BIZIDAY: La taraba lui Moise

Comentarii prin facebook

3 răspunsuri la BIZIDAY: La taraba lui Moise

 • Peter
  Decembrie 20, 2015 la ora 20:12

  Eu si cu Andra am jucat The Castles of Burgundy, Vf6luspe1 si putin Revolver 2: Last Stand at Malpaso. Ne-a placut mult The Castles of Burgundy. Andra a fost fartoe placut impresionata de Vf6luspe1 ceva care seamana muuuult cu Qwirkle chiar daca e facut de alt designer, iar Revolver 2 se pare ca nu e genul nostru. Din seara asta n-o sa uit faptul ca am vazut oameni jucandu-se cu extensia Navigatorii de la Catan. In 2 ani de participari aproape saptamanale la board games, inca nu vazusem pe nimeni jucandu-se cu aceasta minunata extensie (evident, in afara de cei pe care reusisem sa-i pervertesc eu insumi la vreun Catan cu barci, asa cum imi place mie sa-i spun ).

  Răspunde
   
 • Constantin
  Iunie 5, 2015 la ora 12:11

  „Taraba lui Moise” a fost „plagiata” de presa scrisa, nu neaparat cu profil economic. Era de asteptat sa se intample, ca demers jurnalistic (publicatiile economice fac astfel de comparatii in mod curent), dar uneori rezultatele capata trasaturi comice. Spre exemplu, o astfel de fituica (toate ziarele arata astazi ca fituicile) publica un tabel comparativ care cuprinde intr-o coloana salariile medii in EURO din Romania, Italia, Spania Franta si Germania. Apoi, preturile pentru apa, paine, cateva produse lactate, carne si legume. Urmeaza comentarii ale redactorului. In fine, ziarul publica reactiile unor persoane carora le-a fost prezentata comparatia (cu diverse profesiuni: sudor, sofer, pensionar, tehnician, la fel ca-n vremurile „bune”). Concluziile sunt ca daca va fi adoptata moneda euro, preturile cresc, salariile scad, se ajunge la situatia grecilor(!), economia nu este pregatita, prin urmare, cu totii se declara impotriva.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Iunie 4, 2015 la ora 18:53

  Spre regretul meu, nu este o taraba, este Lidl. Chiar imi doresc sa existe o concurenta reala la super-mega-hiper-magazine din partea producatorilor individuali. Nu vreau masuri anticoncurentiale precum dl Orban, ci vreau ca produsele de buna calitate ale agricultorilor sa ajunga la consumatori pe canale de distributie paralele, mai scurte, evitandu-se cresterile de preturi ale distribuitorilor. Adica, vreau lapte de la tarani (cei care nu pot sa vanda laptele integral cu 1LEU, in timp ce eu l-as cumpara bucuros cu 5LEI). Vreau rosii de la tarani si, iata, la fel ca mine oamenii cumpara din Obor rosii gustoase, iar cele din „super-” se plictisesc in rafturi. Despre asta speram sa aud la „Taraba lui Moise”, anume cum producatorii agricoli se pot asocia pentru a-si valorifica superior produsele. Imi doresc concurenta. Altfel, este firesc ca in statele cu un venit pe cap de locuitor mai mare preturile sa fie mai mari. Este valabil si in cazul diferitelor regiuni ale aceleiasi tari. In Bucuresti, spre exemplu, preturile sun mai mari in comparatie cu cele din Turnu Severin. (Fara sa fiu malitios, acest lucru se invata in liceu). Este firesc, de asemenea, ca magazinele, chiar apartinand aceluiasi lant comercial, sa se conformeze regulilor pietei. Spre exemplu, in Bucuresti, pretul carburantilor in acelasi lant de benzinarii difera in functie de zona. De ce ne mira diferentele de pret la produse similare intre magazinele Lidl din Romania si cele din Regatul Unit?!

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase