Dacă ar avea acord cu FMI-ul, omizile n-ar mai deveni niciodată fluturi

de Moise Guran

Întrebat în acest weekend dacă România ar trebui să continue într-un acord cu FMI, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a dat un răspuns uşor scăldat şi, cel puţin mie, îmi este greu să înţeleg dacă răspunsul a fost sincer sau nu.

Răspunsul a fost da, avem nevoie de FMI, căci, mai spune Isărescu, în condiţiiile unor reforme fiscale de o asemenea amploare, României îi va fi greu să convingă pieţele internaţionale că bugetul va rămâne echilibrat.

Adică, dacă vine FMI-ul şi zice, e ok, chiar dacă România taie TVA-ul, tot va reuşi să ţină deficitul sub control, atunci pieţele vor privi cu simpatie reforma fiscală din România, continuând să crediteze statul român.

Isărescu are în favoarea sa ultima analiză a Comisiei Europene, care consideră că anul viitor deficitul bugetar se va dubla.

Pe de altă parte, probabil guvernatorul BNR ştie că cei de la FMI nu vor fi în vecii vecilor şi amin de acord cu tăierile de taxe, dar, la experienţa sa, trebuie că Isărescu mai ştie ceva: FMI-ul este Bau-Baul perfect, el este folosit ca atare de toţi politicienii laşi, care nu au curajul să-şi asume răspunderea pentru măsuri economice ieşite din tipar. Victor Ponta probabil abia aşteaptă să mai vină FMI-ul şi să-i spună: aia n-o poţi face, aia e prea riscantă, stai cuminte, bagă-ţi minţile-n cap, am făcut noi o simulare aritmetică şi uite cam atât îţi mai rămâne din curajosul Cod Fiscal ultra-liberal… Deja Ponta a făcut un aranjament cu parlamentarii propriului partid, iar aceştia au scos tăierea accizelor din Codul Fiscal şi au modificat reducerea impozitului pe dividende.

Sunt semne clare că lui Ponta i s-a făcut frică, Isărescu ştie asta şi probabil şi FMI-ul ştie asta.

Atâta doar, din acest tablou cu oameni prudenţi şi înţelepţi lipsesc câteva detalii esenţiale. În primul rând, riscul de deficit este mult exacerbat. Nu că o spun eu, dar o dovedeşte execuţia bugetară pe primele patru luni. În al doilea rând, pieţele ţin cont mult mai mult de execuţia asta decât de ce zice FMI-ul. În al treilea rând, şi dacă ar mai creşte dobânzile… pe bune, cât ar putea să crească? În afară de asta, statul român se împrumută acum mult mai avantajos pe piaţa internă dar, şi cred că am ajuns la în al cincilea rând… statul român nu prea are nevoie de credit… că nu are sau nu ştie ce să facă cu banii.

În fine, mai e ceva, mult mai important decât toate aceste argumente, ceva vechi, ceva ce Ponta nu cred că ştie, iar Isărescu s-ar putea să fi uitat.

Nimeni niciodată n-a făcut şi nici nu va face politică economică de dezvoltare la braţ cu FMI.

De prin 1980 şi până azi, deci de 35 de ani, noi românii ne târâm din criză-n criză, iar ceea ce numim noi creştere economică reprezintă doar intervale de uşoară revenire, între două crize.

Țara noastră nu progresează la modul real pentru că de prin ‘70 România n-a mai avut o politică economică de stimulare a dezvoltării.

E drept că, aşezată pe credite masive şi într-un timing internaţional complicat, acea experienţă a anilor 70 s-a terminat prost pentru noi, dar că o fi fost făcut de un pictor penal, că şi l-o fi asumat un premier mitoman, Codul ăsta Fiscal este prima tentativă de ieşire din filozofia unei omizi târâtoare, din filozofia unei crize începute pe vremea când a raţionalizat Ceauşescu benzina şi energia, şi manifestată ultima dată acut în 2010, prin tăierea salariilor bugetarilor şi creşterea TVA-ului.

Nu zic că trebuie să aruncăm cu bani în aer, nu spun că deficitul nu trebuie ţinut sub control, trebuie să facem şi asta, dar haideţi, de data asta, să încercăm şi fără FMI. Ne-or fi ajuns 35 de ani de criză gestionată de FMI, haideţi să intrăm şi noi în filozofia de dezvoltare a unor oameni liberi.

Haideţi să nu mai fim omizi, haideţi să ne asumăm cel puţin riscul de evolua, aşa cum şi omizile o fac la un moment dat şi, ce să vezi, încep să zboare.

stiri verificate
Categoria: Diverse
Etichete: , , , , ,

Comentarii prin facebook

13 răspunsuri la Dacă ar avea acord cu FMI-ul, omizile n-ar mai deveni niciodată fluturi

 • Mimi
  Mai 12, 2015 la ora 08:03

  Dacă FMI ar fi o instituție onestă de credit nu s-ar comporta ca un cămătar care nu e de găsit în ziua scadenței, ca apoi să-ți crească dobânda. Spunea cineva înainte că FMI nu e Armata Salvării şi că are nevoie de garanții în privința rambursării banilor. Dar, pe de altă parte, FMI a pus condiții care au redus veniturile statului. Singurele condiții de bun-simț pe care ar fi fost îndreptățit să le pună ar fi fost adoptarea unor pachete legislative care să stimuleze inițiativa privată, concurența, producția şi exportul. În schimb, au condiționat acordarea împrumuturilor de vânzarea, pe 2 lei, a activelor statului, ceea ce a generat nevoia de noi împrumuturi, într-un cerc vicios din care nu ne e sortit să mai ieşim. Haideți să nu ne mai ascundem după deget, toți ştim ce este FMI-ul, cine susține altceva o face pe bani.

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Mai 12, 2015 la ora 09:25

   „vânzarea, pe 2 lei, a activelor…” _Fondul a cerut privatizarea unitatilor economice care erau prost gestionate de stat (un eufemism, desigur, pentru ca unele erau de-a dreptul „gauri negre” prin care se sifonau bani publici). Pretul de vanzare a fost negociat de functionarii alesi de dumneavoastra si de mine, desigur, sau numiti de catre cei alesi de noi. FMI, BM si CE nu puteau (dupa o logica simpla) sa arunce banii direct in „gaurile negre”. Faptul ca d-nul Transformator, spre exemplu, a fost indepartat din functiile de decizie, ori FPS (APAPS, AVAS), structura care a orchestrat jaful de proportii fabuloase din economia Romaniei, a incetat furturile, se datoreaza inclusiv FMI. Sigur, celor care au profitat in urma jafului nu le convine. Pentru ca Justitia a inceput sa actioneze in vederea astuparii „gaurilor negre” si asanarii economiei romanesti, UE a inceput sa dezvolte parghii proprii de evaluare si control, iar nevoia de imprumuturi externe a scazut, rolul FMI in discutiile pe care tara noastra le are cu BM si CE ar putea fi diminuat in viitor.

   Răspunde
    
 • Catalin ( CTL )
  Mai 12, 2015 la ora 07:58

  Conducatorii nostri au gestionat tara asta atat de prost pana acum incat daca isi gestionau la fel finantele familiei probabil ajungeau in strada.
  O sa zica FMI-ul : ” Si cand reducerea taxelor si largirea bazei de impozitare vor esua…” Ei bine, nu vor esua. Nu si daca ANAF si DNA continua sa tureze motoarele.
  Sectorul antreprenorial a tras cu toate greutatile in spate pana acum, imaginati-va cum va fi cand nu le va mai avea. Sau cand romanii se vor intarce din strainatate sa inceapa afaceri la noi pentru ca exista predictibilitate fiscala, taxe mici, coruptie scazuta, mana de lucru calificata si … intr-o zi…infrastructura.
  Deja ne putem lauda cu agricultura si IT-ul. Stam prost la turism, educatie, sanatate, infrastructura, parlamentari si nu suntem in stare sa ridicam un avion de lupta de la sol, dar si aici vom avea resursele necesare daca ne vom juca bine cartile.
  Vorba lui Schwartzenegger : ” Singurul mod prin care poti sti de ce esti capabil e daca esti dispus sa dai gres, sa incerci. ”
  Ca veni vorba de Schwartzenegger, nu a fost un guvernator stralucit, dar cel de acum a transformat California dintr-un stat falimentar in perla Americii, din nou. Sunt N exemple in istorie can care, capitalul uman si financiar, odata dezlantuit , a transformat o tara in ceva ce nici nu-si imagina.
  Exist mereu cineva are e dispus sa opreasca un asemenea avant, se numeste politician, si la el trebuie sa fm atenti.

  Răspunde
   
 • anca
  Mai 12, 2015 la ora 00:36

  Pe unde trece FMI nici iarba nu mai creste.Isarescu este unul din multimea de viermi din inima ROMANIEI.

  Răspunde
   
  1. gn
   Mai 13, 2015 la ora 06:14

   Cine l-o fi pus si mentinut in functie?Niste viermi mai grasi de pe alte meleaguri…?!?Cand ni se va da voie ne vom dezvolta! Cum adica,sa ajungem autosuficienti,sa nu mai depindem de nimeni?Pai nu globalizam si noi ceva…?

   Răspunde
    
   1. Constantin
    Mai 13, 2015 la ora 06:29

    Conform Legii nr.312/2004, Guvernatorul, la fel ca membrii CA al BNR sunt alesi de Parlamentul Romaniei. Daca cei alesi de romani in Legislativ sunt considerati de dumneavoastra „viermi grasi”, exista posibilitatea ca ei sa fie inlocuiti la viitoarele alegeri. Pe de alta parte, intr-adevar, Parlamentul Romaniei are o imagine publica prosta, partidele de asemenea, dar este vorba despre persoane alese de poporul roman, reprezentative carevasazica.

    Răspunde
     
 • Kristina
  Mai 11, 2015 la ora 20:53

  PARCA ZICEA CA ARE O PASIUNE :
  Viticulturalist 🙂
  adica acela care planifica, supravegheaza și coordoneaza cultivarea soiurilor de struguri selectate pentru producția de vin.

  nu vrea domnule sa ne lase si sa-si vada de vie 🙂 ?
  In Romania guvernatorul ISARESCU calca cu siguranta pe urmele dictatorilor(adica inscaunat pe viata in domeniul bancar)

  !nu prea ne ajuta pe noi populatia de rand,prezenta lui pe vesnicie,la BNR

  Răspunde
   
 • Constantin
  Mai 11, 2015 la ora 19:03

  FMI si Banca Mondiala su avut un rol important in reforma economiei romanesti, pentru ca au putut oferi instrumentele de care Comisia Europeana avea nevoie si nu dispunea. In aceasta etapa a dezvoltarii economiei patriei nostre probabil sprijinul FMI este tot mai putin necesar.

  Răspunde
   
 • Marian Androne
  Mai 11, 2015 la ora 18:52

  Ok, de acord, dar cu CINE și CUM dezvoltam economia fără FMI?
  Avem noi un Balczerowicz sau un Antal ale căror politici economice din anii 90 au pus bazele unei Polonii și Ungarii net competitive vs România?
  Știu romanii ca 60% din deficitul de cont e pe relația Polonia, Ungaria, Slovacia?
  Cu o oligarhie corupta și transpartinica FMI este răul cel mai mic.

  Răspunde
   
 • emric
  Mai 11, 2015 la ora 18:48

  Dupa parerea mea comparatia nu a fost dusa pina la capat.
  Omizile pot deveni fluturi dar pentru acest lucru trebuie sa minince frunzele,si cu ele recolta viitoare.Sau poate omizile devenite fluturi sint doar exemplare de pus in insectar, nu pentru a produce noi… fluturi.

  Răspunde
   
 • yani
  Mai 11, 2015 la ora 18:28

  punem impozit la bacsis si scapam tara de FMI …. sau taxa pe stalp sau accize sau……. ORI mai facem (ca si guvern) ceva investitii !!!

  Răspunde
   
 • vali
  Mai 11, 2015 la ora 17:47

  Cred ca venit si randul tau Isarescule.Dna orcum e pe urmele tale mai bine ti ai da odata demisia ca ti a crescut nasul mai mare decat a lui pinochio la cat ne ai aburit atati-a ani.Atati-a ani ai tinut cu bancile si ne-ai vandut ca niste sclavi.DEMISIA

  Răspunde
   
 • Stoenovici
  Mai 11, 2015 la ora 16:59

  FMI este viermele de pe ramura liberului schimb economic. Cind o tara devine o frunza mica acest vierme incepe sa o roada impotriva incercarii frunzei de a creste. Constient de importanta fiecarei frunze dar si a viermelui impotriva a prea multor frunze cred ca e greu sa cresti si sa te desprinzi de ramura.Servilismul micimanesc a lui Isarescu au facut posibila pina acum dezoltarea frunzei Romaniei. Problema e daca frunza va ajunge destul de mare incit sa faca umbra pe pamint atunci cind va cade.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase