Amnistie bugetară, la promoţie electorală

blog-2-sept

de Moise Guran

La fel ca în promoțiile la tigăi pe care hipermarketurile le fac la intervale regulate ca să atragă atenția, guvernul mai are un pic și le dă bani cetățenilor pe față, în mod evident, ca să obțină voturi. Ceea ce, sunt convins, știe și guvernul, știe și hipermarketul, dar ceea ce nu cred că știe tot cumpărătorul, este că și tigăile gratuite tot le plătește cineva.

Amnistia acordată bugetarilor care au încasat sporuri ilegale pare făcută în pripă și fără calcule clare, până la această oră oficialii neputând preciza de câți bugetari ar fi vorba. Ministrul Muncii, Rovana Plumb a dat-o cotită, dar a spus totuşi că nu-s decât vreo 300 de milioane de lei. Sunt ani de zile de când sute de mii de bugetari se luptă prin instanțe cu Curtea de Conturi pentru sporuri pe care le inventaseră și și le acordaseră ilegal, bani plătiți de instituțiile publice și care ar fi trebuit apoi să le recupereze.

Dar cuvântul din poveste înainte mult mai este…

Nu este prima dată când statul iartă bugetarii pentru excese în materie de auto premiere. Prin 2009, Curtea de Conturi a terminat un control în care a descoperit un număr de aproape 300 000 de bugetari care, între 2005 și 2008, își acordaseră sporuri de vreun miliard de euro, bani de la bugetul de stat, sub tot felul de pretexte rizibile – de la refacerea capacității de muncă după concediu și până la sporul pentru ținută decentă.

Li s-a cerut, bineînțeles, returnarea banilor, au început procese, dar în iunie 2012, când Ponta era premier de o lună, Parlamentul României a aprobat o lege prin care au fost amnistiaţi, exact ca acum, toți bugetarii care luaseră bani ilegal.

Așa… păi și atunci pe cine mai amnistiază azi Rovana, poate vă întrebați.

În principiu, îi amnistiază cam pe aceiași funcționari care, după măreața amnistie din 2012, au înțeles că treaba asta cu sporurile ilegale ce forțează legea și golesc buzunarele statului e cam ca în bancul cu violul – s-a întâmplat ieri, alaltăieri și mă mai duc și azi o dată.

Observați că și azi, la fel ca și în 2012, treaba nu o face Guvernul, ci Parlamentul, ca să nu vină cineva peste ani și să ceară banii de la doamna Plumb sau de la domnul Ponta.

Cine conduce acum Parlamentul știți, dar aș vrea, doar pentru istorie, să vă citesc numele celor care au semnat amnistia din 2012. Erau: președintele Senatului, domnul Vasile Blaga și președintele Camerei Deputaților, doamna Roberta Alma Anastase.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

10 răspunsuri la Amnistie bugetară, la promoţie electorală

 • da
  Septembrie 4, 2014 la ora 14:10

  dar cum ramane cu bugetarii care nu au avut parte in viata lor nici macar de sporuri legale? le mai luam ceva sau le dam si lor cum au mai luat, adica doar in statistici?!

  Răspunde
   
 • George
  Septembrie 3, 2014 la ora 18:55

  In legea amnistiei din 2012 scrie ca banii recuperatii pana la data intrarii in vigoare a legii nu se restituie. Deci din miliardul ala de euro, cat ai zis, Moise, in emisiune s-a recuperat, ma gandesc, catva. Dar acum doamna Rovana are de cand sa dea si banii recuperati in astia doi ani, inapoi bugetarilor, pensionarilor, mamelor si cine a mai luat bani, bani care puteau merge in investitii.

  Răspunde
   
 • Cosmin Moise
  Septembrie 3, 2014 la ora 14:33

  Si cand ii mai aud si pe sarmanii pensionari cum spun cu lacrimile in barbie: „Lasa d-le ca a luat de la stat, nu ti-a bagat mana in buzunar!” imi vine sa-i strang de gat. Musteste comunismul ala de rahat al lui Ceausescu in ei, cand furau cu sacosicile din fabrica, de nu mai vad nimic altceva in fata ochilor! Si cand te gandesti ca ponta e cam din generatia mea imi vine sa-mi iau campii! Daca pe amaratii aia ii suspectez ca au creierele spalate, pe Ponta (si clica lui) ii suspectez de o reavointa dusa pana la distrugerea tarii, daca este nevoie, doar pentru putere! A se vedea si milogeala pe la Chinezi, cu riscul de a arunca tara afara din Europa!

  Răspunde
   
 • Cosmin Moise
  Septembrie 3, 2014 la ora 14:25

  Si in timpul asta statul, prin reprezentantii sai, recte alde ponta , Dragnea etc, calc ain picioare privatii rpin somatii, titluri executorii si popriri de conturi indiferent de suma, de scadenta sau de succesiunea documentelor! Vin toate odata si cand ajung contul este deja poprit si banii virai la buget! Daca ai cont la trei banci, ti se opresc banii din toata trei si-ti mai recuperezi diferenta platita in plus la pastele cailor! Am primit popriri la banca pentru 5 lei! Iar comisionul bancii pentru „executarea” popririi este de 129 lei! castiga banca, castiga statul, castiga tot felul de atarnatori bugetari in timp ce noi suntem sclavi! Vor ramane singuri, Ponta si ai lui, sa vedem de unde mai iau bani! Poate asta isi doresc!

  Răspunde
   
 • cristi baciu
  Septembrie 3, 2014 la ora 10:55

  Astept consiliere juritica pentru actionarea statului in instanta.

  Constitutia spune ca suntem egali in fata legii, cu ce is mai buni bugetarii decat muncitorii din privat.

  Bugetarii au scos tara din cacat dupa 2008-2009?

  Avand in vedere ca eu am platit de multe ori in plus la ANAF pentru ca niste functionari incompetenti nu stiu aritmetica elementara (bugetari) acum ma vad ca fiind umilit de adunatura de incompetenti, inculti si penali din Parlament.

  Poate ii vine cuiva ideea de a actiona in instanta statul pentru masurile luate vadit in favoarea incompetentei, minciunii si furtului.

  Răspunde
   
 • Mircea
  Septembrie 2, 2014 la ora 20:44

  Cat timp pusculita este la cheremul candidatului la presedintie, nu e de mirare ca se ajunge la asa ceva. Iar Ponta nu isi permite sa piarda tocmai pensionarii.

  Discutia asta trebuie purtata atunci cand painea si cutitul se afla in alte maini, cand va trece campania electorala. Ponta insa vrea sa ajunga presedinte pentru a primi imunitate a.i sa nu fie tras la raspundere pentru derapajele extrem de grave pe care le-a facut si le face ca prim ministru.

  Răspunde
   
 • Catelu
  Septembrie 2, 2014 la ora 20:05

  Adica le da mita electorala pe card.
  Problema e ca un procent prea mic dintre noi, ceilalti, ne dam seama ca banii vin direct din buzunarul nostru. Adica Ponta nu ia banii de la mama lui Sova, ci de la noi, cei care platim taxe ca fraierii.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase