Nu ştiţi istorie… dar cum mama dracu aţi luat bacul la limba română?

de Moise Guran

Discuţie la Realitatea:

Invitat (din Republica Moldova, cred): Ştiţi că numele Basarabia ruşii au dat-o, iar în Moldova, un partid prounionist a şi refuzat să o mai folosească, tocmai de aceea…

Moderator (vizibil încurcat): Ruşii au dat-o?

Alt invitat (clocotind de naţionalism): Numele Basarabia vine de la Basarab Întemeietorul Ţării Româneşti… ce treabă are cu ruşii…

Derută generală în studiou… au dat ruşii sau nu un astfel de nume? De ce ar fi făcut-o, este întrebarea nespusă care le trece tuturor prin cap, dar se tem să îi dea glas de teamă să nu îşi trădeze ignoranţa şi cultura istorică extrem de precară. Noroc cu moderatorul care spune bancul cu dacul care zicea doar barză şi varză….

realitatea

V-am reprodus aproximativ o bucată de talkshow pe care am ascultat-o în maşină (pe Realitatea FM care preia Realitatea TV) şi m-a umplut de spume. Era o discuţie despre declaraţia unionistă a lui Ponta, dar ce dracu să mai dezbaţi când n-ai cele mai elementare noţiuni de istorie? Am închis nervos radioul şi m-am grăbit către casă pentru a scrie textul ăsta…

Da! Ruşii au dat denumirea Basarabia, spaţiului cunoscut azi sub denumirea Republica Moldova. S-a întâmplat după anexarea din 1812, iar redenumirea unei părţi din Moldova (lui Ştefan cel Mare) a fost o operaţiune de remarketare politică extrem de perversă, prin extinderea numelui teritoriilor aflate la nord de Dunăre din Ucraina de azi (regiunea Odessa), care au adus Rusia Imperială la gurile Dunării (al treilea punct strategic de control al Mării Negre după Crimeea şi strâmtorile Bosfor şi Dardanele).

Momentul penibil la care am fost martor ca asculător m-a provocat să fac o scurtă recapitulare istorică pentru toţi ameţiţii care fac discuţii patriotarde la tv, dar n-au habar de istoria ţării lor.

basarabia

Numele teritoriului de la nord de Dunăre (care azi face parte din Ucraina, iar nu din Republica Moldova) vine, într-adevăr, de la Basarab Întemeietorul. Acesta a stăpânit teritoriul respectiv (nu însă şi Moldova), lucru tot mai explicabil azi, când teoriile privind originea cumană a lui Basarab (acelaşi cu Negru Vodă, în opinia lui Djuvara) capată sens, corelate cu faptul că teritoriul respectiv era populat în sec. XIV de neamuri turanice (între care şi cumanii).

Mai târziu, turcii au redenumit spaţiul respectiv Bugeac (care înseamnă regiune de graniţă). De acolo năvăleau nogaii lui Cantemir din Neamul Şoimăreştilor (pentru Dumnezeu, cum dracu au luat unii Bac-ul la limba şi literatura română?)

Cele trei judeţe (Cahul, Izmail şi Bolgrad, aka Bugeac/Basarabia) sunt aprins disputate în secolul XIX între Rusia imperială şi otomani, ele revin României (după Unirea de la 1859, de fapt puţin înaintea ei), dar sunt pierdute (schimbate pe Dobrogea) după Războiul de Independenţă de la 1878 (acesta a fost preţul greu al retragerii trupelor ruseşti din România … că na! veniseră să ne elibereze de turci şi, ca de obicei, nu mai aveau chef să plece).

Numele Basarabia a fost, într-adevăr, resuscitat de ruşi la 1812 şi extins (de la Bugeac) şi pentru teritoriul de azi al Republicii Moldova. Spuneam mai sus că a fost o operaţiune perversă pentru că, într-o comparaţie forţată, ar fi ca şi cum, azi, Republica Moldovenească Transnistreană (aceasta este denumirea completă a Transnistriei) ar cuceri Republica Molodova şi, împreună, s-ar numi Nistria.

Vă dau timp să rumegaţi şi să judecaţi aceste perversiuni făcute de ruşi cu o regiune istorică românească cât scriu eu un text (paralel cumva peste timp), legat de unificarea cu Molodova proclamată de Ponta la Alba Iulia.  

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

18 răspunsuri la Nu ştiţi istorie… dar cum mama dracu aţi luat bacul la limba română?

 • ALINA
  Septembrie 19, 2014 la ora 05:38

  VREAU SA SALUT PE TOTI INTERLOCITORII

  Răspunde
   
 • DORU DUMITRACHE
  Septembrie 18, 2014 la ora 14:13

  DACA,, MENTORII” COPIILOR NOSTRII ,fac astfel de comentarii , ce sa asteptam de la copii din ziua de astazi, care nu au nici un interes sa treaca bacalaureatul-vor sa fie ,,smecheri”, fitosi,afaceristi de doi lei(cumpara si vinde).cine mai mai face productie in ziua de astazi(noi ,DA )?
  VREM LOCURI DE MUNCA, cAT MAI ,,CALDUTE „SI BINE PLATITE, dar cine sa le mai ocupe si pe astea ????!!!!!!!!!!ce ISTORIE ,CE BACALAUREAT, CE INVATAMANT, CE …..,acum santem cu ochii pe capmania electorala ,sa vedem pe ce mai vindem votul, cati mici o sa mancam si cat alcool o sa bem ,in ziua votului; asta ne caracreizeaza, lasitate ,coruptie,minciuna,alcolism….

  Răspunde
   
 • Virgil
  Septembrie 18, 2014 la ora 10:32

  ‘stirea’ in sine, e o nimica toata, dar ce discutii idioate a provocat (vezi blog)! Fratilor, chiar daca DENUMIREA in sine, de ‘Basarabia’ ar insemna (provine din) ‘tatar’, ‘rus’ ori ‘arab’, voi chiar nu stiti ca acesta e pamant romanesc (daca am accepta ‘romanesc’ drept ceea ce e natiunea noastra azi, dupa Uniri), pamant populat / scaldat in sange si sudoare, desi – ‘tinut’ ar fi suficient sa spunem – de romani (in cazul in care am accepta o entitate de romani, adica impreuna moldoveni, munteni, ardeleni etc.) ? Nu v-ar fi destul sa stiti ca aici, noi suntem MOLDOVENI; ori nu mai sunt moldovenii ce-au mai fost, temelie a romanismului? Ce natie sunteti voi, care va puneti pe voi insiva la indoiala, ce pamant vreti voi sa obladuiti, daca va declinati (‘benevol’, fara stare de razboi) dreptul asupra acestuia? VOI, FRATI ROMANI DE LA VEST DE PRUT – ar trebui sa mergeti macar in fiecare duminica la biserica si sa pomeniti basarabenii care inca niste ani in urma, asa ‘suverani’ cum sunt, au purtat un razboi adevarat, de-acel cu sange, contra temutei Rusii, pentru pamantul romanesc, pentru identitatea noastra nationala; inca azi, basarabenii (dar si bucovinenii, poate ca mult mai dramatic!) sunt in stare de razboi. Pentru Romania, pentru romani. .

  Răspunde
   
 • DanIL
  Septembrie 17, 2014 la ora 18:17

  Stimate D-le Guran
  Toata seriozitatea articolului si vehemeta din text palesc in momentul in care afirmati ca teoriile privind originea cumana a lui Basarab si al lui Negru Voda capata sens.
  In primul rand nu e vorba de teorii(la plural) ci de o singura teorie a D-lui Djuvara.
  Cum capata sens teoria D-lui Djuvara, ati uitat sa ne mai spuneti.
  Apoi in legatura cu teoria in sine, imi pare rau sa observ ca va inscrieti intr-un curent la moda astazi care acapareaza din ce in ce mai multi oameni care cunosc (sau au impresia ca,)putina istorie- orginile cumane al lui Negru Voda/Basarab, doar pt ca aceasta e originala si provine de la Dl Djuvara.
  Cand astfel de teori(aberante) sunt aruncate pe piata, fie chair si de catre Dl Neagu Djuvara, nu ar strica sa fie consultate si alte lucrari.
  Ca referinte, va recomand urmatoarea : Matei Cazacu şi Dan Ioan Mureşan „Ioan Basarab, un domn român la începuturile Ţării Româneşti”.
  Cine e Matei CAZACU – istoric francez de origine română. Licenţiat al Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti (1969)(elev al D-lui Prof Constantin C. Giurescu-a publicat si dansul Istoria Romanilor, lucrare monumentala in care NU veti regasi asemenea povesti nemuritoare desre originea cumana a intemeitorului Tarii Romanesti), diplomat al École Nationale des Chartes din Paris (1977), doctor în istorie şi civilizaţia bizantină şi postbizantină al Universităţii Paris I Sorbonne Panthéon (1979), diplomat al École Pratique des Hautes Études (1984). Cercetător la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” din Bucureşti, apoi la Centre National de la Recherche Scientifique, Paris, conferenţiar la Sorbona şi la Institut National des Langues et Civilisations Orientales INALCO, Paris.

  Nu neaparat in ordinea valorica dar nu uitati de Nicolae Iorga Istoria Romaniei-10 volume…poate dorita sa revedeti.

  Nu de alta dar, un ziarist seros(astfel cum va apreciez eu pe Dumneavoastra,cu toata sinceritatea si fara nicio intentie de saracasm-tocmai de aceea mi-am permis sa va atrag atentia prin acest mesaj)confirma veridicitatea unei informatii/afirmatii prezentate din cel putin doua surse, independente. Dumneavoastra aveti doar una(Dl Djuvara) si aceea cu MARI probleme de minima si elementara logica

  Răspunde
   
  1. sebastian
   Septembrie 17, 2014 la ora 22:37

   Basarab I’s name was originally Basarabai and lost the ending -a when it was borrowed into Romanian. The name is of Cuman or Pecheneg[5] origin and most likely meant „father ruler”. Basar was the present participle of the verb „to rule”, derivatives attested in both old and modern Kypchak languages. The Romanian historian Nicolae Iorga believed the second part of the name, -aba („father”), to be an honorary title, as recognizable in many Cuman names, such as Terteroba, Arslanapa, and Ursoba.

   Răspunde
    
 • Octavian Capatina
  Septembrie 17, 2014 la ora 10:08

  Moise, Nu am avut si nu avem nici un presedindente, nici un prim ministru, nici un ministru (cu 2 exceptii Liviu Maior si Alexandru Athanasiu) care sa cunoasca cat de cat istoria romanilor. Poate unii se vor gandi ca e o blasfemie ce scriu eu aici si un ministru al culturii, extrem de cult stie. asa cum pretind eu „cat de cat”! Nu nu numai ca nici acela nu stie dar RETINETI nici decanul de la facultatea de Istorie a U.Bucuresti, dar ce vorbesc eu de profesorasul asta, nici academicienii in istorie si aici il citez pe savantul David Prodan (1901-1991): ” uite, nici acad. S.P. (nn-un reputat istoric), nu a invatat ce e aia un cens, o gloaba, un alodiu, samd (nn-notiuni specifice Transilvaniei)” cunosc EXTREM de putin despre cele 2 puncte fierbinti ale romanitatii occidentale si orientale. Cati stiu azi de scrisoarea Ecaterinei a II catre Iosif al II lea din 1782? Cati istorici? Cati academicieni in istorie?

  Răspunde
   
 • ion
  Septembrie 17, 2014 la ora 05:46

  „Smecheria” includerii in Tratatul de pace ruso-turc din 1812 de catre Kutuzov a termenului necunoscut de „Basarabia” in loc de Bugeac, extins mai apoi asupra intregii Moldove de la Est de Prut ii apartine liderului boierimii bucurestene, gazdei tratativelor in hanul sau de la Bucuresti – fanariotul Manuk-bei, care cumparase de la Poarta scaunul de domnie al Moldovei si se pregatea sa-l ocupe. 500 de ani valahii aveau pica pe Moldova pentru ca nu aveau iesirea la Mare prin Bugeac, numai moldovenii aveau porturi si flota pe Marea Neagra. Mircea cel Batran si alti domnitori Basarabi ocupase Dobrogea intre Dunare si Nistru inaintea turcilor si dupa ce Stefan cel Mare a latit Moldova pana la Cetatea Alba si Chilia – valahii pretindeau ca e teritoriul lor, deaceea aveau pentru el un nume deosebit – Basarabia in loc de Bugeac. Manuc-bei spera ca Valahia sa recapete iesirea la mare prin Bugeac cu ajutorul rusilor, deaceea i-a fost sfetnic lui Kutuzov si i-a ajutat s-o slabeasca, s-o lipseasca pe rivala sa Moldova de jumatate de teritoriu, Valahia sa devina „fruntea”. Ca viitor domnitor al Moldovei a renuntat la domnie si i-a „vandut” lui Kutuzov pe pungi de galbeni Moldova de Est in speranta ca Rusia ii va inapoia Valahiei Basarabia (Bugeacul) cu iesirea la mare.

  Răspunde
   
 • ion
  Septembrie 17, 2014 la ora 05:15

  „De acolo năvăleau nogaii lui Cantemir din Neamul Şoimăreştilor…” – Ati picat BAC-ul: „Neamul Soimarestilor” e romanul lui Mihail Sadoveanu, pe cand Dimitrie Cantemir a scris la 1714 despre Bugeac si Moldova in tratatul sau stiintific pentru Academia din Berlin – „Descriptio Moldavae”, in care in 2 capitole pentru prima data in lingvistica romanica descrie alfabetul, ortografia si istoria unicii LIMBI est-romanice cunoscute – LINGUA MOLDAVICA (limba moldava, moldoveneasca), de alfabetul, ortografia si realizarile careia valahii si transilvanenii s-au folosit 500 de ani pana la mijlocul secolului XIX-lea. Nici urma de „limba romana” si neam de „romani” pe vremea lui Cantemir, toate au aparut OFICIAL dupa 1859 si 1878.

  Răspunde
   
  1. vasilica46
   Septembrie 17, 2014 la ora 05:55

   In text nu e vorba de Dimitrie Cantemir, ci de un personaj literar (imaginar), prieten al lui Soimaru… Revedeti subiectul romanului…

   Răspunde
    
 • Andrei
  Septembrie 17, 2014 la ora 02:43

  Stimate Moise , cu siguranta ca inteleg ce vrei sa spui cu acest articol , ce nu inteleg insa si chiar vreau sa mi expun parerea , este ca toate aceste argumente istorice sau culturale , conteaza mult prea putin in ziua de azi Interesele economice si financiare primeaza , iar natia asta condusa de acesti dobitoci , nu are interese , decat ei la modul personal sau de partid Te rog spune mi cum am putea noi avea interes fata de Moldova sau Basarabia , sau Bucovina , atata vreme cat n am stiut sa manifestam interes fata de zonele care de bine de rau le avem sub ” control” Te rog spune mi daca mai este ceva nevandut , nepraduit neintinat in Romania , sau da mi un exemplu de model social , sau politic sau administrativ pe care l am putea prezenta drept succes Moldovenilor , sau Basarabenilor Sau spune mi cati bani are Europa de investit in Romania pentru a sustine Moldovenii si pe ceilalti Europa eventual ne vrea de sclavi , de cuceriti , ca ne au luat cu japca tot si ne au dat in schimb ambalaje sclipitoare si etichete scumpe , nimic altceva nu ne a dat , dar de luat ne a luat tot Vrei acelasi lucru Moldovenilor , te ntreb , ca esti om cu carte si poate sti mai multe decat mine

  Răspunde
   
 • Constantin
  Septembrie 16, 2014 la ora 23:43

  Discutia pare sa fi fost (atat la TV cat si in jurul articolului prezent) de esenta istorica, iar comentariile au facut trimitere, mai mult decat spre politica, catre stiinta, amintind chiar de istoriografie. Si totusi, ele au fost generate de un subiect politic. Astfel, in contextul evenimentelor din ultima jumatate de an din Ucraina, discutia pare a fi tendintiosa si sa aiba caracter aplicativ, mai ales atunci cand apar harti care reprezinta nordul Bucovinei, Herta si alte terirorii pe care vietuiesc etnici romani, care au fost rapite Romanniei si se care afla astazi in componenta Ucrainei. Gandul la reintregire trece dincolo de numele persoanei care-l exprima cu voce tare, chiar daca numele este Ponta. Totodata, sunt si unii care-si amintesc de proiectul de modificare a Constitutiei aflat in prezent in dezbatrea interna a UDMR. Astfel, discutia devine mai interesanta decat pare la prima vedere, indiferent cat de bine sau rau cunosc limba romana cei care-si spun parerea.

  Răspunde
   
 • Costin
  Septembrie 16, 2014 la ora 23:23

  Da..

  Parca cineva ii opreste sa vina in Romania, sa se mute definitiv. Invata, cauta un loc de munca etc (sau doar a doua parte, ca daca la prima nu merge…).

  Stiu eu ce urmaresc moldovenii: Locuri de munca in UE odata cu dobandirea cetateniei. 99,99% !

  Ori dobandirea de cetatenie presupune niste legi. In multe tari din UE trebuie sa lucrezi LEGAL 4-9-10 ani ca sa obtii cetatenia. Plus cazier curat, limba cunoscuta la nivel ridicat, examene etc.

  Doar aici in RO se pare ca e exceptia.

  Răspunde
   
 • d(r)acul liber
  Septembrie 16, 2014 la ora 22:04

  aici exact ca la tv ! toti destepti dar in realitate , prosti ca noaptea… ca invatamantul di c*ata romanie !!

  Răspunde
   
 • eu
  Septembrie 16, 2014 la ora 22:02

  Acuma toti se dau bucovineni, nu mai sunt moldoveni… le e rusine!!

  Răspunde
   
 • Mihai Papuc
  Septembrie 16, 2014 la ora 21:58

  Bugeacul aparținea turcilor la 1812, pe când Moldova era principat autonom, sub suzeranitate otomană. Trimisul Porții la tratative nu avea cum să cedeze teritoriul care nu aparținea, de drept, Imperiului Otoman. De aici și șmecheria: el a semnat că cedează Bugeacul (Basarabia), dar granițele acelui teritoriu le-a stabilit între Nistru și Prut.
  Oricum, după ce a revenit la Stambul, pentru această inovație deosebită diplomatul a fost răsplătit pe măsură: un coș de nuiele care să-i țină capul tăiat de călău.
  P.S.: Moldovenii din dreapta Prutului au avut noroc cu Napoleon, care era în drum spre Rusia, astfel încât rușii s-au grăbit un pic cu tratativele, altfel luau toată Moldova, până la Carpați.

  Răspunde
   
 • gica
  Septembrie 16, 2014 la ora 21:50

  Tot circu făcut de rusi pe lângă declaratia lu ponta e o capcana pusa la cale de rusi sa dea dumnezeu sa mă ansel când da o declarație ambasada Rusiei in plina campanie electorala la noi o fac cu un scop

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase