Recesiunea tehnică nu e chiar o bagatelă… E un semnal pentru ce vine… Sau pentru ce n-am făcut

de Moise Guran

Multă lume nu face diferenţa între PIB şi BUGET, între economia ţării şi buzunarul statului român. Când zic multă lume, mă refer la lumea de pe la televizor, nu la cea care se uită de acasă. Mulţi zic – lasă dom’le, că avem bani la buget (că nah! ei sunt sursa tuturor şpăgilor), în vreme ce pe mine, cetăţean, mă interesează mult mai mult câte slujbe au dispărut din economia privată de am ajuns în recesiune. S-a dovedit, oricum, că statului nu-i ajung banii nici când economia creşte, iar dacă statul are bani, asta nu înseamnă neapărat că va creşte şi PIB-ul.

Observ faptul că, după ce s-a clarificat cu Institutul Naţional de Statistică, Guvernul României, prin reprezentanţii săi, respectiv ministerul Economiei, subliniază faptul că, pe primul semestru, Ţara încă mai are o creştere de 2,6% faţă de primul semestru din 2013, iar recesiunea nu e economică (asta chiar m-a făcut să zâmbesc), ci e … aşaaa…. tehnică. Adică două trimestre de scădere consecutivă sunt o chestie care, deh! se mai întâmplă

Acum, să vă povestesc că, într-adevăr, modul în care este cuantificată şi declarată această recesiune tehnică a fost schimbat undeva la începutul crizei, prin 2008-2009 şi chiar a ajutat la prăbuşirea pieţelor. Înainte, conta mai mult comparaţia an/an, asta pentru că nici ajustarea statistică sezonieră nu prea se făcea, sau, oricum, nu avea mare acurateţe. Eu însumi am criticat la vremea respectivă noul mod de raportare, dar, mai târziu, a trebuit să recunosc că rolul său este de semnalare timpurie a unei posibile crize.

Faptul că suntem în recesiune tehnică (două trimestre consecutive de scădere faţă de trimestrul anterior, dar ajustate sezonier) ne semnalează că ceva e putred în economie, că ceva nu merge, că undeva e o rană care se poate lărgi, dacă nu este tratată la timp.

În cazul nostru lucrurile sunt clare deja, prăbuşirea investiţiilor publice ale priceputului Dan Şova (scadenţa e doar o chestiune de timp când nu faci nimic), dar şi o creştere a consumului care nu a găsit un răspuns adecvat în producţia internă şi s-a dus spre importuri, toate deci au funcţionat ca o lovitură în gleznele firave ale creşterii economice româneşti.

Problema este că nici importul nu-l putem interzice şi nici doi ani pierduţi în care nu s-au semnat contracte noi nu pot fi recuperaţi peste noapte.

În altă ordine de idei, nu trebuie să aşteptăm să se închidă toate uzinele (aşa cum s-a întâmplat în primăvara 2009), nu trebuie să aşteptăm un ice age, o îngheţare generală, ca să decretăm că vine iarna.

Insistenţa Guvernului pe faptul că recesiunea e doar tehnică, „nu şi economică”, e un alt mod de a demonstra uriaşa cantitate de amatorism din cadrul acestui guvern. Pe investitori nu-i păcăleşti cu frazeologie de trei lei când au în faţă cifre. Dacă voia să dea un semnal pozitiv (ca să nu piardă finanţarea ieftină), premierul trebuia să vină a doua zi şi să spună ce sume va investi statul în infrastructură, în lunile următoare.

Am mari dubii că ar exista un plan concret în acest sens, chiar dacă, vă mai amintiţi, în primăvară când a fost la Dacia, Victor Ponta însuşi a promis că până în septembrie face planurile, apoi licitaţia, iar din 2015 începe construcţia autostrăzii Piteşti-Sibiu, din ambele capete simultan.

Aşadar nu e greu de înţeles de ce am intrat în recesiune tehnică.

Septembrie e poimâine, iar arhiva noastră are o memorie lungă din care vă invit să revedeţi… derulaţi la minutul opt…

ponta autostrada

P.S. Faptul că Ponta l-a pus pe Niţă să explice care-i treaba cu recesiunea e uşor hilar. În aceste zile încerc să filmez la Automecanica Moreni (uzina unde NU se mai fac transportoarele blindate, dar care supravieţuieşte miraculos din producţie civilă) tocmai pentru a ajuta industria românească. În uzină au intrat inclusiv firmele specializate în tăiat şi comercializat fier vechi (no further comments, pls…), dar eu nu primesc de la domnul Niţă acordul să filmez din raţiuni de secret de stat. E penibil! Cum să explice Niţă recesiunea tehnică? Oare face legătura între lipsa locurilor de muncă şi o uzină care n-a mai primit comenzi din 1994? Am mari dubii…

stiri verificate

Comentarii prin facebook

27 răspunsuri la Recesiunea tehnică nu e chiar o bagatelă… E un semnal pentru ce vine… Sau pentru ce n-am făcut

 • politicstand
  August 30, 2014 la ora 19:10

  Până și azi a susținut Ponta că avem cea mai mare creștere economică din Europa. Nu știu ce fumează dar vreau și eu.

  Răspunde
   
  1. civis rumanum sum
   Octombrie 24, 2014 la ora 22:54

   @ Politic stand Nu fumeaza nimic, chiar spune adevarul curat: adica ne cataram mai bine, din fundul gropii Marianelor, decât se grabesc ailalti sa sara. In sensul asta, da, avem cea mai mare crestere, de ce vrem noi.

   Răspunde
    
 • VictorL
  August 19, 2014 la ora 19:17

  @Moise.Nu stiu cine te-a informat ca ar mai fi ceva de taiat la Moreni.Merg des acolo…Afara de sectia care a mai ramas pentru Bizoni toate sunt inchiriate de firme private care fac treaba.Confectii textile,confectii metalice,foraje…Daca ne inarmam va merge si mai bine insa deocamdata se misca astea pasnice.
  Cu recesiunea ramine cum am stabilit;putina revenire in trim.3 si stagnare in trim 4 iar din decembrie direct in cap.Apoi povestea cu reaua mostenire dezastruasa…
  Acuma trebuia sa ne dam cu Metroul pe sub Drumul Taberei dar nu am avut noroc.

  Răspunde
   
 • Ciprian
  August 19, 2014 la ora 16:41

  Aceasi poveste este si cu autostrada Comarnic – Brasov, care trebuia sa inceapa de mult, conform d-lui Ponta. Cat despre dl Nita, eu sunt brasovean iar noi il cunoastem prea bine pe acest domn, nu e in stare sa faca nimic, decat poate pt prosperitatea personala, au suferit din cauza dansului si la noi uzine, care acum sunt foste, aici la poalele Tampei

  Răspunde
   
 • Marian
  August 19, 2014 la ora 10:34

  Sa-l pui pe Nita sa explice orice in afara de ceafa de porc fripta e o insulta in sine. Omul ala nu are ce cauta in administratie. Imi place sa cred despre mine ca am o oarecare inteligenta iar cand vad oameni ca Nita sau Ialomitianu (editia in care a fost invitat la Moise e geniala) ajung ministri in tara asta si vin sa explice ei cum e cu economia si cu strategiile economice/energetice etc. ma ia cu ameteala. Astia lasati liberi in viata reala, in mediul privat, sa-si caute un job, s-ar putea angaja maxim ca agenti de paza.
  Ponta iarasi e un smenar, la fel ca toti acolitii lui. L-am votat ca sa-l execute pe Basescu (a promis) dar nu a fost in stare (sau nu a vrut). Prin urmare, a dezamagit din prima si nu si-a tinut cuvantul de la bun inceput. Ma mai mir ca nu o face acum? Sper sa il execute Basescu pt ca merita.

  Răspunde
   
  1. Ciprian
   August 19, 2014 la ora 16:48

   din pacate Nita si Ialomiteanu sunt amandoi brasoveni, sper sa nu ajunga lumea sa creada ca toti suntem la fel, sunt doua exemplare care nu ne fac cinste, imi pare rau s-o spun

   Răspunde
    
 • bezmetique
  August 19, 2014 la ora 09:19

  Nici un ministru nu poate sa faca investitii fara sa dea contracte cu dedicatie, ca il manamca baronii cu fulgi cu tot. Mai ales in infrastructura, unde comisioanele sunt considerabile. Iar acum, cu toata atentia pe care o primesc de la DNA, au preferat sa inghete investitiile, sa mai amageasca baronii ca ce-i al lor e pus deoparte, urmand ca atunci cand vor lua puterea, (eventual vor desfiinta DNA-ul) sa isi ia fiecare partea.
  Pentru ei nu conteaza ca se duce tara de rapa pana atunci, cu ei cu tot, si ca s-ar putea sa nu mai aiba din ce sa mai faca investitiile multasteptate.

  Răspunde
   
 • dan
  August 19, 2014 la ora 02:53

  Daca un om e incompetent trebuie avansat .
  Sa-l punem presedinte !

  Răspunde
   
 • Marian Androne
  August 18, 2014 la ora 23:51

  Fara ISD nimic nu e…
  Scadenta celor 5 ani fara investitii directs a venit firesc, chiar tarziu. Se poate reveni la crestere doar prin politici de taieri taxe si cheltuieli, dar n are cine…
  Cred ca vom incheia greu anul, iar 2015 nu are o baza de plecare.

  Răspunde
   
 • Mihalcea Ion
  August 18, 2014 la ora 23:07

  A promite este mai mult de cat ai face .Ma gandesc cu groaza cum este daca faci fara s-a promiti,aaaa… tehnic… vorbind oficial ne merge bine.Avem nevoie de bafta mai mult ca oricand, asta va doresc bafta MULTA.

  Răspunde
   
  1. Stelian
   August 18, 2014 la ora 23:21

   Chiar acum citeam ce a spus un englez.
   „How do you accept a promise? You do it by faith.”
   Omul vorbea despre credinta crestina, dar cat de actuale sunt vorbele lui fata de promisiunile politicienilor. Sunt oameni care ii cred…

   Răspunde
    
 • sangeorgean lucian
  August 18, 2014 la ora 22:38

  Am si eu o intrebare
  De ce statul nu se mai imprumuta de la populatie si se imprumuta de la banci
  adica statul plateste 4,14 % la banci si bancile platesc aprox 2% la populatie ?

  Răspunde
   
  1. ironmania
   August 18, 2014 la ora 22:52

   Corecta observatia. Apoi mai e interesant de vazut cat a imprumutat de fapt W Ponta de cand e prim ministru. Iar pt Moise: in economia reala (adica privata) dezastrul asta e CLAR de 2 ani. Se simte pe spinarea goala!

   Răspunde
    
  2. anonim
   August 19, 2014 la ora 13:16

   Ca sa se imprumute de la populatie, ar trebui sa gaseasca fraieri care sa ii cumpere obligatiunile. Dumneavoastra ati cumpara obligatiuni emise de un stat mafiot, corupt, mincinos si paralel cu legile economice?

   Răspunde
    
 • Stelian
  August 18, 2014 la ora 22:16

  Tare mi-e teama ca Ponta si de fapt mai toti politicienii, nu mai sunt deranjati nici macar de faptul ca sunt prinsi cu minciuna. Pot gasi atat de multe motive pentru ce au promis si n-au realizat, incat pot la orice ora sa minta cu nerusinare orice. Dupa cum vezi si cu recesiunea actuala, ca o fac de fapt a fi numai „tehnica”. Atat de mult se pot juca cu cuvintele, ca ma si ingrozesc de ce va urma in campanie.

  Răspunde
   
  1. ortansa
   August 18, 2014 la ora 22:44

   de acord cu Stelian si de vreo doi ani ma tot intreb:pana unde,pana cand?cat mai rezista tara asta?

   Răspunde
    
   1. Stelian
    August 18, 2014 la ora 23:23

    Se pare ca punctul de rezistenta este departe. Uitati-va numai cat de mult ne-a luat sa ne prindem ce si cum cu comunismul…

    Răspunde
     
    1. Maria
     August 19, 2014 la ora 00:18

     Acum suntem prea ocupati sa ne scuipam unii pe altii ca sa mai punem de o a doua revolutie, nu se vede? Antenisti vs B1TV-isti, pesedei vs penelei, Ponta vs Basescu s.a.m.d. Nu cred in teoriile conspiratiei insa pe undeva incep sa cred ca astia o fac intentionat ca sa tina populatia ocupata si dezbinata in timp ce ei fura, fura, fura… pana n-o mai ramane nimic de furat.

     Răspunde
      
     1. Stelian
      August 19, 2014 la ora 00:27

      Nu cred ca ei gandesc asta, dar asta le reuseste. Cat despre furat, sa stiti ca intotdeauna va mai fi ceva de furat, asa ca nici asta nu putem astepta…

       
    2. civis rumanum sum
     Octombrie 24, 2014 la ora 22:57

     Aia care s-au prins au fost executati primii.

     Răspunde
      
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase