Dosarul cu șină – arma supremă a birocrației naționale

de Ina Gabriela Funețan

ina

La intrarea în instituție ușa e blocată, deși e program cu publicul. Probabil, publicul e dușmănos, trebuie ținut la distanță. Pe perete e un interfon și o listă de numere. Ar trebui să formez numărul biroului unde vreau să ajung și cineva să îmi deschidă ușa. Dar interfonul nu funcționează. De fapt interfonul ăsta nu a funcționat decît atunci cînd a fost instalat. După aia imediat s-a stricat și are ani de când nu funcționează. 
Publicul doritor de acces așteaptă să apară un funcționar care are cartelă. Eu am noroc: în scurt timp apare o doamnă. Mă privește ostil; explic, citindu-i reproșul mut din privire: „nu funcționează interfonul”. De parcă n-ar ști că nu funcționează! Mă lasă să intru.
birocratie
Biroul „Avize” unde am treabă e gol, ușa e deschisă. O funcționară preocupată trece pe hol, nu-mi aruncă nici o privire. O altă funcționară mă vede în treacăt și strigă undeva, în lungul holului: ocupă-te tu de doamna pînă vin eu! Doamna sunt eu.
Reapare prima funcționară, cea care trecuse pe lângă mine fără să mă observe.
Îmi ia dosarul și mă trimite la casierie. Știu cu aproximație unde este casieria; sunt trei uși: pe una scrie „Casierie”, pe alta „Financiar- Contabil”, pe a treia nu scrie nimic. „Casieria” e închisă. La „Financiar-Contabil” mi se spune să încerc dincolo. „Dincolo” e ușa pe care nu scrie nimic. Mă întreb cum de rezistă cei de la „Financiar-Contabil” să îndrume la nesfârșit cetățenii spre ușa fără inscripție. Chiar nu se enervează nimeni, o dată, atât de tare încât să lipească pe ușă o foaie cu inscripția „CASIERIA E AICI„? Și ce rost are interfonul ăla stupid, care nu funcționează decât cu cartelele funcționarilor? Mă apucă o furie interioară pe care o maschez cât pot. Ce rost are o asemenea baricadare în calea cetățeanului, obligat să aștepte mila unui posesor de cartelă pentru a intra să ceară serviciile la care este îndreptățit?
Sunt arhitect și aceasta este doar o scenă oarecare din nenumăratele contacte pe care le am cu statul funcționăresc, pe parcursul avizării unui proiect oarecare, așa cum ar fi un club. Fac proiecte dar nu proiectul în sine este partea cea mai complicată a meseriei noastre, ci acest iad al hârtiilor ștampilate numit obținerea avizelor. Nu te pregătește nimeni pentru așa ceva. Te pregătești singur, lovindu-te de unul, de altul, tocindu-ți nervii, suportând și înghițindu-ți furiile.
Această exasperantă relație cu funcționarii statului român face ca cetățenii să încerce mereu să ocolească regulile; câți dintre voi v-ați apuca de bunăvoie să luați drumul ghișeelor cu grămezi de acte-n mână, pentru a auzi „mai veniți săptămâna viitoare cu o copie după actul de spațiu„? Oricine poate evita acest consum odios de timp și nervi, o va face, sperând că nu se va întâmpla nimic. Va da șpagă, asta spun, sistemul este croit să te exaspereze până dai.
Oricâte programe și strategii s-ar vântura prin discursurile oficiale, problemele României vor rămâne exact aceleași, neschimbate măcar cu o iotă, atâta vreme cât orice act al Statului Român se emite în baza unor dosare stufoase, prin proceduri îndelungate și cu taxe piperate. Atâta vreme cât o lege e cât o broșură și nu poate intra în vigoare fără „norme de aplicare”, atâta vreme cât orice domeniu e reglementat prin zeci de acte normative, unele repetând același lucru, altele intrând în contradicție între ele, vom avea în continuare oameni care ocolesc regulile, corupție la toate nivelurile și, cel mai important, vom mai avea tragedii.
Nici un program guvernamental sau politic nu mă mai interesează dacă nu începe de aici: de la debirocratizarea României. Mai mult ca de orice reformă, țara are nevoie de reducerea grămezilor de hârtii adunate în dosarele/bibliorafturile/dulapurile/birourile instituțiilor publice. Sunt hârtii care devin inutile în clipa următoare rezolvării solicitării, dar care se arhivează cu sfințenie. Nici o modificare a unei legi, nici o suprareglementare nu va folosi la nimic: reforma statului trebuie să pornească de la eliminarea strămoșescului dosar cu șină.
Și, sigur că da, e necesară și creșterea salariilor funcționarilor. Chiar și cu 100%, de ce doar cu 10%? Să fie 100%! Dar nu toate salariile, ci doar cele ale profesioniștilor tăcuți care țin azi în spate și instituțiile statului, și pe colegii lor care taie frunză la câini. Cumva, am convingerea că acești profesioniști s-ar descurca, chiar rămași mai puțini, fără a se ascunde de cetățeni în spatele unui interfon defect.

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

32 răspunsuri la Dosarul cu șină – arma supremă a birocrației naționale

 • Petre Rotaru
  Noiembrie 24, 2015 la ora 20:21

  As dori sa arat si prietenilor mei de pe Facebook acest articol,e realist si de actualitate,cum sa fac?

  Răspunde
   
 • Marius
  Noiembrie 23, 2015 la ora 15:08

  Pentru a putea sa-ti schimbi buletinul de identitate, trebuie sa parcurgi urmatorii pasi in timisoara:
  – eu am ajuns la ora 9 la locul cu pricina (care se deschide la 8:30) In baza unei declarati care trebuie sa o completezi, primesti un nr. de ordine (care la ora 9 era deja 122). Iar apoi daca ai noroc sa prinzi un scaun liber poti sa stai jos( dar daca esti tanar nu prea, pt ca este plin de oameni invarsta si femei, deci ghinion)
  – Nu stiu de ce in aceiasi incapere sunt adunate toate institutile : Casatorie, divorturile, certificatele de nastere, buletinele … sunt puse impreuna.
  – Pentru ID sunt 6 ghiseuri( dar cate doua in caperi)
  – De la ora 9 pana la ora 13:30 (cand am intrat) am vazut multe acolo: rromi care au venit si iei pt buletine ( dupa mine) dar au intrat inaintea mea pentru ca erau in satra si faceau scandal; un batranel saracul care nu putea sa mearga( nu pentru ca era invalid si pentru ca suferea de ceva boala), si era tinut de o doamna si un domn (bine ca pentru vot vin la tine la spital sa-i votezi, dar pentru nevoile tale…); nesimtiti care veniau pe pile si intrau in fata ( si pentru iei am iesit in strada de fiecare data in strada, te intreb: sa mai ies?)
  – Eu am stat aprox. 5 minute inauntru( la un calcul simplu pana la aceasta ora trebuia sa fie nr. 324 !!!)
  Practic sa-ti faci ID e ca o zi de munca( intrebarea mea e: primesc bon de masa pentru ziua asta?).
  Iar pentru ridicare ID mai trebuie sa pierzi cateva ore(de data asta mai putine) …

  Răspunde
   
  1. Marius
   Noiembrie 23, 2015 la ora 15:13

   … iar pentru asta ori iti iei o zi de CO ori te invoiesti cateva ore.

   Intrebariile mele sunt:
   -daca vreau sa fac contestatie ca ceva nu imi convine, unde pot sa fac?
   – care sunt criteriile lor de evaluare de performanta?

   Răspunde
    
 • misu
  Noiembrie 22, 2015 la ora 19:39

  1. care-i dom’le institutia?
  2. stie careva sa repare un interfon? faceti oameni buni o fapta buna si mergeti pana acolo sa-l reparati. sigur seful institutiei va spune ca n-are bani pentru reparatii pentru ca vrabiuta secretara a primit salar de merit.
  ……
  si o poveste de la protectia consumatorului valcea: prin 2007 faceam naveta undeva in marginea orasului. microbuzele operatorului de transport care avea licenta pe ruta aia nu opreau in statia unde asteptam desi o aveau afisata in toate microbuzele. am facut reclamatie la protectia consumatorului. am fost sunat dupa 3 saptamani sa mi se spuna ca n-am depus un bon(bilet) pentru serviciul achizitionat. deci eu le spuneam ca aia nu au oprit iar ei imi cereau sa le arat biletul. si nu, nu sunt prosti. sunt corupti.

  Răspunde
   
 • Georgiana
  Noiembrie 20, 2015 la ora 12:23

  In SUA s-a observat ca obamacare a fost un esec in primul rand dpdv informatic. A fost doar varful icebergului care a generat revolta a lui Obama in primul rand, pentru ca nu isi putea implementa programele din cauza birocratiei exccesive si a modului invechit de a le implementa. Asa ca a inceput o revolutie tacuta.

  http://www.fastcompany.com/3046756/obama-and-his-geeks

  Răspunde
   
 • radu
  Noiembrie 20, 2015 la ora 11:18

  DE ani de zile mă întreb de ce se mai folosesc calculatoarele odată ce se folosește mai multă hârtie ca în epoca pre-calculator,distrugând pădurile degeaba.Ar trebui ca în legea funcționarului public să se introducă un sistem de evaluare publică anuală.De ex. la primăria sect 4 de la primar până la portar evaluare publică a cetățenilor, de la 1 la 5 să zicem,care funcționar nu a luat minim 4,-AUT- și să vedeți cum o să le intre în cap funcționarilor că noi îi plătim și cum o să se zbată să facă treabă eliminând verigile parazite.

  Răspunde
   
 • alexman
  Noiembrie 19, 2015 la ora 23:00

  Dupa 2 luni de asteptare, zilele trecute am primit certificatul de functionare a punctului de lucru a intreprinderii individuale pe care am deschis-o undeva in provincie. O luna am platit chiria degeaba pentru ca politaiul de sector a zis ca nu e legal sa incep inainte. Totusi o luna am facut-o. Daca pana la sfarsitul anului nu imi acopar macar chiria, va trebui sa schimb locatia. O iau de la capat cu cetif. de functionare…si tot asa pana ma satur….S-ar putea sa trec si pe SRL ca e mai avantajos-alta nebunie de acte si demersuri…Dar pana atunci …contabilul vrea bani dar nu se pricepe, anumite operatiuni in SAGA nu le fac nici macar legal-de frica sa nu gresesc si sa ma ia la rost ANAF-ul asa ca ma limitez la minim, la cat inteleg sigur si clar din stufoasa nostra legislatie….Sa traim bine…dar ma intreb daca mai traim?

  Răspunde
   
  1. Ina
   Noiembrie 20, 2015 la ora 15:33

   Hahaha, păi, stați să vedeți. Am proiectat o refuncționalizare de hală, firma fusese dramatic lovită de criză și prinsese un contract pentru Germania, trebuia să facă ceva manșoane pentru cabluri electrice, se grăbeau să înceapă producția ca să nu scape contractul. Proiectul a mers greu, din aviz în aviz, au trecut vreo șase luni, oamenii erau disperați. Logic, au pierdut contractul.
   Au găsit altul, să debiteze niște piese de cauciuc pentru o firmă irlandeză- hopaaa! Altă mîncare de pește, altă funcțiune, „trebuie re-avizat”.
   Rezultatul? S-au apucat de treabă și au renunțat la a umbla după acte, „ce-o fi, o fi. Să vină să ne amendeze”.
   Așa merge treaba, din păcate- împotriva cetățeanului, nu în folosul lui.

   Răspunde
    
 • mihai zamfir
  Noiembrie 19, 2015 la ora 21:24

  din 1985 lucrez in Germania.din 1974 pina 1995 am platit darile corect la ARIA.din 2001 sunt cetatean german.din2009 am iesit la pensie si am trimis actele pentru pensie din 1971 pina in1985 la casa de pensii din Berlin si prin ei la casa de pensii de la Cluj.din 2010 actele mele sunt la casa de pensii din Bucuresti si anual le scriu sa aflu ce trebuie sa fac pentru a-mi primi drepturile pentru cei 14 ani lucrati in tara.Pina acum nu am auzit de la nimeni nimic nici macar ca dosarul meu e far sina.Deci spaga nu dau in Republica nu mai vin ca mi-e rau de toate mainile intinse….Ce-ti doresc eu tie…

  Răspunde
   
 • Farmacist
  Noiembrie 19, 2015 la ora 19:58

  Ca sa obtii certificatul de echivalare pentru medici si farmacisti astepti 6 luni jumate. Daca dai bani la o anumita firma din Bucuresti, il obtii in 2 saptamani. Functionarii din ministere au o viata frumoasa. De restul va puteti ocupa voi.

  Răspunde
   
 • Cosmin Moise
  Noiembrie 19, 2015 la ora 17:03

  Nu vrei la cozi platesti! Ai o lista de „oameni” care se ocupa: de gaze, de electrica, de apa si canal, de RAR, de ITP, de Registrul Comertului, de Cadastru, de notar, de ANAF, de Primarie, de ISU, de Sanepid, de OPC, de ITM, de asigurari, de internet (cand se strica, trebuie sa-l stii pe al de se ocupa de zona ta), de casa de Pensii, Somaj, Sanatate, de Spital (unu’ bun), de medic (evident) de farmacie (unde gasesti medicamentele compensate), de laboratorul de analize(unde te anunta cand au fonduri si le faci gratuit), de service-ul de reprezentanta (te baga peste rand) si parca mai erau cateva! Scoti banu’ si te rezolva! Merge???

  Răspunde
   
 • Cosmin Moise
  Noiembrie 19, 2015 la ora 16:53

  Metro Ploiesti – promotie la dosare si bibliorafturi – mii de bucati – s-au vandut in trei ore!!! O singura firma a cumparat jumatate din stoc! Si voi vreti sa-i lasati pe oamenii astia fara job??? :>)) Nici nu mai conteaza institutia publica, in momentul in care trebuie sa rezolvi ceva la una din ele intrebarea este: Nu stii pe cineva care poate sa-mi rezolve si mie problema? Fac cinste, ce….! A te duce singur sa-ti rezolvi treaba e ca si cum te-ai arunca in Dunare fara sa stii sa inoti!

  Răspunde
   
 • Iulian
  Noiembrie 19, 2015 la ora 15:41

  Casa de Asigurari de Sanatate (Iasi):
  – Eu: As dori un card de asigurat, pentru ca voi pleca intr-o delegatie de 2 luni intr-o tara UE;
  – Functionar(a): In afara de X, Y si Z, mai mai trebuie sa aduceti adeverinta de salariat din care sa rezulte ca sunt platite contributiile;
  – Eu: Doamna, dvs. sunteti asiguratorul! Sa va aduc eu dovada ca sunt asigurat la dvs.? nu aveti evidenta cu asiguratii?
  – Functionarul: Nu am ce sa fac, asa se prevede in lege!
  Ce sa mai zic?

  Răspunde
   
 • Traian Musatescu
  Noiembrie 19, 2015 la ora 15:22

  ca sa va relaxati putin. in tara lucrului bine facut suedia, e o limita de 10 sapt pt a obtine o autorizatie de constructie. buun, am depus hartiile, o cotineata de 10 m2, astept si astept, ma tot duc pe-acolo, de fiecare data altcineva, conversatie pin mail. sept, oct, nv, dec, prin martie il inghesui pe sef si obtin o confruntare, el escortat de 2 ciraci, si rezulta ca a fost pe sest si s-a uitat la locul crimei, s-a consultat cu juristul, dar in loc sa isi ceara scuze, pe un ton agresiv, pretinde ca eu urmaresc sa creez 2 apartamente intr-o casa insiruita si nu e legal. asa si era, voiam sa supraetajez casa (aveam deja aprobare) si voiam sa fac un hol comun de intrare. urmeaza un showup, dupa care imi pica fisa si fac o modificare pe plan, scara urma sa lege cele 2 apartamente care devin unul. ei se prind ca le scap printre degete, da n-au ce zice. evident ca pana la urma am facut cum m-a taiat pe mine capul, dar baseline, 10 sapt s-au facut 7 luni, si pentru a-si masca ineficienta au incercat sa ma intimideze. birocratu e birocrat. cafeaua e un mizilic

  Răspunde
   
 • Dana
  Noiembrie 19, 2015 la ora 15:11

  Partea de buna este ca nu mai e obligatoriu ca dosarul cu sina sa fie si de carton – sesizati ironia.
  Asa este, prea multa birocratie, timp pierdut si nervi, functionari ai statului mai putin capabili si care ne trateaza cu superioritate, de parca n-ar fi platiti tot din banii celor de la privat, etc.
  Totul in tara asta functioneaza in asemenea fel incat sa „te invite” subtil sa parasesti tara …

  Răspunde
   
 • Dosar
  Noiembrie 19, 2015 la ora 15:00

  Oriunde te duci. La orice institutie la care te duci sa depui acte daca nu ai dosar cu sina nu ai ce cauta.

  Exemplu: Registrul Comertului … la intrare scrie mare ca orice acte depuse necesita dosare cu sina.

  Răspunde
   
 • Gabriel
  Noiembrie 19, 2015 la ora 14:44

  Din motive ce nu prezinta interes am avut de platit 13 lei impozit pe un venit diferit din cel salarial. Primesc acasa decizia de impunere cu cei 13 lei. Ma prezint la Circa Financiara de care apartin si fiindca aveam deja decizia cu suma si toate datele mele ma pun la ghiseul casierie sa platesc. Noroc ca mergea repede.
  -Nu aici, la ghiseul 6 sau 7 sa mergeti.
  Merg la ghiseul 6 (sau sapte) ii inmanez foaia si doamna de acolo imi da un capat de foaie ce continea CNP-ul meu suma pt care s-a calculat impozitul si cei 13 lei de plata si imi zice sa ma duc la casierie.
  Ii dau doamnei de la casierie foile astea si 20 de lei. Doamna imi ia banii imi da decizia de impunere inapoi si imi spune:
  -Chitanta si restul o ridicati de la ghiseul alaturat!
  Am inlemnit. 3 functionari pentru o amarata de incasare???
  In ce tara traim?

  Răspunde
   
 • Toni
  Noiembrie 19, 2015 la ora 14:39

  Dupa nenumarate vizite la Registrul Comertului pentru infiintarea unei firme, pe calea normala si fara a apela la personajele ‘de casa’ care fac asta contra cost am ajuns la celebrul dosar cu sina…am fost indrumat de binevoitori ai institutiei catre portar ca gasesc acolo. M-am bucurat ca ma ajuta, m-am gandit ca ce bine macar au rezolvat problema asta recurenta(stiti, aceeasi cu ‘nu putem face copii xerox, mergeti la magazinele de pe langa’) m-am conformat, m-am dus la portar care mi-a inmanat dosarul, i-am multumit si am vrut sa plec….surpriza : va costa 2 lei(sper sa mai tin mine bine suma)…am ramas mut dar mi-am revenit si i-am spus OK voi plati dar vreau bon fiscal. Bine-nteles ca nu a mai fost deloc prietenos, mi-a smuls dosarul urmat de ‘fugi domne’ d’aici cu prostiile astea. Urmatoarea vizita a fost la Directoarea institutiei pentru a-i aduce la cunostinta ca in Institutia statului pe care o conduce, Registrul Comertului de la Piata Muncii se face evaziune fiscala…mi-a spus ca nu au ei nicio vina, ca este o firma externa de paza si va vedea ce poate face. Asta este exemplul dat de autoritati celor la inceput de drum in antreprenoriat. Inainte de a controla firmele din tara asta nu ar fi poate mai bine sa incepem cu institutiile statului si functionarii?!

  Răspunde
   
 • Stefan
  Noiembrie 19, 2015 la ora 14:36

  O organizatie „lean” intelege valoarea oferita clientului (beneficiarul serviciilor) si isi aranjeaza sistemele cheie pentru a mari aceasta valoare continuu. Scopul final fiind de a crea valoare pentru client printr-un proces de creare de valoare perfect, si cu 0 irosinta.
  lean meat = carne macra, fara grasime deloc, fara exces, fara surplus, decat ce este cerut si nimic mai mult, nimic mai putin.

  Six Sigma: masurarea resurselor care intra intr-un sistem (input) si drumul lor pana la iesirea din sistem (servirea clientului), avand ca tinta minimizarea defectelor, tinta fiind sa se ajunga la 3.4 defecte la un milion de produse, sau clienti serviti.

  Initiativele pentru imbunatatire exista de peste 50 de ani. Avem nevoie de oameni care sa isi asume raspunderea uriasa de a superviza trecerea de la un sistem la un altul, de la dosare cu sina la IT.
  Procesul ar fi incet si ar veni cu un cost ridicat initial, dar birocratia asta excesiva e o gaura neagra in productivitatea tarii.

  Răspunde
   
  1. pehash
   Noiembrie 19, 2015 la ora 16:48

   Fiecare organizatie are niste obiective. In cazul prezentat in articol si multe altele din comentarii, organizatia nu are indicatori de performanta, deci obiectivul, singurul, este pastrarea locului de munca. Cum se face asta? Birocratie excesiva, transparenta sublima…
   Daca poti sa intri cand vrei in cladire ar insemna ca oamenii aia trebuie sa fie disponibili pe toata perioada programului de lucru. Dar daca 90% din timp nu au de lucru? Frustrant sa stea degeaba sa astepte, deci mai bine incuie usa si astepti tu..

   Răspunde
    
 • cristi
  Noiembrie 19, 2015 la ora 13:26

  Va rog sa verificati daca sediile ISU au avize de functionare PSI.

  Răspunde
   
 • Alin
  Noiembrie 19, 2015 la ora 13:03

  Pe langa fiecare institutie a statului sunt niste mici „paraziti” care te ajuta sa te descurci in birocratie contra unor sume de bani (vezi inmatriculari auto din Pipera unde sunt oameni care iti fac actele si stau la coada pentru tine, pe la primarii pentru diferite contracte, au ei formularele cu ce-ti trebuie si iti spun si cum se completeaza, la camera comertului sunt persoane care iti spun ca iti fac ei actele…). Si daca incerci sa te descurci pe cont propriu, o sa vezi un mic „parazit” cum se baga in fata cu bratul prin de dosare si tipa de la birou ii zimbeste pentru ca il cunoaste si primeste si ea o cafea/bani/altele… Dar tipa de la birou cam zbiara la ceilalti care stau la coada… Nu sta nimeni in administratie pentru un salariu de 1500 ron, stau „cafea”.
  Si cei care nu primesc „cafea” n-au curajul sa spuna ceva pentru ca mai e si o increngatura de PCR (pile, cunostinte si relatii).

  Răspunde
   
  1. Sorin
   Noiembrie 19, 2015 la ora 15:40

   La Registrul Comertului, la RAR-ul din Constanta aceeasi istorie. Sunt persoane cu pungi pline de dosare si cu ceva in buzunar…. Ei vin ca la sevici in fiecare zi si sunt si asteptati di partea cealalta de ghiseu.

   Răspunde
    
 • M&M
  Noiembrie 19, 2015 la ora 13:03

  Doamna arhitect, as vrea sa stiu cum v-ati simtit cand ati intrat acolo? V-ati simtit umilita cumva? Daca va loviti si v-ati lovit atat de des de acest zid de dispret si nesimtire, ce ati facut? Ati tacut? Ati facut cumva vreo reclamatie, ceva…orice? Dar colegii dumneavoastra de breasla, care banuiesc ca trec si ei pe acolo? Dar OAR? Inteleg ca de vreo 14 ani, cam nimic…asa-i? Eu daca intalnesc asa ceva reclam, daca nu merge cu cateva zeci de reclamatii trimit pe cineva cu gura mare(a se citi fara jena de nesimtirea lor) sa rezolve problema. Dar spaga? Cafea, ciocolata si alte atentii? Niciodata! Singura „spaga” pe care am dat-o si o voi da vreodata in viata asta va fi ” buna ziua, va rog frumos, multumesc, o zi frumoasa, multa sanatate”. Orice poate fi schimbat! Dar trebuie sa vrei asta. Mi-a spus taica-miu asa, cand am intrat in randul lumii „niciodata sa nu dai spaga, daca dai spaga este ca si cum te-ai lasa calcat in picioare si umilit, nimeni nu are dreptul sa-ti faca asta. Orice problema are o rezolvare, trebuie doar sa o cauti”.

  Răspunde
   
  1. Ina
   Noiembrie 19, 2015 la ora 13:24

   Ați presupus greșit că eu aș da șpagă, doar pentru că vi s-a părut amuzant să mă puneți pe mine la punct. Eu speram ca cititorii să meargă cu raționamentul nițel mai departe, să înțeleagă de ce se întîmplă tragedii ca cea de la Colectiv. Arhitecții nu au nici un motiv să dea, însă investitorii dau, ca să nu aștepte pînă le adună arhitectul toate aprobările pe calea legală.

   Dar, dacă vă place dvs. așa, rămîne cum ziceți dvs., că tot știți mai bine decît mine că eu nu fac nimic. Viața merge înainte și, într-o zi, va arde un bloc sau se va prăbuși o clădire sau…și a fost de vină arhitectul care a povestit scene din sistem, că sigur ăștia sînt complici, las’ că îi știm noi pe ăștia.

   Răspunde
    
   1. M&M
    Noiembrie 19, 2015 la ora 14:38

    Nu va inteleg agresivitatea asupra-mi. Eu nu am presupus ca dumneavoastra ati dat spaga, nu v-am pus la punct si nici nu m-am amuzat. Am decenta scriiturii. Intrebarea mea era una de bun simt. Ce ati facut sau ce faceti cand va intalniti cu astfel de situatii? Dumneavoastra ati povestit ce vi s-a intamplat si eu am intrebat, simplu. Toata lumea se plange si descrie situatii asemanatoare, finalizand cu „asa este sistemul, te obliga sa dai, sa faci, sa dregi” dar sunt foarte putini cei care iau atitudine impotriva acestui sistem. Referitor la „Viața merge înainte și, într-o zi, va arde un bloc sau se va prăbuși o clădire sau…și a fost de vină arhitectul care a povestit scene din sistem, că sigur ăștia sînt complici, las’ că îi știm noi pe ăștia.” ma abtin sa comentez si cred ca sunteti suparata pe cine nu trebuie. Este trist. Va doresc numai bine.

    Răspunde
     
  2. dragos
   Noiembrie 19, 2015 la ora 15:43

   subscriu la comentariul lui M&M.

   Singura problema a romaniei si a romanilor este nesimtirea in toate formele ei – coloana oficiale, cei care intra in fata, flori la invatatoare/educatoare sa se poarte „altfel cu odrasla”, buna ziua, scuipat pe jos, etc. haideti sa rezolvam asta si nu o sa mai avem probleme.

   Un om integru cum cred ca este M&M nu o sa accepte niciodata asa ceva si eu cand am avut treaba in Primaria Iasi am cerut sa vorbesc cu „sefu” imediat ce mi s-a parut ca doamna ma priveste ca pe un sclav – pentru ca nu imi place cum sunt tratat – si imediar s-au calmat, au strans din dinti si mi-au vorbit frumos si am rezolvat problema rapid si fara alte discutii.

   Si la LIDL cand sunt probleme cereti sa vorbiti cu „sefu'”, ORIUNDE cu ORICINE, daca nu faceti reclamatie, daca nu obiectati impotriva comportamentului, verbal sau in scris (TOTI sa facem asta) cum vrem schimbare? Sunt convins ca in cativa ani o sa avem o Romanie ca afara … daca cerem respect si civilizatie 2 lucruri simple nu autostrazi si altele alea vor veni la pachet :):):) cred

   Răspunde
    
   1. Gabriela Nedelcu
    Noiembrie 19, 2015 la ora 18:11

    Si eu cred in metoda corectarii si nu in cea a”micilor atentii” care tot spaga se numesc chiar daca sunt mici. Mica coruptie este indreptata catre noi, cetatenii obisnuiti, de catre alti cetateni la fel ca si noi, dar care nu sunt contabili, medici, arhitecti, s.a. ci functionari publici.Stiati ca,in fata legii,la fel de vinovat este si cel care da si cel care ia spaga.Oare de ce?…

    Răspunde
     
 • Nicu
  Noiembrie 19, 2015 la ora 12:51

  Cluj-Napoca, Electrica, montare contor pentru apartament in bloc nou:
  – timp total de asteptare pentru mine: 2 luni si 3 saptamani (+ 2 saptamani pentru contract, nu mi l-au dat pe loc).
  – numar de drumuri din partea mea: 6 (+ 1 pe care il voi face saptamana urmatoare sa imi dea contractul) in 3 locatii diferite.

  Am contorul instalat dar nu am contractul, drept urmare firma care a instalat centrala termica nu vrea sa faca prima pornire a centralei pana voi avea contractul de curent, deci nu am apa calda si caldura.

  Constructorul mi-a dat toate actele de care aveam nevoie. Nu vreau sa imi inchipui cum va fi cand voi avea nevoie de curent electric la o casa noua. Sper cu sufletul la gura ca un sistem bazat pe panouri solare sa fie de ajuns.

  Cluj-Napoca, Primarie:
  – 2 locatii diferite: una registrul agricol, alta primaria veche.
  Nu am gasit pe internet exact care sunt pasii pentru a-mi inregistra apartamentul. Am mers la primaria noua la Intabulari, am fost redirectionat la primaria veche unde nu am stiut ce sa fac, dar am observat dupa o vreme un teanc cu cereri tip de diferite tipuri, am luat una despre care am crezut ca e ce imi trebuie, dar nu am stiut sa o completez pe toata. Cand am ajuns la functionar, mi s-a zis ca trebuie sa merg la registrul agricol in primaria veche. De acolo m-am intors la acelasi functionar dupa ce am asteptat la o coada imensa. Apoi in aceeasi cladire am reusit sa platesc si impozitul chiar foarte rapid. Timp consumat de mine: 3 ore.

  Răspunde
   
 • Alin
  Noiembrie 19, 2015 la ora 12:42

  Soluții:

  Scris pe ușă cu carioca: C-A-S-I-E-R-I-A. Program de lucru cu publicul: VA URMA.

  La fel pe interfon – anunț lipit cu Superglue – „Repară-mă!”.

  Postat frumos pe Internet numele instituției și numele persoanelor din conducere. Vremea anonimelor a trecut. Va platesc eu amenzile. Vreau sa vad eu autoritatea aia a statului care vine sa va amendeze.

  Răspunde
   
 • dani
  Noiembrie 19, 2015 la ora 12:29

  Mda, „Castelul” lui Kafka era documentar deci

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase