de educatie economico-politica citandu-l pe Caragiale cu al sau faimos „io cu cine votez?”.

  Emisiunea dumneavoastra m-a modelat ca si tanar adult si mi-a aratat ce inseamna jurnalismul adevarat scotandu-ma din BOMBELE si SENZATIONALUL celorlate televiziuni si emisiuni de stiri. Pentru asta va multumesc si va asigur ca voi face tot ce imi sta in putere sa schimb aceasta tara. Voi fi medic peste un an. Nu voi pleca. Nu voi lua mita. Voi avea grija de pacient de parca imi e parinte. Asta datorita, in parte, si mesajului transmis constant de dumneavoastra.

  Cat despre analiza dumneavoastra, sunt de acord. Luna trecuta mi-am anulat abonamentul la TV, deoarece urnaream doar digi24, lucru pe care il pot face si online.

  Astept cu nerabdare aplicatia si va urez forta de munca in continuare pentru formarea unei noi generatii.

  Răspunde
   
 • Norbert
  Iunie 23, 2016 la ora 12:15

  Nu sunt neaparat suparat pentru ca inceteaza emisiunea TV. Pana la urma continutul este cel pentru care te urmaresc cu atata interes. Mediul prin care ajunge informatia la public este mai putin important.
  Sunt suparat insa pentru ca o sa inceteze formatul filmat.
  Pentru mine, care te urmaream dimineata share-uit de pe smartphone pe TV in timp ce ma pregateam de mers la munca, era foarte comod sa imi iau „doza” de informatii cotidiene relevante.
  Acum aproape ca nu o sa mai am la ce sa folosesc televizorul 🙂
  Desi lucrez in IT, nu am facebook din motive principiale si toata speranta mi-o pun in acea aplicatie la care lucrati.
  Cu toate astea totus sper ca pe viitor o sa te razgandesti in legatura cu formatul filmat regulat.

  Răspunde
   
 • Tiberiu Sarkozi
  Iunie 23, 2016 la ora 09:46

  Servus Moise,
  Te urmaresc de ani de zile la radio, internet si tv. Am trecut de la Dolce la RDS-RCS doar pentru a putea urmarii emisiunea biziday. Voi putea sa te urmaresc in continuare pe pe primele doua medii dar cum ramane cu interesantele si relevantele reportaje pe care atat de bine le-ati realizat cu echipa formata de tine?
  Sau se pare ca la 52 de ani am trecut in categoria de „parintii nostri”?.
  Iti doresc succes si putere de munca, te voi urmarii si pe smartphone, chit ca pe smart-tv imi era mai usor…

  Răspunde
   
 • Cristian
  Iunie 23, 2016 la ora 07:49

  Salut, Moise.
  Ma bucur pentru decizia aleasa.
  Sunt sigur ca vei face mai mult de acum
  Inainte.
  Stiu ca sunt multe, foarte multe de facut si de aceea trebuie o alta abordare.
  Daca se poate, as dori sa iti transmit un mai personal.
  „Succesuri” pe viitor!

  Răspunde
   
 • mihaita
  Iunie 23, 2016 la ora 07:17

  Domnule Guran sfarsitul Bizidai nu cumva are legatura cu incidentul de la digi 24 respectiv cu Parlamentarul Nicolicea ?

  Răspunde
   
  1. Moise
   Iunie 23, 2016 la ora 09:17

   Nu. Cum ar putea avea? Asa ma stiti? As fi tipat din toti rarunchii daca as fi fost scos de ala de pe post. Asa cum v-am spus, decizia e luata de mult si pregatita cu multi oameni.

   Răspunde
    
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase