De ce ar accepta Ponta rolul de premier marionetă?

de Moise Guran

Este foarte interesantă bătălia internă din partidul de guvernare, între Liviu Dragnea şi Victor Ponta. Din momentul în care Ponta a dat semne de slăbiciune, Liviu Dragnea a acţionat sistematic, concentrându-se cu metodă pe subminarea acestuia, mai întâi în partid, apoi în Parlament şi, în final, la guvern. Cum ar zice un strateg militar, a atacat întâi flancurile, pentru a realiza, în final, încercuirea.

mare editorial
M-am întrebat dacă trimiterea lui Ilie Sârbu pe o linie moartă la Curtea de Conturi are valoare tactică în lupta celor doi sau dacă e vorba doar de un cartuş de avertizare tras intenţionat pe lângă Ponta, pentru a-l face pe acesta mai docil.

Probabil că e vorba şi de una, şi de alta, mai importantă fiind însă influenţa lui Ilie Sârbu printre senatorii PSD, mai ales în cazurile în care se discută despre ridicări de imunităţi în Parlament.

Acest tip de negociere politică, la limita şantajului, nu este inedită la noi, la fel cum nu este de noutate nici conflictul dintre Liviu Dragnea şi miniştrii de Finanţe ai PSD.

Dacă mai ţineţi minte, acum un an şi jumătate Dragnea şi Voinea îşi făceau fiecare ordonanţe de urgenţă prin care îşi subordonau aprobarea sau prioritizarea unor proiecte de investiţii. Și dacă dumneavoastră credeţi că asta n-a avut legătură cu scăderea pe total a investiţiilor publice în România, eu cred că vă înşelaţi.

Acum, Dragnea a tras un cartuş către Teodorovici, a vorbit chiar de remaniere, după care a făcut o piruetă graţioasă declarând că doar premierul poate schimba miniştri. Mesajul, pentru cine îl înţelege, dar mai ales pentru eşalonul doi al PSD, este – l-am adus la ordine pe ministrul de Finanţe.

În toate cazurile, acţiunile lui Liviu Dragnea sunt acţiuni de dezarmare a premierului Victor Ponta. Paradoxul situaţiei stă în faptul că Dragnea nu îşi poate dori înlocuirea guvernului Ponta, ci doar un control cât mai strict al acestuia de la Partid.

Adevărata întrebare este însă de ce ar accepta Victor Ponta o astfel de situaţie, de ce ar accepta să devină sau să redevină o păpuşă a baronilor PSD, rol pe care l-a mai jucat pentru câştigarea încrederii acestora acum cinci ani, la începuturile sale în fruntea acestui partid. Ponta nu mai pare a dori să lupte cu Dragnea, chiar dacă pe faţă păstrează aparenţele, atitudinea sa este mai degrabă una defetistă, pare că s-a predat şi că aşteaptă un final, oricare ar fi el, pentru mandatul său de premier. Cum eu am mai întâlnit asta o singură dată în politica românească recentă, parcă-mi vine să zic că, într-o cu totul altă conjunctură şi din cauza altor personaje, pe Victor Ponta pare  l-au ajuns blestemele lui Emil Boc.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

8 răspunsuri la De ce ar accepta Ponta rolul de premier marionetă?

 • dino
  Septembrie 23, 2015 la ora 10:01

  fostul presedinte tvr si avocatul poporului marioneta lui ponta

  Răspunde
   
 • gigi
  Septembrie 2, 2015 la ora 14:02

  Ce sa-ti povestesc d-le Guran te intereseaza ce face Ponta .E premier bine mersi ,i-a trecut CF si il doare in cot de cocosismele lui Dragnea .Cred ca Dragnea e la mina lui Ponta ca daca Ponta pleaca PSD cade si el asa ca lasa vrajeala ca ai vazut ca Ponta este un suprevietuitor si incerci sa bagi rica .Uita te n dreapta care e slaba rau cu o alinuta fara idei si un bleaga comunistoid.

  Răspunde
   
 • vladut
  Septembrie 2, 2015 la ora 11:15

  Sarbu n-are din ce trai? N-are pensie la 75 de ani? Nu se gasea nimeni altcineva pregatit in domeniu pentru postul de la Curtea de Conturi?
  Asta este un raspuns la meritocratia pe care o laudam si n-o aplicam.
  Ponta isi asigura familia cu venituri grase si va pleca cand va fi ghiftuit si el si famiglia de care apartine. Despre asta e vorba in politica romaneasca.

  Răspunde
   
 • Sil
  Septembrie 1, 2015 la ora 15:50

  Ce ma intereseaza pe mine e ca si ponta a dat-o ca restul. A recunoscut aseara ca oricum nu aproba codul fiscal cu reducerile alea mari, asta datorita caniculei. Parerea mea e ca ponta trebuie sa plece urgent.

  Răspunde
   
 • Dan
  Septembrie 1, 2015 la ora 15:15

  Ponta va accepta orice. Pentru că imunitatea lui va fi votată după cum dictează Dragnea.

  Răspunde
   
 • Dan
  Septembrie 1, 2015 la ora 14:08

  De ce Guran ar accepta postul de sluga PSD?

  Răspunde
   
  1. all
   Septembrie 1, 2015 la ora 14:20

   Esti topit.

   Răspunde
    
 • FLORINT
  Septembrie 1, 2015 la ora 12:47

  Chiar ma miram ieri cand il auzeam pe Dragnea cum trimitea un ministru sa discute cu minerii cei cu greva….Nasol.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase