Predica agriculturii moderne

de Moise Guran

Prea puțin fericitul Daniel Constantin, ministru și drept-cârmuitorul agriculturii românești, s-a gândit că prin intermediul preoților de la țară pot ajunge mai degrabă la urechile sătenilor măsurile de finanțare a agriculturii cum ar fi crearea fermelor familiale, asocierea țăranilor, finanțarea pentru instalarea tinerilor și, mai ales, rar-văzutele dar mult prea bine cuvântatele fonduri europene. Cum tineretul satelor nu prea vine pe la biserică ci confundă tot mai des calea cea dreaptă cu cele șapte cărări ale cârciumei din sat, ministrul Daniel Constantin și Patriarhul Daniel s-au înțeles ca preoții să facă această campanie publică de informare, dar nu în biserică, nici la slujbe ci în comunicarea directă pe care fiecare preot din sat o mai are cu țăranii – mai la un parastas, mai la sfințirea unui drum comunal sau la binecuvântarea unei recolte.

Dincolo de glumă ideea nu mi se pare rea deloc, chiar dacă unii cârcotași ar putea spune că implicit preotul face imagine guvernului. Asta zic eu este mai puțin relevant în condițiile în care aproape jumătate dintre tinerii satelor sunt neocupați dar nici șomeri nu știu să fie, chiar dacă ei se consideră așa. Nu au idei, nu cunosc aceste programe, nu știu nici să își caute activ un loc de muncă. O bună parte din populația rurală a țării are mare nevoie de educație capitalistă de bază și până la urmă nici nu mai contează cine o face. Apoi, preoții din sate sunt în cele mai multe cazuri ei înșiși agricultori și au deseori astfel de discuții cu sătenii. Un preot vrednic are în continuare respectul sătenilor indiferent că aceștia sunt sau nu religioși.

Nu-mi dau seama cât de eficientă va fi această campanie derulată de stat cu Biserica, dar ca un semn de bun augur, în ziua semnării parteneriatului între cele două instituții, Dumnezeu le-a dat agricultorilor o sfântă ploaie ca să nu dea faliment pân-or afla de fondurile europene pentru irigații.

stiri verificate
Categoria: MOISE
Etichete: , , ,

Comentarii prin facebook

26 răspunsuri la Predica agriculturii moderne

 • Pingback: Topul celor mai profitabile afaceri online in 2016 - Afaceri Pedia
 • virgil
  Mai 15, 2013 la ora 20:50 Răspunde
   
  1. CuSandu
   Mai 15, 2013 la ora 22:56

   „E bine sa obtii ceva gratis, nu?” afirma Erick Beynjolfsson intr-un articol recent, iar eu am incercat sa demonstrez ca nu exista asa ceva. Poftim: „nimic nu e gratis”. Dar se pare ca popii sunt chiar convinsi ca natura se inmoaie la rugaciuni. Daca e asa, de ce nu. Nici zeciuiala n-ar fi prea scumpa. In alte parti, paparudele ii scutesc pe oameni de irigatii.

   Răspunde
    
 • CuSandu
  Mai 15, 2013 la ora 00:23

  Ca in orice tara, statul sprijina Biserica de orice cult. In Canada preotii romani se roaga si pentru binele Canade, de exemplu. Chiar daca asta n-ar fi fost ultima solutie (sincer nici nu cred ca este), tot este bine sa se imbine credinta cu viata, cu munca. Despre irigatii, sunt de preferat soiurilor modificate genetic si rezistente la seceta, dar care se convertesc in cancer.

  Răspunde
   
 • m
  Mai 14, 2013 la ora 12:08

  o idee buna. popii sunt cei mai capitalisti dintre locuitorii comunei. totusi nu cred ca le place concurenta 🙂

  Răspunde
   
 • CTL
  Mai 14, 2013 la ora 11:52

  E, daca BNR le vrea pe lista, eu le-as vrea listate. Cu conditia sa aibe si profit si sa mai dea cate un dividend omului. http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/economistul-sef-al-bnr-vrea-liste-albe-cu-firmele-care-platesc-la-timp-creditele-si-taxele-catre-stat-10876170
  Mi se pare o idee excelenta, daca o firma ar vrea sa castige si sa ramana cu o reputatie buna, ar avea grija sa fie cat mai sus in lista aia, asa vor putea vedea si partenerii cu cine fac afaceri. As putea-o numi o idee excelenta de stimulare a economiei. Mi se pare o idee mai buna decat cea cu TVA-ul la paine.

  Răspunde
   
 • un turist
  Mai 14, 2013 la ora 02:00

  Dupa cum i-mi amintesc in comuna cei mai vazuti erau popa primarul si invatatorul. Cred ca in Romania nu este altfel. Cum se vede poporul Roman in special cei in virsta sint credinciosi si ca atare nu va fi greu unui popa de sat sa lamureasca taranul in privinta posibilitatilor ce ii stau la dispozitie. Problema este numai daca este in stare sa lamureasca si pe cel tinar care vrea sa fie orasean si nu o ia in serios cu credinta????? Dupa cum am vazut de curind pe ogoarele satesti sint numai oameni in virsta spus BATRINI si ce ar mai putea face ei daca nu se da stafeta la tineret.Totusi o idee de incercat poate se rezolva ceva. Pe partea cealalta si preotii sint corupti si lacomi si la o mica deviere nu mai este increderea necesara si cind pierzi speranta ajungi mai rau ca inainte.

  Răspunde
   
 • marius
  Mai 14, 2013 la ora 01:50

  ideea cu popii e geniala, si incearca sa suplineasca lipsa de cunostinte sau reaua vointa a autoritatilor locale, a primarilor, consilierilor sau secretarilor din primarii care cer spaga si pentru informatii… Daramite pentru dosare… Chiar asa domle’ cit mai costa sa-ti faci o moara cu fonduri europene???

  Răspunde
   
 • Alex Dănilă
  Mai 14, 2013 la ora 00:17

  Bună seara,
  Nu merge înregistrarea pe situl tvrplus.ro. Eroarea zice: „streamul nu a fost gasit pe nici un server. Va rugam reincercati.”
  Alex

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  Mai 14, 2013 la ora 00:12

  @raul- mai frate…dupa temperament si cum sari frecvent la gatul lui moise …am impresia ca tu esti genul „chihuahua”. adica un fel de oscilatie intre bibicu si … mangafaua.
  p.s.

  Răspunde
   
 • dan onofrei
  Mai 13, 2013 la ora 23:52

  @RAul-stiamte domnule RAul -nu va suparati nu vreau sa ma fac avocat -dar de ce jigniti un om tinar care asa cum poate,dar face o minca educatie economica si üpolitica – asa cum am vazuit cind ma duc scurt in concediu la tara in Baragan lipseste in Romania-pe sleau oamenii de rind sint tinuti in dezinformare .Eu sint de parere
  Sincer sa fiu nu vreau sa va jignesc ca si tiganii sint tot oameni dar la ei educatia de acasa are de multe ori lasade dorit :Deci sinteti tigan???Spuneti sincer ca nu e nici o rusine !!!Pe de alta parte ,noroc ca va aflati pe teritoriu romanesc .Intr-o tara in care omul este respectat prin LEGE fara tocmeala (Exemplu GErmania dar e numai un exemplu intimplator ) asemenea jigniri la persoana v-ar costa cam mult ,nu cred ca vi le-.ati permite :Dar si aici se vede ca Romania bate pasul pe loc si fiecare jigneste dupa cum il taie mintea si a fost educat(de pari9nti pin la 7 ani ) :SAu va aflatoin asadepartze dee traer aprin ccine stie ce PAtagonie ca va estge egal de ccum discutai cu cei de acoklo unde cindva ati fost sdi dvs.nascvut:Pacat,discutiile ni le dorim constructive ,de injurat se injura destul in Youtube cind e vorba de trecutul .preztentul si viitorul Romaniei.
  VA doresc totusi o saptamina putin incrincenata si prolifica in fapte bune nu in jigniri si ginduri rele

  Răspunde
   
  1. CTL
   Mai 14, 2013 la ora 11:45

   d-le Onofrei, nu cred ca aveti cu cine negocia. E posibil ca omul asta sa aibe alte pobleme cu d-l Guran decat dezbaterile noastre pe teme economice si , mai rar, politice. Dar cel mai probabil e ca are o problema cu el insusi. Oricum e bine de stiu ca http://www.gandul.info/stiri/ccr-impinge-parlamentul-sa-reintroduca-insulta-si-calomnia-in-codul-penal-libertatea-de-exprimare-nu-poate-fi-inteleasa-ca-un-drept-absolut-10830222?utm_source=Gandul&utm_medium=Click%2BCitesteSi+200&utm_campaign=CitesteSi%2Bgandul
   Pana atunci, astept vesti legat de nuca, domnule Onofrei. : )) A aparaut nuca sau nu ?

   Răspunde
    
 • dan onofrei
  Mai 13, 2013 la ora 23:28

  buna seara la toata lumea -o tema deosebit de arzatoare .
  1.mersi laurentiucat pentru linkul-agrointel -f. bune articole.
  2-stimate TiberiuC-din pacate dupa 89 poate comandat de cineva rau intentionat care a dorit demontarea tarii s-a dispus distrugerea prin JAF PUBLIC practicat de sateni a fostelor CAP-uri:Daca asta mai poate fi inteles datorita nemultumirii taranilor munciti din greu la cimp decenii ca la sfirsit de an saa li se dea prea putin pe deviza _NU s- afacut .apoi dezmembrarea fostelor ferme de stat (IAS-urile ) din care multe ferme model si foarte productive(cu aia si- a platit CEasusescu datoriile la FMI-si cu foamea romanilor) a fost chiar criminala.FAra sa stie ca aici in occident taranii din piata comuna de atunci ca si acum aveau parte de exporturi de produse daca erau organizati in asa numitele cooperative agricole(vezi Italia si Spania capsunarilor) de fapt nimic altceva decit CAP-urile nummai mai bine utilate tehnic si de unde nu se fura ca in codru :Acum sa stiti ca si ai nostri tarani furau fiindca se simteau nedreptatiti toamna cind se impartea recolta :Asa mergeau pe deviza ,ne luam singuri ce nu ne dau ei.Deviza s- a pastrat din pacate mai departe si trebuie extirpata din mentalitate.Deci o revenire la COOPERATIVE AGRICOLE nu trebuie vazut ca intoarcere la un trecut rata si abandonat ci un pas inainte de solidaritate a intregii comune in fata neputinteri financiare a unui singur individ.DAr exista asa numitele asociatii agricole care banuiesc daca se finanteaza mai puternic pot da rezultate bune .IAr daca fermieri mici vor sa functioneze mai departe in regie proprie nu au decit daca pot sa isi acopere cheltuielile si sa creeze plus valoare mai ales in domenmiul produselor ecologice unde eswte munca intensiva si e maki simplu pe suprafetre mici:Oricum vinzarea paminmtului agricol mai ales la firme straine o gasesc paguboasa caci in viitor pamintul arabil va deveni DE NEPLATIT ca si aurul pur sau mai bine .
  DAca si biserica ORTHODOXA se implica activ in aceasta problema majora nu poate fi decit de salutat.IN definitiv biserica care dispune de atitia specialsiti si bani poaze crea mai ales pe linga minastiri ,ferme agricole model de la care pot lua exemplu si enoriasii simpli din zone limitrofe.
  Important e sa se faca pasi inainte si sa se vada realitatea ratarii ideii de agricultura pe fisii de pamint deci sfarimitarea in ternurti mici.Trebuie si vazut realitatera zilei ale marilor fermieri din vest care lucreaza cu tractoare de 300 CP in sus si asa dinozauri nu poti baga pe 1,5HA pamint!!!MAi e si problema micilor tarani care chiar asa mici nu sint daca au in batatura si petse 200 gaini citeva duzini de giste si inca altele de curcani.DEci ce platesc acesti mici e drept dar totusi producatori statului ??Nimic ,dar de CRaciun le vin rudele orasene ,copii ,nepoti si cara totul in portbagaje pline :E totul corect ,dar serviciul financiar cu ce se alege caci impozitul pe teren este prea mic .Nu mai discutam ca daca ar fi oraganizati in cooperatii se pot paralel dezvolta mestesuguri de tot felul se pot specializa tinerii in domenii si de virf si ca firme de soft la aer curat sau ateliere asa cum au functionat si pe timpul inainte de 89 si nu fara succes :Faceau de detoate si asa comunele erau pline de viata :Din pacate falsa politica de transfer a bietilor sateni la oras(DEZRADACINARE) si lipsa de pesrpectiva la sat(O circiuma la margine de sat nu e perspectiva e autodsitrugere dupa m,odelul sovietic de a imbata cetateanul cu vodca bpina cade in sant .dar dee3 sata au8 avut nevgoie dee oameni care sa nu mai judece-deviza tovarasi voi faceti ce spunem noi conducatorii vostri) ) i-a scrirbit pe oameni si dus la deznadejdea actuala in strada cu sens unic

  Răspunde
   
 • Raul
  Mai 13, 2013 la ora 23:27

  @Moise: pe zi ce trece mi se confirma din ce in ce mai evident ca esti agent sub acoperire … si cred ca nu slujesti numai tzara care te hraneste … esti o jigodie !

  Răspunde
   
  1. Dan
   Mai 14, 2013 la ora 01:21

   Tipic romanesc, cand nu ai nimic de zis gasesti si probabil te mai simti si mandru de prostia ta.

   Răspunde
    
 • laurentiucat
  Mai 13, 2013 la ora 22:50 Răspunde
   
  1. CuSandu
   Mai 15, 2013 la ora 01:51

   Draga Laurentiu, ce ti-e si cu ziaristii, 750 m de drum calcat zilnic de sute de camioane, cadea tencuiala caselor, capacele de la canale furate. Si totusi vorbim de un drum rural/local, care dupa standardele romanesti nu este nici clasa V-a, (101G). Se pare ca viteza maxima permisa este de 50 km/h si considerind pretul (25% din ce apreciez ca ar fi trebuit sa corespunda la un asa trafic!!), probabil ca perioada de perspectiva aleasa este sub … 5 ani. Daca drumul rezista fara reparatii capitale un an (vezi ca au si ceva canalizare facuta ?!) mare minune.
   Inteleg ce disperare e pe localnici, sa ajunga sa stringa mina de la mina 363,000 $. Cred ca ar fi indicat sa faca si o bariera la intrarea si iesirea din sat, cind camionagii n-or mai avea pe ce merge, sa nu treaca dinnou prin sat.

   Răspunde
    
   1. CuSandu
    Mai 15, 2013 la ora 03:01

    Spus altfel, inteleg disperarea oamenilor pentru casele lor, un drum cu un asemenea trafic, ori e ridicat la alt rang ori sa se inchida pentru camioane (cum se face oriunde). Portughezii au facut un drum rural legal pentru categoria de pe harta, pentru ca daca cineva le dadea in scris care este traficul… pretul ar fi fost altul. Pacat sa lasi oamenii sa-si piarda banutul degeaba. In orice caz nu cred ca cineva se poate lauda cu asta. 30% e numai asfaltul. Faci 50 cm de infrastructura pe argila?

    Răspunde
     
  2. CuSandu
   Mai 15, 2013 la ora 02:45

   ?

   Răspunde
    
 • laurentiucat
  Mai 13, 2013 la ora 21:27

  http://www.agrointel.ro/3134/contabilul-de-colhoz-si-comasarea-terenurilor/
  p.s.
  cu precizarea ca unde scrie euro trebue sa se citeasca leu.
  autorul sau corectorul articolului au o problema cu moneda.

  Răspunde
   
 • TiberiuC
  Mai 13, 2013 la ora 21:23

  S-au desfintat CAP-urile 🙂 incercam sa revenim la ele, dar intr-o forma adaptata pentru anul 2013 🙂

  Răspunde
   
  1. CuSandu
   Mai 15, 2013 la ora 00:27

   CAP, SMT, nimic rau. Iar strainii n-au sa indrazneasca sa se ia la harta cu taranul roman.

   Răspunde
    
 • CTL
  Mai 13, 2013 la ora 20:16

  Eheee, in satul bunicii mele preotul a luat-o inaintea ministrului. Parohia are cateva hectare puse la dispozitia preotului cat timp slujeste in localitate. Chiar acum in week-end am fost pe acolo si preotul era impreuna cu cativa baieti care curatau gardul de spini. Vrea sa faca ferma pe acel teren. Pana acum il arenda. Deci el va fi chiar exemplu nu doar mesager. Eu zic ca o contributie o pot avea si cei din primarie. Duminica, se pot duce la scoala din fiecare sat, numai sa-si faca un pic de promovare, sa vorbeasca cu cetatenii. Doar asa se poate trezi spiritul intreprinzator in taranul roman, viitor fermier.

  Răspunde
   
  1. Moise
   Mai 13, 2013 la ora 22:06

   e un caz fericit. de ce n-ar fi preotul un lider de opinie?

   Răspunde
    
   1. CTL
    Mai 13, 2013 la ora 23:43

    Da, asa e. Pana la urma, scopul religiei e acela de a-i invata pe oameni cum sa-si traiasca viata, si ce mod mai bun de a ne trai viata decat construind ceva care sa aduca beneficii societatii dar si celui care a construit. Vorbind de astea imi aduce aminte de pilda cu talantii. Cred ca pilda respectiva ar fi o buna introducere in discursul despre fonduri pentru agricultura de dupa slujba. : ))

    Răspunde
     
 • BogdanP
  Mai 13, 2013 la ora 19:57

  Mai au putin si in curand fac CAR pentru enoriasi …

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase