Lăsați negocierile politice! Mare lucru nu v-a mai rămas de negociat!

de Moise Guran

Demisia lui Victor Ponta a mai eliberat din tensiune. Dar nu, n-a fost doar despre asta nemulțumirea. Lumea vrea altceva. Politicienii sunt acum precum călătorii în stația de metrou… simt curentul puternic, văd că ceva uriaș se apropie și fiecare reacționează cum poate sau cum știe mai bine.

Ăi din față, din coaliția asta de guvernare, își fac curaj că vor rezista cumva (doar au Parlamentul). Își imaginau că lumea se va potoli o dată cu demisia lui Ponta. Acum sunt nelămuriți… Ce vrea strada de fapt? Cum adică să plece toți politicienii? Să fie instabilitate, se întreabă Dragnea paternalist? 

Ăi mai din spate, din Opoziție, s-au prins mai repede că nu e de glumă și au făcut un pas înapoi. UDMR-ul (tari ungurii la faza asta, întotdeauna au fost așa)  a anunțat încă de dimineață că nu e soluție un alt premier de la PSDĂi de la PNL, deși îl au pe Iohannis de partea lor, și-au dat seama că pot fi măturați de valul de nemulțumire și au zis că să facem anticipate. Propunerea e ipocrită, căci PNL, la fel ca toți ceilalți, nu are, în acest moment, oameni noi de propus.

Acum, mingea este desigur la Iohannis, dar nici Iohannis, și nici nimeni, nu are o soluție pe termen scurt pentru depolitizarea administrației, pentru implementarea meritocrației și pentru schimbarea rapidă a societății, după 25 de ani în care corupția și birocrația s-au extins treptat la toate nivelurile.

Ceea ce trebuie să propună președintele este un plan de acțiune pe mai multe paliere de timp.

Pe termen scurt, ne trebuie un guvern independent, care să înceapă curățarea administrativă. Guvernele astea au însă mandate limitate – să schimbe legea administrației publice ar fi un obiectiv. Să implementeze Codul Fiscal altul. Să propună o nouă lege a educației, poate fi și ăsta. Să organizeze alegerile… e evident. Acest tip de guvern face însă doar proiecte. De votat, le votează tot Parlamentul, ăla în care lumea nu mai are încredere.

Și aici intervine reforma pe termen mediu… Să schimbăm Parlamentul cu unul mai mic… asta e deja o reformă constituțională, dar e realizabilă până anul viitor, la alegeri.

Păi președintele are acum în mână exact sabia ce îi permite să demită Parlamentul. Un acord politic e cheia acestor schimbări, evident, sub amenințarea anticipatelor. Și a străzii, frate! Iohannis are strada de partea lui dacă se mișcă ceva mai cu talent decât a făcut-o până acum. Dacă nu, aceeași stradă se va întoarce și împotriva lui.

Pe termen lung, abia acolo e însă cheia schimbării României! Să fim convinși de asta, dar să ne amintim, zi de zi, prin tot ceea ce facem fiecare dintre noi, că acest proces de schimbare nu se produce doar pentru că, acum, acești tineri vor reuși să zgâlțâie clasa politică.

Avem nevoie de o perioadă de eliberare a scenei. Nu de haos, democrația are mecanisme de trecere, dar avem nevoie de o perioadă în care un guvern independent, un președinte leal (iar nu unul care să-și impună un guvern personal) și un parlament ceva mai reținut în imunități și amnistii, să lase scena publică liberă pentru apariția și manifestarea unor noi lideri politici. Credeți-mă, ei vor apărea. Chiar dacă acum nu există lideri ai acestei mișcări, mecanismele sociale vor scoate la suprafață noi actori. Au nevoie doar de o scenă curată, ca să nu aibă sentimentul că au intrat în cocină.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

136 răspunsuri la Lăsați negocierile politice! Mare lucru nu v-a mai rămas de negociat!

 • stud
  Noiembrie 10, 2015 la ora 01:13

  SISTEMUL SANITAR! Azi la tv se facea scandal ca la clubul resp. se muncea la negru. Si ca nu se controleaza. Si in medicina privata se munceste la negru imens si dr ajunsi sefi isi bat joc de dr tineri DAR NU SE CONTROLEAZA ABSOLUT NIMIC!

  Răspunde
   
 • ??????
  Noiembrie 8, 2015 la ora 23:35

  Monica Macovei ?

  Răspunde
   
 • Tiberiu Cazacioc
  Noiembrie 8, 2015 la ora 11:45

  Moise Guran este bine sa ramana in pozitia in care este. Asta ar mai lipsi, Guran, Tolontan, Petreanu et comp. in politica. Sa critice, sa fie atenti, sa fie de paza. Noi sa construim ceva din ceea ce se intampla. Si da, crearea de competitie politica adica eliberarea scenei de impuritati, pare a fi ceva demn de luat in seama.

  Răspunde
   
 • alex
  Noiembrie 8, 2015 la ora 11:31

  Lumea vrea STOP JOC. Stop circ politic; stop furăciune; stop corupție; stop privatizări frauduloase. Resetarea jocului politic. Oameni noi, curați, pentru condiții civilizate de trai.Ne ajung atatia ani de chin.Gata.Oare nu se poate decide prin referendum in ce directie sa o ia Romania:liberala sau sociala si apoi sa se scoata la concurs posturile de ministri si parlamentari?In felul asta scapam de toat clasa politica de toate partidele care nu sint altceva decat gasti sau mafii statale.

  Răspunde
   
 • popescu
  Noiembrie 8, 2015 la ora 10:07

  Arafat si Banicioiu arunca cu miile de euro parca cheltuie de la ei, nu din banul public.
  De ce tin aparatura invelita si nu o folosesc? Nu este nici o diferenta intre politicieni Arafat si banicioiu.
  Ca sa fie transferati in alta tara europeana medicii romani trebuie sa declare ca nu-i pot trata. Cum vine treaba asta?
  Mai bine platim alte tari europene in loc sa achizitionam noi ce avem nevoie?

  Răspunde
   
 • cornel
  Noiembrie 8, 2015 la ora 09:49

  Va salut cu respect.
  Pe partea economica… va rog sa analizati si dvs ceea ce se anunta peste tot in urma tragediei de la Colectiv: Controale cu amenzi imense si inchideri de localuri. Va intreb: Avand in vedere ca atatea locuri din Romania nu au aviz de la ISU, de ce se incepe cu nenorocirea cafenelelor/restaurantelor etc? Nu ar fi mai corect sa se inspecteze toate locatiile, sa se dea un termen si, MAI ALES, INSTRUCTIUNI de solutionare si abia apoi sa se recurga la amenzi mari? Este normal sa le inchida daca sunt nereguli mari, dar ce rost au amenzile?! Nu cumva vor ramane destul de multi oameni fara locuri de munca?

  Multumesc

  Răspunde
   
  1. NSD
   Noiembrie 9, 2015 la ora 11:15

   Organele de control abilitate din tara ar trebui sa indeplineasca functii de Control, Evaluare (termen de solutionare) si Consiliere fara sa taie si sa spanzure Well done Liviu!!!

   Răspunde
    
 • N!ck
  Noiembrie 8, 2015 la ora 00:16

  Sunt foarte multe propuneri in piata care pot fi puse in practica doar de un guvern de tehnocrati. Eu cred ca un guvern de tehnocrati nu poate functiona fara un pact de sustinere intre partidele principale. Iar un astfel de pact de sustinere poate fi obtinut sub presiunea strazii. Cu alte cuvinte sper ca pot fi „convinse” partidele sa semneze sub arbitrajul presedintelui un pact de sustinere al unui guvern de tehnocrati care sa „curete” tot aparatul executiv prin depolitizarea tuturor structurilor centrale si locale.

  Si inca ceva, acest guvern de tehnocrati sa sa nu se schimbe in urma alegerilor parlamentare din 2016. Astfel incat alegerile din 2016 sa reprezinte „resetarea” clasei politice fara miza unui „guvern” al lor.

  Eu cred ca acest guvern de tehnocrati va fi sprijinit de toti (Academia Romana, Consiliul Fiscal, etc) astfel incat sa-si duca la bun sfarsit obiectivul principal,
  depolitizarea tuturor structurilor centrale si locale.

  Răspunde
   
 • Florin Burian
  Noiembrie 7, 2015 la ora 18:00

  Vreau sa va intreb ce s-a intamplat? De luni nicio emisiune aici, de miercuri niciun cuvant.

  Pentru mine sunteti in aceeasi nuanta cu ceea ce cred ca era pentru parintii mei Europa Libera. Sunteti de multa vreme singura emisiune pe care o urmaresc.

  Sper sa va revad

  Răspunde
   
 • Chis Vasile
  Noiembrie 7, 2015 la ora 09:51

  CONCLUZIE : ESTE IMPERATIV NECESAR CA ACTUALA CONSTITUTIE SA FIE INLOCUITA CU CONSTITUTIA MERITOCRATA Cu cit mai repede cu atit mai bine ! ;

  Răspunde
   
 • Maglasu Cristian
  Noiembrie 7, 2015 la ora 09:25

  Domnule Guran,
  Va urmaresc emisiunile de cate ori pot. Am observat ca tot spuneti sa avem grija pe cine alegem la vot. Trebuie sa va spun, daca nu ati observat pana acum, ca de fapt indiferent pe cine alegi de pe liste este tot aia. Problema nu este CE ALEGI. Problema este DIN CE ALEGI. Alegi din niste liste alcatuite de niste partide care reprezinta interesele unui GRUP DE OAMENI dar in nici un caz interesul CETATEANULUI. Practic esti pus in situatia de a ajunge la vot si sa alegi din mai multi oameni rai pe cel care crezi ca este mai putin rau, si in nici un caz nu alegi dintre mai multi oameni buni pe cel care crezi ca este mai bun. Mai pe intelesul tuturor, alegi pe cineva care crezi ca o se te JUPOAIE numai de 3 PIEI in detrimentul celuilalt care te JUPOAIE de & PIEI dar tu tot JUPUIT VEI FI. Ca urmare trebuie schimbate legile si regulile prin care sunt alesi candidatii pe liste, macar sa nu mai ajunga cei anchetati sau chiar condamnati acolo. Poate ar trebui sa ne uitam ce soluti au gasit si altii care au fost in situatia noastra (nu chiar ca a noastra dar apropiata) cu a fost Islanda acum cativa ani. poate trebuie regandite unele reguli electorale. De exemplu de ce PRESEDINTELE care este ales prin vot direct, deci are credibilitatea cea mai mare are asa de putine puteri in politica interna, iar Premierul care ne influenteaza viata in cea mai mare masura prin ordonante si hotarari este numi? Poate trebuie ales si Premierul prin vot direct.

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Noiembrie 7, 2015 la ora 20:11

   „Poate trebuie ales si Premierul prin vot direct”_Ar fi tot atat de absurd pe cat este alegerea unui Presedinte care are prea putina putere, asa cum foarte bine observati. Modificarea Constitutiei este sarcina Comisiei comune pentru revizuire, al carei presedinte a fost multa vreme dl. Antonescu, politician in care a fost investita de catre alegatori incredere din belsug. Acum, este dl Chelaru. Nu face nimic, de asemenea, cum nu se face nici cu regionalizarea. Republica noastra este o struto-camila in care Parlamentul poate avea actiuni dictatoriale, prim-ministrul nu poate fi demis, Presedintele ales direct are prea putina putere, iar Curtea Constitutionala are prea mult de lucru.

   Răspunde
    
 • timisoso
  Noiembrie 7, 2015 la ora 01:57

  In Timisoara, din pacate, ‘strada’ a hotarit ca i s-ar potrivi mai bine – asa – un cenaclu!?! Am fost surprins sa vad cit rau pot face trei tineri cu megafoane!
  Nu mai vor schimbarea parlamentului, pacat de copiii de la ‘Colectiv’, Piata Operei e desueta – ei trebuie sa marsaluiasca…
  Pe doi dintre tinerii cu megafon o sa-i vedem, nu peste mult, sefuti prin SRI…
  Asta a fost ‘sopirla’: luati tinerii din piata, prelucrati-i pe traseu, la intoarcere sa fi invatat noua strofa!
  Asta nu impiedica pe nimeni sa continue protestele, dar, peste noapte s-a schimbat ‘partitura’.
  Concluzia – schimbarea lui Fonta a fost politichally corect! Pentru celelalte nu este ordin!
  Pacat, Timisoara putea mai mult!

  Răspunde
   
 • m
  Noiembrie 6, 2015 la ora 21:34

  Intreb pentru ca mi se pare o mare fraiereala treaba asta cu consultarile, cu propuneri si autopropuneri, o sa pierdem din vedere esentialul. Un Guvern de tehnocrati adevarati poate fi sustinut de strada chiar si ani de zile, chiar si impotriva parlamentului. La fiecare motiune de cenzura, daca ies zeci sau sute de mii in strada pica motiunea nu guvernul de tehnocrati. Ar avea liniste sa-si faca treaba, sa lucreze si la masuri economice, si la legi, chiar si la Constitutie, ar putea sa curete in timp si administratia centrala si locala de paraziti. Guvernul ar avea liniste, noi nu, dar oricum noi nu ne prea pricepem decat la proteste si la sustinere, adica ar trebui sa fim… nelinistiti in perioada urmatoare. Nu crezi ca ar functiona? 🙂

  Răspunde
   
 • m
  Noiembrie 6, 2015 la ora 21:24

  Moise, stiu ca raspunzi rar la comentarii, nu doresc sa devii politician, sper ca nici tu :), dar m-ar interesa care ar fi formula ta de guvern de tehnocrati. Cu ceva timp in urma nu prea erai tu de acord cu asa ceva, am inteles ca nu era faptul ca ai fi impotriva, ci faptul ca ar fi greu de infaptuit. Daca acum pare mai usor de infaptuit, as vrea sa ne spui cine crezi ca e potrivit ca si prim ministru, ministru de finante, MAE, MAI, Sanatate, Invatamant si Mediu(macar) in contextul de azi, evident :). Multumesc.

  Răspunde
   
  1. Viorica
   Noiembrie 7, 2015 la ora 11:33

   Domnule Guran, va felicit pentru faptul ca doriti sa faceti in continuare treaba pentru care sunteti cel mai bun. Am observat ca toti se impiedica de ministri, de primul ministru, ca si cum ei ar avea puteri paranormale incat sa le stie pe toate, sa le prevada pe toate; sunt niste oameni; Dupa parerea mea, ar trebui sa fie niste persoane tinere, frumoase ca sa dea bine pe sticla si sa fie specialisti in comunicare. De restul, ar trebui sa se ocupe consilierii, nu numiti, nu dupa CV, ci dupa experienta in domeniul respectiv si, sa-si asume responsabilitatea. Acesti consilieri sa nu fie schimbati o data cu guvernul sau cu ministrul, sa aiba continuitate; dar, acesti consilieri sa aiba puterea de a-i pune pe toti la treaba, sa fie evaluati dupa criterii de performanta. Si ministrul trebuie sa le ia in considerare activitatea iar daca nu este multumit, sa existe un organ de supervizare a consilierilor care sa analizeze cu celeritate diferendul.

   Răspunde
    
 • Daniel
  Noiembrie 6, 2015 la ora 21:04

  Coruptia ucide.

  Răspunde
   
 • alex
  Noiembrie 6, 2015 la ora 20:56

  Fain articol.Eu ma astept la implementarea unui mecanism de selectie foarte riguroasa a viitorilor parlamentari care sa cuprinda 3 lucruri:
  -examen psihologic
  -examen profesional
  -cazier curat si avize favorabile de la DNA

  Răspunde
   
 • Alfred
  Noiembrie 6, 2015 la ora 20:18

  Russia? 🙂

  Răspunde
   
 • nationalistul
  Noiembrie 6, 2015 la ora 17:45

  are drepatate profesorul trebuie introdusa pedeapsa capitala ,sunt prea multi tradatori de tara si neam

  Răspunde
   
 • nationalistul
  Noiembrie 6, 2015 la ora 17:41

  sunt de acord cu profesorul trebuie pedeapsa cu moatea introdusa in acesta tara si in constitutia ei.sunt prea multi tradatori de tara si neam si ligai de doi lei fara valoare in acest secol si pentru neamul romanesc

  Răspunde
   
 • popescu
  Noiembrie 6, 2015 la ora 15:32

  Strada nu are lideri. Cei care se duc la Cotroceni sunt liniile 3-4 din partidele politice.
  Mai nou fosi tineri membri infiinteaza partidul „Colectiv”- fratilor voi nu intelegeti ca nu vrem nepotii si stranepotii partidelor politice.
  Strada nu vrea averi si functiii.
  Strada vrea respect.
  Strada vrea un trai decent.
  Strada vrea scoli.
  Strada vrea spitale.
  Strada vrea pensie pentru parintii care au mancat la ratie si au muncit 40 de ani pentru o pensie de 555 lei.
  Strada vrea egalitate de sanse, nu PCR. Pile, Cunostinte, Relatii.
  Strada vrea 5 bugetari la 1000 locuitori.
  Strada vrea sa traisca nu sa supravetuiasca cu resturile de la boieri.
  Strada vrea alt sistem, nu rotatia cadrelor.
  Strada vrea sa sarim cateva generatii.

  Răspunde
   
 • dejavu
  Noiembrie 6, 2015 la ora 15:17

  Nu inteleg de ce comentariul meu nu ar fi publicabil.Sper ca nu e vorba de cenzura.

  Puneti reflectoarele sa lumineze si backstage-ul, nu doar scena. In backstage-ul puterii se afla sursa raului care ne macina de 26 de ani, sursa care isi trage radacinile din trecutul comunisto-securist si care se prezinta opiniei publice drept servicii secrete modernizate ce apara securitatea nationala. Daca nu oprim institutiile de forta sa se amestece in viata politica, economica si sociala, orice miscare revolutionara/civica va avea soarta celei din 1989. Politicienii sunt doar niste marionete, sforarii principali se gasesc in oculta serviciilor necontrolate cu adevarat de niciun civil. Toti cei care ajung intr-un post de decizie sunt controlabili, nimeni nu e lasat de capul lui. Daca nu, e rejectat repede de sistem. Sistemul nu e format doar din politicienii activi, cei mai multi sunt ghidati din umbra, foarte putini sunt in stare sa ia propriile decizii.
  Un astfel de politician este si Iohannis de la care cereti atat de multe. Este un om al sistemului, nu a aterizat acum 1 an de pe o planeta a integritatii. Consider ca nu are autoritatea morala de a face morala. Si-a stirbit-o considerabil prin rasfatul personal pe bani publici considerat prioritar chiar in primul an de mandat. Prin stafful deplorabil de la presedintie. Prin neclaritatile din declaratia de avere. Prin incurajarea statului securistic. Intr-un cuvant, nu e capabil de a realiza schimbarea de paradigma pe care cei din strada o cer in aceste zile. Nu are nici mentalitatea, nici dorinta, nici mijloacele. E doar o unealta a sistemului prin care sa se poata mima inca o data schimbarea.

  Răspunde
   
 • George
  Noiembrie 6, 2015 la ora 14:46

  Nu ati inteles nimic:
  Nici politicienii, Nici cei care stau in casa.

  Vrem astazi, nu maine si nu poimaine:
  1. Fara imunitate parlamentara;
  2. Confiscarea averilor celor condamnati;
  3. Dublarea anilor de puscarie in caz de nerecuperare a prejudiciului;
  4. ANAF-ul sa isi faca treaba precum DNA;
  5. Vrem spitale, educatie si autostrazi;
  6. Plata corecta a medicilor;
  7. Reducerea numarului de parlamentari.
  Coruptia UCIDE. Coruptia UCIDE.

  Răspunde
   
  1. m
   Noiembrie 6, 2015 la ora 21:48

   Strada a inteles, la fel si politicienii. Mai putin cei ce stau in casa. Doar ca interesele strazii nu corespund defel cu ale politicienilor si e doar o chestiune de cine cedeaza primul: strada sau politicienii? 🙂 Aia de stau in casa oricum au cedat demult, sunt adusi degeaba in discutii, ei chiar ar putea da vina pe strada in curand, daca nu o fac deja…desi nu inteleg nimic. Ei cauta doar vinovati pentru a merge mai departe cu lasitatea lor demna.

   Răspunde
    
   1. un turist
    Noiembrie 7, 2015 la ora 22:26

    „m” In 1989 cine a cedat? Poporul s-a rasculat si tot cei corupti si hoti au ramas. Poporul nu are „conditia fizica” precum politicienii si in plus este ademenit si mintit cu tot felul de nimicuri. Nu vedeti pe tot maoamondul cei care au finantele conduc tarile–fie direct sau din umbra–si in Romania se stie unde stau finantele.

    Răspunde
     
  2. popescu
   Noiembrie 7, 2015 la ora 09:27

   Ieri.

   Răspunde
    
 • Dac
  Noiembrie 6, 2015 la ora 12:50

  Am fost aseara in Piata Universitatii si recunosc ca a fost trist sa vad ca lipseste acea minima coagulare de idei, a unor leaderi care sa imprime o directie. Si lipsa lor a lasat locul galeriilor si a altor diversionisti sa se exprime. Bineinteles ca fiecare e liber sa o faca, insa multi o fac de multe ori la modul cel mai putin reprezentativ pentru majoritatea celor prezenti sau chiar pentru societatea civila in ansamblul. Si din pacate situatia asta nu apropie pe nimeni de atingerea unor obiective ( care ar fi ele) ci din contra, dilueaza mesajele si chiar demotiveaza.

  Societatea civila/strada a propus reprezentantii deja care vor reprezenta societatea civila deseara. Sa speram ca pe langa lista lunga scrisa pe parcursul a 25 de ani, vor avea inteligenta sa solicite lucruri concrete care se pot REALIZA ACUM, in situatia data. De exemplu Guvern de tehnocrati (care dupa mine ar fi un prim pas realizabil) si poate reducerea numarului de parlamentari la 300 pana in 2016.

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Noiembrie 6, 2015 la ora 14:14

   „reducerea numarului de parlamentari la 300 pana in 2016″_ Se poate realiza prin modificarea Legii electorale. Actualul parlament nu o va face in niciun caz si este foarte probabil ca nici viitorul parlament sa nu doreasca reducerea numarului de scaune de dormit. Speranta cetatenilor in Presedinte este disproportionat de mare in raport cu vointa domniei sale de schimbare. Nu l-a schimbat, spre exemplu, nici macar pe somnorosul Mihalache, cel numit pe post in pofida protestelor societatii civile.

   Răspunde
    
   1. Dac
    Noiembrie 6, 2015 la ora 15:23

    Ma astept ca un eventual Guvern tehnocrat sa inceapa munca serios la pachete de legi, inclusiv legea electorala. Prioritizat si sustinut, rezultatele nu ar trebui sa intarzie (da, tot prin Parlament vor trece, dar cu presiunea unei societati mai active, si daca nu, a strazii, nu cred ca isi vor permite multe abuzuri…)

    Cred ca problema cea mai mare a societatii civile revoltate este cine ii reprezinta cat mai legitim si, cand va fi cazul, de ce nu, cine va participa la formarea noului Guvern independent.

    Trebuie atrasi oameni valorosi care doresc sa se implice, atat din tara cat si din strainatate..

    Răspunde
     
    1. Constantin
     Noiembrie 7, 2015 la ora 21:17

     Stimate domn, ca si dumneavoastra, numerosi concetateni se imbata de romantismul revolutionar al acestui wishful thinking. Eu am mai avut experienta asta in 1989 si 1996, asa ca mi-a trecut. Sistemul a invins de fiecare data. Care sunt argumentele care va fac sa credeti ca ar fi altfel acum?! Cei 7000 de copii din Piata Universitatii? Am fost la mitinguri de sute de mii de participanti care nu au avut nici un efect, iar in 2012 guvernul Boc a cazut dupa un miting la care au participat 300 (trei sute) de persoane. Recunosc, s-ar putea sa ma insel. Dar, o ramura a „serviciilor” spune ca dl Ponta nu ar fi trebuit sa demisioneze. Eu stiam la fel, ca va fi sustinut pana la alegerile din 2016, insa cealalta ramura a calculat ca sansele pentru a ramane kleptocratii la putere sunt mai mari daca PSD se prezinta la alegerile generale viitoare din opozitie, nu de la guvernare. Si cred ca au dreptate. Prin urmare, NU vor fi alegeri anticipate. Guvernul care va fi sustinut de Sistem va fi unul de marionete care vor pregati alegerile in care cota stangii in preferintele electoratului va creste de la 30-35% in prezent, la peste 45%, cat au acum liberalii. Altfel, puteti sta in strada cat doriti, am fost si eu, dar sa va imbracati mai gros, ca seara este racoare.

     Răspunde
      
 • pif666
  Noiembrie 6, 2015 la ora 11:32

  din pacate nimeni nu a adus in discutie principali vinovati pt situatia creata :
  si ma explic :
  1- NOI ca i/am lasat sa faca ce vor cu noi si implicit cu tara asta .
  2-si cel mai important asect: JUSTITIA !
  de aici porneste totul. cand sti ca furi milioane de euro si faci maxim 2 ani de puscarie…..am vrea si noi sa facem la fel
  si mai si ramai cu bani furati.
  NIMENI,dar nimeni nu spune nimic de justitie. pai de acolo se permite raspandirea cancerului care se numeste coruptie.
  un hot de buzunare face 5 ani de puscarie si evazionisti/corupti gen copos scrie 5 carti si face 2 ani.
  ce sa mai zic de seres,videanu,hrebenciuc
  cineva trebuie sa aduca in discutie in randul protestatarilor tema justitiei.
  pana nu avem o justitie corecta nu vom obtine nimic.
  nu avem un responsabil pt revolutia din 89. justitia sa facut ca doarme !
  judecatori au averi imense,sunt corupti si raspund la comenzi politice !

  Răspunde
   
 • Adrian N
  Noiembrie 6, 2015 la ora 11:00

  Stimate domnule Guran,
  Urmaresc cu mare interes cele prezentate de dumneavoastra de mai bine de un an incoace si mi-am hranit speranta in schimbare si de a avea lideri onesti vazandu-va pe dumneavoastra. Acum , cand tara are mai multa nevoie de dumneavoastra, ne refuzati!
  De acord ca avem nevoie si de jurnalisti corecti, dar in momentul acesta crucial pentru natiune avem nevoie de un lider cinstit si capabil. DE CE, pentru numele lui Dumnezeu , asociati intrarea in politica cu compromiterea personala???!
  Cine este cinstit, cinstit ramane!
  De ce spuneti ca deveniti zapciu din haiduc ce sunteti?
  NU inteleg de unde ideea fixa ca politica trebuie sa fie neaparat murdara !
  Va rog din tot sufletul, acceptati propunerea noastra! Un PREMIER independent!!!! Va rooog!

  Răspunde
   
 • viorica
  Noiembrie 6, 2015 la ora 10:59

  daca strada cere sa mergeti sa vb cu presedintele,de ce o refuzati?voi intelegeti ce vrea strada!!!guvernantii NUUU!!! mergeti si vorbiti in numele nostru,ca va pricepeti cel mai bine!!!!nu va oferim functii,va rugam sa ne faceti auziti de cei care nu vor sa auda!!!si alti colegi pot face asta!!!de ce nu vreti????

  Răspunde
   
  1. Kristina
   Noiembrie 6, 2015 la ora 11:47

   Iertati necutezanta mea: DAR PRESEDINTELE ALES A REMARCAT DEJA ,cite:…”a aparut un nou actor,anume societatea civila..”
   Deci sa inteleg dorința dumnealui de a consulta poporul reprezentat de un/doi/trei actori ? 🙂
   Sau doar cel/cei care au acest talent se pot înfătisa” majestatii sale” ? ? ?
   E drept ca daca imaginea de ansamblu surprinde teatru pe fundal nu poti nădăjdui decat la un/doi/trei actori.. 🙁

   Răspunde
    
   1. Kristina
    Noiembrie 6, 2015 la ora 11:57

    citez…”a aparut un nou actor….”?! 🙁

    Răspunde
     
 • prof.FLORIN NEGOITA
  Noiembrie 6, 2015 la ora 10:08

  PROIECT –PROGRAM>MISCAREA PENTRU JUSTITIE SI DREPTURILE OMULUI
  1.ALEGERI GENERALE ANTICIPATE,prezidentiale, parlamentare, locale
  2. INTERZICEREA A MAI MULT DE 2 MANDATE
  3CONFISCAREA AVERILOR ILEGALE
  4.MODIFICAREA CODURILOR, REINTRODUCEREA PEDEPSEI CU MOARTEA
  5. REINTRODUCEREA PEDEPSEI PT SUBMINAREA ECONOMIEI NATIONALE
  6.MARIREA PEDEPSELOR PT PEDOFILIOE, INSELACIUNE, DELAPIDARE, FURT, VIOL, etc
  7. interzicerea pe viata a unor drepturilor politice pt condamnarile de coruptie
  8.inventarul patrimoniului fostului PCR, UTC, UGSR
  9. INSTITUTIILE CENTRALE SI LOCALE CONDUSE PRIN CONCURS DE CATRE TEHNOCRATI, SPECIALISTI, EXPERIENTE IN DOMENIU
  10. LOCURI DE MUNCA PT TINERI, FEMEI, PERSOANE CU DIZABILITATI
  11IPROTECTIA PENSIONARILOR, FEMEILOR, TINERILOR,SOMERILOR, DIASPOREI
  12. JUSTITIE INDEPENDENTA
  13. STAT DE DREPT SI DOMNIA LEGII
  15. IMPORTURILE EGALE CU EXPORTUL
  16. PROMOVAREA AGRICULTURII, INDUSTRIEI USOARE, ALIMENTARE, IT, TEXTILA,
  17. EXPORTUL DOAR A PRODUSELOR FINITE SI SEMIFINITE , NU LEMNUL!
  18. INTERZICEREA TAIERII PADURILOR SI A INSTRAINARII BOGATIILOR SUBSOLULUI
  19. INTERZICEREA VANZARII TERENURILOR
  20.STIMULAREA PRODUCTIEI AUTOHTONE PRIN REDUCEREA IMPOZITELOR SI TAXELOR CU 50-75%
  21. LEGEA LUSTRATIEI
  22. MODIFICARI ALE CONSTITUTIEI DUPA MODELUL ELVETIAN
  23. NEUTRALITATE VESNICA-asemenea AUSTRIEI!
  24. LEGEA RESPONSABILITATII MINISTERIALE
  25.STATUTUL MAGISTRATILOR SI RESPONSABILITATEA LOR 0723527519

  Răspunde
   
  1. luminita t
   Noiembrie 6, 2015 la ora 10:13

   se doreste progresul societatii romanesti sau regresul ei ?

   Răspunde
    
   1. florin negoita
    Noiembrie 6, 2015 la ora 12:48

    SCHIMBAREA IN BINE, PT PROGRES, CULTURA, CIVILIZATIE CUM DV ATI SPUS ALATURAT>SA NU MAI VOTAM, CUM CIRCULAM!!!!!Cred ca pentru a se putea schimba sistemul este nevoie de creearea unui nou cadru legislativ , mai modern , adaptat noii societati romanesti ( o noua constitutie , mai multe prerogative pt presedinte – romania ar trebui sa fie o republica prezidentiala si nu una parlamentara , alte legi pt alegerile parlamentare , etc . – See more at: http://www.biziday.ro/2015/11/04/lasati-negocierile-politice-mare-lucru-nu-v-a-mai-ramas-de-negociat/comment-page-2/#comment-629727

    Răspunde
     
    1. Cristian K
     Noiembrie 6, 2015 la ora 17:30

     Ce pe langa esti. Romania nu e Republica Parlamentara. e semi-prezidentiala. Si arati ce creier ai daca vrei sa dai toata puterea in mana unui om. sistem Semi-prezidential e ok.
     Moise, daca astea sunt parerile unor profesori (cum se prezinta), imi dau seama ce opinii au muncitorii de rand. Credeam ca fiecare trebuie sa ramana pe ce e bun (deci tu pe jurnalism). Dar baga-te in politica, pt ca daca ajunge sus orice troglodit, tare ma tem de miscari extremiste.

     Răspunde
      
  2. Cristian K
   Noiembrie 6, 2015 la ora 17:13

   Ce profesor te dai cand scrii cu majuscule…si ceri reintroducerea pedepsei cu moartea? :)))) Toate tarile semnatare a Conventiei Europene a Drepturilor Omului au scos din legislatie pedeapsa repsectiva. Esti exact ca cei din ’89. Si apoi l-au votat pe Iliescu. Mai cu moderatie toate, nu ca la schimbarea trecuta, ca apucaturile extremiste tot noua ne fac rau

   Răspunde
    
  3. Cristian K
   Noiembrie 6, 2015 la ora 17:22

   15 importurile egale cu exporturile…o prostie. Practic elimini economia de piata. Plus ca daca importurile vor fi egale cu exporturile,(si ne lista prevedemsa nu exportam o tona de chestii) s-ar putea ca pe viitor sa nu mai ai TV, Monitor sau smartphone ca sa postezi pe Biziday :)))

   Răspunde
    
 • Mihai
  Noiembrie 6, 2015 la ora 09:47

  Moise, eu si multi pe care ii cunosc, impartasim majoritatea covarsitoare a ideilor si valorilor promovate de tine, pe scurt ne reprezinti. Si, unanim, sintem de parere ca cel putin in aceasta faza a schimbarii, ar fi foarte folositor daca te-ai implica in discutiile pe care (inspirat sau nu) Iohannis le initiaza. Vrei, nu vrei, esti o figura publica extrem de apreciata si reprezenatativa. In oameni de genul tau ne sta speranta. Multumim.

  Răspunde
   
 • luminita t
  Noiembrie 6, 2015 la ora 08:56

  demisiile punctuale ( premier , guvern , primari , etc ) nu au forta de a schimba sistemul , de a-l reforma .nici macar alegerile parlamentare anticipate nu ar produce schimbarea dorita de atat de multi cetateni onesti si cinstiti ai Romaniei .Motivul este actuala Constitutie si actuelel legi: electorala , alegeri , fuctionare a statului , etc .ce se rezolva daca se instaleaza un guvern de tehnocrati care este boicotat de parlament ? ce se rezolva daca se fac alegeri anticipate si ajung din nou in parlament 600 de oanemi ( in loc de 300!!!!) care apartin partidelor politice si care respecta , cu sfintenie politica partidului ?
  ce se intampla daca majoritatea parlamentara il suspenda pe presedinte ( poate sa faca acest lucru , desi parlamentarii au fost alesi cu mult mai putine voturi decat presedintele !!!! ) Cred ca pentru a se putea schimba sistemul este nevoie de creearea unui nou cadru legislativ , mai modern , adaptat noii societati romanesti ( o noua constitutie , mai multe prerogative pt presedinte – romania ar trebui sa fie o republica prezidentiala si nu una parlamentara , alte legi pt alegerile parlamentare , etc .
  de 2 zile incerc sa postez un mesaj !

  Răspunde
   
 • Cosmin Nica
  Noiembrie 6, 2015 la ora 04:27

  Sunt din Oradea, nu am fost in strada, (doar azi am aflat ca se face prostest si la Oradea, deci probabil maine). Pana acuma m-am identificat in spusele tale cand ai descris ce vrea „strada”, dar azi cred ca ai gresit. Poate este valabil doar in cazul meu, dar cred ca 90% din „strada” simte acelasi lucru. Nu vrem, ca prin absurd, sa facem partidele din Romania sa se schimbe si sa primeasca tineri si oameni capabili in partidele lor infectate de coruptie si mentalitate bolnava, nu vream sa ne facem auzite vocile prin intermediul lor.
  Vream un partid nou, in care sa credem, un partid nou care nu are politicieni ci patrioti, oameni care iubesc Romania si sunt gata sa puna mai presus interesul tarii decat banii.
  Sunt sigur ca gasim cativa profesori universitari care se potrivesc descrierii, care nu au facut politica fiind scarbiti de politica romaneasca de pana acuma si care simt ca acesta este momentul „noi revolutii”

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Noiembrie 6, 2015 la ora 08:55

   Ideea de partid nou, care sa reformeze clasa politica a fost distrusa de dl. Dan Diaconescu, al carui partid PPDD a fost votat la precedentele alegeri parlamentare de aproximativ 15% dintre electori. Acesta ar fi putut pune in opera ceea ce asteptau votantii de atunci si protestatarii de astazi, dar a risipit increderea lor intr-o gluma de prost gust. Prejudiciul adus democratiei romanesti este imens, pentru ca astazi nimeni nu mai crede cu adevarat ca un nou partid ar putea reprezenta cu adevarat vointa cetatenilor.

   Răspunde
    
   1. Cosmin Nica
    Noiembrie 6, 2015 la ora 15:39

    Sunt sigur ca partidul lui Dan Diaconescu nu a avut nici 1% din cele 15% acordate de oameni care sunt reprezentati de strada.
    Dan Diaconescu?? Nu stiu cui a putut sa prezinte incredere? Unu care indobitocea lumea la televizor ca sa faca bani.

    Ai mai lasat un cometariu, destul de bun pe ansamblu, dar iti spun oamenii au tot dreptul sa ceara demisia avocatului poporului, marioneta aia nu ne reprezinta, el se ingrijeste de nevoile lor nu ale poporului.

    Răspunde
     
    1. Constantin
     Noiembrie 7, 2015 la ora 20:47

     „Nu stiu cui a putut sa prezinte incredere”_V-am spus eu. Au avut incredere in PPDD aproape 15% dintre alegatorii de la precedentul scrutin legislativ. Multi dintre ei au fost in strada in urma cu 4 ani, chiar daca s-a uitat intre timp acest lucru. Ponderea pe care partidul d-lui Diaconescu o avea in parlament era suficienta pentru a impune schimbarea pe care ne-o dorim noi astazi, iar unii (printre care ma numar) o doreau si cu 4, sau cu 25 de ani in urma. UNPR, cel care „stabileste regulile” in prezent in parlamentul Romaniei si ar fi putut impune inclusiv revizuirea Constitutiei daca ar fi dorit, reuneste 55 de senatori si deputati, adica doar aproximativ 12% din numarul alesilor. Ceea ce am spus, si repet, pentru ca este esential, e ca increderea intr-o noua formatiune politica este extrem redusa din pricina experientei anterioare nefericite. Ori, strada tocmai asta doreste, o clasa politica noua. Sper ca asta doriti si dumneavoastra, nu ma insel, nu-i asa?! Doar ca niciun nou partid, chiar daca poate fi infiintat cu numai trei membri, nu mai aduna 5% din voturi, pentru a intra in parlament.

     Răspunde
      
 • Tudor
  Noiembrie 6, 2015 la ora 03:15

  Dl. Guran,

  am incercat sa va transmit o scrisoare deschisa catre Politicianul Roman pe amil, dar spre suprprinderea mea, nu aveti o adresa publica de email…

  Politicienii au. Presa nu are. De ce?

  Răspunde
   
 • AnonimuS
  Noiembrie 6, 2015 la ora 00:27

  D-le Moise Guran, v-am auzit spunand ca presedintele a facut bine cerand reprezentati manifestantilor si nu cred ca e bine deoarece vor aparea oprtunistii cum au aparut de fiecare data in vremuri tulburi si care au deturnat adevaratul sens al miscarii. Presedintele nu e Rege ca poporul sa mearga sa negocieze. Parerea mea:Daca domnul Presedinte nu stie sau nu a inteles de ce sunt romanii in strada inseamna ca nu stie de ce a ajuns presedintele Romaniei si ar trebui sa-si dea demisia.

  Răspunde
   
 • Florin
  Noiembrie 5, 2015 la ora 20:57

  Buna seara. E bine ca macar acum in ceasul al 13 lea se fac controale in locatiile publice, se verfica normele de siguranta in cosntructii poate. Intrebare: nimeni din tara asta nu observa ca Bucurestiul ca si alte orase sunt bombe cu ceas, avand zeci de benzinarii linga blocuri? E nevoie sa sara intai in aer una sau doua, pentru a ne trezi din adormire?

  Răspunde
   
 • Tantra
  Noiembrie 5, 2015 la ora 20:54

  Atata timp cat oamenii care chiar reprezinta o valoare in tare asta nu sunt disppusi sa se implice in politica (ma refer aici la profesorii universitari de exceptie de exemplu) nu vad cum am putea avea o sansa mai buna …

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Noiembrie 6, 2015 la ora 09:17

   Experienta anilor 1996-2000, cand in Parlament au fost prezenti mai multi oameni de cultura sau din invatamant (exista si astazi), a aratat ca priceperea in domeniul lor de activitate nu garanteaza nici onestitatea, nici adoptarea celor mai bune decizii politice. De fapt, nu oamenii alesi conteaza in democratie, ci forta institutiilor. Cum democratia romaneasca este intr-o continua formare de 25 de ani, statul nostru ramane slab, pentru ca institutiile sale sunt slabe; au fost pastrate in mod intentionat astfel. Este necesara o noua Constitutie, suprematia Legii, asa cum este necesara reducerea rolului in conducerea statului a „serviciilor” (aflate la dispozitia hotilor care ne conduc). Traim intr-o kleptocratie si deturnarea atentiei publice de la lucrurile esentiale face ca acum protestatarii sa ceara demisia Avocatului Poporului, sefului de la Curtea de Conturi si a administratorilor de scara de la blocurile in care locuiesc. Astfel protestul este dus in derizoriu.

   Răspunde
    
 • Dragos
  Noiembrie 5, 2015 la ora 20:25

  Dl. Moise stiu ca nu vreti sa va implicati in politica, dar poate ca maine la negocierile ar fi o idee buna sa participati si dvs. Si cred ca sunt si altii care cred acest lucru.
  Tot respectul!

  Răspunde
   
 • George
  Noiembrie 5, 2015 la ora 20:12

  Jos comunistii, sa vina regele!Am fost condusi 25 de ani de comunisti batrani care habar nu au ce inseamna democratia.Hotii!

  Răspunde
   
  1. popescu
   Noiembrie 5, 2015 la ora 20:44

   Si regele stie?
   Vrei sa fii sluga toata viata?
   Regele a venit pe ascuns si nepotul rege a plecat cu trenu plin.
   Ne-a impuscat bunicii la 1907
   „Un popor care isi ingroapa sau neaga istoria este un popor fara perspective”

   Răspunde
    
  2. toni
   Noiembrie 5, 2015 la ora 21:29

   george mai invata istorie si vezi ce caracatita a coruptiei era si in jurul regilor Romaniei

   Răspunde
    
 • George
  Noiembrie 5, 2015 la ora 20:11

  Jos comunistii, sa vina regele!Am fost condusi 25 de ani de comunisti batrani care habar nu au ce inseamna democratia

  Răspunde
   
 • popescu
  Noiembrie 5, 2015 la ora 18:18

  Ar trebui sa sarim cateva generatii si in parlament sa apara tineri de 18 ani. Nici 17 nici 19. Doar tineri care au 18 ani.
  Guvernul sa fii compus din oameni cu varstele cuprinse intre 35-50. Chiar si toate institutiile publice sa nu fie in conducere decat persoane cuprinse intre 35-50ani.
  Si primele masuri care ar trebui sa le i-a guvernul ar putea fi:
  -promovarea muncii(in loc de ajutor social 2 vaci, 12 oiadica 350×12)
  – marirea salariului minim(pana la 1 ianuarie 2017 sa ajunga la 1500)
  – cresterea deducerii personala de la 250 la 500 si daca ai mai mult de 1 copil sa fie 750.
  – micsorarea ajutorului de somaj, adica doar 3 luni pentru 10 ani de munca si sa fie salariu minim timp de 3 luni. Ai muncit un an nu primesti ajutor de somaj sau tanar absolvent
  -cei care nu au de munca angajati cubsalariu minim la reciclare gunoi, la plantat copaci, etc
  -reducerea numarului de parlamentari
  -reducereaaparatului administrativ, mai putine secretare si adjuncti
  -pensia maxima pentru bugetari sa fie cat salariu minim
  -idei sunt mult doar trebuiesc respectare

  Răspunde
   
 • Alexandru Dragos
  Noiembrie 5, 2015 la ora 18:14

  Sunt multe de facut, sunt prioritati sociale si economice, sa dam o sansa angajatului din Romania sa traiasca mai bine. Sunt dornic sa ma alatur cu propuneri si actiune concreta.

  Răspunde
   
 • mihai
  Noiembrie 5, 2015 la ora 17:59

  D-le Guran ai batut cimpii cu ce-i de negociat – simplu totul – solutie mergeti acolo coagulati piata.
  Miine negociati. Nimeni nu te dezavua. Esti jurist, ai verb, stii economie, stii tara, dar …. in 1,2,3 saptamini stii ca te maninca administratia si ca ai nevoie de timp(ani), sa repari ceva din stricaciunile de 25 yo si strada vrea reparat IERI, nu ca tie frica, dar …..

  Răspunde
   
 • mihai
  Noiembrie 5, 2015 la ora 17:32

  Moiese esti jurist, educat, istet, priceput si propui anarhie, extremism, etc,. Da, nnregocierea cu oricine, orice solutie ajuta nu lipsa negogierii

  Răspunde
   
 • BALAZS GABOR
  Noiembrie 5, 2015 la ora 17:29

  M-i s-au mai dat 1500 de caractere .Poate si acest lucru ete un exercitiu democratic.Pe mine nu ma reprezentat nimeni, desi am votat cu unii cu altii, m-am ales cu tarita , ca si toti ceilalti.Dar de ce pleaca tinerii din tara?Patronii de la clubul Colectiv sunt relativ tineri.Nu pentru ei pledez, dar mai sunt destui ca ei care au pornit cu speranta dar fara experienta .Cine ia indrumat sa nu calce pe langa lege?legi care se schimba foarte des, deci ori cum o dai esti in afara legii.Ce a facut d-nul POnta? si-a asmutit dulaii in controale.Care sa faca ce ? sa adune bani_este singurul scop.L a noi nu exista decat control abuziv si invaziv.De cel constructiv a auzit cineva?Ori cum se constata nereguli pentru ca nimeni nu este perfect, dar indrumarea constatrea deficientelor, trasarea sarcinilor pentru rezolvarea lor inr-un termen convenit si dupa accea ajungem si la moralitate.
  Parlamentari , Primari si alti slujbasi ai statului au primit pentru fiecare afacere din aceasta tara ,in medie 10 % spaga.Inmultiti acesst procent cu 26 de ani si veti constata 2,6 Romanii lipsa in gestiune.Deci trebuie o schimbare fratilor!

  Răspunde
   
 • dejavu
  Noiembrie 5, 2015 la ora 16:56

  Puneti reflectoarele sa lumineze si backstage-ul, nu doar scena. In backstage-ul puterii se afla sursa raului care ne macina de 26 de ani, sursa care isi trage radacinile din trecutul comunisto-securist si care se prezinta opiniei publice drept servicii secrete modernizate ce apara securitatea nationala. Daca nu oprim institutiile de forta sa se amestece in viata politica, economica si sociala, orice miscare revolutionara/civica va avea soarta celei din 1989. Politicienii sunt doar niste marionete, sforarii principali se Puneti reflectoarele sa lumineze si backstage-ul, nu doar scena. In backstage-ul puterii se afla sursa raului care ne macina de 26 de ani, sursa care isi trage radacinile din trecutul comunisto-securist si care se prezinta opiniei publice drept servicii secrete modernizate ce apara securitatea nationala. Daca nu oprim institutiile de forta sa se amestece in viata politica, economica si sociala, orice miscare revolutionara/civica va avea soarta celei din 1989. Politicienii sunt doar niste marionete, sforarii principali se gasesc in oculta serviciilor necontrolate cu adevarat de niciun civil. Toti cei care ajung intr-un post de decizie sunt controlabili, nimeni nu e lasat de capul lui. Daca nu, e rejectat repede de sistem. Sistemul nu e format doar din politicienii activi, cei mai multi sunt ghidati din umbra, foarte putini sunt in stare sa ia propriile decizii.
  Un astfel de politician este si Iohannis de la care cereti atat de multe. Este un om al sistemului, nu a aterizat acum 1 an de pe o planeta a integritatii. Consider ca nu are autoritatea morala de a face morala. Si-a stirbit-o considerabil prin rasfatul personal pe bani publici considerat prioritar chiar in primul an de mandat. Prin stafful deplorabil de la presedintie. Prin neclaritatile din declaratia de avere. Prin incurajarea statului securistic. Intr-un cuvant, nu e capabil de a realiza schimbarea de paradigma pe care cei din strada o cer in aceste zile. Nu are nici mentalitatea, nici dorinta, nici mijloacele. E doar o unealta a sistemului prin care sa se poata mima inca o data schimbarea.

  Răspunde
   
 • Shoric
  Noiembrie 5, 2015 la ora 16:56

  Guran este un angajat al unui trust de presa care are interese politice&economice clare . daca ar fi declarate ar fi OK . m-am saturat de fariseii din presa , asa zisi jurnalisti independenti.nu e nici-o rusine sa sustii sau sa finantezi un partid politic atata timp cat o faci legal

  Răspunde
   
 • Romica Bocsa
  Noiembrie 5, 2015 la ora 16:18

  Daca la romani le interzici sa vb despre politica sau despre fotbal i-ai omorat!

  Răspunde
   
 • BALAZS GABOR
  Noiembrie 5, 2015 la ora 16:11

  Am tot ales, si la treaba sta ii zicem democratie, am ascultat si am vazut ca nimeni nu are solutii.POate putin stiintifico fantastic, dar solutia este in fata noastra si nu o vedem:Da , democratia inseamna puterea poporului, si a fost demonstrata si funtioneaza , rezultatele s-au vazut -demisii in lant.Pentru a merge mai departe trebuie doar sa hotarim si sa alegem metodele , care sunt la indemina noastra:calculatorul tableta telefonul si codul numeric personal.Exemplu: accesam parlament( din care fac parte 20 de milioane de oameni) si propun: executare autostrada comarnic -Brasov.Intrunesc ex 5000 de adeziuni-devine obligatoriu analiza specialisti-aviz favorabil ; intruneste la faza a 2-a 10000 de adeziuni favorabil=executare obligatorie GUVERN.Si atunci nu mai am nevoie de parlament-pentru ca odata ajunsi la putere omul , indiferent care ar fi se schimba, si cel mai bun exemplu pentru cam vazut cu ochii mei este biroul parlamentar al d-lui Vosganian din Ocna Sibiului, a carui usa si gratar sunt betonate si asfaltate de ani de zile si nu mai intra nici musca.Deci nu mai avem nevoie de parlament, pentru ca in felul acesta putem sa ne rezerevam 10 minute pentru a face un comentareiu , o adeziune sau dezaprobare si in felul acesta vom participa activ, fiecare dintre noi la viata politica si economica si guvernul nu va avea alt rol decit punerea in aplicare a celor hotarite de popor, presedintele fiind in continuare cel care mediaza si echilibreaza situatia.Poate visez prea mu

  Răspunde
   
 • Liviu
  Noiembrie 5, 2015 la ora 15:42

  Poate acest mesaj e preluat/transmis mai departe…eu cred ca poate fi o solutie:
  Pana la schimbare de clasa politica/sistem etc s-ar putea face ceva intr-un timp relativ scurt: impunerea de competenta! Fiecare dintre noi avem joburi si suntem platiti in functie de rezultate. Ce ar fi dc si in sistemul public am avea asa ceva? Ce ar fi dc fondul de salarii ar ramane la fel (deci nu ne costa mai mult) dar pt MAI PUTINI. Ar insemna bani MAI MULTI pt cei care raman DAR SA ISI FACA TREABA!!! Avem un monstru de aparat de stat. Ce ar fi dc de maine in fiecare institutie s-ar optimiza un 20% (sa zicem) din personal (in special iubitele, nasii, cumnatii etc). Specialistii sunt pe undeva acolo si i-ar putea filtra…LAprivat cum de se poate?
  Ce am avea noi de facut imediat? SA LUAT ATITUDINE la fiecare interactiune cu statul. Sa NU mai acceptam sa fim tratati in institutii ca pana acum si sa le cerem sa-si faca treaba…rezultatele nu ar intarzia sa apara.
  o parare..
  PS ce sa faca cei 20% – dc pleaca cei care trebuie, impactul nu va fi atat de rau

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase