Bacșișul pentru Fisc e ca prostituția pentru virgine…

11232005_10200706106530965_1489717652_o

de Moise Guran

Există un fel de pudibonderie în legătură cu bacşişul ăsta şi cu impozitarea lui, de parcă ne-am fi născut cu toţii ieri virgini în ţara noastră, nimeni n-ar fi lăsat niciodată 2-3 lei sau 10 lei unui vânzător sau la chelnăr şi, deci, nimenea n-ar şti cum să procedăm cu impozitarea bacşişului pe mai departe, că dacă n-am văzut, ce-i ăla?

Întrebat fiind de reporteri cum faci cu bacşişul când îţi vine pizza acasă, Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a improvizat şi a improvizat prost. Nu ştiu cât de trecut prin viaţă este ministrul ăsta, e prea nou ca să-l putem evalua într-un mod corect, dar, ca orice băiat de oraş, aşa cum şi mulţi jurnalişti sunt, habar nu are şi probabil n-a auzit în viaţa lui de faptul că există case de marcat portabile.novitus-mg1200

Sunt mici aşa, un pic mai mari decât un telefon deştept de care toată lumea are, dar na, nu e de bon-ton să te uiţi la rest şi, deci, de ce te-ar fi interesat până acum bonul fiscal, ca să vezi cum ţi-l scoate curierul atunci când îţi aduce la uşă o pizza sau corespondenţa.

Adevărul simplu despre impozitarea bacşişului, este că, aşa cum se întâmplă deseori în legislaţia noastră, autorităţile s-au scărpinat cu mâna dreapta la urechea stânga, peste cap. Nu au prevăzut nici faptul că bacşişul ţi-l scoate casa de marcat pe acelaşi bon cu consumaţia, nu au prevăzut nici faptul că bacşişul se scrie cu pixul pe acelaşi bon. La noi trebuia să fie mai complex, trebuia să fie alt bon fiscal.

Nu vi se pare totuşi că râdem deseori şi mult prea mult chiar de prostia noastră, fără să ne dăm seama de ce lucrurile sunt întotdeauna complicate, iar pentru că sunt complicate ne încurcăm în ele şi le facem, de regulă, şi mai complicate?

Că să-l lămuresc şi pe Ministrul de Finanţe şi pe deştepţii care au scris legislaţia de la Fisc, dar şi pe jurnaliştii care s-au amuzat foarte tare de ministru, fără poate să ştie nici ei că există case de marcat mobile, portabile, o să vă spun doar atât. Curierul are două variante – ori refuză bacşişul, ceea ce e de neam prost, ori nu mai vine cu bonul gata tipărit de la pizzerie, ci îl scoate la uşă după ce te întreabă dacă vrei să îi laşi bacşiş. E ruşine să întrebe asta? Dar ce, discuţiile despre bacşiş sunt discuţii despre sex, să ne rușinăm?

Şi când te gândeşti că exact cu telefoanele astea deştepte ar fi atât de simplu să legi utilajul care scoate bonul, de o casă de marcat centrală care rămâne la sediul firmei…

stiri verificate

Comentarii prin facebook

25 răspunsuri la Bacșișul pentru Fisc e ca prostituția pentru virgine…

 • gabi
  Mai 9, 2015 la ora 23:37

  De ce trebuie dat bacșiș?Celelalte meserii nu se fac cu bacșiș(vezi sudori,zidari,piloți).
  De ce o firma nu poate alege, sa avertizeze clientul că nu se acceptă bacșiș.Nu se simte nimeni jignit de „miluiala” numită bacșiș?
  De ce patronii nu plătesc angajații suficient,ca aceștia să refuze bacșișul?Acolo trebuie umblat ,la salariul minim pe economie.

  Răspunde
   
 • Annaconda
  Mai 8, 2015 la ora 16:48

  Va spun eu cum facem.. Vom proceda la fel ca și pana acum, dacă avem plăcerea de a lăsa un bacșiș îl voi baga frumos omului în buzunar și îl voi ruga insistent să lase casa de marcat în pace, și îl voi baga în origini, în gândul meu, bineînțeles, pe respectabilul domn ministru cu pricina împreună cu tot ANAF-ul domniei sale și cu ideile lor stupide care ne fac țara mai de bibicuș decât a ajuns deja. Pentru cei care nu cunosc cuvântul de mai sus.. va dați voi seama..

  Răspunde
   
 • Radu
  Mai 7, 2015 la ora 15:35

  Mai simplu de atat, telefonul inteligent poate fi folosit ca si casa de marcat cu ajutorul unor mici aparate ca cel de la square: https://squareup.com.

  Răspunde
   
 • m
  Mai 7, 2015 la ora 15:03

  iaca veni si OUG 8/2015 proaspat scoasa de la cuptor. Si ANAF o sa iesplice pe facebook cat de utila e 🙂
  Dar daca facem un pas in spate si rememoram toata treaba asta cu ANAF, rebranduire, infiltrare, goana bonului fiscal, girofaruri, PR pe facebook, legi urgente cu termene limita, actiuni in forta cu rezultate memorabile si tot pachetul… Ce vedem de fapt?

  Răspunde
   
 • m
  Mai 7, 2015 la ora 12:54

  Apai Moise, incet incet, ai inceput sa nu mai vezi barna din cauza paiului. Deci daca isi iau oamenii case de marcat mobile sa inteleg ca e totul ok, asta ii incurca si nu stiau.
  O masura tampita, cu o lege facuta pe genunchi, care nu va aduce mare lucru la buget, mareste birocratia si motivele pentru care firmele pot fi amendate. Primul e chiar asta cu notificarea in 5 zile lucratoare. Pe bune??? Ce fac cei care de ex lipseau din tara sau localitate sau pur si simplu nu au timp pentru ca fac mai multe munci si nu au o droaie de angajati sa alerge innebuniti la ANAF? Platesc amenda de 9000 RON? Adica aia micii, care fura statul la greu si din cauza carora tara e saraca si lucrurile merg prost…Cumva, undeva, ai pierdut ceva, Moise…

  Răspunde
   
 • Radu
  Mai 7, 2015 la ora 04:40

  E clar că d-l Teodorovoci e băiat de oraș, se vede de la o poștă că n-are experiență de teren… și nici cu imaginația nu stă teribil. Dar dacă e vorba de livrare din alt județ, cum procedăm??? De ex. eu am comandat pe net tricouri, cărți, electronice, mobilă, iar firma era din alt oraș… ce naiba, nu vede dincolo de vârful nasului? 🙂 Și – până la case de marcat portabile – există multe alte posibilități. V-o dau pe cea mai simpla, ca să nu mă întind: curierul primește un chitanțier înregistrat, dă chitanță pentru bacșiș, când se întoarce la firmă restituie chitanțierul casierului care emite bon fiscal pe baza chitanței și trimite o dovadă pe e-mail clientului. Simplu ca bună ziua. Dar de ce să nu ne complicăm cu binecunoscuta noastră birocrație? 🙂

  Răspunde
   
 • Co.Co.77
  Mai 7, 2015 la ora 00:10

  Subiectul este din principiu gresit !Baccisul este un fel de Ileana Cosanzeana si daca el ar trebuii sa existe ,de ce nu poate fi inclus in pretul respectiv, al produsului, serviciului, etc.

  Răspunde
   
 • ION
  Mai 6, 2015 la ora 23:08

  Ce ziceti de atacul la intimitate produs prin obligatia declararii banilor personali?
  Eu nu ma simt in siguranta daca seful, subalternii sau colegii mei stiu cati bani imi permit (sau nu) sa am la mine!
  Atentie: obligatia este a intregului personal care lucreaza in incinta unde se afla casa de marcat, nu doar pentru casier!

  Răspunde
   
 • Lucian
  Mai 6, 2015 la ora 18:16

  Bine, dar bacșișul nu este o formă de recunoaștere a unor servicii prestate exemplar? Adică persoana respectivă să facă o treabă mai bună decât cea pentru care este plătită să o facă? Căte persoane la care ați dat bacșis au făcut acest lucru? Și dacă nu au făcut mai mult, atunci de ce ne obișnuim în continuare să dăm bacșis pentru serviciu în general mediocru? Sau este acum un semn de bună creștere să dai bacșiș și șpagă pentru orice? Sau este o formă tacită de susținere a persoanelor cu venituri mici pe care în loc să le stimulăm să crească și să se dezvolte, le încurajăm ideea că li se cuvine să primească bani de la toată lumea, mai puțin de la angajatorul lor. Voi primiți vreodată bacșiș când luați salar?

  Răspunde
   
 • Alin
  Mai 6, 2015 la ora 18:11

  E clar ca nu au habar. Trebuie iesit in strada ca maimuta are mitraliera si iar apasa pe tragaci.

  Răspunde
   
 • ioana
  Mai 6, 2015 la ora 16:38

  Moise draga,tot ceea ce se intampla la noi eu o vad ca o ofensiva generalizata pentru controlul total al individului:
  1.Presedintele cheama la consultari partidele cu privire la legea securitatii cibernetice.-La pariu ca nu il duce mintea sa vada subterfigiile din acea lege si se va face un lobby puternic la consilieri ca sa isi tina gura….de servicii desigur..
  2.Cardul de sanatate: implementat rapdi si cu chinuri mari si umilinte din partea populatiei.Ca orice treaba facuta rapid in RO trebuie sa ne supunem si sa inghitim….Beneficiari:Tot serviciile care vor avea acces si la fisa medicala….pe care daca o corelam cu ceea ce mai primesc de la americani, conturi de email,…profile psiho automat intocmite fc de cautari, etc.
  3.Controlul banilor populatiei,inclusiv la nivel de bacsis….EI fura cu carul si no
  Ei trebuie sa declaram pana si bacsisul….
  Ar fi utila o analiza cu ceea ce se intampla comparativ cu alte tari.In Irlanda de exemplu lucrurile sint foarte simple si oamenii relaxati.Sist e bine pus la punct si nu intalnesti presiunea psihologica de la noi si birocratia care tot creste….E tot mai greu de suportat dominatia statului asupra noastra iar aici includ si furturile „alesilor” si pensiile speciale ale sparlamentarilor pe care tot noi le platim….

  Răspunde
   
 • ADI
  Mai 6, 2015 la ora 13:23

  CU BANII DAȚI REVOLUȚIONARILOR, PROTEJAȚII

  LUI PONTA ,S-AR PUTEA RENOVA UN SPITAL MARE IN

  FIECARE LUNA

  Răspunde
   
 • Daniel
  Mai 6, 2015 la ora 11:49

  Incompetenta clasei politice.

  Răspunde
   
 • Dă bacșișu că bag șișu
  Mai 6, 2015 la ora 10:16

  Da, e rușinos să ceri bacșiș. Tocmai acea întrebare face diferența între cineva care îți face un serviciu și cineva care cerșește… Plus, gestul își pierde valoarea. Să vă ilustrez. Nevastă-mea îmi zice să-i spun că o iubesc și că e frumoasă și eu îi zic de fiecare dată că dacă o fac la comandă gestul nu mai are nicio valoare. Să-mi dea pace să o fac spontan și din suflet, chiar dacă mai rar. No așa și cu bacșișul. Nu merge cu „Dă bacșișu că bag șișu”.

  Răspunde
   
 • Paul
  Mai 6, 2015 la ora 02:54

  Exista aplicatii pe telefoanele celulare care pot fi folosite pentru plati. Semnezi pe sticla ecranului si bonul iti este trimis electronic pe email. Cred ca poate fi mai ieftin decat un POS mobil si salvezi si hartie. Aplicatia prevede bacsisul si clientul poate decide pentru cat semneaza. Nici nu stiu ce isi mai bate lumea capul cu POS-uri, dar ie si ele acolo.

  Răspunde
   
  1. Radu
   Mai 7, 2015 la ora 04:53

   @Paul: Felicitări! M-am gândit și eu la asta, exact în aceeași formulă; e o idee foarte bună, însă nu uita că există locuri unde conexiunea de date mobile nu funcționează, de aceea m-am gândit că poate fi folosită ca alternativă metoda chitanței simple cu emitere ulterioară de bon fiscal și trimiterea unei dovezi pe e-mail, metodă pe care am descris-o în comentariul anterior.

   Răspunde
    
 • Stelian
  Mai 6, 2015 la ora 00:09

  Dar bacsisul nu este un dar, un cadou? UNde tragem linia dintre venit si cadou? Daca il cinstesti pe Vlad cu o bere e cadou sau venit pentru el?

  Răspunde
   
  1. m
   Mai 7, 2015 la ora 15:05

   Pai Vlad ar trebui sa fie dotat cu casa de marcat mobila si sa scoata prompt bon fiscal.

   Răspunde
    
 • Marian
  Mai 6, 2015 la ora 00:08

  Nenea asta Eugen Teodorovici are stofa de ministru, ce mai, mie mi-a castigat respectul deja.
  Solutia lui Moise e una buna si usor de implementat, stiu si eu asta si nici macar nu sunt in domeniu (restaurante, alimentar). Ideea e insa ca pe nimeni nu e interesat de solutii. Asta e ca amenzile ANAF-ului idolatrizat de Moise Guran. Aceasta idiotenie e doar inca o piesa din puzzlelul mizerabil care ia forma in aceste vremuri. Pentru mine e clar: trebuie bani la buger, acum! Nu conteaza ce se intampla peste 6 luni, 1 an, doi, acum trebuie adusi bani. Si atunci cum facem? Solutia cea mai simpla: cu frica. Masini cu girofare, vizibilitate maxima, controale peste controale, campanie media si mesaje ca cel in discutie aici, ca nici macar ciubucul de 2 lei nu va scapa netaxat si nedeclarat! Asa ca, dragi patroni, scoateti banii ca e nevoie la buget!

  Răspunde
   
 • Bacsisaru'
  Mai 5, 2015 la ora 23:50

  S-a gandit oare statul roman la faptul ca parte din incasari se pot evidentia ca bacsis in loc sa fie evidentiati ca serviciul prestat (in special pentru prestari servicii) devenind astfel bani ieftini, fara TVA si fara alte taxe la stat in afara de cei 3% sau 16%?

  Răspunde
   
  1. mircea
   Mai 6, 2015 la ora 19:02

   M-am gandit la acelasi lucru. E comic cat de simplu si legal poti face evaziune fiscala. In loc sa dai bon pentru bunuri sau servicii, eliberezi bon de bacsis.

   Răspunde
    
 • Bubalus
  Mai 5, 2015 la ora 23:42

  Cum in alte tari iti vine pizza la usa si o platesti cu cardul la pos portabil. Sau in bar nu-ti intinde nimeni bautura pana nu platesti si ti se emite bon fiscal. Si de regula fiecare ospatar are pos-ul portabil in buzunar.
  Dar ma rog, aste sunt tari unde si cand vine barca cu peste proaspat din larg, pescarul are pos sa poti plati cu cardul…

  Răspunde
   
 • osecunda
  Mai 5, 2015 la ora 23:37

  O secunda s-au pus legiuitorii in locul celor care citesc si chiar vor (s-au incearca) sa aplice legea emisa de ei? Ma refer la legea in general, caci la noi in tara sunt multe astfel de scapari de legi..parca ilogice, nu doar aceasta a bacsisului, nu doar aceasta a registrului personal… Suntem in era informatiei, ar tb sa scapam de registre..si alte nimicuri „mancatoare de timp”. Cred ca solutia este sa facem o adunare a economistilor si a juristlor care traiesc in aceasta tara dupa normele semilegilor emise si sa propunem legi viabile, cu continut real…fara fantasmagorii greu de aplicat. Un forum al dreptatii, al logicii (uneori ma intreb daca mai judec corect).
  Stimati conationali…vorba multa nu ajuta, faptele concrete DESIGUR!

  Răspunde
   
 • oSorin
  Mai 5, 2015 la ora 23:03

  Eu vad asa chestiunea cu chitantele – cineva imi vinde o marfa sau imi presteaza un serviciu. Garantul acestor operatiuni este statul in care traiesc eu si isi desfasoara operatiunile „interlocutorul”. Atunci cand nu sunt multumit de marfa/serviciu am dovada realizarii respectivei actiuni si pot apela la arbitrajul statului. Ca sa isi poata exercita acest arbitraj, statul are nevoie de aia 16% sau 3% pe cifra de afaceri, + TVA-ul cat o fi el. In cazul bacsisului nu are nici o resposabilitate, si, de aceea, nu trebuie sa il taxeze. Eu pot da bani oricui care trece pe langa mine, banii reprezinta proprietatea mea !

  Răspunde
   
 • Popescu
  Mai 5, 2015 la ora 22:39

  Mai bine platesc bacsisul in natura 🙂

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase