Cine are mai multă minte? Dragnea? Sau Internetul?

de Moise Guran

Sunt oameni care îi pot defăima pe alţii prin ton, atitudine şi civilitate. Sunt oameni care, atunci când înjură, o fac din ficaţi, şi sunt alţii care înjură şablon, ca un tic verbal, provenit în cele mai multe cazuri din sărăcia de cuvinte. Liviu Dragnea nu face parte din niciuna dintre aceste categorii. Lui Dragnea îi place să treacă drept un tip moale, ascuns după o mustaţă impresionantă, chiar dacă cei care îl cunosc ştiu că nu e deloc aşa. E un tip care, deşi poate negocia aproape orice, nu uită niciodată nimic, e calculat, răzbunător, genul de om care înjură în secret, să nu-l audă nimeni, acumulând în el tensiuni pe care le revarsă apoi, nu în înjurături, ci în lovituri mai grele şi mai letale. Dacă nu mă credeţi, întrebaţi-i pe Băsescu, Geoană, Gabriel Oprea sau Victor Ponta. În ordinea asta.

dragnea

Diferenţa dintre Liviu Dragnea şi un internaut orecare ce aduce cuiva o defăimare este că, în cele mai multe cazuri, internautul crede că e dreptul său la liberă exprimare să înjure, iar Liviu Dragnea crede că este dreptul său să-şi inventeze instanţe care să-l apere.

Ambii greşesc.

Ceea ce Liviu Dragnea se face că nu ştie, dar eu sunt convins că ştie, este că o înjurătură pe internet este la fel de gravă ca una pe stradă, la şcoală sau în Parlament. Instanţele au stabilit că şi Facebookul este spaţiu public, cu atât mai mult un blog, un site sau un ziar on-line.  

Defăimare, calomnie, insultă, înjurătură, spuneţi-i cum vreţi, diferenţele semantice şi juridice nu au o mare relevanţă şi, ca cetăţean trecut de o anumită vârstă, vă spun că incriminarea şi dezincriminarea penală a acestora au născut atât de multe războaie inutile în societatea noastră, încât, la un moment dat, s-a ajuns chiar la un conflict între Curtea Supremă şi cea Constituţională. Care, sigur, la nivel de decizii şi comunicate, nu s-a purtat cu înjurături, dar în spatele uşilor închise, cine ştie…

În final a rămas soluţia simplă, că dacă te supără cineva, îl dai în judecată şi gata.

Despre naţiunea noastră se spune că este extrem de creativă în materie de înjurături, iar subspecia oltenească a românului a ratat cu puţin premiul Nobel pentru Pace, în urma cugetării existenţiale – ce dai mă, nu ştii să-njuri? Înjurătura la olteni este, aşadar, un mesager al nonviolenţei, o cale de descărcare nervoasă ce altfel ar fi putut escalada în vătămări corporale şi chiar moartea victimei…

Din punct de vedere literar, defăimarea (a.k.a înjurătura lato sensu) a evoluat de la pudibonderia postbelică ‘tuţi, obţinut prin eliminarea primelor două litere din verbul pe care mă jenez oricum să-l pronunţ întreg la radio, la tv, sau să-l scriu pe blog, şi până la best-sellerul de internet gratuit „Suge-o Ramona„, dar care se poate găsi acum sub formă de carte tipărită şi la Humanitas, şi la Diverta, şi la Cărtureşti, ba chiar şi prin hypermarketuri.

În esenţă, să accepţi literatura, fie ea şi beletristică, ce defăimează explicit, chiar şi cu talent, te face un ipocrit din momentul în care te declari împotriva înjurăturii în viaţa reală, între oameni reali. Ei bine, eu sunt un astfel de ipocrit.

Vă mărturisesc că propunerea lui Liviu Dragnea nici nu m-a impresionat, nici măcar nu m-a mirat. Dacă, acum 20 de ani, o defăimare scrisă într-un ziar te putea aduce în faţa unui poliţist, şi eu chiar am fost o dată în faţa unuia într-o astfel de ipostază, azi, una postată pe facebook sau pe stradă te poate aduce în faţa unei instanţe civile ce poate decide că eşti bun de plată. De după-i celebra mustaţă, domnul Dragnea a clocit o lege care te-ar aduce în faţa unei instanţe administrative, ceea ce probabil nici nu va trece în veci de Curtea Constituţională.

Și asta nu pentru că libertatea de opinie îţi dă un drept să defăimezi, ci pentru că se amestecă prerogative administrative, cele executive cu cele judiciare.

(Sigur, se poate argumenta că şi CNA-ul este o astfel de instanţă şi sunt de acord, dar, în ciuda faimei sale, CNA-ul este o instanţă administrativă slabă. Televiziunile şi radioul se tem de CNA nu pentru că poate cenzura excesele unuia ca mine cu amenzile sale ridicole, ci pentru că poate retrage licenţe, poate opri instituţii, ceea ce în cazul internetului şi al opiniilor private de acolo este cvasi-imposibil.)

Ceea ce m-a impresionat însă în aceste zile, şi încă în cel mai negativ sens cu putinţă, a fost valul de injurii, stricto sensu, ce s-a revărsat dinspre internet spre domnul Dragnea după această propunere. Căci nu ştiu dacă ura clocită a liderului PSD este mai bună sau mai rea decât valul de ură revărsat de pe internet, sau dacă mintea domnului Dragnea este la fel de jos ca minţile însumate ale celor câteva de mii ce s-au repezit să-i zică de mamă, pe facebook, pe twitter, pe bloguri sau prin revistuţele on-line, antrenați de vreo câțiva trăitori din likeurile de pe facebook care le-au cântat în strună, într-un râs general, național și cam prostesc de … mamă ce i-am zis-o lui DragneaPe bune? Ce i-ai zis spune ceva despre tine nu despre el, despre el spune proiectul ăsta.

Ceea ce mă înspăimântă este nivelul rudimentar al societăţii noastre, gradul scăzut de civilitate şi bun simţ, de la cel al userului anonim şi până la cel de lider politic, iresponsabilitatea manifestată lato-sensu, dar şi stricto-sensu, precum şi falsa impresie că, dacă eşti pe facebook şi foloseşti internetul, ştii care-i treaba, ai un nivel, o educaţie. 

Dacă s-a simţit cineva ofensat de ce-am scris acuma, să-i dea un like lui Dragnea pe facebook. Sigur mă voi simți… cumva, înjurat…

stiri verificate

Comentarii prin facebook

21 răspunsuri la Cine are mai multă minte? Dragnea? Sau Internetul?

 • STELA
  Februarie 12, 2017 la ora 01:35

  Bună dimineața ! Cogito ego sum, nu vă caracterizează, cum să fiți de acord cu aşa o lege strâmbă, măcar ştiți despre ce este vorba în OUG 13/31.01.2017 ? Habar nu aveți, divagați rudimentar ! Soori !

  Răspunde
   
 • George
  Februarie 15, 2016 la ora 11:17

  In principiu sunt de acord cu cei ce sunt impotriva legii. Totusi… aceasta lege exista in forme asemanatoare in aproape toate statele din vestul Europei. Va trebui sa o avem pana la urma daca ne vom pretinde civilizati. Poti sa spui orice insa daca jignesti gratuit pe cineva (fara a fi adevarat),asta ar trebui cumva pedepsit. Altfel nu vor aparea niciodata valori pentru ca vor fi inecate in potopul de injuraturi si mizerii. In conditiile astea, vor iesi la suprafata ca lideri doar cei obisnuiti cu mizeriile, gunoaiele, niciodata nu vom avea lideri, politicieni si manageri adevarati.
  Cam asta e…

  Răspunde
   
 • Serban Duca
  Februarie 14, 2016 la ora 14:40

  Domnule Guran,
  De ani de zile politicienii, inclusiv Dragnea (fâră domnul!), ne înjura , injuraturile acestora fiind mascate sub forma multor legi, încât este normal ca si noi cei înjurați sa râspundem cu înjurâturile pe care le avem la îndemânâ. Pentru câ nu putem răspunde cu legi împotriva acestor politicieni apelăm la bogăția vocabularului limbii române.

  Răspunde
   
 • ene
  Februarie 13, 2016 la ora 10:52

  Draga Moise In articolul tau e clar ca incerci sa faci educatie la o anumita categorie de oameni( e evident ca nu toata lumea l-a injurat in scris pe fb din multe motive) dar evident ca si tu te-ai coborat la un nivel in care nu se da replica. Comentariile de mai sus sunt foarte pertinente si reale. Cred ca rolul tau ti-se potriveste asa cum ne-ai obisnuit in a ne informa in lucrurile importante si de calitate.

  Răspunde
   
 • Mitica Miticatarc
  Februarie 12, 2016 la ora 22:23

  Stimate domn Guran, la ce v-ati fi asteptat?
  daca de un sfert de veac suntem mintiti si inselati? ca suntem ca o turma fara pastor, biserica ne-a dezamagit (faza cu Colectiv), guvernantii psd pnl…toti o apa si un pamant! daca tot v-ati asumat sarcina sa incercati sa ne educati ca societate…ar fi bine sa promovati si o alternativa gen PACT…din astia care nu au in spate grupuri de interese,,,,care nu sunt finantati si care nu au bani sa se promoveze. Eu am vb cu ei si chiar mi-a placut ce am vazut:Buna seara! va salut! sunt un roman simplu, satul de toate partidele existente (PSD,UNPR,PNL etc). La prima vedere pareti altceva fata de ce e acuma in politica. Faza cu Colectiv a demonstrat ca romanii vor schimbarea clasei politice. Ce va urez eu e sa faceti ce ati declarat, sa nu va contopiti cu actuala clasa politica, sa faceti cv pt tara asta. Sfat: fiti mai activi, faceti-a publicitate, sa va cunoasca lumea…si aveti mare grija pe cine puneti in judete! ca mine sunt multi, incercati sa-i acaparati! luptati pt noi, pt omul de rand….ca avem nevoie de schimbare! va salut si am mai gandesc daca la locale ma duc sa-mi anulez votul sau sa va votez (asta daca aveti reprezentanti pe neamt), de voi depinde asta! mult succes si sper sa devin adeptul vostru…da sa vad ca luati atitudine cu cv, gen Legea alegerilor intr-un tur, Noul Cod Silvic, Legea Defaimarii a lu Dragnea! astept sa vad rezultate!
  Joi 01:33
  Multumim mult! Pe Neamt avem reprezentanti si chiar va rugam sa luati legatura cu andrei.carabelea@pactpentruromania.ro. Numai impreuna vom reusi ceea ce ne-am propus. Veti vedea in timp ca ne vom tine de cuvant – nu cerem nimanui un cec in alb. Cu incredere si speranta, mergem inainte!
  Daca tot va dati echidistanti…ia vedeti ce e de capul la astia!
  Asta e ca o alternativa la injuraturi si la dejnadejdea pe care o au multi, mult prea multi din tara asta!
  Ce avem de pierdut?!

  Răspunde
   
  1. Mitica Miticatarc
   Februarie 12, 2016 la ora 22:31

   sper sa cititi domnule Guran ce am scris eu acolo si sa promovati partide de genul asta….mici, fara afiliere in economic…etc! asta ca sa nu va mai ceara altii sa fiti prim ministru…din disperare ca nu au un exemplu bun de urmat din economic in politic!

   Răspunde
    
  2. OCHI LUCIZI
   Februarie 14, 2016 la ora 19:12

   in america in cazul similar cu incidentul de la Colectiv, nimeni nu a acuzat vreun pastor de biserica!
   asta pt cultura ta generala..

   Răspunde
    
   1. mitica miticatarc
    Februarie 15, 2016 la ora 20:28

    Te cred, ca ,,la ei nu e ca la noi”, la ei intai verifica dupa aia dau autorizatii, la ei stimate Domn, Doamna Ochi Lucizi! dar nici Americanii nu sunt atat de apropiati de biserica….ai vazut la ei cutia milei? ai vazut atatia ahtiati dupa moaste….in disperare ca…Biserica era ultima reduta de incredere? si aici tine foarte mult de cultura si de nivelu de trai!hai sa castigam toti macar 1000 de dolari fara se ne batem capul…si dupa aia mai vb! sunt multi care se duceau la moaste si care dadeau cu portofelu pe moaste….asta tine de cultura si de nivelu de trai! sper sa intelegi asta!

    Răspunde
     
 • radu
  Februarie 12, 2016 la ora 22:20

  D-le Guran,istoria a arătat că în România dacă ești civilizat ești luat de prost,mai ales de către politicieni și nu o dată, permanent.Ca atare românul s-a săturat și a ajuns să se întrebe retoric–până când o să mai tratez cu respect o mizerie umană numai că așa e frumos?Să fim serioși.Unul dintre motivele pe care politicienii europeni și nu numai, nu suportă sintagma (corectă dealtfel) ochi pt. ochi și dinte pt. dinte și că ar fi lipsită vezi doamne de omenie este tocmai faptul că ei ar fi primii care ar pătimi pt. faptele lor nu tocmai OK.Metoda nu a inventat-o omul ci natura,care, față de om nu a greșit nici odată,deci este cea mai bună chiar dacă e dură și deranjează potentații și inadaptații.Așa că mai bine să se înjure decât să se facă ce ar trebui cu toți politicienii și alti pseudo-oameni,ceva de pe timpul lui Robespierre.Vă dați seama domnule Guran ce s-ar întâmpla dacă furia cumulată asupra unor astfel de persoane ar exploda și nu s-ar consuma în înjurături și bancuri?Nu poți cere oamenilor să aibă bun simț non-stop și elemente ca Dragnea să-și facă de cap nestingheriți.Să zică merci că doar se înjură.Cât de politicos ați fi dacă zi de zi cineva ar urina pe mașina dvs fiindcă e lene să se ducă acasă?Problema este cum și de ce s-a acumulat atâta ură justificată și ce trebuie făcut pt. a fi diminuată nu prin constrângeri ridicole comunistoide,ci prin eliminarea surselor.

  Răspunde
   
 • Mitica Miticatarc
  Februarie 12, 2016 la ora 20:39

  v-ati fi asteptat ca oamenii….dupa un sfert de veac in care au fost prostiti, manipulati si mintiti, sa vb frumos fata de unul care nici macar nu merita trecut numele lui cu majuscula…dragnea

  Răspunde
   
 • Mitica Miticatarc
  Februarie 12, 2016 la ora 20:36

  Stimate domn Guran, la ce va-ati fi astepta?!

  Răspunde
   
 • ion
  Februarie 12, 2016 la ora 10:22

  Oare cînd ”politicieni” ăștia în special cei moșteniți din comunism v-or învăța să se abțină de la scărpinat în fund.

  Răspunde
   
 • comatus
  Februarie 12, 2016 la ora 07:51

  Moise, eu unul sunt curios cum se poate pune in practica legea asta pentru omul de rand. Comentariile „pe Facebook” sau blogurile pe marile platforme se gasesc, fizic, pe servere aflate in alte state. Se face cate o comisie rogatorie pentru fiecare contravenient? Se cere de la sediul companiei respective (Facebook, WordPress etc) identificarea titularului contului?

  Iti dai seama ce rasul curcilor va fi pe departamentele juridice ale unor firme pentru care „free speech” intra esenta serviciului oferit?

  Răspunde
   
 • Titirez
  Februarie 12, 2016 la ora 00:27

  Eu zic ca legea lu’ Dragnea ar fi buna! Cand Ceausescu a scos legea care interzicea bancurile, (cinci ani de puscarie cine le spune, trei ani cine le asculta) s-a pornit un val de bancuri ,o bucurie !! Dimineata nu incepea munca pana ce careva nu te tragea intr-un colt mai ferit cu: ”hai sa-ti zic una buna,da’ vezi ca-i trei cu cinci ” Bune bancuri !! Asta a fost un mod de protest ” ilegal ” care a tinut ridicat moralul romanului pana la Revolutie. Lasa-l pe Dragnea sa faca legea ,vede el dupa aia !!!

  Răspunde
   
  1. ion
   Februarie 12, 2016 la ora 10:24

   Bine spus

   Răspunde
    
  2. Constantin
   Februarie 12, 2016 la ora 11:53

   S-ar putea ca postacii lor sa fie mai buni decat postacii nostri, ca-i platesc mai bine. Da’ tot din bani de la noi. Pana acum cel putin, asa a fost. Sa nu-mi spuneti ca feisbucistii democrati l-au ales pe Iohannis, ca ma emotionez rau de tot!

   Răspunde
    
 • eu
  Februarie 12, 2016 la ora 00:14

  Lol!

  Ai zis-o Moise.

  Ce se bucura romanu, injurand si el, se crede zeu. Gata, a si schimbat lumea, cu o injuratura!

  Răspunde
   
 • alexman
  Februarie 11, 2016 la ora 23:13

  Pe vremuri sotia lui Mircea Diaconul a interpretat un cantec frumos, poate singurul ei cantec de la tv, in care imbracata in culorile alb si negru, spunea ceva de genul:”Unul minte, altul fura,….toti traiesc o viata de paiata”.
  Cata dreptate avea…..Ar fi interesant de dat ca generic la inceputul unei emisiuni de la biziday…

  Răspunde
   
 • Ina
  Februarie 11, 2016 la ora 21:27

  Valul de miștouri pe care l-a încasat Dragnea nu e chiar așa o problemă, Dragnea are tovalul gros. E tipul cu găinile aruncate peste gard, nu?
  Mult mai urîtă și mai periculoasă mi se pare reacția publică la știrea cu Voicu și Păun cercetați penal: dintr-o dată, șirul kilometric de corupți români de pînă acum a fost uitat, iar opinia publică a identificat sursa tuturor relelor- desigur, țiganii. Acest aproape generalizat „normal că au furat, doar îs țigani” mi se pare mult mai odios decît tot ce-a încasat Dragnea zilele astea.

  Răspunde
   
 • florin
  Februarie 11, 2016 la ora 20:33

  Problema cu internetul ar fi relativ usor de rezolvat : Site-urile de presa, blogurile sa fie cenzurate de catre cei care le detin, dupa cum considera. Asta daca se respecta. Libertatea de exprimare nu inseamna sa intri la mine in casa si sa (ma) injuri sau sa calomniezi. Imi da dreptul mie sa te dau afara, daca asa consider. Asta implica un cost : sa angajezi pe cineva sa le cenzureze sau sa o faci tu. Comentariile de pe paginile de facebook sa fie cenzurate de cei care detin paginile.
  Mai departe, fiecare dupa cum il duce capul…
  Legea lui Dragnea oricum e inutila, dupa scopul declarat. Poate fi abuziva in functie de interpretarea ei.

  Răspunde
   
 • stan
  Februarie 11, 2016 la ora 20:23

  acum 25 de ani comunismul ne reprima liberatatea de exprima
  acum comunistu de dragnea nu a invatat nimic si incearca sa ne reprime din nou libertatea de exprimare oricare ar fi ea

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase