Scrisoarea unui miner de la Roşia Montană

 

Un domn de la mina Cătălina Monulesti mi-a trimis o scrisoare pe care o public integral. Are acest drept, la fel cum eu am dreptul să public in fotografia alăturată tăieturi din ziare care demonstrează că mina-muzeu a fost deschisă în vara anului trecut şi că în toamnă fusese deja vizitată potrivit RMGC de 2500 de turisti. Vă dau de asemenea şi o ştire de anul trecut de la B1, cu filmare în subteran şi tot tacâmul. Poate trăim în realităţi paralele, poate Roşia Montană e un fel de X Files în care adevărul e dincolo de noi. Mă bucur că Ponta i-a scos din mină unde este frig, este la fel ca într-o salină (12 grade temperatură constantă) dar tot n-am înţeles de ce trebuia să poarte premierul uniforma RMGC. Moise Guran

blog 1

 

Stimate Domnule Moise Guran,

Mă numesc Călin David şi sunt unul dintre cei 33 de mineri din Roșia Montană care au protestat timp de 5 zile și 4 nopți în subteran pentru a ne face auziți.
Vă mulțumim că în emisiunile Dumneavoastră arătați interes pentru viața noastră, a celor din Roșia Montană.394037_109461522515255_182968949_n În același timp, tocmai pentru că arătați interes față de problemele de la Roșia Montană, suntem profund întristați de lipsa de înțelegere pe care ați arătat-o față de viața noastră aici, Dumneavoastră fiind un om cu multe posibilități de informare.
Trebuie să știți că trăind aici dintotdeauna din minerit, ne este greu să înțelegem toată împotrivirea care s-a abătut asupra mineritului, asupra locurilor noastre de muncă și asupra noastră din toate părțile.
Până când va fi posibil să veniți în Roșia Montană să stăm de vorbă și să vedeți la fața locului traiul nostru de zi cu zi, în legătură cu cele spuse de Dumneavoastră în timpul emisiunii din 16 septembrie – în care a fost invitat Domnul Prim Ministru Victor Ponta – dorim să lămurim următoarele lucruri:
Suntem mineri de subteran. Deși exploatarea de la Roșia va fi de suprafață (și a fost de suprafață începând din 1971) și minerii de suprafață tot mineri adevărați sunt. Dar noi în prezent suntem mineri de subteran in Mina Cătălina, în care ne-am blocat în semn de protest. Acesta este locul nostru de muncă; având experiență ca mineri de subteran, am fost angajați să ajutăm echipa de arheologie și pentru a lucra la redeschiderea galeriilor vechi surpate sau umplute cu material in totalitate, la întretinerea și amenajarea galeriei pregătite pentru vizitarea în viitor de către turiști.
Trebuie să știți că Mina Cătălina nu este în prezent un muzeu așa cum ați spus, este o galerie în care se lucreaza pentru a fi muzeu. Este o galerie cu conditii de subteran asemanatoare tuturor galeriilor miniere din țară. Echipamentul de protecție este obligatoriu de purtat. Ar trebui să știți că această galerie nu este deschisă în prezent pentru vizitare tocmai pentru ca este o galerie în care se lucrează.
Chiar dacă am primit apă și alimente, condițiile în care am stat timp de 4 nopți și 5 zile fac cat 1 lună de lucru în subteran, în frig, apă, noroi, nivel scăzut de oxigen, lumină slabă, unii dintre noi având probleme de sănătate; la acestea se adaugă lipsa condițiilor de igienă și, nu în ultimul rând, ci peste toate, lipsa celor dragi care ne așteptau îngrijorați la gura galeriei împreună cu miile de oameni din această parte a țării care s-au alăturat protestului nostru pentru că nu mai au răbdare de atâția ani de când se tot amână pornirea exploatării de la Roșia Montană.
Gândul la ei ne-a făcut să îndurăm toate suferințele și ne-a dat îndârjirea de a rezista: pentru că trebuie să știți că noi ne întrebam în fiecare zi: ce se va întâmpla cu noi și familiile noastre dacă nu vom avea de lucru?
Domnule Moise Guran, situația este pentru noi una de viață și de moarte, de aceea ne îndurerează faptul că protestul nostru este luat în râs.
Noi considerăm totuși că nu ați avut toate informațiile pentru a judeca situația noastră și condițiile în care a avut loc protestul; acum însă, pentru că aveți aceste informații, facem apel la buna dumneavoastră credință și vă rugăm să retrageți cele spuse dacă au fost fără intenție.
Vă așteptăm să veniți la Roșia Montană să veniți cu noi în galeria Catalina Monulesti, să înțelegeți cum muncim si traim, să înțelegeți de ce nu putem trăi fără un loc de muncă în minerit!
In numele celor 33 de mineri din Roșia Montană care au participat la protestul din mina Cătălina-Monulesti,
Cu stima,
CALIN DAVID

NOTĂ MOISE: Poza omului e de pe facebook, unde are un profil public.

https://www.facebook.com/calin.david.9

stiri verificate
This entry was posted in MOISE. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

146 răspunsuri la Scrisoarea unui miner de la Roşia Montană

 • acuvio
  Octombrie 6, 2013 la ora 11:47 Răspunde
   
 • Iogen
  Septembrie 27, 2013 la ora 16:58 Răspunde
   
 • Alex
  Septembrie 25, 2013 la ora 19:23

  Moise,
  Parca totusi mi se pare ca nu se potriveste scrisoarea cu poza si cu mineritul. Mie sincer imi miroase a PR.

  Răspunde
   
 • adrian
  Septembrie 25, 2013 la ora 01:17

  eu nu am înţeles de ce sunt *minerii* şi nu *şomerii*?

  Răspunde
   
 • Xulescu
  Septembrie 22, 2013 la ora 17:25 Răspunde
   
 • Sebastian
  Septembrie 22, 2013 la ora 13:54

  Moise, daca se face zone Franca la Rosia Montana vin cel putin 10 fabricute. Zone Franca au aproape to ate statele europene (ex Livigno in Italia)

  Răspunde
   
 • Irina
  Septembrie 22, 2013 la ora 00:03

  E clar. Comentariile de aici au deranjat pe cineva. Se pare ca profilul domnului Calin David a disparut de pe Facebook. Inca o dovada ca ceva este in neregula cu toata povestea asta.

  Răspunde
   
  1. Diana
   Septembrie 22, 2013 la ora 09:28

   Domnilor mineri,
   De mult am vrut sa va scriu, sa va spun ca va inteleg perfect necazurile,cum e sa nu ai loc de munca, sa iti cauti,sa iti gasesti, sa fii platit cu 2 milioane jumatate, din care sa trebuiasca sa olatesti chirie,mancare,haine etc.Stiu cum e sa Nu ai casa ta si sa cauti disperat solutii sa traiesti decent.Mi s-a oferit chiar de catre domni binevoitori un job important,cu mult mai multi bani,dar cu ceva favoruri sexuale la schimb,insa nu am putut accepta.M-am gandit ca as fi ca o prostituata,iar eu voiam sa fiu profesoara.Si,intr-o zi a trebuit sa renunt la visul de-a face munca ce- mi placea si sa plec, sa muncesc chelnerita,intr- o alta tara.Stiu ca nu e drept,dar asta e Romania:pretuieste curvele!Nu fiti curve,domnilor mineri,fiti ca bunicii mei cinstiti si saraci , o generatie care nu a cersit,ci a muncit la camp, pana la 80 de ani!

   Răspunde
    
   1. sorin
    Octombrie 2, 2013 la ora 15:41

    problema e, draga mea Diana, că foarte puțini au luat ca exemplu modelator oameni ca bunicii dvs. sau ca ai mei. cui să le spunem că e o plăcere să muncești sănătos la agricultură?! când le spun că de la bunicii mei -doi bătrâni-de la țară mi-au venit mai mulți bani decât de la părinții mei care lucrau muncitori în uzinele lui ceaușescu la oraș, nimeni nu crede. când le spun că în vacanțe, la țară, în agricultură, cu coasa-n mână m-am format eu mai ceva ca în cea mai performantă sală de sport de la oraș- zic că-s prost. pt că la sat se clădesc conștiințe. nu la tras de fiare în sală. acolo se clădesc numa mușchi-de steroizi nici n-am pomenit. oricum , dacă i-aș da reset, tot pe asta aș alege-o. no regrets.
    nu știu cum pot alții să -și îndrepte spatele și când trag o gură de aer în piept,să vadă în fața lor, în locurile copilăriei lor, steril canceros. și cu ce preț…am vrut să zic ceva de fetele de societate care au servicii mai scumpe și sunt mai respectabile.
    amu… io-s crescut la oraș da-s format la țară. dacă -s cam direct, sus cenzura-nene Moise, cu scuzele aferente.
    la multi ani-schimbăm prefixul!!!

    Răspunde
     
    1. sorin
     Octombrie 2, 2013 la ora 15:49

     …74…-tardiv dar sincer…

     Răspunde
      
    2. sanduCu
     Octombrie 4, 2013 la ora 08:14

     Dl Sorin, eu sunt orasan, dar cind eram mic, in liceu, mergeam in vacanta la mare, la „2 mai”, aveam acolo si gazda si prieteni. Am incercat, cu o coasa pe masura mea, sa o iau prin fineata. A naibii treaba, nu mi-a mers de nici un fel. In mina mea nu taia. Mai tirziu, cind cutreieram tara ca geolog, iarasi mi-am adus aminte de esecul asta si am incercat dinou. De atunci m-am lasat pagubas, nu-i de mine.

     Răspunde
      
  2. Diana
   Septembrie 22, 2013 la ora 09:31

   Domnilor mineri,
   De mult am vrut sa va scriu, sa va spun ca va inteleg perfect necazurile,cum e sa nu ai loc de munca, sa iti cauti,sa iti gasesti, sa fii platit cu 2 milioane jumatate, din care sa trebuiasca sa olatesti chirie,mancare,haine etc.Stiu cum e sa Nu ai casa ta si sa cauti disperat solutii sa traiesti decent.Mi s-a oferit chiar de catre domni binevoitori un job important,cu mult mai multi bani,dar cu ceva favoruri sexuale la schimb,insa nu am putut accepta.M-am gandit ca as fi ca o prostituata,iar eu voiam sa fiu profesoara.Si,intr-o zi a trebuit sa renunt la visul de-a face munca ce- mi placea si sa plec, sa muncesc chelnerita,intr- o alta tara.Stiu ca nu e drept,dar asta e Romania:pretuieste curvele!Nu fiti curve,domnilor mineri!

   Răspunde
    
   1. Dramul de Bun-simt
    Octombrie 2, 2013 la ora 16:29

    Dati pe post marturiile minerilor din Yanacocha (3min) otraviti cu mercur.Desi documentarul este pe net,acolo sursa de informare pre-dominanta (95% ??) Ramane tv-ul. Recomand documentarul ‘Economy of hapiness’ ca alternativa.

    Răspunde
     
 • Adrian
  Septembrie 21, 2013 la ora 22:45

  „…trăind aici dintotdeauna din minerit…”
  Da, pesemne are vârsta lui Matusalem și el personal trăiește acolo dintotdeauna.
  Nu înțeleg de ce obsesia asta că dacă străbunicu’, bunicu’ și tăticu’ au fost oieri, și eu trebuie să fiu tot oier.
  Ce l-a împiedicat pe omul ăsta acum 10 sau 15 ani, când a avut de ales, să meargă la școală se se facă medic? De ce s-a simțit obligat să devină miner ca taică-su, că deja se știa că meseria asta nu poate fi de viitor? De ce el și „ortacii” lui nu-și trimit copiii la școli ca să poată trăi din altceva decât din minerit? Cine-i obligă să rămână mineri „dintotdeauna”, din generație în generație, și să se plângă apoi că ei se sacrifică în subteran? Iar noi ar trebui să le plângem de milă, deși e alegerea lor, făcută în vremuri în care puteau alege, nu ca înainte de ’89.

  Răspunde
   
 • dan
  Septembrie 21, 2013 la ora 12:57

  Dl. Moise in Valea Jiului sunt mineri care indeplinesc criteriile de pensionare si inca mai lucreaza ,ar fi o solutie angajarea ,,minerilor” din Rosia .Unde locuiesc minerii rosieni daca au vandut tot si sau mutat la Alba?Daca vor sa munceasca iar Ponta plange ca nu au locuri de munca sa le faca o oferta,locuintele sunt ieftine.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Septembrie 21, 2013 la ora 11:10

  Asist in zilele acestea la un fenomen similar cu cel din urma cu 23 de ani din Piata Universitatii. Nu ma refer la protestele impotriva „Proiectului” Rosia Montana, de fapt o mizerie orchestrata de servicii pentru transferarea ilegala a averii publice in buzunare private, ci la reactiile „oamenilor de bine”. A celor care in 1990 si-au dat foc singuri la autobuze pentru a justifica macelul. Se spune astazi ca „fenomenul Piata Universitatii” a trimfat etc. In realitate Piata Universitatii a fost acoperita de sange. Triumful a fost al minerilor, iar consecintele se simt si astazi (Romania nu s-a aflat intre tarile Visegrad, investitiile au ocolit-o si starea economiei este mult mai proasta decat in HU, PL, CZ, SK). Mergand intr-o localitate de provincie dupa ce minerii (profesiune care revine periodic in mintea si sufletele noastre) plantasera panselute, am fost intrebat daca este adevarat ca studentele de la Arhitectura se prostituau in amfiteatre si cati bani falsi au fost gasiti in biroul lui Coposu?! In curand voi merge intr-o calatorie prin tara si anticipez ca voi fi intrebat de localnici cu cat au fost platiti cei 15.000 (unii spun mai mult, altii mai putin) de participanti la cel mai mare protest din ultimul deceniu din Bucuresti de catre George Soros pentru a se opune „Proiectului”. Dar legionarul M. Neamtu, cati bani falsi a adus din Anglia? Diferenta fata de anul 1990 este ca acum , chiar daca mass-media corupta este implicata total in manipularea sustinatorilor „Proiectului”, oamenii, inclusiv Ghita Ciobanul cu abonament Vodafone, au acces la Internet si se pot informa. Pe de alta parte, printre cei care ofera argumente cu privire la cele cinci categorii de obiectii despre care am scris anterior (pot fi identificate mai multe, fara indoiala) sunt persoane care se afla dincolo de orice indoiala profesionala sau morala, academicieni, oameni de stiinta s.a.m.d.

  Răspunde
   
 • Xulescu
  Septembrie 21, 2013 la ora 10:32

  Daca sunt ecologisti unde sunteti?de cateva zile gasesc in Bucuresti cel mult 20 de oameni care sa protesteze.Aia 15000 de oameni au fost platiti de PDL,UDMR si PNL sa protesteze.De ce nu suneti indignati ptr ce se intampla in Baia Mare ,ca acuma se foloseste cianura si nu urla nimeni.

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Septembrie 21, 2013 la ora 11:18

   Si PNL?! Valeou, Brutus, chiar ca exista o fractura in Uniune. Era pe-aici un militant liberal care nu accepta ideea ca C. Antonescu nu va fi sustinut de PSD la prezidentiale, da’ tre’ sa recunoasca acum ca e groasa! Pe cand alegeri anticipate?

   Răspunde
    
   1. Xulescu
    Septembrie 21, 2013 la ora 12:29

    Stai linistit PSD are majoritate.Limbajul folosit de tine e tipc folosit de propaganda basista.

    Răspunde
     
    1. Alphonse Capone
     Septembrie 23, 2013 la ora 14:34

     Incredibil, cata prostie poate exista in mintea spalat a unor oameni.

     Răspunde
      
   2. Constantin
    Septembrie 21, 2013 la ora 14:19

    Fara a incerca sa-mi justific in vreun fel optiunile politice, reamintesc sustinatorilor „Proiectului” Rosia Montana ca T. Basescu si-a exprimat in repetate randuri sprijinul fata de acesta. In acelasi timp, protestatarii impotriva „Proiectului” s-au aratat distanti fata de formatiunile politice „in voga” pe scena romaneasca, carevasazica nu au de-a face cu sustinatorii basisti ori cu partidele cu care acestia au legatura. Asa stand lucrurile, cred ca dl. Codru’Penal are dreptate cand vorbeste despre o maladie. Repetarea sintagmei „basisti ecologisti” ar putea fi doar un tic verbal, ori poate o forma a S. Tourette. In orice caz, important este ca cetatenii sa faca ceea ce este posibil pentru ca inceperea lucrarilor in acest moment sa fie blocata, iar „Proiectul” sa fie facut cunoscut publicului in detaliu. Abia in urma dezbaterii asupra celor cinci categorii de obiectii pe care le-am mentionat, dar si a altora care se pot adauga, ar putea fi adoptata o decizie care sa protejeze in primul rand interesul public.

    Răspunde
     
 • Constantin
  Septembrie 20, 2013 la ora 19:35

  Este aberant, chestiunea e clara, dar se intampla cateodata ca cei nemultumiti de ceva, de orice, sa dea vina pe T. Basescu. Unii spun ca ar fi o maladie care-i bantuie, altii ca ar fi vorba despre lipsa de imaginatie, altii spun de-a dreptul ca este prostie. Fiind, precum am spus, o aberatie, nu merita atentie, dar in comentariile unora apare ideea ca opozantii „Proiectului” Rosia Montana ar fi ecologistii, de unde sintagma „basist ecologist”, cu referire la acestia. Ei, asta este o soparla insinuata de unii care sunt mai putin prosti, dar sunt nemernici. Faptul ca T. Basescu este sustinator al „proiectului” e bine cunoscut, prin urmare, este o contradictie logica sa numesti „basist”, fie si „ecologist” pe un opozant. Iar asocierea termenilor este de-a dreptul o idiotenie. Ceea consider interesant aici este, insa, faptul ca se incearca inducerea ideii ca cei care se opun sunt ecologistii. Printre contestatari sunt si ecologisti, fara indoiala, dar in nici un caz nu se poate spune ca ei sunt singurii, ori principalii opozanti.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Septembrie 20, 2013 la ora 19:33

  Impotriva „Proiectului” sunt cel putin 5 (cinci) categorii de obiectii: – juridice (cu privire la incheierea contractului initial si modificarile ulterioare, la acordarea licentei, la transferul licentei s.a.m.d.); – economice (legate de beneficiile statului in urma exploatarii cf. contract, costurile de oportunitate ale exploatarii in acest moment, resursele adiacente Au si Ag, respectiv, Li, Te, posibil chiar mai valoroase, care ar putea fi exportate dupa o prealabila prelucrare in RO s.a.m.d.); -culturale (mina antica este o marturie pretioasa a continuitatii daco-romane s.a.m.d.); -de mediu (impactul asupra mediului este imens si se refera la distrugerea peisajului, a habitatelor, poluare s.a.m.d.); – demografice (stramutarea localitatilor, pastrarea caracterului unisectorial de activitate cu dificultati in gasirea unui loc de munca pentru sotiile minerilor, lipsa de perspectiva dupa terminarea exploatarii s.a.m.d.). Toate aceste categorii contin obiectii sustinute printr-o argumentare solida si bine fundamentata de catre specialisti in Stiinte juridice, Stiinte economice, Cultura, Stiintele mediului, Sociologie. Multe dintre expunerile acestor argumente, unele fiind studii stiintifice de valoare, bazate pe o cercetare atenta si indelungata, sunt accesibile prin Internet. O parte au fost prezentate in cercurile academice si la manifestari stiintifice interne si internationale. Daca vreunul dintre cei care crede ca este doar o actiune a ecologistilor nu se descurca cu Internetul, le pot oferi ajutor benevol. Prin urmare, manipularea cu „ecologistii”, sau cu „hipsterii” care se opun fara sa inteleaga importanata „Proiectului” nu are nicio sansa de reusita. Cei care se opun inteleg foarte bine ce se intampla la Rosia Montana.

  Răspunde
   
 • Ion
  Septembrie 20, 2013 la ora 11:32

  Eu m-am blocat in wc acasa, 7 zile, cu o naveta de bere si-am mancat numai conserve reci de carne. Am fost traumatizat de conditiile de la mine din baie, auzeam toti vecinii cum se usurau si trageau apa, lumina de neon m-a orbit, fainta si gresia tineau rece si colac peste pupaza, masina de spalat din baie m-a fortat din cauza spatiului ocupat sa dorm in cada. A fost groaznic mai ales dupa ce berea s-a incalzit. Dupa ce imi faceam nevoile fiziologice induram un miros cumplit ore ce pareau zile. Niste conditii inumane pe care le-am suportat cu stoicism pentru Rosia Montana. Din pacate, televiziunile nu au difuzat prostestul meu, considerat prea radical, aproape sinucigas.

  Răspunde
   
 • omyone
  Septembrie 20, 2013 la ora 09:52

  Aici e clar bagata RMGC si beleaua ce cade pe umerii populatiei ce mai poseda un minim de ratiune este ca pt 640 de locuri de munca pentru acesti mineri trebuiesc facute atatea compromisuri de catre statul si poporul roman iar cu toate acestea beneficiile in marea lor majoritate tot la distinsa companie a lui GABRIEL vor ajunge!!! intrebarea mea este de ce am ajuns in situatia asta si chiar nu se poate face nimic??? sunt sute de localitati cu populatie mai mare decat Rosia Montana care se afla intr-o situatie financiar-sociala mult mai precara de ce pentru ceilalti nu se face nimic? In cazul de fata sub nici o forma nu trebuie sa ii martirizam pe locuitorii din rosia montana pt ca in situatia lor se afla aproape toata populatia din mediul rural! iar daca e cazul sa se faca ceva trbuie facut pt toti romanii si nu doar pt cateva sute de locuri de munca!!! Feliciari Moise!!!

  Răspunde
   
 • Codru'Penal
  Septembrie 20, 2013 la ora 09:00

  Auziti, boala asta pe care o are si Xulescu s-a cronicizat. Eu am un prieten, e politist. Atat de spalat are creierul incat nu poti vorbi cu el rational. Nu trebuie sa vorbesti decat despre un singur lucru prost facut de Victoras si te trimite la origini ca esti basist. Ani de zile a stat cu ochii in televizor si a ajuns sa dea saru’mana la ratze. serios, e boala, nu-i prostie. 🙂

  Răspunde
   
 • Claudiu
  Septembrie 20, 2013 la ora 07:15

  Mi se pare foarte interesant sistemul prin care atat oamenii de la Rosia (minerii, doamna Sanda), cat si compania invita pe toata lumea acolo, ca sa vada cum e in Rosia Montana. Mi se pare ca exista o campanie de ‘atragere’ in plasa. de plasa aia in care ei iti arata partile bune facute de ei, dar pe care nu le pun fata in fata (sau in balanta) cu problemele pe care le creeaza cu adevarat (case de patrimoniu distruse, tinerea autoritatilor in sah). Din acest motiv mi se pare foarte periculos sa te duci acolo ca ‘oficial’.

  Răspunde
   
 • Lucian
  Septembrie 20, 2013 la ora 01:57

  OK, nu vreau să sune ca o discriminare si am tot respectul pentru meseria de miner, dar textul e impecabil scris dpdv morfologic si sintactic, cum uneori nici cei mai educaţi dintre noi nu reuşesc. A fost corectat înainte de publicare? Altfel, nu pare suspect? Ma rog, nu ca ne-am face iluzii ca vreo comunicare pro RMGC e spontană, indiferent de unde susţine ca provine…

  Răspunde
   
 • Catalin
  Septembrie 19, 2013 la ora 20:35

  Textul pare cusut cu ata alba. Si domnul din imagine croseteaza ciorapei?

  Răspunde
   
 • Sorin
  Septembrie 19, 2013 la ora 19:55

  TRANSPARENTA TOTALA+BENEFICII PENTRU ROMANIA, NU PENTRU GABRIEL RESOURSE

  Răspunde
   
 • Cristian
  Septembrie 19, 2013 la ora 19:41

  Luati de aici xulestilor : http://silviudancu.wordpress.com/2013/09/09/nu-noi-ucidem-presa-presa-s-a-sinucis/ RESPECT SI MA INCLIN CU ONOARE, DOMNULE MOISE GURAN !

  Răspunde
   
 • Cristian
  Septembrie 19, 2013 la ora 19:05

  Hai in piata , xlusescule- daca ai sange in instalatie- si urla-ti din toti bojocii obsesiile anti- basiste… handralaii si zbanghii lui Il Dottore- Plagiattore sant atat de afectati psihic, ca si dupa 10 -15 ani ii vom regasi balbaindu-se :Bababa- Bababase mi-a luat jucaria 🙂 Nu uita, xlusescule, sa-ti iei pastilele contra laringitei 🙂 Cu cat te plateste useleaua, ai bani de tramvai, dus-intors din piata ?

  Răspunde
   
 • bejenaru gina
  Septembrie 19, 2013 la ora 19:04

  parerea mea este ca acest subiect este praf in ochi important este cine cistiga capital politic fara acese de superioritate stiinte oculte sau alte orgolii urmatorul candidat la presedentie va fi mihai gidea acolo se fac cartile

  Răspunde
   
 • un turist
  Septembrie 19, 2013 la ora 19:03

  Da cred ca se si poate ca un miner sa scrie bine si coerent daca a avut profesor bun dar sint toate prea aranjate si puse intr-o lumina care nu are un interes personal. Am mai spus ca Romanul este axat sa cistige mult si repede fara sa se gindeasca la viitor ce este rau si nimeni nu stie unde duce. Ceea ce priveste acel AUDI nu este mare filosofie sa cumperi unul cu tablele indoite si in Romania sa fie reparat ieftin. Poate ajunge si la un pret de un sfert din acel al unei Dacii.DAR dupa parerea mea acest miner este cam dubios precum arata situl lui pe Facebook. Pacat ca nu i se vad palmele daca are bataturi.

  Răspunde
   
  1. Claudiu
   Septembrie 20, 2013 la ora 07:10

   Ca sa ai un Audi, trebuie sa ai si bani ca sa intretii masina aia. RCA, combustibil, vigneta, service (sau daca nu, consumabile). Na, acum nu ma bag in prioritatile vietii altora, dar mi se pare putin cam ciudat.

   Răspunde
    
 • Xulescu
  Septembrie 19, 2013 la ora 18:24

  Romania are nevoie de locuri de munca!!nu de niste ecologisti basisti.

  Răspunde
   
 • me
  Septembrie 19, 2013 la ora 18:05 Răspunde
   
 • Xulescu
  Septembrie 19, 2013 la ora 16:00

  Cu audientele pe care le are pun pariu ca nu ies mai mult de 50 de insi.Macar sa se duca la un trust basist sa baseasca :Digi,Realitatea si B1 TV,nu pe banul meu(impozitul platit de mine) sa baseasca la televizunea nationala.

  Răspunde
   
 • Cristian
  Septembrie 19, 2013 la ora 15:42

  Xlescu, du-te si canta la alta masa, recte la sebasian ghita in cocina si/sau in latrina/borhotul 3 a jigodiei felics, ce in curand va proba catusele… Nu puneti voi -securistii- inca toate labele pe tvr, toti lingaii pesedisti , sa va faceti mendrele ca pe vremea pseudo-impuscatului adrian nastase… Asculta bine acum : daca incercati sa va atingeti de Domnul Moise Guran maine 100000 de oameni ies in Piata Universitatii si apoi la blocul turn… Mare grija ca explodeaza mamaliga, dar intre ochii vostri, carpele pesedistilor…

  Răspunde
   
 • Cristian
  Septembrie 19, 2013 la ora 15:35

  Concluzia generala a articolului ? Xlescu a pus punctul pe b ; asta-i ponta ce-am pontit 🙂

  Răspunde
   
  1. Bogdan
   Septembrie 19, 2013 la ora 15:42

   Ei as….
   Repede cu concluziile:))

   Ce remarc cu satisfactie ..termenul de basist e consacrat chiar si in randul basistilor ca avand conotatii negative, de asta il folosesc din ce in ce mai des.

   intradevar..asta e o izbanda

   Răspunde
    
 • Xulescu
  Septembrie 19, 2013 la ora 15:35

  Max Basescu e fanul numarul 1 al RMGC.Nu s-a zis nimic de Basescu la proteste?Basismul inca domneste in TVR cu asa zisul jurnalist Moise Guran.Sincer sunt foarte dezamagit de dumneavostra.Dovada e in clipul lui Moise Guran cum il pupa pe Basescu in bas.

  Răspunde
   
  1. Marius Pop
   Septembrie 19, 2013 la ora 15:41

   Catre D-nul Xulescu:

   V-ati facut inteles, nu va place emisiunea, nu va place de Basescu. Nu trebuie sa va repetati, e spam inutil. Vad ca abordati tehnica „Ponta” de evitare a subiectului, daca ceva nu va place: „Basescu e de vina!” sau mai simplu „Esti basist!”. Sunteti liber la opinie, dar repetarea aceleasi opinii in 3+ commenturi e spam.

   Răspunde
    
 • Xulescu
  Septembrie 19, 2013 la ora 15:27

  Moise Guran e un basist acoperit!

  Răspunde
   
  1. Bogdan
   Septembrie 19, 2013 la ora 15:36

   acum…ca sa folosesc si eu acelasi tip de argumentatie infantila ca cel citat mai sus…
   cine zice..ala este!
   ori..ca Parizianu..
   Pe ce te bazezi?

   Răspunde
    
 • Florian
  Septembrie 19, 2013 la ora 14:46

  ce repede si-a sters dl miner contul de facebook, probabil pentru a nu se vedea „jaful” de audi pe care il are! …daca sunt doritori sa revada pozele cu interes pt starea sa financiara sa lase un mesaj si incerc sa le recuperez 🙂

  Răspunde
   
 • C.
  Septembrie 19, 2013 la ora 14:32

  Desi poate suna a prejudecata, imi vine greu sa cred ca cineva care lucreaza ca miner poate scrie asa bine. Foloseste totusi niste fraze foarte complexe, tonul e uniform, nu se pierde pe nicaieri.

  Răspunde
   
 • Monica
  Septembrie 19, 2013 la ora 14:01

  Problem solved :)))) si a dezactivat contu’ de pe facebook =)))

  Răspunde
   
 • Adrian
  Septembrie 19, 2013 la ora 12:58

  Dincolo de pertinenta si bunele intentii (vizibile) ale unora ca Bogdan si Dragos Dinulescu, desi sunt destule raspunsuri catre acel miner, raspund si eu invitatiei lui Moise:
  1. orice om din tara asta, inclusiv cel care a scris scrisoarea, trebuie sa citeasca stirile si informatiile cu inima si mintea unui om, adica locuitor al acestei planete si, in mod particular, al acestei tari. Interesul meu se impleteste cu interesul concetatenilor mei, nu e impotriva acestora, pentru ca din dezbinare apare ura, iar ura este distructiva nu constructiva. Cel mai simplu exemplu: o casatorie reprezinta unirea a doi oameni, bazata pe iubire si intelegere, cu scopul unui mai bine pentru toti cei implicati.
  2. accept ca unele comentarii ale lui Moise pot deranja orgoliul exacerbat de manipularile unor dusmani de tara si neam, dar sugerez acelui miner sa revada sau reanalizeze spusele lui Moise si ale multor altora: minerii pot ramane mineri, dar folosind tehnologii neagresive pentru mediu si populatie, iar statul roman sa detina raspunderea pentru activitate precum si toate beneficiile care decurg din aceasta activitate. In paralel, consilierii locali sa anuleze hotararea prin care sunt interzise alte activitati, pt ca nu toti pot fi mineri. Si drept vorbind, sunt convins ca si minerii si-ar dori pentru copii lor, o viata mai buna.
  3. nu in ultimul rand (ca mai sunt multe de spus) daca acel miner este atat de devotat RMGC si meseriei de miner, sa ne convinga pe toti: sa-si doneze pamantul, casa si ce alte proprietati mai are in zona, urmand ca sa primeasca cu chirie o lucuinta sociala de la RMGC, pt care (eventual) sa plateasca si chirie.De fapt, unii politicieni asta intentionau: sa dea dreptul expropierii unei firme comerciale.
  Daca mai traia Stefan cel Mare, dadea de pamant cu toti, el care improprietarea si numea razesi la hotarele tarii; iar Vlad Tepes avea leac pentru toti hotii, fie ei chiar si in parlament sau guvern.
  Am zis !

  Răspunde
   
  1. punctul pe i
   Septembrie 19, 2013 la ora 16:57

   Stimate Dle Adrian
   Va cer scuze ca nu pot achiesa la indemnurile Dvoastra .. si implicit nici ale Dlui Moise – referitoare la indemnul de a citi ” cu inima si mintea deschise ‘ .. cuvintele „minerului sarman „.
   SI NU POT FACE ACEASTA – deoarece , in situatia data .. doar CU O MINTE RATIONALA se pot gasi SOLUTIILE ADEVARATE .. pentru situatiile analizate ( NU NUMAI ptr Rosia Montana ..) caci AR FI NEDRTEPT fata de CELELALTE SUTE de localitati comparabile din Romania zilelor noastre ..
   Deci , revenind la argumentatia „sarmanului „miner”.. care NU POATE MUNCI DECAT IN CONDITIILE MIZERE de la Rosia .. ii raspund ca NU VAD DE CE numai EL ARE DREPTUL sa isi castige existenta ..la cateva sute de metri de locuinta lui..IN TIMP CE MILIOANE DE ROMANI .. si nu „specilisti in a manui lopata „.. CI .. DOCTORI ,INGINERI . SPECIALISTI IT.. si MUNCITORI CU INALTA CALIFICARE .. BAT MERIDIANELE MAPAMONDULUI .. pentru painea cea de toate zilele ??!!CU CE SE CONSIDERA el si camarazii lui MAI CU MOT .. decat ceilalti ?? NUMAI FAPTUL ca RMGC .. isi permite sa plateasca O ARMATA DE TICALOSI .. FARA SCRUPULE .. SA FACA O PROPAGANDA IEFTINA ?? Si daca ar fi ADEVARAT .. ca RMGC .. PUNE PE PRIM PLAN GRIJA FATA DE LOCURILE LOR DE MUNCA ..DE CE NU LE OFERA locuri de cateva ori MAI BINE PLATITE in CANADA ?? fiind BINECUNOSCUT FAPTUL ca cele mai multe MINE DE AUR in lume .. sunt in acesta tara ??
   TOTUL NU ESTE DECAT O COMEDIE GROTESCA – de dragul circului mediatic .. DAR CU SCOP PRECIS !! JEFUIREA AURULUI.. ARGINTULUI.. SI A CELORLALTE METALE DEOSEBIT DE PRETIOSE .. in schimbul .. unor MALDARE DE HARTIE TIPARITA .. fara nici o valoare !!HOTIE PE FATA !!

   Răspunde
    
  2. Oana
   Septembrie 19, 2013 la ora 18:21

   Ge-ni-al!Respect!

   Răspunde
    
 • Constantin
  Septembrie 19, 2013 la ora 12:53

  Spusele domnului respectiv nu contrazic dupa parerea mea cele prezentate de dl. Moise. Este posibil sa fie miner, precum spune, eventual un sefulet, cu venituri care sa-i permita achizitia unei masini bunicele, eventual la mana a doua, sa fie lucrator de subteran, iar in perioada respectiva sa fi fost solicitat de companie (care administreaza mina-muzeu) sa efectueze lucrari de intretinere in galeriile respective. Prin urmare, accesul ar putea sa fie interzis temporar publicului, pe perioada lucrarilor de intretinere. Daca lucrarile respective sunt ample, ori nu, nu se stie. Parerea mea este ca nu sunt ample, desi exista posibilitatea degradarii in timp a galeriilor, dar prezenta minerilor in subteran in aceasta perioada reprezinta un instrument de manipulare eficient. Chiar daca vorbim despre o exploatare de suprafata. In orice caz, fermitatea admirabila a d-lui Moise in privinta acestui subiect imi aminteste de fermitatea unui jurnalist cunoscut, in raport cu un eveniment in care a fost implicat ministrul transporturilor din acea vreme. Exista subiecte care-i depasesc pe jurnalisti.

  Răspunde
   
 • Relu
  Septembrie 19, 2013 la ora 12:24

  Exact cum a zis cineva mai sus – Scrisoare probabil e scrisa de cineva de la PR de la RMGC. Plus – harbul de masina.. pana mea

  Răspunde
   
 • Xulescu
  Septembrie 19, 2013 la ora 12:21

  Domnule Guran am renuntat la emisiunea dumneavostra ptr ca sunteti basist.Cand vb cu presedintele sunteti mielusel cand vb cu domnul Ponta sunteti un basist.Si cum spune fostul prieten Mircea Badea dumneavostra sunteti un basist sub acoperire.

  Răspunde
   
  1. Max
   Septembrie 19, 2013 la ora 15:20

   Daca si dl Guran este basist, atunci de Mircea Badea care este o sluga a mafiotului de Felix ce mai zici? ce conteaza daca esti basist, felix-pupincurist sau jurnalist, important e ca RMGC vor distruge mediul daca ii lasam asa, de o sa ajungem sa importam si apa de baut si aerul pe care il respiram.

   Răspunde
    
 • Bogdan
  Septembrie 19, 2013 la ora 12:21

  Eu as incerca sa fiu mai sintetic…cum zicea Moromete…:))
  ”3 chestiuni rezulta din cele spuse de Țugurlan”(si nu ma refer la ce a scris minerul ala ,,parat”, ci la situatia de ansamblu in general și la faptul că suntem deturnati, ajungand sa discutam si dezbatem efecte…nu cauze)
  1.,,Secretizarea” contractului ascunde un lung sir de ilegalitati care daca ar fi luate la bani marunti nu cred ca s-ar mai pune problema raspunderii statului roman pentru neimplementarea acestui contract, iar balamucul actual se va stinge de la sine.
  2.Jucatul de-a alba-neagra , facem…nu facem…exploatam… nu exploatam,interventiile diversilor politicieni la momente cheie, cand aparent subiectul stagneaza, ma determina sa cred ca nici macar nu e dorita exploatarea in sine, ci mai degraba manipularea bursei.
  La ultima ,,jonglerie” actiunile pe burse au adus pierderi de 400 milioane dolari si conform legilor compensatiei..cineva a castigat acei bani.
  Ori, asa zisele investitii facute pana acum de minunatii canadieni nu cred ca se ridica nici pe departe la valoarea ultimei ,,jonglerii”.Sa nu uitam ,,interventia” favorabila a Baselului de anul trecut..cand actiunile au explodat efectiv.
  3.NU trebuie sa credem in niciuna din tabere.Fundamentalismul pro ori contra intoteauna a fost apanajul celor slabi, nesiguri pe ei și ușor de manipulat.Nu vreau se neg existenta celor de buna credinta, dar am convingerea ca sunt slab reprezentati.

  4.(plusez putin)…Sunt pentru exploatarea acestor resurse in conditii decente si avantajoase pentru statul roman, din toate punctele de vedere.

  Si ca sa inchei tot cu Țugurlan..
  ”Asta-i politică(a se citi ..minerit) ce faceți voi aici?
  Asta-i prostia din capul vostru…”

  Sa auzim numai de bine!

  Răspunde
   
 • George
  Septembrie 19, 2013 la ora 11:26

  Mda…Profilul de Facebook a „minerului” a aratat cat de reala este scrisoare. Si protestul din mina si scrisoare etc sunt doar noi manevre bine platite ale RMGC.
  Baieti, luati si voi actori mai credibili ca mahalagioaica aia cu „crosetatul” si cocalarul cu scrisoarea cam dau exact invers de cum ati vrea.
  Era bancul ala cu ce face romanul cand nu mai are bani : mai schimba o suta de Euro. Asa si „domnul” cu scrisoarea: daca nu aveti loc de munca vindeti „mertanu'” si va cautati un loc de munca in apropiere la d-voastra, sunt garleanu’ pe la ALba Iulia, Cugir etc., nu trebuie sa otraviti muntii ca sa aveti loc de munca. (Nota: „mertan” e cuvandt generic folosit de cocalari pentru orice masina de lux din gama Maecedes, Audi, BMW 🙂 )

  Răspunde
   
 • catalin
  Septembrie 19, 2013 la ora 10:39

  Eu am o singura intrebare. Cine le garanteaza acelor „mineri de subteran” ca vor fi angajati la mina de suprafata unde cred ca se vor folosi alt fel de tehnologii si utilaje? Le trebuie cursuri de calificare. De unde stiu ei ca RMGC nu va angaja oameni care au deja aceste cunostiinte?

  Răspunde
   
 • SHK
  Septembrie 19, 2013 la ora 10:04

  Am si eu o intrebare: Pe aomenii din Rosia Montana care lupta de ani de zile sa-si pastreze casele si pamanturile si identitatea istorica si culturala a locurilor natale cine se mai duce sa ii salveze cu elicpoterul? Adica unii conteaza si altii nu? Rosienii unde ar trebui sa se inchida sa ii asculte Ponta sau macar sa ii bage in seama? Domnul Ponta a fost mereu o gluma buna (cred ca de acolo i se trage si numele). Iar domnul miner ar putea sa scrie si sa-si castige bani din asta ca vad ca se pricepe! Poate il ia dl Ponta in staff-ul sau pe post de agent PR la alegeri!

  Răspunde
   
 • Cristian
  Septembrie 19, 2013 la ora 09:57

  Oamenii buni , ia uite ”tot harbul ala” cu care merge domnul minier sarac.

  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=128967680564639&set=a.128964913898249.21450.100003542233134&type=1&theater

  Răspunde
   
 • Alis
  Septembrie 19, 2013 la ora 09:28

  Bravo Moise inca o data! Multumim ca ne ajuti sa vedem dincolo de ce ne baga „media” pe gat.

  Răspunde
   
 • Pop Marius
  Septembrie 19, 2013 la ora 09:14

  Mi se pare penibil ca intr-o societate capitalista sa te „dai cu fundul de pamant” ca mori de foame si ca nu ai ce face. N-am masina, n-am casa, stau in chirie, lucrez de 3 ani de zile la privat intr-un domeniu care chiar e la pamant (constructiile) dar ma descurc. Scrisoare probabil e scrisa de cineva de la PR de la RMGC.

  Felicitari Moise in tot ceea ce faci si multa putere in continuare! Vei avea nevoie.

  Răspunde
   
 • Marciuc Vasile
  Septembrie 19, 2013 la ora 08:52

  Nu judecati oamenii dupa cum arata, nu faceti haz din necazul lor ca la toti ne vine randul.

  Incercam sa aratam celor care vor sa salveze Rosia Montana ca uita un lucru esential. Rosia Montana este locuita si va ramane asa indiferent de ce vor spune opozantii acestei investitii. Mai bine ca noi nu stie nimeni cum se salveaza aceste meleaguri pe care se face minerit de mii de ani.

  Sprijinim proiectul pentru ca aduce o paine pe masa acestor oameni si ne ajuta sa curatam urmele unei exploatari lasata in paragina. Multa lume nu cunoaste situatia si beneficiile acestui proiect dar isi dau cu parerea pozand in salvatori. Nu poti salva o comunitate condamnand oamenii din ea la saracie, nu poti sa uiti ca Rosia Montana este locuita si ca acei oameni trebuie sa traiasca din ceva.

  Turismul si fructele de padure sunt glume pe seama localnicilor, agricultura este posibila doar in ghivece de flori pentru ca pamantul nu permite acest lucru. beneficiile statului sunt cu mult peste ce a facut statul pana acum. Hai sa punem mana si pe lucru, lasam povestile pe mana ecologistilor. Patrimoniu si mediu se salveaza cu investitii nu cu pancarde „SAVATI ROSIA MONTANA”

  NOROC BUN !!!

  Răspunde
   
  1. chart
   Septembrie 19, 2013 la ora 09:34

   DOmnule Marciuc Vasile, miner in Rosia Montana si cel mai probabil locuitor despagubit cu multe zeci de mii de euro de cei de la RMGC. Cum comentati modul prin care cei de la RMGC au pus mana pe-un zacamant de aur care din ce-nteleg ar trebui sa va apartina doar voua, chit ca el apartine fiecarui roman intr-o cota egala? Cum puteti sa ne cereti sa acceptam ca bogatiile tarii sa fie exploatate de-o firma care a profitat fara nicio jena de politicienii corupti ai acestor tari. Stiu, dvs. va e bine, din cele 500 de mil. de euro in mod sigur cateva zeci de mii au ajuns si la dvs. Problema e ca daca acum vom accepta aceasta exploatare ne vom trezi din nou cu voi, cei care acum militati pentru exploatare, cerandu-ne din nou ajutor peste 15 ani, stranindu-ne mila si spunandu-ne ca nu mai aveti locuri de munca, ca traiti intr-o zona profund poluata si ca ai dvs. copii care pe atunci vor avea 16-17 ani n-au niciun viitor. Asadar, exact ceea ce ne spuneti si-acum. Problema e ca pe atunci noi toti vom fi mai saraci cu vreo 10 mld de dolari, cat costa acel zacamant ce va fi golit de cei de la RMGC si pe langa asta va trebui s-avem grija atat de voi cat si de famiile voastre, plus un ditamai lacul de cianuri si metale grele. Asadar in ce univers intortocheat si nebun o persoana cerebrala si zdravana la cap ar putea accepta asta?!

   Răspunde
    
  2. Roxana
   Septembrie 19, 2013 la ora 09:37

   Domnilor locuitori din Rosia Montana, la inceput va intrebam cu naivitate cum puteti sa nu vedeti ca la 2 dealuri distanta se poate trai foarte bine din turism, prelucrarea lemnului si cresterea animalelor. De la Campeni la Arieseni 1 din 3 case e pensiune si vin turistii atat iarna cat si vara. Deja nu ma mai intreb cum de nu va dati seama ca se poate si la Rosia ca si acolom, mai ales cu potentialul istoric al Rosiei. Deja va intreb de ce ignorati cu buna stiinta lucrul acesta. Dumneavoastra credeti ca oamenilor de acolo le-a fost usor sa treaca la tursim? Nu le-a fost. Insa in ultimii 15 ani au invatat sa isi atraga clienti. Dumneavoastra pur si simplu nu va doriti asta. Altfel ati fi facut presiuni asupra autoritatilor locale sa redeschida zona pentru afaceri din toate domeniile, nu doar din minerit. Nu regret sa va anunt ca eu tin cu protestatarii din Campeni, nu cu cei din mina. Chiar daca ei contribuie la defrisarea padurilor acest rau mai poate fi contracarat. Pe cand in urma mineritului cu cianuri nu ramane decat pustiu si boala. In plus problema actuala e cu totul alta: neconstitutionalitatea legii propuse de Ponta care dovedeste faptul ca in 15 ani de activitate RMGC nu a fost in stare sa intre in legalitate. Daca situatia s-ar fi intamplat altundeva in tara sunt sigura ca ati fi strigat impreuna cu mine „CORUPTIE!”

   Răspunde
    
  3. un roman
   Septembrie 19, 2013 la ora 11:12

   fratilor, dar de agricultura ati auzit? din cate stiu eu acolo toti oamenii au un petec de pamant, o livada, ceva. chiar nu pot face agricultura/pomicultura? am o cunostinta, bucurestean get-beget, si tanar pe deasupra (20 de ani). stiti unde s-a dus si s-a apucat de agricultura? in apuseni, langa campeni! adica pe langa rosia montana!… creste capsuni!… deci iata ca se poate sa faci si altceva, dorinta sa fie!…

   Răspunde
    
  4. Marijan
   Septembrie 19, 2013 la ora 11:56

   Domnul miner de subteran ar trebui sa raspunda la cateva intrebari, cred eu, pertinente.
   Unde crede ca vor lucra copii dumnealui peste 17 ani?
   Care este motivul pentru care un miner nu poate suporta o conversie profesionala?
   De ce este adeptul unei transformari: miner / exploatator de suprafata, dar nu si miner /altceva care nu distruge mediul?
   Este lipsit de importanta ca prin inceperea exploatarii vor fi afectate celelalte industrii/activitati locale, lucru care va conduce la pierderea locurilor de munca a mai multor persoane decat numarul celor angajate vremelnic de RMGC?
   Cu ce drept militeaza pentru distrugerea a 4 munti/dealuri.. care existau acolo de cand lumea?
   Faptul ca dumnealui si toti cei care doresc inceperea exploatarii cu cianuri vor trai zi de zi intr-un mediu infestat decianura, metale grele, toxic si cu potential imens pentru a genera o catastrofa ecologica il lasa sa doarma linistit noaptea?
   Faptul ca oameni de stiinta, academicieni, oameni de cultura, geologi, clerici trag semnale de alarma referitor la potentialul impact devastator al acestui proiect nu le da de gandit?
   Eu locuiesc in Bucuresti. Am iesit in strada contra acestei exploatari deoarece Rosia Montana e in tara mea. Rosia Montana nu e doar a oamenilor care locuiesc acolo. Si in nici un caz nu e a unei companii care azi vrea sa isi umfle conturile, maine dispare lasand in urma un dezastru ecologic si o populatie afectata fizic si social, pe care tara – deci noi – va trebui sa o sustina, sa o vindece.. Eu cred, inca, in puterea noastra de a influenta in bine destinul tarii, daca suntem informati, uniti, determinati. Asta ma mai tine aici. Si datoria fata de inaintasii mei si fata de cei ce vor veni!
   Chiar credeti ca merita cei cativa arginti primiti, domnule miner.. sau ce ati putea fi ca angajat al RMGC?! Chiar credeti ca veti putea privi in ochii copiilor dumneavoastra fara rusine, fara remuscare peste 15-20 de ani?!
   De ce nu faceti miting si nu stati in subteran sa solicitati primarului sa ridice statutul de zona monoindustriala a localitatii?
   De ce nu faceti miting sa cereti primarului viziune si programe pentru o dezvoltare diversificata si durabila a zonei, cu finantari europene?
   De ce nu faceti miting sa exploatati aurul prin procedee mai putin distructive, care exista, dar care aduc – e drept – mai putin profit investitorilor?
   De ce tineti mortis la exploatarea de catre RMGC?

   Răspunde
    
  5. sanduCu
   Septembrie 20, 2013 la ora 02:33

   Dl.Marciuc Vasile, eu sunt geolog, am lucrat cu mineri si cunosc aceasta munca. Este cea mai grea meserie pentru ca riscurile sunt foarte mari si aproape deloc posibil de tinut sub control. Aveti deja 4 raspunsuri la cele scrise de dvs care va explica si sper ca intelegeti – nici un roman nu este contra minerilor!!!
   Metoda prepararii cu cianura este cunoscuta de mult si interzisa in Romania datorita pericolul asupra personalului muncitor si asupra mediului. Daunele sunt permanente, nu exista remedii. Unii pe acest blog vorbesc ce o sa faceti dvs si celalti mineri din zona (posibil sa fiti angajati de RMGC) peste 16 ani cind proiectul se va termina. Va spun eu, n-o sa faceti nimic pentru ca nu veti trece de primii 7 ani. Veti observa in primele 6 luni ca ca va umflati la fata si o sa va creasca gusa – sunt primele simptome. In urmatorii 2-3 ani veti incepe sa va pierdeti memoria. Dupa 5 ani au sa va dea afara – nu veti mai fi buni de nimic. Eu sunt stabilit in Canada. Caut sa aflu unde se lucreaza aici cu cianura. Nu am gasit inca. Canada inghite peste 5 Europe, deci pamint destul, fara probleme. Mai mult de 3/4 din teritoriu este nepopulat. Nu se foloseste cianura. Ce este acolo in subsol nu este numai al vostru cei din Rosia Montana, este al tuturor romanilor. Strainii acestia si probabil inca citiva romani vinduti vor pleca cu buzunarele pline si vor lasa in urma cimitirele voastre si o sursa de intoxicare a intregii populatii din Romania. Cei care protesteaza contra proiectului, aparindu-se pe ei va apara si pe voi. O-ti voi mineri, dar tot romani sunteti. Deci mineritul nu se sfirseste, asa cum l-ati facut pina acuma il veti face si in continuare. E greu de promis ceva acuma ca sunt citiva vinduti si prin guvern. Pina atunci stiti mai bine decit altii ca se poate munci pe acolo si altfel pentru o piine care probabil ca nu va fi cu mult mai proasta decit a altor romani. NOROC BUN!

   Răspunde
    
 • micutu de la 7
  Septembrie 19, 2013 la ora 08:38

  La noi ca la nimeni. Acum inteleg de ce nu a vrut nimeni sa se bage sa dea drumu sau macar sa abordeze subiectul asta ca uite ce-a iesit. Atata dezinformare si atata balamuc pentru o minade aur. E adevarat miza e extrema mai ales pe prafu asta de iesire din criza cand toti alearga dupa un sendvis ceva. Interesele sunt cat Casa Poporului iar RMGC a bagat bani la greu si vizibil si invizibil ca sa puna mana pe proiect si poti sa-i vezi agentii la tv. E si ipocrizie la greu si mizerie romaneasca si manipulare lacrimogena, deci tot tacamul. Ce sa zic, ma bucur ca un miner scrie mai corect decat subtitrarile de la tv si are timp de FB si mai ales stie sa umble pe el. Ceea ce arata ca se poate schimba si profesia la o adica. Nu inteleg de ce numai la noi sunt probleme de genul asta ca si altii scot aur din munti da nu e atata iures. Ciudezno.

  Răspunde
   
  1. sanduCu
   Septembrie 20, 2013 la ora 03:23

   In caz de razboi, aurul cumpara orice. O balta de cianura va fi o mare belea strategica – inchipuie-ti ce se intimpla pina ajunge in Marea Neagra si mai departe pe litoral. Sa nu uitam ca mercurul este un METAL lichid, deci, probabil, cu proprietati de inducere in eroare a radarelor submarine si probabil a celor din satelit.

   Răspunde
    
 • tavi
  Septembrie 19, 2013 la ora 08:29

  cocalar

  Răspunde
   
 • Catalin ( CTL )
  Septembrie 19, 2013 la ora 07:32 Răspunde
   
 • Vic ari
  Septembrie 19, 2013 la ora 04:01

  Se vede ca moare de foame saracul de el.
  Mai Calin, daca proiectul va incepe, atunci sa stii ca, copiii tai vor muri de foame pt ca nu se va mai putea face nimic acolo.
  Daca tot ai acces la Internet, uitate si tu ce sa intamplat in lumea asta din cauza acestor proiecte pe care tu le sustii.
  Cati dintre voi au murit de foame?
  Va luat aurul mintile.
  P.S. Sunt chiar curios daca tu esti cel ce a scris aceasta scrisoare. Sigur NU

  Răspunde
   
  1. Ela
   Septembrie 20, 2013 la ora 14:42

   Ar trebui sa va fie rusine celor care comentati despre acest om fara sa-l cunoasteti! stiti ce greutati are? cum poti sa vorbesti despre un om, daca nu l-ai vazut in viata ta? sa-l faci cocalar? cu ce drept? cine sunteti voi sa judecati? Daca este miner n-are dreptul sa aiba o masina? sau daca e miner inseamna ca nu poate sa scrie corect? Sunteti cativa care ati comentat la acest articol, dar habar n-aveti de gramatica limbii romane si va legati de acest biet om! Cred că noi, românii, consu­măm prea multă energie uitându-ne în curtea vecinului! de asta ne merge asa de bine! Omul acesta vrea un loc de munca, la fel ca altii din tara asta, la el acasa….Sprijin proiectul minier pentru ca aduce un loc de munca si o paine pe masa acestor oameni. Multi dintre voi nu cunoasteti situatia de la Rosia Montana, cati dintre voi ati vizitat ca sa fiti in masura sa vorbiti? Rosia Montana nu se salveaza cu pancarte ”Salvati Rosia Montana”, ci se salveaza cu investitii! Noroc bun!

   Răspunde
    
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase