Creativitatea românească nu s-a terminat odată cu inventarea stiloului

de Ina Gabriela Funețan

inaAzi lăsăm puțin deoparte subiectele grele ale zilei- Adunarea Generală ONU, Siria, refugiații, Volkswagen și restul. Luăm o pauză de păcălicii ca Oprescu și șefii șpăgari de la Apa Nova, uităm de corupție și de proastă guvernare, de Ponta și de Dragnea, de moțiuni și alte chestii grele.

Azi vorbim despre inteligența românească, cea căreia toți îi dați like pe facebook, bucurându-vă copilărește că un român a inventat stiloul. Dar despre participarea românească la Global Startup Awards ați auzit? E timpul să auziți!134829aff11b77bebb99f3ffe9c1eba8Global Startup Awards este o competiție pentru startup-uri, împărțită în trei grupe- una central-europeană (cuprinzând Austria, Cehia, Bulgaria, Croația, România, Polonia, Ungaria, Serbia, Slovacia și Slovenia), alta asiatică (Indonezia, Malaezia, Filipine, Singapore, Tailanda, Vietnam) și alta nord-europeană (Finlanda, Norvegia, Suedia, Danemarca, Islanda). Anul acesta are loc cea de-a doua ediție, votul public e în curs și tocmai se apropie închiderea concursului pe 8 octombrie, la Viena.

În competiție intră cele mai bune startup-uri din țările celor trei regiuni, iar România este foarte bine reprezentată, având participanți la șase din cele opt categorii.

Pentru mine, această participare românească la Global Startup Awards a fost o mare surpriză: nu știam cât de bine se situează antreprenorii români pe piața internațională a creativității. Într-o Românie anchilozată în complexul emigrării creierelor cred că e bine să cunoaștem bine ceea ce ne-a rămas, adică pe furnizorii români de tehnologie care azi atacă piețe internaționale.

Așadar, la categoria „Startup of the year„, a10991600_1377540299211181_4364775339440040936_onul acesta concurează la Viena „Symme 3D”,un startup din Timișoara care produce prima imprimantă 3D multifuncțională românească. Abia lansată, Symme 3D are deja 300 de precomenzi din Europa și America de Nord. Punct ochit- punct lovit, bravo, Symme 3D, startup-ul românesc al anului 2015!

La „Best User Experience„, câștigătorul din competiția internă a fost „Moqups”, o aplicație realizată de o firmă din Cluj, aplicație care realizează machete de site-uri- un instrument ușor de folosit de către web-designeri și nu numai: aplicația este atât de prietenoasă, încât și un neinițiat în ale web-design-ului o poate folosi. Jucați-vă puțin cu varianta demo a simpaticului „Moqups” și vă veți putea imagina ce căi poate deschide el pe piața web-design-ului.

La categoria „Best Cloud/ Data Application„, câștigătorul competiției interneși participantul la competiția finală este „Onyx Beacon” din Cluj. Dintre toți cei aprox. 30 de producători de „beacons” (dispozitive de localizare individuală) din lume, „Onyx Beacon” este singurul care oferă soluții integrate- adică dispozitivul de localizare, cloud-ul și aplicațiile de onyx-beaconutilizare. Ca să vă faceți o idee despre ce se poate face cu această tehnologie produsă de băieții de la Cluj, gândiți-vă că o aplicație a lor deja funcționează în București, oferind soluții de transport public nevăzătorilor: vehiculele au instalate „beacons”, iar nevăzătorii sunt avertizați de aplicația de pe telefon când sosește în stație autobuzul lor. Imaginați-vă că vă puteți face trasee de transport public sau trasee turistice cu asemenea jucării. Sau că vă puteți supraveghea copiii pe traseul către și dinspre școală. Ca să nu mai vorbim de traseele din spațiile comerciale, în care puteți fi avertizați asupra ofertelor sau vă puteți „bifa” lista de cumpărături pe măsură ce ajungeți lângă mărfurile respective- funcție pe care Onyx Beacon a implementat-o deja într-un lanț comercial din România.

La categoria „Best Social Impact Startup„, merge în competiția internațională Mira Rehab„, un startup fondat de patru tineri din Cluj care au pus la punct o platformă software pentru fizioterapie prin jocuri video. Știți jocurile alea video din mall-uri, unde copiii se 021_rehabilitation_platformagită în fața unui ecran, iar jocul de pe ecran răspunde la mișcările lor? Ei, cam așa funcționează jocurile celor de la Mira, doar că ele sunt gândite să folosească exercițiile de fizioterapie pentru a obține răspunsuri. Evident, pacienții își parcurg exercițiile cu mult mai mare interes, ceea ce face recuperarea mai rapidă; sistemul permite și urmărirea performanțelor pacienților pe parcursul terapiei și chiar regândirea programului de terapie, dacă rezultatele nu sunt cele scontate.

La categoria „Most Influential Female Founder” participă Melania Galea, creatoarea lui „Catwalk 15„- o aplicație pentru tinerii creatori de modă, care le permite acestora să-și creeze prezentări virtuale; în acest fel, tinerii care nu-și permit organizarea unor prezentări reale au parte de magazin online pentru creațiile lor, feed-back din partea publicului, platformă de interacțiune cu bloggerii de fashion, studii de piață.

În fine, la categoria „Best Coworking Space” merge în competiția finală Hub OneZero” din Brașov. Hub-urile sunt „spații colaborative”- alternativă la conceptul clasic de birou- în care antreprenorii utilizează împreună spațiile șiDSC_0784-e1412597643359 echipamentele, ba chiar participă la diverse activități comune. Există nouă asemenea hub-uri în România, la București, Cluj, Timișoara, Oradea, Sibiu, Brașov, Constanța, Galați și Iași- toate apărute în ultimii cinci ani, ceea ce demonstrează că există o efervescență în rândul tinerilor antreprenori români.

Cei de mai sus sunt câștigătorii competiției interne, care participă la competiția finală de la Viena, dar am aruncat o privire asupra tuturor proiectelor participante și am convingerea că nu a fost ușor de desemnat câștigătorii. În competiție au fost înscriși și antreprenori care au deja succes: îi amintesc aici pe Ionuț Budișteanu, care a participat cu „Vision Bot” (un robot care asamblează componente electronice) sau pe cei de la Pangea Communications (poate ați auzit de românii care au creat o soluție de furnizare de internet prin telefoanele mobile. Fiecare telefon mobil devine router, fiind astfel posibilă acoperirea cu internet a acelor zone de pe glob care azi sunt foarte slab acoperite- de exemplu, Africa).

V-aș povesti și despre celelalte, care sunt la fel de interesante, dar vă las să le descoperiți singuri. 

Și după ce le descoperiți, vă invit să votați echipele românești înscrise la toate categoriile din concurs, pentru a le crește șansele la vizibilitate internațională. Să încurajăm astfel startup-urile românești și să-i ajutăm pe tinerii antreprenori români să demonteze mitul „realizării doar în străinătate„. Pentru că de creativitatea lor depind salariile și bunăstarea din țara noastră.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

21 răspunsuri la Creativitatea românească nu s-a terminat odată cu inventarea stiloului

 • Doru Dascalu
  Septembrie 30, 2015 la ora 17:41

  Dacă nu e cu „ţâţe”, „manele” şi „dive” şi minoritari de culoare, românul nu este interesat. Banii, maşina, gagica, şi „sunt mafiot ce puii mei”, sunt elementele înfăşurate ca iedera pe casă, pe creierul majorităţii românilor.

  Răspunde
   
 • popescu
  Septembrie 30, 2015 la ora 14:08

  Daca nu ai ceva de castigat nu investesti.
  Poate ati uitat vorbele de duh ale lui Tiriac.
  Pe mine de ce nu ma promovati doamna?
  Va raspund tot eu.
  Ca sunt mic si nu va aduc nici un beneficiu. Simplu ca bunaziua.
  Daca aveati ceva de castigat de pe spatele acestui nimeni popescu, faceain asa fel sa-l promovati. Dar asa, puteti sa-l scuipati, ca-i mic si neinsemnat.
  Imi place ca aveti curajul sa nu stergeti comentariile cu critici.
  Spre deosebire de Moise. Care acum 2ani nici nu stia cine este Halep. Iar unii, nu stiu nici cine este Patricia Tig.
  O zi buna va doresc. Succesul se obtine prin munca si transpiratie.

  Răspunde
   
  1. cristi
   Octombrie 1, 2015 la ora 09:41

   Pai ce ai facut la viata ta util pentru altii ca sa te promoveze cineva?

   Răspunde
    
 • Marcel crisan
  Septembrie 29, 2015 la ora 23:31

  Desi e puțin cam târziu fenomenul 3D a apărut si in România având chiar succes din câte se pare, faptul ca se proiectează si se produce o imprimanta in România ar trebui sa fie motiv de mândrie nu de invidie, cu sau fara premiu pentru start up Symme 3D este un câștigător pentru toți pasionații de 3D print din România si merita susținut , încurajat si de ce nu laudat pentru ceea ce face,bravo si mult succes

  Răspunde
   
 • Gabi
  Septembrie 29, 2015 la ora 23:10

  Stau la coada din iunie pentru o imprimanta 3d. Pana acum nu am primit nici o frantura de mesaj de la ei, doar anunturi sporadice pe alte site-uri. Fara suparare dar credeam ca sunt seriosi. Cand am comandat o placa de Raspberry Pi am fost informat foarte exact si am primit produsul la timp.

  Răspunde
   
  1. Calin
   Septembrie 29, 2015 la ora 23:31

   Gabi imi cer scuze pentru lipsa de comunicare din lista de asteptare, nu am vrut sa „spamez” si am considerat ca update-urile pe pagina de facebook sunt suficiente. Crede-ma lucram din greu sa parcurgem lista celor care stau la coada si SPER ca foarte curand sa iti putem da o veste buna. Crede-ma nu e lipsa de seriozitate ce o „luare prin surprindere” fata de interesul pentru produsul nostru! 🙂

   Răspunde
    
   1. v
    Septembrie 30, 2015 la ora 14:10

    Felicitari !

    Răspunde
     
 • OCHI LUCIZI
  Septembrie 29, 2015 la ora 21:22

  ,,… si ioata izbanda omului la lucru nu este decat ura (invidia) unuia fata de altul ? ,,
  Slava Tie Doamne, ca gelozia si invidia nu le am !

  Răspunde
   
 • radu
  Septembrie 29, 2015 la ora 21:19

  Nu vreau sa fiu rautacios dar startup inseamna chestii noi la care nu s-a mai gandit nimeni. Imprimanta 3d a fost deja inventata de ceva ani. Atunci cand tu faci un model nou de imprimanta 3d faci cel mult un noua afacere dar in nici un caz o descoperire.
  Iar aplicatii pe smartphone pentru nevazatori 🙂 cum reusesc nevazatorii sa foloseasca un smartphone? Poate sunt eu invechit dar astea nu sunt idei sunt bani aruncati.

  Răspunde
   
  1. dorin
   Septembrie 29, 2015 la ora 22:21

   Ai auzit de comandă vocală? Sunt nevăzători care lucrează la birou,Windows o are de la XP încoace.Eu am cunoscut o față care în urma unui accident rutier și-a pierdut vederea dar a continuat sa lucreze la pc.

   Răspunde
    
  2. Ina
   Septembrie 29, 2015 la ora 23:05

   Alea la care nu s-a gândit nimeni se numesc „invenții”.
   Dacă dădeai un search ca să înțelegi conceptul de startup înainte să comentezi, reușeai să nu fii răutăcios.
   Oamenii ăștia nu concurează de nebuni la o competiție pentru startup-uri, concurează pentru că se încadrează în cerințele competiției și pentru că au produse bune.
   Adică, nu e nici o problemă că cineva nu vrea să-i susțină, dar cînd văd că v-ați apucat să despicați despice firu-n patru, ba că „nu-s destul de buni să cîștige fără voturi”, ba că „las’ că nu-s startup-uri știm noi mai bine”, parcă mi-e ciudă.
   Astea-s așa, niște micimi pur românești. Peste zece ani, cînd o parte dintre visătorii ăștia vor fi celebri (poate realizați în alte părți unde-s mai apreciați, nu aici), ne vom bate cu cărămida-n piept că-s români, wow, sînt de-ai noștri!
   Nu vă cere nimeni să le ridicați statuie, dar măcar nu le minimalizați eforturile.

   Răspunde
    
  3. Ina
   Septembrie 29, 2015 la ora 23:13

   Articolul explică în ce fel e utilă acea aplicație nevăzătorilor, iar dacă voiai mai multe detalii puteai căuta, e plin netul de informații despre aplicația aia. De ce „bani aruncați”? Ți-a cerut cineva vreun ban pentru ceva? Ți-a cerut cineva să cumperi ceva, orice, dintre produsele oamenilor ăstora? De ce te interesează pe ce-și aruncă visătorii ăștia banii?
   Fir-ar ea de capră a vecinului, cum nu scăpăm noi de blestemul ăsta național…

   Răspunde
    
   1. Stelian F
    Septembrie 29, 2015 la ora 23:36

    Nu trebuie sa va suparati. Se pare ca si „moartea caprei vecinului” a fost la un moment dat tot descoperire romaneasca.

    Răspunde
     
    1. Ina
     Septembrie 30, 2015 la ora 08:17

     Da 🙂 „moartea caprei vecinului” rămîne cel mai solid produs tradițional românesc.

     Răspunde
      
 • Romanul
  Septembrie 29, 2015 la ora 18:41

  Mi se pare interesant ca toate aceste start-up-uri sunt din Transilvania (cu cele mai multe din Cluj).

  De ce e situatia astfel?

  Răspunde
   
 • Stelian F
  Septembrie 29, 2015 la ora 18:03

  Creativitatea nu poate fi romaneasca.

  Răspunde
   
 • popescu
  Septembrie 29, 2015 la ora 17:40

  FURT. De ce sunt luate in consideratie voturile din care este antreprenorul?
  De ce nu se accepta doar voturile din celelalte tari participante?
  Atunci creativitatea romaneasca este spre zero, doamna draga. Cu o floare nu se face primavara si cu smecheria voturilor. Aveam pretentii, dar dezamagit total.
  Trebuie sa face lucrurile fara smecherii. Daca esti bun, super bun te voteaza altii fara sa-i impingi de la spate.
  RESPECT

  Răspunde
   
  1. Dan
   Septembrie 29, 2015 la ora 18:04

   Asa-i romanul! Unii s-au ridicat in fata, imediat apar hoarde care sa-i blameze si sa-i doboare. Suntem un neam de frustrati si invidiosi. Pana nu vom scapa de sloganul „sa moara capra SI capra vecinului” nu vom avea viitor ca neam.

   Felicitari pentru articol!

   Răspunde
    
   1. Ramona
    Septembrie 29, 2015 la ora 21:16

    asa e, Dan

    Răspunde
     
  2. Ina
   Septembrie 30, 2015 la ora 08:23

   Cînd unii dintre cei din articol vor face parte din firme americane care vor inventa chestii importante la nivel planetar, veți fi primul care veți scrie „respect” pe Facebook, nu-i așa, d-le Popescu?
   Dacă cineva vă cerea acum 10 ani să o încurajați pe o mică tenismenă în devenire, una Simona Halep, dvs. ați fi comentat: „dacă e bună, să cîștige fără încurajare, domnule! Ce e șmecheria asta cu încurajarea, nu așa merge, domnule! Că eu am umblat pe la concursuri internaționale și știu cum merge treaba pe-acolo!” Dar acum puneți, probabil, poze cu tricolor și cu numele Simonei pe ele.
   Pentru că dvs., d-le Popescu, sînteți un românaș deștept pe care nu-l poate păcăli nimeni. De-aia, de deștepți și abili ce suntem noi, de-aia ne pleacă valorile și se realizează prin străinătate, acolo unde nimeni nu se simte furat personal cînd i se cere să încurajeze un tînăr performer.

   Răspunde
    
   1. popescu
    Septembrie 30, 2015 la ora 13:34

    Nu a ajutat-o nimeni pe Halep. Nu va mai faceti publicitate pe spatele ei.
    Cei care pleaca din tara sunt tradatori de patrie si neam.
    Te poti realiza si in tara.
    Roboscan 2M Aeria va spune ceva?
    Imprimanta 3d este copy-paste.

    Răspunde
     
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase