(P) Scapă cine poate! Ponturi pentru antreprenori: cum să iesi câştigator din 2014…

După cinci ani de recesiune şi de stagnare, peisajul economic arată cam ca un camp de luptă la finalul unui lung război : comandanţii batalioanelor – manageri şi antreprenori – caută o strategie salvatoare, în timp ce soldaţii obosiţi – salariaţii –  abia îşi mai duc picioarele.

 tichete restaurant

Dacă eşti antreprenor sau manager, orice mic secret care te ajută să îţi faci afacerea mai rentabilă poate fi diferenţa între succes şi dezastru. Ca să ieşi câştigător din 2014, e esenţial să îţi  remotivezi angajaţii. Pune-i în mişcare, pentru ca ei să îţi ţină afacerea în viaţă!

Nu îţi permiţi să le măreşti salariile? Nu-i nimic, există o soluţie şi mai bună!

Acolo unde o mărire salarială este dificil de realizat, pentru că pur şi simplu bugetul companiei nu şi-o poate permite, există totuşi o metodă prin care poţi creşte puterea de cumpărare a salariaţilor, cu costuri mult mai mici pentru compania ta: tichetele de masă Ticket Restaurant, emise de compania Edenred.

Spre deosebire de sumele aferente unei măriri salariale, în cazul tichetelor de masă atât compania, cât şi salariaţii sunt scutiţi de taxe şi contribuţii sociale, iar firma beneficiază de deductibilitate de la plata impozitului pe profit. Astfel că firma face o economie importantă, de 35%, şi le asigură salariaţilor creşterea puterii de cumpărare pe care o aşteaptă de mult. Poţi oferi salariaţilor cate 1 bon de masă Ticket Restaurant în valoare de 9,35 lei pentru fiecare zi lucrătoare, adică în medie 205 lei lunar. Pentru aceste sume, compania angajatoare nu plăteşte taxe patronale (CASS 5.2%, fond de şomaj 0.5 %, CAS 20.8 %, FNUASS 0.85 %, fond de risc şi accidente minim 0.4 %, Fond creanţe salariale 0.25 %).

Totodată, angajatul nu plăteşte taxe salariale (CAS individual 10.5 %, fond de şomaj 0.5 %, asigurări de sănătate 5.5 %), plătind doar impozitul pe venit salarial – 16%.

tichete de masa

Astfel, pentru fiecare salariat, firma angajatoare economiseşte lunar circa  110 lei, faţă de varianta unei măriri de salariu.

Cu Ticket Restaurant, salariaţii îşi pot cumpăra produse alimentare sau pot lua masa în cea mai extinsă reţea de magazine alimentare, restaurante, fast food-uri şi supermarketuri partenere, în toată ţara.

Şi cum produsele alimentare reprezintă peste 40% dintre cheltuielile unei familii în România, salariaţii tăi vor aprecia lună de lună beneficiul pe care li-l oferi.

Vrei să ieşi şi tu câştigător din 2014 ? Începe prin a-ţi motiva angajaţii !

Află mai multe despre tichetele de masă sau calculează cât economiseşti cu tichetele de masă Ticket Restaurant !


Edenred, compania care a inventat tichetele de masă Ticket Restaurant® , este liderul mondial în servicii preplătite adresate companiilor, concepe şi furnizează soluţii care facilitează viaţa salariaţilor şi îmbunătăţesc eficienţa organizaţiilor. Alte tipuri de tichete şi carduri emise în România de Edenred sunt tichetele de cadouri Ticket Cadou®, tichete de asistenţă socială Ticket Asist®, tichete de creşă Ticket Creşa®, tichete de îngrijire medicală Ticket Medica®, tichete de vacantă Ticket Vacanţa®, carduri cadou  Compliments®.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

119 răspunsuri la (P) Scapă cine poate! Ponturi pentru antreprenori: cum să iesi câştigator din 2014…

 • pentru vacanta
  Iunie 27, 2016 la ora 10:07

  In ziua de azi, salariatii muncesc mai mult decat soldatii pe campul de lupta! Unii chiar primesc cate ceva in plus, gen programele de motivare, un tichet de vacanta, un bon cadou, dar altii, nici macar atat si salarii mici! Nu iti vine sa mai stai in tara asta!

  Răspunde
   
 • je
  Aprilie 22, 2014 la ora 21:20

  Sunt un fost militian de la economic; crima organizata si 2/15… Acum sunt patron… Nu voi pune niciodata ghilimelele de rigoare… Cine intelege cum este sa fii bugetar si apoi privat are la ora actuala probleme cu sotia… De ce? Din cauza banilor… Ganditiva-va si voi… Ce inseamna renuntarea pe timpul crizei la 3500 ron si acum in 2014 la 1400 ron … Este destul de corect ca patron… Lumea ar putea sa spuna ca este vb de sadomaso… nevasta la fel… eu ma simt liber. Sanatate

  Răspunde
   
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Februarie 12, 2014 la ora 18:31

  Scoala ii specializeaza, nu eu pe banii mei, nu-mi face angajatul statuie Cum nici eu nu ii fac lui. Trebuie sa fii competitiv, nu poti sa faci caritate in economia de piata.
  Calitatea si pretul mic fac legea.

  Răspunde
   
 • Necredinciosul
  Februarie 12, 2014 la ora 13:26

  Salut Moise!

  Am o mică dilemă legat de tichetele de măsă și sper să poți să mă lămurești.
  Până acum o lună am beneficiat de astfel de tichete de masă. Acum, firma (Regie Autonomă)a scos tichetele și suma respectivă au introdus-o în salariu. Se știe că Regia Autonomă respectivă are mari pierderi(ca să mai acopere din pierderi în ultimele 4 luni ni s-a taiat 2 zile din salariu. Adică 2 zile din lună suntem trecuți în CFP în condică. Venim la muncă fără plată). Pe langă aceste pierderi, RA, beneficiează și de fonduri de coeziune prin care să plătesc niște sume fantastice pentru investiții de extindere, reamenajare, etc.. Regia Autonomă s-a și extins în ultimii trei ani de când lucrez aici și este în continuare în plină expansiune. Ce nu înțeleg eu este de ce au scos tichetele de masă dacă aveau de căștigat din ele? Și de ce le-ar introduce din nou c-a apoi să le scoată încă o-dată (lucru care s-a mai întâmplat de câteva ori în ultimii ani)? Căștigă ceva din treaba asta?

  Mulțumesc!
  T.N.

  P.S. scuze pentru gramatică

  Răspunde
   
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Februarie 12, 2014 la ora 09:38

  @un turist, Motivul este simplu.
  Sun Tzu -arta razboiului.
  „Un inamic incercuit total fara nici o sansa de supravetuire va lupta pana la moarte, pentru ca stie ca va muri. Ofera -i o portita si el va fugi, iar tu vei castiga lupta fara nici o pierdere”.
  In 1989 a venit CRIMINALUL ION ILESCU si a spus asa: Vreti sa jefuiti Romania? CARE ESTE PORTITA PENTRU FRAIERI? Portita a fost sa plecam afara, in strainatate, in occident. IAr baietii au furat averea de miliarde lasata de sistemul comunist.
  Pentru cultura dumneavoastra personala, am un PFA, o societate si mai sunt asociat inca in 13 firme.

  Răspunde
   
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Februarie 10, 2014 la ora 19:23

  @ un turist.
  Nu te pune nimeni sa stai in genunchi, tu stai ca vrei nu te tine patronul cu lantul.
  Un singur sfat.
  Cand iei salariu 1000, fa-ti un pfa, te duci la en-gros, cumperi legume si fructe la ora 4 dimineata, teduci in piata , inchiriezi o taraba si un cantar, iar la ora 20 pleci acasa.
  Dupa o luna imi spui cum este ca patron in romania. Tu centrezi, tu da-i cu capul, tu aperi, tu faci curat dupa toate.
  Atunci sa vorbesti de patroni si angajati.
  Dupa voi ati pune patronii sa munceasca si sa va plateasca salaiu, ca voi aveti treaba, cu amanta, cu copilul, cu sotul, cu bunica apoi le spuneti la altii RUSINE?
  Rusine dumneavoastra ca va este lene sa munciti.
  Cel care munceste este apreciat si castiga destul sa traiasca.
  Gospodarii au avut, au si vor avea indiferent de regim.
  Pe timpul comunistilor nu v-a placut, acum nu va place, cand o sa fiti multumiti/
  ?
  Cand plecati in alte tari munciti cate 16 ore, trageti in jug ca boii si ciocu mic, acasa va da-ti printi si printese, dar ati sters babe la fund, ati splat pe jos in WC, ati fost pe camp la scos usturoi si nu v-ati plans ca oincasati euro, dar ati platit vreo ceva pentru ROMANIA?
  ASA CA CIOCU MIC.

  Răspunde
   
  1. care va
   Februarie 11, 2014 la ora 03:39

   Dl. Unu, acuma la sfirsit ati folosit artileria grea contra … aliatilor.
   = romanii „capsunari” probabil ca lucreaza 16 ore, dar ceilalti nu, pentru ca sunt la rind cu … ceilalti;
   = este adevarat ca am muncit de toate fara sa ne fie rusine si nici nu ne mindrim cu asta – sunt multi poate mai capabili de alte lucruri mai bune;
   = eu am smuls usturoi (munca voluntar-obligatorie) si nimeni nu s-a plins decit de ranile din palme,unii poate ca n-au inteles dar asta era educatie prin munca – pacat ca astazi nu se mai practica, ar avea Romania un tineret mai ca lumea;
   = despre platit „ceva pentru Romania”, asta este un aspect in care vinovatii sunt de ambele parti – cei ramasi si cei plecati, cei care au alungat sau au permis asta si cei care au fost alungati sau pur si simplu au „sters-o”. Pe scurt (si precizez ca generalizez numai din acest motiv), multi dintre cei care au plecat, au platit cu pierderea tarii, iar unii s-ar intoarce daca ar fi convinsi de cei din tara, ca se doreste cu adevarat o viata mai buna.
   Ca incheiere, va rog foarte mult sa nu o luati ca un compliment – va apreciez foarte mult, am avut in jurul meu oameni ca dvs. si in Romania si in alte parti.

   Răspunde
    
  2. un turist
   Februarie 11, 2014 la ora 12:40

   D-le unu: Dupa spusele d-voastra se pare ca tineti singur economia Romaniei pe umeri. Credeti intradevar ca toata lumea este puturoasa credeti ca stau si numar mustele toata ziua. Da va spun ca am facut ceva pentru Romania si in perioada comunista si acuma dar s-a ales praful de tot ca sint ca d-voastra care se cred buricul pamintului. Sint semenii d-voastra pe care ii atacati ca capsunari sau spalatori de babe si nu este frumos. Cautati motivul si pe urma gasiti si cauza de ce pleaca. Vorbiti ca unul vine altul pleaca la angajari dar de ce nu va tineti muncitorii pe termen lung ca, numai asa se pot specializa intr-un domeniu. Normal ar trebui sa existe o relatie intre patron si angajat si nu numai –eu dau banii si eu comand–acest lucru seamana a anarhie.Daca personal aduc o idee buna in firma si se prevad profituri sint rasplatit pentru acast lucru nu cu–eu comand si tu taci–-
   -Scuze la aluzia de vinzator la taraba trebuie sa iei in cauza si riscul de a munci mai mult daca nu ai angajat ce inseamna ca nu esti dupa parerea mea nici patron. Luati-o mai incet ca majoritatea care munceste ii tine pe minoritatea care comanda si asta nu numai in Romania ci peste tot. Cum se mai spune ca:Prostul traieste din munca si desteptul…….stiti d-voastra mai departe.

   Răspunde
    
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Februarie 10, 2014 la ora 19:15

  Pai 48 de ore pe saptamana, dar cand munceste la stat este obosit dupa 8 ore. Dar cand ajunge la after school si mai face inca 6 ore nu mai este obosit. deci munceste 14-16 ore pe zi. Dar nu-l obliga nimeni.
  Dar legea spune altceva. Dar vrem sa facem ore suplimentare ca la after castigam multi bani.
  Si uite cum muncim 14-16 ore, cand legea spune altceva. De aceea trebuie sa muncim ori la stat ori la privat. fara amestec intre ele.
  Si Domnu MOISE va rog nu mai promovati aceste smecherii u bonurile.
  Cand sunt in concediu, nu iau bonuri, deci pierd din salariu 205 lei.
  Daca intru in concediu de maternitate, paternitate la fel pierd lunar 205, daca stau 24 de luni ? 205×24=4920.
  Deci inca odata aceste bonuri sunt o pierdere de timp.
  Sunt o capusa pe capul angajatului.

  Răspunde
   
  1. ioana
   Februarie 17, 2014 la ora 18:06

   Prietene, n-ai inteles absolut nimic. Tichetele sunt un bonus, sunt in plus pe langa salariu, nu fac parte din salariu. Prin lege, ele nu se pot acorda decat pentru zilele lucratoare efectuate.
   Deci in concediu (de paternitate, de odihna, de orice fel) nu primesti acest bonus.
   In plus, retine: nu sunt un drept, ci un beneficiu, pe care compania are libertatea sa ti-l dea sau nu.

   Răspunde
    
 • MPop
  Februarie 10, 2014 la ora 16:42

  Dle Guran, forumisti.
  Urmarind Olimpiada de iarna realizez de ce proiectul Rosia Montana si altele ca ele, aparent daunatoare mediului sint necesare in Romania.
  Romania in 21 de participari la Olimpiada de iarna a obtinut 1 medalie bronz in 1968.
  Romania fiind o tara cu 2/3 dealuri si munti si cu 4 anotimpuri.
  Romanii nu sint sportivi precum sa zicem polonezii sau cehii, neinteresati in general de a-si petrece timpul liber intr-un mod activ.
  La olimpiada de iarna se poate face o corelatie intre rezultatele sportive si nivelul de dezvoltare a unei tari.
  Fara interes al populatiei pentru sport, fara infrastructura tot ce putem face e sa exploatam resursele naturale la modul cel mai brut.

  „muntii nostrii aur poarta/noi cersim din poarta-n poarta” si
  ‘Desteapta-te romane”
  reprezinta, prima o analiza economica lucida, a doua un imperativ de a iesi din balcanism si ridica la un nivel mai ridicat de civilizatie.
  Atunci vom avea si un mediu curat, un popor mai sanatos si … medalii la olimpiada de iarna.

  Răspunde
   
  1. Cris
   Februarie 10, 2014 la ora 18:24

   Ce are a face spaga de la Rosia Montana cu lipsa de rezultate a Romaniei la Olimpiada de iarna?

   Răspunde
    
   1. Mpop
    Februarie 11, 2014 la ora 18:04

    asta dovedeste ca citesti degeaba si ca intr-adevar e pierdere de vreme sa ne chinuim reciproc pe forumuri
    multa sanatate si noroc

    Răspunde
     
 • ion
  Februarie 10, 2014 la ora 12:03

  Vreau să spun ca după câte știu eu nu este exceptat de la plata impozitului de 16 %.Un SRL cu peste 65 mi euro are probleme cu TVA, nu are voie să facă decât anumite cheltuieli(vezi combustibil,mijloace fixe peste 1500 lei smd) Ce facem dacă vorbim de o micro cu pănă la 65 mi euro nu pătește cei 16 % dar. are 3 le sută o povară care scoate din bani de salarii aprox un salar minim.Și astea toate pe scăderea drastică a vanzarilor. Dacă pui in aplicare marchetingul ajungi pe mâna birocratiei.Apoi vine DLAF-ul .Trebuie disciplină dar asta trebuie să fie ”cerebrală nu viscerală”să spun așa Toti inteprinzători mici mari sau alte forme de privați au ales in primul rând să inteprindă ceva pentru că au viziune si nu vor să se impiedice de lucruri obtuze birocratice adică exact cum se caracterizează sistemul de stat de la guvernămant pana la parterul sistemului.SCAPĂ CINE POATE da vom scapa toți dar cu niste costuri foarte mari si asta tot pe spatele celor care muncesc, chiar si așa cum se munceste la noi.

  Răspunde
   
 • cornel
  Februarie 10, 2014 la ora 11:58 Răspunde
   
 • Cris
  Februarie 10, 2014 la ora 11:24

  Da… se pare ca RADET vrea sa-si faca norma de venituri pe jupuirea populatiei.

  Desi afara e soare… in calorifere temperatura e MAXIMA. La fel vor fi si facturile…

  Asta se intampla in contextul in care niste cretini de la ANRSC discuta despre obligarea oamenilor sa-si tina caloriferele deschise.

  Ce puii mei sa faci cu caldura, la temperatura maxima, in apartament cand afara e cald si soare???

  Niste imbecili !

  Răspunde
   
  1. cornel
   Februarie 10, 2014 la ora 11:51

   Dupa parerea mea solutia e foarte simpla pentru ca asemenea anomalii sa nu incarce inutil factura de plata a locatarilor atunci cand e cald afara – montarea in subsolul blocului a unui GIGACALORIMETRU. Acest echipament masoara agentul termic pentru un bloc/o scara de bloc. Atunci cand e cald afara si incalzirea termica a locuintelor nu se justifica se poate opri de la subsol agentul termic, care e distribuit de RADET, si care e inregistrat de GIGACALORIMETRU. Pasul doi, daca se considera necesar, este montarea de repartitoare in apartamente INSA lucru asta nu inseamna ca daca opresti caldura din caloriferele din apartamentul tau nu mai platesti caldura (atunci cand lucrul asta e inutil, e cald afara, si nu se justifica caldura la calorifer) deoarece agentul termic e prezent/distribuit pe conductele comune (care trec dintr-un apartament in alt apartament) si partile comune imobilului respectiv.
   Asadar solutia cea mai eficienta este GIGACALORIMETRU la subsol + oprirea manuala de la subsolul cladirii a caldurii pentru toata scara sau blocul respectiv.
   Asadar nu depinde strict de RADET ca dvs platiti prea mult si cand nu e cazul la factura de la caldura. Acest exemplu imi aduce aminte de cazul in care toata lumea datea vina pe primar sau pe autoritatile locale atunci cand trotuarul din vecinatatea blocului e plin de zapada si nu se poate circula civilizat si in siguranta.
   Cam asta e. Nu trebuie sa astepti rezolvarea dvs doar de la RADET, extraterestri, martieni sau de la OZN-uri.
   PS: din cate cunoscs eu RADET deconteaza costul GIGACALORIMETRULUI montat la subsolul blocului (si ei sunt interesati, chiar daca e greu de crezut, ca asociatiile de locatari sa isi controleze costurile si sa isi poata achita facturile catre RADET pentru ca altfel se creeaza un cerc vicios care duce atat la falimentarea locatarilor, care sunt pusi sa platesca sume prea mari catre furnizori iar acesti furnizori vor da faliment deoarece au foarte multe restante de incasat si degransari datorate acestui fapt).

   Răspunde
    
   1. Cris
    Februarie 10, 2014 la ora 14:49

    Se pare ca nu intelegi ideea. Normal ca exista gigacalorimetru in subsol, dar cine sa-l inchida in fiecare zi cand e cald… ca afli abia pe la 12 cat e de cald. Apoi, nu poti sa-l opresti de tot, cum ti se scoala, ca poate cineva are copii mici si vrea totusi sa se incalzeasca.

    Nu asta e solutia. Ideea era ca temperatura furnizata sa fie corelata cu temperatura de afara astfel incat sa nu se risipeasca nici combustibili si nici facturile sa nu fie enorme.

    Nu ai cu cine sa te intelegi.

    Răspunde
     
    1. cornel
     Februarie 10, 2014 la ora 15:23

     Din cate cunosc eu exista un fel de robinet, cu trepte, la GIGACALORIMETRU de unde se poate regla temperatura ce este furnizata in bloc. E de preferat de treaba asta sa se ocupe o persoana de incredere care e permanent acasa : in jur de ora 11 se regleaza la minim sau se opreste complet iar seara la ora 19 se regleaza la o treapta astfel incat confortul din apartamente sa fie cel dorit, avand in vedere faptul temperaturile asteptate din zilele care vor urma. Este o problema de maxim 10 min/zi iar efectele se vor simti clar la sfarsit de luna atunci cand vine factura de plata caldura de la RADET.
     Cam asta e.

     Răspunde
      
     1. Cris
      Februarie 10, 2014 la ora 16:18

      Cornel, cine sa stea, tata, sa inchida vanele in subsol toata ziua, buna ziua? Ai inebunit.

      Cretinii de la RADET trebuie sa scada temperatura la apa, sunt 14 grade afara, iar in calorifere e aceeasi temperatura ca atunci cand era viscol. Ti se pare normal?

       
     2. cornel
      Februarie 10, 2014 la ora 21:51

      @Cris>Pai daca aia de la RADET nu pot/nu vor sa regleze temperatura astfel incat dvs sa aveti confortul corit in apartament ce solutie vedeti in acest caz?
      O seara placuta va doresc.

       
 • care va
  Februarie 10, 2014 la ora 10:53 Răspunde
   
 • care va
  Februarie 10, 2014 la ora 10:52

  3. Aici este interesant referitor la angajator si orele suplimentare. Ce stiam in alte parti, primele 2 ore suplimentare se platesc cu plus 25% si urmatoarele 2 (ultimele) cu plus 50%. Tot ce vine peste, in mod exceptional (forta majora) se plateste dublu. In Romania vad ca orele suplimentare se platesc cu plus 75%. Stati foarte bine. In orice caz, orele suplimentare se taxeaza mai mult decit cele de baza (primele 8 ore). Alta exceptie este contractul colectiv, care este aprobat de ministerul muncii, si atunci toate acele 11 ore (zi de zi, chiar 7 zile pe saptamina – cum a fost in cazul de care am povestit deja) se taxeaza ca ore de baza, chiar daca se platesc ca suplimentare. Deci orice aprobat de minister, devine legal.
  http://pro-legal.ro/cum-utilizam-munca-suplimentara-aspecte-esentiale-care-trebuie-avute-in-vedere-de-oricine-foloseste-munca-suplimentara/

  Răspunde
   
 • care va
  Februarie 10, 2014 la ora 10:51

  4. cazuri de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora
  http://pro-legal.ro/flexibilizarea-relatiilor-de-munca-prin-contractul-de-munca-cu-timp-partial/

  Răspunde
   
 • care va
  Februarie 10, 2014 la ora 10:51

  5. O alta exceptie, priveste anumite sectoare de activitate, unitati sau profesii, cand se poate stabili prin negocieri colective sau individuale ori prin acte normative specifice o durata zilnica a timpului de munca mai mica sau mai mare de 8 ore, insa in cazul in care durata zilnica a timpului de munca devine 12 ore, aceasta durata va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore (cunoscut sub denumirea de “12 cu 24”).
  http://www.wall-street.ro/articol/Legal-Business/116773/durata-timpului-normal-de-munca-si-exceptiile-de-la-aceasta-durata.html

  Răspunde
   
 • Cris
  Februarie 10, 2014 la ora 09:50

  ATENTIE !

  In aceste zile cu temperaturi pozitive RADET baga in tzevi agent termic la TEMPERATURA MAXIMA, nejustificat de fierbinte.

  FACTURILE VOR FI URIASE !!!

  Răspunde
   
  1. un turist
   Februarie 10, 2014 la ora 11:17

   Inca un ex. de iresponsabilitate si jupuire a omului. Oare cine cu mintea intreaga foloseste acuma la temperatura actuala incalzirea maxima???

   Răspunde
    
 • Daniel C.
  Februarie 9, 2014 la ora 18:06

  un roman cheltuie mai mult de 40% din venit pe hrana deoarece salariul este prea mic, iar luna are prea multe zile, iar romanul este invatat sa manace mult:D

  Răspunde
   
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Februarie 9, 2014 la ora 14:37

  @constantin, codul muncii spune una, cine verifica?
  Cine aplica legea? NIMENI.
  Institutiile statului nu-si fac treaba, dar primec salariu.
  Dar avem aceasta firma cu tichete si o sa scada evaziunea fiscala si or sa creasca numarul muncitorilor cu contract de munca.

  Răspunde
   
  1. un turist
   Februarie 9, 2014 la ora 15:33

   D.le analfabet:Fara nici o scuza pot spune ca sa le fie rusine la toti patronii care folosesc omul ca sclav. Vreti sa ajungeti o tara civilizata dar exploatati pe acel sarac la maxim.Nu este de mirare dupa cite aud ca sinteti desconsiderati si undeva pe scara de jos a civilizatiei. Cred ca nu v-a ajuns comunismul unde dupa cite stiu se mai faceau schimburi suplimentare cind nu era gata comanda dar acei muncitori erau platiti si nu chiar exploatati. Inainte de a da vina pe conducere sa se vada si ce face vecinul si insusi subsemnatul. Cum vreti o apreciere buna a Europei cind traiti in epoca sclavagista. Da de aici vad de unde rezulta acea obisnuinta de a insela si a fura etc.etc. ce nu vreti sa recunoasteti nimeni. Da patronul cu BMW si muncitorul bucuros cum spune Cris de acele farimituri…..RUSINE!!!!!!!!!!!

   Răspunde
    
   1. Matei
    Februarie 9, 2014 la ora 18:57

    Raspuns strict pentru „un turist”:DE CAND NU ATI MAI VENIT PRIN ROMANIA domnule?VA SPUNEM NOI CA SITUATIA UNUI”PATRON” in vremurile actuale s-a schimbat cu 180 de grade de cand a inceput criza(recesiunea,dk. mai stie ce,saracirea perpetua)DACA UN PATRON A INCEPUT O AFACERE CINSTITA PRIN 2005 ,si azi inca exista in piata sa stiti ca a rezistat eroic(daca nu are cel putin doua afectiuni grave de sanatate e clar ca a fost un MARE norocos!)In jurul meu din 3 care au facut infarct,2 au murit.Firmele mici functioneaza cu 2-3 angajati si aceea ori sunt din fammilie,ori asteapta cate 3 luni pentru un salariu integral(cei mai multi,mai ales acum in plina iarna sunt in concedii fara plata).

    Răspunde
     
    1. Matei
     Februarie 9, 2014 la ora 19:03

     Daca sunteti in afara Romaniei ,e clar ca nu aveti informatii corecte!)va intelegem.Va uitati la toti prezentatorii sau comentatorii care apar la tv.imbracati precum „GINERICA”,balangane(balbaie) tot felul de cifre si statistici eronate despre cum se traieste „EXTRAORDINAR DE BINE LA ROMANIA”.Eu sunt doar pe jumatate roman dar cateodata raman mut referitor la TAMPENIILE SI NEMERNICIA UNORA CARE APAR PRIN TV.culmea se dau MARI PATRIOTI.(mai rau ,mari experti in ale economiei si finante)

     Răspunde
      
     1. care va
      Februarie 10, 2014 la ora 11:19

      Dl. Matei, nu iau apararea nimanui. Dar dl. Un turist are dreptate si fara sa acuze pe patronii de care vorbiti – si aici, fara sa fim in tara, numai din tot ce auzim de la voi, intelegem exact despre ce este vorba. Eroismul patronilor de care vorbiti, este de fapt … va rog foarte mult sa ma scuzati, inconstienta (ca sa ma exprim pe cit posibil mai atent. Faptul ca suporti o durere nu te face mai rezistent, faptul ca suporti o situatie nepotrivita nu te face mai rabdator, samd. Cind se folosesc vorbe frumoase, de multe ori e pentru a nu jigni pe cei care si asa nu mai au nevoie de asta. Desi uneori se pare ca ar ajuta sa se trezeasca. Stim, pentru ca intelegem, ca sunt patroni care se imbolnavesc in lupta de supravietuire a firmelor lor. Nu este usor din multe motive, dar cred ca doua sunt principale:
      = necunoasterea de catre patroni a legislatiei – de multe ori a celei international cu aplicare peste tot – si nici intelegerea exactei semnificatiei „literei de lege” (scopul legislatiei, legea are un scop bine si precis determinat, este ne-interpretabila, de multe ori) – ceea ce duce la aplicarea ei in mod confuz;
      = din motivele aratate mai sus, se gasesc destui sarlatani si vinzatori, in slujba strainilor cu interese diferite de a le tarii, care sa speculeze situatia necunoasterii – este usor sa-ti bti joc de un om nepregatit care stie doar sa munceasca.
      M-ati inteles?

       
     2. care va
      Februarie 10, 2014 la ora 11:20

      Este motivul pentru care am aprobat toate cele scrise de dvs mai sus.

       
     3. Matei
      Februarie 10, 2014 la ora 12:23

      pentru domnul care locuieste prin Canada(din cate am citit pe acest blog):DUMNEAVOASTRA STITI CATE LEGI SE SCHIMBA ANUAL IN ROMANIA?ma refer strict la exercitiul fiscal pentru o firma!de multe ori modificarile apar trimestrial!!!!!or asa ceva este inadmisibil,mai ales cand se constituie provizioane..,nu poti schimba legile fiscale asa peste NOAPTE CA LA ROMANIA! nicaieri in lumea asta.

       
     4. care va
      Februarie 11, 2014 la ora 02:47

      Dl. Matei, daca este inadmisibil, de ce permiteti? Unde este poporul? Stiti ca o lege batuta in cuie poate fi desfiintata de vointa poporului? Incercati sa credeti treaba asta si va fi primul pas spre bine.

       
   2. kati_kov66@yahoo.com
    Februarie 9, 2014 la ora 19:27

    Aceste salarii de mizerie sunt „rodul muncii” politicienilor si guvernantilor nostri. Dupa ce au vandut toata economia tarii pe nimic, vin investitorii straini, care taie fabricile si uzinele (construite de parintii nostri, pe banii nostri) la fier vechi (ex. combinatele siderurgice). Apoi construiesc niste hale demontabile in care monteaza cate o linie de productie, utilizand forta de munca disponibilizata din acele fabrici demolate, pe salarii de mizerie. Angajatul are de ales? Da! Ori accepta salariul oferit de angajator(marele investitor strain), ori se duce la cules de capsuni…! Salar negociat ….???? Sa fim seriosi !!!!

    Răspunde
     
    1. care va
     Februarie 10, 2014 la ora 11:23

     „Angajatul are de ales?” DA si nu numai atit. ARE OBLIGATIA sa aleaga ceea ce este bine pentru el si sa impuna cu hotarire acest lucru. Nimeni nu-I cere asta, dar ar fi prea mult daca i s-ar cere??!

     Răspunde
      
   3. VictorL
    Februarie 9, 2014 la ora 19:31

    @UnTurist.Nu trebuie sa va enervati.Mister Analfabetul este un patron care care vrea sa aibe angajati care sa nu invete nimic in firma lui.Daca ii are inseamna ca sunt doar niste distrusi care-si merita soarta.
    Ce puteti spune insa de firmele straine care sunt mari si tari in Europa dar cind vin in Romania repede se integreaza in peisaj si au aceleasi apucaturi.Angajatii romani lucreaza ore suplumentare,ore de noapte,target-urile de realizari cresc mereu…si cind e vorba de plata,tot aceleasi salarii de mizerie le platesc.Muncitorii romani lucreaza in conditii in care nemtii nu ar accepta sa lucreze,fac productiela fel dar sunt platiti prost.Nu toti pot emigra si nu toti pot sa-si lase casa,cu probleme cu tot si sa plece in alte zone platite mai bine.
    De partea cealalta sa fii patron in Romania si sa nu ai relatii in zona politica,afara de faptul ca trebuie sa faci bine ce faci,esti supus controalelor si amenzilor de te lipsesti singur si te lasi pagubas.

    Răspunde
     
    1. un turist
     Februarie 9, 2014 la ora 23:10

     VictorL, Matei& cati-:Nu vreau sa spun ca nu va fi saracie dar cit va mai trebui pina sa se ajunga la normal, nu vorbesc de un trai vestic decent numai de normalitati. Parca vad acuma in 1989 cind a fost revolutia si ati facut mare scandal ca va fi mult mai bine si l-ati impuscat si pe nenorocitul de Ceausescu.Oare nu este timpul sa va faceti ginduri ce va ajunge Romania ca acuma mai vin si Chinezii.Este de neinteles sau cum se spune imposibil, de neconceput ca sa nu puteti intoarce roata. Nu vreau sa fiu sarcastic dar vreti sa dispareti ca o natiune care se descurca singuri si sa traiasca citusi bine??????

     Răspunde
      
     1. Matei
      Februarie 10, 2014 la ora 10:42

      raspuns pentru „Un turist”:roata stimate domn nu o poti intoarce cu ceva de genul „va rugam frumos sa plecati de la putere ca sunteti niste incompetenti si faceti rau poporului roman”NU ! dupa cum vedeti rotatia cadrelor se practica cu nonsalantza din 1990 la romani.VOTAREA NU II DA LA O PARTE,DIN CONTRA II INTARESTE(hotia intereselor de grup la nivel politic este perpetua si transmisibila pa la a 3a generatie)IESITUL IN STRADA NU MAI DERANJAZA PE NIMENI DE LA GUVERNARE.Asa ca trageti dv.singur o concluzie,eu am un singur cuvant „FORTA”schimbarea se va face doar „PRIN FORTA”.

       
     2. VictorL
      Februarie 10, 2014 la ora 19:14

      @UnTurist.Eu latru pentru treaba asta demult dar deabea de acum incolo am putea sa vedem ca se schimba lucrurile.Cind m-am intors in tara in 2007 si am prezentat pretentiile pe care le am pentru a lucra aici au zis unii ca sunt nebun.Altii insa au inteles si daca inca sunt aici inseamna ca se poate.
      Astazi Romania exporta de 5 ori cit exporta Ceausescu si muncitori nu mai are nici pe sfert.Asadar se poate…Daca si Europa ne trateaza ca pe oameni si nu ne mai pune restrictii patronii de aici vor invata sa plateasca salarii corecte sau se vor intoarce singuri la munca pe care o stiu,cum am facut si eu demult odata…
      Oricind ma pot face patron si chiar si azi platesc un salariu altuia desi eu am salariu.Sunt oameni cu probleme care nu pot pune conditii dar sunt si care nu vor sa faca nimic si asteapta ajutoarele de la primari.Vor ramine cu ajutoarele si se vor uita lung la cei care vor primi bani mai buni pentru munca cinstita.
      Azi am auzit la radio ca UK are nevoie de asistente medicale din Ro si BG.Au asteptat
      ridicarea restrictiilor si asta au facut mii de firme care stiu ce putem noi inca de acum 10ani.Se vor urni lucrurile in primavara asta.

       
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Februarie 9, 2014 la ora 14:24

  @care va, ai gresit. Multi patroni traiesc pe spatele altuia.
  Pentru ca eu vin cu banii, tu cu forta de munca. Eu dau ordine, tu le executi pentru ca de asta te platesc.
  Problema este cand eu te tratez ca pe un sclav, adica te muncesc 16 ore pe zi si iti dau terci sa mananci, asta este altceva.
  Asa toti patronii sunt vinovati, pentru ca au investit niste bani si dau ordine.

  Răspunde
   
  1. TiberiuC
   Februarie 9, 2014 la ora 17:40

   Un angajator nu imi da mie niciodata ordine, sa fie clar. Gandirea asta este comunista. Angajatorul imi da de lucru, si, eu de exemplu, pot sa refuz anumite chestii (daca angajatorul sare calu’). Relatia angajat angajator trebuie sa fie un „winn winn situation”. De obicei in Romania relatia asta este doar „winn” pentru angajator, pentru ca de multe ori angajatul trebuie sa faca chestii care nu apar in fisa postului si in plus, salariul este de mizerie. Da, este greu sa platesti salarii, este foarte greu, dar decat sa exploatezi omul, mai bine te apuci de altceva atunci.

   Răspunde
    
  2. care va
   Februarie 10, 2014 la ora 12:11

   Dl. Unu, sunt deacord cu ce spuneti, pentru motivul ca v-am inteles cazlitatea, dar asta nu inseamna ca stiti sau puteti pune in aplicare (sa traduceti in viata, cum se spunea pe vremuri si cred ca nicaieri nu exista o expresie mai adecvata) ceea in ce credeti dvs. Este cale lunga. Si conflictul nu este intre dvs si angajatii dvs (le platiti salarii care pentru dvs sunt favorabile continuarii afacerii iar pentru ei … de Doamne ajuta, sau asigurare medicala care de fapt nu exista, sau support pentru o pensionare care in final va fi asa cum se stie) – dvs faceti ce credeti ca este bine iar rezultatul este ca nici angajatii nu o scot la capat si nici afacerea dvs pina la urma nu o sa tina. Din cele pe care le citesc din rindurile dvs. pot spune ca stiti unde este problema dar… sunteti prea mic pentru un razboi atit de mare. Am spus mereu: tara, poporul are nevoie de unitate de opinie, sa fiti mai multi – adica majoritatea – altfel se va ajunge la un moment dat la situatia ridicola ca tocmai exploatatorii (si dvs. ca mic patron, sunteti de fapt un exploatat) sa va indemne la schimbarea pe care nu va decideti sa o faceti. Economia asta libera de piata, suna si este prezentata atit de frumos, dar este numai partea cea mica (10-20%), restul majoritatea, adevarata fatada, va duce indiscutabil la sfirsit = un fiasco social. Este ca in orice proiect, daca nu cauti sa descoperi ce nu merge si te bucuri numai de ce merge, pina la urma proiectul va fi un esec. Biletelele astea de masa, ca sa folosim un exemplu proaspat – este frumos ca omul primeste aproape gratis 200 lei si ca patronal beneficiaza de niste inlesniri fiscal, si mai departe? Daca pretul urca si leul se devalorizeaza, daca sanatatea si educatia se duc dracu, si nu se string nici bani la buget pentru pensii, si strainii vor continua sa fure ca in codru, samd? Abia cind te gindesti mai departe, realizezi ca de fapt salariatul/angajatul de fapt trebuie sa manince la lucru nu acasa, ca acei 200 lei nu-I folosesc la nimic. Deci problema nu este ca nu sunt oameni care nu inteleg, ci faptul ca nu sunt multi care sa indraznesca se vada si sa inteleaga mai departe, vazut mai de sus. Este total gresit ce se spune si se crede, ca numai un intellectual/academic stie sa gindeasca. Dar ce este foarte adevarat, numai un invatat/academic realizeaza puterea unitatii majoritatii, acesta stie ca nu poate fi condus fara negociere – opinca este supusa, stiloul nu. Este brutal spus, dar omul simplu este mai usor de manipulate, celalalt trebuie cointeresat – dar si acestia au inceput sa fie prea multi si incep sa se ciorovaiasca intre ei, atragind pe cei simpli de o parte sau de alta. Politica mirsava.

   Răspunde
    
 • Cris
  Februarie 9, 2014 la ora 08:36

  Domnule Guran,

  Pentru ca ati abordat aceasta problema, a tichetelor de masa, trebuie discutata foarte serios, valoarea de mizerie a acestora.

  Tichetele de masa sunt limitate la o suma de 44 de euro pe luna de sclav furajat – valoare absolut mizerabila, meschina.

  Din acesti 44 de euro oamenii platesc TVA baban 24% adica 8.52 EURO si restul e valoarea neta a mancarii pe o luna adica 35.48 EURO. Daca spuii unui neamt ca statul iti aloca 44 de EURO pe luna in bonuri de masa o ia la sanatoasa, pentru ca el are bonuri de masa de aceasta valoare pe o singura zi de munca.

  De aici ideea de TARA AFRICANA, apicabila Romaniei.

  Infometarea populatiei NU e o solutie, daca dorim crestere economica.

  Daca vrem economie de piata, trebuie sa recunoastem cinstit costurile, deductibilitatile.

  Nu poti sa ceri unui om sa munceasca 10-12 ore pe zi, daca ii recunosti un „drept la alimentatie” de doar 2 EURO pe zi asta in conditiile in care practici un TVA criminal la mancare – 24%.

  Răspunde
   
 • Cris
  Februarie 8, 2014 la ora 19:28

  Valoarea unui bon de masa e penibila in acest moment.

  9.35 lei inseamna 2 EURO pe zi alocati ca sa functioneze sclavul in parametri biologici. Adica ca si cum ai da o mana de nutretz la vaca sa nu moara de foame.

  Daca luna are 21-22 zile lucratoare, inseama ca sclavul are un buget lunar de 44 de euro pentru mancare.

  Repet 44 de euro / luna e valoarea tichetelor de masa in Romania.

  Pentru mancare taxata cu TVA 24%

  ABSOLUT PENIBIL !!!

  Răspunde
   
  1. cornel
   Februarie 10, 2014 la ora 22:12

   Nu e normal ca TVA-ul la mancare in Romania sa fie 24%. Acesta trebuie scazut la 9%. De ce credeti ca pana astazi, dupa 1989, nu s-a gandit nici un guvern sa realizeze ceva atat de simplu si necesar? Guvernul Victor Ponta e primul guvern, dupa 1989, care a facut un pas in sensul asta. Cetatenilor trebuie sa li se asigure, de catre guvern si autoritati, conditiile minime de trai, adica : hrana, un acoperis deasupra capului (locuinta) si imbracaminte/incaltaminte la preturi minime, adica la niste preturi suportabile din salariul dat de un loc de munca (vezi aici legatura cu nivelul salariului minim). Se pare ca multa lume nu a vazut/nu vede aspectul ca cetatenii au dreptul la niste conditii minime pentru ca educatia, progresul si dezvoltarea societatii nu se bazeaza haos, degringolada si legea junglei, adica cine poate sa traiasca traieste iar cine nu e condamnat la mizerie, izolare si saracie lucie.

   Răspunde
    
  2. cornel
   Februarie 10, 2014 la ora 23:34

   Pentru ca TVA-ul la alimente sa scada la 9% trebuie gasiti bani la buget care sa acopere gaura ce va fi creata de o astfel de masura. Lucrul asta il va cere si UE si FMI guvernului de la Bucuresti pentru ca asta e circuitul masurilor economice dorite sa fie puse in aplicare de guvernul Romaniei. E un pas greu de facut dar e si ceva absolut necesar. Se poate incepe cu masuri ce duc la reducerea treptata dar sigura evaziunii fiscale la alimente. Lucrul asta se face prin eliberarea/cererea TOTDEAUNA a bonului fiscal la cumparareade alimente (vezi aici cat e aproximata astazi evaziunea fiscala la alimente in Romania) – lucrul asta va fi incurajat de o bonusare numita VOUCHER la cumparaturile de produse alimentare (pe un bon fiscal trebuie sa am doar produse alimentare).
   Guvernul poate propune urmatoarea masura temporar 6 luni de zile dupa care se analizeaza rezultatele : reducerea TVA-ului de la 24% la 9% pentru alimente astfel – toate magazinele ce vand produse alimentare sa fie obligate ca pe langa bonul fiscal ce contine doar alimente sa se elibereze si un bon tip VOCHER de cumparaturi in valoare de 24%-9% = 15% din valoare bonului fiscal cu ajutorul caruia cumparatorul poate cumpara de la acelasi magazin alimente (cu TVA 24%). La orice cumparaturi de produse alimentare (doar de produse alimentare), cumparate cu bani cash sau VOUCHER se elibereaza un bon fiscal si un VOUCHER in valoare de 15% din valoare bonului fiscal eliberat. Treptat se reduce evaziunea fiscala in domeniul produselor alimentare. Atunci cand aceasta evaziune fiscala ajunge la un nivel ce permite scaderea TVA-ului, prin lege, la toate produsele alimentare de la 24% la 9% se poate face lucrul asta astfel incat EU si FMI sa nu mai aiba nimic impotriva acestui lucru, deoarece intre timp evaziunea fiscala la alimente s-a redus, incet dar sigur, foarte mult, iar situatia actuala bon fiscal si VOUCHER e acelasi lucru ca TVA 9% la alimente in Romania.
   Asta e un plan bun ce poate fi aplicat cu succes in Romania, parerea mea.

   Răspunde
    
 • TiberiuC
  Februarie 8, 2014 la ora 19:07

  Daca ar fi gandite corect atunci aceste tichete ar fi un avantaj si pentru economie.
  Execrcitiu: mergeti la orice restaurant si vedeti daca primiti macar meniul zilei pe un bon de masa. Va spun eu, nu exista asa ceva.
  Sa ridice statul roman valoarea bonului la, sa zicem 15 Ron. Pai va spun eu, omul ar putea fi incurajat sa mearga la un restaurant sau sa-si comande de la o firma de catering deoarece la 15 Ron cam gasesti in toate restaurantele meniul zilei (doar daca ai fite in cap). Asa cu 9 Ron, ce drq, mergi o data la hypermaket si le-ai spart pe toate. Si oricum, poti cumpara cam orice pe bonuri ^^ si detergent, daca totul e la gramada in cos, nu se mai uita nimeni.
  Asa, daca este 15 Ron, poate am ajuta si restaurantele cumva, nu se oboseste nimeni sa faca un meniu de 9 Ron ^^

  Răspunde
   
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Februarie 8, 2014 la ora 17:42

  Bugetarii poate 12 cu 24, 24 cu 48.
  Sau 12 cu 36.
  Sunt si acum sectii in combinatul siderurgic care muncesc 12 cu 12.
  Plus sunt sute de firme private in care se lucreaza acest sistem 12 cu 12, inclusiv sambata si duminica.
  MMai ales unde exista flux continu. Utilajul nu oboseste. se poate strica ……….

  Răspunde
   
  1. care va
   Februarie 8, 2014 la ora 23:33

   Am lucrat odata 11.5 cu 24, numai 5 nopti pe saptamina, 16 luni. Altadata, 11 cu 24, 7 nopti pe saptamina, 14 luni. Ultima oara, insa programul a fost aprobat de ministerul muncii, nu s-au atins de taxe, s-a considerat program normal, adica nu ore suplimentare. Fibra optica era in floare. N-am avut timp sa-mi cheltuiesc banii. Pe urma, ne-au aruncat ca pe niste gunoaie. Ma rog, eu oricum imi planificam sa plec, se imbolnvise sotia. Deci stiu cum este, e macel. N-as dori ca asa ceva sa devina o norma.

   Răspunde
    
   1. VictorL
    Februarie 9, 2014 la ora 15:31

    @SanduCu.Vara trecuta eram singur si lucram non-stop.Patronul voia sa mai angajeze dar inca nu aveam certitudinea unor contracte ferme.Acum avem si contractele si suntem 5 ia curtea s-a umplut de scule de toate natiile.
    Cind oamenii cu care lucrezi se schimba la 12ore si tu ramii tot acolo si cind furi somnul cu ora in pauzele tehnologice nu te mai gindesti nici la bani.Dupa citeva saptamini incepi sa innebunesti si trebuie neaparat sa-ti vezi casa…
    Mai apoi cind apare siguranta si implinirea materiala poti face calcule daca s-a meritat sau nu,dar cele rele incerci sa le dai uitarii…Asa e in Romania de azi.

    Răspunde
     
    1. care va
     Februarie 10, 2014 la ora 12:19

     Corect Victoras, dar nu poti da uitarii pentru ca … se varepeta mereu … intr-o economie neplanificata. Cum se poate spune, va place verdele de Paris pentru culoarea padurii sau a ierbii.

     Răspunde
      
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Februarie 8, 2014 la ora 17:39

  Nu 12 cu 12.

  Răspunde
   
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Februarie 8, 2014 la ora 17:37

  Plus vreau sa mananc un iaurt, care este 4 lei, nu il pot cumpara cu bon, pentru ca nu pot primi rest. trebuie sa cumpar o marfa care sa fie egala cu valoare bonului sau mai mare.
  Plus daca sunt tanar necasatorit si mananc la amanta, nu am ce face cu bonurile.
  Poate m-a parasit nevasta si vreau sa-mi inec amarul in bautura.
  Sau am parinti la tara si imi asigura mancarea, iar eu am nevoie de bani.
  Am parintii, copil, nevasta, bolnav/bolnavi, am nevoie de bani nu de alte hartii fara valoare, care au termen de valabilitate, care pot fi usor falsificate, plus nu le accepta orice, oricand, pe cand banii sunt mult mai acceptati.
  DOMNU MOISE, dorim solutii simple nu dureri de cap.

  Răspunde
   
  1. care va
   Februarie 10, 2014 la ora 12:21

   Chestia cu amanta … este grozava – ce tichete cind ai ceva mai bun de facut…

   Răspunde
    
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Februarie 8, 2014 la ora 17:21

  Guvernul, parlmentul si multi altii trebuie sa inteleaga ca meritam salarii, nu smecherii gen bonuri de masa, impozitate neimpozitate, toti angajatii suntem la fel. Asa trebuei sa fie si cota unica de impozitare la fel pentru toti. Ce nu inteleg ei este ca trebuiesc eliminate subventiile de orice tip( care inseamna bani negri) ajutoarele sociale(care incurajeaza nemunca) iar atunci vom munci cu drag si spor pentru al nostru drag popor.
  Dar cand eu prestez 9 zile la ajutor social, incasez 350 plus ca am copil sub 2 ani inca 200, uite cum castig 550, iar altul incaseaa 600 sau 700 cu 12 ore pe zi, zi de zi la privat.Cand implineste copilu mai fac unul ca sa iau inca 200. si uite asa am o familie de 10 membri, toti bata si votam pe ala care ne ofera mici, bere, pix-uri, alimente, orice.
  Subventii, cel mai bun exemplu este Adrian Porumboiu, unde oamenilor care au arendat terenul le ofera 300 lei la hectar, el incaseaza subventia si produsul.
  Eu platesc impozit, incasez in cel mai bun caz300lei sau primesc produse. Ulei la el 7 lei, la supermarket 5 lei. Dar la echipa de fotbal se lafaie in salarii de milioane de dolari.
  Asa ca nu vom progresa niciodata cu lucru birocratice tip bon de masa, si alte chestii, care ne complica existenta.
  Facem legea simpla si usor de aplicat, ca sa inteleaga si omul simplu ca 2×2 face 4, nu 3, nu 5, sau cu virgula, si ne ascundem dupa deget.

  Răspunde
   
  1. care va
   Februarie 10, 2014 la ora 12:26

   Sper ca o sa observati ca nici in Romania nu este legal sa se lucrezii ZI DE ZI 12 ore fara contract colectiv aprobat de ministerul muncii, ceea ce implica si consensul asigurarii sociale.
   Referitor la „trebuie sa inteleaga” – de ce trebuie daca nu vor, si daca nu vor ce trebuie … facut?

   Răspunde
    
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Februarie 8, 2014 la ora 16:58

  Meniu de pui la gratar cu cartofi pai si salata de varza 6 lei, la plimba tava.
  Cu carne de porc 7 lei. Orice Ciorba 5 lei, un bol plin, te saturi. Mancarici, de fasole, cartofi, mazare, varza 7 lei cu bucata de carne.
  Dar costul cu personalul, servire, locatie, ajungi la 20 de lei poate.
  Cel mai bine imi da-i salariu mare, e 4000 si vin eu cu mancare si chef de munca, chiar si la 12 ore din 24.

  Răspunde
   
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Februarie 8, 2014 la ora 16:56

  Meniu de pui la gratar cu cartofi pai si salata de varza 6 lei, la plimba tava.
  Cu carne de porc 7 lei. Orice Ciorba 5 lei, un bol plin, te saturi. Mancarici, de fasole, cartofi, mazare, varza 7 lei cu bucata de carne.
  Dar costul cu personalul, servire, locatie, ajungi la 20 de lei poate.

  Răspunde
   
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Februarie 8, 2014 la ora 16:50

  Unde scrie ca peste 11 ore din 24 e ilegal, cand ai tura de 12 ore e ilegal? 12 cu 12.

  Răspunde
   
  1. un turist
   Februarie 8, 2014 la ora 17:14

   12 cu 24??

   Răspunde
    
  2. care va
   Februarie 8, 2014 la ora 20:21

   Nu stiu unde scrie la romani, dar in alte tari nu poti lucre mai mult de 11.5 ore in cursul unei zile calendaristice, decit daca ai doua pause lungi. Mai exact este illegal sa se lucreze peste 11 ore in 24. Daca totusi sunteti silit, nu v-o recomand, dar sunt patroni care declara defalcate pe alte zile (la intelegere cu angajatul).

   Răspunde
    
  3. care va
   Februarie 8, 2014 la ora 20:26

   Sa nu uit: daca se intimpla vre-un accident peste 11 ore de munca continua, nu sunteti acoperit nici dvs, ca patron si nici angajatul. Daca in legislatia muncii nu gasiti, desi m-as mira, o veti gasi sigur la societatile de asigurare. Cautati si prin normele de securitatea muncii.

   Răspunde
    
  4. care va
   Februarie 8, 2014 la ora 20:32

   In caz de forta majora (nu se poate parasi locul de munca, adica trebuie sa se continue munca, anuntati imediat organizatiile raspunzatoare si asigurati-va ca s-a primit mesajul dvs (nume, adresa, telefon, ora si data ) de catre persoana respective. Cred ca treaba poate devein penala, fara consimtamintul lor scris.

   Răspunde
    
 • Un turist
  Februarie 8, 2014 la ora 16:26

  Dupa cum citesc in comentariile scrise acel bon de masa nu este rau din perspectiva financiara fiind neimpozabil. Dar acest DAR exista este inacceptabil sa ramina salariile de 850 Lei din cauza ca se mareste impozitul. Acest lucru se intimpla peste tot dar salariul trebuie sa creasca indiferent in ce grupa de impozitare intri. A tine salariile pe loc inseamna a da inapoi socotind inflatia si pina cind doreste Romanul sa aiba un salar de 850 Lei pina in veci sau????D-lor nu am primit niciodata un bon de masa gratuit si la cantina este taxata cu 4,5-6,5€ o masa fiind mare diferenta la pret fata de restaurant de cca.17€ dar NU la calitate.Parerea mea personala este ca daca incercam sa invirtim treburile in diferite directii numai in cea buna nu,niciodata va fi o crestere a bunastarii deci a economiei. Odata trebuie muscat din marul acru ca sa mearga inainte.Va dau numai un ex. personal.Am avut ridicare de salariu de 110€ pe luna si in mina am primit cca.30€ mai putin ca inainte dar daca mai am noroc de ridicare de salariu pina la urmatoarea granita fiscala de 500€ o sa am de cistigat deci nu vedeti numai momentul.Viitorul este inainte si nu sta pe loc.

  Răspunde
   
 • care va
  Februarie 8, 2014 la ora 06:30

  Initial chestia cu „scapa cine poate” m-a amuzat – imi reamintea de un banc recent vazut pe blog cu testicule-le. Dar vad o treaba serioasa – Edenred. Ar insemna … incintarea rosie. De fapt este o industrie international, originate din Franta. Curios, vad ca aprins in America dar nu in Canada si nici in Israel. Se vorbeste de „deductibilitate si exceptare de la plata taxelor sociale” atit pentru patron cit si pentru angajat. Se spune: „Desi valoarea unui tichet de masa (9.35 lei/zi lucratoare efectuata) este insuficienta pentru acoperirea unei mese in timpul programului de lucru” si „Nici o firma nu e prea mica pentru a acorda tichete de masa”.
  In Israel se practica „catering”-ul, patronal ne aducea in sala de mese portii de mincare in congelator, de unde fiecare isi lua ce-i placea, se incalzea la microunde si nu veneam cu pachetelul de acasa. Aveam doua astfel de mese intr-un schimb de 11.5 ore. Daca vroiam puteam sa iau pachetul acasa, era al meu. Nu-mi aparea pe statul de plata si se pare ca si patronal avea niste inlesniri – altfel n-o facea. In Canada, patronal ne oferea de 4 sau 5 ori pe an niste mese imbelsugate (chipurile de sarbatori sau zilele securitatii in munca) la cele din cadrul firmei eram obligati sa participam, la altele (in diferite locatii/puncte de distractii) era optional. Nici astea nu apareau in stat de plata si nici cadourile primite cu aceste ocazii (anual mai primeam si doua „gift card” de 110CD pentru imbracaminte si de 140CD pentru mincare de la Mall). Patronul avea reducere la taxe pentru toate aceste cheltuieli. In Canada sunt in fiecare luna cite o zi libera platita (ori sarbatoare ori ziua nu stiu care), si acestea sunt scutite de taxe pentru patron, iar noi eram platiti obisnuit.
  Este adevarat ca Edenred, este o solutie, este de fapt si o forma de distribuire de „fast food” (daca consideram valoarea asa de mica). Este ceva, deci nu poti spune ca nu e. Este si un aranjament pentru aceasta industrie de a patrunde in tara. Intr-o tara care merge in jos, ca cele din Europa, Africa, China, SUA, America de sud si Saudia. Vedem ce putini am scapat, pina una alta. Cred ca acest 9.35 ron a fost calculate pentru saracia romaneasca, probabil ca in alte tari sa fie mai mult de 2 eur sau USD. Cu 2$ iti ei 2 litre de pepsi, nu s-ar uita nici dracu la asa ceva. V-am dat exemple reale din doua tari in care am fost si care intimplator nu apar pe harta lui Edenred. Daca patronal vrea, exista posibilitati de aranjamente fiscal cu statul pentru a oferi un ajutor mai firesc unui angajat decit acest … tichet de masa. Este trist si rusinos. Dar de saracie nu trebuie sa-ti fie rusine. Trebuie sa te infurie. In India si tarile arabe nu a ajuns asa ceva. In Irak, Tim Horton’s Canadian nu a avut suces. Foarte trist. Nu poti sa refuzi, dar nici sa accepti asa ceva. Unde sunt marii nostril economisti ai blogului, sa calculeze taxe si impozite si venituri si profituri? Sa vedem si noi unde este potlogaria, pentru ca este una. Sa vedem si noi daca nu ar fi mai simplu sa reduce cu 2% TVA la mincare?

  Răspunde
   
  1. VictorL
   Februarie 8, 2014 la ora 18:43

   @SanduCu.Undeva in Ro era unul care avea trei,(nu Nastase ca ala avea mai multe si dinalea mari).S-a dus omul la o nunta si dupa ce si-a facut curaj cu ceva bautura,a inceput sa se laude cu ce la inzestrat Dumnezeu:,,Puneti pariu ca eu si cu Parintele din parohia voastra,impreuna,avem cinci?”.Lumea a inceput sa parieze si cind era suma de ,,numa numa”,vorba ardeleanului,apare si preotul intr-un suflet si-l intreaba la ureche:,,Fiule dar tu ai cumva patru ca eu cind am fost mic am suferi un accident si am numai unul”…

   Răspunde
    
   1. care va
    Februarie 8, 2014 la ora 20:36

    Mai Victoras, te pui rau cu biserica…

    Răspunde
     
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Februarie 7, 2014 la ora 19:02

  Omul de rand, nu-mi va plati niciodata 230 pe un scaun, deci voi da faliment.
  Aceste tickete, carduri, obligativitatea sa lucrez cu banca, cand pot sa platesc gratis la finante. Daca bancile ar practica un comision cu bun simt, da. Dar cand imi ceri 8 lei pentru o hartie, un amarat de ordin de plata.

  Răspunde
   
  1. care va
   Februarie 8, 2014 la ora 06:48

   Unu, problema mai este ca dupa ce inchei contractual cu Edenred, si inflatia urca si bnul cade si preturile urca si salariile scad si Edenred ramine tot la 9.35. Atunci cum ramine? si cu aia sub masa si cu ailalta rasa.

   Răspunde
    
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Februarie 7, 2014 la ora 18:49

  Pentru aceste carduri, ca si la banca eu tert trebuie sa fac investitii suplimentare, iar atunci nu mai pot vinde scaunul cu 23 de lei, trebuie sa-l vand cu 230lei, cum vand unele firma statului roman.
  Eu am plecat cu 1000 lei la drum, nu cu sute de milioane de euro in buzunar.
  Trebuie sa faci investitii in POS, Abonament internet pentru functionare, apare si taxa radio, tv, cu toate cu nu putem folosi nici tv nic radio si sunt alete mii de taxe mici care ridica pretul foarte mult.

  Răspunde
   
 • Cris
  Februarie 7, 2014 la ora 18:42

  Tichetele de masa au fost gandite ca o optiune de bun simt. Sa poata salariatul sa ia o masa pe zi, la ora 12, cand are si el o pauza. Subliniez MASA, nu sandwich penibil si nesanatos: masa concreta – o ciorba, un fel principal, un desert si un suc. Asta in bani inseamna in medie cca. 20-25 lei, in niciun caz 9.35 lei cat e valoarea unitara a uni tichet la ora actuala.

  EDENRED ROMANIA, am tot respectul pentru dvs. dar, daca aveti demnitate, insistati pe langa Guvernul Romaniei sa majoreze DRASTIC valoarea unitara a unui tichet de masa, astfel incat omul chiar sa-si poata permite o masa din acel tichet. Venind cu argumente paralele de genul: „tot e mai bine decat nimic” nu faceti decat sa decredibilizati si mai mult acest mijloc de plata.

  Deci, valoare corecta a tichetului de masa astfel incat oamenii chiar sa poata lua o masa decenta si mai putina vrajeala de corporatie.

  Răspunde
   
  1. care va
   Februarie 8, 2014 la ora 06:44

   Bravo Cris. Nu-i rusine sa fii sarac, este rusinos sa fii bogat, dar cui ii mai pasa astazi de asa ceva?

   Răspunde
    
   1. Constantin
    Februarie 8, 2014 la ora 19:08

    Oricât de emoţional ar fi privită situaţia bunăstării, nu este ruşine nici să fii sărac nici să fii bogat. De ce ar fi ruşine ca cineva să muncească si să acumuleze mai mult decât alţii, datorită capacităţilor sale intelectuale, fizice s.a.m.d.? De ce ar fi ruşine ca cineva să obţină beneficii din investiţia capitalului pe care l-a acumulat? Stările de bogăţie ori sărăcie in sine nu ar trebui să fie deloc ruşinoase. Poate fi ruşinos, eventual, modul in care cineva si-a castigat sau pierdut averea. Dar acesta este un alt subiect.

    Răspunde
     
    1. care va
     Februarie 8, 2014 la ora 20:39

     Pentru ca a cistiga mai mult din munca proprie (fizica sau intelectuala) este una si a te imbogati din munca altuia nu este cinstit, este o rusine.

     Răspunde
      
  2. Tony
   Februarie 8, 2014 la ora 10:26

   Scuza-ma Cris, nu stiu unde iti iei tu masa, dar noi asiguram la angajati un meniu de la catering, supa+felul principal+desert, paine, vesela, etc pentru 10 lei si te asigur ca nu sunt „firmituri”.

   Răspunde
    
   1. TiberiuC
    Februarie 8, 2014 la ora 18:51

    @ Tony, Catering pt cateva zeci/sute de angajati inseamna in primul rand o negociere si un contract unde te apropii cat de cat la pretul real a unei mese de pranz. Dar daca nu ai cattering negociat si vrei sa mananci undeva sub 12-13 lei nu gasesti „meniul zilei”. Cris s-a dus putin mai mult spre normal, pentru ca, de obicei „meniul zilei” are exact valoarea nutritiva de 12 lei, adica destul de mica.

    Răspunde
     
    1. care va
     Februarie 8, 2014 la ora 20:57

     Nu stiu cum este in Romania, dar catering nu are „meniu” ci numai o lista, mare si mereu aceisi. Iti alegi ce-ti place si patronal isi face aprovizionarea in cantitati sa-i fie bine si lui si firmei de catering. In general produsul este congelat si foarte asortat. Revine foarte ieftin si multumitor. Il recomand cu caldura in locul biletelor. Nu vrei sa maninci, poti lua cutia acasa pentru familie. Se practica mai ales la firme mici. Unde este vorba de sute sau mii de angajati, este mai recomandabil sa se angajeze (prin licitatie, revine mai ieftin) o firma de alimentare publica (supusa controlului sanitar) care sa gateasca local, in sediul companiei. Asta se practica si in scoli, universitati, spitale – acolo se plateste convenabil si poate fi pe alese. In companii de productie, plateste patronul si revine cel mai ieftin cind se foloseste o lista, sa zicem saptaminala.

     Răspunde
      
   2. studiez la facultate
    Februarie 8, 2014 la ora 21:33

    @Tony va contrazic:nici la cantina studenteasaca nu mai exista meniu zilnic de 10 lei.Cel mai mic posibil ca pret este 12-15 lei(felul unu si doi)

    Răspunde
     
  3. un turist
   Februarie 8, 2014 la ora 17:04

   Cris. O intrebare: Daca cum spuneti se lucreaza 12 ore pe zi adica 50% mai mult in timp ca mine sau altul unde este productia ca ar trebui sa se observe o crestere????? sau aveti 4 ore pauza????

   Răspunde
    
   1. Constantin
    Februarie 9, 2014 la ora 09:48

    Stimate domn, Codul muncii oferă răspuns in mod indirect la întrebările dumneavoastră.
    „Art. 114. [durata maxima a timpului de munca]
    (1) Durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare.
    (2) Prin excepţie, durata timpului de muncă, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână, cu condiţia ca media orelor de muncă, calculată pe o perioadă de referinţă de 4 luni calendaristice, să nu depăşească 48 de ore pe săptămână.
    (3) Pentru anumite activităţi sau profesii stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil, se pot negocia, prin contractul colectiv de muncă respectiv, perioade de referinţă mai mari de 4 luni, dar care sa nu depaseasca 6 luni.
    (4) Sub rezerva respectării reglementarilor privind protecţia sanatatii si securitatii in muncă a salariaţilor, din motive obiective, tehnice sau privind organizarea muncii, contractele colective de muncă pot prevedea derogări de la durata perioadei de referinţă stabilite la alin. (3), dar pentru perioade de referinţă care in niciun caz sa nu depaseasca 12 luni.”
    Prin urmare, durata specifică de muncă fiind aceeaşi, chiar dacă programul de lucru poate fi variat, producţia este neschimbată. Creşterea producţiei poate fi, insă, realizată prin mărirea productivitatii muncii.

    Răspunde
     
    1. care va
     Februarie 10, 2014 la ora 12:34

     Asa este peste tot. Iar productia poate creste prin cresterea productivitatii – in teorie. Cel mai popular printer patroni, este prin contracte colective aprobate de ministerul muncii – chiar daca se cistiga ceva mai mult si nu se taxeaza chiar asa de mult, rezultatul este „sleirea fortei de munca” sau altfel spus: EXPLOATAREA ei.

     Răspunde
      
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Februarie 7, 2014 la ora 18:28

  Economia subterana nu o extermina aceste tickete ci institutiile statului care ar trebui sa-si faca treaba, nu sa sune telefonul la inspector.
  Aceste firme sunt ca bancile, bagate pe gat.

  Răspunde
   
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Februarie 7, 2014 la ora 18:25

  Pe net si la tv toate sunt frumoase, realitatea este alta. Nu va suparati pe mine daca va stric afacerea, dar sunt mai buni banii cash, care fac ce vreau cu ei. Pot pleca in vacanta, bea, fuma, juca la jocuri de noroc, sa fac cadouri la copii, orice altceva pentru ca am muncit pentru ei. Nu sa cumpar ce vrea altcineva, care nu a lucrat cot la cot cu mine.
  O zi buna. Sa ma ierte aceasta firma si Moise Guran.

  Răspunde
   
  1. Edenred Romania
   Februarie 7, 2014 la ora 18:48

   Tichetele de masă au fost introduse pentru a creste puterea de cumparare a angajatilor exclusiv pentru cheltuieli alimentare, facand parte din pachetul de beneficii extra-salariale oferite angajatilor si fiind considerate venituri neasimilate salariilor.

   Tichetele incurajeaza un consum alimentar sanatos si comparativ cu alte instrumente de creştere a veniturilor angajaţilor, tichetele de masă reprezinta cea mai avantajoasă modalitate de a suplimenta veniturile salariaţilor cu o sumă destinată în exclusivitate cheltuielilor alimentare.

   Pentru salariat, varianta de suplimentare a veniturilor salariale în loc de acordarea aceleiasi sume de bani sub forma de tichete de masă este mai dezavantajoasă, întrucât sunt de plătit contribuţiile individuale la fondurile sociale, iar din ceea ce rămâne se deduce TVA în cazul în care se achiziţionează bunuri şi servicii. În plus, salariatul nu-şi va schimba semnificativ comportamentul de consum pentru bunurile alimentare. În cazul în care angajatorul acordă aceeasi suma in bani, având în vedere toate costurile de personal, atunci, prin deducerea contribuţiilor angajatorului precum şi pe cele aferente salariatului, câştigul net se reduce semnificativ, această majorare a veniturilor fiind, în fapt, relativ nesemnificativă raportată la nivelul salariului minim şi cu atât mai redusă în cazul salariului mediu. Aşadar, rolul social de susţinere a puterii de cumpărare si însănătoşire a comportamentului de consum s-ar diminua semnificativ.

   Răspunde
    
   1. care va
    Februarie 8, 2014 la ora 21:04

    Nu mi-e clara chestia cu cresterea purerii de cumparare. Omul mai trebuie sa si manince la lucru. Nu chiar toti stau cu matele lipite si se duc cu cei 200 lei la supermarket sa se aprovizioneze pentru casa. La lucru nu se maninca bilete.

    Răspunde
     
   2. care va
    Februarie 8, 2014 la ora 21:09

    Sa mai adaug ca catering poate fi o afacere cu multe locuri de munca in alimentatie si transport. Fiecare zona industriala cu cateringul ei. Conceptul de zona industriala este bine cunoscut In multe tari. Un oras mare poate avea poate chiar 4 sau 5 zone industriale, unul mic poate numai o zona industriala.

    Răspunde
     
   3. Silviu
    Februarie 10, 2014 la ora 11:01

    Pt. Edenred Romania: tichetele de masa au fost introduse pentru a creste puterea de cumparare din supermarket si nu din piete, de unde romanii (mai putini in ultima vreme) isi faceau cumparaturile. Acest aspect – al bonurilor – vizeaza lanturile alimentare si reducerea concurentei locale, si doar ca o consecinta si un strop de bunastare pentru cetatean.

    Răspunde
     
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Februarie 7, 2014 la ora 18:20

  Pentru angajat aceste tichete nu sunt rentabile, imprimul rand sunt obligat sa cumpar numai mancare, din supermarket sau super alimentari. Plus nu imi apare pe cartea de munca un salariu mai mare, pentru ca daca am 59 de ani si vreau sa ies la pensie imi scade punctajul.

  Răspunde
   
  1. Ioana
   Februarie 9, 2014 la ora 15:12

   Pentru angajati sunt foarte rentabile tichetele, pentru ca reprezinta 200 de lei pe luna in plus fata de nimic; tocmai asta e ideea, ca un patron mai usor iti da tichete decat o marire de salariu, ca il costa mai putin.
   Si poti sa-ti cumperi mancare din tot felul de magazine, de la supermarketuri pana la chioscurile de la colt. Da, nasol, nu poti sa-ti cumperi cu tichetele tigari si alcool sau sa joci la loto, ca sunt tichete de masa si de aia sunt scutite de taxe, ca sa asigure salariatilor cheltuielile de baza, adica cele cu mancarea.

   Răspunde
    
   1. care va
    Februarie 10, 2014 la ora 12:36

    „in lpus fata de nimic” – asta este inselatoria cea mai mare.

    Răspunde
     
   2. Silviu
    Februarie 24, 2014 la ora 22:48

    Stimata doamna, dupa cum ne-a atras atentia d-l Unu, tichetele de masa, dincolo de avantajele imediate, au si citeva dezavantaje: „sunt foarte rentabile pentru angajat” – sunt, daca se gandeste ca nu va ajunge la pensie(seamana cu o forma legala de lucru la negru – castigi un ban, dar nu ti se ia in calcul la pensie). „Il costa mai putin pe angajator” partial adevarat: firma emitatoare de bonuri percepe un comision pentru aceste bonuri. „Si poti sa-ti cumperi mancare din tot felul de magazine, de la supermarketuri pana la chioscurile de la colt” – numai din piata nu, ca micii evazionisti nu dau bon pentru produsele bio pe care le-am lua altfel din locurile amintite de dumneavoastra, ca respectivele supermarket-uri au ograda proprie unde cresc de toate pentru bunastarea noastra si pentru a incuraja productia locala. „Da, nasol, nu poti sa-ti cumperi cu tichetele tigari si alcool sau sa joci la loto, ca sunt tichete de masa si de aia sunt scutite de taxe, ca sa asigure salariatilor cheltuielile de baza, adica cele cu mancarea” – nasol, mai ales ca incerc sa ii dau mancare copilului meu care sa NU fie din supermarket; „pot luck” sa reusesti asa ceva cu bonuri. Iau si eu bonuri, domana, dar incerc sa imi pastrez privirea limpede asupra a ceea ce inseamna ele.

    Răspunde
     
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Februarie 7, 2014 la ora 18:18

  Edenred Romania, cat este comisionul pentru o firma cu 5 angajati?
  Si daca tipariti tichete pentru o firma cu 5 angajati incadrati cu carte de munca?
  Ce cheltuie ma implica pe mine ca patron?

  Răspunde
   
  1. Edenred Romania
   Februarie 7, 2014 la ora 18:20

   Daca doriti sa primiti o oferta personalizata, va rugam sa accesati pagina urmatoare si sa completati formularul de contact:http://www.edenred.ro/ro/cum-te-putem-ajuta/ofera-tichete-si-carduri-preplatite/promotii/ticketrestaurant2014

   Va multumim.

   Răspunde
    
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Februarie 7, 2014 la ora 18:08

  Adevarat Cris, statul Roman trebuie sa cheltuiasca banul cu firmele romanesti in primul rand. Primarii sa organizeze tot felul de festivaluri ca sa iasa romanul din casa, din plasa Tv, sa cheltuim banii, sa producem altii si sa-i cheltuim mai departe. Cu cat circula mai repede banul cu atata avem toti de castigat. Dar statul nu-si plateste la timp obligatii, tine de fondurile de investitii pentru campaniile electrorale, investesc in proiecte interminabile si foarte scumpe, mii de studii de fezabilitate cu care se construiam mii de km de autostrada.
  Umblam cu cioara vopsita si spunem ca este gaina si este buna de bors, dar cand o mananci te bufneste borsul pe nas.

  Răspunde
   
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Februarie 7, 2014 la ora 17:50

  Am o intrebare pentru MOISE GURAN:
  Chiar a crezut ce a sustinut astazi la emisiunea „AVOCATUL DIAVOLULUI”?
  Incurajeaza MOISE GURAN puturosii?
  Cel care vrea sa duca o viata mai buna pentru el si familia sa, muncind 16 ore pe zi si castigand 5000 sa plateasca 16%.
  Iar cel care e puturos si munceste doar 8 ore, se multumeste cu putin pentru el si familia sa, iar diferenta de 8 ore o petrece la tv sau bar, sa plateasca impozit 8%?
  NU este cumva discriminare?

  Răspunde
   
  1. care va
   Februarie 8, 2014 la ora 06:38

   Dl. Unu, peste tot munca suplimentara este platita si taxata suplimentar. De multe ori nu te merita ca angajat – la plata vezi ca ai sarit pe otreapta de salarizare mai mult taxata si deci ramii cu mai putin in mina decit te asteptai. Dar o faci sa-ti pastrezi locul de munca. Si patronal are pierderi, recurge la asa ceva sa nu piarda un client sau o comanda. Peste 11 ore din 24 este illegal, dar se face in multe locuri si este distribuit pe zile diferite, la intelegere cu angajatul. Unii pot sari in sus ca este evaziune – sa sara, peste tot se face.

   Răspunde
    
  2. care va
   Februarie 8, 2014 la ora 21:13

   O precizare, redistribuirea orelor se face ulterior, cind totul s-a terminat cu bine.

   Răspunde
    
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Februarie 7, 2014 la ora 17:45

  Oricum Ponta face orice pentru a recupera din masa electorala pierduta.
  Chiar marirea salariului minim nu ajuta cu nimic pe nimeni.
  Pentru patron 850 de lei ai cheltuieli mai mari.
  Iar angajatul castiga 1 leu in plus daca nu ma insel.
  Singurul care castiga este statul, care incaseaza taxe mai mari. CASS, CAS, somaj si celelalte.
  Daca crestea deducerea de la 250 la 500, din cele 850, da era o masura buna, dar asa pura campanie electorala.

  Răspunde
   
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Februarie 7, 2014 la ora 17:42

  Economia care o fci la tichete, o platesti comision la firmele emitente, pentru patron nici un avantaj. pentru angajat iar nici un avantaj pentru ca nu te ajuta pe cartea de munca, pentru cei cu o varsta nu ajuta la pensionare.
  Iar aceste firme fac tichete pentru firme mari, adica cateva sute de angajati . Nu cu 40 de angajati.

  Răspunde
   
  1. Edenred Romania
   Februarie 7, 2014 la ora 18:06

   Nici o firma nu e prea mica pentru a acorda tichete de masa, indiferent de numarul de angajati pe care ii are incadrati cu contract de munca.

   Atat firmele cu 1-2 angajati, cat si companiile cu sute sau mii de angajati economisesc circa 100 lei pe luna pentru fiecare angajat care primeste tichete de masa (in functie de numarul de zile lucratoare efectuate).

   Economia generata este de 35% comparativ cu acordarea aceleiasi sume in bani, deoarece tichetele de masa sunt deductibile si scutite de taxe sociale salariale si patronale atat la nivel de angajator, cat si la nivel de angajat.

   Puteti calcula cat economiseste o firma cu Ticket Restaurant in functie de numarul de angajati pe care ii are aici : http://www.edenred.ro/ro/cum-te-putem-ajuta/ofera-tichete-si-carduri-preplatite/promotii/ticketrestaurant2014

   Răspunde
    
   1. care va
    Februarie 8, 2014 la ora 21:16

    Cind se spune o economie de 35%, suna frumos. Cind se spune o economie de 100 lei pe luna, mai mare daraua de cit ocaua.

    Răspunde
     
 • Cris
  Februarie 7, 2014 la ora 15:45

  Daca statul roman vrea o bruma de bunastare in Romania, sa scoata banul, nene. Fara surogate, cu ratele la banca, fara tot felul de amagiri pentru IMM-uri cu garantii, cu din astea… .

  Sa scoata banul, nene! Masuri concrete, reale, cuantificabile in bani la nivelul cetateanului.

  Nimeni nu mai pune botul la surogate, va spun.

  Răspunde
   
 • Cris
  Februarie 7, 2014 la ora 15:12

  Faptul ca tichetele de masa sunt un fiasco in Romania merge mana in mana cu preturile si taxele aberant de mari la mancare, care afecteaza deopotriva si alimentele bune si grosul alimentelor (90%) de proasta calitate (furaj uman) care le sunt oferite romanilor in hipermarketuri, contra bonurilor de masa.

  Parerea mea este ca, daca bonurile de masa tot raman la o valoare unitara mizera, meschina de 9.35 lei pe zi, preturile la mancare trebuie sa scada drastic. Securitate alimentara a populatiei Romaniei este, in prezent, la cele mai joase nivele datorita, in primul rand taxelor aberante – TVA 24%.

  Fac apel la toti sclavii sa se scoale din somn si sa-si constientizeze conditia de „mijloace fixe” pe care o au in economia romaneasca.

  Sclavi, faptul ca o taraiti de la o luna la alta, nu inseamna ca traiul in Romania merita banii. Treziti-va ! Daca statul roman vrea sa va acorde tichete de masa, sa faca acest lucru la o valoare decenta pentru o masa completa pe zi, raport la preturile aberante la mancare care sunt in prezent in Romania.

  No offence!

  Răspunde
   
 • Cris
  Februarie 7, 2014 la ora 11:53

  Tichetele de masa au fost o idee buna pana le-a ramas valoarea incremenita in jurul sumei de 9 lei desi mancarea s-a scumpit criminal in ultimii 10 ani.

  In prezent, datorita valorii mici, tichetele sunt un fiasco. Nu mai pune nimeni botul la ele decat cei platiti la salariul minim care mai primesc ceva maruntis in plus.

  Răspunde
   
  1. Edenred Romania
   Februarie 7, 2014 la ora 17:51

   Sistemul tichetelor de masa ofera avantaje atat companiilor, cat şi beneficiarilor. Pentru companii, avantajul consta in deductibilitatea şi exceptarea de la plata taxelor sociale a sumelor oferite angajatilor sub forma de tichete de masa, iar pentru beneficiari – in exceptarea de la plata taxelor sociale pentru sumele astfel primite. In Romania, sarcina fiscala a beneficiarilor de tichete consta doar in plata impozitului pe venit in cota de 16%. Un alt avantaj, deloc de neglijat, este dat de reducerea activitatilor din economia subterana, deoarece pot beneficia de tichete doar angajatii cu contract de munca, acestea fiind deci un instrument de reducere a muncii la negru.

   In plus, tichetele sunt platite de catre companii şi rambursate de catre emitenti comerciantilor prin transfer bancar, garantand transparenta tranzactiilor tuturor celor implicati in sistem şi, implicit, plata taxelor asociate.

   In Romania, tichetul de masa reprezinta cel mai acordat beneficiu de catre angajatori.

   Desi valoarea unui tichet de masa (9.35 lei/zi lucratoare efectuata) este insuficienta pentru acoperirea unei mese in timpul programului de lucru, sumele acordate sub forma de tichete de masa ajung pana la 215 lei pe luna in functie de numarul de zile lucratoare efectuate de angajat, iar aceasta suma nu este de neglijat tinand cont de destinatia cu care sunt acordate: cheltuieli alimentare.

   Răspunde
    
 • Cris
  Februarie 7, 2014 la ora 11:01

  Valoarea unui tichet de masa este penibil de mica. Ca un tichet de masa sa fie intr-adevar „de masa” el ar trebui sa aiba o valoare neta de minimum 20 de lei/tichet, astfel incat chiar sa poti cumpara ceva de mancare din acest tichet intr-o zi de munca.

  Am auzit ca vor sa le re-inventeze in forma electronica. Un card pe care sa fie incarcata o valoare a tichetelor de masa si cu care sa poti merge la magazin. Nu mi se pare o idee buna… cardul implica date personale, la magazin. Lumea nu mai e dispusa sa dea date personale.

  Răspunde
   
  1. Alin
   Februarie 7, 2014 la ora 12:15

   Draga Cris nu stiu ce loc de munca ai insă pentru 50% din romani sigur aceste bonuri de masă sunt mana cereasca !!!

   „Nu mai pune nimeni botul la ele decat cei platiti la salariul minim care mai primesc ceva maruntis in plus.”

   Te anunt ca mare parte a populatiei este platita cu acest salariu minim, iar acest maruntis este mai mult de 25% din salar !

   De 9.35 poate nu, insa cu un 12 lei iti poti lua un meniu decent de la un supermarket!! Daca esti invatata sa mananci doar la restaurant in pauza de masa de la munca, inseamna ca ai un salar prea mare si ai putea sa donezi acele mizerii de bonuri care te stanjenesc in buzunar !

   Cat despre datele peronale de pe un eventual card, te anunt ca si pe bonurile de masa esti OBLIGATA sa-ti treci numele si CNP-ul … asa ca nici o diferenta !

   Cand faci o analiza incearca sa privesti din mai multe unghiuri nu din turnul tau de fildes !

   Răspunde
    
   1. Cris
    Februarie 7, 2014 la ora 13:02

    Draga Alin, faptul ca niste salariati ajung sa se multumeasca doar cu firmiturile de la masa, arata clar starea de sclavie si de iobagie in care au ajuns…

    Spune-mi si mie ce cumperi tu de 9.35 lei pe zi, astfel incat sa muncesti ca boul 10-12 ore si sa merite ??? Cine crezi tu ca se duce in scurta pauza de 30 min la hipermarket sa manance?

    du=te si te impusca Alin !

    Răspunde
     
    1. care va
     Februarie 8, 2014 la ora 05:22

     Si Cris are dreptate.

     Răspunde
      
   2. care va
    Februarie 8, 2014 la ora 05:21

    Corect pdv.

    Răspunde
     
  2. Edenred Romania
   Februarie 7, 2014 la ora 17:53

   Tichetele de masa electronice vor reprezenta o optiune utila atat pentru salariati, cat şi pentru angajatori, optiune care va exista in paralel cu tichetele pe suport de hartie. Acestea nu permit efectuarea de operatiuni de retragere in numerar, sunt folosite numai pentru cumpararea produselor alimentare, fara tutun sau alcool, iar cumparatorul va plati exact valoarea din magazin. Tichetele de masa pe card nu vor necesita preluarea de date personale suplimentare fata de tichetele pe hartie.

   Răspunde
    
 • Filip
  Februarie 7, 2014 la ora 10:53

  Ultima data am vazut astfel de tichete la CENTRELE DE DONARE SANGE din tara.Ma intreb daca se mai tiparesc si unde.

  Răspunde
   
  1. Cris
   Februarie 7, 2014 la ora 10:58

   Se tiparesc de catre firmele emitente, prin incheierea unui contract. Se vireaza lunar banii, plus un comision iar firmele emitente livreaza angajatorului tichetele.

   Răspunde
    
 • Petru Alionei
  Februarie 7, 2014 la ora 10:34

  Oare e legal sa acord salariul minim pe economie iar diferenta sa fie in bonuri?

  Răspunde
   
  1. Cris
   Februarie 7, 2014 la ora 10:57

   E legal, dar nu poti acorda mai mult de un bon pentru fiecare zi lucratoare, adica maxim 22 bonuri pe luna. Restul, se impoziteaza.

   Răspunde
    
  2. Edenred Romania
   Februarie 7, 2014 la ora 17:54

   Daca salariatii sunt incadrati cu contract de munca, puteti acorda fiecarui salariat maxim 1 bon de masa in valoare de 9.35 lei pentru fiecare zi lucratoare efectuata. Astfel, intr-o luna cu 22 de zile lucratoare, de exemplu, puteti acorda pana la 205.7 lei deductibili si scutiti de taxe sociale sub forma de bonuri de masa. In final, angajatorul economiseste 35% comparativ cu acordarea aceleiasi sume in bani, iar angajatul trebuie sa plateasca doar impozitul pe venit aferent sumelor acordate in tichete de masa (16%).

   Răspunde
    
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase