Dragi moldoveni…

ue-moldova-vize-1024x718
de Moise Guran
După summitul de la Vilnius, Traian Băsescu v-a avertizat că aveţi înainte un drum lung până în Uniunea Europeană şi v-a dat exemplul României care a semnat tratatul de asociere în 1993, a fost invitată să adere în 1999, a intrat în UE în 2007 şi nu e nici azi integrată propriu-zis. Bun exemplu! Dar n-are nicio legătură cu Moldova. Băsescu v-a mai spus că vă va fi mai greu decât ne-a fost nouă, căci la noi toate forţele politice erau pentru integrare, dar în Moldova nu sunt. Iarăşi, bun exemplu, dar, din nou, lipsit de substanţă.
Dragi moldoveni… lucrurile sunt un pic mai simple şi mai complicate în acelaşi timp… Politicienii români şi-or fi declarat ei dorinţa de a intra în UE, dar asta doar pentru că nu-i durea gura să declare asta şi, mai ales, pentru că noi românii suntem rusofobi. Asta nu înseamnă că nu ne plac ruşii ci că ne este teamă de ei. Voi vorbiţi deseori o limbă română amestecată cu cuvinte ruseşti, ba chiar aveţi o minoritate consistentă de rusofoni, deci va trebui să ne nuanţăm şi noi rusofobia asta.
Revenind la declaraţia lui Băsescu şi la politicienii români, ei sunt şi azi încurcaţi de faptul că am intrat în UE, pentru că UE are norme, reguli şi devine mai greu de furat banul statului. Dacă voiau cu adevărat în UE, politicienii români făceau ce au făcut ungurii, polonezii, cehii şi intram mult mai devreme în UE. Esenţa procesului de integrare este ceea ce economiştii numesc catching up, adică ajungerea ălora din urmă… Ideea este că n-are sens să vă luaţi după Traian Băsescu pentru că voi puteţi fi invitaţi să aderaţi cam prin 2017 iar prin 2020 puteţi intra. Dacă vreţi, depinde doar de voi! Şi să vedeţi de ce…
Uite, Băsescu, care acum văvorbeşte ca un părinte, şi-a făcut campanie electorală în 2004 cu o autostradă de la Piteşti la Sibiu şi la Arad şi n-o avem nici azi. Băgaţi la cap! Nu faceţi greşelile noastre căci le faceţi pe pielea voastră!
Avantajul imens al Moldovei este că multinaţionalele şi banii (o grămadă de bani) sunt colea, peste Prut, în România. Şi în Ungaria veniseră multinaţionalele astea, dar ungurii şi românii nu fac o singură naţie cum facem noi românii cu voi moldovenii. Multinaţionalele de la noi se vor extinde rapid în Moldova dacă au cum la costuri reduse… Trebuie doar să le ajutaţi şi să le folosiţi banii în mod deştept, căci ele nu vin neapărat să vă facă un bine. Vin după profit. Ceea ce nu e neapărat rău, dar trebuie să ştiţi să le folosiţi această dorinţă pentru a vă dezvolta, pentru a crea locuri de muncă, pentru a face infrastructură şi, mai ales, pentru a vă educa voi ca naţie în spiritul libertăţii, al democraţiei şi al capitalismului european (nu rusesc, nu chinezesc, nu american).
Sunteţi o naţie vrednică, flăcăii voştri i-au speriat şi pe europeni cu cât sunt capabili să muncească şi încă pe bani puţini. Dar nu vă transformaţi în scalvi! Fiţi deştepţi! Fiţi educaţi! Renunţaţi la complexul de inferioritate pe care îl avem şi noi, de altfel! Învăţaţi să fiţi liberi, dar nu vă vindeţi ieftin, că n-aveţi de ce! Nu vă lăsaţi voturile cumpărate pe găleţi de plastic, nu vă vindeţi tinerii pe trei euro în vest şi nu vă daţi fabricile, puţine câte aveţi, pe trei lei, nici chiar dacă vor firme româneşti să vi le cumpere. Folosiţi orice bani luaţi din privatizări pentru dezvoltare, folosiţi orice bani împrumutaţi pentru investiţii şi, dacă vă caută unii de la FMI spuneţi-le că nu sunteţi pe acasă.
Ceea ce vă trebuie sunt doar nişte politicieni vrednici care să vrea să facă infrastructură între România şi Moldova, să dea drumul banului peste voi, să privatizeze în interesul dezvoltării, nu să vă fure ţara de sub fund, să favorizeze investiţiile care crează locuri de muncă înaintea celor care stimulează consumul şi să nu tărăgăneze şase ani schimbarea legilor şi adoptarea aquis-ului cum au făcut prăpădiţii noştri. Din păcate viaţa politică de la Chişinău seamănă cumplit cu cea de la Bucureşti (şi politicienii sunt fraţi, ce să-i faci) aşa că tot ceea ce trebuie să faceţi este să vă alegeţi cu atenţie liderii.
România va fi probabil permanent alături de voi iar voi va trebui să folosiţi asta. Dincolo de faptul că ne aveţi pe noi, avantajul vostru este că o ţară mai mică este şi mai uşor de administrat şi mai uşor de reformat decât una mare. Faceţi astea şi intraţi rapid în UE. Sigur, dacă vă mişcaţi bine, s-ar putea să nu mai vreţi voi să vă uniţi cu noi, dar acesta este, de asemenea dreptul vostru şi noi îl vom respecta.
O singură rugăminte mai am la voi, data viitoare cînd ne-om uni, să fim atenţi să fie vara, că cică e mai trendy să ai vara ziua naţională. Pînă atunci vă urez (acu iarna de 1 decembrie) la mulţi ani şi vouă şi nouă!

PS La Eurovision ne votăm la fel ca şi până acum.
PPS De duminică, 1 decembrie 2013, TVR reporneşte emisia în Republica Moldova, deci mai vorbim 🙂

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

102 răspunsuri la Dragi moldoveni…

 • O Voce dintre Nistru si Prut
  Decembrie 5, 2013 la ora 10:32

  Domnul Traian Basescu reprezinta o voce puternica cu ajutorul carei pot fi reinstaurate valorile nationale in sanul societatii moldo-romanesti.

  Răspunde
   
 • Vladislav
  Decembrie 3, 2013 la ora 13:07

  locuitorii Romaniei sunt coada uniunii europene si inca moise mai incearca sa fac haz de necaz
  CORECT -UN SINGUR PAMAN UN SINGUR GRAI UN SINGUR NEAM.

  Răspunde
   
 • Parintele Cleopa
  Decembrie 3, 2013 la ora 12:52

  mdeah , mare dracarenie pe ambele maluri.

  Răspunde
   
 • x
  Decembrie 3, 2013 la ora 11:05

  Domnul Guran inchina ode lui Basescu.MOIESE gURAN uN PROPAGANDIST BASIST.

  Răspunde
   
 • Usman
  Decembrie 3, 2013 la ora 10:59

  В Киеве вторую неделю проходят многотысячные митинги противников политики властей Украины — активисты захватили находящийся на Майдане Незалежности Дом профсоюзов и здание …

  Răspunde
   
 • Vlad
  Decembrie 3, 2013 la ora 10:04

  Romania a devenit un mare bordel.

  Răspunde
   
 • Sergiu Daniel Berghian
  Decembrie 3, 2013 la ora 08:55

  Auzi Moise, să mai terminăm cu rusofonia asta, fiindcă, „trenurile” acelea cu „bunuri” care cică au fost duse-n Rusia și populația înfometată și așa mai departe au fost defapt trenuri cu evrei Moise.

  Dacă citești pe Wikipedia istoria holocaustului în România, vei afla că după Germania care a ucis cei mai mulți evrei, pe locul doi este România.

  Vezi http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_Jews_in_Romania#The_Holocaust

  Răspunde
   
 • Constantin
  Decembrie 3, 2013 la ora 07:44

  In sfarsit, adversarii FMI au un motiv de satisfactie. Acordul tarii noastre cu FMI este in stand-by, asa cum ii spune si numele, iar Memorandumul se mai discuta la itirea ghioceilor. Eu unul sunt revoltat. Dar am vazut pe unii la televizor exultand de fericire, ajungand aproape de dementa, precum socrul tanarului Ché.

  Răspunde
   
 • Sergiu Daniel Berghian
  Decembrie 2, 2013 la ora 20:30

  Vai ce tare ești Moise! Vara e mai trendy să ai unire!

  Hai să fie de Crăciun. În, aaaaa, CALIFORNIA! Sudul Californiei. 😀

  Răspunde
   
 • Chirita Aurelian Stefan
  Decembrie 2, 2013 la ora 14:22

  Daca cele peste 20 de miliarde de euro( suma insa poate ajunge spre 40 de miliarde de euro) vor fi absorbite de firme si cei 5 milioane de angajati vorbim de peste 4.000 euro per angajat. In cazul unei distribuiri egale, firma va contribui cu 2.000 de euro per angajat iar angajatul va suporta alti 2.000 de euro din veniturile propii.Daca tot se joaca de-a economistul, d-l Basescu sa ne spuna cand este momentul oportun Unirii(Consiliul de stat al planificari face planuri pe 20 de ani)?Nu cred ca d-l Basescu nu se poate compara cu un simplu minstru socialist -functie detinuta de Predintele C.S. al Planificarii?!Sunt ,,convins” ca oameni capabili ca Bogdan Dragoi -mi-a spus presedintele Basescu iar domnia sa nu se insala niciodata(ha,ha,ha!,vezi trecerea crizei peste Romania) cunoaste deja raspunsul.
  P.S. Daca o sa navigheze pe Wikipedia, T.Basescu va afla ca presedintele C.S.P era academicianul Emilian Dobrescu, economist de profesie, nu propagandist.Poate jucati o partida de sah,d-v cu negrele ca prea le stiti pe toate(d-l academician Emilian Dobrescu este Mare Maestru International ).Nu aveti ceva pile la Academia d-le Presedinte ,sa devina si tanarul Dragoi ,,nemuritor”?

  Răspunde
   
 • Cris
  Decembrie 2, 2013 la ora 14:07

  In timp ce Romania a fost si va ramane cea mai africana, cea mai jalnica tzara din UE, clasa politica actuala, inregistreaza noi si grave derapaje de la democratie.

  Romani, e timpul sa va treziti !

  Oameni de presa, e timpul sa va faceti treaba.

  Răspunde
   
 • Vladislav
  Decembrie 2, 2013 la ora 13:40

  Unde s doi puterea creste. UNIRE VALOARE NATIONALA !

  Răspunde
   
 • Platon
  Decembrie 2, 2013 la ora 13:01

  basarabia pamant romanesc, doar ca mai e o alta problema – marii talhari cu averi ilicite ce facem cu ei? dreptatea sociala la nivel cu adevarul istoric !

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase