Clubul celor care muncesc în România, episodul 9

Comentarii prin facebook

31 răspunsuri la Clubul celor care muncesc în România, episodul 9

 • id
  Iunie 11, 2014 la ora 12:54

  Salut Moise!
  S-au strecurat cateva erori in reclama de mai sus:
  – plata cu cardul nu simplifica inregistrarea in conta, care nu e nici imediata, nici automata; si la numerar, si la card se inregistreaza decontul pe care il intocmeste angajatul (sau factura daca exista contract), iar in paralel se inregistreaza pt card extrasul bancar, iar pt numerar avansul;
  – evaziunea fiscala se poate face fara cash si marea evaziune asa se face, prin rambursari ilegale de TVA (60 mil EUR numai la UCM Resita), marfa intrata ilegal in tara si nevamuita (containere si tiruri cu papuci, casetofoane, legume-fructe etc), cheltuieli fictive care reduc profitul (cazuri celebre de multinationale care platesc impozit 0 intr-o tara si muta profiturile in alta);
  – incurajarea platilor cu cardul nu e doar o chestiune de vointa politica, ci mai trebuie si bancile sa instaleze POS-uri in cat mai multe locatii, mai ales la tara, dar asta costa; culmea, vointa politica exista si e chiar o initiativa de reducere a comisioanelor la 0,2-0,3% care ar impulsiona plata cu cardul, dar se pare ca tocmai bancile si firmele de carduri se opun. 🙂 Mult succes cu emisiunea in continuare!

  Răspunde
   
 • razvan
  Iunie 5, 2014 la ora 21:28

  am si eu o nelamurire…cumva cei de la metrorex sunt scutiti de lege? Din cunostinetele mele orice vinzi in romania trebuie sa dai bon fiscal (macar la cerere), dar la metrorex nu stiu cum poti obtine bon fiscal pentru ca iti iei abonamontului de la iancului (de exemplu) si trebuie sa te duci la alta statie(habar n am in baza a ce iti da cel\cea de la eroilor bon fiscal). Daca te duci si ceri bon fiscal sunt 3 cucoane care vorbesc non stop la telefon sunt platite pentru a sta de vorba la telefon dar daca ceri bon fiscal si ai si tupeul sa zici ca il vrei stampilat se ratoiesc la tine si spun sa te duci la eroilor (cred, ma inscriu si eu sa donez 5 – 10 euro pentru DNA, poate mai angajeaza cativa avocati si au timp si de conturile si sefilor si poate si angajatilor de la metrorex). Din cunostintele mele daca detii 10 magazine toate trebuie sa aibe casa de marcat si stampila. Chiar sunt revoltat pe treaba asta pentru ca am ajuns sa muncesc de dimineata pana seara pe 1500 lei. lucrez numai la firme cu capital privat si acum sefii mei au zis ca incep sa ne penalizeze daca mai intarziem si 5 min. nu este posibil sa platim niste vanzatoare cu 2000 – 3000 roni pe langa faptul ca sunt convins ca fura de sparg. daca le spui ca e criza si ca nu le mai poti tine fac greva.

  Răspunde
   
  1. razvan
   Iunie 5, 2014 la ora 21:33

   si am uitat sa intreb. unde fac plangeri la protectia consumatorului sau orice alta instituie cat de cat abilitata ca am facut plangere la metrorex si am primit un raspuns de la metrorex de imi venea sa il injur pe ala: va d ati seama cati oameni ar trebui sa angajam ca sa rezolvam aceasta problema?? !?!?

   Răspunde
    
  2. Stelian
   Iunie 5, 2014 la ora 21:59

   Da, unele bilete au regim special. Tin loc si de bon fiscal.

   Răspunde
    
 • Gabriel
  Iunie 5, 2014 la ora 09:44

  Domnule Guran. Tot povestim, ne plangem de impotenta guvernului, care dupa cum se stie, statul este cel mai prost administrator.Hai sa creiem noi locuri de munca sau sa facem investitii.Cum ? O campanie de strangere de fonduri din donatii si sa vedem ce iasa. Donatiile se pot face si cu ajutorul firmelor de telefoane…la incarcarea telefonului mobil sa fi intrebat daca vrei sa sustii economia, pui in plus 0,20 euro ….te bagi domnule Guran?

  Răspunde
   
 • manu144x
  Iunie 2, 2014 la ora 12:38

  Guvernanţii (chiar şi cei bine intenţionaţi) nu pricep economia simplă de 1+1:

  Orice firmă există ca să facă profit.
  Atâta timp cât:
  Evaziune + Şpagă = Profit mai mare decât:
  Impozite + legalitate firma va face ce trebuie pentru a supravieţui. Nu pentru a face milioane, ci doar pentru a supravieţiui pur şi simplu!

  Şi dincolo e la fel, nu noi am inventat gaura în macaroană, dacă e mai rentabil la negru faci la negru, dacă nu merită riscul nu te rişti.
  Chiar şi în SUA e la fel cu tot mega-fiscul lor cu tot.

  Răspunde
   
 • Cristian Preda
  Iunie 2, 2014 la ora 07:16

  Trebuie sa elimini cauza,nu sa combati efectul.Traim in zodia lui 60%-procentul mediu de castigare a licitatiilor publice.Intamplator sau nu, restul de 40% reprezinta manopera in constructii..In mare parte,studiile de fezabilitate sunt absolut corecte,cu preturile reale la materiale dar devizate la un cost orar al fortei de munca de 6 lei pe ora!! si totusi licitatia se castiga cu 60%. Aici este punctul de plecare al dublei crize-financiare si morale-in care ne aflam. Ai trei variante-1.lucrari executate doar pe hartie,2.iei avansul si fugi,3.inseli furnizorii,subcontractorii (deveniti obligatorii pentru ca singur nu poti executa la aceste preturi),fiscul.Alternativa la lucrarile publice? Mediul privat are o activitate timida pe constructii.Investitii in mall-uri-unde „tepele” si evaziunea sunt de-a dreptul spectaculoase (1000 de oameni muncind la negru ,la preturi batjocoritoare ,in centrul Bucurestiului si toata lumea inchide ochii ) si marii investitori locali in imobiliare- camatari,clanuri mafiote etc.-cu blocuri sau case construite fara cel mai mic respect fata de norme, un mare pericol pentru beneficiari
  Mult succes cu afacerile in constructii si ,mai ales, in pastrarea corectitudinii,moralitatii

  Răspunde
   
  1. tree4me
   Iunie 2, 2014 la ora 18:04

   Domnu Cristian Preda, vorbiti de „pastrarea corectitudinii,moralitatii” urmare unui subiect foarte important – licitatia. Pomeniti de o chestie care m-a deranjat la citire – 6 lei/h. Dar realizez ca de fapt asta ar insemna cam 960 lei/luna, aproape salariul minim care urmeaza sa fie adoptat in iulie. Asa cum sustineam ca existenta unui salariu minim este de fapt o ilegalitate, nu poate fi luat in considerare ca reper economic ci numai ca referinta statistica, tot asa nu ma asteptam sa aflu ca, da este luat in calcul in studii de fezabilitate. Trec peste ce am mai amintit (Germania, Finlanda si Elvetia nu au salariu minim) si am sa dau un alt exemplu. In Canada, mergi la garaj, factura iti este calculata cu 80-100 CD/h pentru tehnicianul mecanic, Daca chemi un instalator acasa, numai ca a venit te costa cam 100 CD, dupa care ii platesti 150 CD/h. Fireste in aceste costuri intra si firma, dar totusi acel lucrator are in jur de 50,000 CD/h, adica cam 25-35 CD/h. Si salariul minim in Canada se pare ca va ajunge in vara asta la cam 12 CD/h. Acel 6 lei/h este ilegal dupa orice lege internationala. Sunt convins ca nici o tara europeana nu utilizeaza salariul minim la studii de fezabilitate, chiar daca au salariul minim „legiferat” – nu acesta este rolul lui. Pentru ca recent am fost in tema unui contractor american in constructii de drumuri care a obtinut o lucrare in Romania la niste costuri exorbitante (si la drumuri cunosc), apreciez ca ei au luat in calcul, probabil de peste 2 ori salariul mediu.
   Bechtel este o corporatie cu mare influenta politica, lucreaza cu guvernele american si britanic, in special pe proiecte legate de securitate si aparare. In prezent are 900 proiecte in 60 tari. In Europa a avut proiecte cu Anglia, Croatia, Romania si Rusia. In licitatii a invins concurenti de calibrul lui Pasadena. Influenta politica a permis lui Bechtel sa urce valoarea unui contract de la $35 milioane la … $680 milioane. Si asta nu spune tot. Inceputurile companiei sunt legate de barajul Hoover, unde disparitia a 96-112 lucratori este invaluita.
   Dar sa revin la lucruri domestice.Un studiu de fesabilitate corect facut, dupa cum spuneti, nu numai ca nu poate considera salariul minim, dar trebuie sa se bucure de o stabilitate fiscala – altfel dupa semnarea contractului va urma o degringolada a costului.
   Acuma, ceva cu mult mai important decit pretul proiectului licitat, este decizia de acordare a contractului. Inaintea pretului se considera (sau ar trebui considerate) aspectul social (cite familii suporta contractorul cu acest proiect) si felul in care garanteaza finalizarea proiectului. Aceste lucruri, contractorul trebuie sa le demonstreze in oferta. Aceasta fiind numai una din formele prin care statul, cel care deschide licitatia publica, isi demonstreaza rolul principal: dezvoltarea economica a tarii prin grija fata de popor. Sunt tari care au deja o rutina in aceasta directie, fara a fi … comuniste, si se poate invata de la ele.

   Răspunde
    
   1. Cristian Preda
    Iunie 2, 2014 la ora 20:08

    Stimate tree4me,
    Am scris in cunostiinta de cauza si este foarte usor de verificat. Statistic se ia in calcul salariul minim pentru ca in sectorul constructiilor salariul „gri” este omniprezent. In anunturile de atribuire gasiti confirmarea procentelor.
    Si eu cunosc atat sectorul de drumuri,cat si Bechtel Romania.Pe constructiile de autostrada fiind in joc sume mari,interese geo-politice si unele cerinte greu de acoperit de jucatorii locali,lucrurile stau altfel. Dar,interesant, preturile subcontractantilor la prima parte a autostrazii Bucuresti-Constanta-executata pana in 2006 la un cost mediu de 2,5 mil Euro/km erau mai mari decat astazi,cand se lucreaza la cca 6 mil Euro/km.Din ce provine diferenta,unde se duce,cat ramane in economia tarii,stie Dl.Moise. Dincolo de impactul financiar si ,mai ales,emotional pt romani mai mare al constructiei unei autostrazi un astfel de proiect are o pondere de ocupare a fortei de munca din constructii foarte mica. fiind implicat un personal redus numeric (2-300 oameni pe un tronson).Restul lucrarilor publice este determinant si aici intervine acel 60% .
    Astazi,daca investitiile publice ar fi la un volum apropiat de normal sau daca ar exista cele din mediul privat nu am avea forta de munca necesara pentru a le acoperi. Este descurajant pentru cei ramasi in tara sa simta ca nu este nevoie de ei.

    Răspunde
     
    1. tree4me
     Iunie 6, 2014 la ora 00:08

     Domnu VictorL, salariu minim este in toata lumea pentru necalificati, adica pentru elevi de scoala cu drept de munca sau pentru oricine care n-are ce face si mai vrea sa scoata un ban (al doilea job sau un part-time pe care nu-l vrea nimeni. In cele trei tari europene care nu au legiferat salariul minim (vedeti Germania), acolo nu exista munca necalificata. In alte tari se practica magaria sa fii platit cu minimum chiar si daca ai calificare – daca nu vrei, larevedere. Dupa ce s-a cistigat licitatia, nu numai ca nu se mai schimba pretul (este ilegal) dar nici nu mai poti sa te retragi fara sa fii penalizat. Ca doar nu suntem la talcioc.

     Răspunde
      
 • Mariana Nemes
  Mai 31, 2014 la ora 21:53

  Exista si solutii in colaborare ,daca vreti sa obtineti economii la consumul de carburant,sau chiar de alte materiale,fara evaziune si totul legal.Important este sa aveti deschidere si se poate lucra si in RO ,dar numai pt oameni cinstiti,seriosi si dispusi sa inteleaga.

  Răspunde
   
  1. tree4me
   Mai 31, 2014 la ora 22:57

   „solutii in colaborare”, astea sunt discount-urile care oricum ar trebui oferite pe masa clintilor, functie de cantitati si sorturi. Foarte multi dealers au inceput deja sa ofere benzina gratis pe un an la masinile folosite (decit sa rugineasca de tot mai bine mai dai niste galoane).

   Răspunde
    
 • Moise
  Mai 31, 2014 la ora 21:39

  OK, deci hai sa nu derutam lumea. Cel care plateste, are comision ZERO. Multi cred ca daca platesc cu cardul ii fura banca. De partea cealalta exista comisioane, este adevarat, dar sunt de 0,2 si o,3%
  http://www.mediafax.ro/economic/guvernul-limiteaza-la-0-2-si-0-3-comisioanele-interbancare-percepute-la-platile-cu-carduri-11978849

  Răspunde
   
  1. Sorin
   Mai 31, 2014 la ora 22:13

   Moise, nu deruta lumea! Comisioanele nu sunt de 0,2- 0,3 in Romania. Sunt de 2,5 – 3,5%. Ca se vrea reducerea lor, asta este altceva si mai dureaza pana se va face acest lucru in Romania.
   Ti-o spun in cunostinta de cauza, detin un magazin online si sunt in discutii cu implementarea platii cu cardul.

   Răspunde
    
   1. tree4me
    Mai 31, 2014 la ora 22:50

    Ehei, 2.5 nu este 0.2, asa cum 125 nu este 10.
    „magazin online”, no offense dar stiu de mult cit se pierde cind returnezi o cumparatura care nu corespunde – nu ma refer acuma la „business” ci doar la ce am platit si cit mi se restituie (chiar daca se repeta mereu „satisfactia consumatorului” si „100% money back guarantee”. Probabil ca se impart cheltuielile sau nici atita. In orice caz, stiu ca este o afacere complicata, dar nici eu nu am nervi pentru asa ceva – cumpar la fata locului si imi fac si deal-ul si gata.

    Răspunde
     
    1. Sorin
     Mai 31, 2014 la ora 23:47

     Te înțeleg, dar in functie de calitatea serviciilor incep sa se trieze si magazinele online caci sunt multe ciudățenii pe net care se dau drept magazine online.
     Si nu ma înțelegeți gresit, sunt pentru plata cu cardul, dar trebuie sa se faca ceva cu comisioanele bancare care in romania sunt printre cele mai mari din europa.

     Răspunde
      
     1. tree4me
      Iunie 2, 2014 la ora 01:16

      Este perfect normal ca o banca sa ciupesca de unde se fac banii, si din comert se fac bani repede si multi – deci putine sanse ca banca sa renunte la jacmaneala comerciantilor, inclusiv a magazinelor on-line. Deacord ca sunt multe mistificatii pe net, dar nu la calitatea serviciilor acestor magazine m-am referit. Am sa fiu si mai clar. Producatorul nu are probleme asa de mari cu productia sau productivitatea cit o are cu gasirea produsului cel mai cautat si mai vandabil la un anumit moment (pentru asta investeste puternic in marketing/studiu de piata) si cu vinderea cu orice pret acceptabil a intregii productii din stoc (pentru asta are iarasi Marketing/reclama). Dar din cauza concurentei acerbe, sacalii se inghit unii pe altii pe nemestecate si au descoperit … magazinele on-line (pe care IT in goana de as vinde telecomunicatia 80% din capacitate goala – ca tehnologia a luat-o razna mult inainte fata de posibilitatile umane de a cistiga din munca). Aceste magazine on-line simplifica extrem de mult totul, chiar si abilitatea cumparatorului de a se lamuri exact daca ce i se vinde este exact ceea ce vrea. Sa va mai spun ca in ambalaj se pun si rebuturi sau produse ameliorate la pret de nou? Magazinul on-line, chiar daca ar dispune de un depozit tot nu pierde timp si nici nu se pricepe sa controleze sau sa indrazneasca sa respinga marfa primita spre vinzare. Dar stiu ca realitate este ca magazinul on-line transmite comanda producatorului direct sau altui distribuitor (subcontractare) si toata chestia asta se compenseaza din comisioane si taxe pe toata filiera. Asa ca in caz de refuz al clientului, este un balamuc intreg sa-si mai recupereze banii 100%. Este cu totul altceva cind producatorul isi vinde on-line propriile produse – asta ar fi excelent.

       
  2. tree4me
   Mai 31, 2014 la ora 22:38

   „Guvernul va limita comisioanele interbancare pe care banca emitentă a cardului le percepe de la banca acceptatoare, prin ale cărei terminale se realizează plata la comerciant, la 0,2% pentru cardurile de debit şi 0,3% pentru cardurile de credit.” Domnul Guran are dreptate, este mai convenabil sa platesti cu VISA decit cu „Cash”. De fapt este vreo diferenta intre o tranzactie intre banci si una intre firme mici? O firma mica care primeste o plata (5,000 lei) pentru care este taxata 0.2$ (adica 10 lei) nu o fi o tragedie, dar se aduna, si astazi este greu.
   De mult nu m-am mai confruntat cu asa ceva, probabil ca am invatat ca folosind aceiasi banca, si de o parte si de alta, evit taxarea. Nu platesc niciodata cu credit – incarc de fiecare data debitul cu cit am nevoie si operatia o fac in banca mea. Sunt taxat numai la plati internationale sau penalizari bancare (pe care am invatat deja sa le evit).
   Probabil ca problema este alta, si domnul Guran la asta se refera: platind oficial/scriptic cu VISA, ti se ia urma (ce material, cit material si incep intrebarile unde si pentru ce) si nu mai poti executa lucrari pe sest, neimpozitate. La chestia asta, am prins o practica interesanta la canadieni, as numi-o servici-contra -servici (un instalator si un electricean cu dubla licenta amindoi – dar fiecare o practica numai pe una, PFA – subcontractati pe un santier cu o puzderie de case, la raportare la contractor, fiecare raporteaza totul pe 50% din lucrare). Cind am intrebat care-i schema mi s-a zimbit. N-am avut nici o problema cu asta, asa ca n-am mers pe filiera sa vad cum le iese la impozitare. Dar toata lumea este multumita. Si eu.

   Răspunde
    
  3. un turist
   Mai 31, 2014 la ora 23:12

   Moise: In Germania toate platile private de la gunoi pina la achizitionatea unui obiect de valoare le platesc cu cardul sau se trag automat prin imputernicire la banca, Platesc lunar in jur de 8-10€ comision. Cardul ma costa 5€ pe an deci la o tranzactie in medie de 2500€ lunar platesc cca.11€ comisioane pe luna. Nu inteleg de ce aceasta frica de a plati cu cardul bancar.

   Răspunde
    
   1. tree4me
    Iunie 2, 2014 la ora 18:10

    statementul cardului spune prea multe

    Răspunde
     
 • manu144x
  Mai 31, 2014 la ora 15:13

  Mi se pare o prostie să promovezi anti-evaziunea la nivelul IMM-urilor.
  Majoritatea IMM-urilor de construcţii sunt de fapt echipe de 2-3 meseriaşi care supravieţuiesc ei şi familiile lor, iar dacă ar lucra cu totul legal, ar închide obloanele şi gata.
  Păi în momentul când faci 5000 lei pe lună poate ca meseriaşi, dacă bagi totul legal,
  TVA 24% se scade, din ce rămâne se scade 16% din ce rămâne se plăteşte salar, deci se mai scade 50% care sunt contribuţii, şi rămâne omul cu cât în mână?
  1500 RON poate.
  Şi ce-a rezolvat? Ce îi oferă statul pentru aproape 70% din sumă luată?

  Ce să mai zic că atunci când merge la magazin să ia de mâncare la familie, mai plăteşte 24% TVA nedeductibil.
  Deci D-le Guran, ce facem aici până la urmă?

  Înţeleg că drumurile costă, infrastructura, spitalele, totul costă, dar ce servicii primeşti în Norvegia de ex pentru acelaşi procentaj de taxe? Ce drumuri? Ce spitale? Ce servicii de stat? Ce şomaj? Ce ajutor de familie pentru copii?

  Evaziunea va creşte constant până când se vor scădea taxele, pentru că pentru orice om normal la cap, prioritatea e pâine la copilul său, apoi pâinea la copilul altuia.

  VISA de ex, dacă doreşte promovarea plăţii cu cardul, trebuie să lucreze cu statul la reducerea taxelor imense, altfel încât să nu mai fie rentabilă evaziunea.

  Adică bătaia de cap cu hârţogăriile să nu mai merite dpdv economic cu sumele economisite prin evaziune.

  Altfel este apă de ploaie…

  Apropo, întrebare scurtă, în Austria de ex au rezolvat extrem de simplu cu TVA-ul:
  Între 2 firme plătitoare de TVA nu se facturează cu TVA. Game over. Doar dacă facturezi la clientul final.

  Dar atunci cum s-ar mai bannerele pe care să ne mândrim că suntem români? Sau celelalte portocalii, verzi, galbene, mov, ce culoare politică ar fi.

  Răspunde
   
  1. tree4me
   Mai 31, 2014 la ora 21:16

   „Evaziunea va creşte constant până când se vor scădea taxele” – ciudat ca sunt asa de multi care sa priceapa treaba asta.
   Acuma ceva nostim de interesant, adica evaziunea nu a fost inventata de romani, si nici macar astazi ei nu sunt singurii in galeata asta.
   Trebuie sa credeti ca pina la urma si eu am crezut ce citesc:
   „I’m a VAT consultant, not an accountant and so VAT avoision is part of my trade I guess!. For example….Many small building firms tend to work upto the £61k threshold then simply stop working for their own business to avoid registration. They then spend the remaining months in the tax year working for another building firm and simply receive a weekly wage, which whilst taxable, is not considered turnover for their business.
   Other firms that just go over the £61k limit can ask HMRC for exception to registration by claiming they only exceeded the limit this year due to an exceptional job/item but thereafter will be below again and so can avoid not registering for maybe a couple of years using this method. There are many ways to avoid VAT and all are legitimate but with caveats attached and yes, are basically successful based on the resources of HMRC finding out(!) or a legislative technicality.
   Most of my clients are actually accountants (rather than individual businesses) who are being asked more and more complex tax and VAT issues by their clients, which goes beyond their traditional accounting role and in some cases their comfort zone .”
   Se intelege ca este vorba de Anglia unde pentru firme mici (in constructii) exista o limita de venit (61,000 GBP) sub care nu se plateste TVA. Un patron, sfatuit de economistul sau contabil, si-a impartit firma in doua (una pentru el si una pentru nevasta) si a ajuns la plafon cu amindoua. Ce sa faca acuma? Sa-si mai ia o nevasta? (asta a fost o gluma a altuia), in orice caz, au urmat doua sugestii calificate (una mai sus si alta mai jos.
   De la alt Senior VAT Consultant:
   „Technically, provided the Client does, as a matter of fact, create 2 separate businesses then each can trade below the VAT registration threshold and avoid VAT registration.
   However, HMRC will use many factors to try to show that 2 separate businesses haven’t been created: shared staff, shared advertising materials, contracts for sale etc….. If they succeed in showing there was never 2 separate businesses they will apply the VAT registration retrospectively. This is why I said the advice in the instant case was correct but may not have been implemented correctly.
   Even if 2 separate legal entities have been created, HMRC could still apply an aggregation ruling forcing the 2 entities to be treated as 1. As this is not retrospective there is not financial penalty when this is applied.
   Regards” , intelegeti ca treaba cu 2 firme inregistrate pentru TVA si care fac afaceri intre ele „gratis” este deja cunoscuta si la o adica considerata evaziune si amndata retroactiv?

   Răspunde
    
  2. tree4me
   Mai 31, 2014 la ora 21:45

   Mai mult: se pare ca mai multe firme pot lucra legal sub acelasi plafon, dar o singura firma sub mai multe plafoane, e jale si pot apare si probleme contabile -„If you think it’s expensive to hire a professional to do the job, wait until you hire an amateur.”
   Si totusi, nu stiu cum, se pare ca un PFA poate functiona sub acelasi plafon cu o firma mica: „But he can have a sole trader and a ltd company, or 2 limited companies. If both ltd companies are VAT registered, he’d need 2 numbers.” Poate ca explicatia sa fie diferenta dintre plafoane: sole trader 79,000 GBP si ltd company numai 61,000 GBP.

   Răspunde
    
   1. Kristina
    Iunie 2, 2014 la ora 08:54

    Specific faptul ca va citesc cu atentie fiecare comentariu.
    V _am mai scris ca apreciez.
    Ceea ce nu intelegeti dv.(o parte din cei stabiliti deja in afara tarii)este ca la noi POLITICUL DICTEAZA TOTUL.Cat timp nu se va departaja ferm PARTEA ECONOMICA DE PARTEA POLITICA TREBURILE vor merge prost.
    AICI TOTUL ESTE DICTAT DE FACTORUL POLITIC.ACUM
    se chinuie dreapta sa tina piept PSD_ului ,Ok.
    Foarte bine !dar nu convinge fara un program ferm ,
    adaptat la nevoile clare,ACTUALE ALE ROMANILOR.
    presa ar trebui sa fie impartiala si din pacate este fragmentata in doua(chipurile stanga si dreapta).
    si tot asa…

    Răspunde
     
    1. tree4me
     Iunie 2, 2014 la ora 18:24

     Am inteles ca si dvs ati fost pentru un timp afara si ati revenit, daca este asa, va admir.
     Acuma, .. ce nu intelegeti voi din tara este canoi de afara nu putem intelege ce nu este de inteles.
     Facind abstractie de opinia personala, ca in tara (orice tara) nu ar trebui sa existe o politica (nu are sens si ingreuneaza mersul economiei), voi sustine un alt pdv: politica trebuie sa sprijine economia, deci nu poate fi „departajata”. Este vorba de o politica CORECTA (dreapta, nu „de dreapta”), pentru popor si pentru tara. Ceea la ce va referiti dvs nu este politica, este un bilci.

     Răspunde
      
 • Sorin
  Mai 31, 2014 la ora 11:17

  Dar de ce nu spuneti ce comisioane se percep companiilor ca sa implementeze plata cu cardul?
  Nu se spune decat ca este comision 0 pentru plătitor.
  Da, faceti un lucru bun ca promovati platile cu cardul, dar visa decat sa dea atatia bani pe marketing mai bine reduce comisioanele la procesare si atunci poate o sa apara mai multe pos-uri respectiv mai multe magazine online care sa accepete plata cu cardul.

  Răspunde
   
  1. tree4me
   Mai 31, 2014 la ora 23:12

   Sa stiti ca VISA este probabil cea mai onorabila, iar American Express ofera si gift carduri si vacante numai sa agate (ce penalitati au ca te retragi de la ei…)

   Răspunde
    
 • Filip
  Mai 31, 2014 la ora 11:13

  Ce nu mentionezi in schimb in reportajul legat de plata cu ajutorul POS-ul e ca cei care ofera un POS, platesc un comision destul de mare bancii(cam 1% daca bine stiu) daca POS-ul folosit e de la o banca diferita decat cardul care este folosit pentru tranzactie, comisionul creste.
  Niste masuri comune guvern+banci in stimularea platii cu cardul ar fi binevenita.

  Răspunde
   
  1. Sorin
   Mai 31, 2014 la ora 11:20

   La pos-uri nu stiu, dar la magazinele online comisoanele sunt intre 2,5% pana la 3,5% in functie de rulaj si de cat de repede vrei sa incasezi banii.

   Răspunde
    
 • Stelian
  Mai 29, 2014 la ora 17:28

  Plata prin banca intre firme o introduceau ei de mult, daca nu ii incurca chiar pe ei…

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase