Ţeava de gaze şi unirea

editorial wall

de Moise Guran

Prezentată ca un fel de realizare similară unirii dacilor sub regele Burebista, conducta de gaze de la Iași la Ungheni are totuși importanța ei, pe care, zic eu, ar trebui să o înțelegem cu toții exact, indiferent dacă suntem sau nu pro-unioniști. Conducta se va face în mare parte pe banii României pentru că 70% din lungimea ei se află în România. Valoarea ei strategică pentru Republica Moldova există dar nu trebuie exagerată. Să nu vă imaginați că peste 17 luni, când va fi terminată conducta, moldovenii vor aplica un șut arogant Gazpromului, bucuroși că vor lua gaze ieftine de la frații lor români. România este și ea țară importatoare de gaze de la Gazprom, iar principiul frate-frate, dar brânza-i pe bani, se aplică. Prețul gazului cumpărat din România va fi mai mare decât prețul la care Moldova cumpără acum gaze de la Gazprom, va fi chiar mai mare decât prețul la care rușii aduc gaze dincoace de Prut, în România.

Sunteți dezamăgiți? Nu trebuie să fiți. Nu, nu e un fel de speculă pe care România o face cu Republica Moldova. Ceea ce trebuie să înțelegem cu toții este că în următorii cel puțin cinci ani, exporturile de gaze românești în Moldova vor fi limitate. O dată pentru că până atunci nu vom avea gaze suficiente nici pentru noi și, a doua oară, da, pentru a nu ofensa Rusia. Să fie adică bine pentru toată lumea, până una alta. În timp, este de dorit într-adevăr ca autoritățile de la Chișinău să ia din ce în ce mai multe gaze din România și din ce în ce mai puține de la ruși. Dar asta va fi decizia lor căci, lucru important, vor avea o alternativă. Până acum nu aveau, iar frații de peste Prut se puteau trezi în miez de iarnă, cu gazul tăiat și țara în țurțuri, chemați să negocieze alte prețuri cu rușii. Așa a și ajuns în ultimii ani gazul mai scump în Republica Moldova decât în țările învecinate din fosta URSS. Aceasta este valoarea strategică a acestei conductei, deloc de neglijat. O să spuneți că pentru România nu e mare afacere această conductă în care bagă aproape 20 de milioane de euro. Într-adevăr nu este. Nu acum. Dar să ne gândim la ea cum ne-am gândi la extinderea rețelei de gaze în Mehedinți, în Sălaj sau în altă regiune a țării. Investiția este obligatorie!

stiri verificate
This entry was posted in MOISE. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

17 răspunsuri la Ţeava de gaze şi unirea

 • bucu
  August 28, 2013 la ora 16:22

  stati linistiti oameni buni 1 pai nu s-a dus marele Ministru Ponta sa inspecteze conducta ? totul va fii bine ! pai nu este el pro RUS ?

  Răspunde
   
  1. sanduCu
   August 28, 2013 la ora 19:30

   nu stiu ce e, dar de cind cu RM, pro-roman nu e.

   Răspunde
    
  2. Constantin
   August 31, 2013 la ora 21:35

   O echipa de televiziune care a ajuns astazi sambata 31.08 la locul inaugurarii lucrarilor pentru conducta nu a mai gasit acolo decat pietrisul pus pentru ca dl. Ponta sa nu se murdareasca pe pantofi si un buldozer mititel pazit de un singur cetatean. NU mai erau nici conductele, nu mai erau nici utilajele pe care le-am vazut la televizor, nu mai erau nici muncitorii, nimic. Prin urmare, nu exista niciun „pericol” ca teava sa se construiasca, totul se petrece conform traditiilor romanesti, care spun ca lucrurile pe care le incepem NU le terminam niciodata.

   Răspunde
    
   1. un turist
    August 31, 2013 la ora 22:15

    Merita APLAUZE!!!!!

    Răspunde
     
   2. sanduCu
    Septembrie 2, 2013 la ora 20:04

    si care a fost comentariul TVR? Dezinformare de la nivel inalt sau tactica, strategie,…

    Răspunde
     
 • Stelian
  August 28, 2013 la ora 12:04

  E un bun inceput si cu 16% impozit pe venitul nedeclarat. Macar sa inceapa cu ceva. Crezi ca va fi putin pentru cei cu averi? O nu. Multi vor fi nefericiti. Sa vada fiscul cat si cum poate face si se va mari si aceasta taxa.

  Răspunde
   
 • bogdan
  August 28, 2013 la ora 11:00

  Marian, procesul de rusificare de care ai amintit, consta si in aducerea unui numar mare de cetateni de alte nationalitati, tocmai pt a realiza procesul de stergere a identitatii de care vorbesti si de care ai dreptate. Doar ca eu nu consider roman un popor care e 50 – 50. Aia care sunt romani sa isi ia cetatenia, sa vina la noi ca si asa scadem demografic , dar sa nu ma puna pe mine sa platesc niste bani pe care nu ii am nici pt mine, ca atunci cand vine vorba de asfaltarea unui drum de acces spre un punct turistic, guvernul face ochii mari cand e aude ca ar costa 10 mil E.
  Sau alt exemplu, s-a oprit lucru la statia noua de metrou, pe motiv ca nu sunt bani, dar pt moldoveni s-au gasit.
  Eu inteleg ca le vindem gaze si ca e o afacere in final, dar parca prea gadilim rusii la faza asta, si afaceri sunt si cele de care am amintit mai sus (metrou si turism)
  Si vorba lui emiliom, de cand suntem noi asa norocosi? 🙂

  Răspunde
   
 • sorin
  August 28, 2013 la ora 08:25

  ~unirea începe cu o țeavă”-fantastic spus!)) și țeava să fie mai lungă decât distanța…

  Răspunde
   
 • Marian
  August 27, 2013 la ora 23:09

  Bogdan, conducta este obligatorie pentru că moldovenii sunt și ei tot români doar că nu au fost la fel de norocoși. Vezi tu cândva și ei făceau parte din această țară dar au fost anexați de ruși și supuși unui proces de rusificare, de negare a propriei identități. Conducta are o importanță strategică. Dacă nu poți să îți dai seama despre acest lucru, înseamnă că mi-am bătut gura de pomană.

  Răspunde
   
  1. emiliom
   August 28, 2013 la ora 01:37

   An vazut aici si romani fericiti, citez”conducta este obligatorie pentru că moldovenii sunt și ei tot români doar că nu au fost la fel de norocoși” Cand a dat asa norocul peste noi si inca nu am aflat?

   Răspunde
    
  2. Petre
   August 28, 2013 la ora 07:04

   „că moldovenii sunt și ei tot români” nu e chiar asa. corect e „că moldovenii sunt și ei tot moldovenii” si chiar supriza daca vrei sa stii vorbesc moldoveneste si chiar multi din ei cu cetatenie „se mindreste” cu „moldoveneste”. asa ca bate mai incolo toba …

   Răspunde
    
   1. bucu
    August 28, 2013 la ora 19:05

    sunt foarte multi Rusnaci care si-au luat cetatenia Romana dar nu ca- i intereseaza fratia cu noi , doar sa plece in tarile din U E si sa se cuibareasca acolo si sa se deie drept moldoveni nu Romani .trbuie mai multa atentie din partea autoritatilor Romane cuie da cetatenie . Va spun din surse sigure ,ca multi Moldoveno vorbesc foarte urat la adresa Romanilor fata de Francezi in cazul de fata facandu-ne hoti si tigani ginerele meu care este stabilit acolo la angajare a patit asa ceva Un Rusnac Moldovean i-i baga strambe Patronului sa nu-l angajeze .dupa ce la angajat cu greu si a vazut ca-i meserias de clasa si ca-i om serios ,l-a intrebat Patronu ce avea cu tine Andrei [RUSNACU]vad ca-ti vezi de treaba si nu faci probleme . ginerica al meu atunci a realizat de ce nu-l prea vroia Partonul.

    Răspunde
     
    1. sanduCu
     August 28, 2013 la ora 19:41

     dl bucu, situatia este universala. In Canada e la fel, canadienii baga zizanie intre ceilalti – dezbina si … profita.

     Răspunde
      
 • bogdan
  August 27, 2013 la ora 21:11

  Nu inteleg de ce este obligatorie. Salaj si Mehedinti sunt in Romania. Republica Moldova nu e!

  Răspunde
   
 • Codru'Penal
  August 27, 2013 la ora 19:52

  @Cornel – o explicatie ar fi accea ca primarul beneficiaza de o singura forma de remuneratie – indemnizatia de primar. Fara sporuri, indiferent ca lucreaza in mod direct pe proiecte europene, fara vechime, fara nimic altceva decat eventual comisioane. Macar asta a ales sa munceasca.
  @Moise: o precizare – cred ca BMW este singurulproducator german care inca produce masini exclusiv in Germania (exceptand X6 produs in SUA si Rolls in GB). Ca vinde mai bine in China decat Merc si Audi (cu fabrici deja existente si in Ungaria) e o alta poveste 🙂

  Răspunde
   
 • cornel
  August 27, 2013 la ora 19:45

  Tare faza aia cu primarul sofer de tir. Ma intreb de ce naiba nu lasa Primaria cu problemele ei si sa isi vada linistit de tirul lui daca nu are timpul necesar pentru Primarie si problemele ei.
  Care o fi explicatie?
  Astept pareri si opinii.

  Răspunde
   
 • cornel
  August 27, 2013 la ora 19:43

  Tare faza aia cu primarul sofer de tir. Ma intreb de ce naiba nu lasa Primaria cu problemele ei si sa isi vada linistit de tirul lui daca nu are timpul necesar pentru asa ceva Primarie si problemele ei.
  Care o fi explicatie?
  Astept pareri si opinii.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase