Update: PravdaUA, care citează surse din serviciul de informații militar ucrainean (GUR) și din serviciul de securitate (SBU), transmite că în noaptea de 17 mai, drone ucrainene au lovit o serie de instalații militare rusești din Novorossisk și au atacat, de asemenea, și Sevastopolul. 

Acestea au detaliat că operațiunea a fost complexă și au fost utilizate atât drone navale cât și aeriene, fiind vizate și lovite nave ale Flotei Federației Ruse la Marea Neagră, aflate în baze, în special la Sevastopol și Novorossisk. Precizează că în timpul operațiunii au fost lovite și alte ținte, fără a detalia. 

Știrea inițială: Numeroase filmări postate pe rețelele de socializare, dar și in mediile ruse, par a arăta explozii puternice (circa 35) în portul Novorossisk, iar ministerul rus al Apărării vorbește de circa 44 de drone aeriene și opt drone navale. Alte peste 50 de drone ar fi atacat Crimeea ocupată, pentru a treia noapte consecutiv. Alte drone au atacat Belgorod și Kursk. În total, rușii vorbesc de 108 drone, într-unul dintre cele mai puternice atacuri ucrainene de până acum.

Deși rușii pretind (ca de obicei) că ar fi distrus toate dronele ucrainene, imaginile par a arăta daune semnificative aduse celui mai important port rusesc de la Marea Neagră, terminal important pentru exporturile de petroliere, dar și locul în care Flota Rusă a Mării Negre și-a adăpostit crucișătoarele și submarinele rămase, după ce s-a dovedit că acestea sunt vulnerabile în Crimeea.

De asemenea, cel puțin două drone par a fi lovit rafinăria Rosneft de la Tuapse, aflată în aceeași regiune.

Între timp, imagini din satelit arată că atacurile din zilele precedente asupra Crimeei au distrus la sol cel puțin trei avioane, dintre care două sunt Mig-31, de ultimă generație. Un al patrulea, probabil Mig-29, a fost avaroat. Acestea erau staționate pe aeroportul Belbek, de lângă Sevastopol. Comandamentul Ucrainean anunță oficial, vineri dimineața, că în ultimele 24 de ore a distrus două avioane ruse și un elicopter, dar nu este clar dacă este vorba de aceleași aparate, lovite, mai probabil, în noaptea de miercuri spre joi.

Anterior, imaginile postate chiar de ruși arătau că ucrainenii, care au utilizat rachete americane ATACMS, au reușit să lovească și radarele unor baterii antiaeriene S-400. Este posibil ca absența acestora să fi făcut posibilă și atacarea portului Novorossisk, vineri dimineața.

Sursă alternativă: PravdaUA

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday