Ce maschează scăderea prețurilor…

de Moise Guran

Ok, trecură trei luni de la scăderea TVA-ului la alimente şi abia acuma cred că putem să înţelegem mai exact ce s-a întâmplat cu preţurile produselor alimentare în ţara noastră. Să vedem şi ce s-a scumpit şi ce nu, dar mai ales de ce s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat…preturi cartofiOficial, azi alimentele sunt cu 7,8% mai mici decât erau la începutul anului, dar dacă ne raportăm la 1 iunie 2015, data intrării în vigoare a TVA-ului la alimente, scăderea este de aproape 10 procente. Asta pentru că între 1 ianuarie şi 1 iunie alimentele s-au scumpit în România cu aproape trei procente, pe medie.

De fapt, lucrurile sunt mult complicate de sezonalitatea producţiei de legume şi fructe din ţara noastră, de faptul că atunci când se fac roşiile avem să hrănim toată Europa de Est, iar ţăranii ajung să le arunce, că n-are cine să le ia pentru bulion, iar în Covasna când face toată lumea cartofi, când nu mai face nimeni pentru că toţi au pierdut anul trecut când au pus toţi şi s-a prăbuşit preţul.

În România, anul ăsta prima scumpire a alimentelor s-a produs în februarie, înainte să se anunţe vreo scădere de TVA, dar, e drept, în mai, când se anunţase, preţurile au crescut cu încă 1%, la fel ca în februarie, asta deşi, de regulă, din mai ele se ieftinesc în mod natural, pe măsură ce ies ţăranii pe piaţă cu producţia timpurie din solarii.s560x316_rosiiHaideţi să vă dau un exemplu concret şi aplicat…

Anul trecut în iunie, preţul cartofului s-a păbuşit cu 10%, asta după ce se scumpise cu două procente, aşa că în crucea verii cartofii erau cu 8% mai ieftini decât în iarnă.

Anul acesta, în iunie, când a scăzut TVA-ul, preţul cartofului s-a prăbuşit cu 15 procente, deci mai mult decât scăderea de TVA, dar tot a rămas peste cel din iarnă, că na! cartofii se scumpiseră în anticipaţie. Știţi care e diferenţa pe efecte între anul trecut şi anul ăsta? N-au mai dat faliment atât de mulţi producători din Covasna.

Desigur, noi orăşenii s-ar putea să ne enervăm şi să zicem… uite dom’le hoţii de ţărani, cum ne fură ei, ieftinind cu mai puţin decât a scăzut Guvernul TVA-ul… Atâta doar, că ţăranii din piaţă nu plătesc TVA, în vreme ce producătorii care livrează în market da. Și dacă unii n-au avut ce fura din ce nu plăteau nici anul trecut, nici anul acesta… pentru ceilalţi, scăderea TVA-ului a fost salvarea.

Nu vă faceţi iluzii! Preţul îl face cererea şi oferta. Până când agricultura noastră nu va găsi o cale spre industrializarea producţiei, tot fluctuaţii sezoniere mari de preţuri vom avea, iar supraproducţia de peste vară tot va lăsa loc de scumpiri şi importuri iarna. Ceea ce încerc să vă spun este că dacă în februarie 2016, sau poate chiar de Crăciun anul ăsta, o să plătiţi mâncarea la aceleaşi preţuri ca şi anul trecut, asta nu înseamnă că v-a furat cineva reducerea de taxă, ci doar că în interiorul economiei româneşti s-au relocat nişte bani de la mai bogatul oraş cu supermarket, către sărăcia satului agricol. Și poate că ideea guvernatorului Isărescu de a ţine cartofi în rezerva BNR în loc de valută, nu era chiar o glumă.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

23 răspunsuri la Ce maschează scăderea prețurilor…

 • Alex
  Septembrie 14, 2015 la ora 14:33

  Ce nu vreti voi sa intelegeti, sau poate nu puteti, este ca scaderea de TVA nu inseamna neaparat scaderea pretului la raft.
  In loc sa stati cu „mana intinsa” mai bine ati incerca sa intelegeti logic:
  Pretul e format din 2 parti – prima parte reprezinta pretul produsului cu toate costurile pentru productiea si transportarea lui, iar a 2-a parte e reprezentata de TVA.

  Pretul creste sau scade in funtie de costul materiei prime, fortei de munca, crere/oferta, etc…ce nu vreti voi sa intelegeti e ca, chair daca pretul creste sau scade, acum TVA-ul care se aplica de de doar 9% si nu 24% cum era inainte !!!

  Acum ia calculate aceeasi crestere/scadere de pret dar cu 24% si dupa cu 9% !

  Da, stiu, nasol, nu e poamana cum credeau multi !

  Răspunde
   
 • Marian Androne
  Septembrie 12, 2015 la ora 23:58

  Raspunsul la titlul articolului este CEREREA SLABA !
  Scrie in orice manual de economie. Efectul TVA doar mascheaza temporar buzunarele goale.

  Răspunde
   
  1. Stelian F
   Septembrie 13, 2015 la ora 02:54

   Cererea comparata cu oferta. Supraproductia. Ea aduce falimentul celor slabi financiar. E un sistem piramidal. Cand piramida creditarii nu mai creste, BUM!

   Răspunde
    
   1. Constantin
    Septembrie 13, 2015 la ora 08:06

    Povestea cu criza de supraproductie este parte a teoriei d-lui D Constantin cu privire la lipsa de performanta a agriculturii romanesti. Este adevarat ca la comertul cu produse agricole balanta comerciala a devenit pozitiva, dar exportam tigarete, seminte de rapita (intens consumatoare de resurse) si nuci, pentru a importa carne, lapte si cereale. Agricultura romaneasca, asa cum am mai spus, pastreaza cateva caracteristici de nezdruncinat, indiferent de numele ministrilor care au condus-o: 1) este ineficienta, cu o productivitate redusa, inclusiv din pricina parcelarii excesive, dar si din lipsa investitiilor in tehnologii avansate (dar si in sisteme de irigatii, ori sere, spre exemplu); 2) lipseste capacitatea fermierilor de a stoca produsele pe durata intregului an (taxa pe constructii speciale este un impediment in constructia de silozuri), iar aceasta genereaza fluctuatii majore de pret si false crize de supraproductie; 3) agricultorii nostri sunt incapabili sa se organizeze in asociatii pentru a creste, prin constructia impreuna de mici fabrici, gradul de prelucrare a produselor. Pe de alta parte, birocratia si lipsa de atractivitate a investitiilor sunt caracteristici generale ale patriei noastre.

    Răspunde
     
    1. Stelian F
     Septembrie 13, 2015 la ora 10:55

     Da, sigur. Ne lipsesc multe, mai putin birocratia.
     Eu vorbeam de preturi in general, de economie in general. Dar aveti dreptate, in agricultura ar fi cate ceva de facut pentru a evita vinderea produselor atunci cand productia este mare. In industrie insa avem aceleasi cicluri de supraproductie, atat ca nu sunt anuale, date in special de creditare cred eu. Creditarea atat a consumului cat si a productiei. Atat timp cat creditarea creste sunt sanse bune ca si preturile si economia sa creasca, si invers.

     Răspunde
      
     1. Stelian F
      Septembrie 13, 2015 la ora 11:01

      Ca o paralela la acest lucru, sunt curios pana unde va merge creditatea (subventionarea mascata) a invatamantului universitar in UK. In prezent orice european poate beneficia de un imprumut de la guvern pentru studii. Dar de rambursat sunt putini care ajung sa o faca. Cand statul va decide sa opreasca aceasta creditare, multe universitati vor disparea.

       
 • vladut
  Septembrie 12, 2015 la ora 14:02

  Daca s-a ieftinit ceva se anuleaza prin scumpiri la legume si fructe proapete. Eu nu raman cu bani in plus dupa scaderea TVA la alimente.

  Răspunde
   
 • Dan
  Septembrie 11, 2015 la ora 17:20

  Moise tin minte ca o sustineai pe Macovei, uitate acum ce discursuri de A3, are pe tema refugiatilor da, numai rateuri dar, dar am mai zis eu, iresoponsabilitate romaneasca e in floare.

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Septembrie 11, 2015 la ora 20:18

   Nu este tocmai in acord cu tema articolului, dar putem justifica abaterea prin aceea ca cresterea fortei de munca si dezvoltarea capitalului uman, inclusiv prin imigratie, este de natura a contribui la variatiile preturilor. Asumptia ca raportul dintre forta de munca activa si cetatenii inactivi [din diverse motive] din patria noastra este in continua scadere reprezinta in fapt un adevar, mentionat in dese randuri de dl Moise si confirmat de INSSE. Venirea in Romania, stat neatractiv atat pentru imigranti, cat si pentru propriii cetateni (care emigreaza ei insisi in numar mare), a refugiatilor din zonele de conflict, ar fi la fel de benefica precum este pentru statul german. Daca Monica Macovei sustine acest lucru, este OK. O problema a politicienilor romani este ca avem un bun prilej de a negocia ameliorarea pozitiei Romaniei in UE, iar domniile lor risipesc cu seninatate ocazia. Daca d-na Monica Macovei nu a sesizat acest lucru, nu este OK. Dar, indiferent de perceptia d-nei Macovei asupra evenimentelor, a emotiilor, sau a supararii (absolut justificate) ca tara noastra nu este tratata cu respectul care i se cuvine (inclusiv in privinta Schengen), consider ca este dificil de comparat discursul domniei sale cu cel al postului TV A3.

   Răspunde
    
 • Mihaly
  Septembrie 11, 2015 la ora 08:19

  Industrializarea producției si ca urmare dispariția fluctuației este ultimul lucru pe care mi-l doresc, locuiesc in Franta de 2 ani si am constata cu stupoare ca aici mu sunt fluctuații asa mari, u kg de roșii iarna costa 6€ iarnbara tot 6€. Așadar de la bulion sigur îmi iau gândul anul acesta, asta in caz ca nu rezolv un transport din tara.

  Răspunde
   
  1. Andrei
   Septembrie 11, 2015 la ora 17:21

   La salariile din Franța, poate că nu sunt chiar așa de scumpe, ce spui de salarul minim din România?

   Răspunde
    
   1. animalutul20
    Septembrie 11, 2015 la ora 18:27

    hahahha………dar ai calculat cat costa o chirie decenta in franta mai Andrei???? daca luam un salariu mediu in RO-450 eurici si punem rosiile pe 2.25/kg poti lua 200 kg……..la fel ca si un francez cu MINIMUM de 1200………..dar daca te uiti la chirie vezi ca din salariu mediu inchiriezi o gars BUNA cu max 200 in timp ce in Franta la 600 gasesti doar o cocioaba la periferia oraselor mari…….asa ca avantaj RROManica desi nu pare la prima vedere………..

    in west marea problema e chiria………..dacai ai deja casa venitul mediu iti da un trai mai comf decat venitul mediu in RO………daca nu, tre sa ai cel putin 2 venituri medii in casa ca sa traiesti decent………..ceeea ce e la fel de valabil si in RO……per total insa civilizatia muncii e alta in west…..asa ca mai aveti de asteptat

    Răspunde
     
 • Daniel
  Septembrie 11, 2015 la ora 07:41

  „azi alimentele sunt cu 7,8% mai mici decât erau la începutul anului.[…]Asta pentru că între 1 ianuarie şi 1 iunie alimentele s-au scumpit în România cu aproape trei procente, pe medie”

  Moise, daca asta e ipoteza articolului tau, cred ca poti sa-l stergi…

  Răspunde
   
 • Kristina
  Septembrie 10, 2015 la ora 21:59

  Am batut doua judete!doua!:Covasna si Harghita sa iau cartofi pt.iarna direct din poarta țăranului.ESTE FIX 1leu/kg
  si daca mergi la piata in zona asta tot cu atat il poti lua.Ba mai mult ,la piata ai tupeul sa il mai sortezi la taraba ca de,iei cantitate.
  Deci unde e logica?
  Ca sa nu mai comentez in plus,țăranul cere cat cere (ma rog e munca lui)problema este cat poti tu cumpara acum ?
  Anul trecut, fix in accesi perioada luam cartofii cu 0,70 bani/kg,culmea de la aceeasi tarani,in aceeasi zona a tarii.

  Răspunde
   
  1. Crețu
   Septembrie 11, 2015 la ora 12:18

   Faptul ca dumneavoastră ați cumpărat cartofi mai scumpi în comparație cu anul trecut, de la țărani de la poartă, nu are nici o legătură cu scăderea sau creșterea TVA deoarece, asa cum s-a menționat în articol, țăranii ce vând în fața porții, ca și cei ce vând în piață, nu plătesc taxa pe valoarea adăugată. Deci creșterea de anul acesta a fost cauzată, probabil, de un nivel al producției mai mic decât cel de anul trecut. Producția mai mica este explicata tot în articol. ( anul trecut mulți producători din zona au dat faliment datorita prețului mic ce a reflectat o supraproductie)

   Răspunde
    
 • Bogdan
  Septembrie 10, 2015 la ora 21:07

  Cand mai exact incepe emisiunea pe Digi24 ?

  Răspunde
   
  1. Stelian F
   Septembrie 10, 2015 la ora 21:58

   Luni 14 septembrie la ora 22.00
   De ce intrebati? S-a schimbat ceva?

   Răspunde
    
 • Stelian F
  Septembrie 10, 2015 la ora 20:59

  „azi alimentele sunt cu 7,8% mai mici decât erau la începutul anului”
  ?

  Răspunde
   
 • Cris
  Septembrie 10, 2015 la ora 20:32

  Nu mi se pare ca s-au ieftinit pe cat se spune. Preturile sunt mai degraba cam tot acolo unde erau anul trecut, cu TVA 24%. Mari fluctuatii de preturi la citrice: lamai – de la 4 lei/kg la peste 12 lei/kg, grapefruit rosu de la 3.5 lei/gk la 7 lei/kg – o fi de la problemele din Grecia.. castravetii care nu ar trebui sa coste mai mult de 1.5 lei/kg costa in medie vreo 3 lei (are si seceta rolul ei) iar pepenii care anul trecut ajungeau si la 0.5 lei pe kg, anul acesta au fost tinuti artificial sus intre 1 leu/kg si 2 lei/kg.

  Ideea este ca se trage de preturi in sus pe cat se poate in hipermarketuri si daca nu cunosti foarte bine preturile iti iei tzepe de la 3,35 la 3.95, de la o zi la alta, practic. Adica furt pe fata… aceleasi stocuri, alte preturi.

  Apoi, nu stiu daca ati observat scaderea calitatii produselor alimentare de baza: sunt mai subtiri la reteta, contin mai multa apa (puii congelati au apa in ei cat intra in punga, iar macroul congelat e plin de gheata) totul cat sa atarne cat mai greu la cantar…. La produsele ambalate esti furat constant cu cate 5-10 grame la fiecare pachet (asta s-a intamplat, clar, de cand a scazut TVA-ul la panificatie, pungile de faina, au intrat practic la apa cu echivalentul scaderii de TVA, cantarind efectiv mai putin.

  Se face rabat la calitate cam la toate produsele alimentare care au devenit, practic, un furaj uman… dar trebuie sa te pricepi sa stii unde si cum se fura.

  Deci, calitate mai redusa, la acelasi preturi..

  Răspunde
   
  1. Kristina
   Septembrie 12, 2015 la ora 12:12

   Nu poti fi atat de brutal/la in exprimare:”furau uman”,”furt pe fata”…
   Sincer am salutat venirea Auchan-ului pe piata din Romania,prin comparatie cu Carrefour au preturi decente la’fructe si legume (depinde in ce sezon vrei sa cumperi)poti lua rosii superbune pe săturate iarna,la preturi mai bune ca vara 🙂 sau avocado ex.in februarie/martie rodii,lamai,portocale vara la preturi mai bune decat iarna.
   Merele si morcovi prin decembrie-februarie(productie autohtona)
   Anul acesta practic nu ne-am putut atinge de asa_ zisele fructe de sezon din Romania (precum povestea francezul de mai sus_adio geamuri si dulceturi).
   depinde de stocuri ,de secetă sau inundații naiba stie.
   un lucru e cert :ne adaptăm la oferta ca nu avem încotro.
   Si daca romanii vor mânca avocado in loc de cirese vara _pe viitor nu le va fi tocmai rau 🙂

   Răspunde
    
   1. Kristina
    Septembrie 12, 2015 la ora 12:21

    era scris:”furaj uman”in commentul lui @cris
    practic nu te obligă nimeni ce,cât si de unde sa cumperi
    fiecare se adaptează in functie de nevoi si posibilitati
    cu alte cuvinte:”mai poti pune si pofta in cui…”
    si ei vor avea preturi cat de cat decente pe viitor.

    Răspunde
     
 • Dan
  Septembrie 10, 2015 la ora 19:14

  Satul roman e sarac pe pielea lui, cine striga ca il voteaza pe iliescu ca sa moara de ciuda Ratiu si Campeanu, si astazi multi tarani se uita la Illiescu ca la un erou.

  Răspunde
   
 • Ina
  Septembrie 10, 2015 la ora 19:05

  Industrializarea agriculturii ar putea să facă mai mult rău decît bine micii gospodării țărănești. Pentru mica gospodărie rurală, refacerea rețelei de preluare a produselor (fostele centre de achiziții)ar putea fi soluția. Sistemul funcționează bine-mersi în Turcia; roșiile alea „de plastic” sînt produse de ferme mai mari sau mai mici, subordonate marilor achizitori. A fost cîndva în presă un interviu cu un asemenea achizitor și descria sistemul: achizitorul îi spune țăranului afiliat ce să cultive în anul respectiv, îi dă semințele, îi controlează etapele producției și îi cumpără roadele, pe care le distribuie apoi în marketuri sau la export.Totul frumos, cu contract.Toată lumea mulțumită.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase