Și dacă Cipru a fost doar începutul?

marfin plasma

de Moise Guran

Nu înțeleg nici în ruptul capului cum a putut fi de acord Banca Națională a României cu preluarea sucursalei Bank of Cyprus de către Marfin România. O fi Marfin bancă românească dar acționarul Marfin din Cipru va fi Bank of Cyprus. Care va fi salvată acolo și interesul ciprioților de a păstra afacerea România în curtea lor este până la urmă justificat. Afacerile ciprioților din România sunt bune pentru a fi vândute mai târziu, dar până atunci această tranzacție nu face decât să treacă riscul asupra Fondului de Garantare din România.

BNR reușește astfel să rezolve riscul unei ieșiri rapide de capital pe de o parte, salvează de asemenea depozitele mai mari de la sucursala Bank of Cyprus din România dar, pe de altă parte, își asumă riscul digerării aici în România al unei situații deloc plăcute. Nu este clar cum vor reacționa românii care au depozite la Bank of Cyprus și care, de câteva săptămâni au acces limitat la bani. Gândiți-vă cum ați reacționa fiecare dintre dumneavoastră aflând că, în sfârșit situația s-a rezolvat, Bank of Cyprus din România ajunge prin Marfin sub controlul unui Bank of Cyprus din Cipru. Impresionantă soluție! Și mă opresc aici cu speculația că terenul e mlăștinos.

Ceea ce se știe însă cu siguranță este faptul că două bănci românești, Raiffaisen și Transilvania, susținute puternic de BNR, au încercat și nu au reușit să preia depozitele Bank of Cyprus din România. Negocierea n-a ieșit, cei de la BNR nu s-au impus. Și au negociat cu Banca Ciprului nu cu vreo putere financiară mondială… Și dacă Cipru a fost doar începutul?

stiri verificate
Categoria: MOISE
Etichete: , ,

Comentarii prin facebook

34 răspunsuri la Și dacă Cipru a fost doar începutul?

 • cornel
  Aprilie 29, 2013 la ora 13:55

  Chestiunea asta cu rezerva mare de aur de la BNR e ceva de genul cum a vrut sa faca Ceausescu sa faca astfel incat Romania sa fie cu datorie externa zero si asa si-a facut peste noapte noi dusmani.
  E numai o parere.

  Răspunde
   
 • cornel
  Aprilie 29, 2013 la ora 13:35

  Un articol, care mie mi-a placut:
  http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/isarescu-nu-crestem-rezerva-de-aur-din-superstitie-de-cate-ori-am-trecut-peste-100-de-tone-romania-a-patit-ceva-10817252
  Parerea mea e ca Romania detine o rezerva destul de importanta de aur, acum, si altele ar fi prioritatile si urgentele astazi pentru mobilizarea de resurse financiare importante – vezi aici demararea unor proiecte absolut necesare (dezvoltare retea metrou, canalul Siret-Baragan, contruirea unor autostrazi absolut necesare dezvoltarii unor ramuri din economie, construirea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, etc) si investitii pentru punerea in valoarea a potentialului din agricultura.

  Răspunde
   
 • dan onofrei
  Aprilie 28, 2013 la ora 23:44

  @daca istetii care au depus banii (spalare de bani) in Cipru ar fi inverstit in depozit de aur sau argint dormeau acum linistiti:SAu actiuni ale firmei FRESENIUS Medical care – cistig sigur in viitor intr-o Europa plina de bosorogi sau actiuni Rompetrol sau in turismul ecologic in DElta Dunarii.Deci se püoaqte cistiga oricvind cu valkori reale nu e nevoie de specula extrema .

  Răspunde
   
  1. laurentiucat
   Aprilie 29, 2013 la ora 05:49

   investitiile cele mai bune au fost in aur sau …in masini de colectie,spunea pe undeva.

   Răspunde
    
   1. CuSandu
    Aprilie 30, 2013 la ora 01:47

    Apropo de masini de colectie. Prin Bavaria, nu departe de granita elvetiana, un orasel mititel. O expozitie de masinuteeeeee, tipul actionar la Mercedes. Avea acolo Dodge, Lincoln, Ford,..si ceva nemtesti. Daca nu erau acolo 50 de bijuterii, atunci nu era nici una. M-a costat 10 marci intrarea, dar a meritat. Dar unde voiam sa ajung. Ca intotdeauna cind am cite o pietricica la rinichi trec pe apa la sticla, robinetul nu e bun. Dar ii vine si lui vremea cind ma plictisesc de carat navete cu sticle. Vreo 4 marci de apa chioara, fiecare cu pretul ei, dar sa dea dracii nici o diferenta. Platesti marca nu produsul. Si treaba asta este la fel la orice fel de produs. Masina de exemplu, la aceiasi parametri (ceva in sus sau in jos nu conteaza), platesti 100 si te tine 30 de ani(te si plictisesti de ea), daca ti-ai lua 3 de 30 n-ar fi buna la 10 ani una noua? Cauciucurile (mi le-am inoit inainte de iarna) daca sunt Michelin sau Firestone, nu-i tot un drac – platesti mai mult te tine mai mult, ei si instalarea/balansul vine cu cauciucurile. Unde mai pui ca daca ai ghinion de un fier, e mai scump pierzi mai mult, si trebuie sa-ti schimbe doua ca una nu-i voie. Cind va spun ca Dacia e buna ca e ieftina si nici n-apuca sa rugineasca (pe aici nici nu mai ai capota si motorul merge, grozavi suedezii cu fibra de sticla, dar ce Trabantul era rau – te lasa motorul dar caroseria ca noua). Fandoseala e scumpa nu marfa.

    Răspunde
     
   2. CuSandu
    Aprilie 30, 2013 la ora 02:01

    acum ca s-a ieftinit aurul, iar nu-i mai merita aluviunile din nord. La TV, iti arata cum curge aurul, focusarea sa traiasca. Cind vezi figurile lucratorilor, cit ar trebui sa-i plateasca sa-i faca fericiti?

    Răspunde
     
 • laurentiucat
  Aprilie 26, 2013 la ora 22:54

  mi-a venit o idee…cand mos isarescu o sa-l scoata la pensie pe mos vasilescu…sa-l ia pe adrian comunicator sef la bnr…
  p.s.
  adriane tata, cu politica ai refuzat…si cu banu…?

  Răspunde
   
 • junker
  Aprilie 26, 2013 la ora 21:22

  @ Adrian
  esti foarte greu de citit datorita limbajului de tip mirc…

  Răspunde
   
 • CuSandu
  Aprilie 26, 2013 la ora 21:20

  ..au scapat de taxarea cipriota dar trebuie taxati de romani pina nu incep prapaditii sa platesca..

  Răspunde
   
 • CuSandu
  Aprilie 26, 2013 la ora 21:05 Răspunde
   
 • nimeni
  Aprilie 26, 2013 la ora 18:10

  @ Adrian D.
  Aveti idee daca majorarea asta de capital de 20 mil euro a Marfin inseamna acces la lichiditate de la BNR?
  Si cam la ce lichiditate? Tot 20 mil euro echivalent in RON sau la mai mult?
  Parca citisem ca valoarea depozitelor sub 100.000 euro la Bank of C suc. Romania ar fi de 130 mil euro.
  Pareti ca aveti cunostinte privind legislatia bancara bogate.
  In functie de asta putem estima daca sau in cit timp va da faliment Marfin Bank Romania.

  Răspunde
   
  1. Adrian D.
   Aprilie 26, 2013 la ora 18:51

   nu, nimeni, nu am cunoshtintze de legislatzie bogate, pur shi simplu am citit shi eu in stanga shi in dreapta ca sa ma pot lamuri shi sa pot intzelege ce (mi) se intampla.
   in mod normal, bancile din romania au acces la lichiditatzi de la BNR, prin operatziile de tip repo, care se desfashoara saptamanal. dupa cum shtitzi, operatziunile repo presupun imprumuturi ale BNR la cea mai mic ddobanda posibila („dobanda de referintza a BNR”, actualmente 5,25%) catre bancile private, contra unor garantzii (care, de obicei, sunt titluri de stat cu au rating mai mare sau egal cu ratingul de piatza al statului roman. deci nu pot fi, ca un exemplu aleator, bonduri greceshti ori cipriote… de obicei, sunt bonduri romaneshti, emise regulat de Ministerujl de Finantze)
   nu vad de ce marfin ar face exceptzie (shi nici nu face: anul trecut , maarfin a luat 175 mil ron prin impurumuturi repo de la bnr http www zf ro / banci-si-asigurari/marfin-si-a-majorat-cu-11-depozitele-atrase-anul-trecut-10782328.
   shi nu vad, iarashi, de ce ar da marfin faliment. simplu fapt ca este o banca cu capital cipriot nu e un argument suficient.
   Mai multe raspunssuri vad ca ne da chiar dl cinteza, intr-un interviu dat azi dimeantza (ceea ce confirma ca atunci cand vrea, BNR poate sa stea acceoptabil cu comunicarea): http://www.realitatea.net/seful-supravegherii-bnr-deponentii-bank-of-cyprus-vor-avea-acces-la-conturi-de-luni_1168351.html
   PS Cand vorbim despre Marfin, vorbim despre Marfin, banca din Romania cu capital cipriot.

   Răspunde
    
 • nimeni
  Aprilie 26, 2013 la ora 17:51

  Preluarea Bak of Cyprus Rom de catre Marfin mi se pare si mie a combinatie smechereasca pe seama romanului.
  Doar ca Fondul de Garantare ROMAN sa plateasca pagubele.
  Nu-l mai stimati asa pe Isarescu. Nu lucreaza in interesul romanilor de rand, ci bancherilor.
  Sint curios in cit timp da faliment Marfin Bank Romania.
  Mare teapa ne luam cu bancile. Toate pierderile lor le vom suporta noi. De parca am fi parteneri lor in afaceri. Profitul nu l-au impartit cu noi, dar pierderea o suportam.
  Scoateti banii din banci si lasatii sa se fure intre ei.
  Ar trebui si un sistem de plata intre firme direct prin Trezoreria Statului nu prin banci comerciale, ca ci nu sint sigur si staul nu poate garanta ca privatii astia bancari nu iti fura banii.

  Răspunde
   
  1. Adrian D.
   Aprilie 26, 2013 la ora 18:11

   Nu cred ca Marfin Bank va da faliment. daca sucursala BoC din Bucureshti trece sub supraveghereaa BNR, asta inseamna ca depozitele ei nu vor putea fi taxate cu 40%. Palarie pe un picior, asta inseamna ca baietzii intelgentzi cu bani la Marfin ishi vor transfera conturile de la Nicosia la Bucureshti… Exact la fel s=-a intamplaat shi inainte sa se ia prima decizie referitoaare la baail-in, cand ssucursalele din Londra shi Moscova ale unor banci cipriote au avut de lucru pana peste caap. S-a lucrat shi in week-end.
   Pur shi simplu, acest acord deschide o portitza de scapare pentru deponentzii grashi, sub pretextul protejarii deponentului roman…
   Parerea mea.

   Răspunde
    
   1. CuSandu
    Aprilie 26, 2013 la ora 20:24

    Sa o luam babeste. „Romanii” isi transfera „transferabilele” din Cipru in sucursala BoC (unde am mai auzit numele asta?) din Romania. BNR supervizeaza trecerea acestei sucursale (cu „transferabile” cu tot) la Marfin, care este romaneasca dar cipriota. Deci ce anume protejeaza „legal” aceste „transferabile” de la nimicitoarea 40%? Este intortocheata legatura, dar totusi banii sunt sub jurisdictie romaneasca, chiar daca BNR pare cipriot. De fapt asta este ce s-a dorit: ca banii sa iasa de sub jurisdictia fragila a Ciprului.

    Răspunde
     
    1. nimeni
     Aprilie 27, 2013 la ora 10:16

     Marfin Romania faliment?
     Cum a zis Vasilescu, combinatia BoC Romania si Marfin Bank Romania e si un pariu.
     Isi vor lichida romanii depozitele din BoC / Marfin Bank ROmania? Isi vor muta firmele conturile de la Marfin, vor dirija toate incasarile catre alte conturi deschise la alte banci?
     Eu daca as avea bani acolo, i-as scoate.
     Merge cineva dintre Dvs pe promisiunile BNR sau Marfin Bank?
     Daca scot banii din Marfin pierd eventual dobanda, daca nu ii scot, risc sa ii mai pot scoate peste un an.
     Isi vor muta firmele conturile de la Marfin / BoC la alte banci? Isi vor directiona incasarile catre alte conturi la alte banci? Eu iar cred ca da, ca sa nu riste iar un blocaj. Prost oi fi sa incasez in continuare in conturile Marfin / BoC.
     Daca BNR ajuta Marfin (si poate ajuta in limita legii, sper) si retragerile sint modeste, atunci Marfin scapa. Dar o avalansa de retrageri/ transferari incasari va declansa falimentul Marfin Romania…. si concretizarea tepei ptr BNR si romani.
     Evenimentele vor arata si cit de creduli sint romanii, cit de mult se incred in vorbele BNR sau, din contra, romanii vad incercarea BNR de a ii manipula sa nu isi mute banii din Marfin.

     Răspunde
      
   2. CuSandu
    Aprilie 26, 2013 la ora 21:18

    „Nu cred ca Marfin Bank va da faliment” dar asta este ce se vrea in schimbul unui ajutor in fata caruia si BNR se va inclina.

    http://www.ziare.com/bucuresti/stiri-business/masura-soc-in-cipru-depozitele-mari-sunt-taxate-cu-40-la-suta-bnr-bancile-locale-sunt-sigure-3723152

    Răspunde
     
    1. Adrian D.
     Aprilie 26, 2013 la ora 22:43

     ma refeream la marfin-romania, nu la mama ei din cipru, laiki.

     Răspunde
      
  2. nimeni
   Aprilie 26, 2013 la ora 18:32

   Nu stiu daca acum se mai pot transfera conturile de la Nicosia la Bucuresti.
   Privind tranzactiile, nu s-a deblocat inca situatia in Cipru. Ma refer la cei care au sub 100.000 euro, in continuare au banii blocati, nu isi pot transfera banii in alte tari.
   Poate transferul conturilor este permis.
   Cineva a vrut sa scoata o suma mica in Austria din conturi deschise la BoCyprus si i-a refuzat tranzactia. In ianuarie ii acceptau retragerile.

   Răspunde
    
   1. Adrian D.
    Aprilie 26, 2013 la ora 19:05

    Retragerea de bani dintr-un depozit e o treaba (shi cu atat mai mult in actuala circumstantzaa, UE&BCE&FMI vs Cipru), transferul de bani de la BoC Nicosia (e.g.) la B.oC. – Bucureshti s-ar putea sa fie o alta treaba.
    Totul depinde de cum s-a negociat la Washington… shi la Bucureshti, prin telefon (shi uite asha, o sa aflam peste trei luni ca profiturile Romtelecom au crescut ssubstantzial in acest trimestru II 🙂 ).
    Eu cred ca daca nu sunt INCA, transferurile de acest gen vor fi permise, intr-un viitor apropiat.
    altminteri, nu vad de ce ar fi murit FMI de grija deponentului roman, cu un cuantum de 130 mil. Un mizilic. Miza trebuie sa fi fost mult mai mare – shi ce alta miza mai mare putea fi, daca nu asta (a gasi o modalitate de a scapa de prelevarea de 40% pentru unii deponentzi importantzi 🙂 ).
    parerea mea, cum spuneam. Poate ma inshel.

    Răspunde
     
  3. CuSandu
   Aprilie 26, 2013 la ora 20:36

   Taxarea „transferabilelor” apartinind cetateanului roman (sau a unei cote de cetatenie existenta in multinationala) trebuie operata din momentul intrarii banilor pe teritoriul (jurisdictia) romanesc. Este important ca statul roman sa opereze taxarea pentru a avea din ca garanta dupa ce BNR nu o va mai face. Este important pentru cetateanul de rind care si asa n-are din ce trai. Mai e timp pina se linistesc apele intre Wall Street si Bruxel. Se pare ca bancile/bankerii nu au ajuns inca la un consens de participare/recompensare pentru aceasta tranzactie, care mi se pare puerila. Probabil ca n-au avut altceva mai bun.

   Răspunde
    
 • Adrian D.
  Aprilie 26, 2013 la ora 17:50

  Foarte interesant ce spune dl Adrian Vasilescu: „A existat o bună conlucrare cu Comisia Europeană, cu Banca Centrală Europeană, cu Fondul Monetar Internaţional, care au sprijinit găsirea unei soluţii. Negocierile directe dintre Banca Naţională a României şi Banca Centrală din Cipru au fost însă, până la urmă, esenţiale. Practic, la BNR a funcţionat un comandament cu foc continuu. Guvernatorul era la Washington, la Fondul Monetar Internaţional, primul viceguvernator era la BNR, la comandă, Nicu Cinteză, directorul de la supraveghere, comanda eşalonul care lucra în linia întâi. Telefoanele au fost înroşite. Când se complicau lucrurile la Bucureşti, se lua legătura cu guvernatorul, la FMI. Parafrazând filmul lui Mungiu, care a luat premiu la Cannes, viaţa a fost aici ca un film cu titlul ‘Trei săptămâni, două zile şi douăsprezece ore’. Atât a durat aventura asta teribilă. În a treia zi, după cele trei săptămâni, la ora 12.00, Banca Centrală a Ciprului a semnat decretul prin care punea pe hârtie şi sub semnătură toate rezolvările negociate în aceste săptămâni de foc.” ( http://www.agerpres.ro/media/index.php/economic/item/192218-INTERVIU-Adrian-Vasilescu-BNR-a-colaborat-cu-FMI-CE-si-BCE-in-rezolvarea-problemei-depozitelor-Bank-of-Cyprus.html )
  Interesant.
  De ce la washington, shi nu la Bucureshti ori Nicosia? Shi FMI-ul ce treaba avea intr-o problema care porivea BNR shi Banca Centrala din Cipru, bashca cateva banci private din respectivele tzari…
  Uneori, spune shi dl Vasilescu nishte lucruri ATAT de interesante incat itzi vine sa-l pupi.

  Răspunde
   
 • Adrian D.
  Aprilie 26, 2013 la ora 17:05

  … inceputul a ce, Moise? Inceputul cedarilor BNR in fatza unor banci shi interese straine? ssau inceputul unei politici europene de transfer a responsabilitatzii de la culpabil la contribuabil?
  In ambele cazuri, am impresia ca toate acestea s-au maai intaamplat, deja shi pana acum. Ciprul nu pare a fi un inceput, ci doar o continuare. …
  🙂

  Răspunde
   
  1. CuSandu
   Aprilie 26, 2013 la ora 19:54

   „Și mă opresc aici cu speculația că terenul e mlăștinos.” Asta e chestia care mi s-a parut cea mai haioasa. Dar lasa ca vineri o sa aflam ce a facut Isarescu ca sa sprijine…euro..

   Răspunde
    
   1. Adrian D.
    Aprilie 26, 2013 la ora 20:27

    vineri? … M-ash mira, SanduCu. lucrurile astea nu o sa le aflam, probabil, niciodata. Le putem in cel mai bun caz intui.
    iar chiar shi atunci cand este evidenta pozitzia BNR-ului fatza de propriul ei „leu”, asha cum fost in vara trecuta, lumea prefera mereu explicatzii comode care transfera responsabilitatea de la principalul responsabil (adica BNR-ul) la tot felul de bagatori de seama shi aflatori in treaba: statul, referendum-ul, etc
    BNR-ul de fapt nu este niciodata in spatele a nimic, shi nu este responsabil de nimic. shi nici in fatza nimanui.
    tot ce putem spune despre ea sunt doar „intuitzii”. de „aflat”, nu se pune problema. pana shi despre serviciile secrete se mai „afla” cate ceva, din cand in cand. despre ce fac bancile centrale, insa, nu se „afla” niciodata nimic. trebuie doar sa avem incredere in ele. ele sunt ca Dumnezeu – nu shtim nimic despre, insa trebuie sa credem.
    vineri nu vom afla nimic altceva decat ceea ce crede Moise ca s-a intamplat. 🙂
    ceea ce nu e putzin, dar nu e chiar… tot ceea ce ar fi trebuit sa aflam.

    Răspunde
     
 • Dana
  Aprilie 26, 2013 la ora 16:22

  Bank of Cyprus nu e inceputul, ci cpontinuarea nesfarsitului sir: BRCE, Banca Tirco-Romana, Banca Agricola…sa continui ?

  Cine mai ofera credit BNR-ului e ori naiv ori…ma abtin. Vezi si atitudinea lor in timpul bulei creditelor, partinirea in ceea ce priveste clienti vs banci (procese) etc. BNR e mai degraba Banca Statului Roman, nu a Romaniei…si in nici un caz a romanilor.

  Răspunde
   
  1. CuSandu
   Aprilie 26, 2013 la ora 19:47

   Despre ce vorbim? BNR? UE este cu ochii intepeniti la: Barclays, UBS, Bank of America, JPMorgan Chase, Royal Bank of Scotland si scandalul de 500 trilioane legat de dobinzile de schimb. Vorbim de „rostogolirile” guvernamentale…

   Răspunde
    
 • micutu de la 7
  Aprilie 26, 2013 la ora 13:22

  Eu cred ca BNR a facut tot ce a putut ca sa rezolve fara valuri o situatie care ar fi putut induce neincredere in sistem. I-am vazut pe multi la tv spunand, parca asa cu regret, ca oamenii cu conturi la BoC n-au facut scandal. Adica le parea rau ca n-a iesit iures. Marfin va fi sustinuta cu lichiditati de catre BNR in caz de nevoie asa ca totul e bine cand se termina cu bine. Pe viitor e bine ca lumea sa-si tina banii macar in 3 banci, sa aiba IB si carduri. E criza si orice se poate intampla pentru ca masurile normale vad ca nu dau rezultate. Nici euro nu se stie cat va mai tine.

  Răspunde
   
  1. Adrian D.
   Aprilie 26, 2013 la ora 17:10

   Micutu de la 7 – „Marfin va fi sustinuta cu lichiditati de catre BNR in caz de nevoie ” BNR, ca orice alta Banca centralaa, sustzine cu lichiditatzi ORICE banca solvabila… ata vreme cat e solvabila. cand NU MAI E solvabila, Banca Cnetrala NU o mai sustzine. atunci intra in scena statul.
   Ashadar, ce inseamna „in caz de nevoie”? Cazul in care Marfin e inca solvabila? Sau cazul in care nu mai e?
   fiindca daca e sovabila, BNR nu-shi face decat datoria, iar daca nu maai e, atunci BNR nu mai face nimic. Sau da, face ceva: se uita la noi, cu ochi mici shi dragalashi, in vreme ce ne scarpinam buzunarele sa achitam nota.
   🙂

   Răspunde
    
   1. CuSandu
    Aprilie 26, 2013 la ora 19:24

    ..si inca ceva, acuma e momentul sa investiti in aur, ieftin ca braga.. sau mai asteptati ca poate se mai ieftineste..

    Răspunde
     
 • Brett
  Aprilie 26, 2013 la ora 13:11

  Cu siguranta Bank of Cyprus e doar inceputul.Vor urma si alte banci atat in Romania cat si in strainatate. Spania, Portugalia, Grecia, Italia , Cipru, Irlanda au probleme grave de mult timp…noi suntem doar cu 2-3 ani in urma lor. Abia acum sau la anul se va vedea si la noi ce a fost acolo acum 2-3 ani. E globalizare si „valul” se propaga mai greu la cei noi veniti dar de ajuns va ajunge cu siguranta….

  Răspunde
   
 • Jan
  Aprilie 26, 2013 la ora 11:46

  Merita o lectura articolul –

  Everything Is Rigged: The Biggest Price-Fixing Scandal Ever

  http://www.rollingstone.com/politics/news/everything-is-rigged-the-biggest-financial-scandal-yet-20130425

  Răspunde
   
  1. CuSandu
   Aprilie 26, 2013 la ora 19:17

   Nu e prima data si nici surprinzator. Bancile au totul si dirijeaza totul fara scrupule. Iar cind se ajunge la gargara cu justitia si anti-coruptia chestia asta spune tot: „..a federal judge accepted the banker-defendants’ incredible argument: If cities and towns and other investors lost money because of Libor manipulation, that was their own fault for ever thinking the banks were competing in the first place.” Banii la ciorap sau in gradina sub un prun.

   Răspunde
    
 • TiberiuC
  Aprilie 25, 2013 la ora 20:05

  Raiffaisen a preluat de la Citibank activitati. Nevasta mea a avut card de salarii la Citibank si a primit o scrisoare ca, se transfera contul la Raiffaisen (evident daca este de acord, iar in caz ca nu este de cord trebuie sa plateasca creditul (asta daca are credit)). De asta nu am citit la tine Moise :P. Nu ma pricep la banci, dar si sectorul bancar are „magariile” lui.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase