Creşte ţara, nu şi Fiscul

edirtorial 2 wall

de Moise Guran

Mai țineți minte când vă spuneam acum o lună că economia crește dar cifrele sunt ușor dezamăgitoare și indică o posibilă încetinire? Ei bine statistica oficială a corectat cifrele anunțate în august. Ritmul e bun, ba chiar putea fi și mai bun. La o creștere de 0,5% pe trimestru și de 1,4% an pe an, putem spera cred de acum fără rezerve la o creștere de peste 3% la finalul anului. Potențialul nostru calculat de BNR este de puțin peste 4%, dar țineți cont de faptul că Europa este încă în criză. Nu asta contează cu adevărat, căci nimeni nu mănâncă PIB pe pâine. Analiza cifrelor arată însă câteva lucruri cu adevărat surprinzătoare – în acest an românii au produs mai mult dar au produs cu spaima în sân. Așa s-ar putea traduce o reducere importantă a stocurilor. Când o firmă preferă să nu facă stocuri mai deloc, asta arată în primul rând teama că nu va reuși să găsească pe mai departe contracte. E un comportament prudent, dar e totuși ușor schizoid. El ne mai arată și faptul că patronul român are în continuare probleme cu finanțarea, că nu știe dacă banca îi mai înoiește linia de credit și luna viitoare și deci dacă va avea bani de salarii.

Pe de altă parte, cifrele de la statistică mai scot în evidență o adevărată prăbușire a taxelor pe consum colectate de stat. Nu, consumul nu a mai scăzut. A crescut ușor, dar a crescut. Populația revine ușor, ușor în magazine, dar la nivelul Fiscului e o problemă structurală. A fost exact perioada în care Guvernul a făcut praf Garda Financiară, reorganizând tot ANAF-ul în Direcția Antifrauda Fiscală. Teoretic sunt aceiași oameni, dar practic, ocupați cu cine ce funcții ocupă în noua structură, oameni fiscului au scăpat printre degete câteva miliarde în acest an.

stiri verificate
This entry was posted in MOISE. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

5 răspunsuri la Creşte ţara, nu şi Fiscul

 • Berghian
  Septembrie 10, 2013 la ora 00:25

  Păi da, dacă nu folosesc computer cu nuclee de system de operare în timp real ce să facem.

  Așa e statistica deocamdată. Cam în reluare.

  Cine e deștept se prinde, numai că nu prea îl ascultă nimeni. Din păcate. (-le altora)

  Răspunde
   
 • Constantin
  Septembrie 5, 2013 la ora 18:42

  „Când o firmă preferă să nu facă stocuri mai deloc, asta arată în primul rând teama că nu va reuși să găsească pe mai departe contracte. E un comportament prudent, dar e totuși ușor schizoid. _Nu intotdeauna. Strategia de productie „Just in time” se bazeaza pe mentinerea stocurilor la un nivel minim. Toyota este exemplul reprezentativ, fara a fi suspectata de cineva de comportament schizoid, ci admirata (si urmata de multe firme) pentru cresterea eficientei prin reducerea cheltuielilor cu stocurile.

  Răspunde
   
  1. vs
   Septembrie 6, 2013 la ora 10:43

   de acord cu tine. Am lucrat cativa ani in industria auto si modelul era ”Toyota production system”. Ideea stocurilor mici era aplicata in mod uzual, indiferent ca era criza sau nu.

   Răspunde
    
 • Daniel
  Septembrie 5, 2013 la ora 18:36

  Moise, ceva se intampla … Ai observat ? Fata de alte vremuri comentariile pe acest site sunt mult mai putine. M-am uitat si eu pe ultimile zile … Ai vreo explicatie ?

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase