Un algoritm pentru oamenii de știință din pușcărie

de Moise Guran

Viteza cu care unii corupţi condamnaţi şi aflaţi în puşcărie scriu cărţi este, desigur, o glumă sinistră, dincolo de faptul că ea reprezintă o altă demonstraţie a faptului că, în România, poţi cumpăra cu bani absolut orice. Mie însă îmi plac glumele şi, ca olteanul, dacă cineva face mişto de mine, îmi vin şi mie idei. Ca să râdem cu motiv, dar împreună.

12562722_10201470878249780_1747178683_oDoamna ministru al Justiţiei este hotărâtă să oprească ceea ce presa a numit Biblioteca pentru Hoţi, respectiv procedura eliberării condiţionate a puşcăriaşilor, cei mai mulţi dintre ei bogaţi, dovediţi şi condamnaţi pentru fapte de corupţie şi care, cel mai probabil, au cumpărat moralitatea unor profesori universitari, pentru a-şi reduce pedepsele cu o lună pentru fiecare carte publicată.

În acelaşi timp, DNA-ul s-a pus şi el pe treabă, luând la întrebări profesori, editori, infractori, într-o încercare de a devoala acest lanţ al slăbiciunilor Codului de Procedură Penală.

Am câteva observaţii pentru doamna ministru Raluca Prună şi una singură legată de acţiunea DNA. Încep cu aceasta din urmă – devoalarea corupţiei morale şi penale a profesorilor universitari, care s-au dovedit gata să se prostitueze, este mult mai benefică decât efectul reducerii pedepselor. Adică e mai important să-i aflăm şi să-i eliminăm din învăţământ, să-i aruncăm de pe soclul catedrei de la care ne modelează caracterele copiilor şi tinerilor noştri, pe aceşti parveniţi ai tranziţiei.

Acesta este singurul efect pozitiv al fenomenului Biblioteca pentru Hoţi – un pas major în curăţarea învăţământului universitar. Și e de bine, păcat că a fost nevoie de DNA pentru asta, iar sistemul n-a fost capabil să-şi elimine singur neghina.

Cât despre intenţia ministrului Justiţiei de a promova o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea legii, aş vrea să vă atrag tuturor atenţia asupra faptului că legea, în general, acţionează numai pentru viitor, iar legea penală mai favorabilă retroactivează. Adică, mai pe româneşte, dacă e în favoarea infractorului, o lege penală nouă, cum va fi ordonanţa asta de urgenţă, i se aplică, dacă nu îi este favorabilă, nu i se aplică. Aşa că să fim atenţi ce modificăm şi cum o facem.

Uite, vă dau câteva exemple… Gigi Becali a scris cinci cărţi, şi-a scurtat pedeapsa cu cinci luni. Suficient cât să umple de Crăciun jurnalele de ştiri de la ProTV şi Antene, despre cum face el revelionul la Braşov, într-o acţiune de PR atât de greţoasă, încât multora nu le-a mai priit friptura de porc în faţa televizorului.

becali

Voiculescu a scris în puşcărie zece cărţi în 12 luni, aproape una pe lună. Voiculescu a fost profesor universitar, nu zic, dar dacă o ţine în ritmul ăsta, îşi va scurta pedeapsa de zece ani la doar cinci ani de puşcărie. Nu mai zic de Ioan Niculae, despre care am auzit că a scris o carte în 22 de ore. Dacă nu eşti cumva computer, nu poţi nici să citeşti atât de repede o carte, darămite să o scrii.

Sunt chestii făcute deja la mişto şi, sincer să vă spun, eu tot la mişto le-aş răspunde… Uite, putem face o ordonanţă în care să scriem că viteza cu care scrie un deţinut o carte îi reduce invers proporţional pedeapsa. Scrii o carte în trei luni, îţi scade pedeapsa cu trei zile. Scrii o carte într-un an, pedeapsa îţi scade cu 12 zile. O scrii în 20 de ore, ţi se reduce pedeapsa cu două ore. Scoţi 100 de cărţi în zece ani, câte pare că va scrie Voiculescu, apăi mai mult de zece zile nu poţi câştiga din pedeapsă. V-aţi prins care e altgoritmul? Nu? Nici eu, că nici nu mă pricep să fac unul.

Dar tare aş vrea să-i văd pe aceşti iluştrii corupţi chinuindu-se să înţeleagă ce şi cum, iar la finalul ordonanţei le mai aruncăm așa, la mișteau, un articol în care le limităm la 15 zile reducerea de pedeapsă indiferent de numărul cărţilor scrise.

Asta ca să nu mai avem doar noi sentimentul că râde Becali de noi, din televizor.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

13 răspunsuri la Un algoritm pentru oamenii de știință din pușcărie

 • Constantin Ganea
  Ianuarie 14, 2016 la ora 10:23

  Ar fi mai bine sa vă informați cât mai corect,după care să scrieți un asemenea articol lung și inutil.Dar când vreți cu tot dinadinsul să vă băgați în seamă…

  Răspunde
   
 • Horia
  Ianuarie 14, 2016 la ora 09:48

  Ilustri, stimabile. Cu un i

  Răspunde
   
 • dorel ala cu tirnacopu
  Ianuarie 13, 2016 la ora 13:20

  nu e nevoie nici de modificarea legii, nici de ordonante de urgenta… flacaii au scris povesti nemuritoare, nu lucrari stiintifice… o comisie a universitatii bucuresti ar putea foarte bine sa catalogheze hirtoagele… binenteles pe 1000 euro/ora…

  Răspunde
   
  1. dorel ala cu tirnacopu
   Ianuarie 13, 2016 la ora 13:24

   iar bufonu national a afirmat raspicat ca se retrage din viata publica… dar la ce moloz are in loc de creer…

   Răspunde
    
 • K
  Ianuarie 13, 2016 la ora 12:56

  Libertatea precum si sănătatea sunt primordiale in viața oricăruia dintre noi.
  Acum legislația este mai mult decât permisivă in țara noastră.
  Unii scriu cărți la greu,alții procreeaza din răsputeri chiar si din regimul aspru al detenției ,
  O mare problemă de fond rămâne recuperarea prejudiciului de la aceste „VIP-uri „ale societății românesti.

  Răspunde
   
 • Mahorcu
  Ianuarie 13, 2016 la ora 09:53

  „Voiculescu a scris în puşcărie zece cărţi în 12 luni, aproape una pe lună. Voiculescu a fost profesor universitar, nu zic, dar dacă o ţine în ritmul ăsta, îşi va scurta pedeapsa de zece ani la doar cinci ani de puşcărie.”

  Moise, daca nu esti ironic, atunci esti gresit informat.
  Numarul de luni care se pot reduce de la pedeapsa in baza cartilor scrise este limitat, nici vorba de asa ceva.

  Răspunde
   
 • coke
  Ianuarie 13, 2016 la ora 09:11

  Avem pareri pertinente, comentam temele de actualitate, ne pricepem la economie, ne pricepem si la politica, si in general ne pricepem la orice, doar ca in textele de pe site-ul nostru nu suntem capabili sa distribuim in mod corect numarul de i-uri de la sfarsitul unor cuvinte. Dar in rest suntem niste impecabili si-n general suntem niste ILUSTRIIIIIIIII geniali.

  Răspunde
   
 • costel
  Ianuarie 13, 2016 la ora 01:26

  a studiat cineva ce a scris puscariasul nastase adrian?

  Răspunde
   
 • Petra
  Ianuarie 12, 2016 la ora 23:28

  Am auzit odata ca la 3 carti scrise primesti o „pensie” de la stat ?! Se poate verifica asta?

  Răspunde
   
 • m
  Ianuarie 12, 2016 la ora 20:10

  Corect,Moise, poate putin banal, iar a doua parte e cam la misto. Oricum nu se va intampla nimic notabil, vor iesi mai repede si-si vor prelua averile si vechile obiceiuri.
  Asta insa mi-a atras atentia „păcat că a fost nevoie de DNA pentru asta, iar sistemul n-a fost capabil să-şi elimine singur neghina.” Se aplica si sistemului medical, si in administratie si unde mai vrem noi. Daca sistemul nu e dornic sa se curete nitel, sarjele DNA vor face niste capete sa cada, dar vor aparea altele la loc precum Hidrei din mitologie si baiul e ca noi n-am avut niciodata un Hercules 🙂

  Răspunde
   
  1. Stelian F
   Ianuarie 13, 2016 la ora 09:28

   Mmmda, Moise a zis-o ca si cum sistemul ar fi eliminat mereu neghina pana acum, cand de fapt sistemul este cel care permite cat mai multa „neghina”.

   Răspunde
    
 • M
  Ianuarie 12, 2016 la ora 20:05

  Pai de ce sa-i recupereze daca statul oricum cheltuie banii prost?

  Glumesc, dar ar fi o discutie interesanta: plangem ca nu-i recupereaza, dar ni se pare normal sa nu platim taxele – in contextul in care banii ar avea aceeasi destinatie?

  Răspunde
   
 • All
  Ianuarie 12, 2016 la ora 19:53

  Bataie, asta merita. Chiar daca scapa mai repede din inchisoare, raman cu bataia. Dar din cate se pare, detinutii „de lux” nu au dus-o prea rau in inchisori. Despre confiscarea si valorificarea unor bunuri ale acestora, in vederea recuperarii prejudiciului nici nu mai are rost sa discutam.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase