Ora de Business: joi, 15 august 2013

cei-care-muncesc-si-nu-casca-gura

Emisiunea poate fi urmărită aici: http://www.tvrplus.ro/editie-ora-de-business-123740 precum și pe canalul BiziDay de pe YouTube.

stiri verificate
This entry was posted in ÎNREGISTRĂRI. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

37 răspunsuri la Ora de Business: joi, 15 august 2013

 • Constantin
  August 23, 2013 la ora 12:53

  Lovitura de stat militara din Egipt urmareste stabilirea unei democratii similare cu cea din Turcia, unde alegerile populare aduc la putere structuri islamiste cu tendinte teroriste clar exprimate. Au mai existat discutii asupra temei. Cum ne raportam noi occidentalii la principiile democratice din aceste tari? Pai, nu au voie si ei sa aiba arme nucleare pe care sa ni le arunce in cap? Cinstit, cum aparam noi democratia in care declaram ca credem, daca le interzicem altor state intr-un mod atat de brutal sa-si aleaga liber conducatorii?! Iar Egiptul NU este Turcia, cu aspiratii europene, membra NATO etc.! A fost eliberat Mubarak inaintea procesului. S-ar putea ajunge la concluzia ca tot el era mai bun decat Morsi, care va fi eliberat, de asemeena. Apoi, sa alegem intre cei doi raul cel mai mic. Doar ca practic nici unul nu este cu adevar un democrat. Populatia nu are motive sa fie multumita si prin urmare revoltele vor continua. Solutia interventiei militare externe de tip irakian eset exclusa, iar armata va riposta. Ce mama ma-sii de democratie este asta?!

  Răspunde
   
  1. sanduCu
   August 23, 2013 la ora 18:59

   Este cam complicat sa se arunce responsabilitatea pe seama poporului sau a eventualilor conducatori (de orice culoare), atunci cind stim ca sunt interese externe peste ei. Orice stabilitate este de preferat in schimbul unui focar.

   Răspunde
    
 • Constantin
  August 23, 2013 la ora 12:42

  Tranzactionarea sentinetlor judecatoresti (chiar si in cazul unui singur magistrat) reprezinta un fapt extrem de grav, iar eu cel putin nu obosesc sa spun asta cu fiecare prilej, pentru ca submineaza esenta statului de drept. Daca se intreaba unii de ce traim prost, ori de ce lipsesc investitorii straini, considerand mediul investitional romanesc neatractiv (spre deosebire de cel maghiar, de exemplu, unde exista multe alte probleme), aceste poate fi considerat unul dintre raspunsurile care NU poate lipsi din nici o analiza social-economica serioasa. Atunci cand vorbim despre 49 de magistrati, aceasta explica faptul ca statul este captiv, sub conducerea unei retele de infractori, ca traim intr-o cleptocratie autentica.

  Răspunde
   
 • Constantin
  August 23, 2013 la ora 12:33

  Nu doar ca „profilul corporatistilor” este departe de a fi perfect, dar domnul jurnalist spune numeroase prostioare cu privire la categoria sociala la acre se refera, incercand sa „faca” un articol dintr-un subiect practic inexistent. Apoi, dupa numarul de „corporatisti” care populeaza patria noastra, economia noastra ar trebui sa performeze cu totul altfel decat se intampla in prezent. Probabil ca aceleasi calcule (furnizate de ziaristii talentati de la Gandul) au stat si la baza politicilor fiscale imaginate de guvernul Ponta, astfel incat a ajuns la concluzia ca trebuie crescute tazele si impozitele pentru stimularea cresterii economice.

  Răspunde
   
 • sanduCu
  August 23, 2013 la ora 00:04

  Dl Ioan >Nu, am vazut, suntem generatii si profesii diferite, dar cind voi vizita Germania voi incerca sa va completez „net”-ul. Multumesc. Nu sunt multi romani ca dvs.

  Răspunde
   
 • Virgil Ionescu
  August 20, 2013 la ora 01:03

  Domnule Guran, problema Rosia Montana poate sa fie o traba buna sau, poate sa fie o bomba cu ceas. Nu scriu ca sa ma aflu in treaba. Am habar de minerit si stiu ce spun. Doresc din toata inima ca locuitorii zonei Rosia Montana sa aiba unde lucra si sa aiba ce manca. Ma pune pe ganduri insa lipsa de transparenta in prezentarea costurilor- nu de exploatare, caci acestea i-au interesat in primul rand pe investitori-ci a celor de refacere a mediului.In devizul general al studiului de fezabilitate, in primul capitol de cheltuieli, trebuie sa existe cheltuielile necesare pentru inchiderea exploatarii. Studiul de fezabilitate are anexat program-ul de inchidere a exploatarii cat si un calcul de estimare a acestor costuri. Oficial se vorbeste despre o exploatare la zi. Cine lucreaza sau a lucrat in bransa stie ca, in general, costurile de exploatare la zi sunt mai mici decat costurile de explatare in subteran. In schimb, costurile de refacere ale mediului in urma inchiderii unei exploatari la zi sunt IMENSE comparativ cu exploatarea la subteran, daca ne raportam la o capacitate de productie si o durata de functionare similara. Pentru a putea da un verdict in cunostinta de cauza, asupra oportunitatii inceperii lucrarilor la obiectiv Rosia Montana, ar trebui sa fie facute pubice ga-
  rantiile pe care le da, prin contract, compania Gold Corporation ca va duce la bun sfarsit si neconditionat toate lucrarile de reface ale mediului:
  -refacerea morfologiei terenului si acolo unde nu se poate reface morfologia terenu-lui ce utilizare se va da acestuia
  -refacerea vegetatiei ierboase si arboricole
  -refacerea zonelor agricole si pomicole
  -stabilizarea versantilor
  – si alte multe, multe, multe altele.
  Nici nu va puteti inchipui domnule Guran, cate pretentii-unele indreptatite, altele nu- pot ridica dupa inchiderea unei exploatari miniere oamenii din zona, care au mancat ani de zile paine de la respectiva exploatare. Dar nu numai oamenii, dar si primariile vin cu pretentii.
  Trebuie ca tara sa stie cum isi va onora compania Gold Corporation toate obligatii-le legate de inchiderea exploatarii si de refacerea mediului si ce garantii a primit Guvernul Romaniei de la companie.
  In concluzie, prevad ca lucrarile de inchidere vor fi foarte, foarte mari.
  Romania, dupa cate stiu eu, nu mai are dinainte de razboi zacaminte filoniene de metale pretioase. In prezent,zacamitele sunt sub forma diseminata in roca sterila cu concentatii de cateva ZECI DE GRAME de metal pretios la TONA de roca gazda.
  Am retinut, din presa, ca se vizeaza extragerea metalului pretios din sterilul aflat in iazurile de decantare. Pai, ce concentratie de metal o fi avand roca ste-rila din structura iazului, daca inainte de a se extrage metalul din ea si de ajunge in iaz, a avut o concentratie ordinul gramelor la tona. Dupa mine, in cel mai bun caz, se va gasi pe acolo cateva grame de metal pretios la tona. Si atunci, cu ce se vor plati toate stricaiunile produse???
  Sa speram ca Bunul Dumnezeu a facut o minu-ne si ca a crescut in zona concentratia de metal pretios. Amin!

  Răspunde
   
  1. sanduCu
   August 20, 2013 la ora 04:34

   Stimate domnule Virgil Ionescu, cu „Ma pune pe ganduri insa lipsa de transparenta in prezentarea costurilor- nu de exploatare, caci acestea i-au interesat in primul rand pe investitori-ci a celor de refacere a mediului” ati reusit sa-mi atrageti atentia, despre Rosia Montana s-a vorbit si continua sa se vorbeasca – apa trece, pietrele ramin.
   Anul acesta, se pare ca o sa se puna degetul. Partea romana (nu stiu cit din ea este profesionala si eventual NE-corupta) a „reusit sa-si imbunatateasca beneficiile”, cam 25% parteneriat si inca ceva la „plata chiriei” (de obligatiile chiriasului nu se vorbeste, vad ca vorbiti dvs).
   Spuneti „in general, costurile de exploatare la zi sunt mai mici decat costurile de explatare in subteran”, dar stiti foarte bine ca exista diferite tipuri de exploatari lazi, functie de ce exploatezi si unde prepari. Daca alora care pun degetul , li se pune in fata un „sablon” de exploatare la zi in care produsul este transportat – despre ce protectie a mediului se mai poate discuta? Ati inteles cum e politica? Mai ales ca partea canadiana sustine sus si tare ca PREPARAREA SE FACE SUBTERAN. Chipurile n-au sa mai fie iazuri de decantare.
   Despre ce fac canadienii in propria tara, puterea obisnuintei este o scuza pentru ce vor face in Romania, dar trebuie sa le spuna cineva ca Canada nu este la fel de mica ca Romania. Au si ei aici o puzderie de reguli de retrocedare a terenului. Chestia e ca le retrocedeaza … statului. Nu-i nici tipenie de om pe acolo unde „ciuruiesc „ ei pamintul. Iar daca construiesc/dezvolta orasele, au grija sa o faca la distanta „cuvenita”. Ca sa ma intelegeti: vedem la televizor cum cauta aur in nord – „scirma” fara sa le pese ce lasa in urma; au intinse exploatari in „tara nimanui” iar cind termina – niveleaza, „trateaza”, se receptioneaza – nu mai creste acolo ani de zile nici o buruiana. Mai este si conceptia „orice pentru cistig”. Parerea mea este ca ei sunt nepregatiti de surprinsi ca in Europa, un satuc cu importanta istorica sau niste tigle romane sunt mai importante decit AUR-ul.
   Mai spuneti „ar trebui sa fie facute pubice” , pentru cum functioneaza opinia publica romaneasca, cred ca sunteti GLUMET. Am sa va dau un exemplu. Citeva saptamini in urma, un reportaj TVR pe valea Prahovei. Trafic greu pe sosea, autoritatile locale decid sa faca citeva PASARELE pentru a permite populatiei sa treaca fara a fi necesara oprirea traficului. Laude, felicitari, n-am vazut sampania dar probabil ca n-a lipsit. Astazi 19 august, pasarelele la locurile stabilite. Traficul, pe cine sa dea vina? Pe o sosea veche cu doua linii de circulatie sau pe cei care au permis constructii pe marginea drumului, dar pe PROPRIETATEA drumului? Cert e ca TVR a uitat ca a fost pe acolo si s-a bucurat, acuma e trist ca mamicile nu pot sa-si care carutul peste PASARELE (cum am auzit ca li se spune acuma).
   „Am habar de minerit si stiu ce spun”, deci sunteti in cunostinta de cauza. Ce parere aveti? Un freatic care nu a fost TERMAL, de cind l-a facut mama natura, poate deveni fara motiv, asa deodata, TERMAL? Vorbesc de freaticul Bucurestiului. Dvs credeti ca cuiva o sa-i pese de o Rosie Montana cind nu-i pasa de CAPITALA?
   Singur spuneti „In prezent,zacamitele sunt sub forma diseminata in roca sterila cu concentatii de cateva ZECI DE GRAME de metal pretios la TONA de roca gazda.” si adaugati „Pai, ce concentratie de metal o fi avand roca ste-rila din structura iazului, daca inainte de a se extrage metalul din ea si de ajunge in iaz, a avut o concentratie ordinul gramelor la tona”. Stiiati ca prin 1970, un continut filonian de 7 ppm era o avere? Ii credeti pe canadieni sa recurga la „manciurizare” pe un depozit care poate da 10 ppm? In nord, ei se bucura la 2 ppm in aluviuni cu tractorul.
   Daca Dumnezeu va face ce cereti, atunci voi fi indreptatit (ca si cum pina acum nu eram, din motivele arhi-cunoscute) sa cer guvernului sa le dea un sut in fund. AMIN.

   Răspunde
    
 • sanduCu
  August 19, 2013 la ora 01:51

  Dl Ioan, ce inseamna sa fii intimidat. Motiv pentru care, inaintea dvs nu am mai indraznit sa ma extind, cum obisnuiesc in ultima vreme. Dar am facut scurte enuntari. Sunt foarte multumit sa vina de la altcineva, in Franta n-a cazut un singur git, sa mai cada unul. Glumesc. Comentariul dvs il sustin 100%.
  „a compara romansii nostri cu niste corporatisti veritbili este cale lunga”, trasnet.
  „Fa bine si vorbeste despre fapta”, fara indoiala numai faptele vorbeste.
  „In Ro atitudinea “mi se rupe” […]cu concluzia “ignorance is bliss””, motiv pentru care nici n-am vrut sa comentez anomalia cu „miseruptistii”.
  „toti oamenii de pe planeta stiu ce cumpara”, nici un comentariu.
  „Sigla: HANDMADE”, si multe altele aparute ca ciupercile, putini sunt care sa le mai ia in seama/serios. Eu, de exemplu, nu mai cumpar ulei de masline la sticla din plastic.
  „Cu gradul inalt de inovatie, traditia inginereasca, Germania va ramane intotdeauna o natie care isi va vinde produsele peste tot in lume indiferent de Sigla folosita”, am apreciat si continui sa apreciez Germania, poporul si produsele lor. Dar cu explozia tehnologica (inclusiv cea de spionaj industrial si adaptare), nici legislatia patentelor nu mai pridideste.
  „in Romania anului 2013 a ramas doar circul”, permiteti sa pastrez … piinea.
  „Exsita un roman care la salonul de inventica de la Geneva a inventat un dispozitiv care face iposibila citirea cartilor de credit din auttomate. Din pacate nu are bani sa de-a drummul la productie” – asta este o dovada ca … nu numai romanii sunt destepti. As mentiona, pentru subiectul de mai sus, la orice cheie exista sau va exista un „master” sau speraclu. Adica solutia este nu sa te opui, ci sa ajungi sa nu ai cui sa te opui. Dar, asa cum am mai sugerat cuiva pe acest blog, as informa pe inovatorul roman, daca prin Europa (unde la Munchen, de exemplu, cunosc pe cineva la o organizatie de patente, ce tine de UE – fara promisiuni, sunt regulamente care nu se incalca) nu gaseste cui sa se adreseze, o poate face cu deplin success (functie de cum si-l prezinta) prin internet, la SHARK. Toate bune.

  Răspunde
   
  1. ioan
   August 19, 2013 la ora 18:15

   @SanduCU: traiti cumva in Germania? Sunteti cumva activ pe linkedIn/xing/google+. Este ciudat sa Va fac in vazul tuturor o invitatie in cercul de prieteni insa mi-ar face placere sa tinem legatura. Aceeasi invitatie o adresez si D-lui @Dan Onofrei
   Cautare pe google: ioan stoia/hornbach baumarkt AG.

   Motivul: imi plac comentariile D-voastra si observ ca sunteti foarte activ, aici pe acest blog….la fel ca D-l Onofrei

   Răspunde
    
   1. dan onofrei
    August 19, 2013 la ora 23:39

    stimate domnule Ioan -sinteti un domnm dragutz cu invitatia dar ma vad obligat sa nu poit participa la infinite discutii pe net datorita timpului care la oricine este limitat .NU ca timpul face bani(bani nu prea s-au tinut de mine ,nici eu de ei) dar am gradini,catel si nevasta si mai trebuie si sa muncesc un pic de tot pina la pensie.Nu putem sa ne permitem sa stam prea mmult timp in net lasind si obligatiile personale care nu sint putine.Personal am decsoperit acest blog acum un an la TVRI si placindu-mi sincer de stilul direct si critic al domnului Guran(care nu face emisia pentru noi in Germania sau pentru Canadieni ci pentru informarea romanilor din Romania!!!) am dat ulterior de acest blog si de atunci ii urmaresc emisia pe net:Personal din disutii le inteleg mai bine mentalitatea iar majoritatea care comenteaza se vede sint oameni de buna credintza.Si multi sint relativ tineri asta e bine:In ce ma priveste nu doresc sa ma bag cu sfaturi la dinsii ,sint absolut numai pareri si sint complet personale ,bazate pe o parte din cele traite deci pot fi eronate sau exagerate pentru altii care au alta experienta de viata.Fiecare vede problema diferit si si-o expune asa cum vede el asta nu inseamna -uite asta e solutia _DAr e la fel deadevarat din discutii civilizate(noi mai facem, si cite o gluma) se pot trage si unele invatamintede gen -uite vezi ce a spus Victor L are dreptate sau ADrian D sau Cornel:Adica unele se potrivesc pe calapodul gindirii personale cam 100%cum e la mine de exemplu cu domni ca Andrei M sau CTL sau Laurentiucat:MA uit des IN YouTube ca iubitor de muzica si la politica pentru a intelege fenomenul Romania 89 sint sute de clipuri iar la comentarii sute de mii de injuraturi:Se injura ca la usa cortului fostii cu actualii ,romii cu neromii samd.ce sa mai e un Eldorado al nemerniciei si urii neimplinite -parca ii simti pe mmulti ca astepata ora revansei:Aici cel putin este un spatiou civilizat cu oameni rationali unii mai de stinga altii mai liberali vdar totio de buna credintza .Clar, ar fi bine ca mult mai multi din tara sa se implice in discutii aprige dar nu este mai altfel ca si aici iN Germania -cei care muncesc si sint bagati in priza la inalta tensiune stiti cum este !!!?NU ai timp nici sa faci p..i iaR seara pici mort .De fapt in presiunea ce o au acolo asa cum spun ei la 2 sau 3 joburi si cu bani de nimic in buzunare ce sa le mai ceri la bietii oameni ??SA mai comenteze sau sa se imnplice in politica ?? _Macar sa se duca la alegeri cit de multi caci altfel cistiga puncte extremistii!!Pe deasupora cel putin in Europa lumkea si-a pierdut de mult increderea in politicieni fiindca am fost des lasati in ploaie cu probleme majore:SE promit prea multe inainte de alegeri(numai ca sa vina la putere) si apoi este imposibila realizarea din cauza lipsei dee fonduri (modelul german si nu numai ).DAr macar e bine atita timp cit se mentine stabilitate si majoritatea au de munca .
    CAci o alunecare majora a societatii in extreme poate sa ne duca pe toti la mare nenorocire:Au trait-o parintii si bunicii mei cu jertfe majore ,probabil si ai dvs.
    Va dores discutii aprige clat ar fi minunat daca de aici din Germania(si nu numai ,Europa e mare ) ar apare mai multi cu pareri(nu sfaturi!!!) ar fi cu atit mai educativ _De fapt consider emisia domnului Guran o emisie de informare politica si economica deci de educatie si sincer ma bucur ca asa ceva vine de la o televizioune publica ,caci multi privati dau ca si aici mai multa reclama si senzatii tari.O saptamina buna

    Răspunde
     
    1. ioan
     August 20, 2013 la ora 18:42

     Buna ziua D-le Onofrei. Cand v-am facut invitatia m-am gandit mai mult la „networking”, pe partea de job. Daca locuiti in Germania, cine stie cum dam unul de altul…mai stii.
     Doar ca fapt divers, ca sa vedeti cat de mica e lumea: Caut o locuinta noua in Landau/palatinatul renan. In decurs de 1,5 saptamani am intalnit un chirias din Selimbar si o propierara din Dumbraveni, eu fiind de origine din Sibiu :)….Asa ca cine stie cand, cum si in ce imprejurari ajungem sa ne cunoastem 🙂

     Răspunde
      
   2. sanduCu
    August 20, 2013 la ora 04:54

    Stimate domnule Ioan Stoia, am avut un coleg de facultate cu acelasi nume, nu mai tin minte de unde era, dar din Ardeal. Daca aveti alura de kategorie grea, nu poate fi altul. Danut trebuie sa-l stie, am fost cu totii impreuna pina in anul doi.
    Desi pe la o vreme vizitam Germania, acuma din Canada si cu virsta nu ma prea incumet. Miine zbor inapoi. Daca dvs sunteti gigantul nostru, Rosu Adrian se va bucura. Nici el nu mai stie prea mult, pe Danut nici nu si-l aminteste. Oricum, daca o fi sa ne intilnim, eu imi pun o placuta de git. Numai bine.

    Răspunde
     
    1. ioan
     August 20, 2013 la ora 18:45

     D-le SanduCu,
     studii la CJ, Babes Bolyai, absolvent de istorie, generatia 1998-2002. Exista cumva posibilitatea sa ne fi cunoscut????

     Răspunde
      
 • ioan
  August 19, 2013 la ora 00:03

  Topic Corporatismul Romanesc si radiografia facuta de X-jurnalist.
  Presupun ca trebuie sa se plece de la definitia de corporatist/corporatism. Ei bine, ce sunt aceste corporatii? Acestea inCORPOREAZA scopuri bine definite pe langa clasa politica exitenta incercand, de multe ori cu succes, sa-si acopere interesele prin legi data de clasa polititca pe langa care curteaza. Ei bine, pornind de la aceasta definitie modesta, a compara romansii nostri cu niste corporatisti veritbili este cale lunga.
  Pe acest blog sunt oameni foarte inteligenti care contribuie cu idei si comentarii foarte bune care stiu bine cu arata situatia din RO.
  Din alea 19mil de oameni care mai sunt in tara, 1/2 sunt pensionari si asistati sociali. Mai avem probabil vreo 5 mil de bugetari si vreo 2-3 mil in privat. Din cei angajati la privat, probabil cei mai fericiti sunt cei de la multinationale, insa nu cred ca posed o identitate corporatista, nu se identifica cu compania angajatoare caci loialitatea tine doar pana la statul de plata pe care-l primesc la sf. lunii. Imi amintesc de vremea de boom economic cand te lasau angajatii pt 50 de lei si treceau la concurenta.
  Este intr-adevar o clasa sociala romaneasca de mici dimensiuni trasa parca la indigo. Corect remarcat, cu un apartament luat in rate la care s-au angajat sclavi pt urmatorii 30 de ani (intr-o economie destul de instabila in ceea ce priveste siguranta locului de munca) o masina 2nd hand, cu 1 condeciu prin apropiere (Grecia, Croatia, Bulgaria sau Turcia) si cu iesiri de weekend fie la Mamaia sau in Poiana. Apoi dorinta de a-si trimite copii la scoli bune (nu ne dorim noi toti asta?) Aceasta „casta” sociala mai citeste cate ceva, mai urmareste cate o stire insa se complac in situatia existenta. Au burta burdusita, au un acoperis deasupra capului…..insa de a se angaja la scara mica de a achimba ceva in bine, voluntariat, de a intemeia un ONG etc etc. Probabil nici nu merg la vot sa schimbe ceva, caci cum corect observa cineva aici pe blog, indiferent cine este la putere, lor le merge bine. In momentul in care nevoile primare sunt acoperite incep si te interesezi pt alte lucruri, ceea ce nu se schimba in cartieruk in care locuiesti, poate incerc sa schimb ceva in bine…dar nu in RO (sau prea putin ca sa conteze). In Germania exista o vorba: Fa bine si vorbeste despre fapta. Cel mai valabil exemplu din trecutul apropiat: Clasa de mijloc turca care s-a opus distrugerii unui parc pt a face loc unui mall, ajungand astfel in prime-time peste tot in lume.
  In Ro atitudinea „mi se rupe” si „las’ ca-i bine s-asa” a ajuns la rang inalt. Din pacate,
  Ichei aici cu concluzia „ignorance is bliss”.
  TOPIC – MADE in GERMANY
  Intr-o lume globalizata, companiile sunt globalizate si ele. Ele se orienteaza dupa posibilii cumparatori ai produselor oferite cu fabrici, uzine, marketing si design care realizeaza produse sprecifice zonei/tarii deservite. MADE IN GERMANY are o greutate deosebita caci toti oamenii de pe planeta stiu ce cumpara cand vad sigla „MADE in….” Da, este adevarat ca sunt multe parti produse in alte colturi ale lumii insa sa fie clar: In germania exista o structura foarte bine definita de IMM-uri, multe dintre ele HIDDEN CHAMPIONS lideri de piata in nise de piata de unde este foarte greu sa ii detronezi. Pe langa MADE IN GERMANY, mai exista, daca nu ma insel DESIGNED IN GERMANY. la aceste 2 sigle de calitate se adauga inca una: Exista o renastere a industriei MANUFACTURIERE. Departe de produse in masa si concentrarea pe produse unicat, individuale, realizate pe gustul individual al clientului. Sigla: HANDMADE IN GERMANY. Cu gradul inalt de inovatie, traditia inginereasca, Germania va ramane intotdeauna o natie care isi va vinde produsele peste tot in lume indiferent de Sigla folosita.
  TOPIC: PIERDEREA PLAJELOR ROMANESTI
  Asta nu e o noutate. Doar ignoranti de talia primarului Mazare se uita mai degraba la fundul gagicilor decat sa puna la cale un plan de persepctiva care sa salveze statiunile estivale, caci daca nu se vor lua masuri, in 5 ani nu vom mai avea plaja la Mamaia & Co. Ca in Roma antica in vremea lui Nero: Circ si lupte de gladiatori…numai ca in Romania anului 2013 a ramas doar circul
  Si aici….invatam de la cei mai buni…si aici nu ma refer la arabii cu petro-dolari ci la vecinii olandezi care au know-howul necesar.

  TOPIC SCAMMING ROMANESC:
  Aici doar un punct. Exsita un roman care la salonul de inventica de la Geneva a inventat un dispozitiv care face iposibila citirea cartilor de credit din auttomate. Din pacate nu are bani sa de-a drummul la productie.
  O saptamana cat mai productiva tuturor

  Răspunde
   
  1. Constantin
   August 23, 2013 la ora 12:18

   Autorul articolului modest la care se face referire comite cateva erori la care m-am referit anterior. Comentariile pornind de la premise eronate duc la concluzii asemenea. Fara sa zabovesc prea mult asupra definitiei propusa de dumneavoastra conceptelor „corporatie/corporatist”, trebuie sa remarc corectitudinea observatiei ca definitia data de dl. „X-jurnalist” este discutabila. Categoria sociala (pentru ca NU este vorba despre o clasa sociala) avuta in vedere este alcatuita in cea mai mare parte de lucratorii in companii multinationale care activeaza in patria noastra.***In vremea in care economia „duduia”, diferenta salariala pentru care angajatul „te lasa” era mai mare de 50LEI. Doar era „boom economic”, ce Dumnezeu! Structura ocupationala a populatiei patriei noastre in varianta INSSE difera in oarecare masura de cea prezentata de dumneavoastra (nu am intentia de a va contrazice, dar se intampla). Daca numarul copiilor si al pensionarilor reprezinta aproximativ jumatatea populatiei, sa zicem, numarul angajatilor in intreprinderi cu capital privat este cu mult mai mare (mai mult decat dublu) fata de numarul angajatilor „la stat” (bugetari+companii cu capital de stat).

   Răspunde
    
  2. Constantin
   August 23, 2013 la ora 12:23

   Cultura organizationala se manifesta (mai puternic sau mai slab) atat in IMM, cat si in „multinatinale”, ori in marile corporatii. Ar putea, insa, diferi in Romania de cea din Japonia, bunaoara, influentata fiind de factorul cultural local.*** Prezenta la vot este extrem de redusa in statele nordice; este vorba de tari cu democratii consolidate. Se poate vorbi si acolo de „miserupism” (dincolo de vulgaritatea de vocabular si atitudine sociala a termenului)? In mod cert nu.***Identificarea opozantilor distrugerii parcului Gezi cu clasa de mijloc este dupa parerea mmea hazardata. Unii pot jura ca protestatarii erau ecologisti. Altii sunt gata sa bage mana in foc ca erau comunisti (exista si variata „socialisti”). Altii sunt siguri ca este vorba de „agenturile straine” israeliene care vor sa destabilizeze guvernul de la Ankara. Nu putini sunt cei care zic ca opozitia fata de Erdogan a luat forme violente in locul alegerilor parlamentare democratice, iar armata nu este straina de asta. Altii vad in proteste doar un conflict religios. Parerea mea este ca in realitate e un „melanj” al tuturor acestor motive, fara a fi vorba, insa, despre „clasa de mijloc” in sensul propriu al expresiei.***Produsele „made in Germany” pot fi foarte bine fabricate in China [sau alte tari asiatice, ori Romania] si asamblate in Germania. Increderea intr-un produs se dobandeste dupa testare. Altfel, este o simpla chestiune de marketing.

   Răspunde
    
 • sanduCu
  August 17, 2013 la ora 23:48

  Probabil ca este ceva in spatele practicii platite, in 3-5 luni inveti/practici ce vor ei nu ce vrei tu, adica cam nimic.

  Răspunde
   
 • sanduCu
  August 17, 2013 la ora 23:46

  Nu cred ca americanii sa fie interesati sa sprijine pe musulmani.

  Răspunde
   
 • sanduCu
  August 17, 2013 la ora 23:45

  Cu totii stim ca produsele sunt facute prin alte parti. Tot dupa firma ne luam, si mai ales dupa garantie. Exista o limita pina la care repari ceva sau peste , arunci.

  Răspunde
   
 • sanduCu
  August 17, 2013 la ora 23:42

  Probabil ca digurile spargatoare de valuri sunt mai efective decit adusul de nisip, care oricum va fi spalat.

  Răspunde
   
 • sanduCu
  August 17, 2013 la ora 23:41

  Despre carduri, daca trebuie sa „sweep”uiesti a doua oara, mai bine renunti sau folosesti alt card.

  Răspunde
   
 • Constantin
  August 17, 2013 la ora 21:54

  „Ignoranta inseamna fericire” vine in deplina concordanta cu principiul ca fericirea este numai la ceruri. Pe Pamant fericite sunt doar animalele si idiotii. Sau, ma rog, ignorantii, dupa cum spun britanicii. Nici macar cei mai evlaviosi oameni nu cunosc fericirea pamanteasca, ci doar unele bucrii trecatoare. Doar ca zicala NU se potriveste in cazul „corporatistilor”, ei nu sunt ignoranti, ci au doar alte sisteme de valori si alte prioritati. Nu se potriveste nici cu „Fericirile” hristice, nici macar cu prima dintre ele, „Fericiti cei saraci cu duhul, ca a lor este imparatia cerurilor”, unde „cei saraci cu duhul” sunt pusi in fata maretiei lui Dumnezeu. 20% din populatia Romaniei face parte dintr-o familie in care exista un „corporatist”? Datele recensamantului recent arata ca populatia actuala a patriei noastre este de 18.878.000 persoane, deci 20% inseamna 3.775.600 cetateni, iar numarul membrilor unei gospodarii este in medie 2,66, de unde rezulta ca este vorba despre 1.419.398 gospodarii in care exista un „corporatist”, prin urmare, tot atati angajati cu salarii mai mari de 1000EUR. Doar ca apare o inadvertenta cu privire la numarul salariatilor cu o leafa mai mare de 1000EUR BRUT, care dupa stiinta mea sunt in jur de 100.000 in patria noastra, in timp ce reportajul ne spune ca sunt de 15 ori mai multi. Totusi conluzia reportajului prezentat de dl. Moise Guran este corecta, „miserupismul” este doar o atitudine lipsita de eleganta a celor de la Gandul.

  Răspunde
   
 • Constantin
  August 17, 2013 la ora 20:50

  Domnul Negrutiu scrie despre el si prietenii lui, dupa cum spune chiar in deschiderea articolului. Nu zice, insa, la care hypermarket isi face domnia sa cumparaturile, dar la „superul” Carrefour din Colentina sambata dupa amiaza erau numeroase case libere, cosurile clientilor mai mult goale si numeroase bonuri a caror valoare se situeaza intre 5 si 20LEI, iar in Berceni este si mai rau. Clasa de mijloc despre care povesteste domnul de la Gandul, publicatie greu lizibila, de altfel, exista in anii 2005-2008, insa criza economica a demolat-o. Cei ”cativa prieteni” dupa cum se exprima dl. Negrutiu NU sunt suficienti pentru a forma o clasa sociala, ei pot fi considerati cel mult un grup social. Cat priveste vacantele in Grecia, ele sunt preferabile pentru romani tocmai pentru ca sunt mai ieftine decat cele in Romania, oferind o calitate a serviciilor net superioara. Cei despre care vorbeste „talentatul” jurnalist sunt astazi aproape exclusiv cei care lucreaza la companii multinationale (spre deosebire de anii anteriori, cand puteau fi si firme romanesti) in care conditiile de munca si de salarizare sunt intr-adevar decente, pentru ca sunt permanent comparate cu cele din alte tari. Daca povestioara asta cu un subiect fabricat este considerata atat de talentat spusa, atunci domnul Vlad Ursulean, care chiar face presa, se cheama ca poate fi considerat genial! Acest lucru demonstreaza inca o data cat de jos a ajuns presa romaneasca, daca un asemenea articol poate trezi atata admiratie si este firesc sa fie privit asa in absenta altor materiale jurnalistice cu adevarat valoroase.

  Răspunde
   
 • Radu
  August 17, 2013 la ora 18:44

  Ohhh! Nici nu stiti dl. Guran cata dreptate are reportajul dvs. Dar mai sunt alte chestii pe care editorialistul de la Gandul nu le-a surprins: corporatistul de la Romanica abia asteapta sa vina momentul in care se schimba masina de la firma ca are 4 ani. Ce luam, ce e mai nou, nu poti sa-ti inchipui nerabdarea. Oh, dar cand se deschide mall-ul din Floreasca, ca nu mai pot, vreau altceva de mancare! Acesti corporatisti isi permit sa fie si cu socialistii si cu democratii, ca oricum partea lor e asigurata de firma la care lucreaza. O multinationala nu va da in nas la primele semne de criza, ea se adapteaza. Asa ca discutiile intre acestia sunt foarte colorate, adesea contradictorii in aceeasi fraza. Ce bine e cu Basescu dar nu-l mai demit astia odata? Si asa mai departe…

  Răspunde
   
  1. un turist
   August 17, 2013 la ora 20:41

   D-le Radu: In Germania un om de clasa mijlocie NU are autoturism de firma si acela personal este schimbat in medie la 7 ani cu putin inainte de a face a 3-a verificare technica. Nu exista lupta ca unde se primeste ceva nou sa fiu si eu PRIMUL,si cum a spus si Moise de politica se intereseaza mai putin de aici si procentul mic la alegeri cca50%. Din aceasta patura sociala se si aduna cele mai multe finante pentru ajutorare si diferite proiecte ca cel bogat este si zgircit si hapsin. Acest om normal nu este recunoscut in public ca nu iese in relief cum ar fi vorba la d-voastra *Hai sa ma dau mare*.

   Răspunde
    
  2. sanduCu
   August 17, 2013 la ora 23:38

   In Canada, cei care probabil ar corespunde descrierii de „corporatisti” (fara sa tie neaparat de o corporatie) ar corespunde mai degraba celor care cistiga net cel putin dublu decit au nevoie. Nu toti, dar deastui au obiceiul sa-si vinda masina dupa 3 ani din 5 de garantie. Daca sunt probleme de invidie din partea superiorilor, se pot multumi cu o asiatica. Dar in general, pentru fata comerciala, poti sa ai ce vrei pentru ca seful oricum are din plin.

   Răspunde
    
 • un turist
  August 17, 2013 la ora 01:16

  Salutari Moise.
  -Privind clasa de mijloc ai derptate. Vreau sa mai adaug unele puncte.
  -1.Pina la cca. 30 de ani esti tinar si nu ai nu stiu ce deci nu faci parte din aceasta clasa.
  -2.Intre 30 si 45 ani acumulezi cunostiine multe de viata si esti mai economic ca vrei sa realizezi ceva. Deci ai intrat in aceasta clasa de mijloc si incepi cum ai spus cu o casa auto mai bune si unbele credite pentru acestea.
  -3. De la cca. 45 de ani in sus daca te tine sanatatea si slujba ai platit casa cumperi autoturisme noi si mai permiti unele luxuri ca in viata de toate zilele nu mai ai nevoie de mult ca te maninca timpul cu serviciul si pretentiile scad.Adevarul este ca cu cit imbatrinesti ai situatie financiara buna si devi mai singuratic ca ai copii,nepoti care te mai *exploateaza* citeodata si vrei sa petreci timpul cu ei. Este intadevar bine cind nu ai de ce te plinge nu cum spune colegul meu Roman care este totusi risipitor **Daca ma ajuta dumnezeu***. Ajuta-te singur si cel de sus te va ajuta.
  -4.Aceasta clasa de mijloc este aceea care cumpara si plateste taxe TVA sau cum se mai cheama deci nu trebuie nesocotita. Cred ca este cea mai mare patura sociala care ajuta bugetul de stat.
  -5.Pentru a intra in aceasta clasa de mijloc trebuie sa ai si o ambitie de fier si o disciplina de a nu aluneca iarasi inapoi. Este parerea mea si stiu cum este sa ai la sfirsitul lunii un € mai mult decit ai cheltuit.
  -@Iosif: Nu stiu ce intelegeti d-voastra ca sint oameni dezradacinati??? Cred ca d-voastra aveti o problema cu d-voastra–Cramar contra Cramer–sau? Secretul confortului uman este MUNCA si DISCIPLINA nu toata ziua restaurant si bodega.

  Răspunde
   
  1. dan onofrei
   August 17, 2013 la ora 02:08

   buna seara stimate domnule un turist -bine punctat.DA clasa de mijloc ,coloana vertebrala a unei societai moderne si prospere , singura care garanteaza ca o tara se dezvolta stabil si echilibrat.Adica ca si in viata tot ce e prea putin e rau (Saracie lucie) tot ce e prea nmult e si mai rau(HApsineala si dezlipirea ultra bogatilor de lumea reala-traiesc ca in gradina zoologica maimutele, inchisi in coliviile lor de aur pazite de bodyguarzi) deci mijlocul e intotdeauna cel mai bun :Ca si in tehnica calea de mijloc cea mai efectiva .
   Imi spunea chiar vara trecuta un domn la cca 40 de ani de la asigurarea Generalli -nu domnu sa stiti ca sint f.multzumit cistig la servicu destul de
   bine ,am avut si un cimp de 2 hectare cu pepeni si sint multumit ,mai nemultum,it sint ca nemernici vin noaptea si imi distrug recolota, o calca in picioare !!!!Zic dar cum este posibil cine face asa ceva sint bolnavi la cap???:Ei ,zice cum cine astia multii care maninca seminte pe strada si ne arunca cojile in cap!!!Zice si macar daca ar veni la mine sa imi spuna dam si mie un pepene ca nu am bani sa il platesc :DAr nu vor un pepene vor sa ne saboteze:LA fel ca si masa de betivi de la margine de sat care stau cu toiul in mina de dimineata la 9 (la fel ca la noi in Germania Penner-ii care cu berea in mina injura strainii care la ora aia fac poate curat WCul intr-o firma !!)) si la prinz se duc la primarie si bat cu pumnul in masa ca vor ajutorul social!!!!°
   Deci nunmia o clasa mijlocie compacta va crea stabilitate deplina in acea tara.
   DAr cu siguranjta vor reusi :E drept aici are dreoptate domnul GUran ar trebui sa se implice in atitudine fata de viata politrica dar sigur nu o fac caci la 2 joburi sint terminati de stressul muncii si daca au si familie ce sa le mai ceri la oameni:Deci nu e o rea vointa
   ci sint suprasolicitati absolut pe modelul din west mai alaes daca vor si sa urce in scara ierarhica :NU au timpul pensionarilor pe banca in parc sau a babelor pe santul comunei!!Asta e adevarul e ca si aici in west cind esti insurubat nu ai timp nici sa faci pipi.Si cumva trebuie sa iti refaci si bateriile.Pe de alta parte ca si aici majoritatea cetatenilore sint dezamagiti de politica si asta pe buna dreptate .Sint toti satui numai de promisiuni iniante de alegeri ca apoi ciouciu,v-am pacalöit datr viitoare bitte

   Răspunde
    
  2. dan onofrei
   August 17, 2013 la ora 02:17

   si inca ceva ….stimate Dle.Un turist ..spuneti..secretul confortului uman munca si disciplina _Nici macar atit –ORDINE SI DISCIPLINA -munca vine de la sine daca vrei sa muncesti:E clar ca trebuie sa fi mobil si flexibil asta inseamna am mai spous daca ai de munca la BRasov si esti din Constanta te duci dupa munca daca e interesanta si poti sa o faci cu pasiune .IAr flexcibil, inseamna lasi la inceput pretentii exagerate mai faci si ce nu itio place pina inveti cum se invirte roata,adica inveti meserie ,faci experienata si apoi emitzi pretentii la bani mai multi.atunci daca nu iti mai convin conditiile poti cauta alta munca mai bine platita si de ce nu ceva nou si si mai interesant.

   Răspunde
    
  3. Constantin
   August 17, 2013 la ora 17:23

   Pe naiba, domnule un turist! Ceea ce spuneti dumneavoastra este valabil in Germania. In Romania poate fi partial valabil in multinationale. Altfel, poti munci ca boul, pentru ca administratorul-actionar asa te va privi. Aici nu exista diferente intre felul in care patronul priveste strungul si pe omul care lucreaza la strung; capitalul uman si capitalul fix sunt cel mult echivalente, pentru ca oamenii ii creeaza probleme suplimentare cu protectie muncii si alte „prostii”. O fi altfel in fabrica pe care o aveti dumneavoastra in Romania si daca este asa, va felicit. In patria noastra este un capitalism salbatic peste care s-a suprapus criza economica si cleptocratia, iar sindicatele practic NU mai exista. In aceste conditii forta de munca este privita drept cea mai ieftina categorie de capital. Ce progresul naibii si ce cresteresa endogene sa se mai inregistreze intr-o astfel de economie?!

   Răspunde
    
   1. un turist
    August 17, 2013 la ora 20:29

    Da d-le Constantin am spus ca este nevoie de disciplina nu de razboaie interne. Este rau cind auzi ca acel patron te trateaza ca pe o masina oarecare. Am mai spus ca si eu am abandonat tot in Romania in afara ca trebuie sa platesc un anume impozit pe niste paminturi care nu mi-au adus pina acuma nimic in afara de necazuri. Dupa spusele d-voastra nu ai nici o sansa sa ajungi cu munca cinstita la clasa de mijloc pacat!!!!!!!

    Răspunde
     
 • Bogdan Dogorici
  August 16, 2013 la ora 19:47

  Salutari Moise!

  Uite aici un studiu stiintific referitor la stirea de acum cateva zile : gazele de sist.

  http://www.pnas.org/content/110/28/11250.full

  E destul de stiintific, insa cifrele nu mint :

  Dissolved methane was detected in the drinking water of 82% of the houses sampled (115 of 141).

  Răspunde
   
  1. sanduCu
   August 17, 2013 la ora 22:37

   Dl Bogdan Dogorici, vad ca a dat de un link care testeaza freaticul in zonele de fracturare.
   http://www.pnas.org/content/110/28/11250.full
   Raport – detectat metan/propan cca 28 mg/l in freatic, de 6 ori mai mare in casele sub un km de la foraj si de 23 ori mai mare in casele peste un km de la foraj.
   Comentariu – realizatorii studiului presupun ca s-ar datora unor instalari gresite a mantalei de otel sau a unei cimentari defectoase la etansare (probleme obisnuite in foraje, coroziune, crapaturi termice in procesul de intarire al betonuloi); parerea mea este ca sunt prea multe nereguli ca sa le pui pe seama lipsei de profesionalism si deci as opta pe un defect de metoda (care genereaza o eroare constanta), anume o fracturare/explozie necontrolata suficient (cum am mai mentionat cu alte ocazii, ca find posibila) care sa depaseasca rezistenta scutului geologic din acoperis, acest fenomen este logic sa aiba amploare mai mare spre capatul forajului orizontal decit pe ramura verticala.
   R – stratificatia geologica de capcana este alcatuita din gresii si marne sistoase usor cutate dar tectonizata, situindu-se la cca 1000 m adincime, structura geosinclinala/sinclinala are axa usor inclinata (deci spre suprafata) la un unghi de 1-3 grd : acviferul se gaseste in aluviuni de origine glaciara la adincimi de 60-90 m.
   C – atit roca magazin cit si roca freaticului sunt de tip neconsistent/friabile si afectate de un sistem microtectonic dificil de detectat prin masuratori geofizice (obisnuit metoda seismica), deci suficiente posibilitati care sa permita gazului eliberat din structura sa evadeze necontrolat; de mentionat ca metoda este prezentata spre a fi executata la adincimi de peste 2000 m (unde presiunea geologica ar fi de peste 300 atm, ceea ce ar contracara unda de soc a exploziei), aici vorbim de 1000 m intr-o geologie tectonizata/fisurata din start; deasemenea desimea mare de foraje demonstreaza ca se cunoaste natura tectonica a zonei – de ce se continua daca nu e sigur?
   R – se arata ca peste 50% din productia de gaz in US este neconventional si ca din 2006 pina in 2013 a crescut cu aproape 30%, odata cu ingrijorarea publicului pentru calitatea apei potabile, calitatea aerului si pentru cresterea riscului la seismicitate.
   C – fara comentariu.
   R – sunt situatii in care forajele orizontale intersecteaza alte foraje vericale abandonate; desi nu s-a observa o corelatie sttistica a variatiei continutului de gaz in freatic, se constata (in aceasta faza de studiu) ca pe masura ce forajul este exploatat mai mult, problemele cresc(?)
   C – treaba cu foraje care se intersecteaza si foraje abandonate, denota o cunoastere insuficienta a zonei, iar inmultirea aspectelor negative in timp poate sugera ca metoda nu poate fi adaptata la orice conditii.
   R – am lasat la urma un fapt ciudat: reducerea presiunilor dupa fracturare poate genera o eliberare rapida a gazului din solutie urmat de o reabsorbire a gazului in legaturile capilare ale apei, datorita presiunii litostatice (o concluzie a celor care conduc studiul sau o intelegere eronata a metodei (?):„Reduced pressures after the fracturing activities could also lead to methane exsolving rapidly from solution. If methane were to reach an open fracture pathway, however, the gas should redissolve into capillary-bound water and/or formation water, especially at the lithostatic and hydrostatic pressures present at Marcellus depths.” ; se mai mentioneaza o poluare a freaticului, pe alocuri cu microbi rezultati din metanogeneza sau din reducerea sulfatilor.
   C – din documentatiile metodei, de care am luat cunostiinta, se relateaza ca fluidul injectat sub presiune are doar rol de penetrare/dislocare a rocei pentru a permite eliberarea gazului din structura, care urmeaza sa fie colectat la suprafata datorita presiunii geologice: acuma trebuie sa inteleg ca fluidul ar avea si rol transportor (?) ; ca atita timp cit cam 50% din fluid ramine ne-recuperat, in subteran, este de inteles ca bulele de gaz, si datorita presiunii litostatice vor fi luate de un curent ascendent, prin acest fluid, spre captare; legaturile electrostatice in sisteme ternare si efectul de menisc capilar dezvolta forte de retinere destul de mari pentru a retine bulele de aer microscopice – probabil ca hidrocarbura de sist sa aibe alte proprietati sau e vorba de un alt chimism.

   Răspunde
    
 • Bizbazar
  August 16, 2013 la ora 19:46

  Buna ziua domnule Guran. Eu am mai scris o singura data pe aici, dar urmaresc emisiunea zi de zi de cativa ani, de cand avea alta denumire si alt canal. Vreau sa va spun ca emisiunea s-a schimbat mult pe parcurs, dar parca in ultima vreme se insista prea mult pe spagile din Romania si pe ineficienta statului. Sincer, devine mai putin interesanta emisiunea daca toata ziua ne vorbiti despre aceste lucruri arhicunoscute. Daca va ganditi ca o faceti doar ca sa le fie rusine ca apar la televizor in ipostaze de hoti si poate se mai calmeaza, va inselati. As dori sa mai vad ce se intampla in plan international, piata petrolului, marfurilor companiile internationale… In fine chestii mai interesante decat gainariile dambovitene. Poate reusiti sa mai schimbati proportia stirilor cu ce v-am zis mai sus. Altfel, ca in orice piata unde exista concurenta, ma mut pe digi24 de la 18:30 🙂 Va multumesc.

  Răspunde
   
  1. Constantin
   August 17, 2013 la ora 00:10

   Dupa cum observati şi dumneavoastra, şi opinia mea este ca emisiunea d-lui Moise Guran s-a schimbat in bine de-a lungul timpului. Cum ea este una de informare cu privire la actualitatea economica, iar actualitatea este sufocata de faradelegile infractorilor care iau shpagi, este firesc ca unele dintre subiectele comentariilor sa se refere la acestea, iar numarul lor sa fie mai mare decat atunci cand Justitia nu incepuse sa functioneze. Din perspectiva cetateanului furat care vrea sa afle din ce motiv este atat de sarac şi cum sunt cheltuiti banii pe care-i obtine cu greu din munca şi-i incredinteaza statului, explicatiile in legatura cu cetatenii corupti care se fac vinovati de aceste lucruri sunt extrem de interesante. Coruptia cunoscuta, precum foarte bine spuneti, nu avea pana in prezent şi coruptii care o infaptuiau. Iata ca in ultima vreme aceasta coruptie a inceput sa fie identificata cu numele şi chipurile unor persoane in carne şi oase, cei care au furat din banii statului [şi ai mei, implicit]. Ca exrcitiu de economie, explicarea mecanismelor infractionale este cat se poate de interesanta pentru ca in felul acesta se limpezesc lucrurile şi se obtine lamurirea unor fenomene social-economice aparent inexplicabile pana in prezent. Pe de alta parte, vom avea la viitoarele alegeri un reper credibil şi solid pentru identificarea celor care nu merita sa fie votati. Dupa parerea mea este mai interesant acest aspect social-economic decat pretul cu care neo zeelandezii vand britanicilor berbecii. La fel ca şi dumneavoastra sunt şi eu dezgustat de gainariile de pe Dambovita şi sper ca infractorii sa primeasca cat mai curand condamnari definitive. Domnule Bizbazar, demersul d-lui Moise Guran, care in momentul plecarii de la BizBazar spunea ca n-a fost in viata lui tonomat si ca nici nu va ajunge vreodata mogul, discutolog sau vreo alta specie din astea tot mai frecvente, are efecte tocmai in sensul bunei informari a telespectatorilor.

   Răspunde
    
 • ioan
  August 16, 2013 la ora 18:06

  Legat de Romania Optimista: Foarte buna ideea, insa as face aici o sugestie: Pe langa faptul ca prezentati aici oameni optimisti care incearca sa faca ceva bun pt sine si semenii lor, da-ti informatii in plus: prezenta pe internet/facebook, adresa de contact pt posibile cooperari etc.
  Acum legat de emisiunea prezentata:
  INcep cu „Topic Egipt & SUA” si mai tarziu revin cu cateva pareri si la celelalte teme discutate de D-l Guran

  Admistratia americana in frunte cu presedintele Obama se afla intr-o dilema profunda, nestiind ce raspuns sa dea lumii in privinta situatiei din Egipt. Administratia americana nu poate numi arestarea lui Mursi si derogarea dreptului de a conduce tara, ca o lovitura de stat miiltara. Daca ar indrazni sa faca acest lucru, ar trebui sa inceteze imediat ajutoarele financiare in domeniul militar pe care le pun la dispozitie anual in valoare de 1,3 miliarde $. (Washington-ul nu are dreptul sa ajute tari care a indepartat de la putere un presedinte ales in mod democratic chiar daca acesta este musulman). Admistratia s-a eschivat intr-un mod elegant de a nu cataloga aceasta indepartare ca fiind o lovitura de stat, astfel ca ajutoarele finanaciare curg in continuare. Aceste ajutoare ajuta la mentinerea linitii in Orientul apropiat si sa tina in fasa cumva influenta islamista, care in regiune se manifesta destul de puternic.
  Pe de alta parte, in timp ce pe strazile Egiptului mor demonstranti de ambele parti, Pentagonul refuza sa livreze avioane F16 demult planificate catre armata egipteana. Pe de alta parte Congresul american exercita presiuni foarte mari pt a reduce exportul de material militar catre Egipt….iar acest lucru este destul de dificil de realizat caci tot armamentul nu merge direct in Egipt (adica nu Egiptul este cel care comanda „marfa”). Pentagonul incheie contracte cu firme mari americane (Lockheed-Martin de ex) care la randul lor exporta marfa la un moment dat in viitor. statul american plateste ulterior banii catre compania americana. Exista un cont curent la banca federala americana de unde se platesc aceste sume catre companiile americane si unde statul egiptean poate interveni in a-si aexprima doleantele. Doar statul evreu mai beneficiaza de asemenea lexibilitate)
  Inca din anul 1979 SUA ajuta Egiptul cu logistica militara ub denumirea FOREIGN MILITARY FINANCING PROGRAM. 5,4 mld $ merg spre 70 de tari printre care Israel, Pakistan, Columbia. s.a.
  Daca Obama cedeaza la presiunea Congresului si nu mai permite transferul de tehnologie militara in Egipt, acestia (SUA) pierde un aliat foarte important intr-o zona cu adevarat exploziva, iar junta militara aflata la putere (caci astia au fraiele puterii in mana) nu ii vor ierta veci pe americani.

  Răspunde
   
 • iosif
  August 16, 2013 la ora 16:53

  Am ințeles că ”miserupismul” este secretul confortului uman.Pătura de mijloc are contribuții importante la buget ,obligatoriu și în alte sfere. Sunt invidiați…. toți am dori să facem parte din această clasă.
  Din experiența personală afirm că aceștia sunt oameni dezrădăcinați au pierdut calitatea de OM (ființa umană), dacă ai ocazia sa stai de vorba cu ei constați că vorbesc doar de sine.Defapt acest confort aduce omului lipsa comunicării și a substanței umane. Ce este grav ca majoritatea locuitorilor acestei țări au ifose de ”middle class ”sunt niște filfizoni.Am auzit o definiție a filfi zonului foarte expresivă.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase