Dezbatere de economie în țara vitejilor de după bătălie

de Moise Guran

Rătăcit pe undeva între declarațiile neinspirate ale lui Vasile Blaga în China și concurența blondă prefigurată de Traian Băsescu pentru alegerile de anul viitor, cel mai mare partid de Opoziție vine cu o propunere șoc – cota unică să scadă la 12%, contribuțiile sociale să se reducă și ele cu 5%, iar salariul minim pe economie să creacă la 1.000 de lei. Proiectul a fost anunțat de fostul ministru de Finanțe, Gheorghe Ialomițianu, care susține că până acum n-a fost cazul pentru astfel de măsuri dar acum, când bugetul Statului e stabilizat, ar cam fi timpul ca statul să stimuleze economia. Oai! câtă dreptate are domnul Ialomițianu, dar nu știu cum se face că toți politicienii sunt loviți de un iluminism tardiv abia după ce nu mai sunt la putere.

Într-un mod absolut neserios pentru un fost ministru de Finanțe, domnul Ialomițianu estimează impactul acestor măsuri asupra bugetului de stat la numai vreo sută și ceva de milioane de euro. Asta în vreme ce ochiometric ar trebui să-și dea seama că numai din tăierea cotei unice și a CAS statul ar pierde imediat între două și trei miliarde de euro.

Și totuși, Ialomițianu are dreptate… acestea sunt măsurile simple, pe care toți politicienii și economiștii din lume le cunosc, dar pe care la noi nimeni nu știe să le aplice la momentul optim, atunci când economia chiar respiră greu și are nevoie de ajutor. De ce n-o fi venit Ialomițianu prin 2010 cu tăierea cotei unice, când partidul domniei sale creștea TVA-ul? Unde era domnul Ialomițianu fix anul trecut când premierul de două luni Mihai Răzvan Ungureanu chiar voia reducerea CAS dar s-a trezit că nu e premier de capul lui? Ce ușor e să fii ministru de Finanțe în Opoziție! E ca și cum ai propune creșterea salariilor profesorilor cu 50%… Dar viteazule de după bătălie, cine te mai poate crede? Eu zic mai bine să nu riscăm să ducem în derizoriu o dezbatere pe singurele idei bune care chiar ne-ar putea veni vreodată.

stiri verificate
This entry was posted in MOISE. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

28 răspunsuri la Dezbatere de economie în țara vitejilor de după bătălie

 • laurentiucat
  Iunie 21, 2013 la ora 22:56

  sunt curios daca dl constatin a luat programul cu care pdl a castigat alegerile si dupa care a guvernat si ne spune cate masuri de acolo s-au realizat…
  daca dl ialomiteanu ar fi fost un fel de colbert al finatelor tarii si ale domnului guvernator, as mai zice…
  dar domnia sa a fost doar un fel de contabil cu manecute care inregistra pe spinarea noastra articolele contabile. adica un fel de cronicar al evenimentelor care ii treceau pe la ureche si dupa care intocmea un letopiset.
  ceva de genul: 4 ani in balon…

  Răspunde
   
 • Constantin
  Iunie 21, 2013 la ora 15:24

  De ce dl. Ialomoteanu nu a facut? Ma bucur, pe de o parte, sa observ ca masurile propuse de domnia sa atrag opinii favorabile, iar pe de alta, ele se regasesc printre cele propuse inclusiv de mine. Chiar, de ce nu s-au realizat lucrurile pe care le-am considerat si cei mai multi le considera inca pozitive pentru economie? O reluare a discutiilor desfasurate pe prezentul blog ofera raspunsurile. Primul si cel mai important este ca nu se puteau adopta in perioada de recesiune, pentru ca ar fi avut caracter prociclic. Acum, cand economia patriei noastre se afla in crestere, masurile capata caracter anticiclic si sunt recomandate a fi adoptate. Prin urmare, de ce nu se adopta? Doar pentru ca vorbeste despre ele cineva de la un alt partid? Dati-le naibii de partide, aplicati masurile economice care se impun, chiar daca vorbeste despre ele „adevarata Mama Omida”. Apoi, in legatura primul argument, Fondul Monetar International nu ar fi fost de acord cu astfel de masuri pe vremea d-lui Ialomiteanu. Acum exista argumente acceptabile inclusiv pentru FMI ca ele sa fie adoptate. Daca cineva va intreba anul viitor de ce masurile cu care suntem astazi de acord nu au fost adoptate, ce argumente rationale ar putea fi gasite? Conjuctura astrala? Nu, explicatia se va referi la nevoia de bani, inclusiv reducerea unor cheltuieli s.a.m.d. Bani care sunt, intr-adevar, din ce in ce mai multi la Buget, dar nu se poate risca reducerea unor venituri pe termen scurt in scopul maririi consistente a veniturilor pe termen lung. Nu se poate din doua motive, legate intre ele. Primul, actuala Putere politica priveste TOTUL pe termen foarte scurt. Al doilea, este nevoie de bani ACUM, tocmai pentru cheltuielile despre care vorbeam, iar privatizarile recent facute (sau in curs) in graba si in dezavantajul statului roman (adica, inclusiv al meu) sunt o dovada elocventa in acest sens. Prin urmare, ma intereseaza mai putin de ce nu s-a facut, atunci cand am aratat ca nu se putea, ma intereseaza in schimb de ce nu sunt adoptate masurile in prezent, cand economia tarii noastre permite aplicarea lor?!

  Răspunde
   
  1. Adrian D.
   Iunie 21, 2013 la ora 18:10

   „de ce nu sunt adoptate masurile in prezent, cand economia tarii noastre permite aplicarea lor?!” – raspunsul este simplu. Din aexact acelashi motiv pentru care nu le-a aplicat shi dl Ialomitzeanu la vremea lui. Nu pentru ca erau prociclice (lucru ce inseamna totushi un pic altceva decat ce atzi spus dvss. – a fi pro-ciclic presupune accentuarea unui ciclu economic. de pilda, daca eshti in recesiune shi mareshti TVA-ul, accentuezi recesiuna. elementar, de clasa a IVa, shi dnii care au cerut masura aceasta ar fi trebuit s-o shtie. daca, dimpotriva, eshti pe creshtere, shi mareshti TVA-ul, atunci ai o masura anti-ciclica, intrucat franezi creshterea. lucru pe care domnii care cereau marirea TVA-ului in 2007 ar fi trebuit sa-l shtie… Shi de fapt, il shtiau , shi inca foarte bine), ca nu erau – in 2010 eraau anticiclice, shi asta insemna ca ar fi putut franca recesiunea.
   No, dnii de la FMI nu s-au lasat niciodata convinshi sa aplice genul acesta de masuri, nici in Romania, nici in alta parte. UN TVA mare ii excitaa la maxim – shi dl Ialomitzianu o shtie prea bine.
   masurile dlui ialomitzianu nu se vor aplica nu pentru ca le propune dl Ialomitzianu shi patidul sau – ele nu se vor aplica din aceklashi motiv pentru care nu s-au aplicat deshi ele erau prevazute in programul de guvernare al USl.
   Daca dl ial.omitzianu chiar ar fi in minte creionarea unui program economic serios, mai intai ar fi discutat aceste masuri cu FMI-ul (ei se mai intalnesc shi opozitzia, cu atat mai mult cu PDL-ul, care s-a angajat sa ishi vizeze programul electoral la FMI), shi de-abia dupa aia le-ar fi anuntzat.
   Faptul ca le-a anuntzat inainte de discuta cu FMI-ul arata cat de srioase sunt gendurile sale.
   Repet, dl Ialomitzianu8 shtie mai binedecat oricine de aici ce inseamna sa guvernezi sub acord cu Fmi. Shi shtie bine care sunt masurile pe care FMI-ul nu le va aproba niciodata.
   Deci, iata de ce nu a facut dl Ialomitzianu shi nici nu le va face nimeni.
   pacat, fiindca erau masuri frumoase.
   Insa, Constantin, daca printr-un capricciu al sortzii, PDL-ul va mai guverna vreodata in urmatorii 10 ani, shi genul acesta de masuri vor fi aplicate n urma unei negocieri la sange cu FMi-ul, voi fi primul care sa il aplaude.
   Insa… statzi linishtitl, nu va agitatzi.
   Mai degraba va trece camila prin urechile acului decat masurile acestea prin delegatzia FMI.
   Iar lucrul asta il shtie bine shi dl Ialomitzianu, shi ar fi trebuit sa il shtie shi dl ponta, Iar daca , prin absurd, dl Ponta nu-l cunoshtea anul trecut sau in 2011, acum in mo0d sigur l-a invatzat pe de-a rostul.

   Răspunde
    
 • Gica contra
  Iunie 21, 2013 la ora 07:08 Răspunde
   
 • laurentiucat
  Iunie 20, 2013 la ora 13:49 Răspunde
   
  1. sanduCu
   Iunie 20, 2013 la ora 18:09

   Sunt dupa o noapte de ne-somn, dar chestia asta se potriveste perfect.
   Computerele cu softurile lor sunt fenomenale pentru activitatea de zi cu zi, dar este o problema frecventa: la nivelul de executie/de punere in practica ce este pe monitor nu se prea pupa cu succesiunea de executare sau cu detalieri cu care sunt familiarizati cei de jos. Mai pe-ndelete. Deciziile efective le fac profesionistii (proiectanti, consilieri) pe baza cerintelor adresate de sus. Aceste decizii efective sunt perfecte, la acest nivel si se fac pe HIRTIE – se discuta, se modifica si se semneaza autorizat. Mai departe, documentatia intra pe mina programatorilor (IT in general), care nu sunt nici de specialitate si nici nu au cum sa aibe habar ce se intimpla mai jos, la executie. Nu odata, in specialitatea mea si in alte domenii, am vazut oamenii privind zimbind la monitoare: aia iar au baut sau stii tu ce trebuie sa faci ca sa mearga. Intotdeauna am verificat si oamenii/executantii din productie aveau dreptate. La acest nivel, responsabilitatea deciziei reale vine in sarcina supervizorului (in Romania i se spunea maistru). Aici este o scurt-circuitare a lantului productiv. Supervisorul face ce stie ca trebuie sa faca (si de fapt ce i se cere in pozitia sa) dar nu comunica in sus cum a rezolvat problema – omeneste, prea multe observatii de jos duc la inlocuirea celui de jos – si astfel cei de sus continua cu erorile (IT din necunoastere, iar proiectantul din insuficienta practica profesionala). Mai sus, cei care au cerut proiectul, semneaza pe incredere (cum altfel?) documentatia electronica. In politica, cu deciziile guvernamentale, se pare ca se intimpla asemanator, in linii mari. Spun asta, ca tocmai acuma sunt cu harti, planuri si hirtii imprastiate prin casa, fiecare camera cu capitolele ei. Nici catelul nu mai indrazneste sa calce peste ele.

   Răspunde
    
 • micutu de la 7
  Iunie 20, 2013 la ora 13:36

  Treaba e simpla si se repeta de 20 de ani: toti cei din opozitie vin cu propuneri d-astea de mariri de salarii si taieri de taxe. Mereu a fost asa. Si cand ajung la putere incep cu aburelile. Ponta de exemplu a jucat destept, nedand nici un termen si acum e acoperit spunand ca da, am promis, da n-am spus cand 😀 Artist. N-ai cum sa tai din taxe sa cresti salarii cata vreme nu merge nimic. Vedeti ce fac ungurii. Sa crestem noi veniturile la buget si pe urma mai vorbim. Iar Ialomitianu asta si cu branconieru de Igas sunt 2 greseli ale PDL, n-ar trebui sa mai apara. De fapt, la cum arata PDL acum, se potrivesc 😀

  Răspunde
   
  1. sanduCu
   Iunie 20, 2013 la ora 18:20

   „…cata vreme nu merge nimic.” Asta e buba, dar cauza e ca se asteapta. Ce ASTEAPTA toata lumea nu stiu – logic e, ca atunci cind s-a oprit munca si s-a trait din rezerve (mici sau mari, dar tot rezerve se cheama), iar acuma cind rezervele s-au terminat (sau sunt pe cale), la fel sa incepi intii cu munca si apoi rasplata (ceea ce e cam greu de acceptat).

   Răspunde
    
 • Comment
  Iunie 20, 2013 la ora 13:18

  si ca si amuzament intrebati-va cateva lucruri:
  1. de ce noi in urma tranzitiei la comunism am avut un mare succes in epurarea unor clase sociale si nu am avut parte de framantari democratice cum au fost in ungaria si le praga?
  2. de la din 89 pana acum am generat „liber” sub „indrumarea” baietilor cu ochii albastrii o clasa politica ce parca a dus un razboi impotriva cetatenilor sai?
  3. unde e flota? cine e de vina pt mortii de la 13-15 iunie?
  4. cine a impuscat 1000 de oameni la „revolutie”?
  5. de ce in polonia sau norvegia exista fonduri suverane iar la noi nu?
  6. de ce norvegienii isi exploateaza in mare parte bogatiile subsolului autonom si in parteneriate egale cu „corporatiile” din domeniu? de ce noi tot ce facem este sa vindem/concesionam si sa zeciuim urmand dupa aia sa furam cat putem din zeciuiala ca sa ne luam mertzan si vila?
  7. de ce profesorii au salarii de munictori necalificati?
  8. de ce sistemul de sanatate functioneaza pe butuci iar doctorii ori sunt fortati sa emigreze sau sa ceara spaga caci la randul lor dupa multi ani de studiu intr-o stiinta si asa foarte imprecisa au salarii de muncitori calificati?
  9. de ce un primar general isi poate semna si aloca un titlu de proprietate asupra unui bun imobil?
  10. de ce avem cel mai longeviv guverantor ce a inchis ochii la o frauda de 2 miliarde si nu a intrebat nimic de cotcariile unui infractor de joasa sptea FNI, FNA, BA, BID, BRS.

  sirul de intrebari poate continua

  Răspunde
   
  1. sanduCu
   Iunie 20, 2013 la ora 18:30

   Cu mare parte din intrebari sunt deacord, pe altele nu le cunosc. Exact ca si „asteptarea” lui Micutu de la 7, as sugera sa dati si raspunsurile – ar fi un pas spre rezolvare nu un indemn la revolta cu ochii inchisi.

   Răspunde
    
 • Daniel
  Iunie 20, 2013 la ora 13:06

  Azi am vazut niste cifre interesante la un articol ZF: cifra de afaceri a productaorilor de tigarete din Romania este de 3 miliarde eur, dar romanii fumeaza de 4 miliarde. Ce sa inteleg: ca importam 25% din ce fumam, sau ca 25% din consumul de tigari e nefiscalizat ?

  Răspunde
   
  1. sanduCu
   Iunie 20, 2013 la ora 18:33

   …verifica, ziaristii traiesc din asta…

   Răspunde
    
 • Comment
  Iunie 20, 2013 la ora 12:54

  art 1. suna foarte bine.
  art 4. nu ne mai intreaba direct nimeni daca vreu euro decat acum cu ocazia schimbarii constitutiei. si indirect printr-un viitor parlament ales ce poate da o lege organica.

  una peste alta independenta romaniei si dreptul nostru la autodeterminare ne este controloat direct.

  stiu ca pe situl asta sunt multi orbi dar poate va mai treziti si voi. chiar traim intr-o conspiratie de doi lei.

  pofta buna la mc donalds si coca cola cu pro tv si filme la mall.

  Răspunde
   
  1. sanduCu
   Iunie 20, 2013 la ora 18:55

   Mai deunazi, pomeneam ca guvernul trebuie sa se folosesca de justitie si nu invers. Dar asta vine in conflict cu … noutatea statului de drept – inventata de cei care la ei nu o respecta, dar o impun altora in mod machiavelic. La fel si cu Banca Nationala care ar trebui sa fie coordonata de guvern, dar cu unificarea europeana deciziile BCE sunt transmise guvernelor prin BN – le respecta cine vrea, ca tot si-au croit deciziile dupa interesele lor. Cu moneda (Leu sau Euro) este o titiriseala grozava: de ce nu ni se permite sa trecem odata la o moneda unica, care o fi? Pentru ca cu doua putem fi sarlataniti legal dupa bunul plac al celor care cica investesc in noi sau ne ajuta (?) sa nu mai iesim de unde ne-au bagat cu consimtamintul nostru – necunoasterea/neintelegerea legii nu scuteste de a fi respectata. Tot ce poate face omul de rind, este sa se opuna ferm si clar lucrurilor pe care nu le intelege, deci sa nu le accepte. Atunci, abia, cineva va trebui sasi dedice timpul sa explice, daca are ce explica.

   Răspunde
    
 • Comment
  Iunie 20, 2013 la ora 12:50

  Senatorul PNL Tudor Chiuariu care a propus acest amendament a precizat că l-a înaintat după consultarea cu reprezentanţii Băncii Naţionale şi ca urmare a imposibilităţii din punct de vedere tehnic de a trece termenul „independentă“ în Constituţie, cu referire la BNR, având în vedere că Legea fundamentală foloseşte în acest sens sintagma „autoritate autonomă“.

  „În urma consultării cu reprezentanţii BNR, propun introducerea unui nou alineat, care să vizeze consacrarea expresă a independenţei operaţionale a BNR, în conformitate cu legea în vigoare şi cu tratatele UE care prevăd această necesitate ca băncile naţionale să fie in­de­pendente din punct de vedere organizaţional“, a spus Chiuariu.

  El a adăugat că acest nou alineat consacră independenţa opera­ţională a BNR, fiind o formulă recunoscută la nivel european, care consacră această independenţă operaţională.

  Articolul 137, indice (1) privind „Moneda naţională şi banca centrală“ ar urma să aibă următorul cuprins în viitoarea Constituţie:

  (1) Banca Naţională a României este banca centrală a statului român, autoritate publică autonomă, ale cărei prerogative, administrare şi funcţionare se reglementează prin lege, în conformitate cu normele de drept internaţional care decurg din tratatele la care România este parte.

  (2) În exercitarea prerogativelor sale, BNR nu poate solicita sau primi instrucţiuni de la nicio autoritate sau instituţie a statului.

  (3) Banca centrală are dreptul să emită însemne monetare pe teritoriul României.

  (4) În conformitate cu tratatele constitutive şi actele legislative ale Uniunii Europene, prin lege organică se pot reglementa: a) transferul de prerogative ale Băncii Naţionale a României la Banca Centrală Europeană; b) recunoaşterea circulaţiei şi înlocuirea monedei naţionale cu moneda euro.

  Răspunde
   
 • aitilop
  Iunie 20, 2013 la ora 00:12

  Ete fleosc. Asa de mult ar trebui noi sa avem grija incasarilor Statului? Da’ Guvernul ce pazeste atunci? Sa taie tot si sa lase doar strictul necesar, ca latfel vom ajunge la TVA de 50% si impozite pe salarii de 200%. Ca vezi Doamne, nu vin bani la buget…

  Răspunde
   
 • nicusor
  Iunie 19, 2013 la ora 23:03

  As zice ca mai ales ideile bune merita dezbatute, cele rele se descalifica singure, nu necesita dezbateri, ma gandesc!

  Răspunde
   
 • nicusor
  Iunie 19, 2013 la ora 22:54

  Asta cu cresterea salariilor profesorilor cu 50% ar fi minunata din toate punctele de vedere dar, in ce masura e ea oare posibila?

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  Iunie 19, 2013 la ora 21:43

  astia de la pdl poate le promit la profesori ca o sa le creasca leafa cu 50%…

  Răspunde
   
 • CTL
  Iunie 19, 2013 la ora 21:03

  Am auzit ca pe Blaga l-a atacat un panda in China si acum sta cocotzat intr-un bambus pana i trec nervii ursuletului.
  Punem pariu ca Ialomiteanu se uita la ODB si ia notite intr-un carnetel si apoi vine si spune ce masuri ar fi bine sa ia guvernul ? : ))) Pacat ca nu e el la putere ca odata ar pune economia pe picioare.

  Răspunde
   
 • Marian Badea
  Iunie 19, 2013 la ora 20:42

  Mi se pare o mare porcarie sa alegem din 4 in 4 ani dupa promisiuni.Ar trebui schimbat acest lucru.Propun ca partidelor din opozitie si asociatiilor civice sa li se dea un program de dezvoltare prin care in masura realizarilor sa fie acceptati sa candideze
  Sa vorbeasca faptele si mai ales oamenii

  Răspunde
   
 • M
  Iunie 19, 2013 la ora 20:40

  Probabil Ialomițianu sa referit la cu cat o scada si spaga procentual nu incasarile la buget, mai ales ca audienta lui a fost partidul propiu altfel cine sa mai caste gura la gluma proasta de politica.

  Răspunde
   
 • CTL
  Iunie 19, 2013 la ora 20:38 Răspunde
   
 • Marian Badea
  Iunie 19, 2013 la ora 20:32

  Dle Moise,apreciez si urmaresc emisiunea dvs.si cred ca avem nevoie de un alt sistem altfel structurat.
  Nu suntem obligati sa ne supunem atat noi cat si copiii nostrii unui sistem corupt si bazat din ce in ce mai mult pe scavie si japca.
  As fi curios,daca am initia un program de eficientizare a CFR prin absolventii de facultate.Sunt sigur ca ei au solutii si viziuni sa o faca profitabila pentru tara

  Răspunde
   
 • Adrian D.
  Iunie 19, 2013 la ora 20:03

  propunerile dlui Ialmonitzianu nu tzin de vitejia de dupa batalie. tzin de populism shi de minciuna crasa.
  dl Ialomitzianu, inainte de afce acele propuneri, ar fi facut bine sa avertizeze ca anul trecut PDL-ul s-a angajat sa ishi ratifice programele de guvernare shi programele electorale cu FMi-ul.
  Cum numai un oligofren nu shtie ce rol a avut FMI-ul in mentzinerea ori ridicarea unor taxe … sau a mentzinerii scazute a salriului minim, este evident ca proiectul economic al dlui Ialomitzianu NU ARE cum sa fie implementat.
  Nu va fi validat de FMi ca ‘program de guvernare” , shi nu va fi validat de FMi nici ca „act de guvernare”.
  Taman acest lucru l-a descoperit shi dl Ponta, anul acesta. Dupa ce ne-a promis marea cu sarea anul trecut, ishi incheia promisiunile cu u punct in care ne linishtea ca vom avea acord cu FMi. Drept urmare, marea cu sarea NU s-a realuizata.
  Daca poporul roman va deveni conshtent de limitele reale existente in actul de guvernare (in cazul nostru, acordul cu FMI), el nu ar mai putea fi asha de ushor de pacalit in alegeri.
  cat priveshte genul asta de programe… cata vreme dl ialomitzianu se face ca uita ca s-a angajat sa le valideze la FMi, ele nu merita nici macar un harait din coshul pieptului.
  Sunt frumoase, sunt aplicabile… DAR NU VOR FI APLICATE, IAR AUTORII LOR SHTIU PREA BINE DE CE.
  E haios insa ca din cand in cand vin sa ne mai pacaleasca cu genul asta de lozinci. „o sa…”.

  Răspunde
   
  1. nicusor
   Iunie 19, 2013 la ora 22:47

   „Sunt frumoase, sunt aplicabile… DAR NU VOR FI APLICATE, IAR AUTORII LOR SHTIU PREA BINE DE CE.”
   Or fi stiind ei (chiar?) dar noi nu. Nu vreti sa ne spuneti si noua?

   Răspunde
    
   1. Adrian D.
    Iunie 20, 2013 la ora 01:10

    pai, nicusor, am explicat deja de ce. a guverna sub acord cu FMI inseamna un milion de restrictzii (in special in materie de idei bune. la tampenii, liber ca de la banu’ ghica). iar partidul dlui Ialomitzianu, anul trecut, impreuna cu acelashi domn Ialomitzianu, shi-au luat angajamentul pionieresc sa supuna aprobarii FMI inclusiv platforma-program cu care vor cqandida in alegeri.
    iar dl ialomitzianu a fost ministru de finantze in perioada acordului cu FMI – el ar trebui sa shtie mai bine ca mine ssau ca dvs. ca toate masurile propuse NU se vor aplica. shi chiar shtie.
    acum ramaner sa va intrervbatzi shi dvs. … ce l-a apucat de le-a „propus dezbaterii”.
    evident, nevoia der a mai pacali inca o data electoratul pentru a cashtiga nishte voturi.

    Răspunde
     
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase