De ce ai cumpăra sau de ce nu ai cumpăra acţiuni Electrica?

de Moise Guran

Nu intenţionez să mă substitui analiştilor de pe piaţa de capital şi o să vă direcţionez cu câteva link-uri către analizele lor. Cei de la Tradeville mi-au trimis un punct de vedere în acest sens, pe care, însă, prefer să vi-l servesc puţin comentat şi adnotat, pentru a vă ajuta să răspundeţi la întrebarea din titlu. 

Fiind vorba de o o viitoare companie listată la Bursă, fac din capul locului precizarea că în acest domeniul totul este relativ, că orice consultant sau broker se poate înșela și că factorii de influență sunt multiplii.

În domeniul monopolurilor publice, așa cum este Electrica, cel mai nociv lucru îl reprezintă decizia politică.

Vestea bună este că prin această listare, Electrica devine companie majoritar privată și că scapă astfel de o parte a influenței politice.

Vestea proastă este că Electrica nu poate face liniile cu Republica Moldova, așa cum a spus premierul Victor Ponta, confundând-o probabil cu Transelectrica, dar vestea bună este că această companie chiar are un plan ambițios de investiții în următorii ani, investiții pe care are capacitatea să le facă.

Am observat faptul că prietenii noştri de la Tradeville prezintă acțiunea Electrica ca pe o bună oportunitate de speculație bursieră, anticipând un preț-țintă de 12,41 de lei pe acțiune în următoarele luni, în condițiile în care statul o vinde acum cu 11 lei. tradeville 1 Mie mi se pare că, din contră, Electrica este acel tip de acțiune pe care o poți cumpăra ca să o lași moștenire nepoților, o investiție pe termen lung, care s-ar putea să-i dezamăgească, însă, pe cei care vor încerca să o speculeze pe termen scurt.

Evaluarea companiei, acum, la 780 de milioane de euro se bazează pe profitul operațional estimat, anul acesta, la 430 de milioane de lei și, chiar presupunând că această performanță optimistă ar fi atinsă, mie tot mi se pare cam supraevaluată, compania. tradeville 2 Desigur, dacă planurile de investiții prezentate vor fi respectate, atunci Electrica va crește spectaculos în anii următori și, de aceea vă spun că este o acțiune pe care să o cumperi ca să o păstrezi, nu ca să o speculezi.

Fiind, însă, un monopol public, evoluția ei va depinde foarte multe de performanța economiei românești, din acest punct de vedere, Electrica fiind avantajată față de alte distribuții de energie, tocmai de faptul că acoperă cea mai mare parte a Ardealului, deci o zonă mai activă din punct de vedere economic, ce rezistă mai bine inclusiv în caz de recesiune.

După ce v-am spus toate acestea, dumneavoastră trebuie să decideți dacă veți merge să vă înscrieți la această ofertă publică inițială sau dacă veți aștepta să vedeți la ce preț iese pe piață acțiunea Electrica, pentru a o cumpăra, deci, mai târziu.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

12 răspunsuri la De ce ai cumpăra sau de ce nu ai cumpăra acţiuni Electrica?

 • rotar
  Iunie 14, 2014 la ora 16:20

  @Mihaela , lasa-i sa cumpere actiuni,imi convine cu o firma se pot rascumpara actiunile la 1leu iar cealalata curata datoriile.

  Răspunde
   
 • negut irina
  Iunie 14, 2014 la ora 06:38

  Oricum romanii sunt prea saraci sa puna si bani de’o parte. Deci nu vor fi multi romani care vor cumpara. Eu daca as avea bani mi-as lua panouri fotovoltaice si eoliana ca sa devin indepndenta energetic .

  Răspunde
   
  1. Stelian
   Iunie 14, 2014 la ora 15:30

   Cel mai bine. Panourile solare sunt de ajuns pentru o gospodarie medie. Cu investitii nu prea mari se poate scapa de facturile de electricitate si de gaz.

   Răspunde
    
   1. Dragotoiu Mihail
    Iunie 16, 2014 la ora 09:48

    Astfel de echipamente reprezinta viitorul !

    Răspunde
     
 • adi
  Iunie 14, 2014 la ora 01:28

  pai asta e speculatia…cumperi acum ca te-ai informat bine si peste un timp vei putea vinde in profit…sau ..te informez prost si vei fi pe pierdere….e specula …cauta in dictionary si vei sti ce inseamna a specula

  Răspunde
   
 • steff
  Iunie 13, 2014 la ora 22:10

  Lista cu cei care vor cumpara va fi foarte mare, astfel incat se va produce aceelas fenomen ca la nuclearoelectrica, per un cumparator vor fi putine actiuni la un pret probabil cu 25-50% mai scumpe decat pretul initial. Iar Bursa din Romania nu e aceeasi institutie din Germania, Franta, Japonia, UK sau SUA. BVB nu reflecta starea economiei romanesti, e un soi de abureala.
  Iar la chestia cu mostenirea mai ganditiva dl Guran, daca va uitati pe BVB la nuclearo electrica pret de cumparare 2.5, pret actual 1.58 !!!

  Răspunde
   
  1. Andrei
   Iunie 16, 2014 la ora 22:04

   Greșit. Preț acțiune ~8lei. Dividende 2013 1.21 brut

   Răspunde
    
 • Mihai Popescu
  Iunie 13, 2014 la ora 18:18

  Cum pot eu ca mic investitor sa speculez daca voi cumpara actiunile cu 13,5 lei iar pretul tinta calculat de Tradeville pentru peste cateva luni este 12,41?
  Ceva imi scapa …

  Răspunde
   
  1. George
   Iunie 13, 2014 la ora 22:58

   Daca nu gresesc, acum pretul de lista este 12.41.

   Răspunde
    
   1. Geo
    Iunie 16, 2014 la ora 09:48

    Subscrierea se va face in doua transe: investitori institutionali 85% (cu pret de subscriere de 11-13,5 lei/actiune) si personae fizice 15% (cu pret de subscriere de 13,5 lei/actiune). 12,41 lei/actiune ester o estimare a cursului, dupa „asezare”. Deci o persoana fizica, daca estimarea de dovedeste corecta, va porni de la o pierdere (13,5-12,41). Pe termen lung se poate ajunge la profit (vezi Transelectrica, Romgaz) sau pierdere (vezi Nuclearelectrica), la fiecare dupa noroc, dupa talentul in speculatii si momentul de referinta ales. Graficele de tranzactionare pt Transelectrica, Transgaz, Romgaz, Nuclearelectrica sunt interesante

    Răspunde
     
    1. Cosmin
     Iunie 16, 2014 la ora 10:35

     Daca va intereseaza IPO-ul cu adevarat, va recomand sa cititi cu atentie informatia disponibila: daca pretul Daca pretul de listare va fi mai mic de 13.5 atunci vei primi restul de bani in contul de tranzactionare dupa decontarea actiunilor. Cu alte cuvinte, nu pot pierde decat daca actiunile incep sa scada dupa ce finalizeaza IPO-ul.
     Inca ceva, oportunitatea investities speculativa este valabila pentru investitorii privati daca cumpara actiuni cu 5% discount si le vand ulterior.

     Răspunde
      
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase