O campanie perversă, distructivă, cu doi câştigători şi 20 de milioane de derutaţi

de Moise Guran

Da, această hartă mă sperie. Ea arată aceeaşi divizare a României, la aproape 100 de ani de la Marea Unire.

harta-vot-1-wall

Nu ştiu cum va arăta harta după turul doi, dar cred că putem trage câteva concluzii după aceste alegeri şi, mai ales, trebuie să stabilim şi câţiva vinovaţi. Nu pentru rezultate, ci pentru o divizare inacceptabilă a românilor.

Urmăriţi a doua hartă! Vasile a trasat aceeaşi frontieră de la vot (am presupus că, în final, Secuimea va vota cu Johannis), peste o hartă a veniturilor din România.

harta-vot-2-wall

Nu, nu rezultă o mare discrepanţă. În zona în care Johannis a ieşit câştigător, sunt opt din 11 judeţe cu venituri mici. În zona Ponta, sunt 13 din 26 de judeţe cu roşu. Cu albastru, reprezentând judeţele mai bogate, sunt câte trei în fiecare zonă. Aş conchide că joburile/salariile nu au făcut nicio diferenţă. Asta arată că nu există o împărţire reală stânga/dreapta, chiar dacă următoarea hartă, cea pe care am marcat judeţele cu o pondere peste medie a asistaţilor social, plasează toate aceste judeţe în zona Ponta.

harta-vot-3-wall

Şi totuşi, nu asistaţii au făcut, de această dată, diferenţa. Uitaţi-vă acum pe participarea la vot, în funcţie de studii.

profil-5-wall

Doar o treime dintre cei care au maximum zece clase s-au prezentat la vot. În schimb, cei cu studii medii şi cei cu studii superioare au avut o prezenţă masivă la urne. Oare de ce?
Acum priviţi împărţirea voturilor între cei doi candidaţi, în funcţie de studiile celor care le-au acordat votul. Am considerat că este mai relevant să calculez numărul efectiv de voturi, iar nu procente (căci baza de raportare este diferită).

profil-3-wall

Nu reprezintă o surpriză nici categoria “Studii inferioare”, nici cea “Studii superioare”. Dar este frapantă împărirea aproape egală a celor care au terminat liceul/postliceala. Aceştia fac categoria cea mai numeroasă de români şi, uitaţi-vă din nou pe figura patru, cea mai determinată să voteze – 78% prezenţă.
Doar pentru recapitulare, vă dau următoarele tabele cu ponderile, în funcţie de studii, ale votanţilor celor doi calificaţi pentru turul doi. Relevanţa lor este, totuşi, mai mică decât cea a figurii anterioare.

electoratul dupa studii

Şi acum să ne concentrăm pe structura de vârstă a votanţilor. Mai întâi, prezenţa la vot, în funcţie de vârstă.

profil-6-wall

35-49, reprezintă categoria cea mai activă, cea mai numeroasă (sunt decreţeii, născuţi între 1965 şi 1979 – două boomuri demografice) şi, aceasta reprezintă, în mod tradiţional, un electorat de dreapta. Sunt oameni activi, majoritatea în urban, cu studii medii şi superioare, este cel mai pretenţios şi mai greu de prostit electorat şi, totuşi, am văzut mai devreme, Ponta a luat numeric cu vreo 100 de mii mai multe voturi de la acest electorat, decât Johannis. O fi de vină lipsa unui mesaj real, de dreapta, din partea lui Johannis? O fi devină lipsa unui mesaj, în general? O fi de vină tot lipsa unei dezbateri economice sau pe teme de interes pentru acest electorat?
Aruncaţi o privire şi pe electoratul tânăr, de până în 35 de ani…

profil-4-wall

Aici Johannis îl bate net pe Ponta, dar îl bate pe un electorat foarte subţire din punct de vedere demografic. De ce l-or fi preferat pe Johannis? Aceasta este generaţia internetului, iar campania lui Johannis pe reţele, la fel ca şi în celelalte domenii, chiar nu a strălucit. Este posibil ca aceşti oameni să se fi hotărât să dea un vot către dreapta sub influenţa unor lideri de opinie de dreapta (vezi campania Gândul, pot fi de asemenea cititori de Adevărul sau Hotnews).

CONCLUZII

Împărţirea voturilor între Ardeal şi Regat este rezultatul campaniei şovine pe care ambii candidaţi au făcut-o. Johannis a mizat pe faptul că e neamţ şi aproape că nici nu s-a mai obosit să ne vorbească, a rostogolit aceleaşi două-trei fraze lipsite de conţinut, Ponta a călcat acceleraţia mândriei de român.

Ambele campanii au reuşit, cei doi şi-au luat voturile scontate, dar cu ce preţ? Nu numai că au refăcut harta României de la 1913, dar Ponta, mai eficient, a reuşit chiar să trezească unele spaime între românii din Ardeal. Chiar dacă a ieşit pe locul doi, a reuşit 44% în Hunedoara, 43% în Caraş, 30% la Braşov şi în Timiş, peste 32% în Bihor sau în Sălaj. Sunt judeţe cu comunităţi de saşi şi şvabi.

Ruşine ambilor candidaţi, dar cu precădere lui Ponta! S-au jucat, unul cu spaimele, celălalt cu obsesiile românilor!

Apoi discrepanţele tineri/bătrâni reprezintă rezultatul campaniei cu pensiile tăiate de Johannis prin poştă şi garantate de Ponta pe toate bannerele rurale. Cine a gândit asta de la PSD e diabolic, dar a pierdut electoratul foarte tânăr. Cine n-a ştiut să contracareze asta de la ACL, e prostovan, dar a avut noroc cu electoratul tânăr şi cu presa internaută (căci posturile de ştiri au, toate, audienţă vârstnică).

Este, însă, o altă falie nefirească, construită mişeleşte între categoriile de vârstă din România. Nu ne batem joc de părinţii şi bunicii care ne-au crescut, nu-i speriem, dar nici să-i ignorăm, nu trebuie! Se aude, domnul Johannis?

Lipsa completă a unei dezbateri pe teme economice, legate de muncă, de investiţii şi salarii a derutat pur şi simplu electoratul urban, cu vârste cuprinse între 35 şi 65 de ani. Aceşti oameni s-au împărţit, în mod egal, între Ponta şi Johannis, votând totuşi masiv, dar din alte motive decât cele care îl interesau cu adevărat.

Halal campanie electorală! Mai sunt încă două săptămâni. Poate vă schimbaţi amândoi tactica, că ne mai trebuie ţara asta şi după aceste alegeri!

Notă: Am folosit datele IRES, BEC, HOTNEWS. Calculele mele au fost rotunjite, n-am stat să calculez la virgulă, dar sondajul acesta s-a dovedit a fi cel mai apropiat de rezultatele oficiale.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

334 răspunsuri la O campanie perversă, distructivă, cu doi câştigători şi 20 de milioane de derutaţi

 • Irimia Carmen
  Noiembrie 14, 2014 la ora 19:06

  Am foarte multe așteptări de la Președintele României, dar voi încerca să le rezum în câteva fraze:
  – Vreau să trăim într- o democrație adevărată. Puterea să fie a poporului, nu a partidelor, indiferent de coloratura lor politică;
  – Vreau ca Președintele țării să spună poporului odata la 6 luni , la toate televiziunile, ce a reușit să facă și ce nu, din ceea ce a promis în campania electorală ( poate ar fi bine să se înființeze o comisie, din care fac parte toate partidele politice, care să verifice ce spune Președintele);
  – Vreau să nu dea vina pe Prim Ministru ( și l- a ales ) și pe Guvern;
  – Vreau să nu ne plece copiii și nepoții din tară;
  – Vreau să ia de la alte țări modele din sectorul bugetar și privat și să le adapteze nevoilor Romaniei;
  – Vreau să ducem o viață normală din toate punctele de vedere.

  Răspunde
   
 • Marian
  Noiembrie 13, 2014 la ora 14:22

  Interesant, apreciez informatiile prezentate, pe care nu le stiam in aceasta forma.
  Ceea ce ma deranjeaza, insa, este folosirea termenului „decretei” fara ghilimele, pe care o consider ofensatoare. De regula raspund, cand am ocazia prin viu grai, „decretel e m*-t*”. Sper, totusi, ca este doar o eroare de redactare ce poate fi corectata.

  Răspunde
   
 • saba
  Noiembrie 11, 2014 la ora 20:29

  2

  Răspunde
   
 • saba
  Noiembrie 11, 2014 la ora 20:18

  1

  Răspunde
   
 • blueroses
  Noiembrie 9, 2014 la ora 16:28

  De obicei urasc graficele, dar uite ca cele de pe biziday sunt atat de clare incat si eu pot sa inteleg si sa trag niste concluzii – Romania are din toate si din toti, punctul comun e ca suntem romani si teoretic ar trebui sa ne pese de aceasta tara. Practic multi suntem cu ochii spre alte zari si uite de aceea prezenta la vot reflecta indiferenta, lipsa de speranta …
  Politica nu am inteles-o niciodata, nici nu vreau s-o inteleg. Am doar o intrebare: in ce conditii putem sa scapam de politicieni? Sa clarific – citisem despre o tara sud-americana unde au angajat un strain ca ministru de finante sau economie sa le scoata tara din criza. La noi s-a incercat la un moment dat un guvern tehnocrat care a cazut destul de repede din lipsa de sustinere politica (cred). Exista vreun scenariu realist (al meu e SF, stiu) in care sa luam specialisti straini (un elvetian la finante, un neamt la Min. Muncii etc. oameni fara niciun interes sau legaturi in Romania) care sa ne scoata din mizeria asta? Si nu ma refer la vreun specialist (gen d-soara care e acum la finante si cat o fi ea de educata in SUA, nu pare sa aiba habar ce face), ci la oameni cu experienta practica in administratia publica/centrala. Cum ar suna „angajam guvern, asteptam CV-uri”?

  Răspunde
   
 • Cristian Nasaudean
  Noiembrie 7, 2014 la ora 00:10

  harta cu asistatii sociali seamana deloc intamplator cu voturile VVP -KWJ.
  va sperie? pai asta e, asistarea…
  invata oamenii sa nu munceasca (a inceput pe vremea lui Ceau) si „da cui ofera mai mult, mai ales votul”

  Răspunde
   
 • Teo
  Noiembrie 6, 2014 la ora 00:10

  Moise, o analiză foarte bună, dar o greșeală imensă, care vine să ne dezbine artificial, mai mult decât situația în sine: am verificat procentele pe județe și în Transilvania, sunt 4 județe, unde diferența între Iohannis și Ponta este infimă: Maramureș, Satu mare, Bihor, Sălaj. Sunt fix vestul și nordul țării și l-au votat pe Ponta la greu, aproape la fel de mult ca pe Iohannis. Deci harta colorată în 2 culori e superficială. Una făcută temeinic 😉 (apropos de campanie electorală) ar fi arătat cu roșu județele unde Ponta a câștigat cu peste 15% și cu albastru pe cele unde Iohannis a câștigat tot cu peste 15%, iar pe cele cu diferențe sub 15% să le fi făcut cu o culoare indecisă. 🙂 Cu părere de rău… Oamenii care „înțeleg pe fugă” rămân cu impresia că ăia sunt toți sau majoritatea cu Iohannis și ăia sunt toți sau majoritatea cu Ponta. Ori realitatea e mai nuanțată: Iohannis nu a câștigat categoric în toată Transilvania. Dar mai bine să câștige în turul doi decât să se fi bucurat prematur de o victorie mică.

  Răspunde
   
 • Boris
  Noiembrie 5, 2014 la ora 23:57

  Luati o harta a Romaniei de la 1900 si comparati-o cu cea a situatiei la vot din 2014.
  Observa cineva o anumita „coincidenta”?!
  Si daca da, ati gasit si vreo explicatie?

  Răspunde
   
  1. Teo
   Noiembrie 6, 2014 la ora 00:19

   Observați coincidențe doar dacă sunteți superficial. Am verificat procentele pe județe și în Transilvania. Sunt 4 județe, unde diferența între Iohannis și Ponta este infimă, din păcate: Maramureș, Satu mare, Bihor, Sălaj. Sunt fix vestul și nordul țării și l-au votat pe Ponta la greu, aproape la fel de mult ca pe Iohannis. Deci împărțirea pe care o sugerați este falsă dacă suntem înțelepți și privim atent și în profunzime.
   Sunt bucureștean, am votat Iohannis fără vreo reținere legată de regiunea de unde vine, de religie sau alte motive aberante. Am o rădăcină în Mureș, prin bunicul din partea mamei, dar nu înțeleg de ce unii ardeleni se cred mai buni decât ceilalți români. Gândind astfel dovedesc tocmai că nu sunt.

   Răspunde
    
   1. gore
    Noiembrie 7, 2014 la ora 01:52

    faptul ca „unii”ardeleni se cred superiori nu ar trebui sa va deranjeze. La fel unii olteni sunt superiori ardelenilor s.a.m.d. Vedeti ca bancurile cu un ardelean, un oltean si un moldovean isi schimba personajul alpha in functie de originea naratorului.
    in plus am observat la „unii” un fel de complex fata de ardeleni si de promovare a ideii false ca ardelenii sunt toti cinstiti. Eram la Mamaia si am vrut sa inchiriez o bicicleta dar am descoperit ca imi lasasem buletinul la hotel. Am fost uimit sa mi se spuna ca e suficient sa-i spun camera hotelului unde sunt cazat, pentru ca are incredere ca sunt din Ardeal. Si mai am astfel de exemple cu zecile. Cel putin in cercurile in care m-am invartit nu pot spune acelasi lucru ci doar ca am intalnit oameni de calitate chiar in mult hulitul Bucuresti.

    Răspunde
     
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase