De acord, este un moment istoric. Să fim siguri că l-am înţeles corect…

 

iohannis_0

de Moise Guran

S-a demonstrat încă o dată – nu pot ei fura, cât puteţi voi vota. Prezenţa masivă la vot, atât în ţară cât şi în străinătate (470 de mii de voturi afară, Dumnezeule!), reprezintă adevăratul semnal de schimbare al clasei politice. Pe care trebuie să îl recepţioneze corect şi noul preşedinte al României…

Încerc să fiu foarte puţin critic cu dl. Iohannis acum, la începutul mandatului domniei sale, să-i acord o perioadă de acomodare. Ea se va termina la primul gest politic pe care îl va face, gest pe care îl aştept, însă, cu răbdare.

Klaus Iohannis a luat peste 6 milioane de voturi în turul al doilea, adică mai mult decât dublu decât în primul. Şi asta deşi n-a convins pe nimeni că ştie Constituţia, n-a convins că înţelege contextul extern complicat, n-a convins că are o viziune economică ce ar putea scoate ţara din ambiguitatea pseudoprogresistă în care se târăşte din 1989(şi, de fapt, această ambiguitate a început pe la începutul anilor ’80).

Mai mult de jumătate din voturile primite de domnul Iohannis sunt voturi anti PSD, nici măcar anti Ponta, căci sunt voturi împotriva hoţiei. Adevăratul câştigător al alegerilor este DNA-ul, căci el i-a adus domnului Iohannis mai multe voturi decât a luat în primul tur.

Între cele două tururi, dl. Iohannis a avut doar două momente bune, de care trebuie să ţină cont, în primul rând. Unul a fost declaraţia că nu negociază voturi, celălalt a fost momentul în care i-a cerut d-lui Ponta, în direct la B1TV, să introducă “mâine” pe ordinea de zi a Parlamentului legea amnistiei pentru a fi “picată”.

Ei bine, acel mâine, are calitatea de a nu deveni niciodată desuet. În ordine inversă, ACL (dar nu Iohannis, care din acest moment trebuie să înceteze să se mai manifesteze ca un lider ACL) trebuie să introducă, mâine, pe ordinea de zi a Parlamentului legea amnistiei (trecută deja de o cameră) pentru a fi “picată”.

Apoi, trebuie imediat să înţeleagă ce înseamnă să fie Preşedintele Tuturor Românilor, care probabil l-au aplaudat pentru că nu le-a negociat “politicianist” voturile.

Iar aici e mult de scris (dar scriu, căci momentul e istoric):

 1. 1. Dl Iohannis trebuie să înţeleagă şi să NU repete greşeala făcută de preşedintele Traian Băsescu. Şeful statului este liantul dintre stat şi societate. Este ultima linie de apărare a interesului public şi naţional. Constituţia îi rezervă un rol, foarte important, de mediator, iar el trebuie să păstreze cumva încrederea societăţii, pentru că, în caz de crize, preşedintele este cel care trebuie să se pună înaintea maselor, să le reprezinte şi să le apere. Exemplul cel mai simplu care îmi vine în minte este Marţea Neagră – un legislativ antisocial votează dezincriminarea corupţiei… într-un astfel de caz, preşedintele, iar nu liderii de opinie, iese în faţă, apără interesul naţional, cheamă lumea în stradă, dacă e cazul. E tot un fel de mobilizare generală, la fel cum ieri, 16 noiembrie, naţia s-a mobilizat să îl voteze pe Iohannis, dar, de fapt, într-un gest de autoapărare. Acesta este motivul pentru care dl. Iohannis trebuie să-şi câştige independenţa politică, să NU joace într-o tabără (aici a greşit Băsescu), să NU încerce să păpuşărească politicieni, să NU încerce să guverneze.
 2. 2. Ar fi o greşeală din partea domnului Iohannis să încerce formarea unei noi majorităţi parlamentare. Dincolo de faptul că sintagma – toată puterea de o singură parte este periculoasă, e valabilă şi pentru ceilalţi, ACL-ul NU este reformat. Într-o măsură mai mică decât PSD-ul, dar încă într-o mare măsură, ACL-ul are probleme penale. Da, are şi lideri de anvergură locală care s-au dovedit buni gospodari (şi de la ei trebuie să plece reformarea ACL, în fond Iohannis însuşi este acest tip de lider), are şi un surprinzător de energic Cătălin Predoiu (care, totuşi, încă nu este pregătit să devină premier), dar să nu uităm totuşi că Guvernul îl dă Parlamentul, în urma unor alegeri parlamentare. Recrutarea de dezertori din PSD ar contrazice pur şi simplu spiritul declaraţiei de ne-negociere a voturilor românilor. Pe de altă parte UDMR-ul a primit de la propriul electorat un mandat aproape imperativ de ieşire de la guvernarea alături de PSD (80% voturi pentru Iohannis în secuime, dar în turul doi, deci anti-PSD). Dar nu este treaba preşedintelui să formeze majorităţi parlamentare. Treaba sa este să se asigure că guvernul va avea o majoritate (oricare) în Parlament.
 3. 3. Victor Ponta. Iohannis trebuie să înţeleagă imediat ce vor cei  5 milioane de români care l-au votat pe Victor Ponta. Va fi şi preşedintele lor, deci trebuie să înţeleagă ce speranţe au pus acei oameni în votul pentru Ponta. Apoi, să fim sinceri, cu toate plagiatele, stângăciile, ba chiar prostiile sale, Ponta este totuşi cea mai bună variantă de lider pe care PSD-ul l-a dat vreodată. Iliescu era omul ruşilor. Năstase şi Geoană n-au fost cu adevărat niciodată lideri ai acestui partid, la fel cum nici Ponta n-a fost. Hrebenciuc a fost. Cozmâncă a fost. Iar acum liderul PSD este Dragnea. Demisia guvernului Ponta este necesară, probabil va fi cerută şi din România, şi de la Berlin, şi de la Londra, şi de la Bruxelles, dar, paradoxal, noi toţi trebuie să înţelegem că Ponta este singura şansă de reformare a PSD. NU Ponta a pierdut alegerile, ci baronii infecţi din spatele lui. Chiar dacă a evoluat mult de la băiatul de Dorobanţi care era când a devenit premier, Victor Ponta nu a reuşit să-şi controleze partidul. PSD şi clica de penali care îl controlează continuă să fie o ameninţare pentru România. Sigur, momentul nu-l ajută, dar Ponta ar trebui să se sprijine pe DNA pentru reformarea PSD, aşa cum un Predoiu ar trebui să se sprijine pe acelaşi DNA pentru reformarea ACL. Recunoaşterea elegantă a înfrângerii este o mână întinsă de Ponta lui Iohannis, iar acesta trebuie să o înţeleagă corect. Ponta trebuie să-şi asume eşecul organizării alegerilor şi să demisioneze împreună cu guvernul său, dar ar fi o greşeală din partea lui Iohannis să nu înţeleagă că s-a terminat campania, iar un Dragnea este mult mai inteligent şi mai periculos decât Ponta.
 4. 4. DNA. Acesta este adevăratul câştigător al alegerilor. Spuneţi ce vreţi, nu vreau să iau din gloria momentului Iohannis, dar DNA a reprezentat motorul votului anti PSD. Şi staţi că abia urmează lucruri… PSD este la putere, are Guvernul şi Parlamentul. Şi mai are şi o fereastră strâmtă de oportunitate (circa 6-8 luni) până vom intra în retorica alegerilor parlamentare din 2016. Cred că în perioada imediat următoare vom asista la câteva tentative disperate de rezolvare a unor probleme – eliberarea penalilor şi graţierea celor ameninţaţi de DNA, şpăgi contra cronometru, decapitări şi instalări în instituţii cheie… Îi prognozez lui Klaus Iohannis un început de mandat furtunos. În zilele, săptămânile şi lunile următoare vom asista la tot felul de tentative de acest fel. Iar el, Preşedintele, va trebui să stăpânească momentul, să-l managerieze cu succes şi să apere valorile sociale. Are doar doi aliaţi, dar aceştia sunt puternici – Justiţia, care trebuie consolidată prin scoaterea completă de sub control politic, şi votul popular. Şi mai are şi nişte instrumente cool – serviciile secrete. Acestea rămân întodeauna cool, dar sunt foarte eficiente.
 5. 5. Uniunea Naţională. Preşedintele Traian Băsescu a încercat, dar a eşuat în tentativa de a uni societatea noastră pe proiecte mari, cum a fost pactul pentru educaţie. Sunt multiple proiecte pe care preşedintele, cu acordul Guvernului, poate strânge consensul politic, prin negocieri Putere-Opoziţie. Vă pot enumera vreo cinci, dar cu adevărat importante sunt trei – locurile de muncă, învăţământul şi sănătatea. Ar mai fi politica externă (incluzând aici şi Apărarea) şi reforma constituţională, dar să rămânem la primele trei…  În aceste domenii (ce implică vreo şapte ministere), România are nevoie de specialişti, nu de politicieni. Oricum, partidele nu mai au specialişti. În aceste domenii (alea trei, pentru început), România are nevoie de meritocraţie, nu de politruci, are nevoie de consens şi de coerenţă, indiferent cine are majoritatea. Preşedintele poate conduce această unificare a românilor pe proiectele mari. Dacă le includem şi pe celelalte două, ajungem la concluzia că România are nevoie de un întreg guvern de tehnocraţi, care să înfăptuiască un program clar, acceptat de toate partidele. Dar dacă ar impune asta, preşedintele Iohannis ar pica în păcatul manipulării majorităţii, păcatul lui Traian Băsescu. Nu mai vrem asta de la Iohannis. Poate testa clasa politică, îi poate întreba, dar consensul pe aceste probleme vine de la partide, deci nu trebuie nimic forţat.

Aş mai avea multe de scris, dar este târziu şi mă trezesc peste patru ore şi nici nu m-am culcat. Am sentimentul că momentul este istoric, că naţia noastră s-a trezit, că azi începe o nouă eră ce va duce şi la schimbarea politicii, şi la schimbarea ţării, şi aş vrea să fiu sigur că preşedintele Iohannis înţelege corect momentul. Este doar punctul meu de vedere, sunt convins că pe mulţi dintre voi v-a contrariat acest articol, dar eu nu candidez şi nu ţin să fiu simpatizat.

În final, vreau să vă amintesc o vorbă pe care v-am spus-o la începutul campaniei… Dumnezeu are ironiile sale. Pentru că nu le înţelegem, noi le numim minuni. Una tocmai s-a întâmplat.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

226 răspunsuri la De acord, este un moment istoric. Să fim siguri că l-am înţeles corect…

 • mihai cristea
  Iulie 19, 2015 la ora 10:30

  eu nu voi mai insisita si nici nu intentionez sa fac(in felul meu)vreo analiza deoarece analizele de mai sus sunt suficiente si contin multe chiar foarte multe idei si sfaturi(si macar de s-ar tine cont de ele) de aceia ma voi opri doar la…a-i aminti d-lui Iohanis ca,atat in timpul cat si mai ales dupa castigarea alegerilor-si de acum ca presedinte-a repetat cu ori si ce ocazie ca…VOI FI PRESEDINTELE TUTUROR ROMANILOR…!Pai daca sunteti PRESEDINTELE TUTUROR ROMANILOR-ce semnificatie are sintagma potrivit careia(si o repetati la nesfarsit)spunand ca,VREAU GUVERNUL MEU…?Ma asteptam sa aud ca VRETI UN GUVERN PENTRU ROMANIA CA SI PENTRU TOTI ROMANII DE PRETUTINDENI si in nici un caz-GUVERNUL MEU CARE NU POATE FI DECAT UN GUVERN PENTRU POLITICIENI SI PARTIDELE LOR SI NU AL TUTUROR ROMANILOR….!IATA.asta este ingrijorarea mea ca si o milianelor de romani ce si-au dorit schimbarea ca,( de fapt cu asemenea idei,VOM AJUNGE IARASI DE UNDE AM PLECAT…!!

  Răspunde
   
 • costel cristea
  Noiembrie 22, 2014 la ora 13:05

  Pamflet 2
  Bună dimineaţa, Romania, bună dimineaţa, dragă prietene,
  Dimineaţă de toamnă posomorâtă. Dimineaţa, toamna nu poate fi posomorâtă. Am stabilit. Sunt tomnatic , cred că nu gol (… cine ştie), deci nu posomorât. Dacă plouă la sfârşit de toamnă, se poate spune că doamna noastră se dă greu dusului. La toamnă mă refer. Că sunt şi alte doamne care se dau greu dusului… o să mai vedem. Să-ţi reamintesc, dacă nu-i cu supărare, câteva versuri din “ A venit iarna”
  (05.02.2014) “…A venit la mine iarna/ Să mă-ntrebe unde-am fost/ Când s-a dat învinsă toamna?!/ Şi mă ia acum la rost/…Bine iarnă, am să-ţi spun/ Dacă asta-ţi este vrerea/ Dar te rog mai stai în drum/ Şi-am să-ţi fac pe loc plăcerea/…Draga vieţii mele doamnă/ Şi-a pus tainele-n hambar/ Eu ii spun în glumă toamnă/ Ea dispare temporar/…Am ţinut-o strâns de mână/ În cordonu-i de rubin/ Ea, râzând, mai face-o glumă/ De mă scapi, la vara vin…” Toamna se duce, luând cu dânsa, molcom, molcom, pe 16 Noiembrie – zi plină de semnificaţii. Nu trec la semnificaţii până nu-ţi reproduc o cugetare dintr-un calendar numit “ Prietenie “ ( Helen Exley): “ Prietenul meu cel mai bun este acela care scoate din mine tot ce am mai bun – Henry Ford (1863-1947)”- Noiembrie 21.
  Bine motivat, să trec la treabă, că-i mult de muncă, vorba neamţului…
  16 Noiembrie. Diaspora. Am stabilit: Diaspora şi-a luat ţara înapoi. Dupa 67 ani. (1947-2014). Statul i-a dat-o. N-a avut încotro. Cartea cărţilor spune: dreptul la vot e garantat…etc( citez din memorie). Ai votat şi-ai câştigat, ai ce-ai cerut. În ce condiţii ai votat, nu contează. Cei care fac cărţile ( pardon, citesc cartea cărţilor – la Constituţie mă refer) asigură acest drept în felul lor, de 67 de ani. Diaspora de azi nu mai vrea aşa ceva. Vrea altfel. Statul, întărit cu dorinţa diasporei, spune da şi va scoate, pe repede înainte, asul din mânecă – votul electronic sau prin corespondenţă – încercând şi poate reuşind limpezirea mocirlei. Diaspora vrea însă mai mult. Pedepsirea vinovaţilor. Dreptul la vot e garantat şi peste mări şi ţări pe unde românul se află. Corect, să răspundă cine trebuie. Noiembrie. Diaspora pare bine informată şi se agită în aceeaşi măsură. Statul, mai puţin, sau ignoră. Nu mai sunt Europa Liberă, Vocea Americii, Scrisoarea pierdută a celor …şase . Avem acum NATO, UE, Parteneriate…aceeaşi Mărie cu altă pălărie. Unde au fost diaspora şi Măriile astea când statul, făcând cărţile, a ignorant dreptul cetăţeanului la muncă, sănătate, educaţie. Dacă diaspora, cu mic cu mare, cu lozinci, e-mailuri, sms-uri, telefoane şi alte alea ar fi trâmbiţat în ţară pe la părinţi, bunici, fraţi şi surori , veri din fraţi cu cuscra mumă-sei ( mai toţi în suferinţă), la miloasele ong-uri, agenţii de presă, televiziuni, ziare iubitoare de dreptate şi adevăr şi ar fi invadat străzile ambasadelor şi consulatelor româneşti de aiurea şi Măriile ar fi gângurit ceva, statul n-ar mai fi zvârlit fabrici şi uzine, şcoli şi spitale, grădiniţe şi cofetării…în alte pălării. Cum asta nu s-a întâmplat, om trăi şi-om mai vedea şi după noiembrie. Diaspora, să nu fii furată!
  16 Noiembrie şi preşedintele ales. Curtea şi-a spus cuvântul. De data asta fără erată. Începe o noua etapă, după 25 de ani, dixit tomnaticul, după validare. Ei, nu vorbi! Credeam că matale sunteţi fizician, nu istoric! Ghinion! Lasă etapizarea şi zii de case, de falsuri, de procesele pirdute şi cele în derulare. Poate ai cerut în Curte să-ţi scoată imunitatea şi n-am auzit. Sau ţi-o reperează Înalta Curte!?
  21 noiembrie. Începe o noua etapă : iohanizarea. După nici 120h! Traian se pune la dispoziţie şi-i pregătit să predea băsismul. “Unde sunteţi, băsiştii mei? în valuri, mărite marinar! Atunci, ieșiți din cârciumi și predaţi-vă.”Băsismul, avertizat în partid că-i urmărit şi va fi urmărit de-a pururea amin ( şi după înscăunare; s-a schimbat urmăritorul), începe umplerea golului şi poleirea ambalajului. Guvern, parlament, mare parte din media, societatea civilă ( s-a demilitarizat dupa 16 Noiembrie, când pregătea balamuco-maidanul dâmboviţean) trec la treabă. Treaba-i grea şi multă! Un nou început de drum, debăsificarea şi iohanizarea ţărişoarei. Cu iuţeala de mână şi nebăgarea de seamă, Luluţa începe păruiala și aruncă un coș de șase puncte (valoare mare/miză mare pentru statul de drept). Dacă va fi lasată ( să nu fi fost lăsată până acum?!) va scărmăna la repezeală claia. Să-i ţinem pumnii şi să-i dorim izbânzi uluitoare nu numai în traficul terestru autohton ( auto, desigur), ci şi în cel maritim, aerian şi hotelier diasporene ( pe unde sunt miliardele plasate, mult necesare noului drum). Dar dacă nu va fi lăsată!? Poate Alinuţa s-o salte de sub coş?! Să n-o subestimăm! Luluţa ştie asta şi…Dar dacă Stelică-i sub acoperire…și Pinalti (că tot suntem în lumea sportului)…și…?!
  16 Noiembrie şi perdantul ales. Junele a dispărut din peisaj. Susţinătorii din mahala şi cei de peste mări şi ţări (prim miniştri, miniştri, preşedinţi) au amuţit. Făt frumos, rănit în orgoliu ( cuminte şi cu capul plecat la picioarele jilţului statului), a bătut la poarta casei adevăratei doamne (mama dumisale). “De eşti tu acela cărui 8 i-am dat, du-te în judeţe şi în diaspora, strânge internauţii, cifrele-i învaţă ( ale guvernării, desigur) şi-ţi va fi guvernul plin de tehnocraţi. Pib-ul şi procentul, cota şi acciza lasă-le la naiba, ( pardon, nu cred că doamna ar fi spus aşa) oare nu văzut-ai buzunarul gol!”( după decadă, desigur). Nu ştiu ce-o face junele, dar până la 10, este drum lung şi greu. Om vedea când s-o întoarce. Să-i urăm succes la curăţenia de toamnă. Luluţa să-i fie aproape.
  16 Noiembrie şi internauţii. Internetul, onlainul, goagălul, feisbucul, taciscrinul, taciguraşiveziclipuri şi alte minuni minunate au marcat sfârşitul de etapă. Temuta poliţie americană oferă milioane de dolari recompense pentru prinderea unor internauţi români care le-au făcut rachetele hăţuri. ( praştie am vrut să zic). Este etapa vitezei, a ştirilor bombă ( fâsâite sau nu). Ce vor internauţii!? Să fie băgaţi în seamă. Să le asculţi părerea şi să oferi o soluţie, dacă ești stat. Îi ignori, pierzi. Nu sunt numai tinerii din baruri, cluburi, arene şi stadioane, unii fără orizont( şi chiar de-ar fi numai ei!). Sunt şi tinerii din şcoli, facultăţi, cămine studenteşti, companii şi societăţi, tineri care, în minutele libere ( de stres, serviciu, casă, masă, familie, griji), în pauze scurte sau pe furiş în timpul activităţii, intră în reţele de socializare, se deconectează, unii se descarcă înjurând, alţii aplaudând, alţii râzând şi alţii plângând. N-au timp de cifre, pib, cote şi explicaţii în simpozioane prin media. Micul lor univers este eterul. Ca transmisionist militar ştiu ce înseamnă stabilirea legăturii cu corespondentul, ce satisfacţie încerci când ghiceşti, după modulaţia semnalului primit, cine este la celălat capăt. Amic sau inamic. Prieten sau duşman ( nu cred în duşmani pe internet; accepţi sau nu părerea şi-ţi vezi de treabă). Şi internauţii (în parte), ca şi diasporenii, au părinţi, bunici, fraţi şi surori, veri cu muma cuscră-sei, cu salarii şi pensii mici şi care, strâng cureaua, îşi rup poate de la gură( a lor sau a fraţilor mai mici) pentru a-i ţine în şcoli sau pentru a le completa veniturile într-o măsură sau alta. Atentie internauţi!Nu vă lăsați păcăliți! Nu lăsaţi să vi se fure identitatea! Fiţi înșivă, căci în 16 Noimbrie vă meritaţi locul!
  Noiembrie 22. După 120h.Bună dimineaţa, România, bună dimineaţa, prietene!
  Ps 1 Sper ca regele Mihai să nu se lase târât în balamucul politic dâmbovițean (nemțește vorbind).
  Ps 2 O vorbă pentru sociologi şi institute de sondare. Să vă fie ruşine sondajelor (obrazului am vrut să scriu). Aţi fost ca în Caragiale – Două loturi. Lefter Popescu – Viceversa!
  Cu simpatie, Costel Cristea

  Răspunde
   
  1. costin spaima sticlelor cu vin
   Noiembrie 26, 2014 la ora 22:18

   mai costel cristea, tu pari a fi baiat destept, dar sincer, ori eu is prea beat ori tu esti fumat cand ai scris polologhia asta

   Răspunde
    
 • Miribel
  Noiembrie 21, 2014 la ora 19:54

  Va apreciez mzlt domnule Moise, aveti si un nume providential…De acord cu tot ce spuneti, ca de obicei, doar ca,de data asta, un singur lucru nu pot sa-l inteleg… si tare as vrea sa nu imi schimb parerea despre intuitia dvs vizavi si de lucruri mai subtile, cum ar fi caracterul oamenilor! Chiar il considerati pe dl. Ponta un lider PSD edulcorat cu orecari calitati si virtuti umane acceptabile??? Nu pot sa cred ca asta ati inteleds dvs despre acest specimen, caci OM este un cuvant prea mare si nobil sa il pot acorda. Cu regrete si respect, pot admite ca poate simpatizati instinctiv persoana , dar mi-e greu sa cred ca nu l-ati citit in profunzime.Acele multiple lucruri si dovezi care il incrimineaza nu pot fi trecute cu vederea domnule Moise si asta numai pentru ca dumnealui pare istet si i se invart repede rotitele! Unde este intelepciunea, inteligenta profunda si discreta, bunul simt, cumpatarea,rabdarea, nobletea? Fara ele, despre cine vorbim?

  Răspunde
   
 • saba
  Noiembrie 20, 2014 la ora 12:48

  Domnu Guran, mi-a placut aceasta retrospectiva, probabil ca dau mare credit imaginii de ansamblu – daca intelegi ansamblul vei intelege mai usor detaliile. Vad ca faceti diferenta intre rolul de jucator (politic) si de mediator (tot politic?) – din punctul meu de vedere, amindoua sunt la fel, un actor care vrea sa fie pe scena dar sa nu aibe nici un rol. Basescu s-a complacut in aceasta postura si a folosit-o ca subterfugiu ori de cite ori… i-a venit pe chelie. Politistii pe aici numesc metoda „hit and run”. Dvs i-ati gasit o forma mai comica: a jucat la cacialma, cind joci la cacialma vrei totusi sa incerci sa cistigi. Basescu n-a vrut sa cistige. A vrut doar sa culega roadele sau sa arunce pisica. Cind si-a asumat o vina, la fel cu autocritica in duelul cu Nastase, a fost un bluff sau o perdea de fum in spatele careia fiecare ghiceste ce-i convine si toata lumea este multumita.
  Observ, iar si iar, ca puneti caderile economice (falimentele) pe seama investitiilor insuficiente. Sunteti deacord ca se pot intimpla si situatii cind ai o abundenta de investitii si economia totusi nu raspunde asteptarilor? O investitie va tine cont de sistemul cerere si oferta, dar va performa in conditia ca va corespunde unor nevoi socio-economice viitoare. Pentru asa ceva studiul de piata are bataia prea scurta, este nevoie de un program economic complex cu obiective clare, neschimbatoare. Deci o investitie nu este solutia, ci doar o posibilitate de a iesi din criza.
  ” Aceste autostrazi ar crea mii de locuri de munca in timpul executiei ” – isi poate imagina cineva o tara plina de autostrazi, fara cusur si altceva nimic? Este ideala pentru o economie importatoare, o economie subordonata intereselor altor economii. O economie independenta se dezvolta odata cu infrastructura, adica drumul sa-mi foloseasca mie, pentru produsele mele, pentru locurile mele de munca, pentru PIB-ul meu.
  „Dar chiar ne trebuie NATO?” – cu ce i-ar fi ajutat Ucrainei daca ar fi fost in NATO? Independenta ei nu intereseaza pe nimeni, decit pe ucrainieni. Ceilalti o folosesc ca ingredient in negocierile lor. Austro-ungurii nu au negociat Romania cu otomanii, pe post de tampon? Sau nemtii cind au venit rusii peste ei, le-a mai pasat de romani? Elvetia a rezistat acolo in mijlocul tuturor pentru ca toti aveau nevoie de ea. Aceasta nevoie i-a oferit statutul de neutralitate. Are o armata bine dotata, si ce? oricare din jur o poate ataca si ocupa in citeva ore, daca celelalte nu intervin. Asa cum nu agreez ce face NATO prin alte tari nu voi agreea nici suportul uman romanesc dat lui NATO.

  Răspunde
   
 • saba
  Noiembrie 20, 2014 la ora 07:30

  Spuneam ca Ponta ar fi fost alegerea cea mai buna, din cosul candidatilor. Daca romanii ar fi vrut unul cu adevarat bun, ar fi trebuit sa-l aduca in cos si mai departe. N-au facut-o si se bucura ca n-a iesit Ponta, dar nu se bucura ca a iesit Johannis. Interesant sau curios? Dar ce este foarte curios, este atitudinea mediei de a linisti, de a calma, de a indeparta agitatia publica din jurul noului presedinte. Ba chiar i se acorda, cu rabdare (pe banii si pe viata cui?), citeva luni sa-si revina din succes. Dar de fapt acuma se imparte torta. Toti se calca pe bombeu in jurul mesei rotunde – atitudine de loc cavalereasca fata de popor care asteapta masuri si pe urma rezultate. Daca n-as vedea proteste si ciorovaieli populare prin toate tarile europene, as fi inclinat spre optimism ca voi vedea aceste masuri.
  O semnificatie foarte mare in regiunea imediat apropiata Romaniei, o are orientarea somerilor tineri spre aripa extremista foarte de dreapta, care se pare ca are ciocniri cu o grupare conservatoare, despre care nu am inca convingerea ca ar fi vorba de stingisti sau pro-rusi. Au si polonezii situatiile lor cu etnia saxona din silezia (superioara si inferioara, 80% saxoni) si Silezia sudeta (45% germani) trecuta la cehi. In 1945 populatia germana a fost expatriata si teritoriul polonizat, dar incepind din 1990, silezienii au inceput sa-si revendice originea germana.
  Daca ne uitam pe harta, pe vremea cind Austria ocolea Ungaria prin Slovacia pina in Covasna si Harghita (care au si votat nitel cam diferit fata de suratele transilvanene), vad ca Ucrainei s-ar putea sa nu-i convina povestea cu federalizarile sugerata de Germania. In acelasi timp, foarte probabil ca Germania si Cehia sa nu aibe nimic contra sa se reuneasca cu Silezia. Eu n u spun ca se va intimpla, dar agitatia exista si la polonezi si la noi. Vad ca Austria sta linistita, in comparatie cu febra europeana – istoria ne-o descrie cu un caracter miselesc – ii lasa pe altii sa se agite si isi iau pe furis ce-si doresc.
  Nu stiu daca Johannis va putea fi un Carol pentru romani, dar pentru o persoana care si-a demonstrat josnicia facind avere din (hai sa nu mai spun vinzare de copii) inlesnirea/fortarea mai rapida a tranzactiilor de adoptie (perintilor: si eu mi-am dat copilul spre adoptie, iar adoptivilor: daca voi nu o adoptati, fetita va ajunge o prostituata), nu ma pot astepta la fapte bune. Daca nu este de paie sau marioneta, mai ramine sa demonstreze. Ca este egoist si limitat a dovedit-o si este mai rau decit sa fie hot – acesta cel putin isi foloseste inteligenta la ceva, adica o are. Nu-i o rautate, dar daca era ceva de capul lui, in 8 ani la Wurtzburg nu reusea sa fie macar profesor de liceu? Oricit ar fi bavarezii de sclifositi la sasi, nu cred ca i-ar fi deranjat un profesor de liceu. Dar nu, s-a intors si a inceput sa faca bani murdari. Acesta este omul despre care vorbesc.
  In orice caz, oala europeana este pe foc. Acum vreo 2 sau 3 luni n-as fi spus asta. Daca evenimentele din Ungaria se vor desfasura in interesul european si american, atunci ungurii ar putea beneficia de un sprijin compensator (tactica cunoscuta de romani de pe vremea otomanilor). Daca va fi in directie ruseasca, atunci Ucraina nu pierde si nici aia nu cistiga. Cu un presedinte capos, Romania poate pierde ceva si nici nu va recupera Moldova. Ponta a fost criticat pentru Romania Mare, dar Johannis nu a spus nimic. Gospodarirea unui oras si a unei tari sunt situatii destul de diferite – desi Johannis a fost, se pare, mai bun decit Oprescu, eu il vad pe chirurg mai potrivit la presedentie – numai ca o ideie, pentru a exemplifica spusele.
  Despre Johannis, nu am inteles ca a avut inclinatia de a se consulta cu cineva in treburile primariei – pentru el pozitia de mediator ii vine ca o manusa, nu trebuie nici sa frece tambalul. In vremuri mai linistite, as fi sperat in el un Basescu mai moderat, ca era prea pus pe harta. Dar in conjunctura actuala, Romania este o barcuta goala in mijlocul unui ocean inspumat. Mult popor se va duce la fund ca sa fie adusa barcuta la mal. Am vazut niste vorbe ca o sa-si coboare militaria din pod – nu-i chiar asa, si unui copil ii place sa defileze tantos, nu-i suficient. Ginditi-va la o dictatura militara care sa-l inlocuiasca la nevoie. Daca Ponta citeste acest comentariu, sa-si aduca mai multi generali in guvern. Armata are toate profesiile. Printre ofiteri sunt mai putin tradatori. Nu am spus mici sau mari, am spus mai putini.

  Răspunde
   
 • saba
  Noiembrie 20, 2014 la ora 05:46

  Se spune ca ISIS a decapitat un alt „aid”. pe care il vad in videoclip ca se invirte ca nu stiu ce intr-o caldare – ceilalti medeicali se ocupa de ranit, iar asta (aid-ul) se misca de la dreapta la stinga fara sa puie mina pe nimic, se vede ca nu-i deacolo si tot ce-l intereseaza este sa ramiie in centrul cadrului. Probabil ca se stie ca va fi decapitat si i-au facut un filmulet, pentru opinia publica. In sfirsit, pe asta l-au fotografiat si cu „parintii” – el din spate ii tine pe amindoi protector si zimbesc toti 3 ca la fotograf. In general, in fotografiile de familie, perintii isi tin copii cu drag, in brate sau de umeri. Eu nu am nici o fotografie sa stau in spatele parintilor. Nici Clintonii, special am urmarit sa vad daca la americani este altfel.
  Dar nu despre autenticitatea decapitarilor sau despre „dovezile” aduse de media de pe un web indonezian (o ferma unde se taie oi si vaci), unde printre preturile la kg apar si decapitati cu capul pe poponeata (fara sa se vada corpul de la umeri in sus) am sa vorbesc – CIA, vad ca si-a asumat obligatia de a „verifica” autenticitatea. A nu se intelege ca ii cred pe astia de la ISIS mai umani. Mai ales de cind chinezii i-au dotat cu antiaeriana si americanii se pling ca li s-a redus drastic numarul de drone, am inceput sa cred ca ISIS exista, chiar daca turcii nu au treaba cu ei (nici pro nici contra) ci cu … kurzii lor, care nu am reusit sa inteleg cum s-au refugiat din Siria peste garduri de rotocoale de sirma ghimpata si linii de tancuri.
  Ce este real, este ca premierul israelian a avut un mesaj catre familiile rabinilor macelariti in sinagoga in Jerusalim de catre hamasistii lui ISIS(propaganda internationala sustine ca sunt palestinieni/filistini, dar care nu si-au asumat responsabilitatea), dorindu-le refacere grabnica. Israel este trist. Faptasii vor plati.

  Răspunde
   
 • saba
  Noiembrie 20, 2014 la ora 05:14

  Keystone XL – un proiect in care Canada a bagat deja niste bani, motiv pentru care la noi benzina s-a ieftinit. Initial americanilor nu le-a convenit transportul naval Vancouver-Panama-Huston. La Huston au ei o rafinarie extinsa decurind si renovata, pregatita pentru petrolul arctic rusesc. Canada a fost deacord sa faca o transcanadiana pina la Atlantic, dar canadienii de la Ontario pina la Est s-au opus si s-a combinat cu o transamericana. Cu aceasta ocazie Hillary a avut niste „iesiri” publice la Toronto si in Iowa („I’m back!”} si ne intrebam (si CNN si cu mine) care-i legatura? Candideaza la presedentie peste 2 ani? Clintonii nici nu sunt prea bogati, dar cuscrii lor da. Marjorie Margolies-Mezvinsky (soacra Chelsei) in 1993 a votat decisiv in Congres scotindu-l pe Bill basma curata dintr-o neplacere cu taxele. „In March 2001, Mezvinsky was indicted and later pleaded guilty to 31 of 69 counts of federal criminal bank fraud, mail fraud, and wire fraud.
  Ed Mezvinsky embezzled more than $10 million dollars from people (he defrauded friends, family members and institutions, pleading guilty to a massive fraud) via both a Ponzi scheme and the notorious Nigerian e-mail scams.He was found guilty and sentenced to 80 months in federal prison.After serving less than five years in federal prison, he was released in April 2008 and remains on federal probation.To this day, he still owes $9.4 million in restitution to his many victims.” „The Clinton family is „knee deep” in corruption,..”, „Just „knee” deep? how about 1,000,000 miles over their heads?!?”- un comentariu oarecare. In orice caz, a scapat cu 2 ani mai devreme. Astia sun bagati in violarea legii financiare la campania electorala – am mai vorbit nu de mult, la astia fondul electoral este din donatii (cind esti ales esti gata vindut), dar legea prevede ca din fondurile culese pentru o etapa nu mai pot fi folosite in alte etape, dar se dau si aici .. galetele, te apuca groaza. Eh, si Mezvinsky astia se pare ca au un interes cu XL, sa treaca sau sa nu treaca prin state.
  Acuma petrolul de consum o sa-i coste mai scump pe americani. Democratii au cam blocat proiectul (41 voturi contra) iar republicanii au obtinut numai 59 de voturi pentru – se pare ca in Senat se aproba cu o majoritate de 2/3 si uite ca acuma se spune ca .. le-a lipsit numai un vot. Adica 60% = 2/3? Ce inseamna sa te iei dupa vorbe (majoritate de doua treimi).Inteleg ca democratii se opun, ca sa impinga America intr-un razboi (indiferent unde) sau din motive de mediu?
  Numai ca sa creada careva ca USA este cenusareasa.

  Răspunde
   
 • saba
  Noiembrie 20, 2014 la ora 03:01

  Bufallo – zapada de 180 cm: „buried under snow”. greu de explicat, tot nordul american in ger si inzapezit, iar sudul candian .. normal (3-5 cm si 2-4 grade sub minus).

  Răspunde
   
 • saba
  Noiembrie 20, 2014 la ora 02:56

  Amnistia, este de bine sau de rau? Ia sa vedem.
  Chestia cu amnistia, dupa multi, pare a fi cam .. comunista. Si eu cred asa. Reduci din cheltuieli: nu mai angajezi paznici, chiar poti reduce din locurile de munca. Dar cind se faceau amnistiile? In general inaintea iernii, sa scutesti caldura. Cind comunistii erau ilegali, nu-i amnistiau, ii bateau la singe si-i stropeau cu apa sarata sa nu inghete, dar mureau de plamini. Si asta era bine: da-i in colo, schimbare ati vrut? Na-va schimbare! Dar amnistia este buna si cind datorita ei se corecteaza o greseala judecatoreasca. Dar comunistii astia nu au avut respect pentru proprietatea privata – condamnau si confiscau toata averea (furata si ne-furata, ca sa fie invatatura de minte). Dar chiar este rentabil ciclul asta: eliberezi hotii, iar ii prinzi, condamni si confisti – ce sa te mai complici cu .. taxa de stilp.
  In capitalism nu se practica amnistia. Ii dai drumul pe usa din dos (cu alta identitate, alta viata, au si programe, asa zise de protectie sau chiar ii angajeaza pe profesionisti (falsificatori, hackeri,…) sau buni si de carne de tun. Si intr-un caz si in altul, dosarele sunt secretizate , deci nu mai trec pe la justitie, aia au alt atributii.
  Neo-capitalistii din Romania (clarificare, capitalistii din tarile fost-comuniste) au o versiune de amnistie combinata: condamna fara confiscare (este prea complicat sa separi furt de ne-furt) – se respecta proprietatea si se amnistiaza ca sa se incurajeze circulatia banului. Da, cind este frig scutesti caldura si la o adica ai si carne de tun. Judecatorii sunt fara greseala, deci nu se pune problema de corectie a justitiei (totul se desfasoara sub indrumarea profesionistilor care la ei acasa sunt niste necunoscuti).
  Si atunci ce-i rau in amnistie?
  Social sau psihologic (apropo de sociopatie, psihopatie) vorbind, unul care-si termina condamnarea va reintra in societate mai inrait, mai periculos, dornic de razbunare. Unul amnistiat va fi mai flexibil, mai recunoscator, mai usor de readus/reeducat in spiritul unei societati .. drepte (adica nu de stinga).
  Fara gluma, cind este vorba de amnistie, comunismul este mai practic si mai corect decit capitalismul.

  Răspunde
   
 • saba
  Noiembrie 20, 2014 la ora 02:21

  „US College worth the cost?”, este o intrebare pe care si-o pun tinerii dupa terminarea liceului. Sigur ca da, sustin cei care au afaceri in educatie si exemple girla: ce salariu poate avea un absolvent de colegiu, unii chiar pot deveni milionari peste noapte. Statistica insa arata ca pentru un an costul este in jur de 12,000$, iar daca ii imprumuti, restituirea urca si mai sus. Foarte multi sustin ca nu merita investitia pentru a ajunge in „turnul de fildes”. Ce inseamna asta? Ca 40% din absolventi nu-si gasesc de lucru. Din lipsa perspectivei sau descurajare multi abandoneaza. Pentru a preintimpina dezastrul financiar, afacerile colegiale au inceput sa coboare stacheta cam la 40,000 $. Si totusi tinerii incep tot mai mult sa se orienteze spre cursuri neacademice de 19 saptamini (meserii) cu care pot cistiga chiar mai mult decit un absolvent de colegiu, in sensul ca are de lucru si nu-i somer.

  Răspunde
   
  1. saba
   Noiembrie 20, 2014 la ora 05:22

   De fapt, ce voiam sa spun: daca se ieftineste educatia occidentala, n-o sa-i mai merite sa „ajute” pe straini. Acuma sa vezi taberele pro si contra emigratiei: salarii mai mari pentru educatii estici, numai sa vina, dar si avintul educatiei in est. Incepe sa renteze, dar numai cu banii pe masa.

   Răspunde
    
 • saba
  Noiembrie 20, 2014 la ora 01:53

  Apropo de baze militare:”Per Okinawa Prefectural Police data, U.S. service members commit far less crimes than local Okinawans”, si totusi pina in prezent s-au strins 564 de crime, furturi si violuri.
  Apropo si de comertul cu echipament militar:”Since 1972, U.S. aircraft have been involved in 44 crashes on Okinawa, said NHK, Japan’s public broadcaster. Protests erupted in Okinawa last year when the United States deployed a new fleet of MV-22 Ospreys — aircraft that can take off like helicopters and fly like planes. Okinawans worry about the Osprey’s safety record, which includes several crashes. The MV-22 Osprey, known affectionately by its crews as The Flying Pinto, is a revolutionary vertical takeoff and landing (VTOL) aircraft that can fly like a plane and hover like a block of cement… The Marine Corps has begun crashing its MV-22 Ospreys on Okinawa… all of the Osprey’s crashes have occurred on the ground (2012)”.

  „In 2009, Israel reportedly favored the Sikorsky CH-53K over the V-22 … Israel is interested in doubling the purchase from six MV-22B Ospreys to 12 aircraft ($58 million unit cost). The initial order of six aircraft could cost up to $1.13 billion including additional equipment and support (22 April 2013),,, In October 2014, media reports indicate that Israel is deferring or canceling its procurement of the V-22 due to budget restraints and changing policies”

  Răspunde
   
 • saba
  Noiembrie 20, 2014 la ora 00:19

  Domnu punctul pe i, nu stiu cu cine va „razboiti”, dar la punctul (1) as aduce citeva completari:
  APEC (21 membri), sesiune la Beijing 5-11 nov, 2014 si G20 (20 participanti), sesiune in Australia 15-16 nov, 2014.
  „the Russian president individually met five European leaders… accused the Kiev government of a mistaken economic blockade against the cities in eastern Ukraine that have declared independence in votes organised in the past month. He said that action was short-sighted pointing out that Russia continued to pay the salaries and pensions of Chechenya throughout its battle for independence… “It will take nine hours to fly to Vladivostok and another eight hours to get Moscow. I need four hours sleep before I get back to work on Monday. We have completed our business.” = „dl Putin .. isi ia jucariile .. si pleaca !! ( trantind usa.. )”?
  „the Ukrainian economy is also pressure. From now until the end of 2016 about $14bn of debts denominated in foreign currencies are due. Ukraine must also pay $700m a month for gas imports from Russia. Its foreign-exchange reserves have probably dwindled to about $12bn” si „Although the western media has portrayed Putin as an isolated figure at the summit, he has continued to forge close relations with the Brics countries (Brazil, Russia, India, China and South Africa) a grouping that is becoming increasingly organised at the G20 and, in terms of economic size, more than matches the size of the G7 economies”- acuma stie toata lumea care-i situatia
  Intr-un interviu televizat, Putin s-a exprimat ca nu intelege ca occidentul sa-si refaca economia pe seama Rusiei. Legitimitate exprimata si de britanici in conflictele cu UE.
  Despre Anghel Rugină, profund impresionat, mai ales de faptul ca dupa o asemenea experienta americana, a ramas cu judecata intacta. Nu spun ca este unic, si astazi sunt americani, autori de lucrari si conducatori de catedre universitare care observa realitatea si o inteleg la fel, dar pentru un roman sa nu fi picat in mrejele locale … este totusi o raritate. Foarte interesanta „a propus un plan de refacere și stabilizare economică, monetară și financiară pentru a realiza un „miracol economic”, pe care el îl credea posibil”, chiar si „propunea instaurarea unui sistem de economie socială liberă, cu o monedă de argint convertibilă în relațiile cu străinătatea și convertibilă în diferite produse naționale pe piața internă, care reprezenta, în opinia sa, calea de ieșire din criză și de renaștere economică a României” – ar putea fi considerat fondatorul bitcoin-ului.

  Răspunde
   
 • costel cristea
  Noiembrie 19, 2014 la ora 21:43

  pamflet – Bună seara România, bună seara dragă prietene,
  Toamna, cu frumuseţile şi melancolia ei, se îndreaptă molcom, poate aşa şi cum a venit, spre cărarea timpului etern ce guvernează plaiurile mioritice. Si asta, pentru a face loc altei frumuseţi – albe şi de gheată. Imi vine să plec cu toamna, cocorii şi frunzele gălbui- arămii, spre alte zări, vorba ceea “ …plec cu toamna, fară tine, spre stejarii înfrunziţi…”
  Odată cu ea se sting uşor patimile şi agitaţia lui 16 Noiembrie, ce au înfierbântat, în parte, sângele latin al urmaşilor legendarilor Decebal si Traian, de aici şi de …aiurea.
  Despre aiurea nu ştiam mare lucru. Impătimiţii la munca grea peste fruntariile plaiurilor, la umilinţe şi suferinţe fară margini ale democraţiei occidentale, au simţit ( desigur, prin reprezentanţi,… deocamdată) că prin venele lor curge sânge latin şi au strigat “ noi suntem români, noi suntem…”. Au vrut sau nu, au uimit democraţiile, care, în lacrimi, i-au făcut şi pe ei să lăcrimeze ( nu peste tot, desigur; acolo unde democraţiile au uitat de unde au plecat şi…uită sau se prefac că uită, unde au ajuns; însă, fie vorba între noi, şi democraţiile altora au regulile lor, aşa că…); dar să lăsăm deoparte democraţiile unora şi să trecem la “oile noastre” (cum spune vorba românească).
  16 Noiembrie şi diaspora românească. O dată şi o semnificaţie de referinţă. Işi aminteşte statul român (prin reprezentanţi, desigur) că mai sunt şi concetăţeni de-ai nostri plecaţi în bejenie. Unii din vremea comunismului roşu. Alţii din vremea comunismului post-decembrist. Dar cei mai mulţi din vremea capitalismului sălbatic ce bântuie ţara în ultima decadă. Şi bieţii oameni, cei mai curajosi, şi-au luat traista-n băţ şi îndemnaţi adesea de neputinţa statului în ai gestiona… “ plecaţi, plecaţi…” au apucat drumul străinătăţilor. Câteva milioane de români. Nu o sută de mii, patru sute de mii, zece sute de mii; ci zeci de sute de mii; unde s-au dus şi ce fac nu intereseză aproape pe nimeni; ce drepturi au, cum li se asigură, nici vorbă. Noiembrie. Işi aminteşte diaspora (prin reprezentanţi, desigur) că are un cuvânt de spus şi şi-l strigă, cum poate, pe unde poate şi prin cine poate, pentru a desfunda urechile unui stat care-i surd pentru cei de-aproape, darămite pentru cei de peste mări şi ţări : “vrem să votăm”. “Ei, si?! Votaţi, cine vă împiedică! Votaţi, ca şi până acum.” “Nu mai vrem ca şi până acum, vrem ţara înapoi…”. 16 Noiembrie. Diaspora şi-a luat ţara înapoi. Va dormi liniştită încă patru, cinci ani. Statul şi-a luat ţara înapoi, cu diaspora şi fară diaspora. Şi-a mai curăţat un pic urechile şi intră iar în surzenie. Şi toate, molcom, ca toamna care se duce spre drumul ei, trecând peste plaiurile mioritice si mirându-se “ ce vremuri şi ce oameni! Le mai întânlesc la anul oare!?”
  16 Noiembrie. Ziua candidaţilor. Surpriză mare, şi pentru neamţ şi pentru june. Aşa ceva nu se poate!. Ei, nu! Iaca, se poate. Unul, împins, fară dor de ducă; celălalt, cam aşişderea. Spre fotoliul satului. Nedumeriţi ce se întâmplă, cum se întâmplă şi cum au ajuns pe drumul fară întoarcere, îşi fac cărţile. La cacialma, desigur. Fotoliul e de jucător, de o decadă de timp. Ştii, nu ştii, te pricepi, nu te pricepi, dă-i pe repede înainte. Dacă unul a putut, de ce n-ai putea şi tu, te împing doar aceleaşi motoare, pe acelaş drum, spre fotoliul statului, de jucător ( fotoliul, nu statul; dar, cine ştie!) Impingătorii şi împingătorii împingătorilor împinşilor se crucesc şi ei. “ Aşa ceva nu se poate!” se miră şi unii şi alţii. Uite că se poate, se dumiresc cei mai mulţi. Blestemul pe capul lor este tot mai…blestem! Au avut de ales între tomnatic si primăvăratic. Toamna târziu, copacu-i gol (desfrunzit) si pân’ la vară!…Iar primăvara, timpuriu, e-nmugurit şi pân’ la toamnă! Si cum golul se mişcă totuşi mai repede ( nu din gură) se trezi în fotoliu, uimit de plictiseală. Dă în cărţi şi anunţă cu emfază un joc nou. Popa prostul! Hoţul şi vardiştii, la gunoiul istoriei competiţiei. Junele, mârâie la împingători, cere clemenţă şi rămâne în căutarea asului de…treflă, zvârlindu-l pe cel de…pică.
  16 Noiembrie. Avem un nou preşedinte. Felicitări sincere, că-i treabă multă şi grea! Şi totuşi mă cam mănâncă pana scrisului…Preşedintele, mi-aş dori: Să nu fie gol, deşi… Să nu fie hoţ, deşi…Să nu fie jucător, deşi nu s-a înscăunat bine şi împarte cărţi către cine nu trebuie. Lasă bre parlamentul, guvernul şi partidele să-şi vadă de treaba lor. Lasă-l matale pe actualul Jucător să facă ultima carte, nu i le tăia tu, că-ţi face o cacialma de te trezeşti pe malurile Cibinului ( sau poate Rinului). Cu nea Traian te pui matale! S-au mai pus şi alţii, mai plini ca tine, şi…
  18 noiembrie, după 48h; să trăiţi bine, ne-am luat ţara înapoi; comuniştii s-au dus către estul sălbatic; să ne fie de bine sub zodia capitalismului luminat – a început o etapă nou; români de pretutindeni veniţi la vot…peste cinci ani, sau poate, deşi nu, mai devreme!
  ps cinste internauţilor ( la cei tineri mă refer; ceilalţi s-au făcut de râs, site -uri cu tentă veche culturală au devenit, turbat politice etc;) ştiutori şi neştiutori (în cea mai mare parte) despre cum se fac şi mai ales cum se împart cărţile, au împins cu sârg la roata istoriei.
  România, noapte bună
  Cu simpatie, Costel Cristea

  Răspunde
   
 • Leonard
  Noiembrie 19, 2014 la ora 20:39

  Dumnezeule Mare …am gasit si eu Pt prima data un forum unde persoanele comenteaza pro si contra fara sa se faca Albie de porci ,pe romîneste …Cît despre domnul Johanis eu cred ca are nevoie cel putin Pt început de sustinerea noastrã a romînilor de pretutindeni, sa sperâm ca va avea puterea de lupta cu oricine si oriunde Pt binele poporului romîn.Cred câ daca ne îndepartam de minciunã si urã si vom începe sa fim mai pozitivi avem speranta cã poate ceva se va schimba.Cît despre articolul domnului Moise îl gãsesc destul de interesa nt ,acum depinde din ce unghi priveeste fiecare problema în care ne aflam,oricum mia placut articolul domnului Moise cît comentariile dumneavoastra.Un salir domnilor ,de aici din diáspora si pace sã fie cu VOI…

  Răspunde
   
 • luca
  Noiembrie 19, 2014 la ora 13:34

  Intradevar nu e mai putin adevarat ca masonii ne conduc lumea… dar asta nu inseaman ca electoratul a votat un mason (in persoana lui V Ponta). Vad ca nu se scrie nimic de acest aspect… dar se stie ca domnul V Ponta este mason. Cu atata usurinta s-a p..at pe biserica si pe patriarhul nostru incat se vede ca nu ii e frica de nimic… a dezbinat lumea.. a intros multa lume impotriva bisericii… a intors oamenii din diferite zone impotriva altora… copii contra batrani… asta este V Ponta. un mason care a dezbinat romania.. si o sa continue sa faca asta atata timp cat noi… romanii vom rabda… – See more at: http://www.biziday.ro/2014/11/17/de-acord-este-un-moment-istoric-sa-fim-siguri-ca-l-am-inteles-corect/comment-page-4/#comment-277958

  Răspunde
   
 • Gabriel Paunica
  Noiembrie 19, 2014 la ora 11:58

  Draga Moise, esti intr-o mare eroare.
  1. Ponta e un bou, pentru ca tinea de el sa raspunda la confruntare ca e de acord sa convoace si sa pice legea amnistiei. asa cum de obicei spune ce vrea interlocutorul sa auda, exact in momentul cheie nu a facut-o. putea sa spuna si sa nu o faca, pentru ca nu ii statea in putere. normal, bine ca nu a facut-o, dar obiectiv privind, tot prost ramane pentru asta.
  2. personal cred ca este inadmisibil sa vrem reformare si sa consideram ca Ponta poate conduce sau reforma orice in Romania pe care o dorim cu totii. in tara bunului simt si a lucrului bine facut, orice plagiator dispare in secunda 2. sunt de acord cu pluralismul si cerd ca e o chestie buna, dar nu pot sa cred ca aduce ceva bun orice partid care accepta asa ceva. furtul e furt indiferent de marimea lui. poate pare o bagatela, dar pentru mine este inacceptabil! nu vorbesc de aroganta lui Ponta, de minciunile lui, de abordarea economica ne transparenta, de baroni sau de orice alte probleme! vorbesc de liderul celui mai mare partid din Romania. da, stiu ca are o decizie irevocabila, dar mai stiu ca e o minciuna. mai stiu si cum actioneaza oamenii in tarile mature politic: aplaneaza o banuiala = omul demisioneaza imediat.
  3. el nu reformeaza nimic. in momentul asta, incearca sa mai salveze ce se mai poate salva. altfel, PSD va cadea dramatic in sondaje in urmatoarea perioada. votantii psd nu o fac din convingere. o fac pentru ca sunt angrenati intr-un mecanism: un membru al familiei e pus politic intr-o functie, atunci absolut toate rudele, inclusiv cele prin alianta (gen fini, nasi, etc), voteaza pentru speranta ca le va fi mai bine. speranta lor ca valorile lor personale si votul conform lor a murit de mult. sunt din craiova si stiu multi care au votat psd si pentru chestii colaterale: ca o sa fie autostrada intre craiova si pitesti daca iese psd. nimeni nu mai crede ca face ceva bun johannis doar pentru ca e corect. el nu poate fi peste tot!
  psd nu inseamna doar membrii ci si simpatizantii. actiunile lui ponta nu se pot numi reforma. pe cei pusi politic ce nu au nici o treaba cu domeniul in care activeaza (si stiu sute), nu ai cum sa ii reformezi.
  pe scurt, ponta trebuie sa dispara.
  cele de mai sus sunt valabile si pentru ACL. daca presedintele reuseste intr-o forma sau alta sa mentina traseul justitiei, asazisa reforma in toate partidele ar putea avea o sansa pe termen lung.
  4. articolul tau pare ok pentru o discutie amicala. in contextul de fata (mii de vizualizari), cred ca e gresit complet. cred ca el creaza asteptari foarte mari de la noua situatie, ceea ce e gresit. nu il compara pe johannis cu tine. el nu a urmarit evenimentele politice si economice de cand o faci tu! el si-a vazut de treaba in ultimii ani, pentu ca incerca sa faca lucrurile bine la Sibiu. probabil doar in ultimii 2 ani a incercat sa recupereze, ceea ce explica lipsa de convingere pe care o evidentiezi. tocmai pentru aia sunt buni consilierii si specialistii! nimeni nu face minuni iar asteptarile create artificial duc la deceptii mari (am votat si cu constantinescu candva).

  Răspunde
   
 • wwolf
  Noiembrie 19, 2014 la ora 10:17

  Am citit doar azi articolul. Surpriza !! Dl. Johannis pare ca il asculta pe Moise (sau Mishu, cum era cunoscut pe AGF). A facut exact ceea ce Moise sugereaza in articol pentru inceput si, se pare, urmeaza chiar strategia de viitor, adica mai intai reformarea ACL si apoi preluarea puterii. Alooo ! D-le Ponta !! Se aude ?! Reformati PSD ?? E nevoie si de o Opozitie puternica in tara asta pentru ca lucrurile sa mearga bine.

  Răspunde
   
 • negreanu
  Noiembrie 18, 2014 la ora 18:56

  Moise a vorbit despre baronii locali din PSD in contextul in care Ponta a pierdut, dar n-a zis nici un moment ca o sa castige Blaga suspectat fiind de aceleasi practici. Deci care mai sustineti PSD-ul, nu inseamna ca prin victoia lui Iohannis a castigat ACL-ul, dar sigur nici cele 5 milioane de alegatori ai lui Ponta n-or sa fie ai PSD-ului daca nu schimba ceva pana la anul. Tot tinerii aia care-au iesit acum la vot or dea inca o data cu socialistii de pamant de tare mi-e teama ca n-or sa se mai dezmeticeasca niciodata. Pentru ca cei satui de coruptie strang randurile, in timp ce, cei de peste 60 de ani care formeaza baza de sustinatori ai PSD se sting usor si nestiuti de nimeni.

  Răspunde
   
  1. saba
   Noiembrie 20, 2014 la ora 00:36

   Cei care se infrunta cu fortele de ordine protesteaza acuma in UE contra pensionarii tirzii, contra somajului, contra discriminarii de virsta, or fi socialisti? Daca da, atunci nu veti putea da cu ei de pamint pentru ca sunt nitel cm prea multi si de toate virstele. In alta ordine de idei: aveti parinti?

   Răspunde
    
 • tincu alina
  Noiembrie 18, 2014 la ora 18:40

  Ma intreb adeseori, ascultandu-va la „Romania in direct” daca sunteti un Robert Turcescu ceva mai rafinat sau doar un biet vanator de un post de consilier prezidential.

  Răspunde
   
  1. Kristina
   Noiembrie 18, 2014 la ora 19:24

   Nici una ,nici alta stimata doamna!
   E OLTEAN,asa ii place sa se laude cu asta ,incat…
   schimb frecventa!
   Am o fosta colega la departamentul vostru Europa fm,
   O cheama Zegheru Cristina.(scuze pt.nominalizare)
   Promit ca imi fac timp sa o sun si sa o intreb si pe ea :
   DE CE MOISE GURAN poarta discutii la emisiune in mod special cu interlocutori de gen masculin?
   CAT DE LIBERA ESTE ACEASTA EMISIUNE?!
   DE CE SUBIECTUL ZILNIC NU SE AFISEAZA PE PAGINA de facebook Europa fm.
   Sunt persoane care nu apuca sa sune in timp util sau efectiv SUNT RESPINSE!
   Dar au DREPTUL LA PLATFORMA SCRIPTIC!
   NU DOAR SA AUZIM VREM SA PUTEM SCRIE COMMENTURI!

   Răspunde
    
 • Simina Dragomirescu
  Noiembrie 18, 2014 la ora 18:39

  La cate comentarii sunt, nu stiu daca dl. M.G. va avea rabdare sa „ingereze” ideile noastre. Incerc totusi:1. Dl.M.G.este in adevar un posibil bun consilier pe probleme economice; 2.Nu cred ca i se potriveste activitatea de analist politic;3.M-a mirat faptul ca a gasit calitati lui V.V,Ponta, orice om are ceva calitati dar nu de presedinte; 4.Presedintele B. a avut mult curaj in manadatul sau si nu ati reusit sa-i scoateti in evidenta realizarile; defecte are si greseli face oricine;5. Strategia lui J.”pas cu pas” explicata in cartea sa aparuta la Editura Curte Veche, indica faptul ca nu are inca nevoie de sfatuitori.

  Răspunde
   
 • zazania
  Noiembrie 18, 2014 la ora 18:39

  Ma intreb adeseori, ascultandu-va la „Romania in direct” daca sunteti un Robert Turcescu ceva mai rafinat sau doar un biet vanator de un post de consilier prezidential.

  Răspunde
   
 • punctul pe i
  Noiembrie 18, 2014 la ora 17:42

  UN ALT PUNCT !! ( de vedere.. )
  Prea multe „coincidente”.. care te pun pe ganduri …
  1) La ultima intrunire APEC din Australia ..cele 20 de state se „inteleg ” atat de bine !! incat dl Putin .. isi ia jucariile .. si pleaca !! ( trantind usa.. )
  2) In acelasi timp.. la noi ( la margine de IMPERIU ) .. cearta si zavera ( ca de obicei..) pentru cine sa fie ” mare sef”..
  3) dupa un tur I si o prestatie „zapacificanta ” a unui candidat . tara risca .. cel putin ..O DIVIZARE POLITICA ( daca .. fereasca Domnul .. nu cumva mai rau ..)
  4) Are loc .. si turul al doilea .. CAND ( IN PREMIERA !! ) AU LOC URMATOARELE .. E V E N I M E N T E !!!
  a)PENTRU PRIMA OARA IN ULTIMII 25 de ani .. un PATRIARH !propovaduieste despre .. moprtanta si binefacerile unui presedinte protestant.. intr-o tara de 2000 de ani .. EMINAMENTE ORTODOXA !! ( oare .. din intamplare ??)
  b ) TOATE casele de sondaje care urmaresc votul .. SE TAMPESC !! si NU VAD SCORUL FINAL !!( sau DIFERENTA ENORMA .. de scor !! oare .TOT. COINCIDENTA ?)
  c) Pentru prima oara in ISTORIA ultimilor 25 de ani !! .. INAINTEA NUMARARII FINALE ale voturilor .. candidatul creditat . cu o victorie ZDROBITOARE !! iese „de bunavoie „.. si se declara .. INVINS !!( ..tot coincidenta ?)
  d)o alta „minune dumnezeiasca .. „.. JUDETE si LOCALITATI INTREGI ..din zone care la primul tur sunt de partea unui candidat .. trec IN MASA .. de partea cealalta .. ( desigur .. din cauza prestatiei .. RASUNATOARE a contracandidatului .. )

  O A M E N I .. BUNI !! A S T I A .. N E .. C R E D .. T A M P I T I !!

  Este evident ca toate aceste lucruri nu sunt „intamplari ” sau „coincidente” .. ci rezultatul unor

  JOCURI GEOSTRATEGICE LA NIVELUL PUTERILOR MONDIALE !!

  Urmeaza o iarna grea ( prognoza meteo) .. cu posibilitatea reducerii de gaze rusesti ..la mari puteri economice europene ..cu iminenta unor razboaie deja aflate in curs de desfasurare ..

  In aceste conditii .. oare una din puterile regionale .. aflate la granita acestor conflicte .. poate fi lasata ” sa-si faca de cap ?”

  ASA CA .. ORDINUL DAT .. A SUNAT CLAR PENTRU CEI CARE TREBUIAU SA IL ASCULTE !!
  a- TU .. esti presedinte ales .. iar tu celalat IL RECUNOSTI si IL FELICITI .. inainte de numaratoare !!
  b- TU CELALAT – ramai prim ministru .. si iti vezi de ale tale .. fara sa „fii ajutat” de presedinte ( ca in alt caz cunoscut ”
  c) LINISTE SI PACE .. LA MARGINEA IMPERIULUI !! drept pentru care promitem ca in caz de necesitate ( feresca-ne Dumnezeu !!).. V O M .. A P A R A .. R O M A N I A !! ( PANA LA ULTIMUL ..R O M A N !!)

  Iar in rest .. COMENTARII si .. COMENTATORI ..

  Răspunde
   
  1. luca
   Noiembrie 19, 2014 la ora 13:33

   Si marmota? tu intradevar chiar debitezi numai prostii si ai numai lovituri de stat in cap… Intradevar nu e mai putin adevarat ca masonii ne conduc lumea… dar asta nu inseaman ca electoratul a votat un mason (in persoana lui V Ponta). Vad ca nu se scrie nimic de acest aspect… dar se stie ca domnul V Ponta este mason. Cu atata usurinta s-a p..at pe biserica si pe patriarhul nostru incat se vede ca nu ii e frica de nimic… a dezbinat lumea.. a intros multa lume impotriva bisericii… a intors oamenii din diferite zone impotriva altora… copii contra batrani… asta este V Ponta. un mason care a dezbinat romania.. si o sa continue sa faca asta atata timp cat noi… romanii vom rabda…

   Răspunde
    
   1. punctul pe i
    Noiembrie 19, 2014 la ora 20:11

    Domnule .. desigur ca ai dreptul ca si mine si oricine la o opinie .. SI CA POTI SA MA CONTRAZICI .. daca ai ( sau NU!) ARGUMENTE !!
    Te rog sa citesti cele de mai jos !Nu sunt opiniile mele .. ci ale regretatului A Rugina .. ( iti recomand Wikipedia .. si mai putin FASBUCA .. )
    „”Dragii mei, lumea asta este condusă de un fel de guvern mondial, format dintr-un grup de circa 250-300 de persoane, super-bogate, super-puternice şi super-bine-informate, care trăiesc „ca în sânul lui Adam”! Oamenii ăştia deţin puterea absolută pe planetă. În afară de accesul imediat la toate resursele economice şi la cele mai recente descoperiri tehnico-ştiinţifice, multe ţinute în secret, au la dispoziţie, în toate ţările lumii, institute de cercetări psiho-sociologice, cu ajutorul cărora ţin sub control toate popoarele planetei. Acestea le indică personajele politice cele mai „potrivite” pentru a „câştiga alegerile”, în mod „democratic” în cele mai importante state ale lumii; importante nu numai ca număr de locuitori, dar mai ales prin resursele lor naturale, prin puterea economică, militară sau prin poziţia lor strategică. Practic, toţi conducătorii statelor importante ale planetei sunt „aleşi” cu „binecuvântarea” acestui „GRUP”, şi toţi cei aleşi nu fac altceva decât să pună în practică „directivele” trasate de acesta…” Întrebare telefonică de la un telespectator (NB extrasul este din emisiunea Marius Tuca show ): „Domnule Anghel Rugină, face şi România parte dintre ţările vizate de „GRUP”?” „Da. Şi ca dovadă vă aduc faptul că, înainte cu două luni de alegerile din 2000, persoana care a câştigat alegerile prezidenţiale, a fost în vizită „privată” în Statele Unite, iar la două săptămâni de la câştigarea alegerilor, primul ministru proaspăt numit a făcut acelaşi lucru. Au fost amândoi să-şi ia „foaia de drum”… Replică telefonică: „Adică dumneavoastră vreţi să spuneţi că pepreşedintele nostru ni l-au ales americanii?” Răspuns: „Nu o spun eu. Aşa este. Numai că nu americanii, ci „GRUPUL” care conduce. În America a avut loc doar acceptarea şi instruirea personajelor.” Replică: „Să vă fie ruşine domnule, Rugină… Să vă fie ruşine că aţi ajuns la vârsta pe care o aveţi, cu capul plin de păr alb, ca şi mine şi că ne minţiţi în halul ăsta… Nu ştiu ce interes aveţi să o faceţi, dar vreau să vă spun că pe preşedintele nostru l-am ales noi, cu toţii, prin votul nostru, că aşa am vrut noi! Să vă fie clar: aşa am vrut noi! Şi apoi cum să ni-l aleagă alţii când este o comisie de votare care verifică vot cu vot, de la toate partidele… Sunteţi un mincinos! Domnule Marius Tucă, nu mai chemaţi, domnule, din ăştia… Bună seara!…” Anghel Rugină, (A.R.): „Dragă domnule, te felicit!… Te felicit că ai ajuns la vârsta la care ai capul plin de păr alb şi că ai trăit până acum cu impresia că ai putere! Că votul tău contează! Poţi să mori
    fericit în cazul ăsta! Eu nu am vorbit pentru cei care au vârsta şi convingerile dumitale. Eu am vorbit pentru cine are urechi să audă şi minte să înţeleagă!… În ceea ce priveşte votul, nu uitaţi vorbele lui Stalin, care zicea că nu contează cine şi ce votează, contează doar cine numără voturile! Astăzi cu voturile centralizate electronic treaba asta a devenit un simplu joc pentru un informatician: cu un program deştept, printr-o simplă atingere a unei anumite taste, voturile plus ale unui candidat se adună discret la cel care trebuie să iasă.. Îmi spui că nu ştii ce interes am… Am interesul ca POPORUL MEU SĂ AFLE… Să afle şi SĂ ÎNŢELEAGĂ!… Să înţeleagă că la nivel global „cărţile sunt făcute”!

    Răspunde
     
 • eugen
  Noiembrie 18, 2014 la ora 16:56

  Domnule Guran! Se vede ca nu il cunoasteti pe presedintele ales – Klaus Johannis! Este un OM care reprezinta oamenii, tara, societatea civila, in totala antiteza fata de comunisti si securisti (Iliescu si Basescu).

  Răspunde
   
 • N!ck
  Noiembrie 18, 2014 la ora 15:07

  Johannis dixit:
  „Sa nu credeti ca nu voi vedea. Sa nu credeti ca scapati de mine. Voi spune mereu ca e nevoie de un alt mod de a face politica si trebuie sa intelegeti acest lucru”.
  Aceste vorbe spuse la intalnirea cu membrii PNL+PDL arata clar ca a dat jos militaria din pod!

  Răspunde
   
 • cezara
  Noiembrie 18, 2014 la ora 13:18

  Scrie la Biblie ca Dumnezeu pune peste neam sef de stat dupa cum merita acel neam ,…cred ca avem nevoie mereu de EDUCATIE …de aici pleaca toata oranduirea ca neam ales ,daca nu se face schimbarea in noi ,ramanem inca in copac iar Indiferenta ne va arunca in saracie si haos….,sa fie sanatosi toti cei ce ne conduc ,noului Presedinte ,putere de munca si dragoste de tara ,ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU !(

  Răspunde
   
  1. Stelian
   Noiembrie 18, 2014 la ora 19:04

   Unde scrie asa ceva in Biblie. Eu stiu ca Dumnezeu pune conducatorii tarilor dupa voia Lui, nu dupa ce merita popoarele. Dar imi puteti cita din Biblie ce ati spus si voi intelege.

   „Binecuvantat sa fie Numele lui Dumnezeu, din vesnicie in vesnicie! A Lui este intelepciunea si puterea. El schimba vremurile si imprejurarile; El rastoarna si pune pe imparati; El da intelepciune inteleptilor si pricepere, celor priceputi! El descopera ce este adanc si ascuns; El stie ce este in intuneric si la El locuieste lumina. Pe Tine, Dumnezeul parintilor mei, Te slavesc si Te laud…” Daniel 2:20-23

   Răspunde
    
 • Anca
  Noiembrie 18, 2014 la ora 12:30

  Referitor la punctul 3 unde spui ca Ponta ii intinde o mana lui Iohannis.
  Moise, tu chiar crezi ca asta face Ponta?
  De ce e el post-campanie mai credibil?
  Oare il crezi si cand spune ca nu va mari taxele si impozitele? …desi inca nu avem un buget pe 2015. 🙁

  Răspunde
   
 • saba
  Noiembrie 18, 2014 la ora 10:40

  Frunza verde si-un DUDAU o sa fie si mai bine!
  Klaus s-a casatorit in 1989 si find fara copii, a suferit atit de mult incit n-a rezistat sa … se implice pe piata libera. „Familia Johannis lucra extrem de eficient și profesionist: avea acces foarte rapid la informații, avea o mare putere de convingere și de persuasiune, inventa povești lacrimogene pentru a determina familiile să-și părăsească odraslele, deținea spații de locuință de tranzit pentru bebelușii care urmau să fie trimiși în Canada (prin intermediul Bisericii ortodoxe Romane din Calgary, în anii 90)… au mințit-o că și ei a avut un copil și l-au dat spre adopție”. A facut ceva bani si si-a permis sa emigreze in Germania (legea reintoarcerii), la Würzburg, Bawaria, obtinind cetatenia germana in 1992. Frumusele oraselele germane, cam ca Sibiul. In 2000 devine primar la Sibiu. „bunica copiilor a trimis un memoriu și lui Traian Băsescu în 2007, “ca fiind unica soluție” pentru elucidarea situației celor 3 copii.”
  Cum prea cinstita Macovei nu a atacat pe aceasta tema? Cum de vorbim pe blog despre copii parasiti, parinti la munca in UE, lacrimi si videoute, si asa ceva se trece sub tacere. Nu sunt revoltat, sunt cutremurat: voi toti care ati votat aceasta canalie, sa va fie rusine!!!
  Ma miram eu de ce CNN nu a comentat chiar nimic despre noul presedinte al Romaniei. Doar un anunt si gata, au continuat cu o matracuca de 47 de ani care cu 30 de ani in urma, spune ea, a fost violata de Cosby – ea find la 17 ani la inceput de cariera artistica. Simtul valorii si la americanii astia: presedintele si matracuca.
  Ca veni vorba de legea reintoarcerii si vinzare de carne vie, vad ca se vorbeste de conturile lui Ceausescu din Elvetia, numai un bilion? Ce vreau sa spun este ca Dej a inceput acest trafic prin 1960 cu complicitatea Germaniei si Israelului. De ce spun complicitate (pentru ca totusi s-au oferit sa salveze germani si evrei), pentru ca legea reinbtoarcerii inclusa in Declaratia Drepturilor Omului nu prevede vreo compensatie materiala/baneasca. Deci, afacerea inceputa de Dej si continuata de Ceausescu a aprovizionat niste conturi despre care stiiau apropiatii (Pacepa si altii, si aproape sigur ca nici Basescu nu era departe). Deci daca in decurs de vreo 27 de ani au fost vinduti cam vreo 400,000 de germani si evrei la o medie de 10,000 $, se ajunge la un minim de 4 bilioane dolari. La asta s-a mai adaugat si traficul de arme (Basescu nu este strain de asta) si alte maruntisuri („As part of the clandestine intelligence program coordinated by the CIA, the U.S. government paid, for advanced Soviet military technology) more than $40 million to Romania through foreign middlemen, with about 20% ending up in Swiss bank accounts controlled by the Ceausescu family”).

  Răspunde
   
  1. mArcu
   Noiembrie 18, 2014 la ora 16:33

   @saba
   Citeste mai mult despre sociopatie, psihopatie si poate reusesti sa te intelegi mai bine.

   Răspunde
    
   1. saba
    Noiembrie 19, 2014 la ora 23:46

    Trebuie sa presupun ca nu sunteti de specialitate, altfel ati fi gasit o formulare mai profesionala, dar o apreciez si pe aceasta incercind sa nu o interpretez ca o tentativa de insulta. In orice caz, domeniul sugerat imi este necunoscut asa ca am fost curios:
    >frecvent nereusind sa ramina la un serviciu stabil sau sa-si indeplineasca indatoririle parintesti;
    >nu-si plateste facturile;
    >simptomele tind sa atinga maximum de manifestare la 20 de ani si se amelioreaza la 40 de ani.
    Clar, nu corespund. Dar pe viitor, incercati nitel maturitatea contra argumentului, ajuta la comunicare. FDoloseste foarte mult in societate.

    Răspunde
     
 • Birou de mediator
  Noiembrie 18, 2014 la ora 09:49

  Cel mai mult iubesc momentul asta. Cand nu mai suntem basisti si pontisti, si nici buni sau rai, ci oameni ! De acum mi-as dori sa ne impartim in zambitori de dimineata si veseli de dupa pranz, in iubitori si in asteptarea iubirii, sau in copii si adulti care nu au uitat sa se joace ! Hai ca putem, aceea va fi victoria care ne va face cu adevarat fericiti !

  Răspunde
   
  1. Un bulversat
   Noiembrie 19, 2014 la ora 08:47

   De ceva vreme nu mai cred in „democratia globalizata”, cam de cind bancherii „lumii libere”, care dupa ce si-au batut joc de milioane de oameni (vaporizindu-le economiile) s-au premiat cu ajutorul de la stat menit sa „salveze sistemul”, ajutor care va fi platit tot de aceasi amariti.
   Iar pentru „Dimbovicoara” unde conducatorii din ultimii 35 ani nu au reusit sa obtina un nivel al societatii in care o slujba intr-o meserie decenta sa asigure un trai decent (pentru o familie), pentru asta fiind necesare doua uneori chiar 3 job-uri nu mai am nici o asteptare. In schimb ei au beneficii ca si cum ar fi luat aceasta tara ca dupa razboi si ar fi du-o la un grad de dezvoltare cu PIB-ul prince primele 10 tari din lume (cu o dispersie < 5 media). Asa incit singura logica a votului meu era obtinerea puterii "totale" a unei gasti la un scrutin dar alternanta cit mai des intre clanuri pentru a nu ajunge la totalitarism. Duminica, am vazut ca se mai poate completa aceasta atitudine cu "presinuea strazii" la fiecare scrutin, cu cerinte exacte privind ameliorarea legislatiei si respectarea ei. Asa, incremental, poate nepotii mei vor ajnge sa traiasca intr-o tara aproximativ normala, pe care se pare ca o tinjim majoritatea.

   Răspunde
    
 • Bogdan
  Noiembrie 18, 2014 la ora 09:44

  Consulii si diplomatii ce au cerut mai multe sectii, o organizare diferita sau chiar mai mult timp NU ar trebui sa plateasca pentru prostimea celor de la centru.
  Cei ce l-au votat pe Iohannis nu’s doritori de sânge ci de dreptate si e incorect ca acei oameni sa sufere cand la noi e problema.
  Chiar o dam asa in bara, din primele declaratii? Lumea o sa se revolte… acea lume cu capul pe umeri…

  Răspunde
   
 • Dragotoiu Mihail
  Noiembrie 18, 2014 la ora 08:29

  Ponta e capabil sa reformeze PSD, însă va avea de trecut peste Dragnea, Sarbu, Oprisan si alții ca ei. Inclusiv peremista de Olguța de la Craiova care a fost penibila prin declarațiile date. Cât despre Klaus aștept sa aibă o noua abordare politica ,sa joace un rol de mediator între societate si politic si foarte important
  , sa aducă in prim plan oameni noi, capabili sa conținue reforma statului. Mult succes.

  Răspunde
   
 • geo
  Noiembrie 18, 2014 la ora 06:19

  dl.moise, pertinente afirmatiile dar nu in totalitate;Iohannis a fost racolat si bagat in fata sa le spele imaginea, dar prin atitudinea lui rezervata si distanta, a dovedit ca nu se lasa tirit in mocirla; este sungurul care nu are obligatii fata de partid si poate fi presedintele tuturor; problema este la noi: l-am aruncat in groapa cu hiene, javre si stam sa vedem ce face pt. noi, sau cum se salveaza(iar cind iese afara il sfisiem noi?)Avem obligatia sa ne implicam direct , iar tu si altii cu expertiza sa va implicati, sa-l consiliati corect asa cum va declarati(fara meschinarii sau interese personale ca altii ,ajunsi senatori, europarlamentari,etc) Daca vom sta spectatori sa chibitam,va fi nevoit sa-i accepte pe aceia care ii dau tircoale, vezi doamne binevoitori; ponta este un parvenit fara scrupule, o lichea fara caracter, un iliescu,nastase,oprescu hrebe la un loc, iar povestea cu reformarea cloacii psd e greu; acolo trebuie un sunami, ras tot, nu scapa cine poate, si facut un partid nou, socialist ca in germania(toti isi spun in bascalie tov., dar sunt liberali in gindire) concluzie:alege 3-5 ca tine, propuneti oferta cinstita de colaborare si impreuna faceti o strategie de asanare morala a clasei politice(implicit a societatii), un pact pe 50 de ani, sa nu se mai fure, modificarea legilor in interesul popular, limitarea mandatelor incepind de la consilieri si interzicerea rudelor cu extensie pina la fini ,de a nu detine o functie publica sau a face afaceri cu statul si fiecare sa raspunda penal pt.orice incalcare a legii.Am luat modelul din Constitutia din 1923;Faceti pasul si noi „norodul”, va sustinem

  Răspunde
   
  1. Leni
   Noiembrie 18, 2014 la ora 09:15

   Excelent comentariu si o idee buna. Sunt de acord, ca daca l-am bagat pe Johannis in groapa cu hiene, nu inseamna ca el le va putea transforma in catelusi cu fundita in frunte, dimpotriva, ori il „mananca de viu” ori va invata si el sa fie unul de-al lor. Eu cred ca ar fi pacat, fiindca avem o sansa unica. Sper sa aibe dl. Johannis intelepciunea sa isi aduca in jurul sau profesori universitari, sociologi, politologi si economisti care au dovedit ca doresc sa schimbe ceva inspre bine in tara asta, ca au caracter, sunt echidistanti fata de partide, si sa nu se inconjoare de politicieni parveniti care vad interesul tarii numai pana cand „calea” coincide cu interesele proprii. Dupa cum spuneai, poate cel mai bine ar fi sa se formeze in mediul intelectual un grup care sa isi ofere sprijinul si sa-l consilieze. Altfel ratam o sansa imensa pe care o avem in momentul de fata si ne vom trezi peste 5ani tot acolo unde eram si in 2009. Il huiduim pe Johannis, huiduim PSD-ul, huiduim in toate directiile, si intre timp ce-i care stiu sa intinda „mana pomenii electorale” categoriei care trebuie o sa ne rada in nas in scurt timp.

   Răspunde
    
 • cris
  Noiembrie 18, 2014 la ora 04:36

  diferentza dintre bine si rau poate fi si ca binele este cugetat si raul este mai mult o „reactie” chiar daca omul care a avut reactia e in fond om bun. rabdare oameni buni..

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase