Uniţi! Votăm! Prazul otrăvit!

alba-ca-zapada-blog

de Moise Guran

Încerc să stau departe de campania electorală, dar nu mă pot abţine să nu observ un foarte toxic mesaj care circulă pe internet, îndemnând lumea să stea acasă la alegerile parlamentare sau să-şi anuleze votul. Suspectez această mişcare de manipulare montată de unul dintre partidele politice aflate în cursă şi, fără a da nume, mă străduiesc să o demontez pentru dumneavoastră aici.

UniţiSalvăm pare a fi o comunitate de puşti cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani, dar cu o rezonanţă destul de bună în mediul urban, printre tinerii intelectuali din oraşele mari ale ţării, indignaţi de afacerea Roşia Montană. Căznindu-se să rămână o mişcare civică şi după înfrângerea meritată a Gold-ului, UniţiSalvăm a căpătat o direcţie spre stânga, cu mesaje anti-corporaţie şi de un prea sfânt dezgust politic.

Am fost la unul dintre mitingurile organizate după marţea neagră din decembrie anul trecut şi am plecat de acolo, după ce rămăsesem aproape singur în Piaţa Universităţii. Un grup de câţiva militanţi foarte organizaţi pusese mulţimea în mişcare ştiind că asta ar fi ilegal şi căutând, în mod evident, să provoace incidente cu jandarmii. Unuia ca mine, care ştie cum sunt selectate ştirile care apar la televizor, i-a fost evident faptul că grupul respectiv voia scandal pentru a ajunge în jurnalele de ştiri. Voia, adică, publicitate.

Am bănuit atunci că acest grup (habar n-am cât o fi el de numeros) are intenţia de a crea un personaj politic, unul care să capete notorietate în urma acestor acţiuni, din raţiuni la fel de cinice ca şi cele pentru care un Ponta sau un Băsescu se dau în spectacol pe la televizor.

Am mai bănuit, de asemenea, că grupul respectiv ar fi putut deveni manipulat în orb, cum se spune, chiar de către unul dintre partidele actuale, căci e uşor să-i câştigi pe tineri stârnindu-le pe rând indignarea, apoi mânia, apoi ura. Am mai observat, de asemenea, că oamenii sunt purtaţi pe străzi fără a se opri niciodată la guvern, că de atâta mers obosesc şi pleacă acasă, iar asta ţine sub un tip de control aceste mişcări de protest.

Acum, văd că UniţiSalvăm se agită pe internet să convingă lumea ca duminică, de alegeri, să nu meargă la vot, dacă votează să anuleze votul, iar apoi să iasă în stradă la o manifestaţie complet ilegală în zilele electorale.

Am doar câteva observaţii de făcut, şi mă adresez acum acelora care poate au rezonat cu acest mesaj. În primul rând că, apelurile pe internet nu prea ajung la electoratul rural, iar dacă ajung, nu prea produc nicio rezonanţă. Acel electorat va vota şi ghici care sunt preferinţele sale la vot? Electoratul urban, cel care ar putea avea alte preferinţe la vot şi care, şi aşa, se urneşte greu spre secţie, este cel vizat de acest mesaj care îl îndeamnă să nu voteze sau să-şi anuleze votul…

Deci, avantaj tot ăilalţi! Ca să sintetizez, mie mi se pare (şi este doar opinia mea) că, într-un plan A, mişcarea urmăreşte acum influenţarea rezultatului alegerilor prin diminuarea prezenţei la urne a unui tip de electorat, iar într-un plan B, crearea unei formaţiuni politice, posibil satelit sau aliat al partidului favorizat prin planul A.

Eu nu încerc să vă conving să mergeţi la vot, dar am ţinut neapărat să vă atrag atenţia că un gol nemarcat într-o poartă face exact cât un gol marcat în cealaltă poartă, iar pe absenteismul dumneavoastră cineva încearcă să câştige puncte, eventual prin crearea unei noi formaţiuni politice, care da, poate să apară, ar fi legal şi democratic, dar parcă nu ne-ar folosi la nimic dacă n-ar aduce nimic constructiv, nimic pozitiv, ci doar mesaje contra.

Şi, chiar aşa, cât de cunoscut vă mai sună asta cu mesajele contra?

NOTA: Am înlocuit mărul otravit din celebra poză cu un praz, pentru că mărul e simbol electoral…. să nu se interpreteze… Ardeiul … la fel. Nici trandafiri n-am putut să punem, deşi erau mai potriviţi. După care ne-am dat seama că şi Alba ca Zăpada ar putea fi interpretată electoral, dar deja Artistu’ Vasile era cu nervii şi a ameninţat că intră în grevă dacă îl pun să modifice de cinci ori acelaşi trucaj. Deci, prazul din poză este de fapt ceapă verde şi n-are legătură cu oltenii. Putea fi la fel de bine şi o roşie.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

117 răspunsuri la Uniţi! Votăm! Prazul otrăvit!

 • Kinga
  Mai 25, 2014 la ora 15:48

  Biblia nu scrie ca ar fi fost careva dntre crestini maturator de strada sau ghid prin desert, desi o fi fost careva. Daca considerati ca un medic sau avocat nu e la fel de tentat sa cada in ispita ca un primar, consilier local n-am ce sa va mai spun.
  Nu mai continui, parca ar fi o discutie intre surzi.

  Răspunde
   
  1. Stelian
   Mai 25, 2014 la ora 17:51

   Imi pare rau daca discutia noastra v-a lasat numai aceasta impresie. Cred ca perceptia dumneavoastra se datoreaza faptului ca vorbim lucruri putin diferite. Eu n-am spus ca nu au fost ucenici ai Domnului, maturatori, sau gid prin desert, sau avocat, sau medici. Eu inerc sa-L vad pe Domnul Isus in facand aveste meserii si Îl pot vedea in multe din ele, dar in altele nu.

   Răspunde
    
 • Cris
  Mai 22, 2014 la ora 12:52

  Nu ne manipuleaza nimeni. Nu votam ci iesim in strada impotriva TUTUROR escrocilor care au confiscat in interes propriu, firava democratie romaneasca si care se afla in prezent la conducerea tarii.

  Romani, ne votand refuzati sa puneti botul la aceasta mascarada. Basescu, Ponta si celelalte gasti incearca, din nou, sa ne vanda o ciorba expirata, reincalzita, ca mancare de calitate.

  Nimeni nu mai pune botul, va spun.

  Răspunde
   
  1. Cosmin Moise
   Mai 22, 2014 la ora 22:04

   Nu va manipuleaza nimeni, voi incercati sa-i manipulati pe altii! Intr-adevar, nu punem botul la manipularea PSD-ista! Romani, mergeti la vot! Trebuie sa fim mai multi decat asistatii sociali si de toti atarnatorii ce s-au inmultit ca ciupercile dupa plaie in guvernarea lui Ponta!

   Răspunde
    
 • Constantin
  Mai 21, 2014 la ora 23:23

  Indiferent de formula introductivă ori de intenţia declarată retoric, articolul este în strânsă legătură cu campania electorală. Chiar dacă sunt de acord aproape în totalitate cu autorul, îndrăznesc să exprim câteva observaţii. Statistic, s-a demonstrat ca influenţa absenteismului asupra rezultatului final al votului este minoră (ex. M. Kivu, Intre bine şi rău). Cum ea există totuşi, iar manipularea voinţei electoratului este condamnabilă moral, (deşi se petrece oricum, inclusiv prin diverse mijloace legale unanim agreate), sunt la rândul meu revoltat de cele sesizate de dl. Moise. ***Dacă cei vizaţi aparţin unei anumite categorii sociale, hipsteri, ori ba, foarte probabil sunt avantajate anumite formaţiuni politice (deşi manipularea este mai des întâlnită în cazul persoanelor cu educaţie precară şi lipsite de informaţii, poate funcţiona foarte bine şi în cazul celor informaţi şi instruiţi). Este vorba despre formaţiunile politice faţă de care cei îndemnaţi să nu se prezinte la vot se simt mai puţin atraşi şi, dacă ar trebui să voteze, ar vota împotriva lor. „căci e uşor să-i câştigi pe tineri stârnindu-le pe rând indignarea, apoi mânia, apoi ura”. Deşi tinerii sunt mai impulsivi decât vârstnicii, acţiunile manipulatorii vizează, după cum spuneam, populaţia educată, care se comportă mai degrabă raţional decât emoţional. Sunt cei care n-au plâns de mila doamnei Sanda Lungu, raţiunea îndemnându-i să protesteze împotriva GR. *** Sunt de acord că dacă „a luat-o pe arătură” cu orientarea politică, UnitiSalvăm (US) poate fi altceva decât pare că este, însă poziţionarea la „stânga” sau „dreapta” se defineşte doctrinar prin raportare la câteva principii legate de proprietate, gradul de implicare a statului în viaţa socială s.a.m.d., lucru care nu a fost precizat încă de US. Mai degrabă as spune că sunt câţiva care doresc „confiscarea” miscarii civice anti GR în beneficiu propriu, ori al unui partid, profitând de lipsa ei de organizare, eterogenitatea şi spiritul de independenţă ale participanţilor la protest. De fapt, nici nu prea au şanse de reuşită, după părerea mea, tocmai din aceste cauze. US poate manipula şi poate fi la rândul său manipulată. Itinerariile pot avea, de asemenea, semnificaţia lor. Nu cred, însă, că tre’ să riscăm să cădem în fandacsie.

  Răspunde
   
  1. Bogdan
   Mai 22, 2014 la ora 00:25

   Dom’le Constantin, va urez la multi ani!In alta ordine de idei, vorba lunga e saracia omului! Pana la urma… care-i ideea?

   Răspunde
    
   1. Constantin
    Mai 22, 2014 la ora 10:47

    Domnule Bogdan va multumesc pentru urari. „…care-i ideea?” _ Constient fiind de posibilitatea ca includerea mai multor idei intr-un singur comentariu sa creeze dificultati de receptare unor cititori, le-am expus separandu-le pe cele principale prin asteriscuri. Concluzia care se poate desprinde, dupa parerea mea, este una pozitiva. Altfel spus, ca idee generala, e de bine.

    Răspunde
     
 • Constantin
  Mai 21, 2014 la ora 23:22

  Am fost şi eu acolo. Iniţiativa de a „duce” protestul în cartiere, acasă la cei care nu participă în Piaţa Universităţii, este raţională, nu neapărat în acelaşi sens în care se petreceau lucrurile în 1989 în „cartierele muncitoreşti” şi platformele industriale, ci ca o consecinţă a dezinteresului faţă de protest al majorităţii concetăţenilor, o reacţie la „lenea socială”, la apatia generată de comoditate, pe de o parte si teama de pierdere a locului de muncă dacă se întârzie la serviciu a doua zi, pe de alta. Pe măsură ce unii, obosiţi, se duceau acasă, ori rămâneau acasă când treceau pe sub propriile balcoane, alţii „din cartier” se alăturau marşului păstrând numărul demonstranţilor constant la aproximativ 10.000. Ilegal?! In mod clar! Nimeni din partea autorităţilor nu ar fi aprobat un asemenea marş. Fiind acolo, pot spune cu certitudine că nici un moment nu a fost evidentă vreo încercare de provocare a jandarmilor. Nici un moment nu a fost evident faptul (?) ca manifestanţii anti GR voiau scandal. *** Raţiunile cinice pentru care „un Basescu se da în spectacol pe la televizor” îmi sunt necunoscute, pentru că după părerea mea nici nu se petrece aşa ceva. Îmi pare rău să observ că nimeni, dar nimeni, dintre cei care critică metaforic atitudinea d-lui T Basescu în spaţiul public nu spune cam cum crede că ar trebui să se comporte Preşedintele în situaţia politică actuală. (Desigur, nu am în vedere Trustul Intact.) Este posibil ca lucrurile să stea chiar aşa, dar NU am întâlnit pană în prezent nicio argumentare credibilă în acest sens şi nici o recomandare pertinentă adresată Preşedintelui Republicii. Susţinerea prezidenţială pentru PMP este discutabilă din mai multe puncte de vedere, la fel ca şi eficienţa unui asemenea demers, dar este vorba despre un cu totul alt subiect. Altfel, ideea că ar trebui să-l mângâie pe creştet pe dl. prim-ministru, pentru că domnia sa l-a numit, este o glumă.

  Răspunde
   
 • Bogdan
  Mai 21, 2014 la ora 21:39

  Bravo Mioise! Ca sa inteleaga toata lumea: chiar daca prezenta la vot e de 3%, cineva tot trebuie sa reprezinte Romania in Parlamentul European. Boicotul e o prostie in acest caz. Cineva tot va merge acolo, pe bani frumusei, ca sa ia decizii in numele nostru. Asa ca e mai bine sa fiti atenti la candidati, pt ca data trecuta a ajuns Vadim parlamentar european!!!!

  Răspunde
   
 • Kinga
  Mai 21, 2014 la ora 20:31

  I-am intalnit la Oradea pe cativa dintre cei propusi de MRU (forta civica) . Erau oameni de vreo 40 de ani, cu studii in straintate, am fost multumita de cum au raspuns la intrebari. Nu sunt cunoscuti,nu au mai fost implicati in politica.
  Dintre independent imi place de Peter Costea, avocat in SUA, plecat din Romania. Militeaza pentru valorile familiei,moralitate. Eu spun ca decat oamenii unsi cu alfiile din partidele vechi. MRU as spus ca dintre oamenii alesi acum,se va desemna presedintele cand Romania va avea presedintia UE.

  Răspunde
   
  1. Stelian
   Mai 22, 2014 la ora 09:06

   Din cate i-am auzit vorbind pe diversi politicieni aflati in campanie, Petre mi s-a parut de departe cel mai bine pregatit si cel ce raspunde exact si cu argumente la intrebari. Recunosc ca simpatia mea vine putin si din faptul ca este crestin, cu toate ca nu-l voi vota exact pentru acest lucru. Nu gasesc nicaieri in Scriptura, ca ar trebui ca un crestin sa se implice in politica. Ispita acolo este prea mare.

   Răspunde
    
   1. Kinga
    Mai 22, 2014 la ora 18:23

    Sunt multe texte crestine care vorbesc de implicarea in treburile cetatii/comune.
    De exemplu

    Urmăriţi binele cetăţii şi(!) rugaţi-vă pentru ea, pentru că fericirea voastră atîrnă de fericirea ei! Ieremia 29:7
    Urîţi răul, iubiţi binele, faceţi să domnească dreptatea la poarta cetăţii (aici de luau deciziile) şi poate Domnul, va avea milă de voi. Amos 5:15
    Opinia mea este ca ispite exista peste tot: in afaceri, medicina, drept, administratie. Poti fi femeie de serviciu sa sa ti se ceara mita ca sa-ti confirmi locul de munca. Pentru ca deciziile care se iau in cadrul comunitatii afecteaza serios pe multi oameni, cu atat mai mult ar trebui sa fie oameni etici,cresti cu principii. Eu inclins sa-l votez pe dl Costea.

    Răspunde
     
    1. Stelian
     Mai 22, 2014 la ora 18:55

     Vechiul Testament este Cuvantul Domnului si ne putem inspira din el, dar totusi multe au fost spuse de Dumnezeu numai pentru acea perioada si numai pentru evrei. Nu ne mai putem astepta ca Dumnezeu sa unga imparati acum, sau sa facem altare pe care sa aducem jertfe. Domnul Isus a implinit vechea lege si a stabilit urmatorul nivel de umblare in credinta. De la legea faptelor drepte, la puritatea gandurilor. Un om poate fi un crestin desavarsit, un sfant (pus deoparte pentru Dumnezeu) daca asculta de Domnul Isus. Nu gasesc undeva in Biblie, ca El sa fi spus ceva desre implicarea noastra in viata politica. A fi politician si a castiga in alegeri, inseamna a guverna o parte mica din aceasta lume. Un crestin nu mai face parte din aceasta lume. „Nu iubiti lumea, nici lucrurile din lume. Daca iubeste cineva lumea, dragostea Tatalui nu este in el.”(1Ioan.2:15)
     Si ca argument final la cele afirmate de mine, va pot spune ca exemplul nostru de urmat este unul singur. Domnul Isus Cristos. Daca cumva credeti ca El ar fi candidat la vre-o functie politica, atunci puteti candida si dvs si orice crestin. Dar daca El nu ar fi facut asa ceva, nici noi n-ar trebui sa facem. Stiu ca vremurile sunt altele, dar eu reusesc sa ma gandesc, din ce citesc in Biblie despre Domnul Isus, ce ar face El daca ar traii astazi. Cam cu ce s-ar ocupa El? Ar avea timp de politica?

     Răspunde
      
     1. Kinga
      Mai 23, 2014 la ora 00:42

      Sunt de acord ca nu trebuie iubita lumea. Lumea ca un set de valori pervertite. Iată explicitarea lumii. pofta firii pământeşti, pofta ochilor, lăudăroşia vieţii, nu este de la Tatăl, ci din lume. Ioan 2:16
      Cred că este importantă motivația cu care face cineva ceva. Dacă o face din orgoliu, pentru câștiguri mari și nemorale, nu e ok. Opinia mea e ca ca crestinii sunt neinspirati in aceasta privinta, homosexualii sunt mai insisteni, organizati in a obtine ceea ce cred ca normal.
      Niste persoane mincinoase, lacome, usor de cazut in adulter, santaj, nu mi se par deloc mai de dorit in functii de raspundere colectiva.
      In intelegerea mea exista o tensiune intre a nu apartine (prin valori) lumii si a te implica in ea. Si aici cred ca se poate manifesta puterea si harul lui Dumnezeu.

       
     2. Stelian
      Mai 23, 2014 la ora 08:15

      Si eu mi-as dori sa traiesc intr-o lume guvernata de politicieni crestini, in care sa nu existe coruptie, minciuna, ura, in care cei de la putere sa accepte ideile bune ale celor din opozitie si chiar sa accepte langa ei la guvernare pe cei mai capabili din opozitie. Ba inca eu cred ca exista si in lume oameni care nu sunt crestini si care traiesc dupa principii morale sanatoase si care ar putea guverna asa. Eu n-am spus ca asa ceva n-ar fi de dorit. Nu pentru mine am spus ca nu-l voi vota pe Petre, ci pentru el. Pericolul cel mai mare nu este in a lua mita, asa cum ati spus in mesajul anterior, lucru care ar fi posibil la orice nivel al societatii. Pericolul la care eu m-am referit este mandria. Eu consider ca in momentul pocaintei Dumnezeu iarta unui om toate pacatele pe care le-a facut acel om pana in acel moment si toate pacatele pe care le va face pana la sfarsitul vietii. Pavel vorbeste despre asta. Deci si mandria de dupa pocainta îi va fi iertata acelui om. Eu am spus ca incerc sa nu aduc pe nimeni mai aproape decat este acum, de posibilitatea de a pacatui. Intradevar exista si au existat crestini evanghelici implicati in politica, lucru pe care il accept, la fel cum accept ca fiind ingaduit de Dumnezeu tot ce s-a intamplat in lume pana in acest moment. Dar va repet, eu nu gasesc in Scriptura decat trimiterea Domnului sa vestim Evanghelia si ca vom avea de suferit din aceasta cauza. Nu gasesc ca se vobeste despre posibilitatea ca noi sa facem regulile in lumea aceasta. Eu nu cred ca imparatul Constantin a facut un bine bisericii (adunarii) Domnului Isus.

       
     3. Kinga
      Mai 24, 2014 la ora 00:43

      Parerea mea ca o persoana este la fel de ispitita sa pacatuiasca in orice pozitie profesionala ar fi. Eu am fost concediata pentru ca nu am vrut sa semnez un contract de inchiriere in care suma era doar pe jumatate prevazuta, jumatate urmand sa se plateasca la negru. Si nu aveam cine stie ce raspundere.
      A fi sare (unde trebuie) si lumina (netinuta sub obroc) se poate face doar fiind implicati in structurile societatii. Am citit o carte care pe care am apreciat-o si spunea ca una dintre caracteristicile sectelor e ca sunt interesate doar de sfintirea/mantuirea de dupa moarte si nu de sfintirea/salvarea/asanarea in cadrul vietii de pe pamant.

       
     4. Kinga
      Mai 24, 2014 la ora 01:00

      Mi-a placut raspunsul dlui Patapievici, legat de activitatea ca presedinte la Institutului Cultural Roman.
      De ce va implicati la ICR?
      Este un act de asceza, de slujire, ceea ce fac acolo.
      Asa cum un crestin lucreaza 8 ore la strung, altul conduce niste institutii colective (daca are aceasta chemare) si fiecare poate avea la fel de mult timp sa traiasca/transmita vestea buna intre timp/in rest.

       
     5. Stelian
      Mai 24, 2014 la ora 09:01

      Sigur ca putem fi sare si lumina in orice pozitie sociala. Oriunde si oricand. Ma bucur sa aud ca traiti in ascultare de Dumnezeu. Dar tot nu gasesc in Biblie ceva legat de implicarea noastra politica. Multi oameni cred ca suntem mantuiti si sfintiti in multe feluri, insa ei nu cred ce spune Cuvantul lui Dumnezeu. Ei sau nu cred tot, sau cred ceva adaugat la Biblie. De aceea va spun ca nu gasesc in Scriptura, implicarea Domnului in politica vremurilor de atunci. Apostolii au inteles cel mai clar ce le-a cerut Domnul Isus si nu gasim pe nici unul din ei implicat in politica. Ba din contra, Pavel putea fi un foarte bun politician, dar a ajuns sa vesteasca Evanghelia imparatilor si politicienilor acelei vremi, din lanturi si nu ca egalul lor, sau ca unul din ei. Deci daca nu urmam exemplul de traire al Domnului Isus, daca nu urmam exemplul de traire al apostolilor, care au urmat exact exemplul vietii Domnului, atunci ce exemplu urmam? Atunci toate cartile de dupa Evanghelii au fost scrise degeaba, daca nu vedem in ele un sfat de la Dumnezeu, despre felul cum ar trebui sa ne traim viata. Eu acum am un job in care 8 ore pe zi pot sta cu gandul la Dumnezeu. Munca mea imi ocupa numai mainile. Abia cand Domnul mi-a dat un asemenea job, am inteles de ce Pavel lucra la fel cu mainile ceva care nu implica si mintea lui prea mult si de ce nu alesese a munci ceva la nivelul pregatirii lui.

       
  2. tree4me
   Mai 24, 2014 la ora 08:56

   Peter Costea: 1987 refugiat in America.Dvine cetatean american in 1985. Law School in State si in Elvetia, doctorat in diplomatie si stiinte juridice. Fireste ca toate astea numai dupa ce si-a capatat cetatenia, nu putea sa parasesca America si nici sa umble hai-hui prin State (cine nu stie cum se obtine cetatenie americana…), deci in 4 ani a facut o facultate juridica (un fel de Master) de minimum 2 ani si doua doctorate si s-a mai instruit si in Elvetia. In 1989 a predat la o universitate din Africa de Sud si de Craciun a venit sa participe la „Revolutia” de la Arad. Dupa asta s-a reintors in Huston si a practicat avocatura din 1991 unde s-a specializat in „labor and employment nondiscrimination law”. In 2006 Dr. Costea and other like-minded citizens of Romania initiated a constitutional amendment to define the natural family in Romania’s Constitution” si un an mai tirziu devine presedintele (baptist/sectant) al Aliantei Familiilor din Romania (sa aibe asta vreo legatura cu vizita lui Corlatean in State?). Se epune ca ar fi vreo legatura cu Alianta Romaniei Drepte si cu Partidul Democrat Liberal. Cam agitata biografie. Dupa cum arata, apreciez ca ar avea 60 de ani si nu vreau sa-l fac mai tinar ca ar fi probleme cu doctoratele. Cum am mai spus: nu m-as increde in straini, si vorba aia: eu am dreptul sa o spun, sunt unul din ei.

   Răspunde
    
 • N!ck
  Mai 21, 2014 la ora 18:36

  Am observat ca foarte multi votanti nu inteleg ce inseamna democratia. Nu inteleg cat de important este VOTUL!
  Chiar si votul ANULAT care in opinia mea reprezinta solutia pe care o au toti cei nemultumiti, toti cei dezamagiti, toti cei care vor sa-i faca pe politicieni, atenti la problemele lor.
  Pacat ca in presa au apartut articole si sondaje de opinie care indeamna votantii sa stea acasa.

  De exemplu sondajul „Alege VOT sau BOICOT. Mergeti la vot duminica?” este in fapt o manipulare clara deoarece se spune ca „mai mulţi lideri de opinie, susţinători ai mişcării ‘Uniţi Salvăm’ au sugerat varianta boicotului în semn de protest faţă de actuala clasă politică”
  Cu alte cuvinte in opinia lor BOICOT inseamna penalizarea actualei clase politice cand de fapt prin BOICOT se ajunge la o prezenta redusa la vot care duce la sanse mai mari de a trece de pragul de 5% pentru partidele mici.
  Deci cei care BOICOTEAZA nu penalizeaza intrega clasa politica ci favorizeaza partidele mici!

  Inca mai astept un articol/editorial semnat de C.T. Popescu care sa arate ca de fapt VOTUL ANULAT insemna BOICOT si nu neparticiparea la vot (mai ales ca acel sondaj a aparut in „ograda sa”!)

  D-le Guran imi pare rau ca ati ales sa nu indemnati lumea sa mearga la vot deoarece VOTUL este foarte important in democratie.
  Iar VOTUL ANULAT inseamna un semnal de alarma pentru politicieni deoarece arata NEMULTUMIREA si IMPLICAREA pe cand neparticiparea la vot nu arata decat LENEA si NEPASAREA.

  Răspunde
   
  1. donjoe
   Mai 21, 2014 la ora 20:21

   „Am observat ca foarte multi votanti nu inteleg ce inseamna democratia. Nu inteleg cat de important este VOTUL!”

   Am observat că foarte mulţi bizoni ca tine confundă democraţia cu votul, când de fapt democraţie înseamnă dezbateri pentru formarea de opinii informate iar votul care vine după dezbateri e o simplă formalitate pentru trecerea opiniilor ălora informate pe hârtie. Dar e scuzabil – majoritatea ţărilor aşa-zise civilizate sunt şi ele fetişiste ale votului şi refuză să priceapă importanţa capitală a deliberărilor cu participare cetăţenească şi a tuturor candidaţilor în mod egal.

   Răspunde
    
   1. Mihai324
    Mai 21, 2014 la ora 23:57

    Bine ca te-ai gasit tu sa jignesti si sa dai lectii de democratie.
    De aproape 25 de ani ne tot uitam la dezbateri, sau mai bine zis la minciunile astora. Tu chiar crezi ca asta e solutia?.. sa ne uitam la dezbateri dupa care sa mergem cuminti la vot, nu?.. Ori esti naiv, ori interesat.
    Acum 2 ani Basescu indemna lumea sa vina la vot (referendum pt demiterea lui), dupa care s-a razgandit si ruga lumea sa stea acasa. Totul ca sa-i serveasca lui propriul interes.
    Oamenii astia nu urmaresc decat propriul interes. Vor sa fie bogati, dar fara sa munceasca pt asta. Iar politica le da sansa asta.
    M-am saturat ca la fiecare campanie electorala sa iasa unii sa indemne lumea sa vina la vot.
    Ce-ar fi daca n-ar mai veni nimeni la vot??.. Sau mai bine am merge la vot si l-am anula?? (ca sa nu-l poata frauda)
    Ce s-ar intampla in cazul asta?…eu unul sunt curios.. pt. ca varianta cealalta am tot incercat-o pana acum si vedem cu totii unde suntem
    Einstein spunea ca a face mereu acelasi lucru si a te astepta la alt rezultat inseamna nebunie.
    Pai atunci hai sa facem altfel…

    Răspunde
     
    1. donjoe
     Mai 22, 2014 la ora 00:30

     „De aproape 25 de ani ne tot uitam la dezbateri, sau mai bine zis la minciunile astora. Tu chiar crezi ca asta e solutia?”

     Oaia pasivă tot oaie pasivă, atâta înţelege. Am zis eu să te UIŢI doar la dezbateri? Eu vorbeam de democraţia adevărată, aia unde toţi candidaţii ŞI CETĂŢENII pot participa la dezbateri şi pot lămuri tot ce e de lămurit înainte să-şi aleagă soluţia favorită sau candidatul preferat. Deci PARTICIPARE, nu HOLBARE, da? Dar nici vorbă la noi de aşa ceva, când nici în ţările pe care le lingem în dos nu există aşa ceva. Toţi cu fetişul votului şi cu „dezbateri”-show de prost-gust, numai între candidaţi, numai la televizor, şi nici măcar nu cu toţi candidaţii ci numai cu cei „agreaţi” (în State de exemplu au avut 6 candidaţi la ultimele prezidenţiale; câţi ai văzut la dezbaterea televizată? 2! Ăia „recomandaţi”. Aşa şi la preşedinţia CE, aşa şi la a României ş.a.m.d.).

     Răspunde
      
     1. N!ck
      Mai 22, 2014 la ora 01:30

      Nu cred ca esti capabil sa sustii o dezbatere deoarece jignesti cand nu este cazul!
      Cu alte cuvinte ma astept sa ma injuri cu varf si indesat in loc sa vii cu argumente pertinente in aceasta „dezbaterea” privind importanta votului.

       
 • Ovidiu
  Mai 21, 2014 la ora 17:47

  Intrebarea legitima e pe cine sa alegi? – pentru ca mai toti s-au perindat la putere fara folos, continuand o agenda care este clar impotriva dezvoltarii economice a Romaniei.
  Asta e adevaratul motiv al absenteismului – trist este ca nu prea conteaza cine dintre ei va fi, atata timp cat nu e nici o schimbare majora de viziune in favoarea dezvoltarii noastre ca economie si ca natiune. Toti si-au vazut de interese si, in loc sa utilizam resursele cu care este inzestrat acest teritoriu (turism, minereuri, petrol, soluri pt agricultura etc) stim sa vindem totul pt fier vechi fara a pune nimic profitabil in loc -restul sunt povesti electorale… In fine deocamdata, din pacate, pot spune ca nu e o majora diferenta intre a merge sa a nu merge la vot atata timp cat nu ai ce alege.

  Răspunde
   
  1. donjoe
   Mai 21, 2014 la ora 20:23

   Dacă singurele partide despre care te informezi sunt partidele-corporaţie, cele mai bogate, singurele cu mari spaţii de afişare prin oraşe şi de emisie pe la televizoare, nu mă mir că ai rămas cu impresia că n-ai avea de unde alege.

   Răspunde
    
 • Ene Ilie
  Mai 21, 2014 la ora 17:28

  Cu fiecare grad celsius apa are un alt volum, o alta greutate specifica si o alta densitate. Daca se modifica temperatura apei in sol, substantele minerale nu se mai pot depune, fixa, in zona de germinatie a plantelor. Aceasta zona coboara, plantele raman fara hrana, se usuca si mor. Solul se usuca, viata dispare. Daca doriti mai multe amanunte va stau la dispozitie.
  Cu stima
  I. Ene.

  Răspunde
   
  1. tree4me
   Mai 24, 2014 la ora 07:46

   Vaporii au tendinta fireasca de a urca spre suprfata, unde prin condensare isi depun mineralele in sol. Daca vorbim de chimicalele nocive folosite la exploatarea gazelor de sist care polueaza freaticul,pot vedea dezastrul – l-a vazut deja o lume intreaga.

   Răspunde
    
 • Ene Ilie
  Mai 21, 2014 la ora 17:22

  Ce doreste Biden prin venirea la Bucuresti?
  Cred ca studiaza posibilitatea de a gasi o solutie la decizia Moscovei de a sista livrarile de gaze naturale spre occident. Romania poate fi o solutie, dar cu ce riscuri si mai ales cu ce costuri!! Daca vom aproba explorarea si exploatarea gazelor de sist Romania se va adanci in scurt timp intr-o criza si mai mare. Aceasta pentru ca nimeni nu ia in considerare si nu constientizeaza efectele pe care le au tehnologiile actuale asupra apei din sol. Studiez de 5 ani apa iar rezultatele sunt extraordinare. Cel mai mare dusman al apei este temperatura si caldura solara. Cu fiecare ?grad

  Răspunde
   
  1. tree4me
   Mai 24, 2014 la ora 07:39

   1. Moscova sisteaza livrarea gazelor spre occident (nu vad de ce),
   2. Biden va incuraja exploatarea gazelor de sist in Romania (nu vad cum, dar sigur va fi o mare greseala a romanilor),
   3. „Cel mai mare dusman al apei este temperatura si caldura solara” – face parte din circuitul apei in natura (ce este extraordinar?)
   Si de fapt cum se leaga chestiile astea 3?

   Răspunde
    
 • n italy
  Mai 21, 2014 la ora 17:05

  Aici la Moise nu cred ca citesc sau comenteaza multi fraieri.Deci cei ce indeamna la abtinere de la vot e clar ca vor cu buna stiinta sa manipuleze ,si se stie clar pe cine avantajeaza-psd-ul pentru ca au cei mai multi fanatici ,furand cel mai mult au de unde sa mituiasca pe cei predispusi dar mai ales folosesc frica ..metode pentru fiecare pe cei mai ingusti la cultura politica [ca sa nu ofensez] ca nu-i mai lasa sa puna cruce la cimitir-ca in R. Moldova,ajungand pana la cei mai instruiti amenintand ca ii da afara sau 100 de alte rautati si-i forteaza pe toti de la al cu barba sura pan la al cu tata-n gura sau chiar si de morti se folosesc.Asa fac vreo 7,5 mil.Ce efect are lipsa de la vot?Cei majoritari vor fi si mai majoritari si vor fi deci si mai abuzivi-alta logica nu e oricat ai impacheta rahatul in poleiala..pentru manipulare!

  Răspunde
   
  1. N!ck
   Mai 21, 2014 la ora 18:44

   „Absenta de la vot” favorizeaza partidele mici si nu partidele mari!

   Răspunde
    
 • titi
  Mai 21, 2014 la ora 16:12 Răspunde
   
  1. tree4me
   Mai 24, 2014 la ora 07:18

   Mircea Vasilescu, absolvent 1984, pleaca in Italia (ziarul „Dilema” la Roma 1993, lector la Roma 1994-1997 si colaboreaza cu „Europa Libera”, doctorat 1999), se intoarce in tara 2001 si publica 3 volume (ultimul in 2007 – „Europa dumitale. Dus – întors între noi și ei”, dupa care devine conferentiar la U Bucuresti), in prezent a ajuns si profesor.
   I-a fost greu primii 6 ani, dar nici dupa ce a inceput sa se mai descurce (lector), tot nu i-a fost usor, revine in tara si abia dupa alti 6 ani isi cistiga creditul profesional. Viata este grea printre straini si este si mai grea cind esti strain la tine acasa.

   Răspunde
    
 • DAN
  Mai 21, 2014 la ora 15:37

  Eu ma duc la vot. De ce? Pentru ca e obligatia mea de cetatean sa ma duc sa imi aleg pe cei care o sa ma conduca.

  Ca nu am pe cine….pffff ….asta e alta problema

  Răspunde
   
  1. N!ck
   Mai 21, 2014 la ora 18:57

   Daca nu ai cu cine atunci ANULEAZA VOTUL si in acest fel vei atrage atentia politicienilor ca ITI PASA dar NU CREZI IN PROMISIUNILE LOR!
   Sigur ca multi vor spune ca nu ajuta la nimic acest VOT ANULAT! Insa un numar mare de voturi ANULATE atrage atentia si la urmatoarele alegeri o parte din clasa politica isi va „acorda” discursul politic pentru a castiga din aceste voturi anulate. Cu alte cuvinte o parte din politicieni vor fi mai atenti cand si ce promit. In concluzie procente mari de voturi anulate in timp vor duse la o clasa politica mai responsabila.
   Peste tot in lume clasa politica indeamna lumea sa vina la vot prin vorbe si ii indeparteaza de urne prin fapte pentru ca prezenta la vot sa scada in timp iar ea, clasa politica, sa devina din ce in ce mai putin responsabila.
   Iar revesul medaliei este prezenta ridicata si votul ANULAT in semn de protest!

   Răspunde
    
   1. Cosmin Moise
    Mai 22, 2014 la ora 10:42

    Boicotul nu este un protest este o TAMPENIE! Daca anulezi toate voturile si mai ramane unul singur valid, alegerile vor fi validate iar partidul cu care va vota respectivul va castiga cu 100%!!! Ori nu intelegi ori esti pus sa manaci ce nu trebuie!

    Răspunde
     
    1. N!ck
     Mai 22, 2014 la ora 14:21

     „Daca anulezi toate voturile si mai ramane unul singur valid, alegerile vor fi validate iar partidul cu care va vota respectivul va castiga cu 100%!!!”

     Nu este vorba de cine castiga sau nu alegerile ci despre cum faci cand nu ai cu cine sa votezi.
     Si sunt 3 solutii:
     – nu te prezinti la vot;
     – te prezinti la vot si anulezi votul;
     – te prezinti la vot si alegi „raul cel mai mic”;
     Iar dupa parerea mea VOTUL ANULAT reprezinta solutia care merita luata in calcul in cazul in care NU AI CU CINE SA VOTEZI.

     Răspunde
      
 • Cris
  Mai 21, 2014 la ora 12:58

  Eu cred ca fata din poza e Ioana Petrescu la intalnire cu babutza cu usturoiul.

  Ioana Petrescu tocmai o anunta pe babutza ca s-a pus un impozit special pe bordeiul din chirpici in care isi impleteste baba usturoiul.

  Răspunde
   
  1. Cosmin Moise
   Mai 21, 2014 la ora 15:13

   Care este babutza si care Irina Petrescu??? Nu cumva este ministrutza care a „executat silit” babutza ca nu i-a platit taxa pe crucea de la cimitir (adica „constructii speciale”?

   Răspunde
    
 • Cosmin Moise
  Mai 21, 2014 la ora 12:28

  En nu votez raul cel mai mic, eu votez impotriva! Ii aleg pe cei mai inversunati dusmani (politici, bineinteles) ai celor pe care eu ii cred dusmanii mei si ai tarii!!! Parerea mea! Merge?

  Răspunde
   
  1. Cineva
   Mai 21, 2014 la ora 12:42

   Gresit. Trebuie sa votezi cu cel care, al carui program(intentii, fapte, verticalitate morala …) corespunde mai mult nevoilor tale.

   Răspunde
    
   1. Cosmin Moise
    Mai 21, 2014 la ora 13:02

    Ei, corespund pe dracu! N-am gasit politician care sa nu pupe in fund asistatii sociali!

    Răspunde
     
    1. donjoe
     Mai 21, 2014 la ora 20:27

     Dacă prin „asistaţi sociali” te referi la patroni, bancheri şi investitori, care iau mult mai mult din PIB în România decât în ţările civilizate (deşi nu sunt nici pe departe cei mai productivi, ba uneri sunt chiar macro-distructivi) atunci ai dreptate.

     Răspunde
      
     1. Cosmin Moise
      Mai 22, 2014 la ora 10:46

      Astia pe care i-ai pomenit isi iau singuri ce au nevoie. Vorbeam de pomanagii votanti, care stau cu mana intinsa la stat!

       
   2. Cosmin Moise
    Mai 21, 2014 la ora 13:15

    Pai nu asa s-a votat in 2012, impotriva lui Basescu care face si drege, iar ceilalti nu si nu? Si iata-i la putere de 2 ani facand exact ce a facut Basescu dar fara sa aiba macar scuza crizei mondiale? Nu-i asa ca nu-i frumos?

    Răspunde
     
 • Marian
  Mai 21, 2014 la ora 12:18

  Sunt perfect de acord Moise, oamenii pot fi manipulati in diferite feluri, iar ura lor pentru clasa actuala clasa politica poate fi folosita de unii in interesul lor. E ceva ce si eu banuiesc de ceva timp si ma bucur ca ai scris despre acest subiect.
  In ceea ce priveste alegerile, parerea mea e ca cea mai mare problema e lispa presiunii. Populatia nu pune presiune pe politicienii acestia si asta din 2 motive: nu cunosc (si nici nu se informeaza) ce voteaza sau nu ii intereseaza.
  Am sa incep cu prima categorie: aici as incadra populatia din mediul rural si micile orase, populatie usor de manipulat si slab informata. Ei nu stiu si nu inteleg ce e un parlament (european sau nu), nu inteleg rolul persoanelor care se prezinta in fata lor pt voturi, nu inteleg cum ii afecteaza pe ei acest vot samd. Prin urmare, votul lor ori se cumpara 50 RON sau o plasa de alimente ori pur si simplu se duc si pun stampila pe un partid si nu pe o persoana, o doctrina, un program.
  In a doua categorie i-as incadra pe cei din clasa de mijloc, cu educatie, muncitori si corecti. Aceasta categorie de oameni (in care imi place sa cred ca fac parte) din pacate s-a cam saturat de meciuri politice intre diferite culori politice, meciuri la care tot asistam de vreo 20 ani si care se termina egal pe teren dar cumva noi cei din tribune platim bilete din ce in ce mai scumpe. Acesti oameni nu se mai uita la emisiuni potice, nu ii mai intereseaza Basescu, Ponta sau alti politicieni si pur si simplu vor sa traiasca linistiti si sa nu-si mai faca nervi de fiecare data cand da drumul la televizor.
  Prin urmare, cred ca suntem un popor usor de manipulat si cat timp nu vom incepe sa ne informam, sa ne luptam putin pentru valorile noastre si sa punem presiune pe clasa politica atunci aceasta din urma nu va evolua.

  Răspunde
   
  1. n italy
   Mai 21, 2014 la ora 17:18

   Ar fi bine sa fie bine !!cand vine mistretul si ai doar un par dai cu ala nu stai si visezi ce bine era sa ai mitraliera..fructifici si sansa mai mica decat sa te lasi mancat 100 %..A mistretul nostru e rosu si sta mereu cu ratul cascat spre rasarit si coada [ridicata]spre occident..

   Răspunde
    
  2. tree4me
   Mai 24, 2014 la ora 06:39

   Un popor, asa cum il descrieti, nu mai este „un popor usor de manipulat”, nu mai este … nevoie…

   Răspunde
    
 • ana
  Mai 21, 2014 la ora 11:30

  oricum va iesi la alegeri cine TREBUIE nu cine MERITA….asa ca degeaba ne strofocam

  Răspunde
   
 • 2DU
  Mai 21, 2014 la ora 11:20

  Foarte corect rationamentul. As mai adauga doar ca acest curent ‘revolutionar’ plin de indignare se incadreaza perfect in salba de organizatii ‘indignate’, anti-EU subventionate de serviciile rusesti. Ma astept la o specializare a dl.Craciun la Moscova.

  Răspunde
   
 • aroman
  Mai 21, 2014 la ora 10:46

  indeferent de partide indivizii sa fie testati cu poligraful cine si cat a furat din banii publici legile criminale care le acpera iligalitatea sa fie eliminate aveile ilicite nationalizate ciocoii la zid sa intre blestemul in voi satailor corupti traiti pe picior larg porcior sugand sange si sudoare din oameni dracilor

  Răspunde
   
  1. tree4me
   Mai 24, 2014 la ora 06:32

   Pentru cine nu stia: „Squeeze your ass!” si esti imun la masina adevarului.

   Răspunde
    
 • sanduH
  Mai 21, 2014 la ora 10:42

  Votul ar trebui sa fie obligatoriu ! Poti avea o optiune sau alta, sau nici una . Daca nu ai optiune poti anula votul cu 2-3 stampile pe el ! Una e sa spui ca au participat sa zicem 35% din populatia cu drept de vot din care s-au selectat alesii (se poate considera ca 35% e reprezentativ la un astfel de sondaj) si alta e sa participe toti si sa ai 65% voturi anulate de cetateni cu mana lor. Pentru cei care anuleaza votul e clar -toata clasa politica este nereprezentativa ! In acest caz, politicienii ajunsi in frunte nu vor mai putea sa spuna ca reprezinta pe toti ci doar pe cei care i-au votat ! Poate le da de gandit si lor intr-o buna zi faptul ca ei nu mai reprezinta majoritatea !

  Răspunde
   
  1. Cris
   Mai 21, 2014 la ora 10:51

   Gresesti fundamental,

   Votul nu ar trebui sa fie obligatoriu. Ar trebui introdus „votul negativ”… Care ia NU peste un anumit procent nu mai poate candida timp de 10 ani sa spunem. E o sanctiune cinstita. Sa vedem atunci cine se mai inscrie pe liste.

   Răspunde
    
   1. n italy
    Mai 21, 2014 la ora 17:27

    Pai ar fi numai voturi „negative„cum e sondajul pentru parlamentare la Gandul -Grapini ia de la putere maxim si de la opozitie minim invers Ungureanu..asa ca cei mai buni din fiecare parte e anulat de cealalta parte si tot rau e..

    Răspunde
     
   2. N!ck
    Mai 21, 2014 la ora 19:05

    Votul negativ este votul ANULAT!
    Procesul de votare este un proces „pozitiv” cu alte cuvinte votul reprezinta adeziunea, acceptul…

    Răspunde
     
   3. tree4me
    Mai 24, 2014 la ora 05:11

    Pai daca sunteti cinstit cu hotul, am pus-o de mamaliga…

    Răspunde
     
  2. Maria
   Mai 21, 2014 la ora 11:36

   1.eu cred ca mesajul mentionat vine de la Moscova, este prea evident, deci nu trebuie sa ne conformam.

   2.in cazul alegerilor pentru parlamentul European, nu inteleg de ce trebuie sa votam noi cine sa ne reprezinte, acest aspect ar trebui sa-l resolve alesii nostri, deputati si senatori. De ce sa apelam la niste alegatori, în mare parte neinstruiti, care pot face mai mult rau decat bine!

   3.la nivel European cei care se prezinta la vot votează ”raul cel mai mic”.

   Răspunde
    
   1. tree4me
    Mai 24, 2014 la ora 06:18

    Domnul Guran si mesager al Moscovei? – s-a intors lumea pe dos.
    Am fost curios sa aflu si eu ce-i aia „raul cel mai mic”, si am dat peste Sorin Rosca Stanescu, de la Ziua de Cluj, cu articolul: „Ce votam noi la europarlamentare? Raul cel mai mic!” – mai sa fie…
    „Ele au efecte importante asupra Romaniei. 80% dintre legile din legislatia interna sunt dependente de legislatia europeana” – nu stiu cit de corect este, dar cam seamana cu realitatea. Din pacate. Pentru ca alesii nostri nu merg acolo sa se bata pentru tara sau pentru popor. Daca s-ar intimpla minunea asta, sunt curios daca vor expulza Romania din UE?
    „familii politice, puterea necesara de negociere, jocurile de culise” – nimic nou, ca acasa…
    Parlamentul european are 766 de membri reprezentind 375 milioane de votanti (2009) – dar „Începând cu anul 1979 este ales direct, o dată la 5 ani, prin alegeri generale, libere și secrete. Însă, prezența la vot pentru alegerile Uniunii Europene au scăzut la fiecare alegere consecutiv din acel an, și au fost sub 50% din 1999. Prezența la vot în 2009 a fost de 43% din totalul votanților europeni, variind de la 90% în Luxembourg și Belgia (unde este folosit votul obligatoriu) până la 20% în Slovacia; în 18 din 27 de state membre (în 2009) a fost de sub 50%”.
    Vedem ca „puterile” parlamentului au efect numai prin asocierea/autoritzarea Consiliului UE. Numai vazind componenta parlamentului ne dezumflam, dar hai sa vedem componenta consiliului: 341 de membri din care 255 sunt … vesticii si „cel puțin 232 de voturi sunt pentru adoptarea propunerii, ceea ce corespunde cu 72,3% din totalul voturilor”, deci acuma putem sa dam si din buze, ca SRS: „Daca votam pur si simplu asa cum ar trebui pentru ca, in final, Romania sa obtina un avantaj cat mai mare”, nostim?
    Dar tipul nu se lasa: „Pentru romanul de rand, aceste personaje sunt insignifiante. Insa, in realitate, de cultura, personalitatea si ideologia acestora sunt legate multe in viitorii cinci ani. Avem, prin urmare, trei nume (Martin Schulz, Jean-Claude Juncker, Guy Verhofstadt). Ia sa vedem ce facem cu ele!”
    Si acuma vrea sa ne convinga: „America a iesit din criza stimuland investitiile si consumul”, articolul este datat 16 mai 2014, 13:25, are citiri:384, comentarii:0 (elocvent?) – baiatul asta are o imaginatie bogata, nu are nevoie sa urmareasca CNN.
    Si totusi, care este raul cel mai mic? Chiar ne pasa de marimea raului? Nu ne-am plictisit de rau, nu vrem si noi macar un bine mititel, la urma-urmei? Fara filozofie: adevarul este in noi si puterea este a noastra. Repetitia – mama invataturii. Repetam pina intelegem, daca altfel nu se poate. Dupa ce am inteles, stim ca avem de facut.

    Răspunde
     
  3. tree4me
   Mai 24, 2014 la ora 05:08

   „politicienii ajunsi in frunte nu vor mai putea sa spuna ca” – si daca nu, ii doare-n fund…

   Răspunde
    
 • Mihail Dragotoiu
  Mai 21, 2014 la ora 10:06

  Votul este o indatorire civica, un drept al fiecaruia dintre noi. Daca insa trebuie sa mergem la vot doar pentru a ne indeplini acest drept, desi numai avem demult cu cine vota, atunci mai bine nu ne prezentam. La cat de jalnic arata scena noastra politica in prezent devine o mare scarba sa pui stampila pe oricine din acel buletin de vot.

  Răspunde
   
  1. tree4me
   Mai 24, 2014 la ora 05:04

   „desi numai avem demult cu cine vota, atunci mai bine nu ne prezentam” – nu sunt deacord, dar va dau un vot de incurajare:
   „Zdrobiţi orânduiala cea crudă şi nedreaptă,
   Ce lumea o împarte în mizeri şi bogaţi!
   Atunci când după moarte răsplată nu v-aşteaptă,
   Faceţi ca-n astă lume să aibă parte dreaptă,
   Egală fiecare, şi să trăim ca fraţi!”
   Probabil ca astazi nu se mai invata Eminescu la scoala…

   Răspunde
    
 • ?????
  Mai 21, 2014 la ora 09:32

  Ce părere aveți despre despre aplicarea unitară a Constituției și legislației în cazurile Roșia Montana, Petrom, Exxon, Chevron, etc. ?
  Ați observat că despre Exxon și Chevron domnul Ponta a zis că nu se exploatează până la înlăturat pe domnul MRU după care, după ce s-a văzut pe funcție, nu a mai zis ?
  Prin urmare observarăți că și domnul Ungureanu, zice-se în mod indirect, primea stipendii de la Petrom iar dumnealui a fost și șeful ălora de la SIE ?

  Răspunde
   
  1. tree4me
   Mai 24, 2014 la ora 04:54

   „Stipendier = Payer quelqu’un pour l’exécution d’une mauvaise action”, deci stipendie = o plata pentru ceva rau. Francezii astia… In ebraica, stipendie este un ajutor financiar, dobinda este simbolica. Imprumutul bancar pentru achizitionarea unei locuinte – mascanta (cu dobinda normala.

   Răspunde
    
 • dan
  Mai 21, 2014 la ora 09:26

  daca platforma electorala, ar fi mai apropiata de idea unui ” contract ” intre alegatori si politician… as merge la vot … nu am nici un instrument sa il trag la raspundere pe cel pe care l-am votat, pt ca nu si-a tinut promisiunile din campanie…

  Răspunde
   
  1. N!ck
   Mai 21, 2014 la ora 19:16

   Exista votul ANULAT!
   Un numar foarte mare de voturi anulate ii determina pe anumiti politicieni sa fie mai atenti la promisiuni. Din pacate media, societatea civila, formatorii de opinie nu sunt in stare sau nu vor sa ne invete ce inseamna democratia. Iar politicienii au tot interesul sa indeparteze votantii de urne pentru ca li-e frica de VOTURILE ANULATE!
   Procent mare de voturi ANULATE se traduce prin IMPLICARE, INTERES si PENALIZAREA clase politice in totalitate. Iar o parte a clasei politice va reactiona incercand sa convinga prin vorbe si prin fapte pentru a lua voturi din cele anulate.

   Răspunde
    
  2. tree4me
   Mai 24, 2014 la ora 04:42

   aveti Constitutia, numai ca este scrisa de ei pentru ei si nu de popor pentru popor. Daca ar fi dupa Arghezi: „Cel ce gândeste singur si scormone lumina”, dar sa fie cit mai multi…

   Răspunde
    
 • Andrei
  Mai 21, 2014 la ora 09:21

  Eu cred ca singura sansa de a schimba cat de cat clasa politica si modul de a face politica este de a merge la vot. Ba chiar, de a fi, intr-un fel, obligatoriu.
  Cu cat este de asteptat o prezenta minima la vot, cu atat cei implicati direct in procesul electoral, si ma refer aici numai la partidele si candidatii sustinuti sau promovati de acestea vor fi mai dezinteresati in a-si promova ideile, programul, patforma, etc…
  Am 34 de ani, studii superioare. Pentru cei ca mine, si nu numai, nu exista niciun mesaj, niciun interes. De fapt, pot spune ca la noi nu se face campanie electorala. Numai se arunca cu cct, unii in altii si se promit ceva pensii marite, atat! Si pe asta se si bazeaza politicienii. Pe toti ii doare fix in c.r de marea majoritate a masei si de absolut intreaga masa care nu vine la vot. Adica exact persoane cu varsta intre 25-45 de ani, cu studii superioare, care sunt in mare majoritate hamesiti de probleme si griji si le este lehamite de clasa politica.
  Insa cred ca, daca trendul va fi de iesit la vot, lucrurile se vor schimba. Nu acum, nu la alegerile din mai sau la cele prezidentiale, dar pe termen mediu, 5 ani, 10 ani, poate si mai mult chiar (din pacate), lucrurile se vor schimba. Va fi imposibil de castigat niste alegeri doar cu mesaje de tipul „ceilalti sunt hoti”, „ceilalti au furat” samd. Cand lumea va iesi la vot, vor trebui si politicienii sa inceapa sa munceasca. Si multi dintre cei actuali habar n-au sa faca asta. Si automat, vor trece in plan secund. Si efectul secundar va fi si de innoire a clasei politice.
  But, it takes time…iar romanului nu-i sta in fire si, din pacate, nici nu prea-si permite sa-si faca planuri pe termen lung…

  Răspunde
   
  1. Razvan
   Mai 21, 2014 la ora 09:59

   Din contra, eu cred ca pe masura ce tot mai multi realizeaza ca nu TREBUIE sa alegi intre un infractor si un mincinos, ramane loc mai mult pentru un candidat competent. Prezenta la vot e data in primul rand de calitatea competitorilor, e perfect vizibil in timp de-a lungul ultimilor 25 de ani, pe masura ce tot mai multi mahalagii au ajuns sa candideze polulatia a devenit tot mai dezinteresata de a ii valida.

   Răspunde
    
   1. N!ck
    Mai 21, 2014 la ora 19:26

    Exista votul ANULAT!
    Cetatenii cu drept de vot trebuie sa inteleaga ca VOTUL este foarte important si ca e de datoria lor sa se prezinte in numar cat mai mare la vot exact cum spune si Andrei.
    O perezenta redusa la vot favorizeaza clasa politica si de aceea aceasta incearca sa-i indeparteze pe cetateni de urne.
    Un procent mare de voturi ANULATE sensibilizeaza clasa politica si-i determina sa fie foarte atenti la vorbe si la fapte. Sigur ca acest lucru nu se intampla peste noapte. Si din pacate Romania a pierdut ani buni pentru ca societatea civila, mass-media, formatorii de opinii nu au fost in stare sau nu au vrut sa ne invete IMPORTANTA VOTULUI in democratie!

    Răspunde
     
    1. tree4me
     Mai 24, 2014 la ora 04:34

     Anularea propriului vot este un fapt … negativ, fara folos. Negarea negatiei este un fapt pozitiv. Nu vad nici „sensibilizare” si nici „democratie” ca rezultat al anularii propriului vot. De fapt este prima data cind aud de asa ceva. Mie ca votant nu mi-ar folosi la nimic, mai bine stau acasa. Ceia ce nimeni nu vrea sa ne invete trebuie sa intelegem singuri: noi votantii avem piinea si cutitul.

     Răspunde
      
   2. tree4me
    Mai 24, 2014 la ora 04:22

    „Prezenta la vot e data in primul rand de calitatea competitorilor” – bine spus.

    Răspunde
     
  2. tree4me
   Mai 23, 2014 la ora 23:17

   „Cand lumea va iesi la vot, vor trebui si politicienii sa inceapa sa munceasca” – interesant.
   Uitati ce am gasit: pentru perioada 1867 – 2011 in Canada (populatia a crescut de la 3,230,000 la 34,612,897), electoratul activ a fost maximum 79.4% in 1958 si minimum 44.6% in 1898. S-a schimbat ceva in atitudinea politicenilor? N-as prea crede. Dar ceva chiar interesant: fiecare votant/e;ector poate vota pentru mai multi candidati, ceea ce a dus in unele cazuri la impartirea districtului electoral intre cei doi alesi.
   Despre „optiunea ideologica a electoratului roman” am gasit ceva si mai interesant: ” In momentul de fata, votantul de rand este considerat din punctul de vedere al unui specialist in comunicare politica un simplu element al unei mase supusa impresiilor si emotiilor de moment, astfel incat ignoranta este principalul sau atribut…. sase optiuni cu care erau invitati sa se identifice respondentii: stanga, centru-stanga, centru, centru-dreapta, dreapta si „nu are importanta pentru mine” – nici nu se poate mai clar de atit: orientarea politica nu spune NIMIC si asta este motiv sa-l consideri pe votant un … ignorant? Si asta este extrasa din prezentarea savanta a lui Andrei Botez (35) : cu liceul REAL, BA in stiinte politice, MA in politica si comunicatii, Ledership (program) la Oxford, si MA in finante; experienta (I was responsible with…, Heavely involved in…, I got to work as a… – pe aici un asemenea Resume ajunge la cos) in servicii aduse strainilor, dupa care a ajuns si in atentia Wildstream, Belgia – pentru teri erupene estice. Adica daca voi nu vi-i alegeti pe ai vostri, vi-i vor aduce strainii pe ai lor – ca si cum pe aici savantii straini le-au rezolvat pe toate si toata lumea prospera si inoata in bucurii.
   „Pentru un tanar politician este esential sa actioneze de o maniera profesionista. Principiile de mai sus sunt la un nivel de baza si sunt cunoscute si respectate in toata lumea. Cu toate acestea, la noi au fost ignorate si multi dintre cei care “promiteau” sunt acum in impas. In acest domeniu, rareori exista o a doua sansa, iar greselile altora ar trebui intelese si evitate” – „calitatea slaba a resurselor umane din partide … comunicarea politica si managementul reputatiei… Pentru un politician, esential este insa raportul dintre favorabilitate si notorietate”, asta-i ce se preda … studentilor din tarile estice (propaganda), asemenea cursuri fara continut ar goli salile de aici.
   „Constitutia este probabil cea mai importanta marca a unui sistem politic care se considera o democratie liberala. Tocmai din acest motiv, modificarile aduse actului fundamental al statului, chiar si in tari cu democratii majoritare, in care aceste modificari au un caracter oarecum ordinar, sunt intotdeauna privite cu atentie si aproape invariabil genereaza discutii la toate nivelurile societatii. Astfel de ocazii sunt privite ca un examen pentru clasa politica, pentru nivelul de cultura democratica al populatiei si mai ales pentru natura relatiei dintre alesi si alegatori.” – in sfirsit am gasit si ceva normal (cum de i-a scapat?), dar cu „Un slogan cum este „Da pentru Constitutie, Da pentru Europa”, in contextul dat, poate suna chiar a manipulare.”, nati-o buna ca mi-ai frint-o, pai sigur ca este manipulare.
   Doamna Kristina, o mostra de … limba straina.

   Răspunde
    
 • dan
  Mai 21, 2014 la ora 08:27

  daca de absenta mea la vot profita ilegal un partid… atunci, problema este acolo, dar, sa imi spui sa votez, ca altfel castiga cine nu trebuie… e o tampenie…

  din punctul meu de vedere, si sunt sigur ca e al multora.. nici unul nu merita sa candideze… nu mai vorbim de cine am vrea sa castige…

  si, sa votez iar raul mai mic…

  Răspunde
   
  1. N!ck
   Mai 21, 2014 la ora 19:36

   Daca nici unul nu merita sa candideze atunci ANULEZI VOTUL!
   In acest fel arati ca ITI PASA si ca ASTEPTI ALTI CANDIDATI.
   Doar un numar mare de voturi ANULATE vor determina schimbari in clasa politica. Insa din pacate solutia voturilor ANULATE nu le este pe plac politicienilor care incearca sa-i indeparteze pe votanti de urne pentru ca ei stiu ca un procent mare de voturi ANULATE ii vor determina sa-si schimbe comportamentul.

   Răspunde
    
   1. tree4me
    Mai 23, 2014 la ora 21:56

    „un numar mare de voturi ANULATE vor determina schimbari in clasa politica” – unde scrie asta de sunteti asa de convins?

    Răspunde
     
 • Florin Dr.
  Mai 21, 2014 la ora 04:22

  Cu atatea tehnici de manipulare nici nu mai stii de care sa te lasi pacalit. Din toata ecuatia asta, cel mai rau imi pare de Artistu` Vasile 🙂

  Răspunde
   
 • tree4me
  Mai 21, 2014 la ora 02:41

  „Refuzam sa mai votam distrugatori, tradatori si vanzatori de tara! Putem avea alternativa! Alternativa exista in NOI! Si doar noi putem face acest lucru posibil! Puterea este a poporului nu a lor! votam independenti nemanjiti”
  Uniți Salvăm România, inteleg ca indeamna sa se mearga la vot dar sa se voteze cu altii – vreo 11 independenti. Vad un partid – PER, Partidul Ecologist Roman, controversat dar totusi cu candidati pentru europarlamentare.
  As merge pe votul „aruncat” – poate ca va fi folosit de altii, dar i-am dat o sansa clara celui pe care l-am vrut (deci 570,075 de voturi pentru un independent). Eu as merge cu Filip Constantin-Titian: nu a mai facut parte din alte partide, a candidat pentru primaria caqpitalei si nu este provenit din afara tarii.

  Răspunde
   
  1. Kristina
   Mai 21, 2014 la ora 09:03

   Daca pana acum ati avut numai DIN INTERIOR,NIMIC DIN AFARA”,si lucrurile au mers atat de prost pentru cetateanul roman care traieste si munceste in ROMANIA ACTUALA,
   DE CE SE INSISTA TOT PE” OAMENII DE INTERIOR”(candidati).
   prefer unul care sa imi vorbeasca in limba straina,
   DAR !!!SA FIE RESPECTAT DREPTUL LA VIATA SI DEZVOLTARE AL CETATENILOR CARE TRAIESC SI MUNCESC IN TARA MEA,ROMANIA.

   Răspunde
    
   1. tree4me
    Mai 23, 2014 la ora 21:50

    Doamna, va inteleg opinia si v-am dat un vot in plus, desi nu simt ca as fi deacord.
    Credeti ca ” lucrurile au mers atat de prost pentru cetateanul roman care traieste si munceste in ROMANIA ACTUALA”, numai din cauza candidatului ales? Adica alegatorii si-au facut treaba, au ales sau au votat, si gata? Si candidatul ala este om, supus ispitelor si confuziilor (ca sa o iau pe partea mai buna, ca de aia a fost ales), credeti ca nu trebuie sprijinit/atentionat pe toata perioada mandatului? Si daca totusi nu merge, de ce este obligatoriu sa-si termine mandatul – cum au sa invete si candidatii.alesii astia ca daca nu-si vad de treaba vor fi inlocuiti? Este mai benefic romanului sa-i injure pe alesii lui 4 ani si dupa aceia sa-i vineze DNA sau nu mai stiu cine, si sa se faca carnaval de bucurie ca a mai intrat unul la pirnaie?
    „prefer unul care sa imi vorbeasca in limba straina” sau unul care CREDE ca este roman si are dreptul sa candideze? Nu-i cunoasteti pe cei din interior si o sa-i cunoasteti mai bine pe cei de afara? Pe chestie de limba straina? De exemplu, eu sunt „un strain”, vorbesc frumos – m-ati vota? De fapt, cum credeti ca au trecut acestia de lista de semnaturi -100,000 din interior ii cunosc si le acorda increderea?
    Pe alte bloguri am cunoscut oameni care merita sa fie alesi (asta nu elimina obligatia poporului de as exercita controlul nemijlocit si continuu), dar nu au candidat de teama. Adica acelor independenti straini nu le-a fost teama – cum asa?
    De altfel, europarlamentarele, in opinia mea, sunt o alta forma de racolare a viitorilor membri in guvern. Citi dintre romanii alesi pentru europarlamentare s-au batut pentru „DREPTUL LA VIATA SI DEZVOLTARE AL CETATENILOR CARE TRAIESC SI MUNCESC IN TARA MEA,ROMANIA” ? Parerea mea este ca nici unul! Ce vi se pare mai important, mai efectiv, un roman la europarlamentare sau un roman in guvern? Sunteti convinsa ca un guvern trebuie sa execute cu ochii inchisi ce i se transmite de la UE? Si daca tara este mica, ea are un popor mare – fiecare popor este cel mai mare in tara lui.
    Acuma si in Canada a inceput campania electorala. Cele doua din capul listei, liberalii (orientati mereu pe industrializare si intarirea economica, baga mereu populatia in rahat cu somaj si pierderea locurilor de munca) si conservatorii (balanseaza economia, platesc datoriile si cica creeaza locuri de munca). Personal ii prefer pe conservatori – sunt mai putin excroci. Dar uitati, candidata din zona unde locuiesc este conservatoare – la un miting cu publicul (primaria voia sa ne bage niste huidume de blocuri taman in mijlocul unei zone periferice si linistite. Noi ne-am opus, ce credeti ca ne spune madama? „V-am chemat aici ca sa va spunem ca se va face oricum, nu este nevoie de consimtamintul vostru. Nu este nimic ilegal in ceea ce se va face.” M-am ridicat, ceva mai repede decit altii, si i-am spus: „Probabil ca va trebui sa va ginditi sa va reintoarceti la meserie, ca nu mai aveti sansa sa fiti aleasa aici”. Acuma este pe lista sa fie RE-ALEASA!!!
    De fapt tot ce discutam aici se rezuma la alegerea omului nu al partidului. Daca omul nu este ales, partidul va incepe sa gindeasca sa prezinte candidati cu sanse sa fie alesi. In acest fel alegatorii isi impun vointa. Iar daca candidatii de pe listele electorale nu merita sa fie alesi, sa se iasa in strada si sa se ceara revizuirea listelor – nu poti accepta ce nu este de acceptat. Cine a schimbat culorile politice (inclusiv de la un partid la independenti) si-a pierdut creditul. Unul din afara este o „drona” politica. Este dificil sa … cunosti omul. Dar cine a demonstrat succesul profesional combinat cu conducerea unei mari forte de munca (nu includ aici un proprietar de cafenea, ori cit de popular ar fi), i se poate da credit. Si totusi si acesta trebuie tinut in mina, sub control. Nu credeti ca pentru toate acestea, este necesara modificarea Constitutiei inainte de alegeri?

    Răspunde
     
 • Alex G
  Mai 21, 2014 la ora 00:32

  Eu de exemplu am votat in 1996 s-a ales Emil Constantinescu (dezastru), am votat cu pacaliciul ala GEOANA si apoi cu CRIN..si ce bine ca nu au iesti ca niste glume de oamnei mai ales Geoana nu imi venea sa cred ce eram sa fac! Eu sunt inginer de profesie cica gandesc bine!..DAR..nu ai din ce alege..asta e concluzia mea..nu stiu ce mesaj e pe net..Dar EU am decis ca nu mai ies decat DACA am intr-adevar un om pe care stiu ca ma pot baza cand votez..pentru ca lafelcu RESPONSABILITATEA..DACA EU? AM facut mai mult RAU ROmaniei ca l-am votat pe EMil Constantinescu..pentru ca asta am facut fiind slab si PAPAGAL..atunc in 1996-2000 s-a facut toata coruptia de furtul si cu FNI si cu tot securistii si mafiotii..dupa care tragem si acuma! Asa ca…CA SA NU FAC MAI MULT RAU ROMANIEI..eu nu votez! SI poate ca e bien zic eu..sa nu voteze nimeni..si atunci daca chiar nu vne nimeni cred ca este o prezenta minima…si daca nu se atinge prezenta minima..ASA ii FORTAM pe cei din POLITICA sa caute oameni..mai buni! Dar nu stiu..din pacate uite asta nu am studiat..legea electorala..poate asta ar fo discutie..ca trebuie sa facem ceva sa scapam de imputiti astia de politicieni pe care ii avem..ca ne distrug tara!

  Răspunde
   
 • ?????
  Mai 21, 2014 la ora 00:19

  Cine se simte dator nu are decât ! Mai o sacoșă cu produse de la UE în campania electorală, mai un sac cucarofi, mai o pereche de cizme sau niște găleți. Acum dacă aveți obligații ce ați putea face ?
  în ceea ce privește partea cu înțelepțirea, probabil mai învățați niște sloganuri de campanie dacă din alegerile anterioare nu va rămas nimic ?

  Răspunde
   
 • Marcel
  Mai 20, 2014 la ora 23:49

  Dupa cum spuneam si mai jos, boicotul alegerilor e o prostie si e coordonata prin intermediul propagandistilor Partidului Verde (fratii mai mici din umbra ai PSD-ului). Avem o datorie civica de a vota si trebuie sa o facem. Asa functioneaza democratia … a participa la vot inseamna a evolua mental.

  Răspunde
   
 • ?????
  Mai 20, 2014 la ora 23:41

  Se vede de asemenea treaba că domnului Guran îi și place să se lase mințit de promisiunile politicienilor și nu doar o dată ci chiar și de mai multe ori ? Dacă-i merge treaba, de ce nu ? Poate ne explică domnul Guran și cum a reușit domnul Isărescu performanțele inflațiilor și de peste 200% de prin perioada 1990-2000 și pe unde s-au scurs în acea perioadă economiile românilor și economia României ?

  Răspunde
   
 • ?????
  Mai 20, 2014 la ora 23:23

  Se vede treaba că domnul Guran are o opțiune de vot și e deranjat de absenteism dumnealui vrând să-și exprime încrederea și susținerea ?
  Prin urmare, să ai traiul de mâine plătit de Petrom din bani ce probabil ar fi trebuit să ajungă în bugetul public(pentru asigurarea diverselor finanțări constituționale ce nu fac obiectul privatizării) de unde era nevoie de licitație ca să fie scoși și nu de o finanțare directă ca atunci când bunurile publice sunt administrate de vreun patron și nu de statul care are o astfel de obligație, reflectă totuși un grad de instruire ce îți permite să iei o astfel de poziție în sprijnul politicii locale ?
  Oare de ce nu ne-ar propune domnul Guran ca în loc de alegeri să se privatizeze funcțiile publice și administrarea statului urmând ca toți românii să aibă ca lider și reprezentant un patron care eventual să lase și funcțiile moștenire cui
  dorește ?
  Oare domnul Guran o considera situația de la Roșia Montana diferită față de cea de la Petrom, din perspectiva administrării constituționale a resurselor subsolului ?

  Răspunde
   
  1. Marcel
   Mai 20, 2014 la ora 23:48

   Ce se mai oftica unii cand altii se descurca. Fiecare alege pe cine vrea … insa e o datorie civica sa mergem la alegeri. Boicotul alegerilor e o prostie si e coordonata prin intermediul propagandistilor Partidului Verde (fratii mai mici din umbra ai PSD-ului).

   Răspunde
    
 • ivanG
  Mai 20, 2014 la ora 23:04

  Argumentul invocat de unii cum ca s-au saturat „sa voteze raul mai mic” (sintagma nascuta in 2000, in meciul Iliescu-Vadim) nu dovedeste decat lene mintala.

  Viata este un sir de compromisuri acceptabile. Atunci cand te insori, cand iti alegi cariera, cand iti cumperi masina sau orice altceva, iei decizii bazate pe o serie de compromisuri acceptabile.

  De ce atunci cand trebuie sa-l alegi pe cel care, intr-un fel sau altul prin deciziile sale iti va influenta viata, nu poti lua o decizie si te ascunzi in spatele „raului cel mai mic”?
  Din lenea de a analiza ce ti se ofera? De a gasi, dupa propriile tale criterii, un compromis acceptabil?

  Răspunde
   
  1. tam
   Mai 20, 2014 la ora 23:54

   @IvanG
   In 1996 am votat CDR fiindca eram tanar si vroiam sa contribui cu ceva.Am „contribuit” la creare celei mai „urate” crize economice din istoria Europei.
   In 2000 am votat cu PSD (Adrian Nastase) fiind scarbit de de certurile si starea economica in care traiam. Am „contribuit” la crearea unui sistem mafiot, pe care Cosa Nostra era invidioasa.
   In 2004 am votat,mai mult din disperare, pentru Dreptate si Adevar.Nu stiu ce ce am „contribuit” de data asta fiindca hotia,scandalurile si lipsa de inteligenta (viziune este prea mult) au continuat.
   Din 2008 m-am oprit fiindca nu mai vroiam sa „contribui” cu nimic si sa fac compromisuri.
   Concluzia: La acuzatia dumneavoastra de „lene mentala” si ” lenea de a analiza” nu pot sa iti raspund decat citandu-l pe Ion Luca Caragiale (1852-1912) „Amice, esti … idiot”
   2014

   Răspunde
    
   1. Alex G
    Mai 21, 2014 la ora 00:36

    Exact…dobitocul ala de EMIL CONSTANTINESCU un limitat..si un papagal l-au facut astai din SECU de 2 parale de s-a furat sub nasul lui! Atunci s-au pus bazele mafiei, si crimei prganizate din tara asta..Uite ce inseamna ca ai un presedinte slab pregatit si usor de dus de nas!

    Răspunde
     
   2. ivanG
    Mai 21, 2014 la ora 09:18

    @tam

    Va multumesc pentru epitet. Ma simt onorat de faptul ca m-ati regasit in opera lui Nenea Iancu 🙂

    In rest, aveti deplina dreptate. Daca de fiecare data cand dai drumul la apa calda te oparesti este absolut normal sa o dai naibii de apa calda. Cine mai are nevoie de ea?!

    Răspunde
     
    1. n italy
     Mai 21, 2014 la ora 17:41

     excelent raspuns -n-am mai ras asa demult -o voi folosi si eu [asta cu apa]

     Răspunde
      
 • Bogdan
  Mai 20, 2014 la ora 22:44

  Nedocumentat de data asta domnul Guran, spunand ca nu s-a mers la Guvern in proteste. Am stat acolo cu orele de 4-5 ori, ca sa nu mai amintim de frunza imensa facuta in fata guvernului. Iar la afirmatia “Nici trandafiri n-am putut să punem, deşi erau mai potriviţi.”, e pueril, nu subtil, cred ca stim cu totii cat a fost injurat Ponta si PSD-ul la proteste. Nu stiu ce a inteles domnul Guran din protestele astea. Altfel, argumentarea lui de a merge la vot ramane in picioare.

  Răspunde
   
 • gheorghe dan
  Mai 20, 2014 la ora 22:42

  Aceasta strategie este folosita de toate partidele care s-au perindat la guvernare dupa revolutie.Cu cit vor veni mai putini oameni la vot cu atit vor fi mai previzibile alegerile, astfel se vor apropia de procentajele obtinute in sondajele comandate tot de ei, pentru a convinge populatia ca alegerile sunt democratice. Cu cit vom merge mai multi sa votam, cu atit vom mari sansele unui alt partid mai mic de a se afirma in aceasta LUPTA POLITICA MURDARA. Daca stam sa gindim la rece conform recesamintului facut avem 18,5 mil de alegatori cu drept de vot asta teoretic dar daca am elimina in mod real pe cei fara vot (copii, cei cu deficiente mentale,detinutii,etc,) veti observa ca ramin in aer cam 3,5 mil de voturi care nu prea au cum sa iasa. Care de obicei au fost folosite dupa bunul plac al partidelor la putere inclinind balanta spre cel ce reuseste sa-si convinga adeptii sa vina la vot, vorbim de cei in care partidul a investit material si spiritual, al carui vot este sigur.Iar bomboana de pe tort este de fapt procentajul obtinut din cei care au votat.Daca toti romanii ar iesi la vot anumite partide nu ar atinge pragul electoral si adio parlament sau guvernare, deci adio finantare.

  Răspunde
   
 • Marian
  Mai 20, 2014 la ora 22:18

  Democratia formata in SUA acum 300 de ani este o falsa democratie, din simplul fapt ca nu avem puterea de a intereni asupra deciziilor care le iau cei alesi de noi, nu suntem consultati si nu avem puterea de a ii retrage din functie pe cei pe care iam ales. Trecand peste asta si mergand mai departe cu sistemul, absenteismul sau anularea votului nu conteaza, astfel vor decide cei din mediul rural sau majoritatea mediocrilor pentru restul. Si atunci, ce drept mai ai sa te plangi cand ai fost pasiv si nu ai facut nimic sa cobati raul? La aceste alegeri avem mai mult ca niciodata independenti, semn ca societatea incepe sa se miste, ar trebui sa le acordam o sansa…..chiar daca din start sunt inabusiti de partide, fara putere de decizie…

  Răspunde
   
 • Stelian
  Mai 20, 2014 la ora 22:15

  Nu gandesti rau aici. Pare foarte logic. E pentru prima data cand aud o argumentatie credibila, la faptul ca oamenii ar trebui sa mearga la vot. Dar raul este tot acolo. Iar sa merg la vot, pentru a vota impotriva??? Vom termina odata cu asta?

  Răspunde
   
 • Eddy
  Mai 20, 2014 la ora 21:51

  Un articol foarte oportun si, ca de obicei, cu Moise poti fi sau nu de acord dar trebuie sa-l respecti pentru felul in care isi face meseria.
  Sunt convins ca exista intr-adevar o strategie a partidelor politice care nu conteaza pe electoratul urban.
  La fel de adevarat (si mult mai trist) e faptul ca a aparut o generatie care nici la vot nu vrea sa mearga, nici sa se implice personal in politica nu-i tenteaza si in general nu prea vor sa faca nimic decat sa critice. Pana le mai dau parintii bani.

  Răspunde
   
 • n italy
  Mai 20, 2014 la ora 21:36

  Apropo de cei care nu ies la vot..cei care vor fi alesi zic mersi ca nu au iesit cei mai informati si destepti asa ca neiesind e ca si cand ai delega pe batranii comunisti,pe conationali,fosti turnatori,pe cei cu 3 clase sau pe cei cu dunga rosie pe buletin…ca astia ies toti si te vor conduce cei alesi de ei Unii fac 100 km pentru un vot altii nu ies 100 de metri fiecare dupa lungimea [sau scurtimea] mintii lui.

  Răspunde
   
 • Marian Androne
  Mai 20, 2014 la ora 21:27

  Nu voi strica traditia familiei mele de tarani proprietari din Vrancea, de a vota PNT. Cum acest partid istoric a disparut odata cu Seniorul, din 2000 incoace vin la vot si stampilez pana se termina tusul si candidatii!

  Răspunde
   
 • Putin
  Mai 20, 2014 la ora 21:20

  Daca votul ar schimba cu adevarat ceva – ar fi interzis !

  Nu ai pe cine sa votezi, sunt toti la fel. Asta e sistemul politic – indiferent pe cine votezi, tot cetateanul de rand pierde.

  Răspunde
   
 • n italy
  Mai 20, 2014 la ora 21:19

  Ai toata dreptatea,Moise..dar tare imi e frica ca de la anu` vei vorbi asa [codat] tot timpul [ si in afara campaniilor electorale ] ,partidul-stat va voi sa starpeasca orice urma de cracnire …felicitari pentru curaj!

  Răspunde
   
 • Alex
  Mai 20, 2014 la ora 21:15

  „Nici trandafiri n-am putut să punem, deşi erau mai potriviţi.”-Foarte subtil,domnule Guran!

  Răspunde
   
 • Jean
  Mai 20, 2014 la ora 20:56

  De ce nu incurajati lumea sa voteze cu candidatii independenti ,persoane care sint mai cunoscute si mai de incredere ,nu cu aceleasi partide care le stim dintotdeauna.Poate ca unii din acesti candidati independenti sint mai curati si mai cinstiti ,partidele stim cum sint!!

  Răspunde
   
 • Kristina
  Mai 20, 2014 la ora 20:49

  DACA AI STI CU CATA CONVINGERE STAU DE DATA ACEASTA ACASA !
  IN CEI 25 DE ANI ORI DE CATE ORI NU AM IESIT LA VOT,aveam oarecare remuscari.
  TOTUSI MA CONSOLAM REPEDE CAND ANALIZAM SCORUL:parintii,unchii,matusile,prietenii lor erau o majoritate covarsitoare in raport cu optiunea mea.
  GATA ,”DE DATA ASTA ESTE PE VECIE”!
  ROMANIA ESTE TARA IN CARE NU ITI MAI POTI INDEPLINI DECAT UN SINGUR VIS:
  ACELA DE A MURI.(vorba poetului:..”in linistea serii,la marginea marii..”)
  V-AM ZIS CA NU PREA MI-A PLACUT EMINESCU:)

  Răspunde
   
  1. Anonim
   Mai 20, 2014 la ora 22:16

   nu prea ți-a plăcut nici școala

   Răspunde
    
   1. Kristina
    Mai 21, 2014 la ora 06:34

    Doar cea americana dragule,
    DOAR CEA AMERICANA.
    have a nice day,
    sweety…

    Răspunde
     
    1. Cosmin Moise
     Mai 21, 2014 la ora 12:25

     Vai, am cazut pe spate…! Ai fost colega cu ministru’ usturoi? Se vede!

     Răspunde
      
     1. Kristina
      Mai 21, 2014 la ora 12:40

      Nu mosule,AM FOST LA REVOLUTIE,AU INCERCAT SA MA OMOARE(cam prin 1997)FOST LA MARINESCU INTR_O NOAPTE …,SI DES,MAI DES LA SECTIA DE POLITIE!
      Te oftici?
      Vrei si tu?

       
 • Mihai Papuc
  Mai 20, 2014 la ora 20:37

  Sunt perfect de acord cu cele scrise de Moise Guran. Cu o singura conditie: sa ai cu cine sa votezi, nu sa votezi (iar, a cata oara?) raul cel mai mic. Pentru ca din rau mai mic in rau mai mic am ajuns la un nivel execrabil al discursului politic. Comparati confruntarea electorala din 1992 dintre (neo)comunistul Iliescu si Ion Ratiu (oameni veniti din lumi diferite) cu ce se intampla azi. Si apoi te intrebi: noi nu am contribuit cu nimic la asta?

  http://mihai.papuc.org/2014/05/se-apropie-alegerile-pentru-parlamentul-european/

  Răspunde
   
 • Marius
  Mai 20, 2014 la ora 20:24

  Pai si daca n-am incredere in niciunul si m-am saturat sa girez cu votul meu hotia,ce facem??Iertati-ma,da’pur si simplu mi-e sila sa pun stampila pe cineva si sa-mi imaginez ranjetul de pe fata lui,gen „i-am prostit pe prosti”!

  Răspunde
   
  1. Anda
   Mai 20, 2014 la ora 21:16

   De ce nu plecati din tara? Plecati toti ca si asa va pute orice. Sa nu cumva sa contribuiti cu ceva la viitorul tarii. Asa imputit si rau cum e. Nu v-a trecut nici un moment prin cap ca sunteti la fel de vinovati…

   Răspunde
    
 • Cosmin
  Mai 20, 2014 la ora 20:19

  Ce spui tu seamana cu povestea lu’ banicioiu de prin anii 2000 :))))

  Aceiasi actori tristi,
  aceleasi manipulari de doi lei,
  doar prostalaii care sa le cumpere prostiile s-au schimbat.

  PS. si eu am iesit in strada impotriva RMGC, insa in niciun caz pentru craciun sau alti neo-bolsevici

  Răspunde
   
 • Razvan
  Mai 20, 2014 la ora 19:59

  Moise, mai exista si varianta in care grupul de tineri a realizat ca mecanismul de vot e inutil intr-un sistem asa de corupt si decide sa nu participe la aceasta sarada, dandu-i credibilitate si/sau validitate morala. Votul inseamna delegarea reprezentarii personale catre un individ sau un grup politic, ori daca nu exista individul sau grupul politic care sa te reprezinte mi se pare mai potrivit sa nu delegi pe nimeni. Dupa 25 de ani de votat „raul cel mai mic”, poate o generatie crescuta in mai multa libertate decat noi sau cei dinaintea noastra reuseste sa inteleaga mai bine chestia asta. Cu alte cuvinte, nu cred ca e toxic mesajul respectiv, ba dimpotriva: lasa un spatiu larg deschis pentru candidati cu competente reale, care ii pot aduce la vot pe acesti oameni.

  Răspunde
   
  1. Marga
   Mai 20, 2014 la ora 20:49

   Totusi, avand in vedere recentele evenimente geo-politice, cred ca in urmatorii ani Europa va avea de luat decizii importante. Data trecuta am lipsit la Europarlamentare, m-a incercat un sentiment de vina stiind ca EBA, Becali, Adrian Severin si altii au devenit europarlamentari, vorbesc Europei in numele concetatenilor mei. Ce drept am eu sa comentez cum a votat majoritatea prezenta, daca eu am absentat? Cei „alesi” iau hotarari si pentur votanti si pentru cei ce boicoteaza! Nu este un prag minim de participare la voturi. Nu am o preferinta politica, insa gasesc ca unii politicieni inca nu sunt manjiti sau nu e dovenita manjirea inca, sunt si nume noi ce pot sa ma reprezinte mai bine decat unii deja implicati in tot felul de mizerii. In Europa iau amploare miscarile extremistee, trebuie totusi sa asiguram un echilibru acestei uniuni care se chinuie si asa sa reziste. Vreau sa ma reprezinte un intelectual vorbitor de limba enegleza a carui evolutie sa o urmaresc. Acum, spre exemplu, stiind pe cine am votat la nationale, urmaresc sa vad cum a votat alesul meu in chestiunile triste gen legea minelor, martea neagra etc. Din fericire sunt multumita de acest ales, insa nu stiu daca mi-e suficient ca nu face rau, vreau sa vad si eficienta, binele facut. Deci da, noi trebuie sa votam, sa alegem dintre cei inscrisi pe cel mai potrivit opiniei noastre. Sa nu ma intreb cum voteaza un bisnitar pentru mine!!!

   Răspunde
    
 • andrei
  Mai 20, 2014 la ora 19:38

  Mai bine votati unicul candidat independent. Nu ne trebuie nici psd nici pmp. Parerea mea fara sa dezvoltam mai mult

  Răspunde
   
  1. Iulian
   Mai 20, 2014 la ora 19:49

   De fapt, sunt opt candidati independenti…

   Răspunde
    
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase