Descoperirea a fost făcută de oamenii de știință din cadrul Universității din Carolina de Nord, Wilmington, și publicată în revista Nature. Aceștia s-au folosit de imagini din satelit, studii geofizice și probe de rocă, pe care ulterior le-au analizat, demonstrând că brațul dispărut curgea de-a lungul terenurilor unde au fost construite piramide, între Lisht și Giza. Conform acestora, folosind cursul de apă, egiptenii au reușit să transporte milioane de tone de rocă în deșert, necesară pentru construcțiile masive.

Cercetătorii au numit porțiunea fluviului “ramura Ahramat a Nilului” (adică “piramide” în limba arabă). Conform cercetătorilor, ramura Ahramat curgea în apropiere de capitala Egiptului antic, Memphis. Brațul descoperit acum avea 65 de kilometri și a secat în urmă cu 4.200 de ani, în timpul unei secete care a durat 30 de ani. În timp, a fost acoperit de terenuri agricole și de nisipul din deșert. De altfel, datele colectate demonstrează că nivelul apei din acest braț scăzuse constant pe parcursul dinastiilor egiptene, înainte de secetă.

“Credem că ramura Ahramat a jucat un rol în construcția monumentelor, fiind folosită ca o cale navigabilă de transport pentru muncitori și materiale de construcție către siturile piramidelor”, scriu cercetătorii în lucrarea lor.

Cea mai cunoscută piramidă din complexul din Egipt este Marea Piramidă din Giza, numită și piramida lui Keops, trecută pe lista minunilor lumii antice și considerată timp de patru mii de ani cea mai înaltă clădire din lume. Aceasta a fost construită în jurul anului 2.500 î.Hr., cu aproximativ trei secole înainte ca brațul folosit pentru transportul materialelor de construcție să dispară. Autorii studiului mai arată că multe dintre piramide au căi de acces conectate la ramura dispărută a fluviului și este probabil să fi existat un șir de porturi de-a lungul malului, unde erau descărcate materialele de construcție.

Sursă alternativă: The Telegraph

Foto: Dan Breckwoldt | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday