Potrivit unei analize Politico, organizarea Jocurilor Olimpice la Paris părea o idee bună în urmă cu ceva vreme. Președintele francez Emmanuel Macron a promis că ceremonia de deschidere din iulie va avea loc pe malul fluviului Sena, și va fi un “moment de frumusețe, artă, sărbătorire a sportului și a valorilor noastre”

Dar la începutul acestei luni, Macron a indicat că ceremonia de la Paris s-ar putea desfășura în Piața Trocadero sau pe arena Stade de France, dacă riscurile legate de securitatea fluviului Sena nu vor putea fi gestionate. Cu trei luni înainte de începerea competițiilor, autoritățile implicate în organizarea evenimentului au transmis că oamenii sunt “complet epuizați” și “foarte preocupați”.

Fluviul Sena, care șerpuiește prin inima Parisului, este o zonă expusă la atacuri cu drone și lunetiști, iar renașterea grupurilor teroriste legate de Statul Islamic – atacul de la Moscova și amenințarea legată de meciurile de fotbal din UEFA Champions League – și atacurile cibernetice organizate de Rusia, sunt preocupările cu care de confruntă autoritățile franceze.

Franța a înjumătățit deja numărul de persoane care pot participa la ceremonia de deschidere, la 300 de mii, și criteriile de acces au devenit mai stricte. Parlamentul francez a adoptat, de asemenea, o lege prin care camere de supraveghere cu AI, care folosesc algoritmi pentru detectarea oricărui comportament suspect, pot fi folosite pentru a supraveghea evenimentului.

“Încă de la început, toate planurile au fost elaborate presupunând că va exista o amenințare teroristă. Fiecare echipament, de la construcție, a integrat această noțiune”, a declarat șeful securității Comitetului Olimpic de la Paris.

Încă din februarie, presa franceză a relatat trei incidente separate privind furtul unor laptopuri, care ar fi conținut informații legate de securitatea Jocurilor Olimpice. Parchetul a declarat că acestea nu conțineau informații confidențiale. Cel mai recent caz este al unui angajat care lucra pentru Thales, una dintre companiile responsabile de securitatea la Jocurile Olimpice, și a cărui casă a fost jefuită, iar laptopul de la companie a fost furat.

După incidentul de la Moscova, ministrul francez de interne Gérald Darmanin a declarat că autoritățile contracarează atacuri teroriste în “fiecare lună” și a promis că serviciile de securitate vor fi pregătite pentru a face față amenințărilor care pot apărea în timpul Jocurilor Olimpice, care va avea aproximativ 13 milioane de spectatori.

Atunci când Franța a câștigat competiția pentru a fi gazda Jocurilor Olimpice din 2024, Grupul Industriilor Franceze pentru Apărare și Securitate Terestră și Aeriană (GICAT) a propus guvernului un protocol de securitate, care includea folosirea tehnologiei de detectare a dronelor și măsuri de control al publicului. Dar Guvernul francez a ales să nu urmeze măsurile. Acum, un reprezentant francez al industriei de apărare a declarat pentru Politică că “acum este prea târziu” pentru regândirea deciziei.

Analiza integrală la Politico

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday