TikTok a anunțat că a luat decizia pentru a răspunde preocupărilor Comisiei Europene, care a cerut ca, până miercuri, platforma să evalueze dacă programul de recompensare a utilizatorilor creează sau nu dependență. Executivul blocului comunitar a avertizat că, în absența unor măsuri din partea rețelei, va bloca funcția pe teritoriul UE.

Concret, TikTok a transmis că va suspenda serviciul pentru noii utilizatori, timp de 60 de zile, și că va face același lucru și pentru persoanele deja înregistrate în program “până cel târziu pe 1 mai” (miercurea viitoare).

Programul de recompense TikTok Lite, lansat deocamdată în Franța și Spania, permite utilizatorilor să câștige puncte în timp ce îndeplinesc anumite sarcini pe platformă, cum ar fi vizionarea videoclipurilor, aprecierea conținutului, urmărirea creatorilor sau invitarea prietenilor să se alăture. În acest context, comisarul european pentru piață internă, Thierry Breton, a declarat că funcția s-ar putea dovedi la fel de periculoasă ca țigările, în ceea ce privește dependența.

Este pentru prima dată când Comisia Europeană utilizează măsurile din Digital Services Act, un pachet de legi adoptat în august 2023, pentru a determina marile companii online să ia măsuri concrete prin care să combată conținutul ilegal sau dăunător de pe platformele lor.

În SUA, Senatul a dat, marți, votul final pentru un pachet de lege care prevede că ByteDance trebuie să cedeze proprietatea asupra TikTok, în termen de un an de la intrarea în vigoare a prevederii, altfel rețeaua va fi interzisă.

Surse alternative: Reuters, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday