Se caută ministru de Finanţe. Dar care finanţe?

de Moise Guran

S-a eliberat un post la ministerul de Finanţe şi, nicio mirare, nu se găsesc doritori pentru el. Zic nicio mirare, pentru că la stat sunt în acest moment 10 mii de joburi pe care nu le vrea nimeni, aşa că, de ce ar fi mai interesant postul de ministru de Finanţe, decât oricare alt post din administraţie? Fără şpagă… viaţa e pustiu.

blog 16 martie

Pornind de la ideea unui ascultător intrat prin telefon la România în Direct, m-am apucat să verific exact care a fost cel mai longeviv ministru de Finanţe din ultimii cincisprezece ani.

De fapt, se poate vorbi despre un singur ministru de Finanţe în adevăratul sens al cuvântului – Mihai Tănăsescu, cel care a condus finanţele României în perioada Guvernului Năstase. Patru ani. În perioada respectivă Tănăsescu a pregătit şi implementat o complexă reforma fiscală, una de factură socialistă ce-i drept, cea privind impozitul pe venitul global.

Cu excepţia trecerii la cota unică în 2005 (un proces infinit mai simplu) în România nu s-au mai făcut decât creşteri de taxe, şi dacă astea s-ar putea numi reforme fiscale, eu mă predau.

De la finalul anului 2004 şi până în zilele noastre nimeni nu a condus acest minister mai mult de un an şi jumătate. De fapt au fost doar doi miniştri care au stat acolo mai mult de un singur an – Gheorghe Ialomiţeanu în perioada guvernului Boc (cea în care a crescut şi TVA-ul, ministrul de Finanţe fiind de fapt FMI) iar, mai recent, în Guvernul Ponta, Daniel Chiţoiu, cel care nu a fost propriu-zis ministru de Finanţe, ci, mai degrabă, un ministru al Fiscului, asta pentru că de buget s-a ocupat Liviu Voinea. În zece ani am avut zece miniştri de Finanţe, dintre care opt au stat pe funcţia respectivă doar câteva luni.

Probabil premierul Victor Ponta are dreptate atunci când spune că un ministru de Finanţe trebuie să fie un tip kamikaze. Dacă nu are suficientă autoritate politică, îl vor calcă pe cap baronii partidelor, dacă nu are suficientă autoritate tehnică, îl vor măcelari jurnaliştii şi mediul de afaceri, iar dacă nu va avea suficientă personalitate, atunci îl vor face praf cu toţii.

Genul acesta de personaj petrece cel puţin 10 ore pe zi, cel mai des şi în weekend, în ministerul său. Are un salariu de 1000 şi ceva de euro, ceea ce contrastează puternic cu fişa postului pe care v-am expus-o mai sus. Asta pentru că un tip cu atâtea calităţi îşi va găsi lejer un serviciu de cinci ori sau de 10 ori mai bine plătit.

Trecând însă peste toate aceste caracteristici, trebuie să remarcăm cu toţii că volatilitatea personajelor numite în importanta funcţie de ministru de Finanţe nu poate fi pur şi simplu fără legătură cu halul în care au ajuns finanţele publice româneşti. Trebuie să recunoşteam cu toţii oameni buni, trăim într-o ţară în care taxele sunt atât de mari şi atât de opţionale, încât taxe mai plătesc foarte puţini.

Când mai aud că nu ştiu ce specialişti mai zic aia sau ailaltă despre Codul Fiscal, mă apucă şi râsul … La naiba! Halul în care se află finanţele ţării noastre arată că noi nu avem specialişti. Iar dacă mai sunt, ei nu vor accepta să se înjure cu un Nicuşor Constantinescu sau să fie făcuţi ţăndări pe la TV de câte un reporter care nu ştie exact nici cum se deduce TVA-ul.

De aici şi greutatea de a face un pas înapoi, după atâţia ani în care toţi aceşti voiajori n-au făcut decât să crească taxele drept orice politică fiscală, de aici şi incapacitatea politicienilor, indiferent de partide, de a înţelege importanţa funcţiei de ministru de Finanţe. Nu e vorba doar de unul care le aprobă lor banii pe care îi cheltuiesc pe la primarii şi ministere, este vorba despre un om care are nevoie de o viziune, de curaj, de responsabilitate, de autoritate şi, deci, de tot sprijinul politic din lume.

Revenind la discuţia de la România în Direct, concluzia ei logică, şi oarecum firească, este că halul în care arată finanţele publice din România le obligă pe partide să se înţeleagă asupra unui specialist (apolitic sau nu), care să rămână ministru de Finanţe pe toată perioada implementării reformei ce va fi discutată în Parlament. Adică vreo cinci ani de aici înainte.

Altfel spus, Ponta ar face bine să se înţeleagă cu liberalii şi, împreună, să predea această sensibilă jucărie numită Banul Public, înapoi societăţii, căci jucăria lor se face din taxele noastre. Şi s-a cam stricat sărăcuţa.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

24 răspunsuri la Se caută ministru de Finanţe. Dar care finanţe?

 • sorin1
  Martie 17, 2015 la ora 17:10

  Kamicaze…ca și cum o elită neutră politic de la Consiliul Fiscal l-ar face de râs…
  Sau…mai ști?!

  Răspunde
   
 • Cris
  Martie 17, 2015 la ora 16:15

  Cand vezi atatia escroci guvernamentali cu bratari metalice la maini nu poti sa nu-ti amintesti ca ei au furat din banii constituiti in urma „masurilor dure dar necesare” implementate de alde Boc si ceata de destoinici (Pogea, Ialomiteanu, Vladescu, etc) care s-au perindat pe la Ministerul de Finante.

  Faptul ca, in timpul Guvernului Ponta, aberatiile fiscale introduse in lege de Boc nu numai ca nu au fost eradicate ci s-au amplificat indica clar legaturile acestuia cu Mafia transpartinica care nu numai ca conduce tara dar si face grosul evaziunii fiscale in Romania. Practic tot prostii (platitorii cinstiti) au avut de scos mai multi bani din buzunar in urma majorarilor aberante de taxe care au caracterizat perioada 2012-2014.

  In tot acest timp, in care romanii de rand isi mancau practic de sub unghie, facand rabata major la subzistenta, escrocii au tzepuit zeci de milioane de euro fiecare, sume colosale cu care s-ar fi putut reabilita zeci de scoli si de spitale…

  Răspunde
   
 • Ovidiu
  Martie 17, 2015 la ora 14:32

  Mai oamnei buni, in special Moise, intrucat vad ca gresesti destul de des in acest sen, va rog din suflet sa nu mai spuneti „TVA-ul”, deoarece TVA este o taxa, deci un substantiv de genul feminim. Adaugarea articoului hotrat „ul” nu este corecta. Se spune TVA deductibila, TVA colectata, nu TVA-ul deductibil sau TVA-ul colectat.
  Multumiri.

  Răspunde
   
  1. Ovidiu
   Martie 17, 2015 la ora 14:33

   Scuze pentru erorile din text: oameni si sens.

   Răspunde
    
 • Roxana I.
  Martie 17, 2015 la ora 12:42

  E un minister dificil (nu stiu daca e cel mai dificil – insa e cu siguranta unul dintre cele mai dificile), e normal sa nu fie prea mare inghesuiala peontru acest job. E foarte greu sa gasesti un profesionist foarte bun si cu calitatile necesare (nu numai profesiopnale, dar si umane, de caracter si personalitate etc.etc.) pentru acest post.
  Mie imi pare rau pentru fostul ministru, parea destul de implicat si pus fapte mari, asa cum imi pare rau si pentru fosta ministra (nu-i mai ziceti ”Garlic”- cum faceti de obicei – ca nu-i frumos :)) care – dincolo de unele mici ”balbe” datorate si varstei tinere (poate) a venit cu cateva idei si masuri interesante… Sper sa apara acel superprofesionist (de preferinta tehnocrat, independent sau apolitic) care sa fie agreat atat de putere, cat si de opozitie, si de public, si de specialisti, si de presa etc. etc. – ar fi situatia ideala… Insa (personal) am sperat la fel si cu conducerea SRI-ului si cu alte conduceri de institutii si am sperat cam degeaba – vom vedea ce va fi…

  PS: nu cred ca unii dintre specialistii din locurile caldute de la BNR, ASF sau alte locuri interesante (unii dintre ei plecati de la Finante) sa se gandeasca la o astfel de varianta si sa doreasaca sa munceasca ”pentru patrie si comunitate” intr-un minister atat de solicitant si stresant…

  O zi excelenta si interesanta tuturor.

  Răspunde
   
  1. Roxana I.
   Martie 17, 2015 la ora 12:43

   scuze pt. greselile din cauya vitezei 🙂

   Răspunde
    
 • Cris
  Martie 17, 2015 la ora 12:38

  Clinket de catuse:

  Darius Valcov – cel care ne arata pana mai deunazi calea izbavirii fiscale prin achitarea de taxe babane, unele din ele chiar forfetare

  Horia Georgescu – ia te uite bai nene, cine era pastorul integritatii morale a demnitarilor publici.

  Răspunde
   
 • Vasile
  Martie 17, 2015 la ora 11:54

  Asta este deja perseverentza in necunoastere sau dezinformare intentionata dle Guran. Nu Gheorghe Ialomiteanu a marit TVA-ul ci Sebastian Vladescu.
  Oare cine era ministru in vara lui 2010 ?

  http://www.mfinante.ro/istoricul.html?pagina=acasa

  Răspunde
   
  1. Vasile
   Martie 17, 2015 la ora 11:56

   Dar confuzia este scuzabila , amandoi fiind la fel de „competenti”

   Răspunde
    
 • Arsenie Boca
  Martie 17, 2015 la ora 11:50

  @MOISE
  Daca tot s-a ivit prilejul, acum e momentul sa-ti arati adevaratul patriotism (renuntarea la 9.000 de euro din cei zece mii pe care ii faci acum pe la tv, pe blog si pe la europa fm) si sa-ti arati adevarata competenta : ia tu taurul de coarne , caci de pe margine e usor sa chibitezi ! Ce zici, ai sange in instalatie ?

  Răspunde
   
  1. Kalmar
   Martie 17, 2015 la ora 17:40

   Comunismul traieste!

   Răspunde
    
  2. Rom
   Martie 17, 2015 la ora 23:00

   162,000 CAD anual inainte de taxe? Fiecare procent la taxare ar insemna 1,620 CAD anual, adica 5,300 lei, cam 5 salarii minime anual. In Romania poti persifla un ministru, fara sa te dai jos din pat. In Canada un programator poate pierde aceasta slujba numai pentru ca atrecut pe usa in fata superiorului.

   Răspunde
    
 • Cris
  Martie 17, 2015 la ora 11:48

  Nu vad nicio justiificare pentru care taxele sa fie la niveluri asa de mari intr-o tara infecta si profund inapoiata din toate punctele de vedere precum Romania.

  Un viitor ministru de Finante trebuie sa reduca drastic toate taxele si sa introduca neimpozitarea oricarui venit pana in 2000 de lei pe luna, deoarece acesta reprezinta subzistenta.

  Orice cod fiscal care nu cuprinde scaderi drastice de taxe este o mascarada la care nimeni nu mai pune botul.

  Răspunde
   
 • Mihail Stefano
  Martie 17, 2015 la ora 09:56

  Domnule Guran, după cum știm cu toții, Ministrul de Finanțe ar trebui să vină din coaliție. Adică fie de la PSD, fie de la PC, UNPR sau PLR.

  Candidați ideali (conform fișei postului din articol) nu sunt în acest partide. Iar eu nu prea văd deschidere din partea lui Victor Ponta să numească un tehnocrat la conducerea Ministerului.

  Peștele de la cap se împute.

  Răspunde
   
 • Cris
  Martie 17, 2015 la ora 07:22

  De cand cu escrocul de Blejnar, a devenit clar pentru toata lumea ca, in Romania, impozitele nerusinat de mari prevazute de Codul Fiscal sunt colectate de o gasca de infractori, de interlopi care numai spre binele tarii nu le colecteaza.

  Din acest sistem face parte si Darius Valcov, spagar cu state vechi la Primaria Slatina care, vrand sa se asigure ca, in viitor, va avea suficiente fonduri de spaga in bugetele locale a umflat taxele locale la nivele incredibile in noul Cod Fiscal – varianta 2015.

  Cum sa ai conformare voluntara de plata in Romania cand impozitele sunt fixate si colectate de niste interlopi ????

  Răspunde
   
 • victor crin
  Martie 17, 2015 la ora 07:17

  Moise, vrei să-i iei locul lui Pătraru? Doua dispozitive acuplate? Care din ele trebuie lubrefiat? Ceasul că-i mai mic? Ai fost haios…folosește atentionarea cu 15 ani. Emisiune buna, tine-o tot așa!

  Răspunde
   
 • cineva
  Martie 16, 2015 la ora 22:17

  il propun pe MOISE GURAN ministru de finante

  Răspunde
   
 • Cris
  Martie 16, 2015 la ora 20:24

  Cine a administrat la viata lui o firma mica (SRL, PFA) si stie un pic de contabilitate, a aflat de mult ca din punct de vedere fiscal, Romania e o TZEAPA de proportii cosmice.

  In primul rand, ca si mica afacere, daca n-ai contracte cu primaria, ai parte de o piata saraca, iobaga, care nu are bani nici de mancare, deci mari marje de profit nu vei avea.. Nici nu e nevoie, statul te impoziteaza direct la venituri, iar daca nu ai o marja de profit de minim 35% pierzi bani ca popa… pentru ca ai cheltuieli REALE de functionare, pe care nu poti sa le deduci…

  As mai continua aceasta poveste despre sereleuri dar am obosit, mi-e pur si simplu scarba de tot ce inseamna Minster de Finante, ANAF, Garda, Antifruda Fiscala si alti tzepari care stau cu japca la drumul mare.

  Un ministru de finante daca nu e impostor, trebuie sa stie, in primul si in primul rand, care e cash-flow-ul la o mica afacere si sa inteleaga foarte clar care e pragul de rentabilitate sub care orice firma moare.

  In afara de Florin Georgescu, toti impostorii care s-au perindat pe la Finante, habar n-au de aceste lucruri… gandesc totul global, din pod. Iar rezultatele se vad.

  Răspunde
   
  1. Rom
   Martie 17, 2015 la ora 22:48

   Florin Georgescu, inca un nume…

   Răspunde
    
 • Kristina
  Martie 16, 2015 la ora 20:03

  L-am urmarit aseara la b1 TV,cu mare atentie pe Victor Ponta si printre altele,
  afirma la un momentdat ca: „nu prea ai pe cine sa mai pui la minister ca daca vine DNA_ul si gaseste ceva in trecutul lui…”
  sau ..”daca l-as aduce iar pe Florin Georgescu,care de altfel este foarte bun,ganditi-va ca omul nu ar accepta din punct de vedere finanaciar(pierde mult din venitul lunar actual)…”
  asa ca 🙂
  ori vor da cu banul ori vor numi pe criterii zodiacale urmatorul domn ministru de finante 🙂
  pentru ei e tot una,pentru mine e cat se poate de grava situatia.
  NISTE INCONSTIENTI,RUPTI DE REALITATE DECID VIATA MEA SI A COPIILOR MEI,
  deci ce ne facem?
  dam banii la stat ,taxe si impozite progresiv crescatoare cu ochii inchisi ,in continuare?
  CUI?
  PENTRU CE?
  CA DE 25 DE ANI TOT ASTA SE FACE:prostii muncesc si hotii stau sus ,lucrand de zor „legi”. din care sa stranga biruri pentru spagi si averi colosale facute peste noapte din venituri de „bugetari”

  Răspunde
   
  1. Rom
   Martie 17, 2015 la ora 22:45

   Daca ati avea candidati sa se multumesca cu salariul mediu pe tara, deci sa fie interesati sa-si majoreze venitul ministerial sau prezidential odata cu venitul poporului, l-ati sustine cu toata hotarirea si energia?

   Răspunde
    
 • Tudor
  Martie 16, 2015 la ora 19:59

  „pentru că la stat sunt în acest moment 10 mii de joburi pe care nu le vrea nimeni”

  vre-un link ceva sau iarasi petarde ?

  Răspunde
   
 • dorel ala cu tirnacopu
  Martie 16, 2015 la ora 19:27

  daca tot nu pleaca galacticu… la dna, s-o aduca pe domnisoara garlic napoi… ma ofeream eu, danu stiu ce-i ala MTO…

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase