Du-te naibii SRS!

de Moise Guran

Senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu a declarat, joi, la o dezbatere, că în curând Comisia de cultură din Senat va elabora o propunere legislativă prin care să se interzică televiziunii publice să mai primească publicitate.

Eram pregătit pentru desfiinţarea taxei tv. Eram pregătit chiar şi pentru o intrare în insolvenţă a televiziunii publice (se pregăteşte, credeţi-mă). Dar nu sunt pregătit pentru interzicerea reclamelor la TVR. Haideţi să vă explic puţin… Din 2010, de când sunt contractor al Televiziunii publice am avut grijă ca împreună cu oamenii de la vânzări de la TVR să asigur finanţarea emisiunii Ora de Business din surse independente de taxa tv. V-am tot spus că pe mine nu mă plătiţi din taxă. Am mers cu aceşti oameni de la vânzări pe la companii serioase care înţeleg independenţa editorială şi i-am ajutat să încaseze bani din publicitate mai mulţi decât plătea TVR pentru salariile noastre, ale celor care am făcut şi facem această emisiune. După ce Ponta a pus pe burtă TVR cu Ordonanţa Voiculescu, după ce departamentul de vânzări a fost pus pe burtă de restructurarea TVR, după ce spaţiul de publicitate a rămas cu o încărcare de 40%, m-am dus la conducere şi le-am spus celor de acolo că trebuie să externalizeze această activitate.

Le-am propus să le dau emisiunea gratis şi să le mai aduc şi nişte bani. Pare imposibil la prima vedere, dar nu este. Presupune mai multă muncă însă. Le-am propus să îmi dea mie 50% din spaţiul de publicitate de pe emisiune (60% fiind nevândut) şi să le dau gratis emisiunile Biziday/Ora de Business. Ba să le mai cumpăr şi nişte spaţii de emisie pentru Clubul Celor Care Muncesc În România. Şi bineînţeles că au acceptat. N-aveau cum să refuze o astfel de ofertă. Cine dracu mai dă gratis lucruri unei instituţii publice, ba îi mai aduce şi bani? Schepsisul financiar pe care m-am bazat eu constă în faptul că pot cumpăra şi spaţii de la Europa FM şi pot face pachete TV+Radio+Internet. Am angajat un om specializat în vânzări de publicitate şi am reuşit să facem acest mecanism să funcţioneze. Acesta este preţul independenţei editoriale! Să fii în serviciul public, dar să nu iei bani de la stat, să nu faci şpăgi şi să nu depinzi de cine este la putere şi de cine numeşte pe cine în Consiliul de Administraţie al TVR.  Se poate!

Acum vine Sorin Roşca Stănescu şi spune – TVR nu va mai avea spaţii de publicitate. Va fi ca BBC-ul. Va fi pe dracu! BBC-ul are un buget de 4,4 miliarde de lire ( 5,2 miliarde de euro) la o taxă tv de 145 lire ( 171 euro), deci de zece ori mai mare decât taxa tv din România.

La noi publicitatea, aşa cum e reglementată acum este obligatoriu în afara programelor. Vreţi să vă spun că oricâtă audienţă ai face pe program audienţa pe break-urile de publicitate scade de zece ori? Că ăsta e modul în care Pro-ul şi Antena reuşesc să ia pe publicitate de patru-cinci ori mai mulţi bani decât ia TVR? Că oricât de bună ar fi emisiunea de dinaintea ta şi oricâtă audienţă ai face tu, îngrămădirea publicităţii în breakuri de opt minute între prorame nu îţi aduce prea mulţi bani? Că toată legislaţia asta stupidă serveşte oricum intereselor trusturilor media private dar şi dependenţei TVR de cel care are guvernarea la un moment dat? Şi că propunerea dubiosului Sorin Roşca Stănescu adânceşte dependenţa TVR de taxă şi deci de politicieni?

Dacă această tâmpenie trece de Parlament, eu şi echipa mea vom pleca de la TVR. Şi nu vreau să plec! Căci n-am unde să mă duc. N-am unde în acest moment să găsesc o televiziune privată care să mă lase să spun pe post ce îmi trece mie prin cap. Nu poţi avea independenţă editorială fără independenţă finanicară.

Aşa că du-te naibii SRS, cu toate interesele din spatele tău şi cu cine te-a băgat în Parlament!

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

356 răspunsuri la Du-te naibii SRS!

 • A.
  Noiembrie 29, 2013 la ora 17:11

  Nu stiu de ce nu l-am vazut pana acum!

  Cu bucurie sunt de acord cu cele re-afirmate si impartasesc si… racorirea 🙂

  Răspunde
   
 • Mediator Divort
  Noiembrie 9, 2013 la ora 18:14

  Nu stiu exact ce spune SRS dar clar ca nu il ajuta fata !

  Răspunde
   
 • AndreiM
  Octombrie 30, 2013 la ora 12:41

  Si sa mai rasucim putin cutitul in rana: http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/investigatii/cum-a-mascat-presedintele-tvr-o-risipa-de-6-milioane-de-euro-din-banii-televiziunii-publice-316485.html
  Iata de ce oamenii onesti si cu capul pe umeri nu sunt pe placul conducatorilor.

  Răspunde
   
 • Doru Apostol
  Octombrie 29, 2013 la ora 07:36

  Buna ziua.
  Acesta e materialul la care am lucrat aproape 2 luni. Astept parerea dvs despre acesta. Tot ce scrie acolo e verificabil 100%, in carti, media si internet. Sper sa va placa.
  Materialul il gasiti si pe blogul pe care l-am facut cu aceasta ocazie: http://apostoldoru.blogspot.ro/2013/10/rosia-montana-o-biblioteca-de.html
  Si am o rugaminte: trimiteti-l la cat mai multe persoane.
  Cu respect,
  ing. Doru Apostol

  Răspunde
   
 • Radu Gavril
  Octombrie 27, 2013 la ora 11:05

  Sa il citez pe Kogalniceanu? „Scrieti, romani, numai scrieti…”
  E bine, e bine, e bine, numa sa nu exclamam la urma „Quoque tu, uni filli…?

  Răspunde
   
 • bibiana
  Octombrie 26, 2013 la ora 21:41

  Domnule Guran và felicit , sincer .In ceea ce priveste faptul cà peste tot in Europa televiziunea publicà nu prea are publicitate – cam asa ceva a spus srs-in Italia au fost obligati sà màreascà numàrul minutelor de publicitate la RAI, deoarece nu aveau bani! Abonamentul este obligatoriu pentru oricine are un televizor,deci poti sà ai numai cablu . Conteazà APARATUL IN SINE , CA OBIECT . Domnul srs ar vrea sà ne explice dar nu stie ce…Tot asa inainte , domnule Guran .

  Răspunde
   
 • SRS
  Octombrie 25, 2013 la ora 17:23

  Sunt si eu un batran ramolit, un turnator comunist, cu apucaturi fasciste si incerc sa fac ce mi se spune, insa doar pentru atat lucru sa fiu asa ostracizat???? Mai aveti putina rabdare, am sa ma tampesc de tot si nu ma mai baga nimeni in seama!!! Succes!!

  Răspunde
   
 • AndreiM
  Octombrie 25, 2013 la ora 16:29

  D-le Guran, ati luat o decizie normala, a unui om normal intr-o tara care ar trebui sa fie normala. Dar cum este posibil ca o institutie publica sa genereze un astfel de conflict? Pana la urma cine hotaraste ce e corect si ce e gresit?

  Răspunde
   
 • Codru'Penal
  Octombrie 24, 2013 la ora 19:41

  Moise, ai un tupeu de luat exemplu! exceptional mi-ai parut in dezbaterea cu srs. in fond a ramas si asta in curu gol, in spatele unei propuneri contradictorii, fara solutii, ceva ce seamana izbitor cu tentativa lui Ponta de a legifera Rosia |Montana. Ma inclin!

  Răspunde
   
 • caesar
  Octombrie 24, 2013 la ora 02:01

  Cel mai bun post de televiziune si singurul este TVR-ul . Digi24 si televiziunea prin cablu RCS este un monopol pus pe libera circulatie a informatiei . Astfel au cumparat campionatul intern de fotbal , MotoGP , Champions League sau diverse manifestari sportive , unice in timp , si le dau doar in aria lor de acoperire RCS , si nici acolo in totalitate deoarece decodoarele nu sunt suficiente , privand pe ceilalti cetateni de aceste drepturi , iar aceasta ar trebui sa fie tot politica statului si chiar a Ministerului Culturii . SRS este o persoana gen Tariceanu , Nastase , Voiculescu sau Dragnea , deci nimic .
  Prin televiziunea publica trebuie transmisa cultura , educatia , politetea , bunul simt , sportul , sanatatea , prezentarea oamenilor a caror activitate aduce o valoare societatii , stirile zilnice ( fara folosirea unui limbaj insultator , extremist , cu subanteles peiorativ , etc. ) si toate astea fara publicitatea intalnita pe alte posturi . Publicitatea trebuie aleasa in favoarea umanitatii , a respectului de sine si fata de cei de langa tine , a sanatatii , a construirii unei societati mai bune , a apropierii oamenilor si a prezentarii bunelor exemple .
  Lipsa fondurilor folosite in slujba natiunii este din vina parlamentului , din cauza aceasta a fost inchis si TVR Cultural .
  De la TVR nu se poate pleca nicaieri , aici e cel mai sus .

  Răspunde
   
  1. caesar
   Noiembrie 12, 2013 la ora 11:49

   Urmeaza Dragnea , dar e nevoie de un aliat .

   Răspunde
    
 • cristi
  Octombrie 24, 2013 la ora 00:17

  Ai grija, Moise, maine la ODB, ca e versata vulpea..

  Răspunde
   
  1. Codru'Penal
   Octombrie 24, 2013 la ora 19:45

   @Cristi, vulpea n-a fost de fapt decat un soricel fara solutii, enervat parca de faptul ca in tvr, acolo unde el tine in palma un consiliu de administratie si un presedinte, cineva are tupeul sa-i rupa gura. Da, asta e pretul independentei editoriale.

   Răspunde
    
   1. cristi
    Octombrie 25, 2013 la ora 13:28

    ..dar nici inapoi n-a dat, a tinut-o tot pe-a lui, desi in spatele acelei priviri sticloase se vedea destul de clar ca s-a simtit „citit”..scoala veche, asta. Moise: direct si obiectiv, entuziast si energic, cum ne-a obisnuit, adica un model de jurnalist al vremurilor noastre. Bafta pe mai departe!

    Răspunde
     
 • Iulian
  Octombrie 23, 2013 la ora 20:44

  Domnule Guran, sincere felicitari pentru articol, felicitari pentru emisiunea Dvs si cele mai multe felicitari pentru artificul care face aceasta emisune sa existe. Marturisesc ca nu stiam de el (chiar ma intrebam de ce sunteti pe TVR). E o alta dovada de cretinism mioritic, ca si altele despre care tot vorbiti. De multe ori am senzatia ca „astia” nu au mai mult de 4 clase, pentru ca altfel nu-mi explic deciziile care se iau, avand in vedere ca solutii exista si sunt foarte simple. Efectiv sunt total rupti de realitatea care ne inconjoara. Bine ca incep romanii sa se trezeasca – ca in imn. sa auzim numai de bine.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Octombrie 23, 2013 la ora 19:47

  @cornel _”Luni, ministrul Culturii, Daniel Barbu, nu ştia că instituţia pe care o conduce a organizat standul României la cel mai important târg de carte din lume, cel de la Frankfurt, care s-a desfăşurat în perioada 9-13 octombrie. Astăzi a aflat, s-a uitat pe poze şi consideră că acesta a fost „onorabil”. Reprezentarea României a fost descrisă pentu Gândul de agenţii literari, scriitorii şi editorii români prezenţi drept „o dezamăgire” şi „o ruşine”.”(Gandul.info-22.10.2013)

  Răspunde
   
 • cornel
  Octombrie 21, 2013 la ora 23:56

  Dupa parerea mea actualul ministru al culturii Daniel Barbu este o rusine pentru cultura si istoria romanilor si pentru poporul roman, avand in vedere parteneriatul semnat intre Ministerul Culturii si RMGC in valoare de 70 milioane USD. Merg un pic mai departe si cred ca domnul ministru Daniel Barbu este un tradator al istoriei poporului roman si un tradator al valorilor la care trebuie sa ne raportam noi toti dar si copiii nostri. Imi este greu sa-i inteleg valorile morale ale domnului ministru al culturii si de cum a reusit sa transmita elevilor sai (de profesie dansul e profesor universitar) niste valori morale sanatoase, de calitate si pe care trebuie sa le imbratiseze si sa le promoveze chiar el in viata din fiecare zi.
  Avand in vedere functia detinuta in statul roman de acest personaj, care se numeste Daniel Barbu, adica aceea de ministru al culturii inteleg din ce in ce mai mult de ce sabia lui Stefan cel Mare nu se gaseste intr-un muzeu din Romania, si pe care sa o putem arata la copiii nostrii in timp ce le povestim de vitejia si luptele castigate impotriva turcilor pentru ca noi toti sa traim astazi pe aceste meleaguri si sa ne bucuram de bogatiile acestui pamant, ci ea se gaseste astazi la turci. Toate aceste lucruri au fost posibile datorita unor tradatori de neam si tara care au avut putere de decizie in aceasta tara. Cat timp suntem condusi de asemenea oameni ne meritam soarta si pe viitor trebuie sa ne asteptam la orice, si aici nu ma refer la lucruri bune.

  Răspunde
   
  1. dan onofrei
   Octombrie 22, 2013 la ora 22:41

   Stimate domnule Cornel-1000 puncte si inca unul pentru comentariu:Deci acest ministru care se mai si impopozoneaza cu titlul de -al culturii si se vinde pentru un pumn de dolari(culmea ca intre timp nu mai au valoare -au lungit-o ei da nu va tine mult!!!O sa vedem dupa anul nou) dind bogatia maxima a tarii pe nimica si culmea cu mare risc pe spinarea MEDIULUI!!!!!!!!!merita sa i se dea o portie de sprit cu cianura (daca vrea sa i se dea si putina apa din Aries dar macar cu o picatura de cianura ca savada ce buna e la stomacel)inainte sa isi sape singur groapa!!!!!!

   Răspunde
    
  2. Sorin
   Noiembrie 1, 2013 la ora 00:36

   Cornel, un asemenea tradator de neam si tara, este, dupa cum spui, profesor. Aici e pericolul catastrofic pentru neamul asta: ca niste nemernici ca el, sunt profesori ! Si e clar ce predau ei studentilor, elevilor ! Daca nu vom face ceva cu toti (sau macar cu mare parte din) nemernicii din tara asta, atunci elevii si studentii lor se vor inmulti, si vor duce mai departe „valorile” invatate de la profesorii lor. DOamne fereste, intr-un asemenea ritm, tara asta va fi dezmembrata inainte de 2050 ! Si de nu va fi dezmembrata, atunci va fi secatuita si inrobita. Tara bogata, cu multe personalitati, cu traditii binecuvantate, insa si cu multi tradatori. Tradatorii trebuie pusi la munca silnica, sau la altele (in culturile vechi, chiar si pre-crestine, tradatorii aveau anumite „tratamente”). Succes tuturor celor ce pun umarul spre mai bine, printre care Miscarii de Rezistenta !

   Răspunde
    
 • Camil
  Octombrie 21, 2013 la ora 21:50

  Baiat istet si versat domnu’ Rosca, stie el ce stie: ziaristii adevarati isi iau banii din santaje, nu din publicitate ca toti fraierii.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Octombrie 21, 2013 la ora 18:23

  Este doar un caft pe publicitate intre televiziunea publica si cele private, au spus o parte dintre cei cu care am vorbit despre chestiunea aceasta. Adica, pe bani obtinuti usor, pentru ca este greu sa realizezi programe pe care sa le vinzi, spre exemplu. Am fost intrucatva surprins, marturisesc, de o astfel de abordare, insa interlocutorii mi-au spus ca este cam la fel ca in cazul „caftului” dintre Presedinte si Prim-ministru despre care dl. Moise a vorbit in mai multe randuri.

  Răspunde
   
  1. sanduCu
   Octombrie 22, 2013 la ora 22:25

   Ca peste tot in lume de o buna bucata de vreme – regizorii incep sa joace, actorii incep sa regizeze. Avantajul material in detrimentul calitatii. Nimic nou, tactica preluata din sport (antrenor-jucator). Chestia este ca circul asta (politic, jurnalistic) distrage atentia publicului cu multa usurinta, deci tactica tine.

   Răspunde
    
 • Denis
  Octombrie 21, 2013 la ora 17:37

  Taxa TV în Anglia este de 100 ori mai mare decît la noi.
  Problema principală stă în faptul cum se gestionează acești bani.
  Cînd o să dispară ideea de ne bate joc de banul public, atunci o să ne fie bine.

  Răspunde
   
 • Cris
  Octombrie 21, 2013 la ora 11:53

  Tot mai mult popor isi da seama ca tradatorii de tara din presa nu au cum sa serveasca interesul public cat timp corporatiile le platesc salariile. Lumea a inceput sa se trezeasca si nu mai pune botul la jurnalisti care pleaca cu Premierul in delegatie, pe banii unei corporatii.

  Răspunde
   
 • ROmanul
  Octombrie 21, 2013 la ora 10:51

  Ponta se contrazice, adica zice ca Basescu face si drege dar el recunoaste ca face la fel:

  Un fragment din interviul de la TVR cu Moise Guran si un fragment din declaratia lui Ponta de la Antena 3.

  youtube.com/watch?v=GIXz1I9LGnA

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Octombrie 21, 2013 la ora 01:05

  Traian Băsescu s-a născut la data de 4 noiembrie 1951 în casa familiei din Basarabi, regiunea Constanța, fiind moșit de cele două bunici Traian Băsescu (n. 4 noiembrie 1951, Murfatlar
  Traian Băsescu a absolvit în anul 1976 Institutul de Marină Mircea cel Batrân din Constanța, Facultatea de Navigație, Secția Comercială.
  După ce a absolvit în anul 1976 Institutul de Marină „Mircea cel Bătrân” din Constanța, a urmat o carieră de ofițer în marina comercială, fiind între 1984 și 1987 căpitanul petrolierului de mare tonaj „Biruința”. În 1987 a fost detașat la Anvers, unde l-a prins Revoluția din 1989.
  În perioada 1984-1987 a fost comandantul petrolierului Biruința. Începând cu 1987 a făcut parte din reprezentanța Navrom la Anvers. În anul 1989 a devenit director general al Inspectoratului pentru Navigație Civilă în cadrul Ministerului Transporturilor, în cabinetul Dăscălescu, funcție pe care a îndeplinit-o până la Revoluția din 22 decembrie 1989.
  Având după propriile spuse o avere considerabilă, la începutul anilor 90 a intrat în politică.
  În primul guvern de după Decembrie 1989, Guvernul Petre Roman (1), a ocupat funcția de subsecretar de stat în Ministerul Transporturilor. A fost numit în funcția de ministru al transporturilor în guvernele Petre Roman(2) (30 aprilie 1991 – 16 octombrie 1991) și Guvernul Theodor Stolojan (16 octombrie 1991 – 19 noiembrie 1992). A făcut parte din consiliul de administrație al firmei Astra Vagoane Călători Arad, pentru o perioadă, în 1992
  La alegerile legislative din 1992 a fost ales deputat de Vaslui din partea FSN (1992 – 1996). În cadrul parlamentului a deținut funcția de vicepreședinte al Comisiei de Industrie și Servicii a Camerei Deputaților, pe durata întregului mandat. În anul 1995 a absolvit cursurile avansate în Industria Transportului Maritim ale Academiei Norvegiene, ca bursier al acestui stat.
  Astfel Traian Băsescu, care la alegerile parlamentare simultane câștigase și un mandat de deputat pentru PD în Vaslui (1996-2000) a fost numit din nou ministrul al transporturilor, de data aceasta în Guvernul Victor Ciorbea (12 decembrie 1996 – 11 februarie 1998). A fost ministrul transporturilor și în guvernele Guvernul Radu Vasile (17 aprilie 1998 – 22 decembrie 1999) și în Guvernul Mugur Isărescu (22 decembrie 1999 – 26 iunie 2000).
  http://scrieliber.ro/2012/06/28/basescu-si-flota-comerciala-i/
  Flota României, cu cele 390 de nave, în care putea fi încărcate peste 17 milioane TDW, ocupa înainte de 1990 locul 7 în lume, înainte unor ţări că Franţa şi Germania şi valora cel puţin 6 miliarde USD. Din cele aproape 400 de nave, România mai deţine la acestă dată doar…şase (6) nave.

  *-in perioada 1975-1987 promoţiile Secţiei Civile a Institutului Superior de Marina nu au mai făcut faţă la creşterea explozivă a numărului de nave;
  – Se va apela fie la ofiţeri de marina militară, fie la avansarea rapidă a unor ofiţeri tineri, eludând gradele pe care aceştia trebuiau să le obţină în prealabil;
  – În aceste condiţii ajunge Traian Băsescu comandant de navă;

  In 1991, fratele lui Traian Băsescu,Mircea Băsescu (tot CLC) pleacă în Japonia (port Yokohama) cu un mineralier de 165 000 tdw;
  *-De la Yokohama ,Mircea Băsescu trimite o telegramă anunţând că nava s-a stricat şi necesită reparaţii capitale;
  *-Ministrul Traian Băsescu aprobă, reparaţia costând 1 200 000 de dolari; justificarea banilor s-a făcut cu acte dubioase, iar la revenirea în ţara nava a intrat în alte reparaţii capitale.

  navele au fost ipotecate de Christiana Bank Oslo (Norvegia), în favoarea societăţii Torvald-Klavenes Oslo, cu care Petromin formase o societate mixtă (joint-venture) , Petro-Klav;
  *- grupul Klavenes a încasat de la Christiana Bank (în contul celor 16 nave romaneşti) circa150 de milioane de dolari; neachitandu- şi ratele, navele au fost vândute de bancă;

  o altă sursă de venituri ilicite era încărcarea devizelor la lucrările de reparaţii ale navelor romaneşti din Marea Nordului, unde Băsescu era reprezentant Navrom (ofiţer acoperit). Băsescu a fost în legătură cu colonelul Vasile Stanciu (acum şeful Unităţii de Ofiţeri Acoperiţi din SRI); lista ce urmează a fi publicată, fiind planificată de serviciile NATO.

  Pacat:
  „pacat ca majoritatea romanilor din tara se comporta de parca le sunt spalate creerele, alti tac de frica si restul printre care ma numar si eu nu am mai suportat si am plecat…”
  „Sunt multe de dezvaluit in fiecare oras din tara asta uitata de legi si dumnezeu. Din pacate, nu toti avem norocul sa plecam din tara si ramanem sa supravetuim in conditiile date.”
  Curios:
  = s-a nascut la Murfatlar sau la Basarabi? – daca nici asta nu e sigur…
  = ajunge capitan de nava in ultimii trei ani ai perioadei promotionale – atunci avea 33 ani, virsta la care eu am fost condamnat la moarte, un locotenet din Slatina a fost avansat doar capitan (urma sa fie maior daca reusea – cind a venit la spital l-am vazut, era fiert ca nu i-a reusit…avansarea)
  = ofiter acoperit la Anvers pina cind „l-a prins Revoluția din 1989” sau a fost „director general al Inspectoratului pentru Navigație Civilă în cadrul Ministerului Transporturilor, în cabinetul Dăscălescu, funcție pe care a îndeplinit-o până la Revoluția din 22 decembrie 1989.”? – securistii acoperiti in strainatate sunt asasini profesionisti
  = in tranzactia norvegiana intra si „absolvirea in 1995 a cursurilor avansate academice norvegiene”? – de fapt pina in 1996 era deputat de Vaslui si VP al unei comisii, iar din 1996 era iarasi deputat de Vaslui si ministru la transporturi; la 44 ani e cam dificil sa inveti intre avioane, sau s-a mutat Academia aia la Bucuresti, asta nu-i plagiat, Norvegia este in UE?
  = ministru la transporturi sau inspectoratul navigatiei: pina in dec 1989, mai-oct 1991, si mai departe pina in nov 1992, dec 1996-feb 1998, apr 1998- dec 1999, si mai departe pina in iun 2000 – inainte de Yokohama si BankOslo era deja bogat, tocmai bun de politica, singele de pe miini se uscase

  Răspunde
   
  1. cornel
   Octombrie 21, 2013 la ora 17:26

   Daca e sa fim obiectivi si corecti, adica avand in vedere ceea s-a intamplat atunci cand Traian Basescu a fost ministrul transporturilor din Romania, adica sef peste toate navele din Romania, cate nave a avut Romania cand a preluat Traian Basescu fraiele si cate mai avea cand Traian Basescu a predat fraiele succesorilor domniei sale la conducerea Ministerului Transporturilor (care supraveghea si dirija soarta flotei navale romanesti), cred avand in vedere evenimentele care s-au petrecut si se petrec astazi in Romania ca se incearca acelasi lucru astazi, nu cu navele romanesti pentru ca astazi nu mai exista nici o nava in flota Romaniei, cu resursele naturale ale Romaniei (vezi aici cum se pune problema vanzarii/exploatarii acestora, care e nivelul redeventelor pe care le va incasa statul roman dar si conditiile contractelor, care sunt secrete [de ce naiba sunt secrete?] cat si aspectul daca acest tip exploatari propuse duc la o dezvolatare durabila sau la o saracire rapida si de lunga durata a comunitatilor unde se fac acele exploatari [dupa pararea mea majoritatea proiectelor din Romania referitoare la exploatarea zacamintelor naturale sunt de tip haiducesc si nu au in vedere o dezvoltare durabila a acelor zone si a economiei romanesti. Intrebarea care se pune e : „De ce?”. Aici sunt mai multe aspecte : in primul rand pentru ca sentimentul de patriot a disparut aproape complet la cei care conduc Romania astazi, atunci cand ne referim la gestionarea/vanzarea/concesionarea bogatiilor tarii iar daca nu faci cateva smecherii/ilegalitati esti considerat un prost de ceilalti colegi – vezi aici si aspectul care se refera la functionarea justitiei din Romania si cum se impleteste acest aspect cu o CORUPTIE care e generalizata si e prezenta in toate institutiile statului roman – e bine sa ne amintim soarta perimetrului cu mari zacaminte de hidrocarburi, de langa Insula Serpilor, care a fost concesionat in conditii cel putin dubioase la o companie straina inaintea verdictului final a Curtii Internationale de Justitie, in cazul Romania – Ucraina.
   Al doilea aspect e acela ca Justitia din Romania impreuna cu domeniile conexe e corupta si nefunctionala. Acest lucru e cat se poate de evident daca e sa analizam cum s-a distrus economia romaneasca dupa 1989 – ma refer aici la disparitia de pe harta economica a Romaniei a mii de fabrici, uzine si combinate, de intregi domenii de activitate, care aveau potential de dezvoltare, au apartinut statului roman dar au fost vandute, apoi au fost taiate si vandute la fier vechi si sute de localitati din Romania sunt considerate astazi zone moarte economic pentru ca nu mai exista locuri de munca pentru locuitorii din zona – iar vinovati nu exista. Cam ciudat, nu?
   Flota navala a Romaniei a disparut la fel cum au disparut mii de fabrici, uzine si combinate de pe harta economica a Romaniei. La fel vor disparea si resursele naturale ale Romaniei {acelea care mai exista!} daca vom asista in continuare PASIVI la vanzarea/concesionarea resurselor naturale ale tarii prin contracte secrete {secrete pentru cine?}, care ulterior nu mai sunt gasite, tocmai de catre cei care sunt platiti de la bugetul de stat sa le gestioneze, iar acele contracte sunt in contradictie de interesele economice strategice ale Romaniei sau cu interesele ce tin de o dezvoltare durabila a zonei si a economiei Romaniei]).
   Ca sa intelegeti mai exact actuala situatie din Romania (ma refer aici la contracte dubioase/pagugoase pentru statul roman adica pentru cetateni, incompetenta Justititei si a organelor de control din Romania, si faptul ca in final nu exista vinovati pentru jaful facut si pe care il vede toata lumea in fiecare zi) va recomand:
   http://voyo.ro/product/emisiuni/9978-apropo-tv-20-octombrie-2013

   (trebuie sa va creati cont pentru vizualizare emisiune)

   Răspunde
    
   1. sanduCu
    Octombrie 22, 2013 la ora 22:06

    Da, dl. Cornel. Tehnica este aceiasi – vinzi din al tuturor si bagi in buzunarul propriu. Bogatia pierde omenia si.. patriotismul. Dar ce am vrut sa scot in evidenta este altceva. Recent, in Spania, urmare unui tragic accident de tren, un mecanic, loial companiei din tata in fiu, a fost condamnat – trebuia sa fie careva. S-a stiut si s-a trecut sub tacere ca sistemul de frinare automat vechi (dar bun, nu au fost accidente), a fost inlocuit cu altul, mai putin bun (a venit si accidentul, mecanicul a strigat „nu pot sa frinez!”), dar mai ieftin. Statul a continuat sa plateasca aceiasi suma mare, dar diferenta s-a dus la… alegeri. Problema era cunoscuta de toate guvernele din UE, presa din diferite tari a amintit si pe urma a tacut, nimeni n-a spus nimic. Solidaritate internationala intre corupti??? Politia olandeza stie ceva, stiu si americanii, chiar si nemtii, de ce nu si norvegienii. Apropo de obiectivitate si corectitudine, hotia are radacini si sprijin adinc si interesat in afara tarii, iar in tara se fac „eforturi” de eliminarea coruptiei la indemnul si recomandarea UE (alti hoti?). Hotul cel mai mare striga: HOTUL!!!

    Răspunde
     
 • Barbu
  Octombrie 20, 2013 la ora 23:59

  Stimate domnule Guran,

  Am cateva comentarii plictisitoare de facut la adresa articolului ,,Du-te naibii SRS!”
  1. Pe mine ma plictiseste publicitatea.
  Am o regula. Cand apare o reclama apas pe plus si urmaresc postul urmator. Urmand aceasta regula am constatat totusi ca cele mai plictisitoare posturi tv sunt tocmai acelea care nu au reclame.
  2. Eu am absolvit liceul militar, si de marina. Va puteti imagina cam cum arata bagajul nostru de injuraturi. Aveam totusi un coleg mai binecrecut.
  La bereta, la caciula, in functie de sezon, aveam atasata o emblema metalica cu stema tarii. Atasamentul dintre emblema si ceea ce purtam noi pe cap se facea prin inteparea materialului textil cu cele doua picioruse metalice ale emblemei care apoi trebuiau indoite la interior, ca sa fie o prindere sigura.
  Ori nu le indoiam noi prea bine, ori piciorusele metalice cedau la oboseala de cate ori erau scoase de pe pozitie si apoi repuse la loc cand dadeam peste vreun ofiter, cert este ca numarul emblemelor se imputina. Asa ca emblema statea mai mult in buzunar decat in fruntea elevului. Exista pe vremea aceea o emisiune TVR, fiindca tot veni vorba, mai plictisitoare decat aceasta scrisoare a mea care se numea ,,Turneul emblemelor”. Imi placea sa glumesc evocand aceasta emisiune care avea rating doar in familia Ceausescu deoarece la noi in clasa si mai pe larg in liceu exista la propriu un turneu al emblemelor. Daca faceai imprudenta sa iti lasi caciula/bereta la cuier cu emblema era mai mult ca sigur ca o vei gasi fara emblema. Nu era o tragedie. Trebuia doar sa fi vigilent si sa urmaresti pana ce alt tantalau facea aceiasi imprudenta. In acest fel emblemele circulau intr-un asa zis turneu al emblemelor. Singurul care nu suptiliza, un eufemism pentru fura, emblema altuia era acest coleg binecrescut. Era o sursa inepuizabila de embleme pentru noi ceilalti, si de bani de buzunar pentru plutonierul de companie. O emblema costa 17,50 lei.
  Pe langa faptul ca nu avea imaginatia sa se integreze in concursul liceal ,,Turneul Emblemelor” acest coleg al nostru utiliza o singura injuratura, si asta doar daca il enervai foarte tare.
  Stimate domnule Guran, ma gandesc sa propun organizatorilor sa va invitam la urmatoarea intalnire a absolventilor pentru a va diversifica repertoriul de injuraturi.
  Pe alegatorii onorabilului senator Sorin-Ştefan Rosca-Stanescu, membru al comisiei pentru cultura si media si al altor comitete și comiții nu aveti de ce sa ii dati naibi. In definitiv, intr-un stat constituțional, mai ales un stat tânăr ca al nostru, parlamentar si bicameral,in conformitate cu Referendumul pentru trecerea la parlament unicameral și reducerea numărului de parlamentari din istorica zi de noiembrie, 22, anul 2009, onorabilul nu face altceva decat sa reprezinte pe alti semeni din intamplare damboviteni cu care seamana si se aduna.

  P.S. Abia acum imi dau seama cat de binecrescuti eram totusi. Turneul emblemelor nu a functionat niciodata la sepci. ele faceau parte din tinuta de oras. Era clar ca cel care ar fi facut gestul de a-ti ,,suptiliza” emblema de la sapca te lipsea nu doar de 17,50 lei ci de iesirea in oras pe care o asteptam cu totii la sfarsit de saptamana. Nu zic week-end pentru ca si sambata faceam carte.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Octombrie 20, 2013 la ora 21:17

  @sanduCu_Am citit comentariul indicat şi recunosc ca este unul dintre cele (putine, de altfel) cu care sunt pe deplin de acord. Pe langa altele care contin „non-sensuri”, acesta este OK. Doar ca eu am trecut deja prin experienta spre care ma indemnati. Am fost in 21 decembrie la baricada de la Inter şi am vazut gloantele trasoare pe deasupra capului. Am vazut a doua zi secretarii de partid PCR din intreprinderi conducand manifestantii anti-Ceausescu, dupa ce in 21 decembrie ii condusesera la mitingul de sustinere a lui Ceausescu. Apoi, la scurt timp, dupa numai cinci luni, am fost fugarit pe strazile propriului oras de niste nimeni veniti de nicaieri. Atunci o parte dintre prietenii mei au plecat in zarile Pamantului. Sotia mea şi cu mine am decis sa ramanem in Romania. Cu totii stiam ca cei ramasi suntem „o generatie pierduta” şi ne-am asumat lucrul asta tocmai pentru ca sa-l povestim celor care nu l-au trait. Astazi, dupa 23 de ani, cand puterea mea de cumparare este mai mica decat in 1990, dumneavoastra imi spuneti din departare ca ar fi bine sa ma organizez mai eficient şi sa o iau de la capat? Vedeti dumneavoastra, acum este democratie, iar tara noastra este membra UE. C.E. spune ca MCV trebuie pastrat tomai pentru ca este discutabila calitatea democratiei romanesti (ei folosesc alte cuvinte, pentru ca altminteri ar trebui sa justifice admiterea tarii noastre in UE fara indeplinirea criteriului fundamental). In anii acestia de democratie am vorbit in diverse contexte unor oameni diversi. Aproape toti au fost de acord ca vointa poporului trebuie respectata. Iar vointa populara este cea pe care o vedem astazi. Am inteles ce vreti sa spuneti despre „vocea democratica a adevarului”. In primul parlament de dupa ’90 au fost putini parlamentari ai Opozitiei, iar printre ei, I. Ratiu. Domnia sa spunea ca intr-un cadru democratic (precum Parlamentul), daca exista şi o singura voce care rosteste neobosit adevarul, acesta va fi in cele din urma auzita şi i se vor alatura altele, suficiente la un moment dat pentru a constitui o „masa critica” necesara pentru „balansa” situatia politica şi a infaptui o democratie autentica. Astazi asistam la vointa unui popor dezinformat şi manipulat, iar forta celor care manipuleaza este cu mult mai mare decat cea a unei voci democratice. „Postulatul Ratiu” se va aplica şi acum, la fel cum s-a intamplat prima oara, in anii ’90. De aceea spuneam ca urmeaza un „deceniu negru”. Iar jaful asupra averii publice are toate premisele sa fie similar celui de proportii fabuloase din vremea FPS şi a domnului A. Nastase. Daca nu mai sunt de furat intreprinderi, vor fi furate resursele. Peste douazeci de ani, vinovatii care vor mai trai vor fi probabil trasi la raspundere precum dl. Nastase, dar copiilor mei li se vor fi luat unele oportunitati, le vor fi fost distruse unele sanse şi vor fi mai saraci.

  Răspunde
   
  1. sanduCu
   Octombrie 21, 2013 la ora 01:43

   Dl. Constantin, eu nu va cer si nici nu va indemn la nimic. Am banuit reactia dvs, si v-am pregatit un Basescu. Nu fac nici paralele (ca Nadia) si nici comparatii, dar nimic nu se ia de la capat, totul se continua. Cine n-a trait ce a fost, nu poate continua. Am vazut la TVR, recent, un sarlatan american dind lectii de istoria Romaniei de pe vremea cind el era un mucos, care probabil ca n-avea habar ca la nord e Canada. Asemenea lucruri se intimpla in prezent in Romania – niste doctori in istorie care habar n-au despre ce vorbesc si mai ajung si profesori universitari. Nu inseamna asta ca ne pisam pe singele varsat? In toate timpurile, in toate colturile lumii, sub toate regimurile a curs singe nevinovat. Asta se numeste civilizatie! …nu vreau sa ma ambalez.
   Daca cei care merita nu se pot recunoaste in oglinda, nu-mi ramine sa spun decit ca modestia este o idiotenie, pentru ca lasa drum liber acelorasi derbedei. Daca inaintasii nostri, chiar si inainte de Decebal (cine or fi fost? Glad, Gelu si Menumorut?), n-ar fi facut ce au facut, astazi pe locul Bucurestiului, probabil ca ar fi o crescatorie de camile. Chiar daca nu e Africa de Sud, nu au secat diamantele in Romania.

   Răspunde
    
   1. Victor L
    Octombrie 21, 2013 la ora 18:19

    @SanduCu.Usurel nu te ambala! Sarlatanul ala cotrobaie prin arhivele KGB-ului,CIA-ului si prin alte cotloane si ne arata si noua cum s-a ,,jucat fata” pe vremuri.Culmea e ca vorbeste si romaneste si si ca ce scrie el se cam potriveste si cu ce scriu altii la fel de cotrobaitori.Acolo in Lumea Libera ati avut posibilitati de informare la moment dar dincoace de zid a fost altfel.Si acum copiii nostri invata istoria de pe manuale care o falsifica.Trebuie inceput de undeva si constat ca Moise s-a apucat serios de treaba.Ziaristi impartiali si care informeaza curat in Romania sunt niste copii care alearga pe banii lor si scriu pe NET doar pentru ca nu accepta sa le dicteze nimeni temele pe care trebuie sa le atace.
    Acest SRS e unul care nu merita citit si a scris tot timpul,, cu coada lingurii cu care maninca”.A ajuns acum si in parlament si se lupta, tot pentru cei care i-au umplut blidul,sa ne taie noua romanilor din dreptul la informare.Adica sa transforme iar populatia tarii asteia intr-o turma de dobitoace fara minte,care muncesc si voteaza fara creier si doar cu gindul la ciorba de miine.Cu un TIR de alimente scoti pe islaz doua sate de protestatari care dorm acolo si nu pleaca acasa, in speranta altui TIR,chiar daca habar nu au ce sunt alea gaze de sist sau expoatarea cu cianura a aurului.
    Ca tot scriai de Flota Romaniei,la vremea respectiva Ion Ratiu a vrut sa echipeze 164 de nave romanesti cu motoare performante fabricate in Occident,pe banii lui.Romanii l-au batut cu rosii ecologice si la fel si pe Coposu care facuse 17 ani de puscarie politica,condamnat de comunisti.Dobitoace erau romanii atunci si dobitoace sunt si acuma ca doar de aia se lauda Ponta ca are 70% din electorat in spatele lui.Ce a fost rau cindva aici greu pleaca si se poate intoarce oricind pentru ca problemele sunt actuale.Pentru edificare si la colectia ,,lecturi obligatorii”iti mai recomand o carte cel putin;,,Evadare din Lagarul 14″de Blain Harden si ,,Blestemul lui Edgar”de Marc Dugain,ca tot te laudai ca stii cine l-a(i-a) impuscat pe Kenedy.Nici americanii nu sunt toti destepti dar ala deocamdata ne ajuta sa sa intelegem si noi de ce cadem mereu numai in tabara celor buni de plata.

    Răspunde
     
    1. sanduCu
     Octombrie 22, 2013 la ora 23:12

     Buna Victoras, sa stii ca daca as fi stiut cine, as fi scris. Merg dupa rostogolirea banului, poteca cea mai plauzibila. Vreu doar sa-ti atrag atentia ca faci aceiasi greseala ca multi altii dintre politicienii de astazi (ma rog, la astia este de fapt o practica) din Romania: astepti ca strainul sa-ti arate drumul, sa-ti tina lampa, sa vezi si tu ce ai in camara. Dar el o face din interesul lui schimbator. Nu poti sa crezi ca romanii nu au stiut sau nu stiu. Nu au avut curajul sa o recunoasca, dar asta este altceva. Treaba este balansata in lume, in partea astalalta a cortinei de catifea sunt unii care le arata astora ceea ce ei stiu dar nu vorbesc, la fel si americanul asta in Romania. Nimeni nu ajuta pe nimeni, fiecare isi vede de treaba lui, iar daca careva mai pica in plasa…dece nu. Mersi pentru titlu, dar pot sa-ti spun ca mai am vreo trei carti pe care nu le-am citit pentru ca sunt nitel cam prins de realitate care mai tirziu va fi scrisa altfel – tu ce-ai face, ai mai citi? Despre vapoare, stiu si despre taierea lor inainte sa treaca de 25 ani, si de trecerea sub alte pavilioane, si de rafinarii plutitoare. Dar mi-am dat seama ca sunt pe o directie gresita – Romania chiar daca a fost pe locul 7 in Europa ca putere navala comerciala, totusi nu are sansa sa devina un mare caraus international, concurenta este un mizilic, influentele politice au un rol preponderent. Deci, o flota dunareana noua si activa mi se pare a fi mult mai benefic pentru sprijinirea tarii in procesul actual de refacere. Nu de dragul paralelei, dar polonezii au Gdansk-ul, dar n-au Dunare, iar romanii au Constanta si le trbuie vaporase (comerciale si de ce nu croaziere). Deci principiul sanatos al saracului: sa-si vada de gradinita lui si sa nu lase pe altii sa joace tontoroiul printre rasadurile lui. Asta asigura…”sustainabilitatea”. Apropo cum se spune pe engleza…orasul Auda? Indrazneala?

     Răspunde
      
     1. VictorL
      Octombrie 23, 2013 la ora 00:24

      SanduCu.M-ai pierdut la Auda Town… Oswald probabil ca a ramas in Rusia si asta ar insemna ca si rusii au pus umarul dar a fost o ,,cheta”la care au contribuit toti…Banul il urmaresti degeaba pentru ca mobilul a fost nerespectarea cuvintului dat.La figurat JR Ewing&Co iar la Co poti include atit italienii pentru care cinta Sinatra cit si pe corsicanii care au vrut sa-l mierleasca pe De Gaulle si au ajutat CIA sa scape de Lulumba.Chiorii de un ochi trag bine cu celalalt.Vezi cine i-a luat locul lui JFK si mai bine citeste cartea,daca te-am facut curios…
      Lasa americanul in pace ca le zice bine si uite azi am dat peste,,Cei dintii vor fi cei din urma” care e la fel de groasa.Peste ,,monstri”lui Moise inca tot nu am dat.
      Si noi am fost vii in copilarie si stim sa alegem ce se potriveste cu amintirile si ce nu…Flota las-o ca vom citi si despre ea cind vom avea barba sura dar sa stii ca la treaba cu fluviala ai nimerit-o.Aia de la Giurgiu au facut ceva barcute pentru interventii la dezastre pe Dunare…

       
     2. sanduCu
      Octombrie 24, 2013 la ora 16:17

      Victoras, era audacity – bancuri canadiene, poti sa sari peste asta. Acuma cu Obamacare vad, nu am inteles cum, au inceput astia sa dezgroape niste morti – incepe sa devina mai interesant decit orice carte. De americanul tau, putin imi pasa de el. Problema era cu TVR, de ce ii face reclama de mare istoric al Romaniei…

       
 • Mihai Ioan
  Octombrie 20, 2013 la ora 20:50

  Eu nu inteleg de ce se mai iau bani pentru tv si radio, plus zeci de alte taxe. Ce oricum din banii aia posibil sa nu ajunga nici 10% la tvr.

  Răspunde
   
 • Gabriel
  Octombrie 20, 2013 la ora 14:32

  Este foarte clar un singur lucru, pentru a evita asemenea iesiri demagogice ale unor personaje politice, pentru a evita situatii confuze si interese meschine, pentru a ne dezvolta armonios ca tara si societate, este nevoie de o schimbare radicala, de o revolutie reala, generala sau doar in clasa politica, care poate sa inceapa chiar cu acest blog, online, in strada la Rosia Montana sau Pungesti, in orice caz trebuie sa inceapa de undeva, daca nu, vom continua sa ne lamentam inutil si cu costuri uriase.

  Răspunde
   
  1. sanduCu
   Octombrie 20, 2013 la ora 18:59

   Dl. Gabriel, sunt deacord cu tot ce spuneti, cu unele (nu obiectii), hai sa zicem, finisari. Revolutie este deja o miscare generala in sfera specifica de actiune (industriala, culturala, politica). Devine nitel confuz sa directionam o revolutie spre „clasa” politica – cind revolutionezi, schimbi totul si clase, si mass-media, si alegatori. Adica demolezi si construiesti de la zero, este mai simplu pentru ca este mai clar. Dar daca situatia este cunoscuta precis, se poate trece peste demolare si totusi revolutia trebuie sa atinga toate aspectele – schimbind si re-orientind. Ca in orice lupta, cel care conduce, cel care cheama la lupta trebuie sa o faca clar – cu totii stim ce avem in fata, dar trebuie sa stim cum si pe unde si pina cind. Altfel e ca si cum ai folosi carne de tun. Lucruri de astea s-au intimplat peste tot in lume inainte de 1989, dar asta este cea mai recenta si ranile nu s-au lins.

   Răspunde
    
 • Constantin
  Octombrie 20, 2013 la ora 11:03

  I)_Am scris in repetate randuri ca, fara a acorda o importanta deosebita ratiunii in politica, romanii voteaza aproape exclusiv emotional. In favoarea unor candidati care sunt frumosi fizic, ori care vorbesc mai frumos decat contracandidatii, sau pur si simplu pentru ca sunt „altfel”, ceea ce este considerat „cool”. Pasiunea este evidenta si in comentariile la acest topic. Poate ca unii dintre cei care au intervenit sunt dintre prietenii si colegii d-lui Moise si au dorit sa-si faca cunoscuta sustinerea. Dar nu exista nicio indoiala ca din totalitatea celor care si-au exprimat opiniile majoritatea fac parte din publicul telespectator si multi au intervenit pentru prima oara pe blog. Este vorba, prin urmare, despre o reactie emotionala. Tonul comentariilor releva, de asemenea, multa pasiune. In cvasiunanimitate este exprimata aprecierea fata de dl. Moise si este acuzat dl. S.R. Stanescu. Pe de alta parte, desi se cunoaste foarte bine faptul ca domnia sa NU poate determina de unul singur adoptarea unei legi, este neglijata contributia probabila a membrilor Comisiei pentru Cultura si Media din Senat, in numele careia SRS a vorbit.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase