La Romgaz, ca la promoție în hipermarchet

de Moise Guran

În vreme ce poporul nostru de la vaslui a pornit la luptă împotriva unor americani care caută gaze prin România, poporul nostru de la București, de la Cluj, de la Sibiu, Timișoara și din celelalte mari orașe s-a îngrămădit să cumpere acțiuni la Romgaz. Statul își vinde o parte din comapania care scoate gaze prin metode clasice, iar poporul a aflat că e mare afacere să cumpere acțiuni acolo. Și probabil că este. Dar pe termen scurt. Dacă o acțiune la Petrom sau una la Nuclearelectrica e de lăsat moștenire copiilor, cu Romgaz perspectiva nu poate fi la fel de lungă dacă nu cumva lucrurile se schimbă.

Mă folosesc de acest eveniment ca să le dau un răspuns și celor care se întreabă de ce să vândă statul o companie dacă aceasta aduce bani la buget. Și Romgaz încă mai aduce.

Statul are și el timingul lui, care de cele mai multe ori e unul politic. Viața unei companii n-ar trebui influențată de ciclurile electorale, de schimbarea directorilor că au venit alții la guvernare sau că e criză și are nevoie bugetul de bani pentru ajutoare sociale. Uite, acum statul vinde 15% din acțiuni pe care speră să ia 400 de milioane de euro. Banii se duc la buget că e nevoie de ei. Dacă Statul se gândea la companie putea să facă o majorare de capital cu emisiune de acțiuni noi, iar banii veniți de la investitori rămâneau în companie și erau folosiți pentru dezvoltare. Și judecând după cifre Romgaz, companie de stat avea mare nevoie de asta. E suficient să vă spun doar că anul trecut și anul ăsta Romgaz a investit pentru explorarea de noi zăcăminte sume ridicole, de 3-4 milioane de euro. Ridicole zic și în comparație cu bugetele de până în 2010, când erau an de an de zece ori mai mari. Dacă e să le comparăm cu sumele pe care le pune la bătaie Petrom de exemplu, atunci din ridicole investițiile Romgaz în prospectarea de noi zăcăminte devin penibile. Până să dea Chevron cu țeava în șist principalul competitor al Romgaz rămâne totuși Petrom, o fostă companie de stat care bagă sute de milioane în căutarea de noi resurse de gaze.

Lumea nu prea e interesată de acest aspect dar cei de la guvern știu, la fel cum știu și cei de la Romgaz sau cei de la Petrom, că dacă nu găsim resurse noi de gaze atunci tot la mâna rușilor ajungem. De exemplu în următorii 15 ani producția Romgaz va scădea de cinci ori. Producția de azi e oricum de trei ori mai mică decât cea de acum 40 de ani. De aia vă spun… o fi bună acum speculația cu acțiuni Romgaz, că-s la ofertă ca uleiul la hipermarchet, dar dacă statul nici nu înțelege să dezvolte această companie și nici nu are de gând să o privatizeze, acțiunile la Romgaz n-are rost să le lași nepoților.

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

59 răspunsuri la La Romgaz, ca la promoție în hipermarchet

 • sanduCu
  Noiembrie 2, 2013 la ora 07:43

  Dl. AndreiM, sa stiti ca v-am citit si alte comentarii, stiti raspunsul, dar inteleg ca vreti doar sa…ma trageti de limba. “totul depinde de noi, acum intrebarea este ce facem mai departe” – deci “noi” este poporul. Nu s-a ajuns “acolo” pentru ca nu s-a mers nicaieri. Cu vorba se poate doar vorbi discutii. Eu vad doar doua cai si o puzderie de oponenti. Si pentru o cale (cea pasnica) si pentru cealalta (mai putin ca prima), aveti nevoie de aliati. Pe unii sunt convins ca ii aveti – romanii din diaspora. Toti emigrantii romani vor face totul ca sa-i impiedice pe straini sa fie contra poporului roman. Eu nu-i reprezint, dar stiu ca nu poate fi altfel. Pe plan international veti avea sustinere, pentru ca se stie ca poporul roman a ajuns la capatul rabdarii. Confirmarea aliantelor fac parte din organizare, adica poporul trebuie sa se decida: mai departe, cum? Sau altfel, cum? Organizarea e valabila si pentru o cale si pentru alta. Nu aveti voie sa ajungeti la un nou 1989. Dar trebuie sa fiti uniti, decit vreo aiureala civila, mai bine sclavie. Armata niciodata nu a fost contra poporului, cind a stiut unde-i poporul. Daca unul singur dintre fosti (de orice culoare) se infiltreaza printre voi, ati pierdut. Scuza-ma, dar comitetul de organizare nu pot sa-l numesc eu, dar dupa cum vad, veti avea nevoie de asa ceva. Sunt convis ca veti sti sa va faceti o constitutie care sa permita poporului acces nemijlocit la conducerea tarii. De aici toate vor veni mult mai simplu. Nu-mi fac probleme, romanii nu sunt discriminatori. Si daca va veti aminti de mine, schimbati imnul cu Hora Unirii.

  Răspunde
   
 • Andrei
  Octombrie 25, 2013 la ora 16:45

  Ma intrebam de ce au scazut in asa hal investitiile in explorare ale Romgaz? Cred ca celor de la Chevron le pica foarte bine o productie scazanda a Romgaz…sigur au avut ceva interventii in acest sens , sigur s-au dat ceva spagi pe la sefii din umbra. Au vrut sa se ajunga aici ,au facut in mod intentionat aceasta manevra , ca mai apoi guvernul si opinia publica sa zica : nu mai avem incotro treb sa’i aducem pe americani sa ne scoata gazele , ca doar nu ne-om milogi la rusi. Romgaz ar fi fost o companie forte sub conducerea unor oameni decenti dar lacomia unora ne face slugi la altii.

  Răspunde
   
 • AndreiM
  Octombrie 25, 2013 la ora 15:56

  “Ce considera romanul din Romania ca l-ar multumi? Ce ofera, sau ar fi dispus, occidentul (si ii includ in acest termen si pe americani)? Ce ofera, sau sunt dispusi, rusii (si ii includ aici si pe chinezi) din acest pachet?” intrebarile sunt prea generice dar voi incerca sa creionez un raspuns. Prima intebare este cu adevarat esentiala si probabil ar trebui sa reluam discutia pe care am mai avut-o. Un raspuns generic ar fi ceva de genul satisfacerea nevoilor.Discutia interesanta de aici porneste si anume modul cum sunt rezolvate aceste nevoi si tipul de organizare sociala (sintagma prin care poporul nu stie ce vrea nu-si are rostul pentru este de fapt societatea).Ne dorim o societate deschisa prin care satisfacerea este stabilita prin negociere si dialog sau o societate prin care delegam responsabilitatea si atunci acceptam ce ni se ofera. Noi suntem jumuliti nu pentru ca nu stim ce vrem ci nu stim cum sa obtinem (sau ne-am dezobisnuit) si atunci oricate bune intentii ar avea cineva, se loveste de “nu stim arata-ne tu” si normal ca nimic nu este gratis. Am mai spus si o repet, nu avem un sistem managerial capabil, oameni cu viziune care sa coordoneze eforturile, nici in mediul privat nici in administratie.Ultimile alegeri si sondaje, precum si modul in care se doreste reorganizarea statala arata ca ne dorim cel de-al 2-lea tip de societate, mai spre america latina. Eu ce mi-as dori ca roman? Mi-as dori sa citesc in ochii si pe fetele romanilor ce citesc in ochii si pe fetele strainilor (din Austria spre vest) atunci cand stai de vorba cu ei, ii vezi pe strada, in baruri etc. Deci cred ca asta ne poate oferi vestul, un nivel de civilizatie(re) satisfacator intregii societati, iar estul ce ofera si vestului (resurse). Dar noi ce suntem capabili sa oferim? Suntem capabili sa fim acea Elvetie a estului? Deci intrebarea ar fi ce ne dorim si ce suntem capabili sa oferim in schimbul indeplinirii dorintelor.

  Răspunde
   
  1. sanduCu
   Octombrie 26, 2013 la ora 03:07

   Dl. AndreiM, „satisfacerea nevoilor” si „o societate prin care delegam responsabilitatea si atunci acceptam ce ni se ofera” – deci, de la inceputul discutiei, ne multumim cu mai putin. Mi-ar conveni ca toti adversarii mei sa fie ca dvs. Vorbiti de „negociere” si „sistem managerial capabil”, pai asta de la inceput implica sa ceri mai mult decit ai nevoie, sa ai de unde scadea – „buy low, sell high”, suntem capitalisti, sau nu? Dar societatea de care vorbiti este alcatuita din indivizi distincti, nevoile individuale nu pot fi delegate. De fapt, in numele omului de rind, nici nu vreau sa ajung la negocieri purtate personal. Mai exact, daca as fi „atot-puternicul”, as vrea sa-i ofer fiecaruia mai mult ca sa-si aleaga numai ce-i trebuie. El sa aibe bunul simt al masurii (fara sa se priveze de nimic), iar eu sa-i pot oferi intreaga gama de selectie (astazi vrea masline, miine vrea cirese). Deci nu mai suntem generici si nu depindem unul de altul cu nevoile noastre. Cred ca nimeni nu poate sa-si doreasca o societate mai grozava decit asta = nivelul cel mai inalt (nu satisfacator) de civilizatie, atita timp cit el este normal. Abia acuma stim exact ce vrem, fiecare din noi. Exemplul cu cititul in ochi, este totusi un minim si acela destul de relativ, considerind ca nu veti avea posibilitatea sa va uitati in toti ochii (sunt destui saraci in vest care ar dori sa aibe ce au bogatii din est).
   „nu stim cum sa obtinem” – ori cite argumente a-ti aduce, nu puteti avea dreptate. Atita timp cit stii ca ori muncesti ca sa-l meriti, ori il furi riscind pedeapsa. Si exploatarea este tot furt – furi din dreptul celui care a muncit – dar, din pacate, nepedepsit datorita opticii ca ar fi vorba de o economie de piata libera, care ar legaliza acest furt. Pina aici intelegem ca in societate se munceste in comun, oricit de individualist ai fi, totusi faci parte din societate. Deci valorile obtinute trebuiesc distribuite…intr-un anume fel. In mod egal? In acord cu contributia? Dupa nevoi? – adica cum egal, se nasc discutii; contributie fizica, intelectuala, financiara, cum le balansezi pe toate astea; fiecare normal si cu bun simt stie exact care-i sunt nevoile. Deci exact dupa nevoi, este raspunsul corect pentru forma de distribuire a valorilor.
   Cu ce ofera unii sau altii, recunosc ca a fost un fel de capcana – v-am oferit eu o pista falsa, la care v-ati si pus problema „Dar noi ce suntem capabili sa oferim?” Si mentionati „resurse”, care sunt forta de munca ieftina, materii prime sau cu prelucrare de nivel inferior la mediu, si financiar – platim dobinzi, vindem produse la preturi inechitabile, cumparam produse la preturi impuse – participind la un comert conditionat caruia ei ne-au invatat sa-i spunem piata libera de schimb.
   Am fost cam sarlatan, recunosc asta cu mina pe inima romaneasca. Deci toata chestia asta cu ce oferim noi pentru ceva ce ei nu pot (si nici nu vor) sa ne ofere, cam pica. Pica, atunci cind ne legam societatea romaneasca direct de ei, indiferent de ce culoare ar fi sau in ce punct cardinal s-ar afla. De negociat, negociem cu ei tinindu-i in-afara treburilor noastre interne si numai atunci cind vrem noi (functie de nevoile noastre si numai ale noastre). Cum mai spuneam: numai politica externa, fara politica interna. Sa creiem o societate romaneasca ca un sistem inchis = ne dezvoltam cu ce avem, cu ce putem, in ritmul nostru dar mereu cu obiectivul satisfacerii nevoilor fiecaruia. Daca unul are iaht si eu nu-mi pot permite, trebuie sa ma omor sa am si eu unul? La fel si cu nivelul de trai, la ce imi foloseste sa ma compar cu unul care sta cu burta la soare si-i curge lapte si miere? Faptul ca nu ma mai uit la el, ca sa nu ma mai oftic, nu inseamna ca nu voi face totul ca sa ajung si mai grozav decit el – si asta nu pentru ca sa-l oftic pe el, ci pur si simplu pentru ca pot mai mult decit el. Mie o sa-mi ia ceva timp, pentru ca o fac pe barba mea, iar el a ajuns la asta pentru ca …m-a excrocat pe mine. De-acuma s-a terminat! Sa-l vedem ce face cind nu mai are cui vinde tot ce are si la pretul la care mi-l dicteaza. O sa-si recicleze produsele, o sa se normalizeze si uite asa, vom ajunge cu totii la acelesi nivel de trai. Acest lucru va fi dureros pentru el, si va incerca totul pentru a-mi distruge acest sistem inchis. Acest sistem inchis il practica chinezii, alta versiune care li se potriveste lor – isi exporta forta de munca chiar si cu costul cresterii somajului in tarile respective (beneficiarii din acele tari isi vor stringe banii in conturi, iar saracii vor saraci tot mai mult, pina se va sparge buba). Sistemul inchis ne pune la adapost de absolut orice, chiar si de spargerea bubelor lor. Daca ei se cred mai grozavi, sa o dovedeasca – la ei acasa. Noi stim de ce suntem in stare si o vom dovedi, la noi acasa. Deci, nu avem nimic de oferit si nimic de cerut. Pentru ca putem sa facem singuri tot ce ne trebuie, atunci cind ne trebuie.
   Ceea ce credem ca nu stim, sau credem ca nu putem, este cum sa-i tinem departe de treburile noastre. Mai intii, trebuie sa intelegem foarte clar tot ce e scris mai sus. Nu trebuie sa ne convinga nimeni de asta, nu sunt teorii, sunt lucruri practice si perfect normale. Propria famile poti sa ti-o privesti ca un sistem inchis. Fiecare cind pleaca de la parinti si isi face o alta familie, face acelasi lucru. Situatia este aceiasi, scara difera. Deci daca am inteles, ramine CUM NE PROTEJAM?
   In primul rind cu un sistem administrativ strins controlat de popor, supus 100% vointei poporului. Despre asta am vorbit cu totii, stim cum ar trebui sa fie, ramine, sa fie. Acelasi sistem administrativ ne va reprezenta in relatiile POLITICE internationale. In interior nu avem nevoie de politica, suntem numai noi poporul. Nici o decizie interna sau externa nu se ia fara consimtamintul poporului. Eu nu stiu sa construiesc un tractor, nu stiu sa fac un program pe computer, nu stiu sa gatesc o tocanita mocaneasca (de fapt asta stiu), dar ce stiu este ca cel pe care l-am ales sa o faca in locul meu stie. Daca nu, il schimb cu altul care stie sau amin pina cind invata – asta este o NEVOIE, si din satisfacerea nevoilor, pas cu pas, ne dezvoltam. Tot ce ne impiedica pe foarte multi (si nu sunt convins ca acesti foarte multi reprezinta o majoritate) sa intelegem ca aceste lucruri simple sunt la indemina noastra, este vointa de a trai din ceea ce putem sau o rabdare de ne-inteles care nu face decit sa intirzie si sa ingreuneze si mai mult acest inceput.

   Răspunde
    
   1. AndreiM
    Octombrie 28, 2013 la ora 10:43

    D-le sanduCu, foarte corect comentariul si este in spiritul discutiilor noastre, cu 3 amendamente(mai degraba completari):
    1. China nu este sistem inchis in sensul discutiei noastre, este exploatare, forta de munca ieftina fara drepturi cu know-how-ul venit din alte parti. Nu cred ca si-ar putea mentine pozitia de nr 1 mondial, doar daca exporta principiile. Avand in vedere ce se intampla in SUA, situatia e dureroasa si prezinta umflaturi. As da mai degraba exemplul Poloniei.
    2. „Eu nu stiu sa construiesc un tractor, nu stiu sa fac un program pe computer, nu stiu sa gatesc o tocanita mocaneasca (de fapt asta stiu), dar ce stiu este ca cel pe care l-am ales sa o faca in locul meu stie. Daca nu, il schimb cu altul care stie sau amin pina cind invata” – aici trebuie avute in vedere criteriile de alegere, stim ca diavolul sta in detalii iar multe „licitatii” sunt facute sa dea (atat in mediul privat cat si in mediul de stat)
    3.”Tot ce ne impiedica pe foarte multi (si nu sunt convins ca acesti foarte multi reprezinta o majoritate)” eu as fi, realitatea ne arata ca obtinerea cat mai usoara a resurselor este un scop, iar acest scop este atins prin pct. 2.
    Deci orice interventie in jocul schimburilor (de catre arbitri-jucatori) determina anomalii care permit derapaje de genul pct.2 si 3. Ori acest lucru il putem contracara numai prin evaluarea corecta a „resurselor” pe care noi insine le punem la dispozitie (respectiv munca)

    Răspunde
     
    1. sanduCu
     Octombrie 28, 2013 la ora 19:15

     Cineva pe blog repeta frecvent in ultima vreme ca nu vedem padurea din cauza pomilor. Cam acelasi lucru il spuneam cu corecteaza cauza nu efectul. Intr-o cariera daca dinamitezi in decopertare (material de umplutura) cind ai nevoie de agregat (material curat), e ca si cum ai face bascalie de munca ta si a altora in saptaminile care urmeaza. Este mai convenabil sa incepi bine (ca o regula) decit sa corectezi (in caz de exceptii). Uneori in viata, daca continui sa faci corect, este bine chiar si sa nu mai pierzi timpul cu corectat – citeva greseli pot fi asimilate/tolerate. Incepind sa corectezi pierzi controlul lucrului bine facut. De multe ori la nivel de conducere trebuie sa ai responsabilitatea unor astfel de decizii – nimeni nu poate avea pretentia ca este perfect, dar cu totii trebuie sa fim buni. Daca toata lumea are ce-i trebuie, hotul sau hotii se lasa de „meserie” ca nu mai are rost; daca in conditiile de participare la licitatii introduci clauze restrictive, cei care ar fi tentati sa corupa sunt eliminati si ii salvezi pe cei care ar fi tentati sa se lase corupti; o economie planificata (care este o chestie inteligenta, nici decum „comunista”) va stabili niste obiective economice viabile conditiilor si necesitatilor de prima prioritate la un stadiu economic dat – consumul „cu cap” al tuturor resurselor, evitind supra productia. Nu stiu daca China a avut ca obiectiv principal o evolutie economica (cel putin initial) cit intentia de a distruge capitalismul cu propriile arme – deci un atac economic, care i-a reusit. Au inteles ca au ajuns in faza in care au nevoie si de salturi calitative (pentru a nu sucomba si ei) si din mers pun accent pe educatie, achizitionare de patente, dezvoltarea industriei interne proprii. Totul apare ca un plan pre-stabilit si bine gindit. Au legi bune contra coruptiei, iar de tradari nici vorba – esti executat.

     Răspunde
      
     1. AndreiM
      Octombrie 29, 2013 la ora 10:10

      D-le sanduCu, neintentionat sunteti intr-o contradictie logica.Pe de o parte puterea poporului, pe de alta parte conducerea (sau modalitatea de aplicare a planificarii si a corectiilor).Realitatea dovedeste ca orice incepe bine se sfarseste (prost), din cauza aparitiei „nomenclaturii”. Este ceea ce imi doresc eu sa evit cu orice pret (cum bine spuneti corectia atat economica cat si sociala). Dar pentru a evita aceste lucruri trebuie ori sa avem reguli simple si imuabile (ceva de genul celor 10 porunci), ori sa avem toti acelasi nivel de constiinta astfel incat sa nu fie nevoie de reguli.Inca o data realitatea dovedeste ca nu e posibil nici una nici alta.Atunci ramane sa facem parte din una dintre categorii, fie executie fie decizie.Decizia este a noastra…..

       
     2. sanduCu
      Octombrie 30, 2013 la ora 00:11

      Dl. AndreiM, o fi o contradictie logica – cine conduce sa nu execute sau cine executa sa nu conduca – dar in viata uneori logica proasta trebuie pusa deoparte. Mereu am sustinut ca un bun conducator este acela care a cules experienta de jos pina sus, adica unul care la o adica stie sa tina locul unui subaltern. Si invers, un subaltern trebuie sa stie, sa inteleaga ce se intimpla in jurul lui sis a fie capabil sa tina locul unui subaltern dar sis al unui superior. Deci nici un conflict, structura functioneaza perfect. Acuma daca spunind „nomenclatura” intelegeti organizare ierarhica institutionala – este cea de mai sus si este in ordine – daca va referiti la o grupare sociala partinica cu ochelari de cal – aveti dreptate, cu asa ceva poti chiar incepe prost si termina si mai prost. Atita doar ca aceasta din urma nu poate fi evitata cu reguli simple, trebuie distrusa. Deci totul este in ordine daca este in ordine, eu nu sunt contra ierarhiei/subordonarii – este necesara, altfel dai in anarhie (sociala, economica, samd). Intotdeauna ai ceva de respectat, niste trepte, niste prioritati. Ati pomenit de constiinta .. sa-i zicem generala. Cred ca s-a mai vorbit despre asa ceva, pe blog, dar e alta tematica. Este foarte importanta si nici imposibila, dar se formeaza in timp, daca-i creiezi conditiile si simplifica mult relatiile sociale. „Realitatea” de care pomeniti aici este ca si „logica” de care pomeniti la inceput. Deci puterea, vointa, unitatea poporului sta in: noi decidem si tot noi executam. Simultan sau prin rotatie, perfect egal.

       
     3. AndreiM
      Octombrie 30, 2013 la ora 10:29

      D-le sanduCu, avand in vedere ca am ajuns la o concluzie, totul depinde de noi, acum intrebarea este ce facem mai departe. Exista o astfel de organizare? Daca nu, ce putem face sa ajungem acolo? De ce nu am ajuns daca stim concluzia?

       
 • iulian
  Octombrie 25, 2013 la ora 14:25

  Tara este condusa de un fost securest,un copiiator sef si un chiulangiu de renume,nu va asteptati sa fiie mai bine

  Răspunde
   
 • Andrei
  Octombrie 25, 2013 la ora 08:58

  Buna,

  Sunt de acord cu Moise ca, daca intr-adevar se urmarea bunul mers al Romgazului, se putea face o emisie de actiuni si de capital ceea ce ii dadea posibilitatea Romgazului unui buget mai mare, cu care sa investeasca in tehnologii noi si exploatare.
  Dar cum tara nu are bani, tot din vina guvernului, acuma ii ajunge din urma faptul ca au taiat 30% de la investitii, s-a urmarit pe termen scurt aducerea de bani la buget pentru a putea plati salariile si pensiile pentru lunile ramase din an.

  Răspunde
   
 • Cris
  Octombrie 24, 2013 la ora 07:53

  Domnule Guran, poate abordati in emisiune, chstiunea cu ultimele aberatii fiscale ale Guvernului Ponta, respectiv cresterea cotei unice cu 6% compensata de un praf in ochi, reducerea TVA cu 2%.

  SE continua puternic politica de impozitare crunta a iobagilor. Cei care platesc – sa plateasca si mai mult, ca doar Guvernul are nevoie de bani… Celorlalti le mai aruncam cateva firmituri sa nu zica lumea ca nu ne facem treaba.

  O crestere a cotei unice, cand toata lumea se astepta la SCADEREA TUTUROR TAXELOR SI IMPOZITELOR va avea efecte absolut criminale la buzunar.

  Opriti terorismul economic care se practica in Romania. La PUSCARIE cu toti asasinii economici.

  Răspunde
   
 • Alexandra
  Octombrie 23, 2013 la ora 23:47

  Din mai multe motive nu pot fi obiectiva, intre care si faptul ca am ajuns sa tin foarte mult la Ora , la realizatorul ei si la faptul ca ea este acolo unde este azi, deci daca ar fi sa imi pun o dorinta e legata si de viitorul meu….mai bine sa nu se intample nimic rau!

  Răspunde
   
 • PaulV
  Octombrie 23, 2013 la ora 23:17

  dnu. mishu (sper sa nu va suparati ca scriu cu litera mica) de cand a devenit „vaslui” substantiv comun?
  sincer nici nu m-am mai obosit sa cetesc restul articolului de frica sa nu gasesc si alte greseli.
  dar ca si chestie sa stiti ca nu subscriu la SNG, astept certificatele turbo pe piata de structurate. si culmea sunt din Vaslui (ala ce-l scrieti dvs cu litera mica) si tranzactionez la BVB.
  „V”-ul de la sfarsitul numelui il folosesc des om mediul online, dar ptr. dvs in mod special azi.
  P.S. noroc de tizul de pe agf ca nu bagam de seama greseala 🙂

  Răspunde
   
  1. Moise
   Octombrie 24, 2013 la ora 09:26

   Paul, a fost o gresala, evident. sau ati crezut ca e conspiratia chevron? 🙂

   Răspunde
    
 • matei
  Octombrie 23, 2013 la ora 22:51

  Se vinde-a noastra tara si cu-ochii deschisi dormim
  Ne complacem,in cot ne doare,deloc nu ne trezim
  Ni se fura pamantul si indiferenti cu ei totul otravim
  Si aer si pamant si apa cea pura ce-o primim
  Si aer si pamant si viata pentru care altii au murit

  As vrea pamantul rece intr-o parte sa se dea
  Stramosii toti din racla sa se ridice,as vrea
  Sa se ridice Mircea,Strefan si Mihai sa vada
  Cum distrus-am Raiul ce-am primit prin truda sangerand`-a zeci de ani

  As vrea sa se ridice din mormant zau as vrea
  Cel numit Tepes Vlad,caci o cere vremea
  O cere truda noastra prin tot ce este ea
  Caci birul este mult si pentru-al plati painea se tot cerne

  As vrea sa se ridice din mormant,zau as vrea
  Oricare dintre ei caci suflet mai mult ca noi aveau
  Aveau mai mult suflet si sange si iubire
  De patria lor cea mama si ura de-nrobire

  As vrea sa se ridice dintre ei oricine
  Palos sa-si rdice a lovi in robie
  As vrea sa se ridice Tepes ca sa traga
  In teapa pe toti cei ce-au vandut patria mama

  As vrea sa se ridice,as vrea,dar ei nu vor si..
  Cu dintii si cu gheare tin de racla lor
  As vrea sa se ridice,as vrea ,dar ei nu vor
  Caci trudit-au odata si-am ras de munca lor

  As vrea sa se ridice cel prezent roman
  Soarta sa si-o croiasca cum ziceau cei strabuni
  As vrea sa se ridice sa planga mai putin
  Si sa faca mai multe pentru un trai mai bun

  As vrea sa se ridice cel prezent roman
  Dar e bine tare asa cum e oricum
  Caci daca era greu asa cum plang ca este
  Nu asteptau eroi neghina a le cerne

  Răspunde
   
 • Cris
  Octombrie 23, 2013 la ora 22:44

  Victor Viorel Ponta a gasit o masura „benefica” pentru toata lumea;

  TVA-ul scade cu 2%
  Impozitul pe venit creste cu 6%

  Super tare! La o masura fiscala asa „complexa” putini s-ar fi gandit.

  Răspunde
   
 • marcel
  Octombrie 23, 2013 la ora 21:15

  Oare poate fi vorba de promoţie? Romgazul nu prea mai are la cine să vândă gazul! Este explicabil faptul că se extrag de trei ori mai puţin mc de gaz faţă de acum 40 de ani, pentru că nu mai avem industrie iar la populaţie obligatoriu coşul de consum trebuie să cuprindă şi gazele ruseşti.

  Răspunde
   
 • HARRY MINTI
  Octombrie 23, 2013 la ora 18:17

  DOMNULE MOISE GURAN – NU MAI GASESC ENISIUNEA DE MARTI 22 OCTOMBRIE 2013.
  VA ROG SPUNETI-MI UNDE S-O CAUT.
  CEA DIN 21 OCT. A FOST ULTIMA CARE AM REUSIT S-O VAD,DE ASEMENEA DISCUTIILE DIN 22 OCT.
  MULTUMESC.

  Răspunde
   
  1. cornel
   Octombrie 23, 2013 la ora 18:58

   Nu mai cauta! Nu exista emisiunea respectiva. A fost meci : Steaua – Basel.
   Cand e meci nu e emisiune si cand e emisiune nu e meci sau vreo sarbatoare.

   Răspunde
    
 • libero
  Octombrie 23, 2013 la ora 17:57

  doar anul acesta in prospectare s-au investit cca 50 de milioane de euro…. si atit petrom cit si romgaz au o problema majora – rata de inlocuire a rezervelor! in fine, listarea romgaz e un eveniment fericit din punctul meu de vedere. din pacate pt dl. moise guran bursa de valori reprezinta interes 0. mare pacat!

  Răspunde
   
 • libero
  Octombrie 23, 2013 la ora 17:53

  citez: E suficient să vă spun doar că anul trecut și anul ăsta Romgaz a investit pentru explorarea de noi zăcăminte sume ridicole, de 3-4 milioane de euro.

  informatia e total inexacta si chiar ma mira acest lucru – romgaz in ultimii ani, poate zeci de ani, nu a investit suficient pt prospectare ecc, insa clar ca investitiile in acest domeniu se situeaza cu mult dincolo de 3-4 milioane euro anual. si cind spun mult ma gindesc la cel putin de 7-10 ori mai mult…..

  Răspunde
   
 • O voce dintre dintre Nistru si Prut
  Octombrie 23, 2013 la ora 16:52

  de la nistru pin la tissa din hotin pina la mare perimetrul geografic zace n bezna si n teroare Doamne fa reeducare in ciocoii contemporani ca au intrecut orce epoca prin spalarea lor de bani

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Octombrie 23, 2013 la ora 12:03

  UE nu ne vrea cu adevarat, o stim dar nu vrem s-o intelegem. Americanii ne folosesc cind au nevoie si ne jumulesc cind vor ei. Inseamna ca si uni si altii stiu ca merita osteneala, si ce are Romania din treaba asta? Rusii au luat Basarabia, repet Basarabia nu R. Moldova (care e nitel mai mica), ca prada de razboi sau compensarea pierderilor datorate interventiei noastre alaturi de germani. Cum s-a ajuns la asta e bucataria noastra. Diplomatic si in buna intelegere Romania are posibilitatea sa-si primeasca Basarabia inapoi. S-o primeasca, sa si-o ia e cam greu de presupus si nici nu cred ca exista cineva care sa-si imagineze o asemenea minune. Este evident ca economic, R.Moldova nu inseamna nimic pentru Rusia. UE sau America daca ar fi putut si tot nu ne-ar fi ajutat pe gratis – acuma nu ne ajuta si ne iau totul. Suntem cu totii economisti pe blogul asta, ce Dumnezeu! Din 1989 pina in prezent ce am cistigat de la prietenii nostri din occident sau de peste ocean (eu tot de peste ocean sunt, dar cel putin comentez pe blog, fac si eu ce pot)? Israelul s-a inteles cu rusii! Poate nu va vine sa credeti, dar americanii isi freaca ficatii dar n-au ce face. Nu am fost de fata si nici n-am habar unde a avut loc intelegerea, dar sa-mi spuneti cind vedeti ca se vorbesc unul pe altul de rau. Romanii tot timpul ii inteapa pe rusi, desi Putin a oferit o negociere, chiar si dupa ce Corlatean s-a intors de la Moscova victorios ca le-a spus rusilor ca au sa ne dea inapoi aurul luat spre pastrare. Si asta se numeste negociator… Daca tragem linie si adunam ce-am cistigat si ce-am pierdut, spuneti-mi ce vreti dar nu democratie sau libertate, pentru ca nici nu stiti ce-i aia. Sa fim lamuriti, comunismul a fost un cacat, nu stiu ce a fost inainte de comunism dar ce este astazi nu este o paleasca mai grozava. Rusii, poporul de acolo si-au gasit un echilibru. Probabil ca nu e raiul dar probabil ca e mai bun decit al romanilor. Daca gresesc, fie. Dar ce este cert este ca daca vroiau sa-l dea de pamint pe Putin o faceau, si UE si americanii i-ar fi ajutat cu placere. Deci aia stiu, au inteles ca nici aici nu-i o mare brinza. Acuma, spuneam pe la inceput de o intelegere diplomatica. Asa ceva nu se face la o singur discutie, se poate taragana, dar in timpul asta poti incepe sa respiri un gaz mai ieftin, poti sa nu mai simti nevoia sa platesti pe echipamente militare care oricum nu-ti vor folosi. Poti sa continui discutiile cu occidentul de pe alta pozitie si altele vor fi schimburile. Romania a intermediat intre Israel si lumea araba, de ce n-ar intermedia intre Rusia si occident? Sunt o gramada de intelegeri colaterale acestei intermedieri, benefice Romaniei. Vorbim mereu de viitor, de urmasi – foarte bine si frumos. Dar si noi cei de astazi suntem oameni. Dati-mi o solutie mai buna decit cea sa tii nasul pe sus si sa-ti sugi degetul. Puteti sa-mi spuneti ce vreti, dar cu seful vostru direct faceti altfel? De ce n-ar fi Rusia seful direct si toti ceilalti, colegii de lucru? Si incet, dar sigur revine si Basarabia unde-i e locul. Astia care noi credem ca suntem cu ei (pentru ca ei nu sunt cu noi) ne sarlatanesc, si nu se ajunge la nimic bun. Cereti din primul foc gazul ieftin, daca va refuza uitati de tot ce am spus. Dar daca va lasati tiriti ca fraierii intr-un macel care nici macar nu-i al vostru, atunci abia va meritati soarta – ca aveti corupti si politicieni hoti si prosti, asta-i spanac. Sa clickaiesc…sa nu clickaiesc… Hai, ce-o fi o fi! Ca am spus-o de bine.

  Răspunde
   
  1. AndreiM
   Octombrie 23, 2013 la ora 12:31

   D-le sanduCu, exceptand perioadele negre din istorie (fanarioata spre exemplu sau otomana), am rezistat prin aliante inteligente facute de conducatori cu viziune. Deci negocierea este cheia succesului si sunt convins ca pot exista relatii bilaterale convenabile cu rusii. Dar ce facem cu dorintele lor de subjugare (dovada tarile baltice, Ucraina, poate si Polonia)? Nici nu va mai conta daca Basarabia va reveni la Romania pentru ca deschiderea granitelor si globalizarea pun termenii nationali intr-o alta lumina.Important este sa ne pastram identitatea etnica. Daca nu as crede ca sunteti de buna credinta v-as suspecta de legatura cu „agenturilii rusesiti”.D-l Basescu a exprimat foarte plastic relatiile diplomatice, iar negocierile cu rusii au 2 directii, fie esti prea departe si atunci interesul lor este pur economic(ca in cazul Germaniei) sau sub imperiul fortei cu sabiile ascune in haine (atunci cand considera ca poti fi sub influenta lor directa)

   Răspunde
    
   1. sanduCu
    Octombrie 23, 2013 la ora 21:39

    Dl AndreiM, cineva trebuie sa sparga gheata, este si asta o cale de discutat pentru a ajunge la un trai mai bun. Riscul de a fi banuit colaborationist cu rusii este neinsemnat. Teama mi-a fost ca n-o sa mai vrea nimeni sa discute, de frica sau de ura, intr-un fel e cam acelasi lucru.
    „Dar ce facem cu dorintele lor de subjugare”, vad ca este ce va intereseaza mai intii si mai intii. Subjugate = bring under domination or control, especially by conquest. Deci se poate ajunge la asa ceva si fara lupta, deci printr-o conjunctura economica (cind e politica, am vazut inseamna lupta). Scopul: la fel, piata economica (resurse si desfacere) sau dictat (indiferent de culoare). Cine va negocia (adica poporul unit, el trebuie sa impuna guvernantilor propria vointa)are de stabilit in primul rind un standard de viata la care sa ajunga – concret, economic (libertate, democratie, astea sunt vorbe care n-au loc intr-o discutie de asemenea natura), iar apoi sa compare care din cele doua parti interesate pot oferi (garantia iarasi nu intra in discutie) mai mult. Dat fiind raportul de forte si ceea ce istoria a demonstrat (intotdeauna occidentul a fost cel care a declansat, astazi nu vor indrazni), lucrurile se vor aranja strict economic. Daca Romania se muta spre W, rusii nu vor forta. Daca Romania se muta spre E ceilalti nu vor forta. Intreaga populatie trebuie sa fie unita si sa vrea la fel.
    Revin pentru a incheia: Ce considera romanul din Romania ca l-ar multumi? Ce ofera, sau ar fi dispus, occidentul (si ii includ in acest termen si pe americani)? Ce ofera, sau sunt dispusi, rusii (si ii includ aici si pe chinezi) din acest pachet? Daca vom fi capabili sa raspundem, clar si fara pasiuni, la aceste intrebari atunci vom sti sa alegem ce vrem cu adevarat. Dupa care ar urma un scurt plan de negociere. De asta spuneam de nenumarate ori, aici pe blog, poporul nu stie ce vrea si o taraganeaza pe timpul lui. In tot acest timp si unii si altii jumulesc – in aceasta faza suntem prostii. Cind vom decide clar ce vrem vom pune conditii, pentru ca putem sa o facem. Trebuie sa terminam cu aruncatul pe politiceni, care sunt niste sopirle care se fofilesc prin situatia asta neclara. Oricine, dar absolut oricine ajuns in pozitia oricarui politicean ar face exact acelasi lucru. Daca exista puterea de a intelege adevarata realitate, atunci ne vom putea concentra cu discutiile pe cele trei intrebari. Nu am pretentia ca stiu mai mult, ci doar ca traind deja de mult pe diferite nivele si medii sociale, traiesc realitatea: nu e democratie, e petrol. Asa se judeca totul.

    Răspunde
     
  2. O voce dintre dintre Nistru si Prut
   Octombrie 23, 2013 la ora 12:46

   anl trecut , vara presedintele trebuia sa aiba o intilnire cu liderul de la moscova-insa guvernul s a opus asa ca rezultate mari nu mai pot fi in privinta basarabiei…..

   Răspunde
    
   1. sanduCu
    Octombrie 23, 2013 la ora 21:41

    Intilnirile se aranjeaza oricind este nevoie de discutat ceva, nu exista termene pentru asa ceva.

    Răspunde
     
    1. AGU
     Octombrie 24, 2013 la ora 09:28

     Cind negociaza un patriot e una, cind un tradator sau unul de sange strain e alta.
     Nu avem incredere cei ce sunt copiloti.

     Răspunde
      
     1. sanduCu
      Octombrie 30, 2013 la ora 00:14

      Cel in care ai incredere este exact ce-ti trebuie, nu conteaza daca e pilot sau co-pilot.

       
  3. cornel
   Octombrie 23, 2013 la ora 16:03

   Cam aveti dreptate. Din pacate politicienii romani nu au inteles ca in politica externa trebuie sa joci la doua capete (atentie, asta nu inseamna sa faci joc dublu!) iar in politica interna la un singur cap. Cand ma refer la doua capete vreau sa spun ca nu poti sa zici noi suntem cu UE si SUA iar cu Rusia nu discutam ca nu avem de ce. E o greseala, parerea mea. Daca privim obiectiv istoria noastra recenta eu nu doresc ca Romania sa fie condusa de o politica sovietica pentru ca va fi vai de capul nostru (vezi aici situatia actuala si perspectivele unor asemenea state astazi). Insa Romania trebuie sa isi foloseasca asul, pe care pana acum l-a tinut in sertar la pastrare, adica pozitia strategica geopolitica a Romaniei, adica sa fie puntea de legatura intre est si vest sau intre Rusia si SUA. Pentru asta ai nevoie de niste diplomati pursange si cu co.ie. Altfel Romania va fi considerata prostul dintre est si vest, adica tara care e jumulita si pacalita atat de rusi cat si de americani, economic si politic (printre altele e bine sa vedem pretul la care Romania plateste gazul rusesc si mai sunt si niste intermediari, colac peste pupaza). Din punctul asta de vedere, pana in 1980, aproximativ, Ceausescu a fost un geniu.
   Sa dau click, sa nu dau? Hai ca dau ca zic de bine.

   Răspunde
    
   1. Constantin
    Octombrie 23, 2013 la ora 20:04

    Scuzati, d-le cornel, memoria dumneavoastra poate fi mai buna decat a mea, puteti sa-mi amintiti cate ceva in legatura cu pregatirea diplomatica si competentele in domeniul relatiilor externe ale d-lui Corlatean? Daaca nu, inseamna ca este posibil sa nu fie, iar ca sa nu vorbim despre impostura, voi spune doar ca probabil nu este cel mai calificat guvern pe care patria noastra l-a avut de-a lungul istoriei. (Nu este insa nici cel mai putin performant, in acest sens neputand depasi contraperformantele economice – dar nu numai – ale guvernului Tariceanu 2)

    Răspunde
     
    1. sanduCu
     Octombrie 23, 2013 la ora 22:02

     Dl. Constantin, este adevarat ca oamenii politici nu sunt intodeauna ceea ce ar trebui atunci cind trebuie. As tine imens de mult sa ne ajutati sa gasim raspunsurile la cele trei intrebari din comentariul adresat deja Domnului AndreiM.

     Răspunde
      
   2. sanduCu
    Octombrie 23, 2013 la ora 21:56

    Dl. Cornel, n-aveti habar ce multumit sunt ca am trecut acest „hop”, am stiut ca fac o mica nebunie dar a meritat. Imi iubesc tara si pe voi toti deacolo, nu-mi este indiferent nimic din zbuciumarile voastre. Poate suna aiurea, dar sunt sufletist. Stiu ca am dreptate, iar singura greseala este sa ramii la mijloc jumulit din doua parti, oricum unul te va jumuli – pentru ca esti mic. Ceausescu a invatat de la Tito. Da, chestia cu clickul a fost o mare decizie, ori va pierd pe toti ori incepem sa discutam cu adevarat. Imi pare bine ca nu m-am inselat.

    Răspunde
     
 • Mircea
  Octombrie 23, 2013 la ora 10:56

  Buna ziua, domnule Moise Guran!
  Apreciez foarte mult emisiunile dvs, desi la prind cam rar. Ori ajung prea tarziu acasa, ori sunt prea obosit ca sa mai stau la tv.
  La cat de interesanta e emisiunea, ar trebui mutata undeva la ora 21.00.
  O mica observatie…. Cred ca Romania ar avea mare nevoie sa fie guvernata de tehnocrati ca dvs!
  Mult succes in continuare!

  Răspunde
   
  1. nedumeritu
   Octombrie 23, 2013 la ora 14:10

   mai lasati-ma cu odele!ce tehnocrat? „nu facem emisiune ca-i meci”,pai asta-i firma serioasa? sa mearga in germania sa se comporte asa,nici pe blog nu va avea loc.nu ca acum ar fi altfel.zic.

   Răspunde
    
   1. sanduCu
    Octombrie 23, 2013 la ora 22:23

    Ha-ha, mda, sa stiti ca aveti dreptate: “nu facem emisiune ca-i meci”, dar apropo de germani – cind clopotelul suna pauza de masa, se scoala de la masa de discutii „e pauza de masa” si pleaca. Nu simte nevoia sa se scuze, pentru ca asa e normal. La arabi, la fel, numai ca astia „barah-barah”, te dau afara, te intorci tu mai tirziu. La canadieni, daca lucrezi in timpul pauzei, prima data ti se spune ca n-ai voie, a doua oara ti se si explica ca nu-i conform cu „company policy” si te marcheaza in dosarul personal, iar a treia oara esti afara. Lui Moise, probabil ca treaba asta ii este impusa de TVR.

    Răspunde
     
 • O voce dintre dintre Nistru si Prut
  Octombrie 23, 2013 la ora 09:43

  Cred ca are o mare importanta pentru intreaga Tara:aeroporul banca de economii din basarabia au fost date pe miinile rusilor – asta da alianta pentru integrare in ue.

  Răspunde
   
 • Marian
  Octombrie 23, 2013 la ora 00:55

  Dle Moise, trag din articolele si emisiunile dvs din ultimele zile urmatoarele concluzii:
  1. Romania nu avea nevoie de FMI! Ati spus chiar dvs ca Romania se imprumuta la dobanzi foarte bune. Da, veti spune ca atunci cand Romania a luat bani de la FMI nu existau aceste oportunitati, dar eu cred ca a fost o criza de lichiditati artificiala si daca chiar ar fi vrut bani s-ar fi gasit.
  2. Stim cu totii ca FMI=SUA. Si, daca nu e evident pt toata lumea, SUA vor cu orice pret sa puna mana pe resursele planetei. Unele le iau cu forta (vezi razboaiele lor pentru „democracy”), iar altele, acolo unde politicienii tarii sunt usor de cumparat, prin coruptie la nivel inalt.
  3. Romania nu are ce cauta in UE. Nu e pregatita pentru asta nici economic, nici social si nici institutional. Am vazut ce am facut din fondurile europene, am vazut ce probleme sociale am cauzat prin occident si suntem in permanenta pusi la zid pentru lipsa coruptia omniprezenta in Romania.

  Prin urmare, dpmdv Romania nu are nici o sansa sa o duca mai bine peste 15 ani decat daca iese imediat din UE, rupe orice tratat cu FMI-ul si incepe o actiune pe bune de eliminare a coruptiei.

  Vedeti dvs, oricata noima cautam in actiunile politicienilor, oricare ar fi ei, Ponta, Basescu, MRU, vom ajunge de fiecare data la aceeasi concluzie: nimic nu se face pentru popor, pentru bunastarea lui, pentru siguranta si confortul lui. In schimb, interesele care conduc acum Romania, fie ca se numesc RMGC, Chevron sau FMI au un singur scop: sa ia tot! Iar noi vom primi un os de ros din 4 in 4 ani (sau cand naibii mai sunt alegeri in tara asta).

  PS: Sunt convins ca aceasta privatizare e inceputul sfarsitului pt Romgaz.

  Răspunde
   
 • Tavi
  Octombrie 22, 2013 la ora 22:28

  Sa le acordam totusi un V mare 😛

  „poporul nostru de la vaslui”

  „V”aslui

  ps: poti sterge comentariul.

  Răspunde
   
 • Cristian
  Octombrie 22, 2013 la ora 18:26

  Hipermachet ?
  Corecteaza te rog.
  Si nu este nevoie sa afisezi comentariul.

  Răspunde
   
  1. Moise
   Octombrie 22, 2013 la ora 20:02

   Am corectat. Mersi!

   Răspunde
    
 • mihaix
  Octombrie 22, 2013 la ora 17:01 Răspunde
   
  1. dan onofrei
   Octombrie 22, 2013 la ora 19:35

   buna sera stimate dopmnule mihaix-ma bucur sa va citesc :Sa intelegem ca v-ati intors sanatos si nepolut extrem din China(Ciana )???Bine ar fi ,tot la noi on Europipia avem emisie de particule fine (CANCER CURAT emaNaT DE ESAPAMENTELE DIESEL fara filtru de microparticule!!!) ) mai reduse:DAca o rezolvam si cu emisia de CO2(..cred ca in urmatorii probabil 30 de ani) chiar sintem baiueti inteligenti si putem sa fim mindrii de npi ca Europeenide data asta si nu europipieni :Bineinteles chinezii ca baieti si dinsii inteligenti ne vor copia (Copy and paste ) cit de repede spre binele climei globale.CA si dinsii au mare granita cu oceanul.

   Răspunde
    
  2. cornel
   Octombrie 23, 2013 la ora 15:20

   Dupa mine Romania e un Congo al Europei.
   Singurii responsabili sunt cei care au condus Romania dupa 1989, avand in vedere aici stilul haiducesc de a exploata resursela naturale ale tarii cat si celelalte aspecte economice care au insemnat vanzarea pe aproape nimic a fabrici, uzine si combinate care s-au taiat si vandut la fier vechi.

   Răspunde
    
 • George
  Octombrie 22, 2013 la ora 16:46

  Da, cum au ajuns la acest procent si cum se face ca nu au mai avut buget pentru dezvoltare? Nimic nu e intamplator, e clar, asa s-au vandut si „privatizat” (adica tot vandut), toate companiile mari care au produs in tara noastra, construite si puse pe picioare cu multa truda si sacrificii ale poporului. E un paradox cum s-a reusit construirea lor de la zero si acum nu mai putem sa le administram macar daramite sa mai construim ceva.

  Răspunde
   
 • Adrian D
  Octombrie 22, 2013 la ora 16:39

  da, moise, articoluol e bun, numaai ca lasa mereu de-o parte lucrul pe care totzi ar trebui sa-l shtim, cu totzii il uitam, shi nimeni nu tzine cont de el:
  shi anume ca aceasta listare este rezultatul presiunilor exercitate asupra statului roman de catre FMI. Sunt ceva ani de cand statul roman a amanat momentul listarii prin tot soiul de tertipuri, shi-acu’, ponta, ca MRU, vad ca ed vajnic campion al privatizarii.
  Acum, mai e o problema: ca statul roman sa se implice activ in Romgaz (ca sa-l faca sa ce? Romgaz e singura companie de pe continentul european care chiar produce gaz, nu il importa? ce sa faca romagzul mai mult decat face???), inseamna sa o supere pe tanti UE, care i-ar da frumos peste deshte ca nu-i frumos cu ajutorul de stat in europea atunci cand nu te numeshti Germania.
  Prin urmare, prins intre tanti UE shi nenea FMI, statulk roman a comis tampenia majora de a incepe privatizarea unei companii ca Romgaz.
  Cand eshti singurul stat continental european care ishi produce singur 75% din necesaul de gaz… cat de tampoty potzi sa fii sa itzi privatizezi coimpaniile implicate in acest proces shi cat de tampit sa fii sa liberalizezi pretzuri;le la gaze?
  Well, foarte tampit, daca ai acord cu FMI shi eshti mebru UE shi nu itzi dai seama ca nu prea mai ai cum negocia shi ce, oroins intre scylla shi carybda.

  Răspunde
   
  1. dan onofrei
   Octombrie 22, 2013 la ora 19:46

   buna seara -deci spre fericirea noastra copilul nostru minune Adrian D a revenit furtunos si ne spune adevarul ,ca unii isi pot finanta regiile de stat iar altora mai blegi li se da peste degetele (ca la gradinitza !!!)Sa vinda pe piata asa zis libera tot ce au pina nnu mai au nimic …..

   Răspunde
    
   1. Adrian D
    Octombrie 23, 2013 la ora 04:12

    Num, dle Onofrei, nu am revenit furtunos, ci sporadic.
    O sa vedem de saptamana viitoare cand m-oi intoarce cand timp am la dispozitzie pana in ianuarie, cand plec din nou. [shi nu in germania 🙂 ]
    Dar din cand in cand pe blog la Moise, tot ma infiintzez.

    Răspunde
     
  2. Victor L
   Octombrie 22, 2013 la ora 20:20

   AdrianD.Tinind cont ca pretul la gaze v-a fi pretul pietii si pretul pietii va fi cel cu care il luam de la rusi gazele vor fi consumate mai putin.Romanii nu si-l vor putea permite iar acest combustubil va fi dat mai mult la export spre UE.Totusi si in UE va scadea consumul pentru ca toate tarile investesc in eoliene si ferme solare poate chiar mai mult decit o face Romania.(Intre noi fiind vorba Romania deja s-a lasat pe tinjeala.)Rolul firmelor care azi exploateaza gaze la noi,Romgaz,Petrom,Amromco…va fi din ce in ce mai mare in a crea depozite subterane pentru stocarea gazului venit din Est,de la rusi sau si de la altii.Varianta gazelor de sist e de luat in seama dar nu cred ca in viitorul apropiat v-a schimba ceva.Se pare ca vom avea pina la urma rol doar de butelie daca nu investim in energie si la butelia noastra altii vor pune eticheta cu pretul.Moise are dreptate ca actiunile alea pot fi bune dar nu pentru urmasi.Pentru urmasi mai bune sunt cele cu energie fara combustibili.Combustibilii probabil ca in final vor fi interzisi iar masinile toate electrice dar mai avem de mincat mamaliga.
   Din punctul de vedere al Statului nu vad de ce ar trebui sa pastreze toate actiunile alea si sa riste singur o atare pierdere.Nu mai spun ca Statul e cel mai prost administrator pentru ca nu Statul e de vina la noi ci o atare increngatura de incuscreli mafioate, pentru care cred ca in final se va gasi leac.Statul trebuie sa concesioneze si sa incaseze redevente dar nu de bascalie cum incaseaza acum pe semnatura lui Nastase.Treaba trebuie s-o faca cei ce se pricep iar noi romanii din ce in ce mai putin ne pricepem singuri insa singuri nici americanii nu mai lucreaza.
   FMI isi face treaba de bancher care vede ca banii lui sunt dati pe bautura de catre cel datornic insa Ponta campion al privatizarii nu este si nici nu vrea sa fie.Toate privatizarile sunt doar mimate iar cei care-l trag de sfori sunt cu gindul la scoaterea Romaniei in afara UE si viseaza ca in atare situatie vor pune mina pe tot ce mai poseda Statul si vor dispune iar de tara asta cum vor dori,binenteles in limitele impuse de ,,sponsor”.Sa scoti gaze si sa le dai la populatie la pret mititel si odata cu ceva ajutoare contra voturi nu va mai tine mult si FMI-ul sta geana.

   Răspunde
    
   1. Adrian D
    Octombrie 23, 2013 la ora 04:09

    Victor, „FMI isi face treaba de bancher care vede ca banii lui sunt dati pe bautura de catre cel datornic i.” – am obosit sa itzi demonstrez ca nu-i asha.
    Shi te rog, data viitoare cand imi mai scrii despre FMI ca banca shi romania care datornic care bea banii, am sa te rog sa imi demonstrezi TU atunci, DE FIECARE DATA, ca banii FMI au fost datzi „pe bautura”.
    Ashadar, te rog sa reiei socoteala banilor luatzi de la FMI intre 2009-2011 (ca din 2011 NU am mai luat bani de la ei), spune-mi TU unde s-au dus shi ce s-a facut cu ei.
    Shi de-abia dupa aia sa imi explici chestia cu bancherul, datornicul shi bautura.
    (plus ca in lumea reala, analogia asta merge exact ca-n boulea: o DATA CE TZI-A DAT banii, banca se spala la cap cu ce faci tu cu banii. Potzi sa ii bei, sa ii papi, sa ii… shtii tu ce… iar daca la soroc se vede treaba ca nu ai sa dai banii inapoi, banca itzi ia casa, mashina, purcelu’, femeia etc – orice ai pus matale gaj pentru banii aia. Asha e in lumea reala. LA FMI, se vede treaba ca e altfel.
    Ah, shi daca o sa imi replici ca romania nu are banii sa ii restituie FMI-ului, nu am sa reiau iarashi demonstratzia – facvuta pana shi minunantul domn Isarescu, candva – ca asta e o aiureala – am sa te rog, iarashi, sa imi demonstrez ca suntem insolvabili fatza de FMI. Shi am sa te rog – shi chiar te rog, de pe acum- sa imi faci aceasta demonstratzie inainte de a imi spune cum e cu FMI, banca, datornicul, bautura shi ardelenii)

    Răspunde
     
    1. Victor L
     Octombrie 24, 2013 la ora 08:27

     AdrianD.Nu te supara degeaba si nu ma aduce la placa veche cu Isarescu,FMI-ul si romanii subjugati…Oricine ia un credit de la banca trebuie sa scrie bancii pentru ce-l ia;casa,masina,nevoi personale,dezvoltare firma,studii…In functie de asta si de garantii,banca iti da sau nu,atita timp cit ai venituri demonstrabile.Ca bei banii sau nu este treaba bancii pentru ca banca isi vrea si banii inapoi.Exceptind cazurile in care banca iti vireaza banii direct unde ai nevoie si nici nu-i vezi,daca i-ai luat personal si te-ai dus la bautura e problema bancii.Problema bancii incepe cind ratezi prima rata de la plata.Atunci banca va sti si ca nu mai ai servici si ca nu ti-ai platit gazele si lumina…FMI nu e o banca oarecare.Astia iti dau bani dar iti iau si Guvernul la ciomege cind vad ca nu are venituri.Banii de la FMI s-au dus la BNR pe post de sac de box pentru aia care vor sa speculeze prostia lui Ponta,ca sa nu dea in el.Bineteles ca Romania poate da banii inapoi dar ramine Ponta fara aparare.Ne aduce in sapa de lemn pe toti si ne intoarcem la comunism,eventual despartiti in parti componente,ca doar nu s-a uscat superglu-ul.Ponta nu a baut banii,ii da la bugetari,(asta ca sa te enervez si mai tare),dar numai la ai lui.Citi bani a incasat guvernul din taxe?FMI-ul vede ca incasarea e in cadere libera desi stau prostii pe strada toate ziua si dau la amenzi iar numarul de taxe a crescut si la fel si valoarea lor.A ramas doar taxa pentru TVR dar se rezolva si asta.Taximetristii sunt luati iar la bete ca doar ei distrug economia.Urmeaza brutarii ca sunt nesimtiti si nu platesc TVA redus si tot asa.Pina una alta Ponta se imprumuta,se preface ca face privatizari si le esueaza .La anul in campania pentru presedentie ne va explica cit de patriot a fost el cind nu a privatizat nimic de gura FMI-ului si a salvat firmele pentru romani.Iar romanii vor plati ca prostii oalele sparte si-l vor vota presedinte pentru 5 ani.

     Răspunde
      
   2. sanduCu
    Octombrie 23, 2013 la ora 23:59

    Victoras, „gazele vor fi consumate mai putin” – adica pina acuma se consuma mai mult decit trebuie (risipa) sau ai si alta alternativa sau stringi cureaua la caldura?
    „pentru ca toate tarile investesc in eoliene si ferme solare poate chiar mai mult decit o face Romania.(Intre noi fiind vorba Romania deja s-a lasat pe tinjeala.)” – conform cu Directivele europene, in UE trebuie a juns in 2020 la un consum de 20% din surse regenerabile :vint, soare, apa, flux, geotermal sau biomasa. In promovarea unei metode sau alta este necesar sa se ia in considerare efectul pozitiv al dezvoltarii zonei/regiunii. Romania are cel mai mare potential hidro din Europa – de ce ar investi in panouri si mori de vint? Am vazut deja ca sunt zeci de proiecte de microcentrale, cind vor fi gata probabil ca 60-70% din energie va fi hidro. Deci e bine.
    „a crea depozite subterane pentru stocarea gazului” – te referi la rezerve strategice sau la o tactica de economisire? Daca DA, dami un singur exemplu, o tara care face asa ceva (nu de alta dar n-are nici o logica sa scoti din pamint ca sa pui in pamint – scumpeste gazul si-l mai poti si pierde la un cutremur – pacat de bani).
    „Combustibilii probabil ca in final vor fi interzisi” – chiar daca polueaza, hidrocarburile se regenereaza in natura independent de vointa omului, n-o sa interzicem formarea de petrol sau gaze. Mai degraba sa fie folosit cu cap padurile si replantate la loc terenurile defrisate, sa aiba cine sa pape dioxidul de carbon.
    Chestia cu soarele, vintul si mareele sunt idei frumoase care au aplicabilitate in zone mici si izolate. Chiar si ideia cu gieotermica trebuie minuita cu mare atentie, ca sa nu ne batem cuie-n talpi. Biomasa, da, combinata cu reciclarea deseurilor menajere ar fi o solutie de activitate in zone rurale cu potential agricol redus. Deci batrina hidrocentrala este viitorul – are insa o durere majora, de fapt ca si centralele nucleare: sunt puncte strategice sensibile. Ca si un iaz de decantare cu cianura.
    „noi romanii din ce in ce mai putin ne pricepem singuri insa singuri nici americanii nu mai lucreaza” – asta este o perla, dar nu ca n-ai avea dreptate, ceea ce nu inseamna ca ai. E vorba de felul cum o pui. Inseamna ca romanii sunt prosti sau nu sunt bine pregatiti, cam tot aia-i. Dar din contextul tau vine ca am avea nevoie de altii sa ne conduca. Altii fiind desigur americanii care nu lucreaza singuri, ei comanda si altii cu muschii. Chiar iti place idea cu seful american – vei avea si salariul mai mare si capeti si credit mai mare: „bai seful meu e american!”

    Răspunde
     
    1. Victor L
     Octombrie 24, 2013 la ora 07:35

     Sanducu.Deja se foloseste inmagazinarea gazelor pe timp de vara pentru a fi folosite iarna.Nu e nou nimic.Gaze proprii se vorbeste ca vom mai avea cam 10-15ani daca nu dam de cele de sist.De la rusi primim tot timpul nu doar iarna si suntcompresate inapoi in anumite zone.Credeam ca stii.Ca avem sefi straini e o evidenta de mult timp.OMV e companie austriaca dar nu asta e important;importante sunt tehnologiile care nu prea mai sunt romanesti.Ne pricepem si noi roamanii,prin birouri,facultati,pe bloguri,dar la gura sondei bagam scule olandeze,americane…E o evidenta.Nu trebuie sa te superi ca toata lumea le baga nu doar noi;asta daca vrea sa sa si termine treaba repede si sa nu stea 2ani pe o sonda.Alternativa la gaze e electrica daca va fi curentul mai ieftin .Personal pastrez si varianta cu lemne si nu darim toate sobele din casa,pastrez una,,,just in case”.Si varianta cu microhidrocentralele e luata in calcul dar eolienele se monteaza mai usor.Regenerarea hidrocarburilor nu cred ca ne intereseaza docamdata pentru ca nu avem timp sa asteptam.Se vor regenera dupa ce vor fi interzise de la folosire.Vrem nu vrem lucrurile merg inainte,cu sau fara noi…

     Răspunde
      
     1. sanduCu
      Octombrie 24, 2013 la ora 21:33

      Draga Victoras, fara nici o legatura cu nimic din cele spuse de tine, „Vrem nu vrem lucrurile merg inainte,cu sau fara noi…” – ma duce cu gindul la horoscop, zodia pestilor. Sunt doua feluri de pesti, unul care se lupta contra curentului si ajunge sa-si depuna icrele cit mai aproape de izvor (mai putine rapitoare, sanse mai mari de supravietuire a speciei) si altul care se lasa dus de curent (ajunge departe si dispare).
      Acuma “Ne pricepem si noi roamanii,prin birouri,facultati,pe bloguri,dar la gura sondei bagam scule olandeze,americane…” – trec peste atitudinea ta de “supus austro-ungar”, care la nivel de guvernanti romani duce tara la subordonare economica, si voi veni la ceva care va ustura acum nu peste citiva ani: “Deja se foloseste inmagazinarea gazelor pe timp de vara pentru a fi folosite iarna […] si suntcompresate inapoi in anumite zone.” Stocarea subterana este cunoscuta si riscurile la fel. Construirea de containere este mai mult decit nerentabila (chiar daca se lichefiaza gazul si se injecteaza sub presiune – ceea ce nu se preteaza la spatial natural) iar folosirea diapirelor de sare este tare fragile. Cel mai popular este folosirea de structuri golite acestea au avantajul ca exista deja o cantitate „istorica” care nu se mai recupereaza.
      Tabloul este cam asa. Rusii sunt cam unicii furnizori ai UE. Romania este cam singura care are si are aici, aproape. Pe rusi este greu sa-i jonglezi la pret, dar pe romani ii joci pe degete. Cu regulamente UE ii carotezi de 25 ani sa nu aiba industrie proprie, sa ramiie dependenti si deci usor de manipulat. Intram la ei si sugem tot, iar cind vor ramine iasca sa se descurce. Asa se explica explozia de rusi, olandezi, americani, austrieci pe gazele si petrolul care a mai ramas in subsol si cel din Marea Neagra. Daca il au aproape gratis aici sub nas, de ce sa se ciorovaiasca pentru Kazahstan sau alte …stanuri? De 25 de ani vi se plimba covrigul in fata ochilor si nu v-ati dat seama ca este o potcoava de cal mort. Ii lasati sa exploateze ce-i al vostru, va vind voua scump si pentru ei ieftin. Si rusii la fel, gazul lor scump pentru voi si gazul vostru scump pentru UE. Ma rog probabil ca potcoava ati vazut-o. In legatura cu UGS (underground gas stocking), asta este folosita si ca rezerva in caz de urgenta dar mai ales este folosita (acesta este scopul) de distributor. In Europa, sunt asemenea rezervoare in Anglia, Olanda, Germania, Austria si probabil ca va urma si in Bulgaria. Romania este plina, pentru ca din Romania pleaca reteaua in toata Europa. Cei de care va spuneam isi fac plinul din Romania (cu gaz rusesc sau romanesc, la gramada. Administrarea unor asemenea depozite costa si costa bine. De aia pe roman il costa scump gazul rusesc, pentru ca costul de inmagazinare nu se distribuie la toti beneficiarii, il platesc doar romanii. Polonezii nu au depozit, dar dau trecere libera a conductei rusesti spre Germania contra unui pret preferential. Belorusii se pare ca platesc ceva mai scump ca polonii, adica cam 168$/1000mc. Bulgarii vor urma sa plateasca cam 250$/1000 mc (inainte a fost 305$). Ucraina, care redistribuia gazul rusesc spre Europa, il primea cu 416$/1000 mc, iar acuma vor sa ajunga ca belorusii si …se strica caruta – belorusii nu distribuie dar ucraina asta vrea. Romgazul si Petromul vind romanilor cam la 100 $/barilul!!! ADICA cam vreo 600$/1000 mc !!!! Duceti toata Europa in circa si tot aia va fac nazuri, cu laleaua neagra. Pina acum nu m-am bagat la preturi ca va stiam cunoscatori. Victoras, spuneai ca „Rolul firmelor care azi exploateaza gaze la noi,Romgaz,Petrom,Amromco…va fi din ce in ce mai mare in a crea depozite subterane pentru stocarea gazului venit din Est,de la rusi” – de aici am plecat cu depozitele subterane, pe care nu le intelegeam, ce rost au. Mai spuneai lui AdrianD “Tinind cont ca pretul la gaze v-a fi pretul pietii si pretul pietii va fi cel cu care il luam de la rusi gazele vor fi consumate mai putin.Romanii nu si-l vor putea permite iar acest combustubil va fi dat mai mult la export spre UE.Totusi si in UE va scadea consumul pentru ca toate tarile investesc in eoliene si ferme solare poate chiar mai mult decit o face Romania” – la ce prêt sa-l dai cind ucrainenii il dau cu 400 si bulgarii vor incepe cu 300? Si UE n-are nevoie sa treaca la eoliene, pentruca au gaz romanesc la 150, asa ca rominii sa cumpere palete si turbine nemtesti cu fonduri europene sis a-ilase pe olandezii destepti sa sa fure gaz fara sa piarda 2 ani la o sonda…
      In alta ordine de idei: “Russia and the United States hope that the global warming melting the Arctic sea ice will help them tap the vast oil and gas resources believed to be buried in the region.”

       
     2. sanduCu
      Octombrie 24, 2013 la ora 21:51

      Si cireasa de pe coliva, ca asta-i chiar coliva: conducta de la Iasi la Chisinau din fonduri europene sau din taxe romanesti? Cu cit o sa-i ajute romanii pe moldovenii de dincolo de Prut, cind gazul romanesc deja e 600 – ziarista de la TVR care a vorbit cu Putin, stia care este situatia, cind Putin i-a zis „spune-i presedintelui vostru ca-i dau gaz ieftin sa-l poata da mai departe in Europa si chir si Ucrainei”? Oare cine l-a sfatuit pe Ponta si Basescu sa faca conducta moldoveneasca, ca raspuns la oferta lui Putin? Sa te ei cu miinile de cap…

       
     3. VictorL.
      Octombrie 29, 2013 la ora 21:08

      SanduCu.Bag sama ca vrei sa vezi doar partea goala a paharului…Ziarista era ziarist iar Putin a bagat-o la misto” doar ca sa arunce o duma spre Basescu.Se pare ca cei doi vorbesc de la egal la egal si asta pe Putin il face sa se,, dea in petec”.Poate nu stii ca si rusii tot cu firme americane,olandeze,austriece…sapa.Sapa si vind catre Europa.Vremurile s-au schimbat.OMV nu e doar la noi ci si in Rusia si Kazahstan.Mentalitate de supus austro-ungar eu nu am si o dovedesc faptele.Eu am renuntat la o firma de top austriaca si la un salariu bun doar pentru o penalizare si nu am plecat pina nu l-am invatat pe austriacul sef ca nu toti romanii accepta sa fie tratati de sus aici .Se pare ca a fost alegerea corecta pentru ca intre timp eu am mers inainte iar firma s-a dus mult la vale cu toate ca inca e in top.Ca veni vorba de top totusi Olanda e investitor de top la noi si la gura pitului sunt doar specialisti care ne fac treaba.Marfa o ia Petrom-ul sau Romgazul…Daca nu ar fi ei am bijbii si acum cu lunile.Sunt si canadieni aici daca vrei sa te simti mai bine…E globalizare si nu ne putem pune contra.Contra se pun babele si alcolistii de la Pingesti.Mi-e mila de ei,saracii,dar nu au nici o vina…De vina sunt ziaristii care scriu cu lingurita si televiziunile particulare.Nu cred ca vrei sa-ti imaginezi cum ar fi tara asta daca ar fi in afara UE,asa rea cum e UE.Poti trage cu ochiul la Basarabia…Poti vedea pe net cimpii unde Ceausescu a darimat sate pentru,,o tirna de papusoi”,cum arata parcuri de panouri fotovoltaice,iar pe la noi pe la radio specialistii explica faptul ca Romania exporta energie si ca avem excedent de capacitati de productie a electricitatii.Despre microhidrocentrale se spune deja ca sunt un ,,afront „la frumusetea patriei.Oare radioul tine cu rusii si americanii din Alaska?.Eu recunosc ca nu mi-a placut niciodata Trabant-ul iar Dacia nu am considerat-o masina nici cind era noua.Sunt snob nu-i asa?Am invatat ca sub o rabla te tavalesti degeaba ca tot rabla ramine.Ma simt bine in Europa si ma lasa rece ca austriecii proceseaza titeiul patriei la Viena.Patriotism nu inseamna sa stai o zi la coada la benzina si sa circuli ,,cu sot sau fara sot”duminica cu benzina luata pe cartela si cu buletinul.

       
 • kid
  Octombrie 22, 2013 la ora 16:23

  Bun articol, ar fi interesant daca cineva ne poate explica, cum au ajuns guvernantii la acest procent de 15 %. Moise?

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase