Să înţelegem exact ce este Kovesi şi, mai ales, de ce NU trebuie ea zeificată

de Moise Guran

După avizul unanim al secţiei de procurori a CSM, numirea Laurei Codruţa Kovesi pentru încă un mandat la DNA devine o formalitate. Preşedintele va da un decret şi gata. Ceea ce nu înseamnă că problemele legate de corupţie sunt ca şi rezolvate în România, de fapt, pentru Kovesi, următorii trei ani vor fi mai grei decât ultimii trei, din cel puţin un motiv – referinţa după care îi vom judeca rezultatele de aici înainte este chiar primul mandat, unul cu rezultate foarte bune pentru DNA. Doamna Kovesi va trebui să le depăşească, chiar dacă are la dispoziţie mai puţine instrumente. Iar noi, având un rar exemplu pozitiv în România, dar având totuşi unul, va trebui să înţelegem cât trebuie să aşteptăm de la liderii noştri şi cât de la noi înşine.

12919604_10201753718920620_620274666_o

Clamată frenetic şi de presa controlată de Traian Băsescu, şi de cea controlată de Voiculescu sau de Sebastian Ghiţă, despărţirea binomului SRI-DNA este în curs de desfăşurare. Nu-mi dau seama dacă este un divorţ cu regrete sau este genul de divorţ “adio, dar rămân cu tine”, asta vom afla cu toţii din activitatea ulterioară a DNA. Despre activitatea SRI mă îndoiesc că vom afla vreodată mai mult decât până acum. La DNA lucrurile sunt mult mai transparente azi decât erau acum doi-trei ani, asta şi pentru că procurorii acestei direcţii au reuşit să ne lase impresia că n-au mamă, n-au tată. Și-au permis adică să investigheze, să aresteze şi să trimită în judecată politicieni de toate culorile, afacerişti, primari…

În fine, n-a fost uşor şi nu s-a întâmplat imediat, dar marele merit al Codruţei Kovesi este acela de a fi scăpat DNA de eticheta de partizanat politic, tocmai printr-o mare transparenţă a acţiunilor DNA. La nivel de percepţie publică, SRI-ul, de exemplu, nu a reuşit asta. În continuare omul de rând se teme de ofiţerii de informaţii, în timp ce de la DNA aşteaptă şi să-i asfalteze drumul comunal dacă s-ar putea.

Aici nu e însă vorba de PR şi comunicare, nu e vorba nici măcar numai de transparenţă, este vorba şi de o mare eficienţă a procurorilor DNA. Sumele mari poprite, confiscările de ordinul miliardelor de euro obţinute în instanţă, rata mare a condamnărilor, vin, desigur, dintr-o anumită dârzenie în această luptă dna-concursîmpotriva corupţiei, dar şi din reorganizarea activităţii DNA în ultimii trei ani. Aici este de fapt meritul concret al lui Kovesi, iar el ţine nu atât de pregătirea juridică a procurorului şef sau de interceptările făcute, cu sau fără SRI, ţine efectiv de numărul de dosare administrate în instanţă de fiecare procuror, precum şi de înfiinţarea unui serviciu (de care am aflat şi noi de curând) care se ocupă de identificarea şi urmărirea banilor şi a averilor fiecăruia dintre corupţii urmăriţi, în paralel cu investigarea faptelor lor.

Altfel spus, mult din performanţele concrete ale DNA vine dintr-un management al resurselor pe care l-aş numi mai degrabă de tip corporatist şi pe care ni l-am dori de la orice instituţie publică din România, nu numai de la DNA. Acestea sunt lucruri uşor de constatat cu ochiul liber şi greu de contestat, indiferent de simpatii. Nu SRI-ul a organizat DNA, chiar dacă, lucrând mai mult pe infrastructura SRI, doamna Kovesi a putut să facă o realocare a resurselor economisite în interiorul DNA. De altfel, capacitatea evidentă de organizator a şi dat naştere speculaţiilor privind o viitoare carieră politică a Codruţei Kovesi, speculaţii alimentate poate de temeri reale ale unor personaje politice, dar niciodată confirmate în vreun fel de procurorul şef al DNA.

(Îmi amintesc că la ultimul interviu, cel din Adevărul, iritată uşor de insistenţa acestor speculaţii, Codruţa Kovesi a scăpat de sub platoşa de abstinenţă de la comentarii o declaraţie de genul – să se teamă că rămân la DNA, nu că intru în politică. M-a făcut să râd… deci Kovesi e totuşi om şi se poate şi enerva. Bănuiam asta.)

Dar Kovesi îşi va începe al doilea mandat la DNA sub auspicii nefaste. În primul rând că, orice ar spune public procurorul şef, orice ar comenta unii mai disperaţi că se transformăinterceptari DNA în serviciu secret, adevărul simplu este că DNA-ul este departe de capacitatea tehnică a SRI-ului, că o vreme succesele sale se vor limita la aria Capitalei şi a structurii centrale, în detrimentul celorlalte zone ale ţării. Mare minune dacă peste trei ani, atunci când Kovesi îşi va încheia al doilea mandat şi ultimul, că nu-i dă voie legea la mai multe, DNA-ul va ajunge din nou la performanţele pe care le-a avut în 2015.

Ceea ce ne aduce în mod inevitabil la a doua problemă a doamnei Kovesi, aceea că prin performanţele de până acum a ridicat ştacheta de aşteptare publică atât de sus, încât primul mandat al lui Kovesi devine o problemă de percepţie pentru al doilea mandat. Altfel spus, dacă am dreptate (eu sper să mă înşel) această Ecaterina Teodoroiu a luptei anticorupţie tocmai şi-a atins maximul de popularitate şi exact nevoia noastră de a avea un erou va fi motorul dezamăgirii ulterioare.

Am toată simpatia pentru doamna Kovesi, precizez încă o dată că sper să mă înşel, dar, lăsând-o pe Kovesi cu DNA-ul ei, poate ar trebui şi noi ceilalţi să ne recunoaştem exact greşeala de a aştepta mai mult decât trebuie de la providenţă şi de la oameni providenţiali. Nu există aşa ceva. Suntem doar noi, unii mai buni, al’ii mai slabi, fiecare cu ambiţia de a ne dori mai mult sau cu lenea de a ne culca pe o ureche că un vodă face lucrurile pentru noi. Kovesi e, în mod clar, o persoană foarte ambiţioasă. Fii şi tu ca ea, în loc să aştepţi ceva de la alţi oameni de acest fel!

Dorinţa de a schimba sistemul, ţara, lumea în care trăim nu stă într-un funcţionar sau într-un demnitar, fie el şi procuror-şef al DNA, sau prim-ministru sau preşedinte. Această putere stă în fiecare dintre noi şi porneşte de la valori individuale şi mentalităţi. E mai bine să ai modele inspiraţionale decât să ajungi să zeifici pe cineva. Ca să vrei să faci TU mai mult decât să te rogi la zeul pe care ţi l-ai creat.

stiri verificate
Categoria: MOISE
Etichete: , , , , , , ,

Comentarii prin facebook

21 răspunsuri la Să înţelegem exact ce este Kovesi şi, mai ales, de ce NU trebuie ea zeificată

 • Marian Androne
  Martie 29, 2016 la ora 16:58

  Victoria Nuland a dat startul cruciadei DNA fara Dumnezeu dupa declansarea razboiului hibrid din Ucraina.
  Procurorii sunt aceiasi demult, consemnul s-a schimbat.
  Interesul SUA nu este in a face pe plac babuinilor din Romania ci in a mentine un moral acceptabil unuia din ultimii aliati fideli din Europa.

  Răspunde
   
 • Silvian Grigore
  Martie 29, 2016 la ora 14:38

  Daca ne amintim ce se scria cu 3-4 ani…DNA si…Morar erau laudati,Kovesi si Procuratura Generala,nu prea…A reusit mai multe Kovesi?Sigur,”trendul” era ascendent si va continua daca se vor aloca fonduri suficiente.Ar fi fost interesant daca aveam o Procuratura Generala dupa 3 ani de conducere cu Morar…Dar nu vom sti niciodata…Ceea ce stim sigur,inca 3 ani de succesuri la DNA si apoi?Exista urmasi ai celor doi sefi?

  Răspunde
   
 • Cosmin
  Martie 29, 2016 la ora 10:38

  Cu tot respectul, DNA nu a scapat de stigma partizanat.
  Altfel nu se explica evitarea implicarii multor fosti PDL-isti in dosare mari de coruptie (Blaga,Boc, Basescu, etc), si a altor baieti destepti care au dat tunuri de multe milioane de EUR.
  In acelasi au lungit definitia coruptiei pana la absurd prin anchetare contracte de consultanta juridica (Ponta) cu prejudiciu „imaginat” de cateva mii de EUR.
  Daca asta nu e partizanat politic, inseamna ca definitia din DEX trebuie modificata.
  La aceasta se adauga, tendinta de a se substitui puterii judecatoresti si alte derapaje.
  Un DNA independent politic si puternic este important in orice democratie, dar trebuie retinut ca pana si Inchizitia a inceput cu intentii bune.

  Răspunde
   
  1. Cosmin
   Martie 29, 2016 la ora 11:47

   Cu tot respectul, cand vreti sa-l vedeti pe Boc la DNA fara absolut niciun motiv si vorbiti de prejudicii „imaginate” la Ponta, cel care are partizanate politice nu e DNA-ul ci dumneavoastra! Evident ca atunci cand esti orb, nu vezi decat realitatea ta 🙂

   Răspunde
    
  2. rica
   Martie 29, 2016 la ora 12:12

   mai Cosmin , nu cumva te cheama Victor Viorel ?…..Hai , mai rareste-o cu ca sforai cam tare.

   Răspunde
    
 • speranta R
  Martie 29, 2016 la ora 09:37

  „dorinta de a schimba sistemul,tara,sta in
  puterea noastra”,spune Moise;
  teoretic,da,practic,nu;schimbarea spre mai bine poate fi facuta doar de autoritati
  unde avem un mare gol de atitudine(dna Kovesi,rara avis)….
  am fost doua zile la mare,m-am echipat in parcare pentru alergare si,ce sa vezi?
  plin de masini 4×4,langa valuri;le-am spus ca nu se asorteaza peisajului si am primit numai jigniri;am gandit apoi ca amenzile ptr ei sunt un fleac,dar o interdictie clara de la autoritati ar rezolva ceva!?!

  cetateanul corect trebuie aparat,restul se descurca….

  Răspunde
   
  1. Roxana I.
   Martie 29, 2016 la ora 10:23

   Da, așa este…schimbarea ar trebui sa inceapa si de la fiecare dintre noi (sau mai ales si in primul rand de la noi). Daca fiecare om, la nivel ”micro” ar respecta niste minime reguli de normalitate, bun simt si civilizatie – nu numai legile – am fi, probabil mult mai departe…
   Insa in Romania exista grave carente in materie de bun simt, educatie si civilizatie…

   Si da, aveti dreptate, cetateanul corect si care respecta regulile trebuie aparat mai mult (nu neaparat pentru ca ceilalti se descurca, ci fiindca aceia care incalca regulile sunt si cei care il agreseaza cel mai mult pe cel care vrea sa fie si incearca sa fie corect! – printre altele)

   O zi cat mai placuta in continuare tuturor 🙂

   Răspunde
    
 • Constantin
  Martie 29, 2016 la ora 07:19

  „poate ar trebui şi noi ceilalţi să ne recunoaştem exact greşeala…”_Traian Basescu nu este un om providential; nu cred in oameni providentiali, ci in lideri. Este adevarat ca unii pot ajunge eroi, printre ei, martiri. Spre exemplu, nu cred ca este treaba lui Dumnezeu faptul ca cetatenii sectorului 2 i-au acordat d-lui Ontanu 5 mandate la primarie si, fara DNA l-ar fi obtinut pe-al saselea. Cred ca este mai degraba treaba presei, jurnalistii pomenind numele d-lui T Basescu cu orice ocazie si fara niciun rost. Stiu despre grupurile de presa ale d-lor Ghita si Voiculescu, despre al lui Basescu n-am auzit. Mass-media i-a ramas totusi servila fostului presedinte facand publicitate nemeritata in apropierea viitoarelor alegeri lui T Basescu si partidului domniei sale. Este, cred, una dintre greselile greu explicabile si nerecunoscute ale ziaristilor romani.

  Răspunde
   
  1. Roxana I.
   Martie 29, 2016 la ora 10:26

   Aprecieri pentru comentariu.
   Adica echivalentul ”like”-ului de pe Facebook – mi-a placut foarte mult comentariul dvs. Ș)

   Răspunde
    
   1. Roxana I.
    Martie 29, 2016 la ora 10:28

    erată:
    era un zâmbet la sfârșit, adică doua puncte și o paranteză 🙂

    Răspunde
     
 • Paul
  Martie 29, 2016 la ora 03:49

  D-le Guran,

  Orice ati zice, desi Romania a crescut, nu este inca adulta. Meritul Codrutei este ca a facut ceva pentru oameni intr-un mediu foarte toxic si confuz.
  Orice om care face ceva, inerent si greste.
  Desi nu o consider inca matura pe Codruta, in curand cred ca nu va mai incapea la justitie. Va trebui sa paseasca in politica, chiar si ca independent.
  Romania nu-si poate permita sa piarda una dintre cele mai valoroase fice ale sale.
  Cred ca ne poate reprezenta ca presedinte cu success. Este curajoasa, profesionla, onesta si candida. Aceste caracteristici nu gasesti la niciun politician. Am incredere ca poate fi cea mai buna presedinte de pe continent. Cu presedintii romani de pana acum este pierdere de timp comparatia.

  Răspunde
   
 • Iane
  Martie 28, 2016 la ora 22:09

  DNA nu e fabrica sau ferma sa isi creasca productia la hectar an de an. Eu sper ca peste 2-3 ani sa se termine dosarele alea vechi si sa ramana cate unu ici pe colo unde mai apare cate un nebun care sa fure în conditiile actuale (gen Oprescu). Peste 3 ani sper ca activitatea DNA sa se restranga din lipsa de materie prima.

  Răspunde
   
  1. Roxana I.
   Martie 28, 2016 la ora 23:25

   Aprecieri pentru comentariul dvs.:) Da, ar fi ideal ca activitatea DNA sa se restranga datorita intrarii intr-o anunmita normalitate. De altfel, intr-o societate normala sau cat mai apropiata de una ideala, am avea mai putina coruptie (sau deloc) pentru ca oamenii ar respecta legea „din oficiu”, ca stare de normalitate… Personal, apreciez activitatea DNA (si rezultatele din ultimii ani in special), insa am si eu rezervele mele…La modul ideal (iarasi) mi-ar placea la DNA o „Kovesi la puterea 10” (metaforic vorbind) si asupra caruia sa nu planeze nicio intrebare, nicio rezerva sau contestare – de niciun fel si sub nicio forma. Nici macar doamna Kovesi nu indeplineste 100% astfel de standarde – cu tot respectul pentru rezultatele din ultimii ani ale institutiei. Findca sunt inevitabile intrebari de genul: si inainte de 2013-2014 de ce DNA nu a avut astfel de rezultate, in ritmul acesta? De ce apar foarte tarziu si ajung in instanta dosare foarte vechi? De ce avem senzatia uneori ca anumite dosare sunt aduse la lumina in anumite „momente” esentiale/oportune? etc. Pentru asta si din multe alte motive, personal nu sunt in pericol sa glorific sau sa zeific pentru cineva. Pentru mine nimeni in tara asta (mai ales) si in general nu este si nu poate fi Zeu! 🙂 Desi ii urez succes in continuare dnei. Kovesi daca va fi numita pentru un nou mandat la DNA (probabil 90% da).

   Răspunde
    
   1. Roxana I.
    Martie 29, 2016 la ora 10:14

    Corecturi pe textul anterior (pentru ca nu exista opținunea asta pe blog)
    – anumita normalitate (în rândul al doilea)…deși e cumva impropriu spus ”anumită normalitate”
    – ”…asupra căreia sa nu planeze…” (în rândul 8) etc.

    Răspunde
     
 • Palamida Lenuta
  Martie 28, 2016 la ora 22:00

  O fi si asta mare justitiara si patrioata precum Isarescu marele finantist al României. Ce le tot cintati astor nemernici in struna ,oameni buni ?

  Răspunde
   
 • Gabi farcasiu
  Martie 28, 2016 la ora 21:27

  Sunt întrutotul de acord cu lupta anticorupție. Eu spre exemplu am participat la un concurs pt funcția de consilier juridic la garda forestiera cluj. Am luat primul proba scrisa, dar am fost luxat pana la final.Toate s-au facut la vedere, fara pic de rusine.Am postat toata aceasta tarasenie pe facebook dar reactiile au fost destul de sterse. In continuare voi lupta, ma voi adresa instanței de judecată si dna. Încă mai exista in tara asta oameni care consideră ca instituțiile statului le aparțin si nu sunt in beneficiul oamenilor.

  Răspunde
   
 • popescu marius
  Martie 28, 2016 la ora 21:13

  DNA va avea rezultate bune atâta timp cât exista un coordonator bun.echipa trebuie formata de cel ce conduce,nu impusă.Nu m as lamenta prea tare ,dacă nu aud zilnic de vreo arestare.Vreau de la ANAF sa aud vesti legate de recuperarea prejudiciului.

  Răspunde
   
 • Dan Bogati
  Martie 28, 2016 la ora 20:51

  DNA nu este o corporatie. Deci nu cred ca trebuie sa vanda de doua ori mai multa… benzina, sa zicem, decat in mandatul trecut! Ar fi foarte bine daca ar vinde tot atat!;-) Ca, daca expira „ză mandat”…nu stiu daca mai gasim asa un procuror pe c…oaiele lui ca si d-na Kovesi.

  Răspunde
   
 • sorin1
  Martie 28, 2016 la ora 19:43

  Ca sa poata evolua are nevoie de logistica mai multa. Personal, sediu mai mare, s,a.m.d. A spus-o chear ea. Oare le va primi? Asta e intrebarea. Nu daca poate sau nu sa tina stacheta sus.

  Răspunde
   
 • Laurian BN
  Martie 28, 2016 la ora 19:22

  Salve , legea cu cite mandate sint permise ar trebui schimbata sau aruncata in cos . Prelungirea/acordarea functiei de director de servicii sa fie dupa rezultate/performanta , 1 an , 10 ani… . Independenta politica(de la gradinita incoace ;-)) ca subinteleasa .
  Altfel , nea Moise , mie imi place cum scrii/vorbesti si mentalitatea .
  Sa auzim numai de bine 😉

  Răspunde
   
 • Catalin ( CTL )
  Martie 28, 2016 la ora 18:56

  Acum eu cred ca puterea DNA nu sta numai in ea sta in majoritatea procurorilor de sub ea. Nici unul nu mai e dispus sa dea inapoi. Un mare merit l-a avut SUA in toata povestea asta. Ei si-au trimis oameni sa-i instruiasca pe cei de aici ce si cum sa faca in urmarirea banilor in labirintul hotilor si ei i-au oferit si sprijin politic. Daca pica Basescu in ’12 , pica si Kovesi. A venit Nuland si a cam clarificat lucrurile. 3 ani ju au fost de ajuns si nici inca 3 nu vor fi. E o cursa lunga cu multe urcusuri si coborasuri , cei care vor avea mai multa intensitate in lupta lor vor castiga, dar niciodata definitiv.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase