BBC arată într-o analiză că, din perspectiva Moscovei, vizita lui Putin în China, de săptămâna aceasta, a fost o dovadă de forță a liderului rus, care a putut demonstra că are un aliat puternic de partea sa.

La nivel internațional, Rusia este considerat un adversar de când a invadat Ucraina în februarie 2022, însă pentru liderul chinez rămâne un partener cheie. Acest lucru s-a văzut și din modul în care a fost primit Putin, subliniază BBC. Chinezii l-au așteptat pe liderul de la Kremlin cu covorul roșu și cântece vechi ale Armatei Roșii, iar mai mulți copii au fost puși să îi salute pe cei doi președinți în timp ce se plimbau prin Piața Tiananmen.

Presa din cele două state s-a concentrat pe prietenia dintre lideri, însă aceasta, scrie BBC, este departe de a fi un parteneriat între egali. Vladimir Putin s-a dus în China dornic să convingă Beijingul să continue comerțul cu Rusia, care a fost supusă sancțiunilor și izolată.

Atitudinea lui Putin față de liderul de la Beijing a fost prietenoasă, spunând inclusiv că familia sa învață mandarină, ceea ce, subliniază BBC, este remarcabil, întrucât președintele rus vorbește rar despre familia sa.

De asemenea, a declarat că el și Xi Jinping sunt “la fel de apropiați ca frații” și a continuat lăudând economia Chinei, și spunând că “se dezvoltă în salturi și limite, într-un ritm rapid”. Comentariul va fi, probabil, primit favorabil de oficialii de la Beijing îngrijorați de o economie lentă, comentează BBC.

Reacțiile lui Xi Jinping și comentariile sale la adresa lui Vladimir Putin au fost, însă, limitate. Președintele chinez a spus despre Putin că a fost un “bun prieten și un bun vecin”. BBC comentează că pentru China, ceremonia de bun venit și demonstrația de unitate este în interesul ei, dar să-și laude oaspetele nu este.

Războiul costisitor din Ucraina, care nu dă semne de sfârșit, a schimbat relația dintre cele două state, dezvăluind slăbiciunile armatei și economiei Rusiei, iar Xi Jinping știre că se află într-o poziție de forță în acest moment. 

De altfel, spre deosebire de Rusia, China nu dorește să se desprindă de lume, chiar dacă relațiile cu Occidentul sunt tensionate în anumite puncte. Președintele Xi Jinping, scrie BBC, încearcă un echilibru fin. Pe de o parte dorește să mențină alianța cu Vladimir Putin, iar pe de altă parte are în vedere și păstrarea legăturilor cu Occidentul, importante în contextul economic dificil în care China se află.

Întreaga călătorie, se arată în analiză, a fost despre bani, ceea ce se poate vedea chiar din componența delegației care l-a însoțit pe Putin. Liderul de la Kremlin i-a adus cu el pe guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei, ministrul de Finanțe și pe consilierul său economic. De asemenea, declarația comună publicată după finalizarea vizitei conținea și câteva idei atrăgătoare pentru creșterea comerțului, precum construirea unui port pe o insulă pe care cele două țări s-au certat în urmă cu aproape 100 de ani.

În ciuda încercării președintelui chinez de a păstra relații favorabile și cu Rusia și cu Occidentul, SUA urmăresc cu atenție acțiunile Chinei. Luna trecută, de pildă, secretarul de Stata, Antony Blinken a avertizat China să înceteze să mai alimenteze Rusia pentru a-și susține războiul din Ucraina. 

Analiză integrală BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday