Anunțul a fost făcut de prim-ministrul Donald Tusk, care a explicat că investiția face parte din proiectul pe care l-a numit “scutul estic” și are rolul de a contribui la securitatea Poloniei. Acesta a explicat că lucrările nu au început încă, însă nici nu a oferit o dată posibilă la care ar putea fi demarate. Tusk a scris pe contul său de Twitter/X că programul este finanțat din bani europeni.

De asemenea, atunci când a anunțat programul a subliniat că “întărirea a 400 de kilometri de graniță cu Rusia și Belarus va fi un element de descurajare, o strategie de respingere a războiului la frontierele noastre”. Proiectul va contribui însă și la consolidarea securității zonei estice a Uniunii Europene.

Din momentul în care Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, Polonia a susținut ferm Kievul, fiind inclusiv o rută de tranzit pentru armele furnizate de aliații occidentali ai Ucrainei. De asemenea, Varșovia și-a modernizat și propria armata în această perioadă, a achiziționat echipamente militare în valoare de miliarde de dolari și și-a majorat cheltuielile pentru apărare la 4% din PIB. A devenit astfel una dintre țările cu cele mai mari contribuții în acest sens, din întreaga Uniune Europeană.

Sursă: AFP/Barrons

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday