Brexit, sau alergarea domnului Cameron în jurul cozii

de Moise Guran

Istoricul britanic Ian Morris a publicat în Stratfor un articol plin de regrete referitor la experimentul eşuat numit Uniunea Europeană. Îi spune experiment pentru că, zice el, a fost pentru prima dată în existenţa umanităţii când un număr uriaş de oameni au reuşit să se unească din voinţă proprie, fără să fie constrânşi de o forţă cuceritoare să facă asta.

12630913_10201533506255441_107920140_oAnalizând declaraţiile premierului David Cameron referitoare la o eventuală dezmembrare a Uniunii Europene în următoarele luni, istoricul britanic constată sec şi fără nicio simpatie că politica britanică de azi nu este foarte diferită de cea de acum 300 de ani – dezechilibrarea politică şi militară a continentului, astfel încât nicio putere continentală să nu devină, printr-o alianţă sau prin alt fel, mai puternică decât Marea Britanie.

Constatarea lui Ian Morris nu e o noutate pentru agenţia Stratfor, care îi şi găzduieşte articolul, dar negocierile dintre Bruxelles şi Londra mai au unele substraturi ciudate. De altfel, în Financial Times, Brexitul lui Cameron, adică Britain Exit, este comparat deja cu o ruletă rusească, dar de fapt e mai mult o alergătură în jurul cozii.

Într-adevăr, privită dinspre continent, o eventuală ieşire a Marii Britanii într-un moment în care Uniunea este grav încercată de criza imigranţilor, dar nu şi-a găsit nici coerenţa financiară şi fiscală, poate fi o gravă lovitură. Și dacă, până la al Doilea Război Mondial, englezii au făcut războaie pentru a împiedica unificarea europeană, poziţia lor de azi nu este foarte diferită, căci brexitul poate da lovitura fatală acestui experiement, cum îi zice Ian Morris, ce a menţinut pacea pentru mai bine de 70 de ani între naţiuni ce s-au decimat între ele sute de ani înainte.

Privită însă dinspre insula britanică, ieşirea din Uniune arată chiar mai rău decât de la Bruxelles, de la Berlin sau Paris. Și aici vine partea amuzantă a negocierii ce se poartă în aceste zile, căci politicienii britanici sunt de fapt doar coada intereselor finaciare ce gravitează în jurul lor. Dacă un căţel, ce execută alergatul în jurul cozii, va reuşi în final să şi-o prindă şi să şi-o muşte, singurul efect al vitejiei sale va fi propria durere. Și cam la asta se rezumă şi vitejia premierului britanic. Să vă explic puţin…

Deşi Marea Britanie a intrat mai târziu în UE şi a fost întotdeauna caracterizată de euroscepticism, abia după recenta criză financiară acesta a ajuns la cote de populism politic ce ar putea culmina cu un referendum de ieşire din UE. Dacă daţi timpul înapoi şi căutaţi în presa de acum cinci-şase ani, o să aflaţi că totul a început, de fapt, de la ofensiva Bruxellesului (susţinut în special de la Berlin) de a reglementa mai strict lumea financiară, după dezastrul pe care aceasta l-a produs.

Altfel spus, Berlinul a decis să potcovească City-ul londonez, iar acesta a reacţionat prin intermediul Downing Street, adică a guvernului britanic, ce şi-a amintit că sectorul financiar face cam 10% din PIB-ul Marii Britanii. Și că trebuie apărat la Bruxelles sau împotriva acestuia.

Negocierea ce a urmat s-a întins pe câţiva ani, iar acum se apropie de punctul culminant. Atâta doar că, în timp ce David Cameron vorbeşte la Davos despre dezagregarea Uniunii Europene în următoarele luni, Financial Times, oficiosul City-ului londonez, deja le explică britanicilor faptul că un brexit va avea un impact major asupra economiei britanice, pentru că pur şi simplu lumea financiară londoneză nu va mai fi la fel de influentă pe continent şi va trebui să-şi relocheze o parte din afaceri.

Altfel spus, în cazul în care Marea Britanie chiar iese din Uniunea Europeană, atunci hemoragia financiară ce va lovi insula chiar îi va crea probleme economice serioase. Observaţi situaţia… City-ul londonez l-a împins pe Cameron să negocieze o eventuală ieşire din UE şi tot City-ul îl trage înapoi de zgardă, căci, dacă premierul britanic va muşca de coada după care aleargă de câţiva ani, s-ar putea să-şi dea seama că … îl doare.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

7 răspunsuri la Brexit, sau alergarea domnului Cameron în jurul cozii

 • Constantin
  Februarie 2, 2016 la ora 14:13

  Lucrurile nu sunt tocmai atat de simple, ci trec dincolo de finante. Miscari sociale generate de valul recent de refugiati au loc in intreaga Europa de Vest, iar Marea Britanie nu este ocolita. O cota de cetateni asiatici impusa de Bruxelles este privita cu dezaprobare atat timp cat cei din fostele colonii, care au circulat liberi prin imperiu timp secole, au nevoie de viza. Asa se explica si recentul reportaj Pata Rat, care ofera satisfactie celor ce nu accepta ca nici romanii, nici bulgarii nu au nevoie de viza, in timp ce familiile lor din Asia au. Este o chestiune sociala inainte de a fi una financiara. Acelor oameni li se spune ca MB este gata sa iasa din UE daca i se impun reguli cu care cetatenii sai nu sunt de acord. Probabil ca politicienii nu-si musca coada, ci construiesc un capital de negociere cu UE, in exterior si cu propriii cetateni in interior. Ca, doar sunt si la ei alegeri din cand in cand.

  Răspunde
   
 • Cristian
  Februarie 2, 2016 la ora 13:00

  Marea Britanie nu vrea sa iasa din UE. Guvernul doreste sa ia tot ce se poate, financiar vorbind, din UE si sa nu platesca nimic. Adica sa intre bani si forta de munca platitoare de taxe, dar sa nu dea beneficii din partea guvernului. Mai vor sa circule peste tot in lume, dar la ei sa nu intre decat oamenii destepti de care sa beneficieze doar ei.
  PS: EGOISM POLITIC

  Răspunde
   
 • adi
  Februarie 2, 2016 la ora 10:24

  Articol foate frumos care are un umor.
  Unele lucruri nu se vor intamplac : Spania nu se frange, Grecia nu va fi exclusa, Marea Britanie nu va iesi, EURO nu va disparea, UE nu se va destrama.
  Pierderile vor fi mult mai mari decat beneficiile. Acestea se vor intampla decat daca se vor produce „CATACLISME PLANETARE” la nivel politic.

  Răspunde
   
  1. Alex
   Februarie 4, 2016 la ora 12:46

   Sunt partial deacord cu tine. In afara ca UK nu va iesi din UE.

   Răspunde
    
 • Encipi
  Februarie 2, 2016 la ora 10:10

  @Catalin tu ai perfectă dreptate. As mai adauga eu faptul că generația actuală nu e prea dornică de muncă și nici nu sunt semne că ceva s-ar schimba și pe viitor. Degeaba blamează ei imigrația,fara ea ar fi si mai grava situația. Deja șantierele sunt pline de polonezi,bulgari,romani și lituanieni, pt că englezilor le este greu să care cărămizi după ce beau până noaptea târziu. În spitale deja majoritatea doctorilor și asistentelor sunt din alte țări,tocmai pt că englezilor nu le place cartea prea mult. Concluzia mea..mai mult vor avea de suferit prin eventualul brexit.

  Răspunde
   
 • Catalin ( CTL )
  Februarie 2, 2016 la ora 07:20

  Marii btitanii atat i-a mai ramas. Cum spuneam in comentariul de la articolul cu Albalact , brandurile sunt un indicator al rezistentei si fiabilitatii unei economii. Marea Britanie nu mai prea are nici un brand , nici o industrie. Unde odata se construia Titanicul acum isi fac cuiburi pescatusii.
  Cu petrolul vedem cum e.
  Ei au finantele, Monarhia, pe James Bond si cateva vedete tv. Nu mai au nimic, cu siguranta nu au puterea vechuilui imperiu.
  Deci nu ii vad cum ar putea castiga ramanand singuri pe insula.
  Nu cred ca UE se va dovedi un experiment esuat. Toti stiu ca au de pierdut stand singuri. Trasi si rupti in bucati de fortele gravitationale ale aconomiei si geopoliticii. Si scotienii au stiut cand vrni vorba de UK, si UK stie cand vine vorba de UE, ca, de altef, si grecii.
  Orice nastere poate ca vine cu dureri, si orice se face din proprie initiativa, si nu cu forta, cum e cazul UE, e menita sa dureze mai mult. Desi UE nu are nici un cuvant important de spus in lume decat, poate in finante, dar tot mult sub potential. SUA domina.

  Răspunde
   
 • Daniel
  Februarie 2, 2016 la ora 01:27

  Faptul ca se da inapoi e de bine, dar oricum sunt de parere ca tot ce inseamna banci, burse, etc, trebuie tinute sub un control care sa nu mai permita o criza ca cea pe care au creeat-o.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase