Un oficial american a declarat sub protecția anonimatului pentru Reuters că SUA au livrat Ucrainei, în secret, în ultimele săptămâni, rachete cu rază lungă de acțiune, fără a detalia numărul acestora. A spus doar că au fost incluse într-un pachet de ajutor militar în valoare de 300 de milioane de dolari, pe care președintele american Joe Biden l-a aprobat la jumătatea lunii martie.

Rachetele cu rază lungă de acțiune ATACMS au fost folosite pentru prima dată în dimineața zilei de 17 aprilie, împotriva unui aerodrom rusesc din Crimeea, aflat la aproximativ 165 km de linia frontului ucrainean, a spus oficialul. La acel moment, ministerul ucrainean al Apărării a transmis că Armata ucraineană a atacat o bază a rușilor de la Geankoi (Crimeea) și a distrus mai multe radare și baterii anti-aeriene de ultimă generație S-400.

Trimiterea sistemelor de rachete tactice ale armatei cu o rază de acțiune de până la 300 km a fost un subiect intens dezbătut, timp de luni de zile, în cadrul administrației Biden. Pentagonul s-a opus inițial desfășurării unor astfel de rachete, temându-se că ar afecta pregătirea militară a SUA. Au existat și îngrijorări că Ucraina le va folosi pentru a ataca ținte în adâncul Rusiei. SUA au livrat Kievului ATACMS cu rază medie de acțiune încă septembrie anul trecut.

Folosirea de către Rusia a rachetelor balistice cu rază lungă de acțiune furnizate de Coreea de Nord împotriva Ucrainei, în decembrie și ianuarie, în ciuda avertismentelor publice și private ale SUA de a nu face acest lucru, a produs însă o “regândire a strategiei”. De asemenea, un alt factor au fost atacurile ruse asupra infrastructurii critice a Ucrainei.

La sfârșitul lunii ianuarie, Armata SUA a găsit o modalitate de a livra o parte din stocul de rachete cu rază lungă de acțiune Kievului, demarând achiziții de noi rachete de pe linia de producție a Lockheed-Martin. Provocarea la acel moment a fost găsirea unei opțiuni de finanțare, deoarece pachetul de ajutor pentru Ucraina era blocat în Congres. O oportunitate a apărut în martie, când mai multe contracte de la Pentagon au fost scoase la licitație. Biden a putut folosi diferența de bani pentru a trimite 300 de milioane de dolari drept asistență Ucrainei și a cerut echipei sale să includă ATACMS cu rază lungă în acest pachet, dar să facă acest lucru în secret, pentru a menține securitatea operațională și elementul surpriză pentru Ucraina, a spus oficialul.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday