Adio PFA! Trăiască MICRO! Un răspuns pentru tâmplarul Fekete…

de Moise Guran

Nu este surprinzător ce se întâmplă, era de așteptat, dar mă surprinde totuși virulența reacțiilor precum și faptul că o discuție despre munca la negru s-a dus spre zona protecției sociale. Am avut cel puțin un an de dezbatere a noului cod fiscal, la Biziday (și nu numai) acesta a fost cel mai frecvent subiect de informare și dezbatere începând din toamna anului 2014, ba chiar eu însumi v-am spus că de reducerile de taxe se vor bucura, logic, doar cei care le plătesc. Deci nu, nu se poate face o legislație care să-i favorizeze pe cei care nu plătesc taxe, ci doar o legislație care, prin taxe mai mici, să-i convingă și pe cei care nu plăteau, să plătească, dar mai puțin.

simulare

Cum să te bucuri de reducerea CAS dacă tu nu plătești legal salarii? Fekete, ți-am spus și pe radio și pe televizor și pe acest site că dacă nu plătești TVA, reducerea TVA nu-ți va ieftini ție produsul ci îl va ieftini pe cel al concurentului tău, care plătește, chiar dacă ușa pe care o vinde Dedeman e din China sau din Polonia. În același timp, tot eu v-am spus că reducerea cotei generale de TVA este mai puțin importantă decât facilitățile acordate micro-întreprinderilor. E timpul să vă recalibrați cu toții afacerile.

DE CE SĂ RENUNȚI LA PFA ȘI SĂ TRECI PE MICRO

Ziarul Financiar a făcut la începutul săptămânii o simulare simplă și clară privind avantajele taxării pe micro. În simularea lor, cei de la ZF au luat un impozit pe cifra de afaceri de 3%, deși dacă îți faci carte de muncă și salariul minim pe firma ta, Fekete, plătești doar 2%, beneficiezi și de asigurare de sănătate dar și de pensie. Dacă îi faci și soției un contract de muncă plătești doar 1% din cifra de afaceri, ceea ce reduce procentul total al taxelor din simularea ZF la 6% pentru 2016 și la 11% pentru 2017 când se va plăti CASS și la dividende. Mai puțin de atât nu se poate Fekete și credeți-mă, nu merită să pui seara capul pe pernă și să nu poți dormi de grijă că te calcă Fiscul.

În primul articol scris de mine sugeram că statul ar putea renunța la impozitul de 16% pe salariul minim, gândindu-mă și eu tot la exemplul Angliei. Acesta este motivul pentru care am și plusat, susținând că cei care fac evaziune Fiscală ar trebui să plătească mai mult, nu mai puțin, fiindcă tot există o discriminare pozitivă între ei și cei angajați pe salariul minim.

Atâta doar că în Anglia și sistemul de sănătate și cel de pensii este privat și, mai ales, este foarte diferit de cel din România, unde avem cinci milioane de pensionari, iar pensionarii au nevoie mai mare de spitale și asistență medicală. Oricât aș ține la dvs, Fekete, oricât mi-aș dori să vă dezvoltați și să aveți un trai decent, pensionarii sunt totuși părinții noștri. Nu-i putem eutanasia prin ignorare.

NU POȚI LUPTA CU REȚEAUA DÂND UN PREȚ MAI MIC! ȘI PENTRU CĂ ORICUM VEI FI MAI SCUMP, VA TREBUI SĂ FII ALTFEL 

Acum să revenim la modelul de afacere despre care vorbiți și care da, este puternic concurat de importuri. Nu este însă doar cazul tâmplăriei. Și la alimente e la fel. Nu mai vorbim la lapte că, de când s-au scos cotele, dacă te uiți în jur poți vedea bălți de lapte nevândut în România. Toți avem aceeași problemă, că am vrut în UE iar România e o economie deschisă. De acord, avem nevoie de o politică guvernamentală care să stimuleze cumva producția internă, dar avem nevoie și de o schimbare de mentalitate a consumatorului, care aleargă după ce e mai ieftin. De ce credeți că eu, Moise, atac pe toate liniile politica de marcă privată a marilor rețele comerciale? Pentru că dvs, Fekete, nu puteți lupta în preț cu ele. Nu puteți face uși mai ieftine decât le aduce Dedeman din China. Acesta este motivul pentru care am înființat Clubul celor care muncesc în România. Ca să îi conving pe români să se uite pe etichetă și să înțeleagă că plătind pentru un produs făcut în țara lor, plătesc salariul unui alt român. clubulNu contează că e angajat la multinațională, la Niculae sau la Fekete SRL, atâta timp cât e făcut în România. Dar asta mai presupune desigur o condiție… Dvs, Fekete trebuie să faceți uși mai bune decât alea din China. E o greșeală (și v-am spus-o de multe ori) să fiți ieftin, căci nu puteți fi mai ieftin decât această concurență, dar e musai să faceți lucruri mai de calitate, cu valoare adăugată mai mare.

ÎN LOC SĂ NE PLÂNGEM DE GLOBALIZARE, MAI BINE O FOLOSIM…

Pentru asta trebuie să fiți inventiv, să vă informați tot timpul, să vă adaptați cererii de pe piață și chiar să o luați înaintea ei. Vă dau un exemplu, din domeniul dvs. În magazinele de care vorbiți nu găsești uși de stejar. Alea sunt prea scumpe pentru o marjă mică. Eu când mi-am făcut casa nu mi-am permis ușă de stejar decât la intrare. Voiam la toate camerele, dar nu aveam suficienți bani. M-am sfătuit cu tâmplarul și mi-a aratăt un model de ușă de brad, mai simplă prin design, dar care avea un aer rustic și original ce mi-a plăcut. Bradul este ieftin, dar tot nu-i mai ieftin ca palul din care sunt făcute cele mai multe uși aduse din Polonia. Pentru că am comandat șase uși de interior din brad și una de exterior din stejar, am plătit evident mai mult pe stejar (valoare adăugată mai mare), iar pe cele de brad (valoare adăugată mai mică) mi le-a lăsat foarte aproape de prețul la care aș fi luat uși de la Dedeman. Socotind cu totul, cu taxe și tot ce trebuie (era un PFA) omului tot i-au rămas 20% net din total, după aprecierea mea. Și asta e o marjă bună, Fekete. Iar mai târziu, pentru că am fost mulțumit, l-am sunat și când am avut nevoie de o scară, dar și când am avut nevoie de ușă la magazia de lemne. Vine, măsoară, face pe comandă, montează… astea-s chestii pe care marile magazine nu le fac și asta este nișa dvs Fekete. Puteți folosi globalizarea împotriva ei, căci relația directă client-meseriaș este o relație bazată pe seriozitate și încredere, iar nu pe preț. Aceste lucruri nu vi le poate lua nimeni. E drept că nici relația asta nu cade din cer Facebook_like_thumbîntr-o noapte. Dar aveți atâtea instrumente la îndemână, acum! Internetul este cea mai bună partea a globalizării. Nu folosiți facebookul ca să dați share la prostii! Pentru unii facebook a devenit o dependență, pentru alții e un instrument util și gratuit. Învățați să vă promovați, dar învățați și să ieșiți cu ajutorul internetului din zona în care trăiți și despre care spuneți că e săracă. Eu mi-am găsit coșul pentru casă tocmai la Târgu Mureș. Pentru că aveam nevoie de o cărămidă rotundă, circulară, cu găuri pe colțuri, ca să-l pot întări cu fier-beton și pentru că în zona mea nu auzise nimeni de așa-ceva am căutat pe internet. Am găsit doi unguri care lucraseră afară și furaseră knowhow-ul de la niște nemți. Îți fac pe ce dimensiuni vrei cărămida, ba chiar o și amestecă cu elemente de ceramică ce îi dau elasticitate pentru dilatarea la căldură. I-am sunat și în trei zile au venit ei cu camioneta de la Târgu Mureș și mi-au adus-o acasă. Și da, toți m-au întrebat, doriți cu factură sau fără, că e mai scump cu factură… Și am facturi Fekete pentru fiecare cărămidă și pentru fiecare sac de ciment pe care am le-am băgat în casă, căci eu nu-mi permit altfel.

LUCREZI LA NEGRU, AI DATORII LA NEGRU, ATUNCI EȘTI PRIZONIER LA NEGRU

În același timp, trebuie să învățați să fiți flexibil, să simțiți ciclurile de dezvoltare, să știți când să fiți mai scump și când să fiți mai ieftin. Asta nu e teorie! Eu nu vă pot spune la televizor exact ce trebuie să facă un atelier de tâmplărie, dar dumneavoastră o simțiți, prin calitățile de antreprenor pe care le aveți. De exemplu, eu și alții ca mine vă putem spune la televizor că urmează o perioadă bună pentru construcții. Asta înseamnă cerere de uși în volum mai mare și o tendință de creștere a prețurilor. Dar dvs puteți stabili că sunteți în faza în care vreți un volum mai mare și să-i lăsați pe alții să crească prețurile mai întâi. Dar amintiți-vă ce spuneam mai sus despre calitate și relația de încredere. Puteți lua un preț mai mic la prima comandă de la un client, iar dacă e mulțumit de marfă, în mod cert va accepta un preț ceva mai mare la următoarele comenzi. Dar nu, Fekete, acum nu mai puteți da vina pe stat dacă nu vă merge bine. Taxele au scăzut și pe muncă și pe afaceri și pe comerț, cererea este în creștere și teoretic nu mai aveți de ce să mergeți pălmaș în Franța ca să vă plătiți datoriile.woodshop

A! Datoriile nu sunt pe firmă ci le-ați făcut personal? Asta este o altă greșeală majoră, Fekete. Îi spune SRL tocmai ca să nu rămâneți sechestrat în tâmplărie. Ca să aveți răspundere limitată. Ideal este să nu faceți credite, să nu aveți datorii, dar dacă totuși le aveți, ar fi bine să le rostogoliți pe firmă, nu pe persoană fizică. Pentru că insolvența și falimentul, oricât de grele vi s-ar părea aceste cuvinte, sunt și ele tot instrumente. Ele vă oferă exact ultima ușă, cea de ieșire, pentru cazul că nu reușiți să faceți uși mai bune decât cele din China, sau că nu reușiți să folosiți internetul ca pe un instrument, sau că, pur și simplu, nu reușiți să învățați suficient de repede cum se conduce o afacere.

INSTRUMENTELE DE DEZVOLTARE ȘI UNELETELE DE SUBZISTENȚĂ

Fekete, am încercat prin acest articol să vă dau cât mai multe argumente pentru a vă restructura afacerea. Treceți pe Micro! Uitați de PFA! Acesta este rostul acestei legislații. De aceea se oferă atâtea facilități pentru Micro, ca să vă forțeze să faceți asta. Anul acesta vor fi multe articole pe internet și la tv cu numărul de PFA-uri desființate. Dacă numărul de microîntreprinderi înființate este echivalent, nu va fi nicio tragedie în asta.

În articolul dvs, ați sugerat că un atelier ar trebui să rămână în zona civilă, meșteșugărească, la fel ca unele afaceri din agricultură. Să știți că absolut tot ceea ce am scris aici este valabil și pentru afacerile din agricultură. Codul Civil, cel care le-a păstrat acolo, în afara zonei faptelor de comerț, a fost scris pe vremea lui Cuza. Pe atunci Agricultura făcea 80% din economia românească, dar aceea era o legislație de subzistență. iobagieLa 160 de ani de la Cuza, agricultura tot greu iese din faza de subzistență. Și știți de ce? Pentru că o legislație de subzistență nu-ți dă instrumentele de dezvoltare. Faceți cont la bancă și o să găsiți mai mulți clienți, căci mulți plătesc numai prin virament. Dar, băgați de seamă, prin noul cod fiscal, Fiscul are mai multă putere de a vedea conturile decât are DNA-ul. Pe de altă parte, la fel cum nu poți să-ți iei tractor și să-i deduci amortizarea în agricultură dacă lucrezi la negru, la fel, în zona meșteșugărească, îți va fi mult mai greu să-ți iei scule, utilaje, să angajezi legal oameni și să le arăți respect, plătindu-le contribuțiile la pensie și la sănătate, dacă în loc de SRL ești PFA și lucrezi la negru. Acesta este motivul pentru care am susținut noul cod fiscal, chiar promovat de un personaj politic dubios precum Victor Ponta… pentru aceste facilități acordate micro-întreprinderilor. Iar acum dvs spuneți că nu le vreți, că nu vă trebuie, că ați vrea și să ieșiți din zona neagră, dar nici să nu plătiți nimic. 6% e ceva mai mult decât nimic, Fekete.

Între timp, după gafa de comunicare a lui Biriș, guvernul Cioloș dă semne de ezitare și probabil va retrage prevederea cu impozitarea celor fără de venituri.

Nu asta e cu adevărat important, dar mesajul este important. Și mesajul codului fiscal, pe care se pare că nici noul guvern nu îl simte prea bine, este ăsta pe care vi-l dau eu acum: GO Fekete! E timpul să devii Fehér! Pentru binele tău, nu al meu sau al statului român.

 

P.S. Într-o emisiune România în Direct în care vorbeam de patriotism, a intrat la un moment dat prin telefon un cetățean român de origine maghiară ce a susținut că majoritatea ungurilor din România sunt patrioți români și a adus drept argument faptul că el nu a plecat din țară, că trăiește, muncește și plătește taxe aici, iar aceasta este cea mai simplă și clară dovadă de patriotism. Mi-a plăcut mult omul, așa cum și Fekete mi-a plăcut. Probabil ați ghicit, Fekete este un cetățen român de etnie maghiară, dar fără legătură cu cel care a intrat la EuropaFM în direct. De aceea am folosit pseudonimul Fekete, care în maghiară înseamnă negru, sau la negru. Fehér înseamnă alb. Fac aceste precizări nu pentru a-mi justifica respectul pentru comunitatea maghiară din România, o comunitate care are, evident, aceleași probleme ca noi toți. Fac aceste precizări pentru cei care nu știu maghiară, așa cum nici eu nu știu. Am tradus aceste cuvinte cu ajutorul google, în semn de apreciere pentru dorința lui Fekete de a intra în legalitate.

P.P.S. În urma acestei serii de articole Fekete a primit prin intermediul nostru o ofertă de colaborare legală de la o firmă de design interior din București. Nu știu dacă va accepta sau nu această ofertă dar mă voi gândi oricum la o modalitate de a mulțumi/recompensa firma respectivă.

P.P.P.S. Și Biziday a fost cândva o micro-întreprindere, a trecut și prin etapa de suspendare a activității, ne-a mers și mai bine și mai rău, iar eu personal am avut nopți în care n-am putut dormi de grija faptului că n-aveam bani să plătesc salariile. Salarii plătite legal, pe cartea de muncă, într-un domeniu în care nicio televiziune de știri (cu excepția notabilă a Digi24) nu își plătește oamenii pe cartea de muncă. Evoluția noastră este permanent updatată pe pagina Despre iar cei interesați pot găsi mai multe date pe site-ul ANAF. Fac această ultimă precizare pentru cei tentați să creadă că ceea ce am scris pentrul dl Fekete și cei ca el este rodul îngâmfării unui personaj de la televizor, iar nu al experienței unui mic antreprenor, trecut și el prin criză, prin provocările concurenței sau ale sistemului fiscal din România.

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

84 răspunsuri la Adio PFA! Trăiască MICRO! Un răspuns pentru tâmplarul Fekete…

 • Michael
  Septembrie 27, 2016 la ora 10:58

  Intrebare. Programatorii pot fi scutiti de impozit daca indeplinesc anumite conditii. Daca isi infiinteaza o microintreprindere si se angajeaza la propria firma, mai plateste impozitul un programator ce intruneste acele conditii?

  Răspunde
   
 • o femeie
  Septembrie 7, 2016 la ora 10:33

  Numai mie mi se par legile si taxele atat de complicate incat ma pierd in ele? O simplificare (si anulare a anumitor taxe, alea mici, care fac mai mult drumurile si contractele si taxele de transfer etc) ar incuraja activitatea pfa si a micro intreprinderilor.

  Răspunde
   
 • Alex ionescu
  Mai 26, 2016 la ora 22:40

  Atâta timp cât din 1989 pana in prezent un sergent major câștiga 1800-2500 lei iar un medic după o facultate de 6 ani ajunge la fabuloasa suma de 1200 lei ceva este putred in România ….

  Răspunde
   
 • M
  Ianuarie 14, 2016 la ora 02:53

  Vrem si noi o comparatie reala si simpla intre PFA cu norma de venit (ce taxe se platesc, exact, si complet; mai ales ca tipul asta de PFA este cel mai folosit), si micro (cu 2 angajati, unul cu salariul minim pe economie, iar altul contabil, cu norma de 2 ore, si tot minim posibil).
  Valoarea contractului lunar, ca si exemplu: 5000 de lei (la care se adauga TVA daca este pe micro, fara pentru PFA).
  Doar atat, se poate?
  Cati bani poti lua, cum, etc.

  Care sunt avantajele si dezavantajele, de asemenea, ar fi bine sa fie listate.

  Iar ca o ultima intrebare: de ce nu se elimina TOATE taxele si impozitele pe firme/PFA-uri/munca/etc? Si sa se faca TVA-ul 30% sa spunem, si aia e?
  Ca oricum, daca ai firma, tai si platesti facturi, deci dai TVA inspre stat. Iar tot TVA-ul ajunge sa fie rostogolit si platit la final de consumator, direct. Nu inteleg care e logica pentru care suntem chinuiti fara motiv. Sa se perceapa ca taxa unica la nivel de tara doar TVA, iar din el sa se plateasca tot ce este necesar in tara, in functie se organizarea bugetului. Ar fi simplu, clar, usor de controlat, cu succes implementabila si ar elimina frustrarea de neintelegere a economiei la nivelul maselor. Plus de asta, sigur am avea de afara cerere masiva pentru forta de munca din ro, odata ce taxarea pe munca ar fi 0, indiferent de nivel.

  Răspunde
   
  1. Nero
   Ianuarie 14, 2016 la ora 10:09

   uite o idee …de acord sa platesc CAS si CASS la nivelul impus de stat in 2016…dar sa ma lase sa il deduc nu sa mi-l faca nedeductibil si sa ma omoare si la impozit…
   Vreau sa platesc taxe pentru ca asa este normal dar vreau sa platesc taxe la un nivel suportabil si calibrat pe puterea economica pe care o avem nu pe fantasmagoriile ale unui ministru de finante frustrat si incompetent…
   Uite un task pentru tine Moise ca un finantist ce esti…gaseste modalitatea de a comunica celor ce decid ca noi PFA-urile dorim sa platim taxe dar nu dorim sa murim stransi de gat de un stat incapabil sa gandeasca in termeni reali ppt economia lui…Suntem conform statisticilor aproape 500000 PFA, I.I. sau alte forme de acest tip in Romania…ok cu siguranta nu toate sunt active dar marea majoritate produce traiul de zi cu zi al celui ce a infintat acel PFA si a familiei sale… Ce facem? Dam dracului totul ca guvern si mulgem ce se ai poate de pe PFA uri dupa care sa se descurce…
   Astept reactia ta…

   Răspunde
    
   1. Stelian F
    Ianuarie 14, 2016 la ora 10:55

    Cred ca au stabilit ce cheltuieli sunt nedeductibile pentru cei ca mine, care ar fi dedus si cheltuielile vecinilor pe o raza cat mai mare…

    Răspunde
     
 • Nero
  Ianuarie 11, 2016 la ora 11:51

  Imi e din ce in ce mai scarba de statul asta cleptoman…
  In afara de a-ti baga mana in buzunar la greu nu stie nimic altceva…
  Nu te ajuta cu nimic ba contra daca poate iti trage zilnic cate un sut ca sa intelegi ca statutul tau este acela de vaca de muls pt el, statul cleptoman.
  Am o intreprindere Individuala de 5 ani si lunar platesc CASS, CAS si alte scarbe de taxe in suma totala de aproximativ 4500 RON.
  Muncesc de dimineata de la 8 pana seara la 19:00 ca sa pot scoate bani pentru traiul familiei si pentru taxele statului imbecil si cleptoman.
  PLATESC TAXE LUNAR MOISE…LUNAR la valoarea asta…nu fur si nu dau in cap si tu vi sa imi spui cu incredibila nesimtire ca sunt evazionist pt ca am hotarat sa imi fac un PFA si sa nu mai stau la un patron care sa ma plateasca cu minimum pe economie.
  SA ITI FIE RUSINE MOISE PENTRU ABERATIILE PE CARE LE ARUNCI IN JURUL TAU.
  Probabil ca o sa inchid tot si abea atunci o sa incep sa fac evaziune pt ca asa ma invata statul acesta cleptoman….

  Răspunde
   
  1. M
   Ianuarie 13, 2016 la ora 16:23

   Tura asta tind sa cred ca vrea sa ajute, creand un mediu competitiv si acordand sanse aproximativ egale tuturor.

   Nici asa nu este bine?

   Răspunde
    
 • Fekete Digi
  Ianuarie 9, 2016 la ora 08:58

  @PPPS. Sunt jurnalist la Digi si nu sunt platit pe cartea de munca, dupa cum sustine Moise. Era odata. Digi a trecut la modelul de business din toata presa, cel al contractelor smechere pe drepturi de autor. Deci concluzia: mai usor cu DIGI exceptia notabila 🙁

  Răspunde
   
 • alexman
  Ianuarie 9, 2016 la ora 00:09

  Moise intreprinderile individuale sint net dezavantajate cu noul cod fiscal. In loc sa il imbunatateasca, iar ne ingreuneaza si ne obliga sa trecem la SRL, iar asta ar insemna sa o iau de la capat cu actele si sa suport toata birocratia nesimtita a statului, inclusiv cea cu casa de marcat …ceea ce e prea mult pentru un contribuabil mic. Statul ar trebui sa simplifice mult procedurile superbirocratice si sa ia exemplul pozitiv din tarile civilizate. De ce la noi nu se poate? De ce sintem tinuti ocupati cu hartii peste hartii?Cum sa fim eficienti daca ne storc de vlaga prin dari, hartii si controale excesive?De ce insista pe toate caile sa ne scada bunavointa de a fi oameni corecti si ne impun sa avem o conduita de hoti si sa inselam prin insasi legile lor absurde, amenzile aberante si fara fond, prin lipsa de consideratie si sustinere/atragere/deschidere reala fata de nevoile oamenilor? Cine asculta ce are de zis contribuabilul de rand?Dupa cum observam NIMENI@@@

  Răspunde
   
  1. Maria
   Ianuarie 13, 2016 la ora 15:43

   Confirm. Am avut SRL, l-am inchis si am facut PFA. M-a sunat contabilul sa imi spuna ca ar trebui sa inchid PFA-ul ca devine nerentabil si inca ma mai gandesc.
   Asta inseamna sa fac actele de inchidere pentru PFA si sa fac altele de deschidere microintreprindere – toate astea costa bani, drumuri si stat la cozi. Daca fac microintreprindere, imi cresc alte cheltuieli (contabilul imi va lua dublu fata de cat imi ia acum…).Toate astea pentru o afacere sezoniera pe care ma lupt sa o tin in viata din munca la o multinationala. De zece ani continui sa muncesc la multinationala si sa dau bani statului la firma proprie. Exact ca Fekete. Moise, te apreciez foarte mult, dar la firul ierbii lucrurile stau naspa.

   Răspunde
    
   1. M
    Ianuarie 13, 2016 la ora 16:21

    Adica tineti o afacere doar ca va place, sustinand-o cu veniturile din salarii?

    Ceva nu este in regula. Mai bine va faceati ONG sau ceva. O afacere trebuie sa produca un profit intr-un anume timp. Daca nu… Inchisa.

    Eu nu inteleg ce afaceri sunt cele care merg doar pe minus… Mai bine jucati banii la loto sau ii dati de pomana.

    Răspunde
     
 • flo
  Ianuarie 8, 2016 la ora 14:48

  Am un SRL din 1994, trimestrul trecut am platit 2061 lei pe impozit micro si 555 lei (3×185) impozit pentru contabilul angajat cu 350 lei part time. Daca ma angajez si eu la un salariu minim de 1050 lei ajungem la urmatoarele: 687 lei impozit micro si 2220 lei impozit salarii.Deci acum platesc 2616 lei iar la 1 % voi plati 2887 lei. Voi plati mai mult la 1 % iar singura diferenta este ca voi fi si eu angajat. Dar cu ce ma incalzeste acum cand firma este pe pierderi de 5 ani si eu tot platesc impozit statului? Cu impozitul forfetar dadeam 1000 lei iar dupa un timp dadeam 1500 lei la trimestru dar acum am ajuns sa dau peste 2000 lei si firma este tot pe pierdere. Am scos masina de pe firma, am redus cheltuielile si tot sunt pe pierdere. La o cifra de afaceri de 270.000 lei pe anul 2015 nu am profit pentru ca sunt nevoit sa platesc taxe intr-una. Mi-am mutat punctul de lucru si a trebuit sa dau 500 lei, am schimbat casa de marcat (era 350 lei memoria fiscala PENTRU CA NU POTI MUTA SI CASA FISCALA LA NOUL PUNCT DE LUCRU FARA SA SCHIMBI MEMORIA FISCALA – si am luat alta casa pt ca se invechise si am zis ca mai bine dau 760 lei acum decat 350+760 peste 6 luni), platesc chirie, contabil, curent, 140 lei semnatura electronica, 40 lei pe luna pentru contul de la banca (si o gramada de comisioane) si cand aude lumea ca am 23 % adaos (20 pentru firma si 3 % pentru mipozit pe profit – da, asa ii socotesc pt ca trebuie sa ma gandesc mereu la cei 3% datorati statului) li se pare enorm…

  Răspunde
   
  1. M
   Ianuarie 8, 2016 la ora 15:16

   Nu cred ca aveti dvs vreo vina ca romanul e mare finantist, de la vladica la opinca, stiind – mai mult nu prea – ce inseamna adaosul. Lipsa unei minime educatiii naste monstri, de toate tipurile.

   Pe de alta parte, nu taxele sunt cele care va trag profitul in jos (la urma urmei, suntem singura tara care trebuie sa plateasca taxe?), ci clientii care, dupa cum ati spus si dvs, nu stiu ce inseamna venit, profit, adaos etc.

   Ca sa nu mai spun ca 20% adaos la 100 de lei cam difera de 20% adaos la 10.000 lei.

   Cred ca ar cam trebui sa lucrati sau sa lucram la educatia clientului… Taxele nu vor disparea(chiar si daca s-ar elimina pana la un anumit plafon), deci singura schimbare posibila este legata de mentalitatea paguboasa a clientului.

   Răspunde
    
   1. Adi
    Aprilie 16, 2016 la ora 03:02

    WTF is this? Vrei ca el sa educe clientii? Suntem o comunitate dezvoltata pe 2+1 gratis, nu pe adaos normal pentru un magazin ce aduce produsele aproape de consumator…. Iar 2+1 gratis este adusa de cei ce pot… globalisti, ce isi muta bugetele de la un capitol la altul…
    Revenind la educatie, am fost parte dintr-o „globala” ce a investit ( bugete mari, relocate din alte zone geografice ) pentru a deveni stapana pe piata. Cand prin globalizare ai acces la piete noi, poti alege ca pentru o perioada sa pui tot profitul din alte piete pentru a deveni stapan pe o alta piata…….. Sa fim seriosi, Moise; Romania a devenit o piata. Da, subscriu la a deveni un provider local cu servicii personalizate. In fapt, este ultima sansa de supravietuire, de adaptare la globalizare.
    Inca multe de spus. Opinie personala. Cheers!

    Răspunde
     
  2. M
   Ianuarie 8, 2016 la ora 15:17

   Dar totusi, in 22 de ani, nu ati gasit o cale de educare/explicare/detaliere/etc si ati preferat sa ramana lucrurile asa?

   Răspunde
    
  3. Dragos
   Ianuarie 10, 2016 la ora 15:16

   Daca firma este pe pierdere de 5 ani, de ce nu o inchizi?? Daca aduci bani de acasa in fiecare an, ori esti evazionist ori ai niste probleme…

   Răspunde
    
 • mefisto
  Ianuarie 8, 2016 la ora 13:11

  Suna foarte frumos, o multime de calcule si de demonstratii…care sunt gresite!!!

  Impozitul pe micro nu e 3% cat scrie pe hartie. E cat vrea ANAF (aduna amenzile pe care le platesti inspectorilor pe legi facute pe genunchi, penalizari de intarziere, penalizari de…etc.
  Si da, adauga si noile taxe pe apartament pe care nimeni nu stie cum sa le aplice.

  La sanatate nu platesti 5.5%. Asta e spaga statului. Platesti asta plus spaga medicului sau vizita la un cabinet privat. Daca vrei sa scapi cu viata…

  Nu platesti in cei 16,5% pensia parintilor tai. Platesti pensiile speciale ale parlamentarilor, politistilor, pilotilor, etc. etc. etc. Nu platesti nici pentru tine. Nu vine nimeni din urma sa-ti asigure batranetea.

  Asa ca puteti face calcule cat vreti…Intre statul Roman si Mafie nu e chiar nicio diferenta.

  P.S. Nu va faceti micro. Sunt urmatoarele vaci de muls dupa PFA-uri.

  Răspunde
   
 • ZenMas
  Ianuarie 8, 2016 la ora 12:13

  Sunt PFA ambulant. Sediul este apartamentul mamei unde stau si eu dar prestez servicii doar la domiciliul clientului. Cifra de afaceri este chiar foarte mica. Si în cazul acesta ar fi indicat sa trec la micro?

  Răspunde
   
 • dodo bibi
  Ianuarie 8, 2016 la ora 12:03

  da….sa-mi spun parerea cat pot de nepartinitor pentru ca si eu sunt intr-o situatie asemanatoare.in privinta parerii lui moise privind imbunatatirealegislatiei am aceeasi parere ca si catalin.aceeasi marie cu alta palarie!deschidea moise discutia despre taxele si impozitele care sunt dirijate catre pensionari….da,trebuie sa avem grija de ei,dar hai sa analizam ce s-a intamplat cu sumele cotizate de ei…pentru ca stim cu totii ca sunt atat de putine inteprideri de stat care au si virat sumele retinute pe hartie…da nu e vina lor,da’nici a mea…sau poate ar trebui sa le aducem aminte din cand in cand de „nu ne vindem tara”…cand vorbim despre taxe datorate, de ce micul contibuabil este haituit,iar cfr,si alte,si alte si alte,societati mamut(inclusiv tvr),ai caror factori responsabili,adica factori care decid sa faca evaziune, pleaca cu salarii care pe langa veniturile lui fekete sunt astronomice,in timp ce pe fekete il sanctioneaza orice functionar care trece prin fata portii lui?de ce e fekete discriminat?!si apoi de se intampla cu taxele pe care constiincios le achitam?circula pe fb o poveste cu o comuna din romania_pestera+in care primarul ala ne spunea ca se pot face multe cu bani mai deloc…multi antevorbitori ai mei nu au vazut articolul,sau n-au inteles nimic.da!vreau ca taxele male sa fie folosite corect si eficient!nu vreu sa fiu discriminat nici eu nici fekete!vreau ca d.l ciolos sa fie la fel de priceput ca acel primar.daca nu sa se faca rocada!

  Răspunde
   
 • Fisker
  Ianuarie 8, 2016 la ora 11:50

  Moise, daca vei face o simulare comparativa, vei vedea ca reducerea de 1% impozit pe venit pentru fiecare din primii doi salariati ai unei microintreprinderi este MAI MICA decat impozitele si taxele pe salarii.

  Asa ca sfatul tau cu a angaja oameni ca sa iti scada impozitul si sa iesi „in avantaj” e eronat. Mai bine nu angajezi pe nimeni, la sfarsitul anului ramai cu mai multi bani daca ii iei sub forma de dividende.

  Ramane discutabil daca vrei sau nu asigurari. Sfatul de a-ti angaja sotia oricum nu e bun, aceasta poate fi coasigurat la sanatate pe asigurarea sotului. Iar la pensie, trebuie sa fii naiv sa crezi ca vei lua ceva din sistemul actual.

  Mai ales ca va creste si salariul minim, deci cresc si taxele asociate acestuia.

  Pragul de 100.000 euro pentru microintreprinderi este ales astfel incat sa nu iesi in avantaj cu salariatii. Ar trebui ca pragul sa fie mai sus pentru ca economiile sa fie mai mari angajand.

  Guvernul Ponta a dat aceste reduceri „smechereste”, gandind ca va infiinta niste locuri de munca fictive pe neatentia micilor patroni, care vor crede ca fac „economii”.

  Astfel, se justifica sa angajezi personal numai daca intr-adevar e nevoie de respectivii salariati. Daca nu si crezi ca o faci pentru „economia” la impozit, micule patron, sa stii ca nu economistesti nimic, ci platesti mai mult la stat din banii tai.

  Răspunde
   
 • George
  Ianuarie 8, 2016 la ora 11:25

  Bravo pentru articol ! Respect !
  Mi-a placut in special partea cu „In loc sa ne plangem de globalizare, mai bine o folosim ”

  Semnat : Un alt mic intreprinzator care, desi tot pozitionat in o zona saraca, a iesit cu produsele sale (prin intermediul internetului) in toata Romania.

  Răspunde
   
  1. Adrian S
   Ianuarie 8, 2016 la ora 12:47

   In toata Romania puteai sa iesi si inainte de a intra in UE, adica globalizarea nj are treaba cu Romania, faptul ca vinzi pe internet in Romania nu are treaba cu globalizarea ci doar cu evolutia naturala a firme tale. Cand o sa iesi pe piata in UE si o sa ai comenzi din afara Romaaniei se cheama ca te bucuri de globalizare, pana atunci nu stiu ce vinzi da clar chinezii fac mai ieftin si te afecteaza.

   Răspunde
    
 • Dani
  Ianuarie 8, 2016 la ora 10:58

  Moise, o mica precizare. In cazul unei microinterprinderi in simularea facuta de tine ai calculat doar impozitele platite de societate nu si de angajat. Angajatul fiind defapt patronul societatii ar trebui si aceastea luate in considerare ca si taxe platite statului.

  Răspunde
   
 • balanescu nicolae
  Ianuarie 8, 2016 la ora 10:34

  Moise ,are dreptate . Daca ne gandim bine ,cei care critica vehement acest nou cod fiscal, cei care sunt detinatori de ii, pfa etc, o fac pentru ca au un anumit interes ,lesne de inteles…. deruleaza mici afaceri ”la negru” si sunt speriati de faptul ca in viitor trebuie sa plateasca statului mai mult ,adica o parte din ceea ce ar fi trebuit sa plateasca ,benevol, daca ar fi derulat afacerile corect. fiscul nu face altceva de cat sa incaseze fortat o parte din profituri pe care aceste pfa-uri il produc ,fara bataie de cap ,la nergru .Intrebarea ,pe care un patron ,meserias sau ce este, o pune beneficiarului,atunci cand plateste ”doriti cu factura sau fara ” dovedeste faptul ca se bazeaza pe profituri incasate la negru ,bani pe care respectivii ai pun ”la saltea”simplu . Produsele lor fiind foarte atractive avand preturi mici ,in care nu se regasesc si taxe .Acest lucru nu poate sa continue la nesfarsit ,fiscul trebuie sa inteleaga ca: piata este libera iar preturile sunt bazate si pe concurenta , ca exista agenti economici ,ex pfa, care nu platesc taxe ,contributii, amenzi excesive ,credite bancare ,salarii ,rate leasing ,contabili,autorizatii,asistenta juridica etc si care incearca sa supravietuiasca in jungla economiei romanesti ,iar acesti pfa-isti prin preturile pe care le practica pun in mare dificultate pe cei care incearca in mod legal sa produca ceva ,si produc un val de evazionisti care trbuie sa plateasca la randul lor ,bunurile achizitionate, la negru etc

  Răspunde
   
  1. Adrian S
   Ianuarie 8, 2016 la ora 12:54

   Cum le stiti dumneavoastra pe toate. Cum stiti ca toti cei cu PFA si II fac evaziune, exact ca statul roman. Vina trebuie dovedita, iar eu va asigur ca nestiind ce afacere aveti daca aveti va gasesc cel putin 3 probleme diferite in functionarea societatii dumneavoastra.

   Răspunde
    
 • Andrei Boian
  Ianuarie 8, 2016 la ora 09:46

  Andrei-tamplar-microintreprindere-5 angajati.Si eu puteam fi acum Fekete dar pot spune ca am avut noroc.Am avut noroc pentru ca sunt din Bucuresti, oras cu o concurenta mare, dar si oportunitati pe masura.Am avut noroc pentru ca am intalnit oameni de la care am putut sa invat si vreau sa dau doua exemple:O firma din Tg Mures,detinuta de doi elvetieni care m-au invatat cum sa imi calculez cheltuielile, cum sa normez lucrarile si cum sa privesc aspectele financiare din prisma unui an si nu de la luna la luna.Un furnizor din Bucuresti care printre altele mi-a spus la un moment dat:”Andrei, cine munceste nu gandeste” si mi-a explicat ca mai trebuie sa ies din salopeta si din atelier ca sa pot privi afacerea in ansamblul ei, ca sa pot relationa cu clienti si colaboratori si in acest fel sa pot aduce lucrari cu valoare adaugata mai mare. Tot de la el am invatat sa imi caut colaboratori intre cei care proiecteaza interioare si prin aceasta modalitate economisesc acum pana la 20-30% din timpul necesar in integ procesul de producere a mobilierului personalizat.
  Am avut noroc pentru ca am ales sa investesc cea mai mare parte din castig in atelier si in oameni;nu in utilaje scumpe si credite.Utilaje au si altii si pot externaliza servicii.Nu vreau sa priviti acest comentariu ca pe o lauda de sine. Nu este. Vreau doar sa spun ca daca te adaptezi la mediu, daca pietrele fundatiei tale sunt asezate incet si corect(in 10 ani inca nu m-am imbogatit),vine un timp” when the sky’s the limit”.

  Răspunde
   
 • Alin
  Ianuarie 8, 2016 la ora 02:26

  Bine Moise. Mulțumesc pentru efort. Voi citi aceste lucruri cu atenție.

  Ofer mai jos doar câteva explicații ca să fie mai clar punctul de vedere din care m-am exprimat.

  Situația mea este că eu sunt SRL în România și „tâmplarii” cu care lucrăm erau tocmiți având ca și structură de business PFA-urile. Plata se făcea electronic, direct din contul firmei în contul PFA-urilor lor, pe baza de contract – nimic CASH. Deci taxe se plătesc.

  Soluția PFA-urilor era interesantă și din alt punct de vedere, zic eu legitim. Dacă spre exemplu ai dori să dai posibilitatea „tâmplarilor” să își dezvolte micile lor afaceri pe lângă tine, în zona/rețeaua în care se află, oferindu-le deci posibilitatea de primi în mod transparent, legal, sistematic o cotă parte din vânzări, asta se poate foarte ușor dacă au PFA-uri (poți INFORMATIZA ușor procesul – flexibilitate maximă).

  Voi avea o discuție cu contabilii. Nu mi-e clar exact cum să tocmesc „tâmplarii” ca angajați cât timp ei nu rezidează în localitatea unde firma mea are sediul. Să dechid câte un punct de lucru pentru fiecare angajat nou nu este fezabil. „Tâmplarii” mei sunt talentați dar, bată-i vina, sunt împrăștiați în toată țara de la Sighetu Marmației, prin Cluj, până la Ploiești și București. Poate că sunt anumite lucruri pe care le înțeleg greșit – voi verifica. Problema mea de fond nu este că nu doresc să plătesc taxe. Problema mea de fond este că trebuie să TRANSPUN un întreg model de business. O voi face și voi tâmplări în continuare.

  Răspunde
   
 • adi popescu
  Ianuarie 7, 2016 la ora 23:15

  Moise , sa te vad pe tine platind cu cei 20% ramasi toate taxele pentru un salariu minim , nu mai mult …pentru ca cred ca stii si tu ca pe angajat nu-l priveste , nu accepta sa plateasca ceva… si nici n-ar putea domle’ trai cu 750 lei pe luna…..deci angajatul primeste 1500-2000 lei in mana , dobitocul de patron plateste si cartea de munca , in cazul in care isi ia in carca si ce plateste angajatul rezulta ca plateste 1500 plus vreo 750 lei la carte deci ? cat plateste ? daca plateste doar 4 ore , tot se duce cu cheltuieli de 1900-2300 pe luna la un angajat…..si mai are de plata chirii , lumina , motorina , taxe …si tu zici ca 20 % e rezonabil ? pai nu ai habar de cum se traieste intr-o firma producatoare !

  Răspunde
   
  1. zizu
   Ianuarie 7, 2016 la ora 23:43

   Poate crede ca toti facem afaceri in Bucuresti sau orasele mari.

   Răspunde
    
 • CizmariaMea Franciza
  Ianuarie 7, 2016 la ora 22:42

  Salut Moise ! Fiecare ințelege cam ce vrea sau ce poate, din ce ne tot spui zilnic ! Un lucru este cert, statul trebuie să găsească solutiile la atragerea catre legalitate, odată cu reducerea lăcomoiei din partea statului( mă refer la impozitare ) și prin politici coerente economic. O altă mare durere pe care o trăim cu toții și despre care nu te-am auzit vorbind până acum este second-handul cel ce nu poate fi concurat. Poate am placerea sa aud acest subiect la România în direct, promit să sun pe acest subiect pe care personal îl numesc second-hand=cancer economic

  Răspunde
   
 • Alina
  Ianuarie 7, 2016 la ora 22:42

  In cazul PFA nu e cumva 32%(16%impozit+5.5% cass+min 10.5% cas) ?

  Răspunde
   
  1. Pentru Alina
   Ianuarie 8, 2016 la ora 15:29

   Impozitul 16% se plateste pe profit , care e diferenta dintre venitul si cheltuieli ( printre care CAS, CASS ). Deci 16% impozit nu din 100 ci 16% din 84 cat au ramas dupa ce ai platit CAS si CASS ( 100-5.5-10.5 = 84 ) adica 13.44%
   Totalul e 5.5% + 10.5% + 13.44% = 29.44%

   Sper ca n-am spus prostii , si ca n-o sa iau vreo amenda pe PFA, ca atunci e clar mai mult de 32% 🙂

   Răspunde
    
 • martuica aneta
  Ianuarie 7, 2016 la ora 21:22

  Buna ziua. Am un cabinet medical in rural. Sunt PFA. Ma omoara finantele. Am si rate pe persoana fizica. Multe… vreau sa stiu dac pot deveni micro. Ca nu ma pricep la contabilitate. Care sunt conditiile? Va multumesc de intelegere.

  Răspunde
   
 • Groza
  Ianuarie 7, 2016 la ora 21:05

  Puiu cateodata si chiar de multe ori o nimeresti.Sa fi sanatos oltene si ‘La multi ani’,la intreaga familie.

  Răspunde
   
 • Mihai
  Ianuarie 7, 2016 la ora 21:04

  Salut Moise

  Este gresita abordarea in privinta PFA-urilor. Din contra, trebuiau incurajate. Ce face Statul prin acest Cod Fiscal? Ii impovareaza mai mult pe cei care plateau ceva in loc sa incerce sa ii aduca in zona legala pe cei care nu platesc nimic si au venituri doar la negru. Aceia in continuare nu vor plati nimic. Cazul meu: Sunt salariat. Mai lucrez si in timpul liber (diverse proiecte IT, software, etc), dar nu este ceva constant. Pentru astfel de proiecte facturez pe PFA. Pentru profit de 10000 ron in 2015 plateam 2200 ron la stat, in 2016 voi plati in jur de 3300 ron. Ce voi face mai departe? Voi lucra la negru? Sau legal? Sigur voi continua pe PFA (contabilitate simpla, fara contabil, acces la incasari, flexibilitate mai mare). Daca stau sa ma gandesc, contributia la fondul de pensii se va intoarce in favoarea mea la un moment dat.

  Succes in 2016!

  Răspunde
   
 • Cornel
  Ianuarie 7, 2016 la ora 19:50

  Moise imi dau seama de ce nu gaseai „cărămidă rotundă, circulară, cu găuri pe colțuri”. Cum arata?

  Răspunde
   
  1. Cristian Tudorache
   Ianuarie 7, 2016 la ora 21:16

   Probabil este un mod frumos de a spune ca dl. Guran avea nevoie de o caramida cu o forma mai greu de gasit. Doar nu cauta caramida rotunda cu colturi :))

   Răspunde
    
  2. Moise
   Ianuarie 8, 2016 la ora 01:56

   Hahaha! Am vrut sa scriu patrata, cu deschidere de fum circulara si cu gauri in colturi. Deci un cerc inscris intr-un patrat, cu cate patru cerculete pe colturi.

   Răspunde
    
 • V.
  Ianuarie 7, 2016 la ora 19:36

  Cam ce fel de venit ar trebui sa ai ca sa iti poti face PFA? Sa ca macar sa fie rentabil, daca faci doar doar cat un salar mediu, se poate?

  Răspunde
   
 • Raul
  Ianuarie 7, 2016 la ora 18:52

  Vad ca mi-a disparut comentariul. poate am deranjat. nu-i nimic, mai deranjez o data.

  Toti cei care au citit articolul si lucreaza pe pfa-uri s-au gandit: ,,bai, ce pont o sa fie micro astea, sa platim maxim 8% in loc de 32% ca la PFA”.

  In realitate, statul s-a gandit la toate. Ti-ai inchis rapid PFA-ul (cum zicea Moise) si ti-ai tras un srl micro. face acelasi lucri si acum doar ca speri sa fii impoitat cu maxim 8%. si vin primii bani si surpriza: nu ii poti lua acasa ca la pfa, ca nu sunt ai tai ci aai firmei. Nu intelegi, iti suni contabilul, rasfoiesti forumuri, nu poti sa duci banii acasa la familie decat dupa ce se repartizeaza dividende la sfarsit de an. Asta da tzeapa! si ce sa faci? din ce sa traiesti pana la dividendele alea cu dulcele 5%? iti dai salariu. dar o sa constati ca din ce incasezi, daca iti pui un salariu decent, jumate din incasari se duc pe contributii si mai ramai cu cealalta jumate. de exemplu, pentru un salar de 3000 lei in mana, din firma ta ies 5000 lei, adica la fiecare 3000 de lei in mana dai cam 2000 la stat. Pont, nu? 😉
  Daca continui sa incasezi 5000 lei pe luna si sa iti iei salariul, nu mai ramane nici un profit, deci nimic de impozitat cu 5%. deci daca ramaneai pe pfa erai probabil mai castigat la bani.
  Exemplul este unul simplificat si nu tine cont de cheltuielile pentru desfasurarea activitatii.
  Sigur, daca ai bani la saltea si ai de unde trai un an pana la dividende, atunci ai fentat sistemul.

  Răspunde
   
  1. Moise
   Ianuarie 7, 2016 la ora 19:43

   Nu e chiar asa. Vorbiti cu un contabil.

   Răspunde
    
   1. unul
    Ianuarie 7, 2016 la ora 21:50

    De obicei Moise ai dreptate. Acum te-au cumparat cu chestia asta cu microintreprinderile sau SRL-uri. La orice calcul comparativ nimeni nu tine cont ca la un SRL (fie el si micro) tot ai nevoie de contabil (cel putin) si asta inseamna cel putin 500 de lei lunar. Plus bataie de cap suplimentara cu bilant depus de 2 ori pe an si multe altele. Iar daca ai un angajat, fie si cu salariul minim pe economie mai scoti din buzunar 7-800 lei la stat. Unde este avantajul? De ce bataie de cap? Si inca ceva: tu crezi ca toti cu micro or sa ajunga sa creasca asa ca tine? Sincer cred ca o estimare de 1% este extrem de optimista. Asa, exista PFA care este angajat si mai castiga in plus LEGAL niste banuti de ici-de colo. La asta se gandeste cineva? Moise, imi facusem o alta imagine despre tine, o imagine in care tu intelegi si analizezi fiecare aspect al unei probleme si ne prezinti noua rezultatul pe intelesul nostru. Dar in cazul PFA vs SRL ai un mod ciudat de a ignora aspecte esentiale ale problemei. Iar Fekete va ramane PFA si se va bucura ca va avea si el ceva pensie si va rade de vecinul Feher cand vor trage linie la sfarsit de an (nu crezi – fa si tu niste calcule reale si nepartinitoare).

    Răspunde
     
  2. Kapitalism de cumetrie
   Ianuarie 7, 2016 la ora 23:39

   Ai dreptate, exemplul este foarte simplist, la micro trebuie sa ai si angajati. Merita micro la venituri mai mari de 5000 de lei pe luna. Pentru venituri mici PFA este mai ok.

   Răspunde
    
 • cocalar
  Ianuarie 7, 2016 la ora 18:21

  In primul rand, statul roman, ne-a furat pe toti. Motivul pentru care evaziunea se face, este pentru ca unii asa au reusit sa supravietuiasca, incepand de la frumusetea numita forfetar si jonglarile anuale, care se faceau, doar de a da bine totu pe hartie. Pe hartie suna foarte bine ceea ce spui in articol, foarte bine argumentat, ba chiar, as spune ca ne aflam intr-o tara normala, dar, incep problemele:
  1.Impozitul pe cladiri,unde exista o societate/pfa, inca nu e clar, ce ar trebui sa faca oamenii aia, cat platesc, cum, daca un functionar abuzeaza ce ar trebui sa faca(si alta solutie decat datu in judecata a statului, ca nu ma incalzeste).
  2.Sunt multicele declaratii de depus, unele foarte complicate, care ulterior iti pot aduce un control de la ANAF, urmat de binecunoscuta amenda.
  3.Sistemul online, este nefunctional, mi se pare ironic, cum ca IT-ul creste PIB-ul si nu suntem in stare sa facem un simplu portal de platit impozite, repet o singura chestie, simpla si care nu trebuie sa pierd nu stiu cat timp ca sa fac o plata.
  4.Ne place sau nu, romanul, este carcotas ieftin si bun e deviza lui, se va uita la pret, inainte sa cumpere, si Fekete, va trebui sa munceasca, mult mai mult pentru banii, care inainte ii veneau.

  Pentru mine codul fiscal, ar fi insemnat un pas inainte, daca:
  -s-ar fi redus birocratia(prin obligarea platilor online a celor care au un anumit venit) si nu numai;
  -simplificarea declaratiilor;
  -reducerea timpilor de raspuns;

  Cand o sa se intample asta vb!

  Răspunde
   
 • Raul
  Ianuarie 7, 2016 la ora 18:03

  Este in toata povestea asta un aspect pe care nu il spuneti si pe care l-a atins o singura persoana care a comentat: Esti PFA, cel mai probabil prestezi servcii, incasezi banii si ii poti folosi imediat. sigur ca trebuie sa tii cont de impozitul care trebuie platit si sa pui de-o parte ca sa ai de unde plati. Daca treci pe micro, incasezi bani, dar nu te poti atinge de ei, ca nu sunt ai tai ci ai firmei! daca astepti dupa dividendele alea cu atractivul 5% o sa mori de foame un an de zile, pana se incheie anul fiscal, se aproba bilantul si se iau dividendele.

  Si atunci ce sa faci ca sa mananci si peste an? Te angajei la propria firma si iti dai salar. numai ca, din cei 5000 de lei incasati, tu vei avea in mana un salariu net de 2900 lei, ca restu se duc pe contributii si impozite legate de acel salariu. si nu mai ramane nimic de impartit la sfarsit de an. Deci te-ai impozitat tot anul pe salar cu un impozit considerabil mai mare decat la pfa si la sfarsit de an nu mai ramane nimic de impartit cu 5% ca nu ai profit.

  Deci microintreprinderea suna bine numai in teorie dpdv fiscal ca inlocuitor de pfa.
  Un avantaj indiscutabil este limitarea raspunderii la microintreprindere, trebuie sa o recunosc.

  Răspunde
   
 • OCHI LUCIZI
  Ianuarie 7, 2016 la ora 17:37

  este unul la stiri Andrei nu stiu cum.., sa-i spuna cineva la omul asta sa fie picut mai pamantean. parca vine de pe star trek! iti pierzi ,,clientii,, mai…..

  Răspunde
   
 • Kristina
  Ianuarie 7, 2016 la ora 16:32

  Este greu (anevoios)sa vinzi un produs calitate/pret bun in Romania având uriasa concurență a mărfurilor chinezești,
  Dar să mai si produci lucruri bune ,rezistente in timp este de-a dreptul spectaculos.
  dincolo de lectia pt.d-nul Fekete ar trebui românii educați sa cumpere 🙂 mai ales atunci cand isi construiesc o casă 🙂
  si culmea este ca aia cu bani se înghesuie la lucruri ieftine de cale mai multe ori 🙂
  Săracul stă si cântărește dacă să arunce cu banii truditi pe geam,pe cand „marii dezvoltatorii „merg in procent de 80%pe mărfuri made in China.
  Asa că ii mai dau dreptate si lui Fekete asta al vostru vrând,nevrând .
  E valabil in multe alte domenii nu doar cand vine vorba de materiale de construcții.
  E usor sa produci vorbe 🙁 cu restul e mai greu

  Răspunde
   
  1. M
   Ianuarie 7, 2016 la ora 17:21

   Ah, deci e greu, dar nu imposibil, nu?

   Si, daca tot este greu, mai bine vindem „porcarii la kg” ca sa avem de ce sa ne plangem ca vindem ieftin si in pierdere; si, daca tot vindem in pierdere, tre’ sa facem si niscaiva evaziune.

   Fain.

   Răspunde
    
   1. Kristina
    Ianuarie 7, 2016 la ora 17:36

    asta ati concluzionat dv.?
    cu toate ca am specificat”…vrând, nevrand”? 🙂
    aratati-mi pe ăla care nu vrea produsul la prețul cel mai ieftin cu putiinta ca eu il mănânc?
    nu vorbesc de nici un fel de evaziune.
    in alta țară poate ,aici nici atât.

    Răspunde
     
    1. M
     Ianuarie 7, 2016 la ora 17:48

     In primul rand, un pret nu poate fi ieftin. Sub nici o forma. Un produs poate fi ieftin, iar un pret poate fi mic.

     In al doilea rand, exista o MARE diferenta intre raport pret/calitate si simplu „pret”. Iar daca vrei sa ducem discutia si mai incolo, putem sa ne referim la cost vs pret.
     Si, din nou, un produs poate avea un pret mic, dar un cost mare de utilizare/ exploatare/ intretinere etc.

     In toate tarile cu apa calda curenta vei gasi oameni(si nu putini) care stiu sa faca diferenta dintre „cost” si „pret”. Numai noua ne place sa ne dam rotunzi, desi suntem mai patrati de felul nostru.

     Răspunde
      
     1. Kristina
      Ianuarie 7, 2016 la ora 20:54

      oricum ai interpreta tu vezi că acele costuri de productie peste tot in lume trebuiesc acoperite la mai toate bunurile.Altfel nu vei avea continuitate in a fabrica/produce acele bunuri.

      si da ai facut o corecție buna pt.commentul meu ,recunosc e greu sa revii la exprimarea corecta impusă chiar si după o săptămână de vacanța. (pretul este mic si nu ieftin 🙂
      DA, ROMANII , de altfel TOTI VÎNEAZĂ preturile mici .

       
     2. M
      Ianuarie 7, 2016 la ora 23:16

      Eu nu m-am referit la costul de productie.

      Cateva exemple:
      -un produs alimentar la 15 lei care expira in 7 zile vs acelasi produs alimentar la 30 lei care expira in 15 zile; care este mai ieftin?

      -un smartphone cu garantie la 1500 lei sau smartphone fara garanatie la 1000 lei dar care s-ar putea sa te coste 1000 lei sa il repari daca se strica?

      -o masina de spalat cumparata la 800 de lei de la un vanzator nou, dar care da faliment dupa 6 luni sau aceeasi masina cumparata cu 1000 de lei de la un vanzator care are 6 ani si va mai rezista inca 6?

      -o usa cumparata de tine cu 500 de lei din Dedeman, dar care are dimensiunile gresite (descoperi la montaj) vs o usa livrata de Bekete la 700 de lei, dar care are dimensiunile corecte?

      -o bluza comandata online la 70 de lei, dar care ti-a fost livrata gresit de 2 ori vs aceeasi bluza comandata online la 90 de lei, dar care ti-a fost livrata corect, de la prima livrare?

      -un mouse comandat online la 50 de lei, livrat in 3 saptamani sau acelasi mouse comandat online la 70 de lei livrat in 48 de ore?

      -un service auto la care te costa 200 euro manopera si care schimba 3 piese de 300 euro total sau un service auto la care te costa 300 de euro manopera, dar care schimba o singura piesa care te costa 100 euro?

      -un service PCuri care are un pret de 50 de lei interventia, la care iti trebuiesc 3 interventii in 3 luni, sau un service care un pret de 100 de lei interventia si ai nevoie de o singura interventie in 3 luni?

       
 • AM
  Ianuarie 7, 2016 la ora 16:05

  Domnul Fekete, iesiti din zona de pret si calitate a produelor ieftine. Eu mi-am comandat usi din lemn de la o mica firma din orasul meu, e cu mult mai scump ca in Dedeman si trebuie sa astept 20 de zile pana ajunge comanda mea in lucru plus 10 zile cat dureaza fabricatia. Insa astept bucuros si platesc mai mult cand am vazut la un prieten ce calitate au produsele acestor oameni.

  Răspunde
   
 • Laur
  Ianuarie 7, 2016 la ora 15:53

  Perfect de acord cu tine Moise, as trece si eu de la PFA la Micro, insa am un obstacol legislativ. Ca titluar al unui cabinet individual de avocat, regimul fiscal pe care statul mi-l acorda este cel de PFA. Din aceasta pricina, eu datorez pe langa cei 29% si 11-12% cota obligatorie catre baroul de avocati => 40% catre „stat”. Exclud taxele pe care le datorez ptr orice angajat al cabinetului.

  Atat Legea Avocaturii cat si Statutul profesiei de Avocat imi permit sa-mi fac o SCPA (soc. civila profesionala) sau SPRL (soc. profesionala cu raspundere limitata), dar ptr astea trebuie sa ma asociez si sa am capital social minimum 10.000 Euro. In conditiile in care aproape jumatate din veniturile cabinetului se duc, direct sau indirect, spre statul roman imi trebuie cativa ani buni sa strang suma respectiva ptr ca, intr-un final, sa pot infiinta un SPRL si sa beneficiez de regimul fiscal al unui IMM.

  N-am decat sa ma intreb daca merita sa fac asta, si desigur, sa constat ca acesta este pretul pe care trebuie sa-l platesc ca profesie liberala in aceasta tara.

  Răspunde
   
  1. alr
   Ianuarie 7, 2016 la ora 20:41

   Avocatii sunt exceptati de la plata celor 315 lei din exemplul ZF reprezentant CAS pt. ca se incadreaza in articolul de mai jos din Codul Fiscal:

   Art. 150
   Persoanele fizice asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, care nu au obligaţia asigurării în sistemul public de pensii potrivit legii, precum şi persoanele care au calitatea de pensionari, nu datorează contribuţia de asigurări sociale pentru veniturile prevăzute la art. 137 alin. (1) lit.b).

   Avocatii contribuie la propiul sistem de pensii la: CAA – Casa de Asigurari a Avocatilor.

   Răspunde
    
 • robert30ro
  Ianuarie 7, 2016 la ora 15:43

  „În simularea lor au luat un impozit pe cifra de afaceri de 3%, deși dacă îți faci carte de muncă și salariul minim pe firma ta, Fekete, plătești doar 2%”.
  Aici nu prea e clar : la microintreprindere nu e obligatoriu sa ai minim un salariat ? Daca da , platesti 510 RON la salar minim si mai ramane o diferenta de 138 RON. Mai trebuie sa platesti si contabil , nu prea mai e nici un avantaj ( ca impozitare ).

  Răspunde
   
 • Marcel
  Ianuarie 7, 2016 la ora 15:40

  De ce nu vorbeste nimeni de NORMA DE VENIT de la PFA?

  E diferenta foarte mare!

  Ca ai venit 5 lei sau 80 000 de EURO pe an platesti aceeasi suma in jur de 100 de EURO pe luna la unele domenii de activitate.

  La IT majoritatea au norma de venit, nimeni nu e in sistem real!

  Răspunde
   
  1. QuadroQ
   Ianuarie 7, 2016 la ora 16:21

   Anul asta, la Cluj, au faultat si norma de venit la PFA in IT… taxele, cu totul, sunt 560 de lei pe luna.

   Răspunde
    
   1. Marian
    Ianuarie 7, 2016 la ora 18:07

    Oricum ar fi, tot convenabil este pt IT, ca freelancer.
    Insa e alta problema la IT daca lucrezi la sediu corporatiei, esti PFA dependent, ai aceleasi taxe ca un angajat.

    Răspunde
     
  2. Szabolcs
   Ianuarie 7, 2016 la ora 19:02

   Pe mine m-ar interesa daca va fi vreo schimbare la PFA cu norma de venit in noul cod fiscal. Pana acum am citit o multime de articole care au vizionat sfarsitul tuturor PFA-urilor, dar nici acum nu stiu cu certitudine daca noul cod fiscal o sa ma afecteze in mod considerabil sau nu.

   Eu lucrez de acasa pentru o firma IT care nu are nici un fel de reprezentanta in Romania, si PFA cu norma era cea mai buna (sau poate singura) posibilitate ca sa lucrez legal aici. Platesc impozit, CAS, CASS, si nu am alte venituri.

   Citind despre micro nu o vad ca o posibilitate pentru mine (nici cartea de munca nu joaca).

   Răspunde
    
 • Stelian F
  Ianuarie 7, 2016 la ora 15:23

  Acum nu mai pot spune decat bravo Moise!
  Un articol de un real ajutor. Tot ce ai spus este de un real ajutor celor care nu stiu aceste lucruri, chiar daca eu consider ca nu sunt multi intreprinzatori in situatia asta.
  N-as fi zis nici data trecuta nimic rau, daca n-as fi intalnit acea afirmatie a ta personala. Daca guvernantii gandesc n-spe mii de inpozite, nu zic nimic caci stiu ca ei incearca aa puna in practica ziua ceea ce au visat noaptea, dar a fost un soc sa te „aud” pe time sustinand o asa tampenie de impozit.

  Răspunde
   
 • Catalin
  Ianuarie 7, 2016 la ora 15:18

  Salut Moise.

  As dori sa atrag atentia asupra pozei de la ZF care este un fel de comparatie intre portocale, mere si pere. Toate trei sunt fructe, dar cam atat.
  In opinia mea comparatia este mincinoasa prin omisiune pentru ca nu se ia in calcul factorul salariu de la micro si SRL, factor care la PFA nu exista. Iar la salariu se mai platesc niste taxe. Sa nu mai vorbim ca sunt generale si nu pe anumite domenii de activitate, unde mai apar si alte taxe decat acestea.

  Moartea PFA-ului este doar o crestere pe hartie a nr de salariati. Vin alegerile si tb sa se laude cu ceva. Daca domnii care au elaborat Noul COd Fiscal ar fi vrut sa faca o revolutie in adevaratul sens al cuvantului, ar fi micsorat birocratia si simplificat legile,ar fi rescris legile care lasa loc de interpretare si creeaza confuzie, ar fi facut pentru afaceri cu sub 10 angajati un sistem de contabilitate simpla si ar fi scos impozitarea la salariul minim pe economie. In rest vorbim vorbe despre aceeasi Marie dar cu alta palarie.

  Sa ai o zi frumoasa in continuare!

  P.S: sper ca domnului Fekete sa ii mearga mai bine in continuare

  Răspunde
   
  1. Mirela
   Ianuarie 7, 2016 la ora 22:29

   Nici eu, care sunt in domeniu, nu as fi spus-o mai bine!!! Felicitari pentru comentariu!
   In ceea ce-l priveste pe Moise as vrea sa inteleaga, ca daca nu se schimba si nu se aplica legile, tranformandu-se in legi clare cu oameni competenti care sa le aplice, degeaba!
   In toate domeniile de activitate haos. Oamenii sunt debusolati, umiliti. As vrea numai normalitate in tara asta!
   Ce ar fi daca s-ar instaura respectul pornind de la autoritati spre cei care platesc taxe si invers! Ce ar fi daca plata taxelor la corect si la timp ar fi recompensata si nu vanatoare de vrajitoare din parte autoritatilor fiscale!
   Ce am face bine ce e de facut fiecare in domeniul lui si am taxa toate derapajele pe care oameni ca Ponta, Dragnea, oprea, Blaga, etc. ni le-au bagat pe gat an de an de 26 de ani incoace?
   Ce ar fi daca oamenii fara discernamant si asistati social, nu ar vota si le-ar hotara soarta cei care muncesc si platesc taxe?
   Platesti taxe ai drept de vot!

   Răspunde
    
   1. Catalin
    Ianuarie 7, 2016 la ora 23:52

    Multumesc pentru apreciere si pentru cea mai importanta completare:esti asistat social, nu platesti taxe, nu ar trebui sa votezi.

    Răspunde
     
   2. dodo bibi
    Ianuarie 8, 2016 la ora 11:24

    de acord!!!!

    Răspunde
     
  2. dodo bibi
   Ianuarie 8, 2016 la ora 11:21

   in sfarsit un om care gandeste!!!!!da moise,cam asta ar fi un ajutor real pentru o microafacere!dupa ce citesc toate comentariile am sa postez si eu parerea mea.

   Răspunde
    
   1. Catalin
    Ianuarie 8, 2016 la ora 15:07

    Ma flatati, multumesc. Din raspunsurile pe care le-am citit reiese clar ca sunt foarte multi oameni care gandesc.

    Răspunde
     
  3. Fekete
   Ianuarie 8, 2016 la ora 17:45

   Catalin, multumesc!

   Răspunde
    
   1. Catalin
    Ianuarie 8, 2016 la ora 18:48

    Cu placere! Sa aveti un week end linistit!

    Răspunde
     
  4. romeo
   Ianuarie 8, 2016 la ora 19:39

   Domnule Catalin, felicitari pentru comentariu.Este o analiza de bun simt, cea facuta de dumneavoastra.Nu pot totusi sa inteleg pozitia domnului Guran! L-am considerat un analist economic de prima mana…

   Răspunde
    
 • camil
  Ianuarie 7, 2016 la ora 15:10

  Moise eu stiam ca alb e feher in aceeasi limba maghiara. deci cum e?

  Răspunde
   
  1. Moise
   Ianuarie 7, 2016 la ora 16:00

   am corectat. 🙂

   Răspunde
    
 • Daniel V
  Ianuarie 7, 2016 la ora 14:43

  Frumos articol. Si eu am un atelier de tamplarie. Intr-un fel m-am vazut in acest Fekete. Dar eram eu de acum cativa ani buni. Cant faci evaziune te invarti intr-un crec vicios. Nu reusesti sa scapi decat daca esti foarte hotarat. Pot sa spun ca asa nu faci afaceri decat supravietuiesti. Intr-o zi am zis gata nu se mai poate. Am inceput sa fac pe orice factura sa platesc la stat tot ce am de platit pentru angajati. Nu a fost usor. A trebuit sa imi cresc preturile intre 100% si 300% in functie de produse. Mi-am gasit angazati care lucreaza foarte bine si fac produse de calitate superioara la preturi pe masura. Altfel ca firma mica nu cred ca poti sa supravietuiesti. Acum platesc impozit pe profit de ma doare inima cand trebuie sa il dau dar am ajuns sa dorm linistit. Un avantaj este ca sunt intr-un oras mare si imi permit sa cer anumite preturi.
  Sper ca aceste cuvinte sa fie de ajutor pentru cei care doresc sa intre in legalitate.
  Eu problema cea mai mare, legata de concurenta, o vad nu in produsele chinezesti ci in produsele facute in Romania dar vandute fara factura.

  Răspunde
   
  1. adi popescu
   Ianuarie 7, 2016 la ora 23:30

   problema cea mai mare , cel putin in domeniul mobilierului , este concurenta total neloiala a firmelor care vand pal dar il si debiteaza la cerere , il cantuiesc cu abs si dau astfel ocazia oricarui garajist sa-ti ia clientii foarte usor….nu ofera factura , de multe ori nici garantie….si totusi …se gasesc prea multi doritori !!!cand cei ce vand accesorii de mobilier si pal nu vor mai putea vinde nimanui care nu e firma sau pfa , deabia atunci se poate vorbi de o raza de lumina …pentru ca nu doar concurenta din china ne omoara …..si nici concurenta dintre firme , e benefica chiar ….

   Răspunde
    
   1. M
    Ianuarie 7, 2016 la ora 23:41

    Concurenta neloiala este facuta de firma care vinde/debiteaza sau de catre Gelu’ Garagistu’?

    Apoi, daca nu ofera factura, nu ai nici o garantie (nu mai zic de sa aiba Gelu vreo raspundere). Deci nu are cum sa-ti ofere garantie, dar sa nu-ti ofere factura/dovada platii. Ba mai mult, in acest caz nici ANPC nu are ce face si nu-l protejeaza pe client.

    Dar lucrurile acestea trebuiesc clar explicate clientului. Pe de alta parte, crezi ca Fekete, care/daca vinde fara factura, are vreun interes sa-i explice clientului ca garantia este ca si inexistenta si ca ANPC nu va proteja clientul?

    Răspunde
     
    1. Fekete
     Ianuarie 8, 2016 la ora 17:50

     Fekete nu are nevoie sa dea garantie, fiindca s-a dus si dupa 6 ani sa schimbe un zavor de geam daca s-a stricat…dar cand dupa o salata de vinete mi s-a rupt blenderul de la Metro, m-au trimis la reprezentanta sa-mi repare…sigur, sa stau dupa el cininci luni…l.am aruncat…asta inseamna garantia…Obrazul omului este un garant mai mare…

     Răspunde
      
     1. M
      Ianuarie 8, 2016 la ora 19:58

      Tind sa cred ca va fi mult mai bine cand Fekete va intelege ca nu este deasupra legii, ca are aceleasi obligatii si drepturi ca si Bekete(care lucreaza „alb”), ca nu traieste in jungla sau pe vreo insula pustie si ca, prin actiunile sale, Fekete isi bate joc de cei corecti(sau care incearca sa fie corecti). Iar cei corecti au tot dreptul sa fie cel putin suparati pe Fekete.

      Pe de alta parte, cand Fekete a cumparat de la Metro stia in ce conditii beneficiaza de garantie si a acceptat. Altfel, putea pur si simplu sa cumpere din alta parte.

       
 • Molnar Jozsef
  Ianuarie 7, 2016 la ora 14:38

  Stimate d-le Moise Guran. Va propun o simpla ecuatie. In prezent cei trei milioane de angajati in sectorul privat platesc bugetarii, pensionarii, asistatii, alocatiile si toate investitiile, intretinerile care se fac. Numarul celor din sectorul privat scade si a celor platiti din buget creste. De aceea impozitele se maresc continuu. Cat timp credeti ca mai este sustenabil?

  Răspunde
   
  1. Moise
   Ianuarie 7, 2016 la ora 14:47

   Jozsef:> pai acum impozitele scad, nu cresc. Atata doar ca nu scad pentru toti. Scad doar pentru cei care au tot platit.

   Răspunde
    
 • marian
  Ianuarie 7, 2016 la ora 14:14

  CItez din PPS-ul tau Moise: „..Salarii plătite legal, pe cartea de muncă, într-un domeniu în care nicio televiziune de știri (cu excepția notabilă a Digi24) nu își plătește oamenii pe cartea de muncă..”
  asta ne DOARE pe cei ce platim: cum este posibil sa te iei de astia mici care se zbat de azi pe maine – stiu un exemplu asemanator cu un cizmar! – si sa nu ii vezi pe unii care in ditamai televiziunea (unii care vand imaginea, da?) nu platesc legal, munca?
  este, daca vrei exact ceea ce vad si copiii nostri : unii care invata pe branci, ajung olimpici, primesc ceva simbolic acolo si apoi lucreaza pe aici, pe unde pot pana isi iau lumea in cap, IAR altii(altele, de fapt) ce nu stiu sa lege 2 vorbe, dar au parte de un…. protector si defileaza prin toata lumea cu mare alai la o varsta la care trebuie sa ceri buletinul caci altfel nu ii dai 18 ani…
  asta cum ti se pare?
  aici in primul rand este vorba de faptul ca statul care garanteaza prin Constitutie anumite drepturi, de fapt nu mai are nicio putere. De ce? pt ca tot unii care latra aiurea au subminat ceea ce inseamna educatie, cultura, sanatate si valori autohtone.
  de fapt te mira ca uite domne’ inca mai iau unii atitudine cand ne permitem sa calcam in strachini…
  in fine ai incercat sa dregi busuiocu’ cu dl. Fekete – data viitoare este posibil sa scazi muuult ca grad de incredere

  Bafta pe 2016

  Răspunde
   
  1. adani7
   Ianuarie 7, 2016 la ora 16:44

   @marian moise nu se referea la plata la negru(ma gandesc) ci prin ceva venituri din drepturi de autor ale jurnalistilor . Nu e nimic ilegal in asta: nu e salariu, e venit!

   Răspunde
    
   1. dodo bibi
    Ianuarie 8, 2016 la ora 11:30

    se numeste tot evaziune!!!!!

    Răspunde
     
 • Dragotoiu Mihail
  Ianuarie 7, 2016 la ora 14:01

  Moise, felicitari pentru articol! Cuprinde explicatii, comparatii si opinii serios argumentate! Poate multi vor intelege ce inseamna antreprenoriatul si greutatile care le intampina un antreprenor in legislatia schimbatoare din Romania, precum si in piata concurentiala. La multi ani si un 2016 cat mai bun!

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase