Urmăriți cu atenție acest clip…

… L-ați urmărit? Este că simțiți nevoia să-l mai vedeți o dată? Simbolistica sa este atât de puternică încât orice comentariu este de prisos. Acest clip nu mai trebuie explicat, nici comentat, căci el acționează la nivel emoțional. Vorbele sunt de fapt ilustrație iar imaginea se adresează la un alt nivel decât cel cerebral.

Am reușit să iau legătura cu autorii clipului, cei care apar asumat pe genericul de final. Așa am aflat că sunt amatori, e adevărat pasionați de filmare. Florin Cofar, realizatorul, este medic stomatolog la Timișoara. L-am invitat la televizor, dar nu vrea să vină. Și-l asumă, dar nu vrea să profite de el, preferând un anonimat modest, mai exact un model de contrapunere goanei deșănțate după publicitate din societatea noastră.

Florin a copilărit într-un sat din zona Roșia Poieni, la fel ca toți ceilalți implicați în realizarea clipului. L-au făcut acum două săptămâni, în concediu.

Și cam asta este tot ce mai poate fi spus suplimentar, căci detaliile sunt aproape inutile după ce ai văzut aceste trei minute de poezie care începe trist, continuă răscolitor și se termină pur și simplu inspirațional. De fapt, nu se termină.

Moise

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

138 răspunsuri la Urmăriți cu atenție acest clip…

 • tia lia
  Noiembrie 28, 2013 la ora 14:39

  Scanteia Revolutiei din 1989 a fost, pentru cine isi aminteste, distrugerea satelor traditionale. Nu-l deplangeti pe Ceausescu, distrugea sate si muta la bloc oameni care traiau din pastorit, si care apoi se plimbau ca nebunii cu oile prin oras-si nu erau ei nebunii ci cel care a distrus viata lor milenara. Si culmea ca aceasta „libertate” capitalism vrea sa faca acelasi lucru, sa distruga satele, sa distruga natura la care tinem asa de mult.

  Răspunde
   
  1. Adevarul
   Noiembrie 28, 2013 la ora 15:10

   CARE REVOLUTIE? LOVITURA !

   Răspunde
    
 • kasapreko loan home
  Noiembrie 18, 2013 la ora 13:39

  sunteți șomer? aveți nevoie de un împrumut pentru a porni propria afacere, inclusiv de Crăciun utilizarea de contact împrumut cu acest e-mail: kasaprekoloanhome@live.com

  Răspunde
   
 • mircea
  Octombrie 25, 2013 la ora 13:43

  Mina de la Rosia Poieni, a carei iaz il vedem in videoclip a functionat pe acest principiu si cu acest tip de iaz de decantare de mai bine de 30-40 ani. Asa se obtine cuprul necesar ca noi sa putem vedea ceea ce vedem, ca noi sa avem electricitate, ca noi sa avem confortul pe care il avem in ziua de azi. Industria de orice fel inseamna poluare, extragerea metalelor inseamna poluare. Putem sa acceptam asta si anumite riscuri care sunt sau nu sunt tinute sub control sau putem sa traim in pesteri si sa ne incalzim cu vreascuri si sa citim la lumanare. Din pacate trebuie sa sacrificam anumite zone pt ca noi sa ne bucuram de tot ceea ce depinde de industrie. Imi cer scuze daca sunt cinic dar n-ati vrea voi sa nu mai calatoriti cu avionul pt ca acesta polueaza f mult, n-ati vrea sa nu mai mergeti cu masinile proprii pt ca aceste polueaza f mult si sunt executate din metale, metale care pt a putea fi produse este nevoie de ceea ce vedem in imaginile din videoclip, n-ati dori cumva sa dormiti imbracati pt ca pacura, carbunele chiar si gazele produc poluare mai mult sau mai putin, direct sau indirect. Atat timp cat aceste lucruri sunt tinute sub control si nu au fost raportate imbolnaviri, atat timp cat aceasta industri e ne ajuta insasi sa ne producem si sa transportam hrana zilnica, ne ajuta sa supravietuim in zilele noastre. Daca Romania ar renunta la aceasta industrie inseamna ca alta tara va trebui sa produca ea ceea ce se producea la noi strict in aceleasi conditii sau in conditii asemanatoare. Dar poate ar trebui sa renuntam definitiv sa mai poluam si sa ne hranim ca in epoca de piatra si sa va vad pe voi cu ce idei veniti pt a hrani 7 miliarde de locuitori. Astept solutii!

  Răspunde
   
  1. elena
   Noiembrie 10, 2013 la ora 21:09

   domnule Mircea aveti mare dreptate,ce ne-am face daca n’am mai avea un audi de facut cumparaturi la mall ! Probabil n’ati auzit sau citit de ceva bun simt, macar genetic, ca cel educational lipseste cu desavarsire in zilele noastre. Unde sunt, de fapt, limitele poluarii????????? Probabil fara limite in cazul in care conturile cresc in banci, iar „prostii” melancolici ce s’au nascut din mosi stramosi pe locurile disparute, sunt „vinovati” ca-si „jelesc”
   amintirle copilariei. Puteti sa va aptineti de la asemenea postari, macar pentru respectul victimelor, realizatorii clipului.

   Răspunde
    
  2. Costel Braileanu
   Noiembrie 11, 2013 la ora 14:36

   Mirceo ai dreptate! Pt cei ca tine nu mai este nici o solutie si nici o speranta. Daca ar mai fi o speranta, te-as intreba: sti sigur ca nu se poate trai fara televizor 1 in camera de zi, tel. 2 in bucatarie, tel. 3 in dormitor si tel 4 in camera copiilor? Nu se poate trai fara 3-4-5 celulare, tablete, ceasuri, echipamente GPS? nu se poate trai daca nu-ti schimbi masina la 3-5 ani cu una mai mare si mai luxoasa? Nu se poate trai daca n-ai o casa cu minim 3 dormitoare, 2 livinguri, 3 bai, toate ticsite cu ultimele descoperiri ale tehnicii? Si ti-as mai spune, din punctul de vedere al unei persoane care a incercat si varianta „cu” si pe cea „fara”, ca se poate se poate trai f. bine, simplu si modest. Singura problema este ca varianta aceasta nu este sustinuta de societatea de consum care-si sapa singura groapa. Cam atat as zice.

   Răspunde
    
 • Dan
  Octombrie 14, 2013 la ora 17:25

  Pentru oamenii de buna credinta care au scris aici inaintea mea si care vad ca sunt majoritari………….
  In zilele evenimentelor din 1989, mergand pe trotuar am fost depasit de un tziganus care tzopaind
  intr-un picior canta „ole, ole, ole, Ceausescu nu mai e”. Bine ca s-a dus dar ce a lasat in urma ?
  Panglicarii si…”baietii destepti” cu aptitudini de lacusta : „rod tot si ma mut”, au cam terminat tot ce
  era la suprafata, Resita, Hunedoara, Savinesti, tesatoria Dacia, Apaca si cate si mai cate repere
  ale romanitatii. Nu s-au multumit sa le rapuna, le-au facut una cu pamantul ca nu cumva sa se
  trezeasca. Shutzul care te lipseste de portofel in autobus este tot un baiat destep. Cel care cumpara
  energie electrica de la centrala si ti-o vinde tie mai scumpa este tot un baiat destept (uluitor).
  Domnilor, revin si zic, „lacusta” care nu pote fi ROMAN, a terminat cam tot de la suprafata si a trecut
  la zacaminte. Daca copii nostri nu se vor trezi vom ajunge UN LAC DE DECANTARE

  Răspunde
   
  1. cornelius
   Noiembrie 10, 2014 la ora 22:41

   Aveti dreptate domnule pofesor ! „EI” SA DISTRUGA ROMANIA , V-OR SA DISTRUGA TOT CE ESTE SUB ROSIA MONTANA,TOT CE INSEAMNA ISTORIA ACESTUI POPOR !!! CITITI CARTILE LUI RADU CINAMAR !!!

   Răspunde
    
 • Constantin
  Octombrie 6, 2013 la ora 12:18

  Dincolo de patima comentariului sta ratiunea celor cel putin cinci categorii de obiectii la infaptuirea „Proiectului” RM pus la cale cu implicarea Serviciilor in vederea transferului resurselor din proprietatea publica in cea privata a catorva baieti destepti. Fara indoiala, un rol important in manipularea opiniei publice prin mass-media in favoarea „Proiectului” il joaca necesitatea de fonduri pentru apropiatele alegeri. Partidele au nevoie urgenta de bani, prin urmare, cred ca „Proiectul”, catastrofal in ceea ce priveste interesul public, va fi totusi realizat.

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Octombrie 4, 2013 la ora 07:58

  Canada va mari productia interna de petrol pentru a contrabalansa pe rusi, pretul pe piata va scadea. Cineva spunea pe blog cum ca Gold Company este cunoscuta in Calgary ca.. cautator de metale grele. Gold Company este o hurdugheana mare cu vreo 9 mici asociate, toate in Bursa. Or mai fi si altele dar nu sunt cunoscute public. In Canada sunt 2, America alt 2, America de sud 1 sau 2, Africa 1 sau 2, Romania 1, Kazahstan 1 care s-a mutat in Noua Zeelanda si inca una se pare in Australia. Astazi am urmarit special BNN, momentan in Canada nu se misca paminturi rare, desi nu de mult a fost ceva tam-tam cu chinezii in nord. Ceva cred interesant: in exploatarea de aur, la o investitie de 3.2 bilioane, contributia la buget este de 400,000 si nu sunt multumiti sa piarda asa de mult!! Nu se mentionat nimic de cianurare – nu in Canada. Un alt „mare” impediment il prezinta restrictiile de mediu, tot in Canada.

  Răspunde
   
 • Dan Ioanitescu
  Octombrie 1, 2013 la ora 23:06

  Fimul manipulează foarte bine şi te ţine în transă. Scenariu, imagini simbol, voce, montaj, fundal sonor… toate excelente. O echipă de profesionişti pusă în slujba oricărui fel de ideee naşte, emoţii şi pasiuni. Nu contează intelectul, cât afectul. Ca dovadă… comentatorii împătimiţi de aici.
  Felicitări. Mi-a plăcut…

  Răspunde
   
  1. sanduCu
   Octombrie 1, 2013 la ora 23:19

   Pina la acest clip, am vazut cu totii mai multe, am discutat de toate si am hotarit: proiectul cu cianura moare si mineritul traieste. Acest clip este doar bombonica din virful colivei RMGC.

   Răspunde
    
   1. dan onofrei
    Octombrie 1, 2013 la ora 23:27

    SANDSULE ma scuzi exista o singura salvare ca astioa sin t vindutri -ACADEMIA ROMANA si BISERICA ORTHODOXA ROMANA cu PATRIRAHUL :Nu püot fi atit de cloASi toti curve vindute pentru un pumkn de aur si la cianjurizat

    Răspunde
     
  2. dan onofrei
   Octombrie 1, 2013 la ora 23:25

   stimate cdomn ,chiatr cretini nu sintem ,nu dec film discutam ,fi9ecare poatze avea emoti8iole sale cdin copüilarioe si eu imi aMINTESC CU NOSTALIGIE DEE VACANTELE LA BUNICI IN mOLDOVA UNDEC DINTR-UN PIRIU AFLUENT AL mOLDSOVEI TARNII PRINDEAU SERA ASANIMITII boisteni -UN PESTISOR MIOC SI EXTREM DE VOIO SI TZARE COLORAT CA UN CURCUBEU SI DIN ACELASI PIRIU PUTEAI BEA SI APAP FARA VSA MORIO DEE HOLERA .aTUNCI:aCUM ;DEE FAPT AM FOST ACOLO ACUM VREO „= DE ANI PIRIUL S-A TRANSFORMAT INTR-O CDLOACA11daR EWFECRIV O CLOACA IN CARE CINTA BROASTZELE CA INCOPÜILARIA MEA DIN ani 50 -60 pe o satread de löinga biserica BAzilescu .bucurestuii njoi.FAza cu MOlödfova e de prinh anii 50-65:DEci nu de emotii vorbim ci de infestarea unei mretele hidrograficve puternice in nmiezul Apuseniloir cu substANrte ucigAToarer !!CIANURI!!!!Despre astra vorbim si despre o zuonade basm ce se vrea excavata peste noaptze datorita ineptiei unei clase politice vindute de mult strainatatii!!!Deci üpardonh asateptam poziotioa nacademicfieniloer ACADEMIEI ERE STIINTE SI CFULTUIRA a ROMANIEI DAC DINSII SPUN FACETI ROMANI pentru inele vostrui si la coüpiilor atunxciu sa inbceapa dee miinmje cu oaTRVIREA!!!!

   Răspunde
    
 • johnnie
  Octombrie 1, 2013 la ora 18:06

  1.Nu stiu daca Germania are vreo implicare aici,stiu ca clip-uri mult mai benigne nu se pot vedea acolo (dar parca nici invers,daca primesti un link din G. vezi doar pureci); este un sistem de control,un fel de cenzura aplicata mai ales pe muzica,dar se pare ca nici altele nu scapa.
  2.Domnul Moise Guran este o persoana de toata isprava,este foarte bine informat,este un adevarat profesionist,care ne informeaza de la „buturuga”,nu ascunde lucrurile.Filmuletul e foarte intuitiv,cred ca poti sa-l vezi si daca n-ai habar de limba romana,dar nu stiu ce se intampla ca nu mai avem oameni cu coloana vertebrala,ci doar moluste !
  Se vorbea daunazi de un imprumut de la FMI de vreo 4 mld $ sau Eur (nu stiu pentru ce!),cand „reteta” noastra dupa toata tarasenia asta s-ar ridica la vreo 2,9 mld Eur si solul si subsolul poluate pentru vecie.Si-au pus baietii intrebarea: merita? Iar SRI-ul,daca a facut cercetari si rapoarte precum a citit seful acestei institutii,imi dau seama cum de n-au gasit nimic suspect!Noi am avut oameni mai de valoare in astfel de pozitii,nu ca seful asta,care nu stia nici citi prea bine!!! Pai cum era sa unga GC pe cine a uns in vazul lumii? Astea se fac cu o precautie extrema…Daca Europa nu accepta extractia cu cianuri,atunci de ce ne mai zdrobim? Aplicam legislatia UE si gata! M-am bucurat cand a cazut prostia cealalta cu Cuprumin,dar asta este cu mult mai groasa si interesul foarte mare.GC se comporta ca si cum ar avea sacii in caruta deja.Ei nu concep sa piarda,dar nu cred ca pot obtine nu stiu ce daune din partea noastra,ca nu i-a obligat nimeni sa investeasca in zona.Asta este numai o sperietoare din partea lor,ca simt pamantul clatinandu-se.
  Cum sa dai de buna voie,pe mai nimic,viitorul copiilor-copiilor nostri,in veacul vecilor? Sunt chimist si va spun ca aurul si argintul sunt pepsi pe langa celelalte metale,care sunt si mai abundente si tot asa de importante pentru economie; apoi lantanide si actinide , fara de care nu se poate concepe un telefon celular; apoi wolframul,pe care altii nu-l au de niciun fel,fara de care nu putem vorbi de oteluri dure,refractare etc.Dar ,soc,tot ce extrage in afara de aur si argint este cadou,e inclus (cum spunea o reclama),deci pauza redevente,% de participare,nimic !!! Cat poti fi de prost sa inchei un asemenea contract in beneficiul partii adverse,ca si cum nu tu ai fi stapanul zacamantului si nu tu ar trebui sa dictezi conditiile? Nu se poate gasi raspunsul la intrebarea simpla :cine a fost dobitocul care a semnat mai rau decat primarul un document de o asemenea importanta? De ce atata secret,cand implici securitatea tarii? Ceausescu nu a facut asemenea prostii si l-am acuzat de subminarea economiei nationale! Pe langa astia,scuzati-ma,nea Nicu chiar ca este un erou martir!Doamne ajuta-i pe Romani!!!

  Răspunde
   
  1. dan onofrei
   Octombrie 1, 2013 la ora 20:47

   va multumim pentru interventie ca si chimist:Asa este cum spuneti:Problema este ca vestul este acum in mare goana nu numai dupa aur ci tot ce mai este aferent cum perfect si documenatat comentati :Asas e face ca in Marea RUSIE ve4cian dsv.ca tzara s-a accceptat de guvernul Putin din pacate o exploatare similara in zona Siberiei ,tot cu cianuri probabil aceasi canadieni si aici in Germania au si inceput acum 1 luna sa urle toatre magazinele economice serioase importante:Toti astzeapta dupa colt marele cistig la bursa:Totul este gindit si practicat minutios le este egal de otravirea naturii aia o lasa pe saeama rusilorc care au acceptat se pare metoda ca e departec de Moscova acolo probabil curge doar cistigul nu si cianura:DAr cel putin acolo tara este imensa nu o ingramadirv hidrografica ca in bazinul Apusenilor desio si la dinsii est6e o natura unica de ccare insa si-au batiut joc deja bolsevicii in prostia lor ecologica egala cu minus 100.IAR CUM SPUNETI DVS CA PE LINGA AUR CARE E NIMICA EI SE ALEG CU CINE STIE CE PAMINTURI bogate in alte metale rae asta e o certitudine .dE ACEEA SPUN EXISTA O SINGURA SOLUTIE DE OPOZITIE :SPECIALISTII ACADEMIEI ROMKNE plus toti intelectualii ROMANIEI indiferent de loc de origine in tara CARE SA CERCETEZE CU AMANUNT SITUATIA IMPREUNA CU GREENPEACE eUROPA DE LA HAMBURG CARE NU VA ACCEPTA ASA CEVA IN EUROPA:cUM SPUNEAM DACA VOR NEAPARATexploatarea SA CAREE STERILUL LA TARMUL CANADIAN SI SA IL SPELE ACOLO CU CIANURI DACA NU ISI FAC PROBLEME.iAR PRETUL la tona erxportata sa FIE acceptat de statul roman la conditii avantajoase ROMANIEI tara independenta pe timpul lui CEAUSE$SCU si nu la dispozitia unui concern strain condus de americani probasbil .Oricum cititi va rog revistele economice recente germane care expun problema Rusiei unde se pare aceasta metoda se va aüplica ;DArt si acolo au intre timp probleme cu societatea civila care in ultioma secunda s-a trezit la realitate.

   Răspunde
    
 • un muncitor
  Octombrie 1, 2013 la ora 17:13

  …bla bla bla …Rosia Montana ..bla bla

  Răspunde
   
  1. Catalin
   Octombrie 1, 2013 la ora 17:29

   – alt muncitor –

   … bla bla bla… sanatate… bla bla… dezastru economic.. bla bla… 🙂

   Răspunde
    
   1. nu
    Octombrie 2, 2013 la ora 14:48

    de ce? pentru ca s-au inmultit dobitocii descreierati care nu-s in stare decat sa faca bulbuci

    Răspunde
     
  2. dan onofrei
   Octombrie 1, 2013 la ora 20:22

   stimate domnule un muncitor sint convins ca daca va placea munca adevarata si deci nu va este rusine de ea, in acea zona curata ca lacrima si bogata in pasuni puteti creste animale in mod ecologic mai ceva ca cei din zona COvasna.Tin sa va anunt ca aici in Germjnia carnea de steak de vita crescuta ecologic este atit de pretioasa
   incit nu poate fi platita de oricine:Nu cred ca si acolo in viitor va fi atfel:Deci daca va place cu adevarat munca aveti ce face in acea zona:Problema e ca sinteti comozi si vreti sa munceasca excavatoarele pentru dvs si apoi pompele de spalat cu CIANURA!!!(e mai de fala sa scandezi -eu sint miner decit ce rusine ba tot la coada vacii!!!)NU ne facem probleme de cit aveti in cap(probabil ca miner nu prea ati pus in mina des o carte sau o revista de specialitate de ecologie eventual publicatiile lui Greenpeace) -paCAT CA VA NUMITI ARDELENI-SINTETI mici tare FIINDCA ATI ACCEPTAT sa va vindeti mormintele stramosilor sa fie acoperite de straini cu deseuri otravitoare si asa rusine morala a tarii:DE asta nu va spala nici o apa de pe Dunare chiar daca va invelesc canadiennii in costume aurite.Deci omul vindut tot curva ramine chiar daca este ardeleana si se eticheteaza cu modestrul -un muncitor:As incheia asa va fie rusine de ce ati acceptat acolo si sa va urez ca muncitor -munca cu spor pentru binele generaTIILOR COPIILOR dvs:
   e DREPT POATE GINDITI PARCTIOC NU CONTEAZA TATA SE FACE PRAF CU CIANURI SI FIIMIU O SA AIBA PALAT cu servitori IN FLORIDA ASTA E DEPARTE de Rosia Montana.
   DAr pina atunci poate se trezeste tineretul Romaniei impreuna cu Academia Romana si BISERICA ORTHODOXA ROMANA CARE TREBUIE SA IA POZITIE si vine cu maciuci la dsv acasa la Rosia MOntana cum s.au dus minerii la Bucuresti cu bitele diN valea Jiului sa ii invete ce este aia democratie in Romanica.Deci surpriza poate fi si invers desi am inteles ca sin teti ardeleni cu muschii mari si tari ,barbati dintr-o palinca si jumate:Stiti nu de alata dar nu inseamna ca daca m-am nascut la Bucuresti ,Bucurestiul este numai al meu si nu si al CLujeanului sau Oradeanului sau a celui din Tirgu_MUres:Aceea sete Romania si este a tuturor cetatenilor romani indiferenj de cum necoptii de politicieni aflati la ananghie si presati de straini nesatui vor sa o reorganizeze.

   Răspunde
    
 • Calin
  Octombrie 1, 2013 la ora 14:46

  statul a lasat poluare in urma si la Rosia Montana, ape acide, halde de steril netratate, mizeria asta va fi curatata pe cheltuiala investitorilor dupa ce se porneste proiectul minier de la Rosia. mai degraba se poate asemana ce e acolo cu ce e acum la Rosia Montana, decat cu ce va fi. pentru ca e vorba de o exploatare moderna, nu de o exploatare fara niciun standard de mediu, ca pe vremea comunistilor (cum e cea din video)

  Răspunde
   
  1. Catalin
   Octombrie 1, 2013 la ora 15:16

   Corectie: mizeria lasata intra in fisa postului RMGC, care va fi detasata de Gabriel odata ce proiectul ia sfarsit. Apropos, toate exploatarile de pana acum s-au facut cu promisiunea ca se vor folosi cele mai noi/performante tehnologii, si iata rezultatele. Te frigi o data, te frigi a doua oara, te frigi a treia oara… cat de batut in cap sa fi sa continui? Oricum, latura ecologica ar constitui o parte relativ mica in problema, fata de cea economica. Ai observat ca dolarul este forma castigului? Cati dintre voi s-au intrebat care va fi stadiul dolarului in clipa in care vom incasa asa zisii $4.3 mld.?

   Răspunde
    
 • wall
  Octombrie 1, 2013 la ora 11:01

  Am semnat toate petitiile, am dicutat cu mii de oameni, am produs maculatura si manifeste neluate in seama.. incepand din anul 2011;
  Am o mica nelamurire acum: unde au fost in 2011 toti acesti „ecologisti”? unde sunt filmele „lacrimogene”? unde sunt „verzii” de altadata? pentru ca sunt printre ei si miros a „portocaliu” de la o „posta”; sa’mi fie scuzata analogia..
  Voi fii alaturi de natura, alaturi de oameni, dar nu ma complac in jocuri murdare. Stiu ICRul mai are inca buget pentru doua filme si 3 meetinguri.. si dupa? mai veniti cu noi, „dalmatienilor”?

  Răspunde
   
  1. Codruta
   Octombrie 1, 2013 la ora 12:34

   MINTI !!

   Răspunde
    
   1. 01st1
    Octombrie 3, 2013 la ora 21:21

    Nu minte, e prea prost. Gindeste cu telecomanda.

    Răspunde
     
 • solomon mornea
  Octombrie 1, 2013 la ora 09:35

  Inainte de a vizita Rosia Montana m-am documentat si am vazut ca are putini locuitori.Natura a inceput sa cicatrizeze ranile mineritului din zona.Populatia este imbatrinita iar majoritatea tinerilor sint la munca in alte parti.In 23 de ani nu s-a facut nimic pentru populatia de aici!Se motiveaza ca singura posibilitate de crestere a zonei este reluarea mineritului.Asa cum se apreciaza, se vor creea peste trei mii de locuri de munca iar exploatarea va dura circa 12 -15 ani.In tot acest timp localitaea va prospera si nu e greu sa anticipam o crestere a populatiei pina la 12 mii de locuitari.Dupa incetarea mineritului vom avea un oras satelit in care jumatae din locuitori vor fi minori.Va ramine in urma si un peisaj SELENAR,otravit.CUM VOR PUTEA SA REZOLVE AUTORITATILE, IN CONTEXTUL MENTIONAT, SITUATIA VIITORILOR DEZOCUPATI NUMEROSI DACA PENTRU O MINA DE OAMENI,IN 23 DE ANI,NU S-A FACUT APROAPE NIMIC?

  Răspunde
   
  1. Calin
   Octombrie 1, 2013 la ora 14:48

   de fapt traiesc cateva mii de oameni in Rosia Montana, oameni care cer de ani de zile pornirea proiectului minier. si tinand cont ca zona e poluata in prezent si ca se va reecologiza, ce va ramane in urma nu va fi un peisaj selenar, dimpotriva, va fi o imbunatatire fata de cum e in prezent

   Răspunde
    
 • VictorL
  Septembrie 30, 2013 la ora 22:11

  @Moise.Da-i inainte!O mare bila alba…

  Răspunde
   
 • Boian Marian
  Septembrie 29, 2013 la ora 15:02

  Recunosc că nu am avut răbdarea să citesc integral toate comentariile. Este absolut aiuritor să citeşti „comenarii docte” ale unor „postaci” fără un mimim de cunoştinţe ce înseamnă mineritul. Genialilor ştiţi că între 1964-1970 inginerii noştri mineri „cu dosar” au fost şcoliţi în RDG pentru exploatările la zi, şi au înfiinţat exploatările la yi din Gorj pentru lignit, care azi vă produce energie electrică? Ştiţi cum arată astăzi exploatările la zi din Germania? Dar din SUA? Unde credeţi că vor dispărea munţii dimanitaţi, munţi pe caee nu aţi găsit timp nici pentru un pas? Tot munţi vor rămâne, sub altă formă desigur, fiindcă tonele de steril (dacă ştiţi ce înseamnă cuvântul) tot acolo vor rămâne. Dacă doriţi sunteţi liberi să-i sprijiniţi pe noii comunişti care s-au vopsit în verde numindu-se ecoilogişti, iar înainte de a vă da duhul vă doresc, ardeleneşte, la bună vedere.

  Răspunde
   
  1. Desigur
   Septembrie 29, 2013 la ora 15:11

   Desigur „domnule” Marian. Si pt mataluta e valabil: viu sau mort, ocupi la fel de mult spatiu, si creierul la fel de putin.

   Răspunde
    
  2. dan onofrei
   Septembrie 30, 2013 la ora 23:02

   stimate domnule Boian .E una mineritul la suprafata si alta spalarea cu cianuri intr-una din zonele cu o retea hidrografica atit de bogata precum Apusenii-vorbeam de legea vaselor comunicante unde sint multe izvoare subterane :Nu e nevoie sa fim mineri ca dvs.ca sa intelegem ca nimeni nu poate garanta total siguranta deplina la un accident tehnologic (care este mereu posibil-vezi mult prea discutata FUKUshima ,vezi trenul de mare viteza german ICE facut praf in 1989!!!!etc etc )
   CAnadienii daca sint atit de sigurti pe dinsii sa o practice la Toronto ca si acolo avem romani emigrati carte poate savureaza wisikiul si cu cianura :PAcat ca nu mai am un articol de anul trecut din revista sindicatelor germane IGBCE al chimiei si mineritului unul din cel mai serios si puternic sindicat al Germaniei CA SA cititi ce catastrofa ecologica se desfasoara si actual in parti mari ale Africii unde se exploataeza aurul cam, cu aceleasi metode.
   MA mir cum Academia ROmana nu ia pozitie in aceasta sensibila problema( cu atit mai mult cu cit geologii dinsilor cunosc bine bazinul hidrografic al Apusenilor) pe care dvs .intr-un mod primitiv(va recdomand filmul matrelui regizor Lucian Pintilie -Prea tirziu-spune totul despre mineri in RO ) cautati sa o tratati:Cit despre RDG cu sterilul lor ce sa mai discutam ,sint germnan RFGist din 84 si stiu ce catastrofa ecologica au oragnizat comuinistii RDGisti cu Honecker in tara lor care costa si azi pentru sanitizare miliarde platite din banii impozitati de la ,noi care muncim in industrie si pe cate le vor plati inca multe generatii.
   VA incapatinati minericeste aiurea caci omul se poate schimba profesional in viata sa daca nu este idiot si vrea sa mai invete si altele.Pe deasupra asa o zona turistica unica Europeena va avea mereu clineti in viitor daca este pastzrata intact ca natura si datini:Dar daca dvs v. v.ati vindut fara reprosuri si cimitirele cu mortii stramosi sa fie inglodate de steril???!!Ce sa mai
   cerem, de la asemenea pigmei primitivi???-fiti dragilor fericiti in limuzinele dvs ce vi le veti cumpara din salariile cianurizate :spre norocul mare al meu am o mica bojdeuca la tara iN Romanica intr-o zona zisa saraca dar care este un paradis in Europa si este depoarte de cianura dvs.deci mult succes in viitoarea dvs activitate de streril-izare si cianurare:V-o doresc din plin

   Răspunde
    
  3. sanduCu
   Octombrie 1, 2013 la ora 04:17

   2. sanduCu
   Dl Boian Marian, eu am terminat in 1969 si n-am mai auzit o aiureala ca asta cu RDG. Scuza-ma dar le cam trombonesti. Despre chestia cu muntii sub alta forma, mi se pare ca ai ramas repetent in a treia. Poate ca daca citesti totul la rind mai avansezi. Nu-ti spun Noroc bun, pentru ca nu esti miner.
   Septembrie 30, 2013 la ora 03:08

   Răspunde
    
  4. Codruta
   Octombrie 1, 2013 la ora 12:32

   domnule, dar d-ta STII ce-i aia „minerit” si ce-i aia „munte”, de iti PERMITI sa te rastesti asa la ceilalti??

   Iti spun EU „cum arata exploatarile la zi” (din germania si de oriunde, inclusiv alea facute de asa-zisii „specialisti” de care vorbesti, prin Oltenia)!

   Arata PROST!!

   Răspunde
    
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase