Cel mai greu job din România

Basescu Iohannis

de Moise Guran

Am promis să nu fiu foarte critic cu preşedintele României, Klaus Iohannis, o perioadă în care acesta se va acomoda cu noua funcţie. Conjunctura generală pare a fi, însă, una de derută. Şi nici noul preşedinte nu pare foarte clarificat, aşa că m-am gândit să-i amintesc eu ceva despre un lucru bine făcut.

Klaus Iohannis a avut o a doua ieşire din această săptămână, una în care s-a prezentat ca fiind co-preşedintele PNL, încă. Dacă ar fi după mine, domnul Iohannis ar trebui să depună jurământul imediat după validarea alegerilor de către Curtea Constituţională, adică săptămâna aceasta.

Preşedintele în funcţie, Traian Băsescu, a mai interpretat încă o dată Constituţia, considerând că mandatul său se încheie pe 21 decembrie. De fapt, Constituţia spune că mandatul preşedintelui este de cinci ani şi că încetează la depunerea jurământului de către noul preşedinte. Rezultă logic că dl. Iohannis va depunde jurmântul pe 21 decembrie la ora 23.59, ca să aibă domnul Băsescu cinci ani bătuţi pe muche, iar la ora zero a zilei de 22 decembrie să nu rămână ţara cumva fără preşedinte vreo cinci minute…

Nu contează, să admitem această interpretare literală a Constituţiei.

Vă spuneam că aş fi preferat ca dl. Iohannis să depună imediat jurământul pentru că simt nevoia ca acesta să se comporte deja ca preşedinte al României, iar nu ca şi copreşedinte al PNL. Nu mă interesează PNL, mă interesează România. Nu mă interesează prostiile pe care le spune un copreşedinte de partid aflat în opoziţie, dar mă interesează ca preşedintele ţării să nu spună prostii.

Din punctul meu de vedere, Iohannis a devenit preşedinte din momentul anunţării rezultatului final al votului şi ar fi trebuit să se comporte ca atare din secunda numărul doi, după aceea. Nu mai poate fi co-preşedinte PNL, nu vreau să-l aud vorbind despre negocieri, schimbarea structurii parlamentului, cucerirea puterii de către PNL. Asta este, de acum, treaba domnului Blaga.

Dacă tot are la dispoziţie mai mult de o lună până va depunde jurământul, domnul Iohannis ar face bine să meargă la Cotroceni şi să înveţe ceea ce n-a ştiut până acum. Desigur, este nevoie şi de bunăvoinţa domnului Traian Băsescu pentru asta, dar preşedintele în exerciţiu ar trebui să aibă tot interesul să predea lucrurile în bună ordine.

Campania electorală s-a terminat, iar preşedintele Iohannis are de preluat mai multe mape de la preşedintele Băsescu. Iar acestea sunt care mai de care mai grele. Cea mai grea este mapa de politică externă şi mi-e teamă că o lună este insuficientă pentru ca noul preşedinte să devină coerent în decizii pe această temă. Apoi valul de entuziasm din presa germană, care, nici mai mult nici mai puţin, îndeamnă investitorii din această ţară să vină în România, trebuie preluat, folosit de noul preşedinte şi concretizat în locuri de muncă în ţara noastră.

Aşadar, domnule preşedinte Iohannis, lăsaţi partidele în treaba lor! Nu mai ieşiţi zilnic la televizor, că nu sunteţi nici Ponta, nici Băsescu, şi încercaţi să folosiţi această perioadă căci – aţi ştiut sau nu, sunteţi pregătit sau nu – tocmai aţi fost angajat pe cea mai grea slujbă din România.

Gândiţi-vă la noi, poporul, ca la cel mai dur şi nemilos patron din lume şi treceţi la treabă, căci ne-aţi făcut o ţară a lucrului bine făcut.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

77 răspunsuri la Cel mai greu job din România

 • Raicu Constantin
  Noiembrie 26, 2014 la ora 08:46

  Nu inteleg cum un negustor de copii poate deveni Presedintele Romanie . Sigur ca nu este singura aberatie am mai avut un presedinte criminal care nu a convins nici pana azi care a fost genocidul facut de Ceausescu . Este presedintele vostru ! Bucurati-va vandutilor ! Poate ca istoria va clarifica cine erau manifestantii din strainatate care au convocat politiile din tara respectiva sa-i linisteasca cu gaze lacrimogene . Nimic nu se aseamana cu furia poporului roman care nu a fost in stare nici sa-l conteste pe Basescu . Acum avem o tinta ! Vai de noi .

  Răspunde
   
 • victor L
  Noiembrie 23, 2014 la ora 11:17

  dle Guran,
  la emisiunile economice, cind va ascult eu, profanul, mai ca v-as da, nu glumesc, premiul Nobel pentru Romania.
  Dar incercati sa fiti mai ponderat cind e vorba de politica; aici situatia e mult mai delicata. Politica te obliga uneori sa inghiti broaste, rîioase chiar 😛

  Răspunde
   
 • Kinga
  Noiembrie 22, 2014 la ora 17:18

  Fisa postului nu este deloc grea. Mai amana niste legi, niste numiri, prezideaza ceva intalniri la care nu are drept de vot… Alegem 11 milioane de oameni o persoana care nu poate practic numic.
  Ar trebui schimbata constitutia, puterea executiva sa aiba un singur cap, presedintele. El sa-si poata face echipa ca in sua. Dl basescu a fost foarte voluntar dar s-a uitat descumpanit cum e legat de maini si de picioare, culmea, acuzat ca e dictator.

  Răspunde
   
 • Tina
  Noiembrie 20, 2014 la ora 16:43

  Ai o exprimare tendentios satirica.Nu stiu ce fel de rol doresti sa afisezi, dar te discreditezi singur .
  Mult mai apreciat esti pe domeniul emisiunilor cu subiect economic.
  Cu prietenie,

  Tina.

  Răspunde
   
 • Ela
  Noiembrie 20, 2014 la ora 13:19

  CAPITOLUL II
  Preşedintele României
  ,,Durata mandatului
  ARTICOLUL 83
  (1) Mandatul Preşedintelui României este de 5 ani şi SE EXECUTA DE LA DATA DEPUNERII JURAMANTULUI;
  (2) Preşedintele României îşi exercită mandatul PANA LA DEPUNEREA JURAMANTULUI DE PRESEDINTELE NOU ALES”. Cum iesim din aceasta dilema? Mandatul presedintelui este sau nu de cinci ani asa cum stipuleaza Constitutia? Mandatul Presedintelui incepe sau nu dupa data la care Curtea Constitutionala valideaza rezultatul alegerilor? Dle. Guran, personal cred ca nu se pune problema ce preferam unul sau altul ci ce spune Constitutia. Dle Guran, cu tot respectul va atrag atentia ca dorinta dv. ,,nevinovata”, nu face decat sa tulbure din nou apele care par a incerca sa se limpezeasca. Va respect si va urmaresc emisiunile despre economie, dar in privinta constitutionalitatii unor legi, ar fi mai bine sa-i lasati pe cei pregatiti in acest domeniu sa-si dea cu parerea. Alegerile au trecut, iar Iohannis a castigat. Important este ca noul Presedinte ales sa realizeze ca nu este meritul lui sau al ACL-ului, ci al celor care l-au votat, al tinerilor care au refuzat sa voteze in ultimul timp fiind scarbiti de partide si politicieni. Nu uitati ce se striga la mitingul ,,Pro Rosia Montana:,,TOATE PARTIDELE, ACEEASI MIZERIE” sau ,,UNITI SALVAM ROSIA MONTANA”. Ei bine, acum s-au mobilizat exemplar, au mancat ceva lamaie(sic) sa le treaca pentru moment greata si au reusit ceeace aproape nimeni nu mai spera: UNITI AU SALVAT ROMANIA. Daca Iohannis uita repede asta, nu-i bine! A doua zi dupa alegeri, aceeasi tineri s-au dus seara in fata ACL-ului si au strigat:,, NU VA BUCURATI, CA VOI O SA URMATI”! Este un avertisment dat imediat celor ce se impauneaza ca au castigat. S-a schimbat generatia dle. Guran, iar EA a invatat ca PUTEREA este a ei. Cei care au iesit masiv la vot in al doilea tur, i-au dat lui Iohannis un cec in alb. Ar fi pacat sa-l murdareasca. „Toate partidele – aceeaşi mizerie”, este sloganul care ar trebui sa dea cel mai mult de gandit puterii, indiferent cum se numeste ea. Ii doresc dlui. Iohannis multa INTELEPCIUNE si tinere de minte. ps. Dle. Guran nu uitati ca tot atunci s-a strigat:“PRESA ROMANA, PLINA DE MINCIUNA”. Stiu ca aceasta ,,uratura”,nu va era dedicata, dar atata timp cat apareti in media, sunteti un formator de opinie foarte puternic in momentul de fata. Rezumati-va la ce stiti cel mai bine: economia. ,,Preferintele” pastratile pentru acasa….by the way!. Va doresc succes!

  Răspunde
   
  1. Ela
   Noiembrie 21, 2014 la ora 02:18

   erata: pastrati-le.ms.

   Răspunde
    
 • Flor
  Noiembrie 20, 2014 la ora 11:04

  Trebuie transmis un mesaj si catre cei care nu l-au votat pe d-nul Iohanis. Si sunt multi.
  Probabil ca se simt ai nimanui si ca li s-a furat tara. Sa fim corecti pana la capat.

  Răspunde
   
 • Flor
  Noiembrie 20, 2014 la ora 11:02

  Ar mai fi ceva, asteapta de la dansul un mesaj si cei care nu l-au votat, si sunt destui. Acestia probabil ca in acest moment sunt ai nimanui si ca li s-a furat tara. Chiar dara l-am votat pe d-nul Iohannis trebuie sa fim corecti pana la capat.

  Răspunde
   
 • Dorre Sten
  Noiembrie 20, 2014 la ora 10:56

  Ceea ce au omis unii comentatori din presă, în legătură cu declaraţia d-lui Iohannis, este adevărul că aceasta a fost făcută la sediul PNL, în faţa membrilor acestui partid, în calitatea domniei sale de co-preşedinte (încă) al PNL, aşa cum a şi afirmat dânsul, nu în calitate de preşedinte ales al ţării dar încă nevalidat.
  Cred că legea aceasta conform căreia preşedintele ţării trebuie să ,, se lepede” de partidul din care face parte, după ce a depus jurământul , este o ipocrizie : niciunul dintre preşedinţii pe care i-am avut după 1989 nu s-a lepădat în fapt şi în concepţii, de partidul din care a făcut parte.
  Să jure ca va fi echidistant faţă de partide, da, asta e necesar. Dar nu vad de ce să ne făţărnicim, cu ieşirea din orice partid a preşedinţilor ţării, de vreme ce doctrina partidului căruia i-au aparţinut este tocmai doctrina cu care s-au identificat în viaţa politică. Şi de aceasta nu te poţi lepăda aşa , la comandă.
  Partidele politice au ajuns să ne dezguste din cauza celor care le-au transformat în găşti de afacerişti oneroşi , corupţi, amorali.
  Nu trebuie să desfiinţăm partidele , ci să le dezinfectăm,să le igienizăm,ca să nu ne mai speria ideea că preşedintele face parte dintr-un anumit partid.

  Răspunde
   
 • CSB
  Noiembrie 20, 2014 la ora 10:02

  Eu nu cred ca trebuie sa fim mai putin critici cu dl Iohannis. Tocmai lipsa de experienta in pozitia respectiva il face sa aiba nevoie de critici constructive. Sper sa vada valul de simpatie care-l inconjoara din partea multor oameni – jurnalisti, oameni de cultura – care il pot ajuta prin sfaturi ( uneori critici ) sa tina o linie dreapta, si sa foloseasca acest val.

  Răspunde
   
 • Koko
  Noiembrie 20, 2014 la ora 09:41

  Mosie, da-mi voie sa iti spun ca nu intelegi personajul. Am remarcat asta de cand ti-ai justificat decizia de a vota cu Macovei, apoi dupa sfaturile adresate la pierderea in primul tur, care mi s-au parut putin deplasate, de parca exista alternativa. Oricum, omul a zis ca nu negociaza, dar voi nu ati crezut.

  Toti ziceati ca vreti oameni noi in politica mare, iar cand a apraut cineva, lumea l-a vrut un basescu / ponta / antonescu, etc. Analizele de dupa dezbateri au fost relevante. Sfat : revedeti-le acum, vedeti daca aveti aceeasi parere.

  E clar ca Iohannis a si gresit si va mai gresi. Dar un lucru e clar, e alta calitate umana. Il cunosc de 14 ani din Sibiu si lumea de aici nu si-a schimbat parerea in timp. Asta e un lucru rar la politicieni ….

  Răspunde
   
 • Toma
  Noiembrie 19, 2014 la ora 18:00

  Pe cand o emisiune cu D-l Klaus Iohannis?

  Răspunde
   
 • S
  Noiembrie 19, 2014 la ora 17:57

  O amestecatura de idei:
  1. Asa cum unii elevi de bacalaureat se tem de camerele de supraveghere la examen, nu ar putea functiona si la alegeri camerele, mai ales ca multe sectii sunt in scoli? Asta daca nu reusesc sa faca vot electronic pana data viitoare.
  2. Draga Moise, nu pleca spre politica. Avem nevoie de asa ziaristi, uneori critici, dar corecti cu toate taberele, avem nevoie de asa emisiuni (eu sper ca tot pe TVR1, doar sa fie de la 9, 9:30), care sa ne ajute sa intelegem mai bine ce se intampla (nu as fi inteles cu adevarat ce inseamna martea neagra fara emisiunea de atunci), poate o data pe luna sa fie si cu invitati de calibru. Politicienii se pot uita si prelua idei de la emisiune, nu e nevoie sa devii membru.
  3. Eu ma bucur ca noul presedinte nu e ortodox. Ma enervam cand la mari sarbatori vedeam in fata specimene ca Becali, Vadimi. Si uneori iesea si cu injuratori in biserica atunci cand se opreau randurile ca veneau „marile” personalitati.

  Răspunde
   
 • Ion al Glanetasului
  Noiembrie 19, 2014 la ora 16:29

  dl. Moise este putin .. partinitor 🙂 Stie foarte bine ca fara o revolutie spirituala nu se schimba absolut nimic! Oricine ar veni si s-ar schiba. Lucru demonstrat in teorie cat si in practica (a se vedea Franta, Anglia, Statele Unite, Germania, Rusia).
  Si nu ne-o spune! Tot vorbarie multa si can dejaba. Cred ca ar trebui sa fiti mai sincer si sa nu trrageti in directia gresita.

  Ceea ce am vazut in inregistrari in ziua votului (Cruci mari facute in fata camerelor) si pe hotul dragnaea spunand ca Dumnezeus este vinovat pentru ca marea curva (la partid ma refer) a Romaniei a pierdut alegerile nu arata decat ipocrizia in care traim. Si cat de mult conteaza religia pe care o invoca aceastra sticata politicienii) pentru a prostii masele si in fapt sunt niste atei pana in maduva oaselor. Nimic nu se va schimba in bine inlaturand pe un tiran cu altul sau un regim cu altul si asta sta dovada si ceea ce s-a intamplat la Lovilutia din ’89.

  Un troll sincer 🙂

  Răspunde
   
 • hope2014
  Noiembrie 19, 2014 la ora 15:26

  Dl Mosie Guran spune ca nu e partizan dar in ultimul timp pare tentat sa nu prezinte ‘analize ‘ complete si bazate pe FAPTE reale, nu pe interpretari personale mai mult sau mai putin corecte; TARICEANU ca si V.V.PONTA au guvernat cu pomeni pe banii publici fara acoperire; Cineva mai sus a spus corect despre CONSPIRATIA LUI TARICEANU SI A PSD IMPOTRIVA LUI BASESCU SI A FORMATIUNII SALE POLITICE ; VVP & comp. a facut la fel dupa ce Basescu l-a pus PM; Acordul de coabitare a fost ca tara sa FUNCTIONEZE normal,caci Basescu si-a dat seama ca VVP, in ura viscerala pentru Basescu era tentata sa ignore institutia Prezidentiala si legile tarii.( s-a vazut cind s-a dus el la UE la citeva zile dupa ce a fost uns PM); Cresterea economica din 2013 : pe ce s-a bazat ? pe an bun agricol…..de ce nu se aminteste acest lucru in ‘analizele economice”; Jurnalistii il lasa pe VVP sa indruge povesti de crestere si nimeni nu-l intreaba cum se vede aceasta crestere in locuri de munca, in noi proiecte terminate, autostrazi, in viata mai buna ! Basescu a spus odata jurnalistilor:’ sinteti tineri, puneti intrebari corecte nu stati pititi dupa tot felul de interese..”; Asteptam ‘analize’ mai coerente si grafice corecte!

  Răspunde
   
 • Cezar
  Noiembrie 19, 2014 la ora 14:38

  Sunt de acord, Iohannis trebuie sa inceteze si in mintea lui de a mai fi PNL-ist si sa treaca in fruntea statului, sa fie apolitic, asa cum au fost cei 1 mil de oameni care au facut diferenta la alegeri. Draga Moise … transmite acest mesaj de cate ori poti … sper sa ajunga la el cat de curand.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase