Leul îşi continuă întărirea

curs blog

de Moise Guran

Euro încheie săptămâna la 4,37 de lei, după ce a scăzut de la 4,4 lei și până la 4,36, corectând apoi ușor această mișcare relativ amplă. Trendul de apreciere al leului este acum foarte clar pentru toată lumea, dar tocmai de aceea există suspiciunea că Banca Națională a României ar putea interveni în piață pentru a calma scăderea euro. Politica declarată a celor de la BNR este însă aceea de a nu permite mișcări foarte bruște ale cursului și NU aceea de a întoarce o tendință.

Ceea ce încerc să vă spun este că pasul deprecierii Euro este acum unul potrivit și că în ciuda acestui risc de intervenție de acum trebuie să privim spre un curs de 4,30 de lei pentru un euro. Pare a fi o tendință pe termen lung și de acum doar inabilitățile guvernului pot strica acest curs de apreciere a monedei naționale. De altfel guvernul nostru s-a arătat și extrem de pesimist în strategia de convergență trimisă la Bruxelles, o prognoză cu niște cifre aiuritoare, depășite deja de realitățile unei țări care vrea să se dezvolte. Nu știu cine a făcut această strategie și nici de ce guvernul și-a asumat-o, dar ea reprezintă un document oficial prin care Victor Ponta s-a angajat să conducă mediocru țara.

Revenind la cursul de schimb, eu cred că săptămâna viitoare îl vom vedea sub 4,35 de lei pentru un euro, chiar dacă, probabil va mai sta o perioadă în această zonă. Leul are acum potențial, are fundamente economice și își caută un nou nivel de echilibru.

stiri verificate
This entry was posted in MOISE. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

50 răspunsuri la Leul îşi continuă întărirea

 • nicola
  Mai 17, 2013 la ora 03:10

  Ottimo articolo, ne far un punto di riferimento, chiss che quanto letto non possa aiutare anche me.

  Răspunde
   
 • CTL
  Aprilie 22, 2013 la ora 11:05 Răspunde
   
 • CTL
  Aprilie 22, 2013 la ora 09:52 Răspunde
   
  1. CuSandu
   Aprilie 22, 2013 la ora 16:42

   Domnul CTL, Autorul articolului (presupun ca este Lucian Diaconescu) vrea ceva si nu stie cum sa ceara, dati-i o subventie sa nu se risipeasca talentul din el.
   Numai din respect pentru dvs ca ati mentinat de doua ori acest link, voi trece in revista subpunctele dinsului:
   – rentabilitatea economica a agriculturii este atiti de mica incit exista riscul ca baza de capital sa dispara (agricultura nesubventionata a Romaniei i-a adus renumele de „grinarul Europei”)
   – fermierii au nevoie de si mai multe resurse publice (de ce sau pentru cine?)
   – o subventie grabeste startul unei activitati care ar lua mai mult timp sa se dezvolte in ritm natural (vorbim de agricultura/infometare sau de avioane/armament?)
   – o activitate care merge deja cu creier, munca si talent mai are nevoie de subventie?
   – cercetarea – pe termen lung sau scurt- intotdeauna trebuie finantata – perspectivele economice nu pot fi cunoscute precis din start
   – „utilitatea statului american”…”defunctul stat sovietic” – economie vs politica folosind relativitati: cine plateste?
   – despre GPS, un canadian, coleg de lucru, mi-a spus odata „n-am nevoie sa stie ei unde sunt”
   – daca subventia este din banii altora, bogdaproste! (halal concluzie, a uitat conditiile).

   Răspunde
    
   1. CTL
    Aprilie 22, 2013 la ora 17:21

    Acum vad si eu ca am pus de 2 ori. Nu mi-am dat seama.

    Răspunde
     
    1. CuSandu
     Aprilie 22, 2013 la ora 21:04

     acum sunt linistit, nu sunt singurul caruia i se intimpla.

     Răspunde
      
 • CTL
  Aprilie 22, 2013 la ora 09:33 Răspunde
   
  1. CuSandu
   Aprilie 22, 2013 la ora 15:35

   Deci:
   – Romania trebuie sa urmeze exemplul Poloniei?
   – Schimba ministrul dar conducta ramine?
   – Ce este nou ca Rusia isi foloseste atu-urile, cum o face oricine?
   – Cine cistiga de pe urma acestui articol?
   – Polonia nu are nevoie de gaze? (chestia cu schisturile este o gogorita arhi-cunoscuta)

   Răspunde
    
 • CuSandu
  Aprilie 22, 2013 la ora 03:09

  Danut Onofrei, draga eu am o parere tare pozitiva despre chestia asta.
  8 foods that harm the planet
  When we think about ways to help the planet, most of us focus on reducing waste and cutting energy usage. But have you considered changing how you eat? These popular foods are surprisingly tough on the environment:
  Lamb
  It takes 39.2 kg of greenhouse gases to put one 1 kg of lamb meat on your family’s plates, according to the Environmental Working Group. Roughly 80% of that polluting happens at the farm; the rest is in transportation and processing.

  Beef
  Because of the vast amounts of energy, water, and resources required to feed and grow cattle, beef is one of the worst environmental offenders. For example, 1 kg of edible beef generates the creation of 27 kg of greenhouse gases, second only to lamb. By comparison, a crop of tomatoes generates 1.1 kg of gases for every 1 kg of food.

  Cheese
  The carbon footprint of cheese weight in at 13.5 kg per kilogram consumed. Not only do you need to raise animals to get the milk needed to make cheese, but you then need to process it. Together, that generates a lot of carbon dioxide.

  Pork
  As the most-consumed meat in the world, pork’s impact on the environment is large. Pork accounts for 37 percent of all the meat consumed worldwide. Similar to beef, the adverse environmental impact from pork comes from the resources needed to feed the livestock, then transport the meat. La chestia asta aud ca nemtii sunt campioni absoluti.

  Farmed Salmon
  High-volume salmon farms pollute the oceans with antibiotics and other chemicals. There’s also a lot of pollution caused by having so many fish in a confined space, with sometimes 1 million fish jammed into the space of four football fields.

  Turkey
  The next time you sit down to a turkey dinner, think about this: 1 kilogram of turkey contributes to 10.9 kg of greenhouse gases.

  Chicken
  Annual production of fecal waste from poultry flocks tops 8 million tons and more than 106,000 metric tons of broiler hatchery waste. In addition, there are millions of dead birds and condemnations at processing plants a year.

  Răspunde
   
  1. CuSandu
   Aprilie 22, 2013 la ora 03:11

   A opta este Fast Food, evident.

   Răspunde
    
 • CuSandu
  Aprilie 22, 2013 la ora 02:18

  Cadrele didactice din invatamintul universitar canadian 2009/2010
  nivel numar PhD (%) salariu (CD)
  prof 15,000 88 140,000
  asociat 15,000 85 110,000
  asist 10,600 77 89,000
  altii 4,200 31 85,000

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  Aprilie 21, 2013 la ora 23:42 Răspunde
   
 • laurentiucat
  Aprilie 21, 2013 la ora 21:40

  victoras…vesti bune. creste nas-tu. http://tinypic.com/view.php?pic=jtx6dd&s=4

  Răspunde
   
  1. CuSandu
   Aprilie 22, 2013 la ora 01:20

   Acuma stiu cine este nasul lui Victoras, dar ce marca sunt sutienele alea negre?

   Răspunde
    
 • voucherul
  Aprilie 21, 2013 la ora 21:07

  Poate sa-mi spuna si mie careva, de ce a cazut pretul aurului de la 40 la 33 euro, intr-o singura zi?

  Răspunde
   
  1. CuSandu
   Aprilie 22, 2013 la ora 01:11

   e ceva cu trezoreria elvetiana, televiziunea americana a prins se pare ceva, dar pina nu se confirma, nimeni nu stie nimic. Se admira ce galbene sunt lingourile de Switzerland Gold 999.9 si le mutau de colo colo fara sa spuna nimic. Ciudat. Mie mi s-a parut ca l-ar scoate la vinzare. M-am si intrebat : Cui? si Dece?

   Răspunde
    
  2. CuSandu
   Aprilie 22, 2013 la ora 01:13

   Elvetia este considerata paradis fiscal?

   Răspunde
    
 • dan onofrei
  Aprilie 20, 2013 la ora 22:56

  suna titlul -LEUL isi continua intarirea !!!! paI asta e semn bun -insemna ca leoaica trebuie sa isi desfaca bulanele!! si in curind op sa avem leisori mari si putrenici ca tot ducem iN Europipia criza cronica de tineret:Deci bravo leule tine-o tot asa -intarita!!!

  Răspunde
   
 • CuSandu
  Aprilie 20, 2013 la ora 18:30

  Acuma treaba cu invatamintul, sa n-o aruncam numai pe scoala ca mai sunt si parintii. E adevarat ca ei sunt cam ocupati, sau unii ingindurati ce-or sa faca miine. Deci copii au o mare sansa de a scapa de sub control si nu e bine. La punctul acesta as sugera o chestie veche – regimul de internat (total sau partial – acasa numai seara si la sfirsit de saptamina). Despre sport, muzica si desen – excelent daca se si urmareste si incurajeaza talentele. Altfel, mai bine tinute la strictul necesar (considerind ca un prof de desen sau unul de matematica sunt platiti la fel). Asta asa ca ne referim la parale si eficienta. Despre ce se poate incarca in mintea unui copilas, nici o grija, mai bine incarci tu ce trebuie in loc sa incarce el ce-i vine. Toti specialistii sunt deacord ca pina la o anumita virsta, omul este capabil de o capacitate de inmagazinare a informatiilor, tribila. Cind esti mai tinar, inveti mai repede si mai usor = eficienta (si economie la parale pentru viitor – poate ajung la facultate si o termina in 3 ani in loc de 5). Si pentru ca iar ajungem la bani, sa se anuleze toata birocratia legata de plata invatamintului si intretinerea scolilor – totul sa devina gratuit iar profii platiti ceva mai bine (dar si inspectati sistematic). Daca s-ar merge pe o linie ca asta, nu cred ca parintii s-ar opunesa contribuie la taxe ceva mai mult (oricum va fi mai putin decit ii costa acuma, in mod obisnuit).

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  Aprilie 20, 2013 la ora 16:49

  adrian- mi-s dragi pdl-stii , ca sarea-n ochi. dar din toata porcaria lor de guvernare am apreciat „radiografia” funeriu de la bac.in rest au fost niste idioti.
  dar ce spune miclea e corect.
  copiii trebuie pusi sa invete. nu prosteste, nu cerandu-le imposibilul ci cu cap.
  miclea spunea in textul articolului: „sa lucreze”…
  adica in cele 8 ore se poate face sport, se poate desena, se poate canta, se poate improviza pe diverse teme…
  nu e vorba sa se faca mate,fizica,chimie etc 8 ore…ci 3-4 ore dupa care sa invete ptr a doua zi. sa participe la o lectura pe care sa o comenteze, sa vada un film, sa joace chiar si fotbal …
  nu sa se duca acasa si sa stea pe strazi sau sa rupa joystick-ul in doua, pe metin,gta sau starcraft…

  Răspunde
   
  1. Adrian D.
   Aprilie 20, 2013 la ora 17:37

   „adica in cele 8 ore se poate face sport, se poate desena, se poate canta, se poate improviza pe diverse teme…” – daaaa?
   Il anuntz pe dl Miclea ca in ultimii 10 aani, numarul de ore de sport s-a redus, ca aa scazuit numarul de profi de sport, ca a scazut numaurl de profi de muzica shi de desen… etc
   Se poat face multe, dar pentru asta itzi trebe bani. Shi, cum spunea Pastorel, legat de alt context, itzi mai trebuie shi cap, nu numai bani.
   Bani e clar caa nu avem. Dar avem oaameni ca dl Miclea, cee ace arata ca nici cu capul nu stam prea bine.
   No, daca vrei ore de muzzica, de desen, de razboiul stelelor etc… itzi trebe profi. Iar daca tu tai shi comasezi orele, cu ce naiba faci profi???
   Il iei pe nea ilie pazniccul shi il pui s afaca paza 24 de ore din 24, muzica 2 ore din 24, sport 2 ore din 24 etc iar profului de mate ii ceri sa aiba grija de calorifer, sa faca mate 8 ore din 24, shi fizica inca 6???
   Laurentziu, hai sa fim serioshi, pentru dumnezeu…
   tendintza pe care stau aceste „reforme” este de reducere a banilor shi de comasare a orelor shi specialitatzilor. ori din asha ceva, nu pot ieshi decat gaaini care nasc pui vii shi-i cresc cu laapte daar mor dupaa o lunaa, fiindca – guess what – nu-s viabili.

   Răspunde
    
  2. Adrian D.
   Aprilie 20, 2013 la ora 17:51

   shi mai e ceva. „nu sa se duca acasa si sa stea pe strazi sau sa rupa joystick-ul in doua, pe metin,gta sau starcraft…”
   ei, da’ copii aia NU au parintzi? shi daca au parintzi, p[arintzii nu au cap??/
   pai, un calculator pe care i-l cumperi copilului tau este un mijloc prin care potzi sa invetzi mai bine, este shi un mijloc de pierdere a timpului. Asta e, itzi asumi riscul, cand ii cumperi unul copilului.
   Dar joystick-ul are o singura utilitate. UNA singura. Cand ii iei copilui un calculator cu super placa video shi cu joystick, ce mama naibii crezi ca o sa faca cu el? Super placa video shi joystickul nu servesc decat la jocuri, Laurentziu. So, daca tot i le iei (deci shtii ca seva juca pe calculator), ce mama naibii te retzine sa ai shi un pic de grija de ceea ce face el cu calculatorul?
   Pe minem, cand eram tzanc, tata ma pedepsea confiscandu-mi temporar lucrurile caare imi faceau placere,pana cand veneam acasa cu un carnet de note OK. Shi fiindca imi placea sa citesc, imi confisca cartzile. Pedeapsa era cumplita, asha ca ma puneam cu burta pe carte…
   No, ce te impiedica sa faci la fel cu joystickul?
   Plus ca un ministru al invatzamntului ar trebui sa ishi puna o problemaa – daca tot vrea reforme. Pai bine, bai Einstein, daca tot faci parte ddintr-un guvern care vrea „reforme” (reforme de-alea care ne aduc in evuil mediu), intre care shi flexibilizarea pietzei muncii, pai nu tzi-aai pus problema ca daca ii determnini pe muncitori (care mai sunt shi parintzi, ca venise vorba) sa lucreze mai mult de 8 ore pe zi (ca sa fie „competitivi”)… paai cu asta ce-ai facut, Einstein? Pai cand o sa aiba muncitorul-parinte timp sa se mai ocupe shi de copchil, sa vada ce face copchilul cu joystockul ala ??? (care joystick paarintele il cumpara adesea tocmai ca sa scape de copchil in alea cateva ore care ii maai raman aatunci cand ajunge shi el rupt acasa…)
   Vrei reforme, ia-o de unde trebe.
   Ori, daca te uitzi la genialitatzile debitate de ministrul britanic, ce vrea el – intre altele – e sa-i tzina pe copchii la shcoala atunci cand parintzii nu-s acasa.
   Serios, daca ne mai reformam in sensul in caare ne-a invatzat alde thatcher & reagan, nu maai avem, mult shi ajungem inaapoi in evul mediu…

   Răspunde
    
   1. laurentiucat
    Aprilie 20, 2013 la ora 21:48

    bai adriane ,bai! …copchii, inca de pe vremea mea, era destepti si poseda si doua carnete de note…
    nasol era cand mediile de pe diploma nu mai corespundeau cu notele.
    asa ca nu te pui cu aia mici ca e veninosi si f periculosi.
    cat sunt io gresat cu de-ale vietii si tot gasesc o tanara romanie constant surprinzatoare…
    si „morcovul” si „batul” se dovedesc mereu nevoite a imbraca diferite forme si-ti pun din greu la incercare imaginatia si rabdarea. asa ca alianta cu profesorii e strict necesara, dar prevede atentii si mult tact.
    cati dintre parinti isi permit,cunosc si au tenacitatea necesara unei asemenea intreprinderi?
    10%? 20%?…poate nici atatia. dovada stau nr de absolventi de licee si facultati „bune”…

    Răspunde
     
    1. CuSandu
     Aprilie 20, 2013 la ora 23:38

     Chestia cu doua carnete n-am spus-o la nimeni. Cum de-au aflat? Ce papara am luat, ca n-am mai vrut nici un carnet…

     Răspunde
      
 • Adrian D.
  Aprilie 20, 2013 la ora 16:30

  laurentziu, despre ce rezultate sa vorbeshti in cazul unui proiect complet cretin (-am cautat un cuvant mai gentil, dar nu am gasit. „cretin” este inca un cuvant de alint…)? Cum sa te gandeshti ca procesul de educatzie va deveni mai eficient daca il tzii pe copil mai mult timp la shcoala? Sunt pagini intregi de studii pedagogice care itzi spun cat poate fi atent un copil: 6 ore e deja prea mult. Tu vrei … 8?
  Shi cine sa tzina orele alea? Profesorii pe care ii dai afara? Shi unde ? In shcolile pe care tocmai le inchizi? [fiindca cam asta e reforma invatzamantului shi in UK]
  Asta nu e decat stahanovist sovieticc: evident ca orele vor fi tzinute de aceiashi profesori, platitzi la fel, cu clase care vor avea mai multzi copii.
  Ceea ce e o tampenie.
  Cat despre Miclea, domnia sa ar trebui sa ishi aminteasca ca tendintza este de a inchide institutele, nu de a le incuraja.
  Cum sa sustzii invatzamantul?
  Simplu.
  Sa bagi bani, nu vorbe shi idei cretine.
  Sa deblochezi posturile, nu sa le blochezi. Sa mentzii numarul de ore actual, nu sa il mareshti. etc
  Adica exact opusul a ceea ce fac actualii tovarashi.
  Cat despre rezultate, de cand cu procesul Bologna, ele exista shi merg in jos, nu in sus.

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  Aprilie 20, 2013 la ora 06:54

  adriane tata…te legi de amanunte. daca dai cu barda, da in subiect…
  te legi de amanunte si ai omis esentialul, rezultatele…
  sper sa nu-mi incepi ca miclea a spus balarii si englezul si-a tesit ochii.
  vorbeste de tema, adica educatia si ce trebuie sa se faca ca sa fim competitivi, noi si cine o veni dupa noi.

  Răspunde
   
  1. CuSandu
   Aprilie 20, 2013 la ora 15:52

   Buna dimineata, vad ca esti pornit pe fapte mari. Nu vezi ca Adrian ti-a spus esentialul: „statul roman are o imensa nevoie de bani (fara de care nicio investitzie nu poate merge inainte)”.
   Dar ce am sa repet, unii sunt dispusi sa auda altii nu – functie de resursele pe care le mai au ca sa reziste – pentru ca parerile sunt impartite dupa buzunar. Orice tara (de fapt orice familie sau companie procedeaza la fel) are posibilitatea de a se acomoda si chiar redresa economic si financiar atunci cind vrea – asta depinde de majoritate sau de cine poarta pantalonii. Banii nu reprezinta o problema, intr-un anumit context se pot folosi si hirtii fara acoperire (atita timp cit porti ciorapi si chiloti rupti in casa), adica sa nu iesi in lume cu „rusinea”. Care este problema (cu cit trece timpul si problema asta va dispare, doar ca e mai „estetic” sa fie luta din timp), am spus-o deja: trebuie avuta majoritatea sau pe cel/cea care poarta pantalonii – cine decide/hotaraste, adica DICTATORUL. Stiu, nimanui nu-i place sa mearga la taiat, dar asta-i ce se face si in spitale, cind pansamentele si injectiile nu mai ajuta. Mai exista si o alta varianta, cam „retrograda”, dar totusi o solutie posibila pentru o alternativa – Biserica si Regele (puse in ordinea puterii si prizei la public). Nu am dat cu mucii in fasole, dar pur si simplu se vorbeste mult si nimic nu se imbunatateste. Politicienii, oricare ar fi, inainte sa-i alegeti, deja sunt legati in mreje din care nu pot iesi nici pe targa.

   Răspunde
    
   1. laurentiucat
    Aprilie 20, 2013 la ora 16:34

    sanducu-oricine stie „cu bani”, desi nici cu bani nu iese cum trebuie mereu. ideea e ca nu sunt.
    asa ca singurele atuuri pe care le putem folosi sunt: „legea”, justitia si educatia…

    Răspunde
     
    1. Adrian D.
     Aprilie 20, 2013 la ora 17:15

     laurentziu, asha o fi… numai ca daca tot nu ai bani (deshi banii sunt o cheestiune care tzine shi de modul in caare stabileshti p[rioritatzile, cum zicea un clasic in viatza acum vreo 5 ani, in cam acelashi context), ceea ce potzi sa faci e fii sinceer shi sa fii pragmatic.
     Sincer, adica sa nu o dai cu balarii despre studentzii asiatici shi despre gloria institutelor de cercetare
     Pragmatic, adica daca tot nu potzi sa vii cu un ban in plus, sa faci pe dracu’ sa nu tai de-acolo ubnde deja e prea putzin, shi sa nu inlocuieshti banii pe care nu-i mai pui pe masa cu „reforme” cretine.

     Răspunde
      
     1. CuSandu
      Aprilie 20, 2013 la ora 18:04

      Draga Adrian D, In chestia asta cu slujbasii IMF (profesorii de la Harvard Rainhart si Rogoff), care spun ca daca te imprumuti peste 90% din PIB, ti se duce economia de ripa. Trec peste ce spune Obama, ca din contra ar creste. Trec si peste ce a descoperit masterantul/viitor doctorant Herdon ca ar fi o corectie de 2.3% de facut (eroare datorata unei utilizari nemetodice a datelor, care si ele au fost tabelate selectiv). Nu prea inteleg care este diferenta dintre o prabusire drastica (profii) sau mai lina (studentul) a economiei. Probabil ca o generalizare/teorie, care ar putea influenta niste strategii, ar putea fi considerate mai atent. Acuma vine intrebarea mea: daca merg la banca sa ma imprumut, dupa ce se lamuresc ei cu ce pot eu garanta, nu-mi da mai mult decit 75-80% (daca trec de asta, inseamna ca ma vor in strada sau dupa bare) – stii au si ei niste reguli; atunci cum poate cineva sa imprumute o tara cu peste 90% din PIB fara sa aibe intentii dubioase? Sa fie probabil pentru ca CIA stie prea multe despre ce este in camara (resurse umane si naturale, control politic si economic) Romaniei, de exemplu?

       
     2. Adrian D.
      Aprilie 20, 2013 la ora 18:35

      SanduCu, se ezista o MARE diferentza intre modul in care se imprumuta statele shi modul in care se imprumuta indivizii. Tu, cabd te duci la banca sa ceri un imprumut, tre’ sa aratzi ca ai un istoric bancar credibil, ca nu eshti supraindoatorat, ca ai un venit etc… shi mai trebuie, eventuaal, sa aratzi ce vrei s afaci cu banii.
      Statele, acum 40 de ani, pe vrema cand AVEAU banci centrale, se imprumutau cam cu se imprumuta indivizii: rar shi argumentat. in general, se imprumutaui doar atunci cahnd era razboi sau cand aveau cine shtie ce mare proiect natzional de facut.
      Din anii 70, Bancile Centraleau devenit endepandante. Din momentul acela, statele nu se ai duc la banci cu jalba in protzap, da-mi shi mie un ban ca sa fac o autostrada (dehsi mai fac shi asta, insa genul asta de imprumut ramane raar… iar bancile de investitzii cum e banca mondial in general refuza acest gen de proiecte. Le mai acceptra BEI sau BERD… dar in fine.
      Statele se imprumuta aproape saptamanal prin emisiune de bonduri. Tocmai de-aia se rostogolesc cu relativa ushuirintza datoriile, shi tocmai de aia nshi cresc. Constant. Nu cu mult, dar cresc. Asta shi explica paradoxul ca azi deficitele scad… dar serviciul datoriei creshte.
      Plafonul de indatoare de 200% din PIB nu a bdaunat aproape cu nimic Japoniei, daca e sa intram in cazuistica.
      Ideea e insa ca statele nu se imprumuta asha cum o faci tu.
      Ci se imprumuta asha cum o fac ele (mama, ce lucru genial am spus!).
      Lasand la o parte USA (ele sunt un caz aparte, oricum, shi oricum ele sunt principalul vinovat pentru existent5za actualului sistem de finantzare, fiindca ele shi-au taiat primele coada – ele au creat modelul cu Banca centrala independenta- shi dupa aia le-au invatzat shi pe restul statelor sa faca ca ele, sa-shi taie coada, ca e mai cu motz. Un rol semnificativ in povestea asta l-a avut sshi FMI-ul, care a predicat modelul asta tzzarilor mici. In Argentina, in Romania… acum se lupta cu Ucraina, sa ii convinga sa ishi taie coada), daa te uitzi cu atentzie, majoritatea tzrilor dezvoltate sunt indatorate opana in gat, de la 80% din PIB in sus. Shi nu shtiu daca le putem acuza de intentzii agresive fatza de alte state… (sau cel; putzin, nu din punct de vedere militaar)..
      Datoria suverana este o boala a epocii ultra-moderne, care pleaca de la pamplezirul de a avea Banca Centrala independenta.
      Shi boala asta are ca simptom nu mersul la bancaa, cu dosarul de credit in manutza, asha ca SanduCu, ci emisiunea de bonduyri in piatza. Unde un milion de teraderi, maai mult sau mai putzin cocainomani, maai mult sau maai putzzin analfaabetzi, se reped sa le cumpere shi sa le vanda, ca sa faca „un ce profit”.
      Sistemul este bine (de)reglat de vreo 40 de ani, prin acordul Basel, gerate de Banca Bancilor centrale, misterioasa BIS.
      Shi care sunt o colectzie de tampenii, una maai babana ca alta (e.g. – acordurile Basel regleaza puterile aiuritoare ale agentzziilor de rating… Ma intreb shi acum cat de cretin trebuie sa fi fosst cretinul caare a gandit asha ceva… shi nu am raspuns)

       
     3. CuSandu
      Aprilie 20, 2013 la ora 20:17

      Draga Adrian D, mi-aduc aminte de armata romana la portile Berlinului.
      Am sa punctez, pentru inceput, trei chestii pe care le-ai adus in discutie: banca centrala, bonduri si indatorare…sa-i zic eu „pasnica”.
      Mai intii, bondurile pe care statul le pune pe taraba, sunt (si nu este loc de interpretare) de fapt niste procente din independenta tarii. E ca la bursa (numai ca asta se poate termina cu mult singe nevinovat – nici o oligarhie internationala nu va putea sa convinga (si aici, cum am mai spus-o in alte contexte, nu sunt prevazute nici un fel de legi internationale care sa dea unei oligarhii internationale dreptul de proprietate asupra unei bucati dintr-o tara, sub nici un motiv) un cetatean ca el si pamintul de sub picioarele lui, cu tot ce este dedesubt si deasupra, de miine vor apartine de…Republica Bazaconia. Asa ca treaba cu bondurile este o fictiune, fara substrat real care sa o sprijine la o adica. Dar sentimentul ca un stat este indatorat, avantajeaza oligarhia si dezavantajeaza statul, atunci cind…strainii isi impun conditiile in treburile interne ale tarii. In acest fel bondurile capata consistenta, fara ca multi dintre guvernanti (unii din ei stiu despre ce e vorba, dar tac chitic si baga la jghiab) si mai ales poporul sa simta nimic. Vezi: dictarea preturilor, amestecul in resurse naturale, folosirea fortei de munca la discretie, samd. In rest toata polologhia cu politica este apa…nici macar de Dunare – cu aia inca mai poti face o ciorba de peste grozava in Delta, unica pe care o accept si eu.
      Despre indatorarea „pasnica”, tot ce pot spune, este ca o pot compara cu un razboi economic pe care chinezii au posibilitatea sa-l contracareze (si o fac minunat) cu exportul de forta de munca – romania chiar daca si-ar exporta jumatate din populatie, tot n-ar avea acelasi efect. Si tot, alora le e frica si de asta.
      Asa, banca centrala, la care tu te referi ca la „taiatul cozii”. Am vazut aici pe blog, multi sunt contra…legaturii dintre Stat si Biserica, in care fiecare isi are partea ei de putere. In orice caz, Biserica este mai pragmatica (sa nu spun desteapta ca sa nu deranjez) decit Statul. Europa westica, „dezvoltata” este in general catolica. Noi astialalti de la centru spre est, cam ortodoxi. Cred ca ieri, pomeneam pe undeva ca ortodoxismul a trecut la ofensiva, vorba aia crestinii nostri de peste granita au nevoie de bisericile lor, fapt pentru care, chiar daca noi de pe aici, contribuim fiecare cit si cind poate, ea Biserica ortodoxa are bani pentru lacasuri. Chiar au si suficienti preoti de trimis. Pe mine treaba asta ma bucura nespus de mult, din doua motive. Unul, crestinul nostru are nevoie de serviciile bisericesti. Doi, este o dovada ca virfurile Bisericii sunt mai luminate la minte decit guvernele. Deci daca ei vin peste noi, atunci si noi ne ducem peste ei – si noi suntem mai multi si mai prolifici (cel putin avem citeva ramuri foarte tari la chestia asta). De ce am luat-o cu Biserica? Pentru ca ea este cea care poate (si o si face, fara a prinde altii de veste) contracara rolul bancii centrale nationale care este in slujba oligarhiei.
      Se mai pot spune multe, dar pentru ce?

       
    2. CuSandu
     Aprilie 20, 2013 la ora 17:39

     …sunt dar falsi si foarte buni pentru ce ne trebuie acuma, dar nu insist. Despre justitie, mai ieri erai deja dispus la ceva derogari, credeam ca ai ajuns la un …consens despre cum se fac si se respecta legile – nu-i pacat de timp. Cum spun oltenii : cu totii fura… Despre educatie, daca te referi la cei 7 ani – in curind au sa apara parinti noi care au prins mestesugurile vremii, deci ce sanse? – iar daca te referi la invatamint, la stiinte exacte inca mai sunt sanse (2 plus 2 mai fac inca 4), dar ce te faci ca agro-zootehnia (vaca naste de 10 ori pe an, griul se coace de 4 ori pe anotimp, iar cancerul se trateaza cu pilule albastre). Mai departe, care-i mare e mai tare. Care-i viitorul? Eu am pretentia ca nu am fost niciodata naiv (de cind m-am facut mai maricel), nici atunci cind ma mai fraierea unul sau altul. Caruta este scapata din haturi…care haturi ca nici caii nu-i mai vad.

     Răspunde
      
 • Adrian D.
  Aprilie 20, 2013 la ora 03:38

  Se spunea despre Prusia lui Frederic cel Mare ca, spre deosebire de celelalte state ale lumii care AU o armata, armata prusaca e singura armata din lume care ARE un stat.
  Butada era una fericita… shi poate fi pastishata in ce priveshte bancile centrale.
  Daca in epoca moderna, statele AVEAU banci centrale, azi, bancile centrale AU state.
  Cum asha?
  Pai, deshi rezerva Bancii Centrale gemne de bani care nu afecteaza cu nimic natzionala shi nici nu o vor afecta vreodata, deshi statul roman are o imensa nevoie de bani (fara de care nicio investitzie nu poate merge inainte), totushi, sistemul pe care l-am adoptat acum vreo 10 ii interzice Bancii Centrale (nu prea merita sa o mai numesc „Natzionala”) sa „finantzeze deficitul de stat”, insa ii permita sa fie finantzata de stat.
  Cum asha?
  Pai de curand, statul roman s-a tot imprumutat in EURO, la dobanzi bune, bani care nu s-au regasity nicaieri in economie. Dl Isarescu, tot de curand, ne-a anuntzat ca aceshti bani au intrat in rezerva BNR (unde ishi are conturile trezoreria).
  No, prin urrmare, imi permit de-acum, sa speculez, alimentata cu imprumutruile statului roman, Banca Centrala, ca un piton satul, a lasat in sfarshit leul in pace. Iar leul s-a apreciat shi el… NU pentru ca economia ar merge bine (-chiar merge bine? Hai sa fim serioshi… Dar chiar daca ar merge bine, asta nu are nicio legatura cu cursul. iar dupa unele vizuni, care se sprijina pe principiul ca o moneda slaba favorizeaza exporturiler, o economie care merge bine, dimpotriva, ar trebui sa slabeasca moneda, nu s-o intareasca. Insa esentzial e ca moneda natzionala shi econmia sunt doua notziuni care nu au nicio legatura), ci pentru ca euro nu se simte prea bine. Shi pentru ca in aceasta perioada au intrat multzi euro car4e au8 fost schimbatzi pe lei pentru a cumpara bonduri ale statuui roman.
  oricum, mi se pare haios sa avem o Banca centrala care „sa lase” leul sa se aprecieze, in vreme ce protejarea cursului este -totushi- in job-description-ul ei.
  Aduc cu aceasta ocazie un prinos de recunoshtintza dlui guvernator shi bancii sale centrale, care a lasat leul sa se aprecieze, shi un alt prinos de recunoshtintza dlui prim ministru ponrta ca s-a lasat pacalit de dl Isarescu, care era plin de bani, shi i-a mai dat shi el, saracu;, cateva miliarde de euro. Nu de alta, dar Banca centrala, cu rezervele ei „supradimensionater”, chiar avea nevoie de bani, iar statul roman, cu toate proiectekle intrerupte, cu investitziile la pamant, nu avea.
  marire inteligentzei dlui Ponta pentru aceasta…
  In alta ordine de idei, sigur ca Moise poate fi perplex in fatza prognzoelor pesimiste ale dlui Ponta – insa Moise uita ca Ponta shtie destuyl de bine ca premisele pe care actuala guvernare le creaza economiei romaneshti (colaboarea carnala cu BNR-ul, noul acord cu FMI-ul, privatizarile aiurite, retructurri, etc, austeritate inoportuna shi prelungita etc), o prognoza de creshtere cu 2% este inca una FOARTE optimista.
  prognozele guvermnului & BNR-ului nu sunt pesimiste shi nici aiurite.
  sunt optimiste, shi sunt, intr-aadevar, promisiuni de guvernare sub-mediocra.
  dar nu vad, iarashi, de ce ne-am plange.
  aceiashi speciaishti de la BNR shi de la FMI o sa ne faca politica economica.
  de ce ar fi ea diferita de cea de pana acum?

  Răspunde
   
  1. CuSandu
   Aprilie 20, 2013 la ora 04:45

   In plus de vinatoarea din Boston (care se pare ca e pe sfirsite, se pare ca-l pot prinde intr-o barca, daca nu sare in aer), si de amoniacul din Texas, ceva curios: elvetienii se lauda cu aurul din trezoreria lor. Sa puna ceva la vinzare? cui si de ce?
   Gata. Noapter buna. Plec la „Mumia”, l-am vazut de nu stiu cite ori, dar imi place. I-ti dadusem o replica cu Thomas Herdon, dar n-a fost sa fie.

   Răspunde
    
   1. Adrian D.
    Aprilie 20, 2013 la ora 05:22

    „elvetienii se lauda cu aurul din trezoreria lor. Sa puna ceva la vinzare? cui si de ce?” – ori poate ca se pregatesc sa cumpere, acum ca pretzul e in scadere.
    Vizionare placuta 🙂

    Răspunde
     
 • costi d
  Aprilie 20, 2013 la ora 03:24

  vin sarbatorile Pascale si muncitori romani de afara vor trimite iar bani sau vor alege sa petreaca citeva zile acasa si iar intra in economie intre 100-200 de milioane euro

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  Aprilie 20, 2013 la ora 00:01 Răspunde
   
  1. Adrian D.
   Aprilie 20, 2013 la ora 00:21

   … doamne, ce colectzie de aberatziii, una mai mare decat alta… unde ministruk roman vrea sa demonstreze ca e mai cretin decat ministrul britanic (standardul e foarte ridicat, e adevarat, dar nici romanul nu se lasa…) …
   Tampenia asta care i-a trecut prin capul britanicului imi aduce aminte de o echipa de la tzara al carei antrenor, disperat ca pedea un meci, i-a pus pe totzi jucatorii sa alerge, indiferent de locul unde se afla mingea. Cei catzuiva spectatori au avbut surpriza sa constate ca fundashii alergaau in adancime tot terenul iar portarul facea ture scurte de la o bara la alta, deshi… mingea avea cu totul aalte treburi. Scorul dupa pauza in care s-a luat aceasta decizie s-a dublat, asha, in cateva minute.
   Dar nu-i vorba, jucatorii au alergat, aau muncit de le-au sarit capacele.
   (Anecdota este reala, s-a intamplat in urmaa cu cateva zeci de ani).
   No, cam asha shi cu decizia asta.
   E un cretinism absolut.
   Iar daca minsirul Miclea are asemenea onorabile, ” Dar din pacate ce a inceput el sa construiasca atunci a fost dupa aceea stricat in ultimii ani ai lui Ceausescu, cand s-au redus drastic institutele”, sa faca bine sa ishi aminteasca ca in timpul mninisteriatului sau s-a facaut o batjocura masiva in ce priveshte cercetarea shtiintzifica.
   So, decat sa tzina discursuri imbecile despre asiatici shi despre Institutul Moisil , caruia ii plange de mila ca l-a distrus Ceaushescu, sa ishi vada mnai bine de treaba, shi de institutele shi proiectele de cercetare pe care le distruge chiar domnia.
   Cat ii priveshte pe englezi, doamne, mare e gradina ta, da’ multzi i-au sarit gardul cand au vazut ca-i poarta deschisa… In loc sa planga de mila orelor de shcoala, excelentza sa ministrul britanic ar face mai bine sa se gandeasca la fondurile care au fost taiate sub mandatul sau, la programa shcolara care a fost mutilata sub mandatul sau etc etc etc Asta f*** invatzamantul, nu „programul” actual „inventat in sec. IX…” (de unde a mai scos- shi pe asta? In sec. IX, englezii nu shtiau nici macar cum arata pieptenul, darmite paana de gasca… 🙂 Sigur, sunt rau shi exagerez un pic, dar nu ca dl ministru britanic, totushi. Plus, eu nu sunt mionistru shi nu initziez asemenea aberatzii… )
   Ashtia vor sa-shi distruga complet invatzamantul.

   Răspunde
    
   1. Adrian D.
    Aprilie 20, 2013 la ora 03:22

    Mea culpa: minishtrii invatzamantului s-au tot perindat shi ras-perindat in ultima vreme, ca eu nu mai shtiu care e ministru shi care nu. La drept vorbind, de la Funeriu incoace, nici nu imi pasa prea bine cine este numit sa darame shi mai mult invatzamantul din Romania.
    Deci da, nu am fost atent ca dl Miclea, la care ma refeream, e „fost ministru”. Sa fie sanatos.

    Răspunde
     
    1. CuSandu
     Aprilie 20, 2013 la ora 03:32

     Ceva picant de la SNSPA?

     Răspunde
      
 • VictorL
  Aprilie 19, 2013 la ora 23:07

  @LaurentiuCat.Iar o iei pe aratura…Eu nu sunt in tehnic sunt intre doua firme si lucrez la amindoua.Agentiile sunt private dar nu angajeaza pe nimeni.O agentie trebuie sa angajeze oameni cu statut de zilieri sau temporari si sa-i trimita la munca.Stii vreuna de felul asta in Romania? Ale noastre iti cer bani daca iti fac rost de un job mai de soi.Doar aduna CV-uri si clicuri pe site.Muncitorii trimisi la munca temporar atunci cind o firma are nevoie,daca fac performanta sunt amgajati pe perioada nedeterminata,iar agentia cistiga bani de la compania angajatoare.AJOFM-ul trebuie doar sa faca dosarele de somaj nu sa caute de lucru la oameni.Pentru asta sunt alte agentii…La altii merge si lucreaza oamenii ,,in draci”.La noi nu se poate…Guvernul exact aia trebuie sa faca,sa adune taxele si sa faca politici de usurare a accesului la munca al oamenilor.Nu e o prostie deloc.La noi toate sunt pe dos si vrem sa fie bine.Unde mai pui ca ne credem desteptii pamitului si geme pamintul sub noi.Mai e putin si se implineste anul si ce am rezolvat?Cirtitele alea de platim chirie la ele cind se apuca de treaba?Bani pierduti si arncati pe fereastra cind aia in spital nu au seringa…

  Răspunde
   
  1. laurentiucat
   Aprilie 19, 2013 la ora 23:53

   ghiveci…

   Răspunde
    
 • VictorL
  Aprilie 19, 2013 la ora 22:22

  @LaurentiuCat.Sefu,tiganul e baiat destept(se bate cu caramida in piept),dar a inteles bine…Madar end fadar vegheste si economia tuseste,baseste(fara aluzie la presedinti),dar merge…Nu are Ponta nici o vina si nici un merit.In democratii economiile nationane merg singure.Ponta si guvernul lui au doar sarcina sa adune taxele si sa le administreze in asa fel incit sa aibe toata lumea de lucru , ce pune pe masa la familie,copiii caiete,spitalele seringi,armata arme si munitii,infrastructura si altele…Daca iti place cum administreaza Ponta e bine.Eu siu totusi ca nu e bine dar facem la urma bilantul.Moise azi a descoperit ca somajul real e dublu in Romania.Cu totii stim demult…Daca vreau ma fac si eu somer,ca tot platesc taxe degeaba in tara asta,desi am de munca din 3 in 3 ,dar realitatea este ca pentru ati face un dosar de somaj e mai mare alergatura decit sa-ti iei servici.Din cauza asta nici nu se regasesc somerii in statistici ci mai degraba lucreaza ,,la negru”.Asadar poti sa-i spui lui Ponta sa propuna modificarea Codului Muncii in asa fel incit sa apara agentiile adevarate de recutare si statutul muncitorilor temporari in asa fel incit atunci cind sunt trimisi la munca temporar sa nu plateasca taxe.Nu-i spui ca e de la mine.E o masura socialista dar da rezultate.

  Răspunde
   
  1. laurentiucat
   Aprilie 19, 2013 la ora 22:44

   victoras:
   – chestia cuguvernul care pune doar taxe e o prostie.
   – chestia cu economia nationala care merge singura …e alta prostie.
   – nu mi-am facut o parere cum administreaza ponta. i-am acordat un an.
   – in ceea ce priveste somajul cunosc ce si cum. asa este dintotdeauna. pana acum agentiile de recrutare sunt private…de ce ar trebui sa le faca statul?
   te cam contrazici.
   iar faza cu scutirea de taxele ptr muncitorii trimisi in somaj tehnic, de ce nu i-ai zis-o lu nas-tu…? poate te scutea el.

   Răspunde
    
 • laurentiucat
  Aprilie 19, 2013 la ora 21:49

  deci cum s-ar zice…noroc cu isarescu ca se intareste leul, in timp ce ponta ne pune piedica.
  asa o fi? sau e doar impresia cuiva care judeca bnr ca: „za madar an za fadar of a…”? desi menirea sa e stabilitatea preturilor si celelalte atributii de politica monetara si de curs, de schimb valutar,…etc.
  adica cum ar zice tiganul: canci bnr,care doar vegheste. ea poate sa stea si in maini, in fapt cursul il determina economia. ori asa mediocra cum e …licareste, benzineste si poate porneste.

  Răspunde
   
  1. cornel
   Aprilie 19, 2013 la ora 22:19

   O sa ramai uimit, dar eu cred ca este meritul lui Ponta, al lui Isarescu si al lui Traian Basescu, in diferite procente.
   E numai parerea mea.

   Răspunde
    
   1. laurentiucat
    Aprilie 19, 2013 la ora 22:34

    ma intereseza procentul lui basescu. procentul,procentul…! cat e procentul?

    Răspunde
     
  2. cornel
   Aprilie 19, 2013 la ora 22:33

   Mi-a placut de o expresie a domnului prim ministru Victor Ponta ca domnul presedinte Traian Basescu pune capcane pe care la urma le strange, politic vorbind. Cam are dreptate. Pacat ca in unele capcane cade si o parte a economiei romanesti, care devine in acel moment copilul infiat si neglijat al guvernantilor de la noi. Este pacat dupa parerea mea.

   Răspunde
    
  3. Moise
   Aprilie 20, 2013 la ora 08:16

   Nu se intelege asta din ce am scris eu. De ce ma provoci inutil? Ponta trebuie sa stea cu grebla pe baroni si pe Fenechiu ca sa-si tina tara sub control.

   Răspunde
    
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase