Îmi plac hipsterii, dar hai să nu-i lăsăm să devină victime

de Ina Gabriela Funețan

inaRecunosc că îmi plac tinerii care-și zic azi „activiști” și cărora li se zice, un pic disprețuitor, „hipsteri„. Mulți dintre ei sunt tineri educați, idealiști, gata oricând să iasă în stradă pentru o cauză bună. Serios, e o generație minunată, căreia România i-a simțit lipsa iar mie îmi dă senzația că azi, datorită ei, România nu mai e țara lui „n-avem ce face, ăștia suntem”. Copiii ăștia ar putea fi nădejdea într-o țară mai bună, dar asta cu condiția ca idealismul lor să nu ajungă altceva. În ultima vreme, presa a înregistrat mai multe scandaluri, mai mult sau mai puțin dramatice, în care au fost amestecați activiști de mediu.

tinerii-protestatari-din-piata-universitatii-au-ocupat-consiliul-general-al-capitalei-9446597Să ne amintim altercația care a avut loc pe Râul Alb, în Hunedoara, între câțiva asemenea activiști și un grup de localnici. În presă, activiștii implicați în încăierare au fost prezentați ca niște eroi ai salvării mediului, iar localnicii au fost numiți în permanență „agresori”, chiar dacă împrejurările scandalului au rămas neclare.

În fierbințeala „luptei”, proprietarul pădurii a fost călcat de mașina unuia dintre activiști și a rămas paralizat pe viață. Dincolo de detaliile scandalului, acest fapt este cert și dureros: un om a rămas invalid pentru tot restul zilelor lui. Și mai dramatic e că din tonul multor articole care înfierau așa-zișii „agresori” reieșea o concluzie nerostită: „și-a meritat-o„. Această nenorocire, nedorită de nici una dintre părți, sunt sigură, a fost notată de presă în treacăt, pentru că trebuie să recunoașteți că mutilarea unui om nu dă bine deloc la imaginea tiRosia-Montana-Protests-09nerilor idealiști care salvează râurile și pădurile patriei.

Și mai recent, avem scandalul celor doi băieți care s-au încăierat cu poliția în Capitală. După multe variante și o întreagă isterie potrivit căreia un polițist a împușcat în cap un copil, apare o filmare aproape completă, în care se vede cum a început totul. Și dacă la început aveam doi eroi aproape uciși de forțele de represiune, constatăm acum că avem, de fapt, doi puști băuți și puși pe harțag care căutau scandal cu lumânarea. Nu discut aici cât de corect a acționat polițistul, are superiori care să stabilească asta. Discut, din nou, modul în care violențele activiștilor sunt reflectate în presă: activistul este un erou, el nu poate fi contrazis și oricine i se opune este, automat, vinovat. Dar hai să nu mai bagatelizăm întâmplări precum cele în care un om e călcat cu mașina sau un polițist primește o sticlă în cap. Nu e corect nici față de acei oameni, dar mai rău… hai să analizăm riscurile „glorificării” unor astfel de fapte ale celor care își zic activiști de mediu…

Păi, probabil, este doar o chestiune de timp până va apărea și un lider, mai întâi apolitic căci va trebui să-și transmită mesajele atașându-le temele atât de dragi hipsterilor: salvarea munților, piste de biciclete, salvarea râurilor, Fânfest, Fructedepădurefest, salvarea pădurilor, unițisalvămchestii. Împachetează bine mesajul lui în toate astea, îl comunică înflăcărat și adună tinerii militanți sub stindardul lui. La un moment dat, după ce și-a creat o armată de susținători tineri, le indică vinovații pentru distrugerea mediului: străinii, UE, FMI, ungurii, evreii, țiganii, ardelenii, oltenii, rușii, alții. Șo pă ei!

217865+20120114bar002_217913Nu credeți că ar avea succes? Nici măcar n-ar fi ceva nou în istoria noastră.

Ia uitați-vă la tinerii cu scandalul de la București: unul dintre ei postează pe contul de Facebook materiale xenofobe și folosește o gramatică originală, foarte îndepărtată de norme. Așadar, un puști necopt, slab școlarizat- materialul perfect pentru înrolat în mișcări extremiste. România are în acest moment câteva generații de absolvenți de liceu ca acest băiat, slab educați, incapabili să-și găsească un rost, încă întreținuți de părinți. Tot tineretul ăsta fără scop în viață degajă o energie și niște frustrări care, natural, se cer cu necesitate canalizate. Apariția liderului isteț care să îi preia ura și să i-o amplifice, oferindu-i doar un scop este inevitabilă.

Poate că e momentul ca organizațiile de activiști să se profesionalizeze. Să-și selecteze cu atenție membrii, să impună o etică a organizației, să impună reguli și sancțiuni pentru propriii militanți. Să se ferească de a fi reprezentate de persoane violente și, mai ales, să renunțe la a face eroi din membrii lor cu comportament nepotrivit. Doar dacă vor reuși să se țină la distanță de extremism și violență, organizațiile hipsterilor pot deveni reprezentante esențiale ale societății civile și speranța într-o Românie mai bună, așa cum încă îmi place mie să cred.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

17 răspunsuri la Îmi plac hipsterii, dar hai să nu-i lăsăm să devină victime

 • Iovan Iorgovan
  Iunie 18, 2015 la ora 12:44

  Absolut sinistru articolul! Postacii mafiotilor sustin ca „imprejurarile scandalului au ramas neclare”. Aceasta in conditiile in care exista trei filmari si se vede absolut clar ca mafiotii au tabarat pe ecologisti din senin si fara nicio explicatie, ca violenta a fost total unilaterala si neprovocata. Va inchipuiti ce-ar fi debitat postacii si politistii/procurorii corupti din Hateg daca atacul nu ar fi fost filmat??! Mai sustin ca „in fierbințeala “luptei”, proprietarul pădurii a fost călcat de mașina unuia dintre activiști și a rămas paralizat pe viață”. Chiar si cu ghilimele, care lupta?? Cand sare pe tine o gloata de mafioti ca sa te linseze se numeste lupta??! Individul nu este proprietar al padurii, este un sudist care s-a aciuat la Arad, unde s-a imbogatit din mita la punctul de trecere a frontierei, apoi din afaceri dubioase si-a ingrosat veniturile si apoi a venit in Retezat sa-si mai ingroase averea din certificate „verzi”, primite de la romanii faieri ca recompensa pentru ca distruge natura. Se vede clar in filmare ca nu l-a calcat masina ci s-a aruncat pe capota ca sa opreasca masina (atata se pare ca-l duce mintea), dupa care a cazut si s-a lovit. Deci el este absolut singurul responsabil pentru accidentul pe care l-a suferit. Si faza cu paralizatul se pare ca este o minciuna. Deci ecologistii sunt devina pentru violentele la care ii supun altii?! Daca iti trage un cocalar un pumn in gura si se raneste la mina tu esti de vina?!

  Răspunde
   
 • m
  Iunie 18, 2015 la ora 11:45

  Atunci ar fi bine sa nu mai iesim in strada pentru nimic, s-ar putea ca astfel sa apara acolo un lider care sa ne amplifice ura si sa devenim extremisti. Mai bine sa stam la cutie, cu capul plecat, sa ne lasam in continuare furati, mintiti, umiliti,ca generatia Dvs pe care o plangeati anterior, dar macar nu vom fi extremisti. Vad ca va e foarte draga tema asta cu extremismul periculos care ne paste. De 25 de ani teama de orice ne-a adus aici, generatia de care vorbeati anterior in alt articol tot de teama n-a reusit sa ajunga unde doreati. Nu ne saturam odata de teama asta?:) Tocmai asta ne lipseste, Curajul, curajul de a avea propria personalitate,propriul set de valori, de a spune ceea ce gandim, de a actiona in conformitate cu acestea, chiar daca difera. Daca ne temem de extremism, extremism vom avea. Daca ne facem un pic de curaj extremistii nu vor vea loc printre noi. Ei isi fac loc printre lasi.

  Răspunde
   
  1. hybris
   Iunie 18, 2015 la ora 12:52

   Ce am inteles din articolul doamnei este faptul ca isi doreste sa scriem si noi un articol peste 25 de ani ca cel anterior scris de ea, sa stam blat, poate avem noroc. Nu se poate asa ceva draga doamna, generatia dumneavoastra a fost una de lasi si liderii generatiei sunt majoritatea prin puscarii.
   Nu aveti dreptul sa ne dati sfaturi pentru ca ati dat gres asa cum au dat si parintii dumneavoastra.

   Răspunde
    
  2. m
   Iunie 18, 2015 la ora 17:36

   Desi in titlu spuneti ca va sunt dragi, mai spre final ii bumbaciti destul de bine :).
   Dar v-ati gandit oare ca ar fi cazul sa privim toata treaba asta cu sinceritate, poate asa vedem ca toate protestele din ultimii ani au fost ale acestor hipsteri/ activisti sau cum doriti sa-i „alintati”. Fara ei se exploata de ceva timp la Rosia Montana si poate Ponta nu mai era nevoit sa se opereze de menisc sau ligamente, pentru ca imunitatea prezidentiala ii crea tot confortul si toata linistea …EI au fost acolo, acei hipsteri nenorociti, pe cale sa devina extremisti pentru ca nu-i duce capul mai mult… Cei de 30/40/50 de ani ca mine, Dvs si Moise, noi doar le-am confiscat protestele in noiembrie/decembrie 2014. Ei nu au ce strica Stimata Doamna, noi putem, cu frica, cu lasitatea noastra, pentru ca toti am fost complici si la mineriade si la tot ce a urmat in 25 de ani. Noi n-am fi iesit in strada pentru ca suntem lasi, ne temem si vrem sa ne pierdem in multime, nu participam la proteste de 100,200,400 pers. PENTRU CA NE TEMEM.Ei nu se tem. Nu le frangeti curajul, fara el vor deveni doar alte generatii obosite care vor da si ele vina pe sistem, pe colegii care se lipeau mereu la functii, pe rusi, pe americani, pe evrei, pe UE, FMI asa cum generatia Dvs, a mea sau a lui Moise a facut-o. Nu le luati curajul pe care noi, generatiile astea obosite si frustrate, nu l-am avut niciodata…Lasati mai bine curajul lor sa ne inspire Pe curajul lor se poate construi, pe teama noastra nu…

   Răspunde
    
 • Constantin
  Iunie 17, 2015 la ora 21:20

  Doamna Funetan, nu-mi plac hipsterii. Ma rog, chestiune de gust. Nu-mi plac nici activistii, chestiune de suprasaturare din perioada „de aur”. Dar, cel mai tare ma arde cand sunt furat, eu si familia mea. Prin urmare, cel mai tare nu-mi plac hotii. Nu-mi plac hotii care de 25 de ani jefuiesc padurile (iar externalitatile exploatarii foretiere, asa cum se practica in patria noastra, reprezinta costuri cu mult mai mari decat jaful in sine). Nu-mi plac hotii care plimba ziaristi la Antipozi pentru a sustine prin manipulare in mass-media exploatarea aurului cu cianuri la Rosia Montana. Nu-mi plac hotii care cumpara gaze ieftine din productia interna in timp ce eu platesc gaze scumpe din import. Sunt multi…Dar, daca spun asta in public, cei care beneficiaza de pe urma furtului trimit politia, ori organizeaza contrademonstratii cu aprobarea d-lui Oprescu. Daca singura dumneavoastra neplacere sunt activistii (indiferent ce intelegeti prin acest termen), va puteti considera norocoasa. Alti concetateni au mai multe neplaceri, iar pentru a schimba ceva, nu este suficient a se scrie pe blog. Piata publica va asteapta. Politia va asteapta, de asemenea. Daca se fura in troleibuz, ori este cineva agresat pe strada, nu gasesti politisti. Ei sunt ocupati fie cu urmarirea amantelor primarilor, fie cu impuscarea demonstrantilor. (Spre regretul lor, nu pot sa-i si omoare, pentru ca nu au arme letale; nu au arme letale pentru ca politistii se impuscau singuri.)

  Răspunde
   
 • Sorin
  Iunie 17, 2015 la ora 19:18

  Bravo doamna, deci IOAN RUS a avut dreptate, golanii sunt pe strada.
  Numai ca nu toata lumea vrea sa auda adevarul.
  Ramane de dovedit partea a doua, dar daca citim toate ziarele din Romania, apare si al doilea raspuns.
  Foarte frumos, adevarul doare crunt.

  Răspunde
   
 • Emil
  Iunie 17, 2015 la ora 19:10

  Articol interesant, readuce in opinia publica cele doua evenimente, dar tinde sa bagatelizeze putin actiunile „activistilor”. Intradevar, ei sunt speranta ca Romania nu va mai fi tara lui „oricum nu se schimba nimic”, chiar si asa bauti(nu beti) cum erau baietii din scena mai recenta. Haide-ti sa analizam putin scena, incaierarea porneste dupa ce politistul incearca sa ii smulga telefonul din mana unuia dintre ei, nu e nicidecum ce se spunea, ca nu au vrut sa se legitimeze. Intrebare, politistii stiu sa respecte dreptul de proprietate asupra unui obiect sau stiu sa respecte dreptul cetateanului de a filma/poza in spatiul public? INtrebare: ce a patit fostul presedinte in caz similar cand i-a sechestrat telefonul jurnalistei?

  Sa analizam putin si cazul activistilor care au paralizat un om. Din imagini se vede clar cum baietii aia vin pusi pe bataie, nu cred ca exista dubiu. Ulterior, am putut sa citesc cateva articole manipulatoare, in care se incerca a se prezenta una dintre persoanele din grup, daca nu ma insel chiar ghidul, ca fiind haituitor de primari, cand defapt, din clipurile postate de el, reiese clar ca omul nu facea altceva decat sa ceara socoteala unui anume primar, lucru pe care trebuie sa il facem cu toti, e o datorie.
  Si in plus, despre cazul asta nu pomeneste nimeni nimic? http://www.evz.ro/martor-incomod-intr-un-proces-legal-de-mafia-taietorilor-de-lemne-omorat-cu-toporul-mainile-si-picioarele-i-au-fost-retezate.html

  Răspunde
   
 • George
  Iunie 17, 2015 la ora 18:23

  S-au trezit toate „clostile” sa-i acuze pe astia (Uniti Salvam) ca sunt neo-fascisti, neo-legionari ori neo-stalinisti. Altii s-au trezit sa-i acuze ca sunt finantati de Soros si fundatiile lui ca sa deturneze atentia de la derapajele democratice din Romania (vazand comentarii la alte postari de acest gen)…Dar daca e sa o luam dupa zvonistica, Monica Macovei, Mihai Razvan Ungureanu, anumiti oameni de-ai lui H.R. Patapievici, apoi Renate Weber, Mungiu-Pippidi si multi alti fosti mici agenti de influenta si UTC-isti aflati acum in prim-planul politicii sau culturii romanesti de cine au fost finantati in anii ’90 ca sa-si faca studii pe afara sau pregatiri pe domeniile pe care au devenit ulterior mari „guru” in Romania? Nu de Open Socety Foundation (Fundatia pentru o Societate Deschisa), care-i apartine acestui Soros? Prefer sa am incredere mai multa in miscarea asta civica (care nu place multor romanasi pasivi) decat in clostile care-si dau cu parerea prin tot felul de publicatii, ca sa se alinieze trendurilor. Dar iata, a fost suficienta o greseala, un derapaj (as zice eu, tineresc) ca aceasta miscare sa-si atraga acum o mare antipatie din partea maselor de ignoranti, dupa faza de acum cu Militia Locala. Cat despre tipul paralizat, care a fost lovit cu masina de acei activisti pe Raul Alb, initial intelesesem ca era chiar patronul firmei care voia sa distruga raul pentru micro-hidrocentrala. Acei „localnici” erau platiti pentru a cotonogi pe oricine le periclita „afacerea”!

  Răspunde
   
  1. George
   Iunie 17, 2015 la ora 18:27

   Deci, la fel de bine, activistii aia (de la Raul Alb sau cum se numea acea zona) puteau sa fie chiar omorati, dat fiind ca dementii aia aruncau cu bolovani dupa ei, iar unul si-a luat o bataie sora cu moartea. Dar hai sa fim nesimtiti si sa bagam vesnica vrajeala cu „neo-fascisti, neo-rahati” etc.
   Mai pretindea cineva in alt comentariu citit de mine in alta parte ca astia de la Uniti Salvam deturneaza atentia de la probleme precum coruptia generalizata sau abuzurile parlamentarilor…Pai eu stiu ca au incercat mobilizarea oamenilor inclusiv pe aceste teme, insa romanii protesteaza cel mai bine din fotoliu, a fost greu sa se adune pentru a cere incetarea acelor abuzuri!
   Eu nu sunt de acord cu comportamente extreme sau cu tineri „abtiguiti” de bautura, dar sa discreditezi o intreaga miscare civica, care a unit Romania mai bine decat a facut-o toata presa in 25 de ani, mi se pare deplasat.

   Răspunde
    
   1. Ina
    Iunie 17, 2015 la ora 18:59

    Am precizat de la bun început că simpatizez tineretul militant și cred că el reprezintă un viitor bun al României. Vedeți cum procedați? În loc să vă delimitați de excese, săriți în cap oricui nu vă spune că sunteți perfecți. Dacă veți continua așa, vă discreditați singuri: două-trei-cinci scandaluri lăsate cu violențe, urmate de asemenea atitudini „noi suntem buni, ei sunt răi”- și veți fi priviți ca niște fundamentaliști isterici.
    Mi-ar părea rău să se întîmple asta- nu pentru dvs.,d-le George, ci pentru România, care ar pierde astfel șansa la o primă generație constructivă, așa cum promite să fie generația dvs.

    Răspunde
     
 • Marian Androne
  Iunie 17, 2015 la ora 17:40

  In 89 am fost la Universitate, am atacat fortele de militie dinspre Amzei pentru a crea o bresa si a ne uni cu cei de la Baricada…NICIODATA nu am lovit in focul evenimentelor un tanar ca mine doar pentru ca avea uniforma de scutier! Ne impingeam, noi cu pietre, ei alergau cu pulanul sus, ne injuram, ne mai scapam cate una, etc. Si era Revolutie, aia pe care unii o iau in deradere…Dupa parerea mea astazi asistam la un fel de neo-national socialism deghizat in „uniti salvam”. Asa au inceput si cei de teapa lui Himmler. Si au sfarsit -o rau!

  Răspunde
   
 • Alex
  Iunie 17, 2015 la ora 16:58

  „Nu discut aici cât de corect a acționat polițistul, are superiori care să stabilească asta”
  Intr-adevar, o vor face la fel ca-n ianuarie 2012. Hai sa trecem peste cel care a pus o viata in pericol si sa ne intoarcem la tinta noastra predilecta. Dormi linistit, politia vegheaza pentru tine.

  „Fânfest, Fructedepădurefest”
  Aroganta e la ea acasa… n-ati inteles nimic din festivalul ala, cand faceti arogante cu pianul pe scari. Asta daca v-ati ratacit vreodata pe la el.

  Cum spunea piesa, nu te da ce nu poti sa fii.

  Răspunde
   
  1. OCHI LUCIZI
   Iunie 17, 2015 la ora 18:05

   ,,.. nu te da ce nu poti sa fii ! ,,
   spune-i lui Ponta !
   Moise, tu ai vreo frustrare ?! Tot nu mi-ai spus unde tii zarzavatul ?!

   Răspunde
    
 • Mircea Bugan
  Iunie 17, 2015 la ora 16:38

  Legat de ultimul incident…

  Nu pot intelege cum, avand acelasi film in fata, unii vad ca vinovati pentru evenimente pe comunitari, altii pe activisti. Nu am intalnit nici o parere care sa acuze ambele parti.

  Primii care ies TOTAL din sfera normalului sunt comunitarii. Nu este normal ca un om imobilizat deja sa fie impuscat cu gloante de cauciuc de trei ori in cap de la distanta mica.

  Dupa minute bune, un tanar ii sparge capul comunitarului care a tras cu arma. Daca facea asta imediat dupa descarcarea armei era perfect justificat.

  Amandoi ar trebui sa faca inchisoare.

  Răspunde
   
  1. Leon
   Iunie 17, 2015 la ora 18:41

   Esti cumva drogat? unde ai vazut ma ca politistul a tras 3 focuri in capul bietului erou national imobilizat?
   Niste pustani bauti sau drogati au cautat scandal, au injurat politistii, au refuzat sa se legitimeze…si n-au patit mare lucru…din pacate…
   Legat de incidentul mai vechi…cativa eco-fanatici intra pe proprietatea privata a unui om si il nenorocesc pe viata…dar, da…ei sunt eroi…
   mi-e asa o scarba de toti eco-hipstero-fanaticii astia…

   Răspunde
    
 • vasile
  Iunie 17, 2015 la ora 16:38

  „le indică vinovații pentru distrugerea mediului: străinii, UE, FMI, ungurii, evreii, țiganii, ardelenii, oltenii, rușii, alții. Șo pă ..”

  Sa punem parlamentarii in capul listei. Sa nu-i uitam tocmai pe ei

  Răspunde
   
  1. hybris
   Iunie 17, 2015 la ora 18:14

   Si jurnalistii corupti, acoperiti .

   Răspunde
    
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase