Dincolo de farfurie stau sute de mii de locuri de muncă

de Moise Guran

Victor Ponta a anunţat scăderea TVA-ului la alimente de la 1 iunie, până la nivelul de 9%. A fost o alegere pe care premierul nu a luat-o uşor, din ce ştiu eu, presiunea politică a fost pentru scăderea cotei generale. Este posibil ca întâlnirea cu Isărescu de ieri să fi fost determinantă.

Cât despre efecte… Văd că toată lumea s-a aruncat pe ieftinirea alimentelor, ca unic efect al acestei măsuri anunţate de Guvern, prea puţin reuşind să meargă mai departe în economie…

N-am avut prea des ocazia să îl laud pe Victor Ponta, şi nu ştiu sigur care au fost, până la urmă, argumentele ce l-au convins să meargă pe o scădere sectorială a TVA-ului, în locul unei embleme politice, aşa cum ar fi fost scăderea generală a cotei TVA de la 24 la 20%.

Bun, dincolo de asta, să ştiţi că România rămâne o ţară cu o populaţie preponderent ocupată în agricultură. Din păcate, cele aproape trei milioane de români care dau cu sapa nu mai fac decât 5% din PIB, nu mai fac nici cât cei 100 de mii de informaticieni. Şi asta pentru că agricultura ţării este nefiscalizată, nefiind fiscalizată nu atrage nici investiţii, iar dacă nu atrage investiţii, nu are cum să devină eficientă şi, deci, nu are cum să plătească salarii mai de Doamne-ajută.

De altfel, cei mai mulţi dintre românii care se ocupă cu agricultura nici nu sunt angajaţi, fie îşi cultivă o palmă de pământ, dar, pentru că fac asta în mod ineficient, nu reuşesc să se desprindă de un venit de subzistenţă, fie sunt pur şi simplu angajaţi sezonieri, cu ziua, pe timpul campaniilor agricole, iar în restul timpului trăiesc din ajutorul social.

blog-ponta-Acesta este tabloul în care România avea printre cele mai mari niveluri ale TVA-ului la alimente din UE, o adevărată ruşine naţională. Cota aia de 24% este cea care făcea diferenţa de preţuri, de fapt, între piaţă şi magazinul alimentar. Şi asta pentru că o reţea respectabilă nu cumpără alimente fără TVA.

Între producător şi magazin intervenea un intermediar care, pentru că în cele mai multe cazuri făcea evaziune fiscală, îşi făcea profitul exact din cele 24 de procente. Scăderea TVA-ului elimină, sau cel puţin pune pe alte baze, intermedierea comercială cu alimente.

Nu mai are sens să fii samsar nici în pieţe, căci în magazin legumele şi fructele se vor ieftini încât vor ajunge mai scumpe alea din pieţe, iar singurul sens al pieţelor va fi acela de a vinde legume de calitate, dar, evident, mai de calitate decât cele din magazin.

Nici nu vă imaginaţi ce efect uriaş va avea reducerea TVA-ului asupra locurilor de muncă din industria alimentară şi din agricultură, prin omorârea acestui flagel numit evaziune fiscală…

Se va iefitni mâncarea? Da, foarte probabil da, dar adevăratul efect pozitiv al acestei măsuri, pe care nici nu mai contează dacă Ponta l-a înţeles sau nu, este că, pe un orizont de câţiva ani, nu mulţi, va crea, probabil, câteva sute de mii de locuri de muncă legale. Este un pas uriaş, un pas pe care noi, consumatorii de la oraş, trebuie să-l vedem dincolo de propria farfurie.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

27 răspunsuri la Dincolo de farfurie stau sute de mii de locuri de muncă

 • Bogdan loan
  Aprilie 8, 2015 la ora 15:50

  1). Reducerea tva este o actiune haiduceasca care nu stimuleaza munca.ln rest e bine.
  2). Restituirea 100% a valorii tva 24% din facturile de consum energie si materii prime pentru a fi reinvestit stimuleaza munca,investitiile individuale si colective,intoarcerea romanilor acasa,imprumuturile din banci,toate preturile scad cu 24% nu cu 9%, bugetul incaseaza tva de 24% nu de 9%,..Comparati aceste argumente cu oferta guvetnului.Avem solutie dar si birocratie si ignoranta care se opune schimbarii. PACAT.

  Răspunde
   
 • Vulpescu Victor
  Aprilie 8, 2015 la ora 10:44

  Guvernul a aprobat scaderea TVA-ului la alimentele de baza de la 24% la 9%, incepand cu 1 iunie. Este o masura excelenta, cea mai buna masura fiscala luata vreodata in Romania, cu efecte pozitive in lant: a) cresterea puterii de cumparare pentru toti romanii, Romania fiind tara membra UE in care cea mai mare pondere a veniturilor unei familii se duce pe mancare, b) scaderea evaziunii fiscale si imbunatatirea colectarii la bugetul de stat, ce poate compensa diferenta generata de scaderea TVA-ului, c) stimularea producatorilor locali si a tinerilor fermieri ce vor sa intre pe piata, ceea ce va duce la o piata cu bariere de intrare mai mici, creandu-se astfel o competitie ce va imbunatati calitatea produselor agro-alimentare. Iata ca nu este nevoie de un guvern „de dreapta”, ci este nevoie de un guvern eficient si profesionist care este capabil sa diminueze fiscalitatea in punctele cele mai importante. Inca o data se demonstreaza ca nu conteaza ceea ce pretinzi ca esti, ci ceea ce demonstrezi ca faci. Iata ca un guvern asa-zis de stanga ia masuri liberale autentice de reducere a fiscalitatii, in vreme ce ex-guvernul mafiot PD-L-ist, care capusa statul prin toate institutiile statului, nu a stiut sa faca altceva decat sa taie salariile, pensiile, sa creasca TVA-ul si sa ia masuri pro-ciclice care au destabilizat si mai mult Romania. Daca pana si Moise Guran, un adversar declarat al guvernului Ponta, recunoaste ca este o masura economica buna, cred ca pana si carcotasii de serviciu vor trebui sa recunoasca.

  Răspunde
   
 • Daris
  Aprilie 8, 2015 la ora 10:42

  Acest articol pleaca de la premisa, desigur falsa, ca romanii sunt mai preocupati de scaderea TVA-ului la alimente decat de reducerea efectiva si reala a preturilor acestora si cresterea nivelului de trai.

  Daca hipermarketurile care domina piata romaneasca hotarasc ca preturile nu scad, poate sa scada TVA-ul si la ZERO ca e in zadar.

  Cand om vedea preturi mai mici la mancare cu 20% putem discuta, pana atunci ne agitam degeaba.

  Răspunde
   
  1. Vulpescu Victor
   Aprilie 8, 2015 la ora 11:33

   Ce spui tu se numeste cartel. Consiliul Concurentei sau cum se numeste cred ca ar trebui sa se ocupe de asta. In tot cazul, va fi greu sa mentii un cartel pe o piata asa mare si diversificata precum cea a produselor agro-alimentara. In foame de bani, vor exista producatori si distribuitori care vor scadea preturile ca sa atraga clienti. Piata ar trebui sa regleze de la sine aceste lucruri.

   Răspunde
    
 • dorel ala cu tirnacopu
  Aprilie 8, 2015 la ora 08:18

  uraaaaaaa… a inceput campania electorala… pontica e pe toate posturile cu zimbetul lui inconfundabil, vizibil faricit ca nu mai pierde 75% din timpul guvernarii cu dictatorul care nu-l lasa sa guverneze tarisoara… mai ales ca noul prezident este ocupat cu reconstructia hologramei prezidentiale… cu un parlament tariceano-zgonian beton, un avocat al poporului invizibil, un cna dupa chipul si asemanarea primului, niste institutii ale statului mulate pe banii publici si o opozitie amorfa, pesedeaua toxica va conduce multe cincinale destinele pensionarilor din romanica…

  Răspunde
   
 • dorel ala cu tirnacopu
  Aprilie 8, 2015 la ora 07:53

  in sfirsit, se intrevede luminita de la capatul tunelului… ce n-au reusit cei cinspe mii de specialisti, valurile de liberali care au reusit sa tina haturile carutei cu doua mirtoage costelive, dar cu biciul stingii lui ilici, se intrevede o bunastare liberala autentica in buzunarele rupte si cirpite ale rominilor mindri si ortodocsi… pupatori de moaste(gratis)… cu sprijinul uniunii nationale pt progresul lu oprea, generalul facut la apelu de noapte, guvernul cel mai cinstit din toate timpurile, de la burebista-n coace, condus de multi pregatitului prim ministru dublu v poante multe, va aduce bunastarea pe plaiurile mioritice… prin inchiderea tuturor buticurilor si vinzatorilor de spanac si urzici care se incapatineaza sa faca evaziune fiscala…

  Răspunde
   
 • Constantin
  Aprilie 8, 2015 la ora 07:33

  „întâlnirea cu Isărescu…” _ Concluzia articolului cu privire la efectele pozitive in economie ale scaderii TVA sunt, cred, cat se poate de corecte. Doar ca nu economistii, ori Guvernatorul au sfatuit pe dl Ponta sa aplice masurile de relaxare fiscala in trepte, ci consilierii politici. Ei au considerat ca afectele pozitive, inclusiv „in farfurie”, vor fi cel putin la fel de mari la inceputul anului viitor, cand o imbunatatire a imaginii guvernului si a coalitiei aflate la putere, al carui exponent principal este dl Ponta, va fi un sprijin important in alegeri. Calcul politic, deci, NU economic.

  Răspunde
   
 • dobrescu
  Aprilie 8, 2015 la ora 05:02

  Am o indoiala in ceea ce priveste aceasta scadere de TVA la alimnete, si ma refer la cele din import, care, inca odata, vor mai castiga teren in fata celor autohtone, mai ales ca, devenim o piata mai interesanta pentru exportatorii din zona, concomitent cu embargoul aplicat URSS. Vom vedea.

  Răspunde
   
  1. Vulpescu Victor
   Aprilie 8, 2015 la ora 11:35

   Romanul de fel e suspicios, neincrezator, carcotas, plin de indoieli, plangacios, negativist, pesimist, non-altruist samd. Zi-ne ceva nou!

   Răspunde
    
 • Marian
  Aprilie 7, 2015 la ora 22:33

  Agricultura de subzistenta se datoreaza masurilor inexistente pt agricutura, stim cu totii ca de exemplu canalele de irigatie au fost abandonate, subventiile sunt cele mai mici din Europa pt motorina, iar la APIA daca nu dai banu nu ti se aproba dosaru. Taranu roman nu are educatie in agronomie, financiara sau antreprenoriala, (ca majoritatea romanilor dealtfel) face niste calcule asa per sezon , vede cum si ce mai planteaza vecinu si spera macar sa scoata un 20% profit, sa isi trimita copilu la liceu. Schimbarea mentalitatilor de la coumism la capitalims nu se face peste noapte si fara ajutor extern.

  Răspunde
   
 • kkciosuldelahamangia
  Aprilie 7, 2015 la ora 22:18

  daca reducerea se intampla doar pe hartie ca si la paine, m-ai bine sa lase tva asa cum este acum.

  Răspunde
   
 • ferencz
  Aprilie 7, 2015 la ora 20:46

  ma bucur pentru reducerea TVA-ului la alimente, si cred ca este benefica pentru economie. Este o masura sociala in primul rind, dar si de sprijin pt. agricultura si industria alimentara. In vremuri ca acestea, cand tiparnitele tiparesc la maxim, este intelept sa iti asiguri o anumita stabilitate in domeniul agricol. Chiar ma bucur…

  Răspunde
   
 • Maracine Dumitru
  Aprilie 7, 2015 la ora 20:42

  Personal consider,sincronizarea actiunilor din partea BNR -Guvern .o manevra pozitiva de sustinere a economiei ,nodul este urmatorul Relansare consumurilor in general ,prioritar industria alimentara . Relaxarea financiara promisa de BNR merge in aceasta directie ,relansarea inflatiei ,banii bagati in sistemul bancar au un mod de a ajunge si ajuta economia reala ,singurul defect ,au sa creasca simtitor IMPORTUL DE ALIMENTE .care duc la crestera deficitului ,trebuie sa exportam mai mult decat importam.

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Aprilie 8, 2015 la ora 07:38

   Prin cresterea competitivitatii alimentelor autohtone, ele vor fi preferate de consumatori in defavoarea celor din import. Raman cateva materii prime din industria alimentara, pentru care oferta producatorilor romani nu indeplineste cerintele de calitate. Spre exemplu, anumite sortimente de faina, desi productia romanesca de grau este relativ buna din punct de vedere cantitativ.

   Răspunde
    
 • ion
  Aprilie 7, 2015 la ora 20:31

  nu cred ca se va ieftini ceva .asa s a intiplat si cu piinea .sunt locuri unde iei piinea si cu 1 leu . deci ce s a ieftinit ?

  Răspunde
   
 • Sotir Gabriel
  Aprilie 7, 2015 la ora 19:55

  Cred că altul este interesul economic.Unde păstrează guvernul banii excedentari?La Banca Naționala.Daca sunt prea mulți ,rezultă scăderea Robor,creșterea cursului valutelor.Altă întrebare am eu.Când scade impozitul pe banii munciți din greu de milioane de români.Atunci să vezi relansare economica.De ce nu introduce guvernul zeciuiala de pe vremea domnitorilor,că era mai cinstită.

  Răspunde
   
 • revelare@yahoo.com
  Aprilie 7, 2015 la ora 19:34

  Sau astfel spus, pt cei care văd o măsură bună luată de cel mai cinstit, cel mai competent guvern: ce a ieșit bine din tot ce a apucat ponta să promită ?

  Răspunde
   
 • revelare@yahoo.com
  Aprilie 7, 2015 la ora 19:32

  Măsura asta bruscă va avea aceleași efecte ca și bonusurile la salariu pt orice, care se dădeau pe vremea lui Tăriceanu… Chef mare o vreme și apoi… ?
  Câtă vreme nu se va combate corupția și evaziune fiscală, acestea vor exist chiar și la TVA de 9%

  Răspunde
   
 • Dan
  Aprilie 7, 2015 la ora 19:32

  Un mare fas.
  MAi nenea MOISE Guran, tu chiar nu intelegi ca taranul nu are timp sa stea in piata sa piarda timpul cu 2 babe care cumpara 3 rosii.
  Inevitabil marfa va trece printr-un intermediar.
  Motivele sunt simle:
  – Taranul trebuie sa aibe familie numeroasa
  – trebuie masina (cel putin duba sau ceva mai mare)
  – trebuie vanzator, chiar 2 ca te mai duci la baie mai dormi, mai schimbi hainele, mai faci baie, mai asezi marfa, speli etc.
  – taxele mari pe care le percep administratiile pietelor.
  – chirie(loc de dormit)
  – taxe la stat, carti de munca etc………..
  – acordul primarului,
  – spaga pentru administratori piete, politie locala
  – Apoi intra concurenta, acel intermediar, care a fost la vecinu si a cumparat cu 30 de bani mai ieftin si care vinde sub pretul marelui taran producator.(de ce? SIMPLU. TAranul destept produce mult si vinde mai ieftin ca vecinu, ca sa nu plateasca toate prostile enuntate mai sus)
  Asa ca aceasta masura este doar un fas in vant, cum a fost si la panificatii.
  Daca scad preturile eu va donez 1.000.000 lei.
  Daca eu am 4 membri ai familiei, nu ma calific, daca familia are vreo 5-6-7-8 poate sa iasa ceva si sa reziste pe piata.
  Dar sa faca investitii si alte exchibitii, este o gluma.

  Produc 500 tone de varza, faceti calcul cu 1 leu vandut. Si vandut cu 0,8lei.
  La pepeni la fel.
  Plus ca cel din piata poate arunca si din marfa.
  Pe cand taranul care vinde la intermediar, nu are nici o pierdere, ca dupa ce a luat banii nu-l mai doare capul.
  O zi buna.

  Răspunde
   
  1. Sergiu
   Aprilie 8, 2015 la ora 12:45

   Subscriu. Mai este un motiv pentru aceasta ieftinire, dar nu insist.

   Răspunde
    
 • DA! Este o sansa data producatorilor agricoli autohtoni!
  Aprilie 7, 2015 la ora 19:23

  Rpet: PRODUCATORILOR, dar celor mari!

  Răspunde
   
 • pop alin
  Aprilie 7, 2015 la ora 18:10

  Sunt producator agricol , platitor de TVA. In urma acestei masuri toata productia vanduta o sa fie fiscalizata. Sa platesti din incasari 9% e ceva suportabil, platesti dar macar dormi linistit, cu 24% eram la un pas de faliment din cauza concurentei neloiale ale celor care imortau fara sa plateasca TVA. Cea mai buna masura luata de un guvern in Romania.
  Repet , cea mai buna masura luata pana acu de un guvern in Romania. Va garantez ca impactul bugetar va fi mult mult mai mic decat se estimeaza la acest moemnt.

  Răspunde
   
 • MN
  Aprilie 7, 2015 la ora 18:03

  Este clar cea mai buna decizie economica a guvenului Ponta de pana acum. Impactul social va fi foarte mare pentru pensionari si alte categorii defavorizate, pentru oamenii care au zi de zi de ales intre medicamente si alimente (de exemplu). Asta inseamna sa fii socialist la urma urmei. O masura economica valorand in jur de 2-4% pt PSD la alegerile urmatoare cred eu.

  Daca Ponta are un merit, este ca asculta, asimileaza si intelege implicatiile masurilor economice propuse de oamenii sai, sau cel putin incearca sa faca asta. Nici un alt premier nu a facut asta pana acum (totusi nu sunt un fan sau un votant Ponta, tin sa precizez).

  Asta inseamna sa revii la normalitate economica, sa nu fii sufocat de preturi si sa devii competitiv ca tara si implicit ca societate.

  Iar impactul controalelor ANAF cred personal ca este urias. Eu nu imi aduc aminte sa nu fi primit bon fiscal in ultima perioada, chiar si pentru o paine. Sa speram ca aceste controale nu vor fi doar ceva ciclic, dupa cum chiar Dvs dle Guran credeti ca ar fi cazul de obicei in Romania.

  Răspunde
   
 • Dorin Cojocaru
  Aprilie 7, 2015 la ora 17:50

  Stimate domnule Moise Guran,
  asa de pragmatic ai punctat in acest articol incat imi vine sa-l trimit direct la Ministerul de Finante!!
  Ma bucur ca dupa o lupta ( reala ) cu factorii de decizie din guvern si parlament s-a obtinut reducerea TVA!! Incepusem sa cred ca suntem un grup de nebuni care nu intelegem mecanismul de piata…dar vad ca suntem de aceasi baricada.. Da, sunt unul din cei care trimiteau scrisori deschise si faceau poteci la ministere pentru reducerea TVA.
  Dar sa dam Cezarului ce este al Cezarului: fara Daniel Constantin nu am fi reusit!

  Răspunde
   
  1. Sergiu
   Aprilie 8, 2015 la ora 13:15

   Pragmatic ar fi fost acum 8 ani. Acum este publicitate. TVA-ul scazut favorizeaza produsele de import, care vor fi mai ieftine decat produsele din piata. Masura are sanse sa anuleze micii producatori autohtoni. Tema de gandire: numiti 1 segment al productiei romanesti care a rezistat concurentei externe altfel decat ocupand o nisa extrem de ingusta.

   Răspunde
    
 • alin timis
  Aprilie 7, 2015 la ora 17:34

  Moise, nu te-am crezut atat de naiv! Mai iei in serios un astfel de guvern?

  Răspunde
   
  1. Murphy
   Aprilie 8, 2015 la ora 00:10

   @Alin: ma dezgustau postacii, dar acum incep sa ma enerveze, deci fii atent ce scrii, postacule!

   Răspunde
    
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase