Alegeri cruciale pentru Republica Moldova

rise Usatii arma

de Moise Guran

Săptămâna aceasta, Comisia Electorală de la Chişinău a scos de pe listele electorale partidul Patria al lui Renato Usatîi, un aventurier plătit de ruşi ca să aducă arme şi să pregătească o rebeliune la Chişinău, în cazul în care proeuropenii vor câştiga alegerile de duminică.

V-am povestit, mai prin vară, de faptul că ruşii finanţează cumpărarea la bucată a primarilor din Republica Moldova, astfel încât la alegerile din toamnă, ţara vecină să schimbe direcţia Europa cu o alta spre Moscova. Ăsta era planul A.

Dovedit cu finanţarea rusească, Usatâi a fost descalificat, scos din cursa electorală, dar ceea ce mă îngrijorează, cu adevărat, este zâmbetul acestuia şi satisfacţia ce i se putea citi pe faţă după verdictul Comisiei Electorale de la Chişinău.

Rise Project şi presa de la Chişinău au dezvăluit planul de destabilizare al Republicii Moldova după ziua de duminică. Singura şansă a acestei ţări este un vot masiv împotriva comuniştilor şi a socialiştilor, partidele care, împreună, au acum cam 40% din voturi.

Din păcate, forţele pro-europene nu sunt nici ele unite şi nu înţeleg nici pericolul, nici momentul istoric. Cu adevărat important nu este, nici cine va fi premier, nici cine va fi preşedinte, cu adevărat important este ca Moldova să rămână pe traiectoria europeană şi, cu ajutorul României, să facă paşi repezi spre bunăstare şi integrare. Până nu va fi membru deplin al UE şi al NATO nimeni, nici măcar România, nu va putea să garanteze cetăţenilor Republicii Moldova, nici pacea, nici ieşirea din sărăcie.

rise ChisinauOricum, Bucureştiul şi Chişinăul trebuie să păstreze deschise canalele de colaborare în toate cazurile, căci, indiferent de rezultatul alegerilor, moldovenii rămân parte a poporului nostru şi, deci, va trebui să-i ajutăm şi dacă ne înjură, aşa cum făcea sinistrul Voronin, în vreme ce România trimitea ajutoare alimentare unei Moldove afectată grav de secetă.

Sângele apă nu se face, să nu uităm asta!

stiri verificate

Comentarii prin facebook

36 răspunsuri la Alegeri cruciale pentru Republica Moldova

 • roxana
  Decembrie 6, 2014 la ora 12:34

  Totul a fost bine si s-a terminat cu bine, cumva. 🙂

  Răspunde
   
 • saba
  Decembrie 4, 2014 la ora 02:38

  In plina strada, gituit si sufocat in plina strada de 5 politisti newyorkwzi. Videotaped, discuta, n-avea nici o intentie sa se lupte. A lasat 3 copii si o sotie. Nici nu mai cred ca este ceva de spus. America nu mai este „America”. Obama: „this is american problem”, si astazi un nou „mare juriu” absolva de orice invinuire un politist alb care l-a strangulat si sufocat mortal pe un negru (fara intentia de a lupta) – in plina zi, in plina strada, in NewYork, 5 politisti au tabarit pe negru (pe video camera), l-au adus jos, omul a strigat ga nu mai poate respira, si l-au privit cum nu mai misca. Astazi, 3 decembrie, acuma in NewYork mare manifestatie de protest. Obama, a apucat sa spuna „toata lumea trebuie tratate egal”, dar se pare ca este prea slab in fata celor din spatele lui – vor fi miscari masive:” No justice, no peace” sau „I’m not imune/I love this tune”. De cind cu ferguson, pe FB au fost blocate articole si cazurile au ajuns la Curtea Suprema – „free spech on FB”. Tot in FB: „A Congressional communications director (Elizabeth Lauten) resigned today after making disparaging comments about Sasha and Malia Obama on Facebook,” – asta a fost de fapt un atac direct asupra presedintelui.
  Stanford minte la preturile benzinei. La 1-2 dec 2014: Canada/Ottawa 0.88 USD (nu 1.00 USD), America/NY 2.65 USD, Romania 1.81 USD (nu 1.58USD). Altfel ar fi parut ca in Romania este mai ieftin decit in Austria, Germania sau Franta. Totusi in Canada este un dolar canadian, iar in america este 2.65 USD – asta-i de-a dreptul curios.

  Răspunde
   
 • saba
  Decembrie 4, 2014 la ora 02:38

  (B)
  Ce am scris la punctul (A), le-am avut mereu in minte si imi mai scapau pe ici pe colo. Ce m-a determinat la aceste rinduri, sunt evenimentele internationale care vor afecta si Romania si pe romanii de pretutindeni. Nu ma voi referi specific la proteste, care sunt o manifestare fireasca a nemultumirilor popoarelor, care sunt o reactie in incercarea de a schimba ceva in bine. O situatie care nu va mai merge mult dar care nu trenuie sa atinga „culmea”.
  Ma voi referi la ceia ce inteleg ca sunt cauzele, cauzele reale, ale acestor proteste.Se vorbeste de discriminare, de nationalism, de saracie.Toate acestea se inglobeaza, cumva, in ce se numeste „globalizare” sau „unificare” carora li se opun „independenta” sau „autonomia”. Dar totul, absolut totul, are o radacina unica: dorinta de dominare, dorinta controlului universal, care de fapt duce la imbogatirea citorva pe seama celor multi. Sunt si evenimente care, probabil, au trecut neobservate si la acestea doua ma voi referi (nu la Ferguson, nu Scotia, nu Catalania, nu ISIS, nu Ucraina, nu Moldova sau Ardeal) si voi incerca sa le dau interpretarea in intelesul meu.
  > Vizita Papei in Turcia.
  Parintele catolicismului intr-o puternica tara musulmana. Istoria pomeneste de cruciati care, cica, vor sa crestinizeze. Mai recent, de colonisti care colonizeaza. Si actual, industria avansata care democratizeaza. Marile imperii de ieri care au disparut si marile unificari de astazi care vor dispare, va spune ceva? Papa motiveaza vizita cu niste crestini refugiati in Turcia. Inaltator, dar putin credibil.Desi Turcia i-a facut o primire cu fast si cu toate onorurile, presrdintele Turciei si-a manifestat nemultumirea – a spus ca nu-i va mai vorbi lui Obama.probabil ca Papa a incercat sa medieze intrarea Turciei in razboiul „sfint” contra lumii arabe (pentru moment ISIS)), dar pe urma „ca aliat” si contra Rusiei. Dorinta de dominare a catolicismului si a imperialismului se leaga si cu atuala criza a pretului petro;u;ui (mai jos de 70$/baril nu mai exista profit: oil price will hurt only high-cost segments of industry, oil price will climb due the impredictible long-term increase in demand, we’ll never run out of oil but find substances to replece it) care afecteaza economiile dpdv energetic. A urmat vizita lui Putin la Ankara: mai mult gaz pentru Turcia (chiar o teava suplimentara), ajutor in industria nucleara, alianta in problemele din Orientul Mijlociu. Qatar este unul din cei doi furnizori care nu este afectat de pretul petrolului (fiind vorba de zacaminte proaspat deschise). Pentru unii nimic nou, dar am amintit pentru cei care cunosc mai bine celelalte detalii.
  > XFEL sau X-ray Free Electron Laser.
  Este un proiect devenit international, la nivel european (ESFRI). Participa 12 tari (Denmark, France, Germany, Hungary, Italy, Poland, Russia, Slovakia, Spain, Sweden and Switzerland, recent s-a adaugat si China). Cercetarile sau procuparile dateaza din 1923. Se pare ca au fost initiate de germania, iar prin jurul lui 1945 a inceput colaborarea cu rusii, si mai prin zilele noastre au fost co-optate institutii nationale de cercetari specializate al altor tari. Americanii au o arma de data recenta (pe baza Cefel – Cerenkov free electron laser, care fiind o faza incipienta – 2007- a avut unele neajunsuri), pe care au si exersat-o in apele Golfului persic contra unor barcute militare la mica distanta. Rusii si americanii au in curs un proiect de cercetare pentru utilizarea FEL contra tumorilor canceroase. Dar XFEL este, totusi , nou pentru multi. Chiar un pic secret.Nici pe internet nu se explica prea multe, mai ales (eu nu am gasit) la ce foloseste. FEL a devenit public de prin 2007. Laserul de la Magurele, nu cred ca este capabil sa distruga o barcuta, dar se spune ca poate fi folosit contra tumorilor canceroase – daca-i asa, ce fac rusii si americanii impreuna? Din 2011, XFEL, in plus de raze X. a inceput sa foloseasca tehnica cimpurilor electro-magnetice (EMF in care rusii se pricep, se pare cel mai bine) la filtrarea electonilor (keep wiggling till trapping) propulsati sau generati de un inel accelerator plin cu .. legaturi magnetica. ma scuzati, ma pricep la geofizica, cunosc citeceva despre cimpul magnetic terestru, am invatat despte cimpuri electro-magnetice, dar aici cu XFEL, daca nu am acces la explicatii, ramin la nivel tare popular. Nu am audiat nici recenta (2014) conferinta de informare a participantilor. Se pare ca faza de cercetare preliminara este spre sfirsite si urmeaza faza experimentala si probabil aplicativa. Motiv pentru care au inceput lucrarile de constructie si amenajare a tunelului (2.1 km) plus alte lucrari subterane adiacente (1.3 km) si alta cladiri la suprafata (Hamburg, Germania).
  De fapt de ce s-au asociat 12 tari? Finantarea a 1.5 bilioane euro (initial au fost numai 900 milioane, 75% suportat de germania)? – Deci NU. Colaborarea stiintifica? – Probabil. Importanta? – Aproape sigur. Deci de ce este important? Se trece foarte usor peste importanta in aplicatii in biologie, chimie, medicina, geologie si nimic despre armament. Cu ocazia asta mi-am amintit, acel „chip” despre care vorbeam la inchisori de tip modern, se numeste „implant cerebral” – CI. „Government Technology to Read Your Thoughts and Implant New Ones: Some of the countries involved in such programmes include USA, UK, Spain, Germany and France. Recently, the National Security Agency (NSA) of the US has developed a very efficient method of controlling the human brain. This technology is called Remote Neural Monitoring (RNM) and is expected to revolutionise crime detection and investigation.” Chestia asta cu XFEL are implicatii europene mai puternice decit orice politica sau alianta militara, fara a semnifica dominatie.
  South stream este o tava in care interesul european este mai mare decit al rusilor. Europa este pe drum ce unificare cu Rusia, China si India (ca sa vorbim numai de spatiul dintre cele trei oceane) – nu-i vorba de UE ci despre relatii liber consimtite. Oare cind Romania se va considera perte a ACESTEI Europe?
  Si ca sa inchei, voi vorbi despre nationalism – foarte popular, mai ales in perioade de stagnari economice, premergatoare unor crize, inclusiv cele politice. Urasc politica. motiv pentru care nici nu am vorbit despre ea pina acuma. cel putin asa sper.
  In America unii vorbesc despre KKK, care n-are legatura cu americani de origine germana , iar in germania (si in alta teri germanice sau cu influenta germanica, cum ar fi Lituania si ucraina) unii vorbesc de arieni. Foarte multi conecteaza subiectul, arian, cu nazismul. Dar cei de astazi, care sustin nationalismul „arienal”, separa in mod politicos teoria rasei superioare (nazism) de teoria rasei pure (care se pare ca va duce la repatrierea ne-co-nationalilor… de pretutindeni, inclusiv republicanii americani doresc acest lucru – in America si Canada au dovedit-o prin sprijinirea nationalistilor ucraineni in UN. Sa mai spun ca Lituania sprijina Ucraina cu armament? Ati auzit de „hateful building” – cladiri apartinind Bsei Navale americane din insula Coronado, San Diego? Sunt construite in 1960 si vazute din satelit arata ca „swastika shaped”. In Suedia sunt magazine in care se vind obiecte cu simboluri naziste
  Eu nu sunt nazist, desi in tinerete am avut perul blond, si mai am si astazi ochii albastri. Cu inaltimea mai este loc de discutii. Dar sunt nationalist cu … multipla cetetenie.. In sensul ca nu vad posibila, omeneste vorbind, asimilarea sau amestecul unui popor cu altul. In momente grele, cind este nevoie de unire, popoarele sunt foarte usor invrajbite/dezbinate. Ca intotdeauna vor exista grupari de invrajbitori/atitatori/provocatori interesati, nu mai discut. Mereu repet, insa, ca poporul trebuie sa fie unit, sa aibe un tel prinsipal comun, si abia pe urma dorinte personale sau de grup (profesional, etnic, social). Am pomenit de etnie. Unde, aici la nationalism? Da, dragii mei!!! Nu am nimic, dar chiar nimic contra minoritatilor conlocuitoare (care nu inseamna „traitoare” sau „vietuitoare”) clasice – care s-au obisnuit cu noi si noi cu ele, de generatii (adica nu de una, de doua, ca asta-i deja cam axagerat).
  Care sunt aceste minoritati clasice in Romania? Maghiari, sasi, sirbi, bulgari, ucraineni, rusi, polonezi, evrei, turci, tatari, macedoneni (poate sa mai fi scapat citva). Dar nu arabi sau chinezi sau italieni sau americani (de exemplu). Pe tigani, carora mai nou li se spune romi (sau aud ca ei au dorit asta si nu inteleg), nu-i consider minoritate , ci romani. Cu obiceiuri aparte, dar sunt multi care au demonstrat ca pot trai si altfel.Nu i-a adus nimeni si nu au venit de nicaieri (desi seamana cu indienii asa cum ungurii seamana cu finlandezii sau mongolii). Il putem banui pe Traian (nu Basescu)dar nu-i sigur.

  Răspunde
   
 • saba
  Decembrie 4, 2014 la ora 02:37

  (A)
  Ce incerc sa spun si am si facut-o mai direct, mai pe ocolite, dar probabil ca nu pina la capat. Este o inertie, care se explica prin teama si nesiguranta, neintelegerea exacta a situatiei, dar si prin rezultatul manipularilor din cercurile interesatilor la beneficieri emediate (revenirea economiei este un proces mult prea lung pentru unii si asta mascheaza primii pasi, grei de altfel, ce trebuie facuti).
  Aceasta inertie trebuie, totusi, depasita pentru ca nu exista alta cale spre ceia ce vrea fiecare din majoritate (adica 75%). Desi fiecare stie ce vrea, in felul sau strict personal, cred ca este necesara clarificarea telului general, al prioritatilor comune. Acesta trebuie sa constituie primul pas in motivarea urmatorilor pasi.
  se pune multa patima in prinderea, condamnarea si, recent, in asigurarea detentiilor. Este tematica cea mai la indemina a interesatilor imediati pentru ca este cea mai atractiva (omeneste vorbind, fiecare vrea sa se razbune) prin usurinta ei: dupa ce esti canalizat, atitat, nu-ti ramine decit sa asisti la spectacol si sa bati din palme. Si mai departe? Admitind (deci nu este nici o garantie ca nu vor aparea noi candidati la condamnari) ca au intrat cu totii la pirnaie si ca nu vor mai iesi pina la moarte, ba mai mult, admitind ca tot ce au furat si cu ce au pagubit poporul „nevinovat”, sa va intoarce la pagubas (presupun ca la buget) si va intra in circuitul economic normal, intreb: se ocupa intre timp cineva de acest „circuit economic normal”? Si daca acest „circuit” va anihila sau va face sa dispara toate conditiile sau cauzele care sa avantajeze sau sa genereze actiunile antisociaele (ale hotilor, coruptilor, dar si ale sistemului existent), nu este mai firesc sa se inceapa cu reglementarea acestui ‘circut”? Sau cel putin sa nu fie uitat, sa se mearga si cu el in paralel cu „facutul dreptatii”?
  Totul poate si trebuie facut legal si fara varsare de singe. Dar pentru asta trebuie construita si asigurata legalitatea. refacerea Constitutiei este piatra de temelie a reformelor necesare, in administratia de stat, in sistemul justitial si politenesc, in sistemul financiar si bancar, in sanatate si educatie, si mai ales in constiinta poporului.
  Pina la economie, societatea romaneasca este prabusita si trebuie refacuta, mai intii. Aratati-mi o singura persoana, in sfera publica (politica sau mass-media) a Romaniiei de astazi, care isi pune aceste probleme, sa le rezolve, sa le duca la bun sfirsit.
  Iar o sa vina citiva sa spuna ca scriu balade (sau idiotenii) si poate ca vor avea dreptate. Pentru ca nu scriu lucruri care nu se stiu, scriu lucruri la care nu se gindeste nimeni si este pacat de prezent si de viitor.Timpul merge si ne va tiri pe toti intr-o directie sau alta, dar sigur unde nimeni nu doreste.

  Răspunde
   
 • Eugen Sfichi
  Decembrie 3, 2014 la ora 11:20

  Dle Moise Guran, aţi afirmat la tv1 că pe 27 martie 1918 Sfatul Ţării ar fi votat unirea cu România cu 54% şi că aşa se scrie istoria. Dle Guran, istoria s-a scris altfel. Unirea a fost votată cu 86 de voturi pentru, 36 de abţineri şi numai 3 voturi împotrivă. Abţinerea nu înseamnă vot împotrivă. Şi chiar dacă aţi considera-o vot împotrivă, obţineţi peste 60% voturi pentru unire. Grupul minoritarilor, cu excepţia polonezilor a declarat chiar la începutul şedinţei că se abţine, nu că votează contra.
  Citez din documentul vremii:
  „În numele poporului Basarabiei, Sfatul Ţării declară: Republica Democratică Moldovenească (Basarabia) în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunăre, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani, din trupul vechii Moldove. În puterea dreptului istoric şi dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-şi hotărască soarta lor de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu mama ei România.
  Trăiască unirea Basarabiei cu România de-a pururi şi totdeauna!
  Preşedintele Sfatului Ţării, Ion Inculeţ; Vice-preşedinte, Pantelimon Halippa; Secretarul Sfatului Ţării I. Buzdugan”

  Răspunde
   
 • saba
  Decembrie 3, 2014 la ora 01:55

  “ruşii finanţează cumpărarea la bucată a primarilor din Republica Moldova … Oricum, Bucureştiul şi Chişinăul trebuie să păstreze deschise canalele de colaborare în toate cazurile”.
  Daca UE va mai pilpii o bucata de vreme, pina se va stinge, si considerind ca in aceasta perioada de timp RM intra in UE – Romania ce are de cistigat? Ca asta reintregire nu este si dupa ce suna stingerea RM se intoarce de unde a plecat.
  De fapt, interesul este sa nu ia rusii sau sa ia romanii? Chestia cu “canalele de colaborare” nu-mi spune chiar nimic, iar “in toate cazurile” imi ia respiratia.
  Treaba este ca Johannis nu da o ceapa degerata nici pe o varianta nici pe alta – tot ce vrea el este sa iasa la pensie prezidentiala cit mai linistit. Oare cita chirie ia pe cele 6 casute? Sa vezi ca o sa mareasca chiriiile – puneti-va pe cumparat case de inchiriat.

  Răspunde
   
 • Cris
  Decembrie 2, 2014 la ora 15:07

  Cum bine spune CTP-ul, Ziua Nationala a Romaniei a fost pe 16 noiembrie cand lumea a votat masiv impotriva impostorilor, arogantilor si mincinosilor care se credeeau, deja, pe cai mari. Atunci s-a vazut adevaratul sentiment national nu in zile simbolice cu steguletze, fasole si defilari. Sentimentul national se vede in fapte concrete nu in stereotipuri si clisee de comportament.

  E vremea faptelor… Nimeni nu mai pune botul la vrajeala…

  Răspunde
   
 • Cris
  Decembrie 2, 2014 la ora 15:05

  Cum bine spune CTP-ul, Ziua Nationala a Romaniei a fost pe 16 octombrie cand lumea a votat masiv impotriva impostorilor, arogantilor si mincinosilor care se credeeau, deja, pe cai mari. Atunci s-a vazut adevaratul sentiment national nu in zile simbolice cu steguletze, fasole si defilari. Sentimentul national se vede in fapte concrete nu in stereotipuri si clisee de comportament.

  E vremea faptelor… Nimeni nu mai pune botul la vrajeala…

  Răspunde
   
 • Time Team
  Decembrie 2, 2014 la ora 10:14

  Culoarea politica a republicii Moldova e clara,
  cu aproape 5 procente a comunistilor reformatori (care nu au intrat in parlament),
  si cu voturile ”patria” care au fost majoritatea din cele anulate fiind scos din cursa electorala..dar aparea totusi pe buletinele de vot.
  cu transnistria care nu prea a votat.
  cu limita cam fragila de 5 locuri parlamentare castigate in plus de proeuropeni.

  Ce nu mi-e clar este cam cat reprezinta aproximativ in procente voturile anulate, dar dau o cautare.

  Răspunde
   
  1. Time Team
   Decembrie 2, 2014 la ora 10:26

   ..sau 9 fotolii in plus?..asa mai merge

   Răspunde
    
   1. Time Team
    Decembrie 2, 2014 la ora 10:32

    ..acum degeaba latra rusii, daca Putin voia ca moldovenii din rusia sa voteze, le dadea foi de drum gratuite si doua zile de munca platite.

    Răspunde
     
 • anca
  Decembrie 2, 2014 la ora 01:05

  @un turist,felicitari,un raspuns obiectiv si la obiect.Nu intereseaza pe nimeni de „fericirea RM”decat interesul celor care-i conduc pe Obama si Joe.

  Răspunde
   
 • Regia si Montajul
  Decembrie 1, 2014 la ora 21:36

  cand este vb de foarte multi bani situatia nu mai poate fi normala ?

  Răspunde
   
 • Cris
  Decembrie 1, 2014 la ora 19:25

  Presa romaneasca are datoria morala sa puna umarul la decesul politic a lui Victor Ponta – un personaj penibil care a cheltuit o carutza de bani publici, in acest an, pentru satisfacerea unui orgoliu personal de a ajunge Presedintele Romanei. Nu numai ca nu s-a intamplat dar Victor Ponta va ajunge la aceeasi latrina a istoriei ca si Traian Basescu – un alt „destoinic” nevrednic de functia pe care a ocupat-o 10 ani.

  Cred ca e timpul unei reconstructii politice de amploare care sa excluda definitiv toate personajele sinistre ceare au nenorocit aceasta tara in ultimii ani.

  De 1 decembrie romanul e mai concentrat pe steguletze, defilari si fasole moka decat pe faptul ca suntem cea mai nenorocita tara din UE, ca mancarea are TVA 24% si ca veniturile romanilor au ramas la nivele jenante.

  E timpul sa apuna si discutia cu Republica Moldova, o tichie de margaritar (sau de spini) pentru care nu suntem pregatiti de nicio culoare dar de care ne tot place sa discutam, in timp ce molfaim guma.

  Răspunde
   
 • unu analfabetul
  Decembrie 1, 2014 la ora 15:31

  Oricum UE nu ofera nimic Moldovei. Moldova este doar o alta colonie, cu este si ROMANIA.
  NATO ii ofera MOLDOVEI, o zona TAMPON, intre RUSIA si UE.
  Ce avantaje are UE, forta de munca instruita, gata de munca si piata de desfacere.
  Moldova ca si Romania trebuie sa-si faca intai curatenie singure in curte, apoi sa aibe pretentii sa mearga cu UE.
  Uniunea a incercat si cu ROMANIA sa o traga dupa ei, dar romanii se vand pe o paine.
  DUPA 25 de ani de la lovitura de stat din 1989 si revolutia de la TIMISOARA, ROMANIA, trage tot cu neocomunistii si nu doreste sa schimbe ceva si sa mearga spre EUROPA.
  DNA, condus de UE, incearca sa ne aduca pe calea cea buna, dar romanii tot cu spaga, minciuna hotia si altele o promoveaza. Sau ca doctorii, nu m cerut eu, ei mi-au oferit. RUSINE. Ca luati salariu domnilor doctori, renuntati la salariu daca luati spaga.
  La BRUTAR nu ii da-i 2 lei in plus ca-ti aduce paine calda la ora 6.

  La 1457 cand America nici nu era pe harta, ne cam inchinam la TURCI.
  Apoi ne-am inchinat la GERMANI, apoi la RUSI, ACUM ne inchinam la AMERICANI.
  COLONIE AM FOST, SUMTEM si CRED CA VOM RAMANE.TOT ZONA TAMPON AM RAMAS.

  Răspunde
   
 • Cris
  Decembrie 1, 2014 la ora 09:16

  Romania nu poate fi, in nicun caz, un exmplu de bunastare economica sau civilizatie europeana pentru Moldova. E doar in capul nostru…

  Răspunde
   
 • andrei
  Decembrie 1, 2014 la ora 00:34

  ” Până nu va fi membru deplin al UE şi al NATO nimeni, nici măcar România, nu va putea să garanteze cetăţenilor Republicii Moldova, nici pacea, nici ieşirea din sărăcie.” Ha ha ha, Romania nici pe ea nu se poate scoate din saracie, ce sa scoata Molodova din saracie. Iar UE se pare ca nici ea nu ne-a scos din saracie. E chiar comica afirmatia. Chiar daca estul aduce teroare, sa vinzi gogonele ca vestul aduce prosperitate, e o prostie.

  Răspunde
   
 • Time Team
  Noiembrie 30, 2014 la ora 23:10

  ..Dupa cum vad la ora 23.00, moldovenii au votat cu rusii, nu inteleg cum 25 de ani de prosperitate cu rusii in coasta nu le-a ajuns.
  Dar poate sunt eu rautacios..si ma insel.

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Decembrie 1, 2014 la ora 01:26

   Au votat surprinzator, la fel ca romanii. PSRM creditat cu 6% a obtinut aproape 30%. Decisiv a fost tot votul diasporei, la fel ca in Romania, multi moldoveni aflandu-se la munca in strainatate. Disapora din Rusia. A functiont acelasi mecanism, doar ca rezultatul a fost altul, pentru ca cei care l-au pus in miscare au fost altii. In fond, interesul Moscovei pentru Moldova este mai mare decat interesul Occidentului. O dovada la indemana este faptul ca angajamentul Rusiei de a-si retrage trupele din transnistria dureaza de 15 de ani (OSCE 1999), dar nimeni din Vest nu-i aminteste, ca sa nu-l supere pe Putin. Aprpps, la 1 decembrie 1991 a avut loc referendumul pentru separarea Transnistriei.

   Răspunde
    
  2. Constantin
   Decembrie 1, 2014 la ora 08:14

   Si, apoi, conteaza ce iese la numaratoare. Caci, iata, pe masura ce se numara voturile, tot asemanator cu Romania, rezultatele sondajelor si exitpoll-urilor sunt contrazise, iar partidele proeuropene devin castigatoare. Ar trebui sa ne bucuram, nu-i asa?! Si tot asemanator romanilor, moldovenii probabil au asteptari mari pentru care exista riscul sa ramana neimplinite. Spre exemplu, dl Iohannis a lasat sa se inteleaga ca se va mai gandi in privinta numirii in functia de sef al cancelariei a d-lui Mihalache. Nu s-a pronuntat inca ferm. Poate ca se mai gandeste si la alegerea d-lui C Marinescu, in domeniul economic, a d-lui Scutaru la aparare si a d-nei I Huiu pe probleme politice, cea care critica cu vehementa si manie proletara pe d-nii T Ungureanu si M Cartarescu, dar spunea despre dl. A Nastase ” Este un om puternic, unul care nu a vrut să accepte umilința și încălcarea demnității. Și este un om pe care-l respect”. Si poate reninta la dumnealor, ca sa nu insele sperantele romanilor care l-au votat si pentru a-si respecta promisiunile fata de ei.

   Răspunde
    
 • Cris
  Noiembrie 30, 2014 la ora 23:09

  Rezultatele alegerilor din Moldova confirma foamea, saracia si promiscuitatea din aceasta periferie de Europa (care include si Romania). Esecul european si pro-atlantic e clar ! Nu mai exista cale de intoarcere.

  Răspunde
   
 • Cris
  Noiembrie 30, 2014 la ora 22:27

  Pun pariu pe ce vreti voi ca daca ii puneti pe Obama sau pe Joe Biden sa caute Romania sau Moldova pe harta lumii nu se descurca, fara ca asistentii de la Casa Alba sa le puna o pionieza colorata pe harta, drept reper…

  Răspunde
   
  1. saba
   Decembrie 3, 2014 la ora 02:01

   Nustiu de Jony dar Obama are Master la Moscova -este de presupus ca stie ceva mai mult despre Europa decit alt amercan.

   Răspunde
    
 • Kristina
  Noiembrie 30, 2014 la ora 19:17

  Nu cred ca trebuie ignorata o secunda inteligenta,tactica si diplomatia lui Putin.
  Nimeni nu zice ca trebuie sa admiram capitalismul rusesc,
  insa cand vine vorba despre diplomatie e musai a lua in serios interesele partii potrivnice.
  Or Republica Moldova reprezinta o miza la ora actuala,fara doar si poate pentru rusi.
  A incercat saptamana trecuta la Digi Tv ,domnul Hurezeanu sa ingane ceva in acest sens ,dar prea vag,relativ…pt.o problema spinoasa
  vom trai si vom vedea.

  Răspunde
   
  1. un turist
   Noiembrie 30, 2014 la ora 20:13

   Kristina:In afara de unele vinuri bune R.Moldova nu are nimic de oferit si din punct de vedere economic pentru Putin nu este interesanta.Daca era mai mult de luat cred ca Putin facea treaba toate nu numai Crimmea inainte de a se aprinde focul cu Ucraina.Dorinta de NATO nu este a Moldovenilor ci al USA cu vasalii ei. Cum am mai spus Joe a spus ca Romania este un partener strategic bun al USA fara a aminti de economic,politic…la fel este si cu Bulgaria.R Moldova si celelalte state est europene. Cu ce a fost ajutata Romania pina in prezent in afara de obligatia sa cumpere armament si impingerea catre FMI?????Credeti serios ca se poate spune de aparare strategica cu vreo citeva avioane de mina a doua care ca pret se vede serios in bugetul statului.Vrem Moldova sa ne apropiem de Rusia si asta de cine este comandata????

   Răspunde
    
   1. Kristina
    Decembrie 2, 2014 la ora 20:54

    „Vocea Rusiei” intareste spusele dv.
    ASA E .
    Statutul Romaniei ramane in viziunea multora acela de colonie americana.
    De alfel,apropiata vizita(vacanta)a noului nostru presedinte in USA , se confirma.

    din pacate :
    „mai toate apele curg la vale..”
    asa si presedintii mai intai la vest 🙂 🙂

    Răspunde
     
 • Regia si Montajul
  Noiembrie 30, 2014 la ora 14:15

  greseala in alimentatia romanilor este ca se mananca intre ei !
  .. si foarte interesant ce s-a spus astazi in Biserica: ,,..sunt oameni in televiziune care fac ceea ce dracul nu mai poate face ! .. si as vrea sa dau nume.., dar nu este locul potrivit ! .. sunt oameni foarte sus pusi in lumea aceasta care nu vor sa mai asculte de Hristos si atunci ei devin niste antihristi.., niste luptatori impotriva lui Dumnezeu ! ..sunt crestini care pentru un blind de ,,linte,, dat gratis de ziua nationala a Romaniei ( se referea la carne ) isi vand sufletul.. uitand de fapt ca suntem in Postul Nasterii Domnului Dumnezeului si Mantuitorului Nostru Iisus Hristos ! ..,,
  nu pot retine exact tot cuvantul preotului, dar ideile principale le-am spus.

  Răspunde
   
 • Cris
  Noiembrie 30, 2014 la ora 14:06

  Cand in Romania salariul mediu va fi de 1000 de euro si TVA-ul la mancare va fi de 9%, putem discuta de Republica Moldova. Pana atunci Romania e o alta tara africana, pe harta, alaturi de Republica Moldova, diferenta dintre ele fiind gradul de saracie lucie, inaccpetabil pentru secolul 21.

  Amin!

  Răspunde
   
 • Pingback: Alegeri cruciale în Republica Moldova: Drumul spre UE vs. cel spre Rusia - Ziarul Profit
 • Anca
  Noiembrie 30, 2014 la ora 01:39

  Eu am sperat la o minune la alegerile noastre si am primit-o.
  Sper intr-una si pt alegerile din Moldova!

  Răspunde
   
 • Cris
  Noiembrie 29, 2014 la ora 23:15

  Cu cat ma uit mai mult la Victor Ponta, dupa alegeri, cu atat cred mai mult ca votul nu a fost suficient. Acest personaj trebuie ajutat sa moara politic, pentru ca optiunea de vot sa fie completa. Nu mai merge cu jumatati de masura.

  Răspunde
   
  1. saba
   Decembrie 3, 2014 la ora 01:46

   Omoriti-l, ca vad ca sunteti pus pe fapte mari. dar pina nu terminati tot guvernul si pe parlamentari sa nu va opriti – din partea mea, nu le trimit nici o floricica. Intrebarea este cel care a cistigat din negative, cite parale face?
   De fapt ce vreau sa spun, este ca nu conteaza cine conduce, ci sa se lase condus de un popor care stie ce vrea. De exemplu, am mai intrebat si mai intreb, ce prioritati sugerati economiei romanesti, in situatia in care se gaseste?

   Răspunde
    
 • Cris
  Noiembrie 29, 2014 la ora 21:41

  Romania e praf ca tara, ca economie. Degeaba ne tot incordam muschii cu Moldova, ca suntem zero barat la fapte. Moldovenii isi vor hotari singuri soarta..

  Răspunde
   
  1. saba
   Noiembrie 30, 2014 la ora 02:53

   Dupa cum vedeti mai jos, Romania nu o duce bine dar ar putea sa devina praf daca continua tot asa. Despre RM, saraca, ea este prafulet. Daca are ghinion sa intre in UE (si probabil ca mititica cum este, au sa o inghita mai usor (unde s-a pierdut miia se pierde si suta), nu va fi altceva decit un avanpost militar. Uitati-va la Germania, dupa reintregire (a fost si este greu, dar n-ar fi fost prima economie europeana daca ar fi fost mai mititica. Chiar credeti ca reintregirea Romaniei i-ar face rau? Eu sunt convins ca UE n-ar mai jongla pe romani la fel de usor. Si asta atirna foarte greu cind este vorba de refacerea economiei. Asta este un exemplu de urmat.

   Răspunde
    
 • Marian Androne
  Noiembrie 29, 2014 la ora 19:14

  Daca eram Polonia, puteam fi exemplu moldovenilor. Astazi politica inseamna economie. Restul sunt lozinci pioneresti…

  Răspunde
   
  1. saba
   Noiembrie 30, 2014 la ora 02:34

   Hai sa vedem, pentru Romania (Polonia) si voi folosi informatii europene:
   > PIB/cap 2014 8,874$ (13,436$)
   > venitul minim anual 2014 30.7% PIB/cap = 2,274$ (45.9% PIB/cap = 6,184$); ceva imi spune ca acel 3,211$ care apare la romani este nitel umflat.
   > crestere PIB din 2014 2% (3%) la 2015 2.4% (2.8%)
   > cresterea inflatiei din 2014 1.5% (0.2%) la 2015 2.1% (1.1%)
   crestere somaj din 2014 7.0% (9.5%) la 2015 6.9% (9.3%)
   > datorie externa 2014 $92.958 mld ($326 mld); Romania a redus de la $132.1 mld din 2012.
   > Balanta externa din 2014 -1.2% (-2.0%) la 2015 -1.4% (-2.4%)
   Romania are balanta pozitiva cu Germania, Franta si Italia. Negativa cu Rusia si Ungaria.
   Polonia are balanta pozitiva cu Franta si UK. Negativa cu Germania, Rusia, Italia si Olanda.
   Deci Polonia arata mai bine la PIB si la venit, mai rau la inflatie si somaj, si urit la balanta externa. De aia ii lauda pe ei, imprumutati-va pina va ia dracu. Si la balanta comerciala stau mai rau, mai mult import decit export, chiar daca la sectoare economice stam cam la fel.
   Atunci care este exemplul polonezilor? Sau va luati dupa lozincile west-europene? Sau credeti ca degeaba tineretul polonez se redicalizeaza puternic spre dreapta – nationalist german? Tot ce nu stiu sa spun mai exact este daca venitul acela minim nu o fi si mai minim considerind preturile (nu stiu cum stau ei cu benzina, dar la gaz platesc cu 100$ mai mult decit romanii la i000 mc, si cumpara de la rusi de doua ori mai mult decit romanii).

   Răspunde
    
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase