Ora de Business: miercuri, 27 martie 2013

mai-avem-nevoie-de-fmi

Emisiunea poate fi urmărită aici: http://www.tvrplus.ro/editie-ora-de-business-93778 precum și pe canalul BiziDay de pe YouTube

stiri verificate
This entry was posted in ÎNREGISTRĂRI. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

28 răspunsuri la Ora de Business: miercuri, 27 martie 2013

 • Constantin
  Martie 31, 2013 la ora 18:06

  „…preturile la unele actiuni au crescut artificial, prin mijloace romanesti, prostii au pierdut banii…”_Si eu il plang pe sarmanul domn Patriciu. Cum a pierdut domnia sa ca un prost banutii castigati cu multa truda!…

  Răspunde
   
 • cornel
  Martie 28, 2013 la ora 17:33

  @XX>Bursa in Romania nu a fost bursa pentru ca preturile la unele actiuni au crescut artificial, prin mijloace romanesti, prostii au pierdut banii iar „baietii destepti” au facut bani „cinstit”, fara sa fie se respecte regulile elementare si de baza ale bursei. Bursa romaneasca a fost si este un fel de pacanele, dar mai moderne.

  Răspunde
   
 • Carmen
  Martie 28, 2013 la ora 17:22

  Se pare ca mai e de lucru la curatenie! Perdeaua e aproape neatinsa. Dar, hai sa iertam caci exista circumstante atenuante! Vremea n-a fost propice: galbene, portocalii, codurile astea, bata-le vina! Altfel, plutesc alene peste oras acorduri de fildes. Cum era cu jumatatea drumului?
  O seara buna!

  Răspunde
   
 • cornel
  Martie 28, 2013 la ora 16:38

  Un articol de citit:
  http://www.zf.ro/eveniment/transelectrica-ar-putea-sa-ne-dea-si-noua-un-certificat-verde-10695720
  O masura buna, dupa parerea mea dar subventiile tot trebuie reduse, parerea mea. Altfel se va reduce DRAMATIC economia romanesca (ce a mai ramas din ea, dupa 23 de ani, de taiat si vandut la fier vechi) si puterea ei de a face investitii si a deveni competitiva sau va da FALIMENT COMPLET impreuna cu marea majoritate a cetatenilor ei.

  Răspunde
   
 • cornel
  Martie 28, 2013 la ora 16:26

  Referitor la declaratia domnului Primar General Sorin Oprescu : nu imi dau seama daca domnul Oprescu este la primarie sau la circ. Numai la circ am vazut/auzit de chestii gen focus. Sincer nu am auzit de nici o capitala de tara din Europa unde cetatenii sa nu plateasca apa calda si calcura. Cu scuzele de rigoare imi este greu sa cred acest lucru, tocmai in Bucuresti.
  Daca in schimb ni se promiteau investitii in resursele de apa termala de adancime, de langa Bucuresti si ni se spunea ca in 3 ani de zile costurile cu apa calda si caldura se vor reduce la jumatete in Bucuresti, din acest motiv, eram optimist si credeam in aceasta idee daca avea in spate niste studii serioase la capitolul cheltuieli, acum si atunci. Altfel, vorbe in vant. Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul, cum bine zicea cineva.

  Răspunde
   
  1. CuSandu
   Aprilie 2, 2013 la ora 05:05

   Domnu Cornel, chestia asta cu ape termale Sub Bucuresti, am mai citit-o aici pe blog. An facut geotehnica in Bucuresti, sunt bucurestean, si n-am auzit nimic de termale prin jur. Nici in ’77 dupa cutremur, n-a tisnit nimic. S-a construit metroul, se umpleau batardourile cu apa dar nu era termala. Mi-este tare curioasa chestia asta. Dar ce stiu, este ca o apa freatica deasupra unui corp radioactiv poate deveni termala. Ca pe la diferite exploatari de minereu radioctiv din tara au fost lasate deseuri la suprafata, si populatiile locale vor dispare este un fapt. Credeti posibil ca Magurele sa-si depoziteze deseurile prin apropiere, dar la adincime (cam 2-3 sute de metri)? Este Dimbovita si o sumedenie de lacuri, pinza freatica cu apa potabila a Bucurestiului e una si trebuie sa fie destul de adinca (macar 100 m), cum ajunge apa termala sus? In zona asta nu exista tectonica macro sau micro extraordinara. Combinatia este ciudata.

   Răspunde
    
 • cornel
  Martie 28, 2013 la ora 15:39

  Am auzit la Stirile TVR ca salariatii de la Oltchim nu si-au incasat prima de 8 Martie, printre alte restante salariale. Am ramas „putin” surprins. O companie cu e Olchimul si cum e situatie ei financiara acorda prima de 8 martie? Pai de unde bani, intreb si eu?

  Răspunde
   
 • XX
  Martie 28, 2013 la ora 11:01

  @CTL
  daca fostul ambasador al SUA la Bucuresti se baga la FP, poate ar fi o idee pentru Moise sa isi ia si ceva actiuni acolo 😉
  Asha pentru inceput 😆

  Răspunde
   
 • Tudor
  Martie 28, 2013 la ora 10:41

  Cooperarea dintre Coreea de Nord, Iran si Siria (care oricum e in haos in momentul de fata) pe mine personal ma lasa rece. Nici Iranul nu este chiar aproape de a face rachete nucleare, asa cum nici Coreea de Nord nu este. Expertiza lor si capacitatea lor materiala (mai ales a Coreei) de a-si continua programele nucleare este in mare masura conditionata de forte din exterior. In plus, privind la rece problema nu cred ca nici Iranul, nici Coreea de Nord nu au interesul de chiar a realiza o racheta nucleara, nici chiar daca prin absurd ar avea mijloacele de a face acest lucru intr-un timp relativ scurt. O astfel de arma i-ar supune unor riscuri ale caror posibile consecinte nu sunt capabili a le face fata. Pe de alta parte simpla perspectiva a realizarii unor rachete nucleare reprezinta o moneda de negociere foarte eficienta. Si pe fond la asta se rezume intreaga problema: le negociere si la smulgere de concesii.

  Iar de o amenintare militara cu forte conventionale din partea acestor tari la adresa tarilor din jur nici nu ne putem gandi la modul serios, chiar daca Coreea de Nord mai scufund un vas sau mai „scapa” cateva salve de artilerie.

  Răspunde
   
 • Tudor
  Martie 28, 2013 la ora 09:55

  Faza e ca astfel de probleme au impact si-n plan economic. E destul de greu in a delimita domeniul economic de cel politic si/sau geopolitic fara sa dai explicatii dintr-una sau cealalta, din cauza ca se influenteaza una pe cealalta. In plus, de multe ori nu poti intelege niste aspecte de ordin economic decat daca le-ntelegi si pe cele de ordin politic si/sau geopolitic. Nu stiu daca asta a fost ideea din spatele acelui reportaj, dar sunt sigur ca a fost idea din spatele multor reportaje „non-economice”. In plus, sunt destul de fun si interesante si mai diversifica emisiunea. 😉

  Răspunde
   
 • CTL
  Martie 28, 2013 la ora 09:31

  @ XX
  Atunci trebuie sa-l convingem sa-si cumpere cateva actiuni.

  Răspunde
   
 • XX
  Martie 28, 2013 la ora 09:07

  @CTL
  daca Moise ar avea actiuni pe bursa, sunt sigur ca ar avea si ceva comentarii despre ea.
  Cum are un credit in valuta…….
  vb despre curs,
  si cum are angajati, vb despre scaderea CAS
  si nu vb despre despre suma minima neimpozabila a angajatului sa creasca de la 250 , macar la 500 lei, pentru a primi mai multi bani in buzunar.
  [mai multi bani in buzunarele celor cu salarii mici, se va reflecat in consumuri mai mari]

  Răspunde
   
 • CTL
  Martie 28, 2013 la ora 08:17

  Fara a adopta tonul putin aspru al domnului Paul CIOCMAREANU sunt de acord cu cele doua puncte enuntate de dumnealui.
  Cultura investitiei pe piata de capital este extrem de firava la noi, investitiile NU LA ci PRIN bursa sunt vazute si tratate la noi ca fiind pur speculative.
  Lumea se plange ca Petrom creste preturile si face profit dar nu se gandesc ca pot fi si proprietari la o astfel de companie care a dat dividende constant , nu la niste rate extraordinare dar nici prea rele. Nu mai vorbesc de companii precum Aerostar sau Transgaz care s-au tranzactionat la preturi bune, acum dupa mine doar Transgaz se mai tranactioneaza pa un pret bun raportat la DIVY. Anul trecut cred ca dividendele au fost la TNG de aproximativ 12% din pret, sau pe aproape. Dublu fata de dobanda bancara, fara a mai mentiona ca omul e protejat si de inflatie in felul asta.
  Sunt multe companii romanesti care nu sunt dar ar putea fi pe bursa de la noi.
  Sincer si mie imi pare rau ca in emisiune nu se vorbeste deloc de bursa, doar de cursul de schimb, dar nu atat de rau incat sa nu ma uit cand pot.
  PS : Si nu e un necaz cand bursa scade, e o binecuvantare. In 2008 actiunule TNG coborasera la 100/ per actiune, de atunci au dat si dividende nete de 24 lei, adica un randament de 24% anual, plus ca pretul a urcat peste 210. Deci, comparat cu un depozit randamentul este mult, mult mai bun.

  Răspunde
   
 • Chirita Aurelian Stefan
  Martie 28, 2013 la ora 08:14

  D-l Sorin Oprescu este chintesenta sistemului educational, managerial,institutional si politic dupa Revolutie o alta vitrina populista ( sub deviza ,,Aici auzi doar ce vrei si iti doresti” memorabila ramane inregistrarea cu drumari )tip Traian Basescu ,fara planuri economice si viziune a viitorului.D-le Ctl comentariul d-v referitor la Oltchim este de aur.D-le Moise Guran ,nu va opreste nimeni sa procedati intr-o maniera de tip Buffett de a cumpara actiuni ale Oltchimului. Ma intreb, daca combinatul este atat de rentabil, de ce angajati nu garanteaza cu bunuri cum ar face orice patron al unei societati aflate in dificultati economice dar care are o intreprindere profitabila.Exemple au mai fost, angajati de la Sanyo au facut o infuzie de 6.000 echivalent $/per capita daca imi amintesc bine.Totul este sa nu transformam Romania intr-un urias combinat social ca la sfarstul anului 1996.Banul este ,,samanta” muncii rolul sau este sa se multiplice. Cu cat se multiplica mai mult cu atat am muncit mai bine si nu numarul de ore sau de seminte seci.

  Răspunde
   
 • Chirita Aurelian Stefan
  Martie 28, 2013 la ora 07:31

  D-l academician Mugur Isarescu intelege ca ,,noi timpuri economice” stau sa se iveasca iar abordarea cu etalon aur ar fi o catastrofa economica menita doar sa stabilizeze un sistem economico-financiar ,dar care ar reduce drastic ritmurile de dezvoltare regionale.Singura modalitate de a reduce costul de finanatare al firmelor este renuntarea la banca comerciala si transformarea Banci Centrale in unitate de credit fara emisiune de moneda pt stimularea economiei si deparazitarea de economia gri si neagra.(Banca centrala trebuie sa le estimeze cat mai exact pt o crestere rapida).Situtia neplacuta in care ne aflam,isi are originea in ineficienta sistemului de educatie care nu a fost orientat spre cercetare si inovare ,desi de la sfarsitul sec XIX saltul calitativ al omeniri se datoreaza aproape exclusiv inventiei si inovatiei stiintifice(bancile participand in mica masura prin implementarea rapida a noilor tehnologii)nici macar minstrul Spiru Haret nu si-a inteles epoca.Sper ca cei de la B.N.R. sunt pregatiti pt noile provocari ale sec XXI si vor aduce un suflu proaspat care va genera entuziasm in intreaga societate dupa aceasta letargica criza.

  Răspunde
   
 • XX
  Martie 28, 2013 la ora 07:08

  Declarația comună a membrilor și asociaților Troicii la căpătâiul Euro
  1. Am fost stupizi când am acceptat ca unic standard de prudență BASEL II, care spunea că titlurile de stat sunt fără risc.
  2. Am fost stupizi când am eliminat posibilitatea practică a sancțiunii pentru încălcarea Tratatului de la Maastricht – când voiam deficite de 7% în Franța și Germania.
  3. Am fost stupizi când le-am vândut grecilor submarine și fregate deși știam că n-au cum să plătească.
  4. Am fost stupizi când am impus prin directivă o garanție de 100.000 de euro Europe-wide, de vreme ce o astfel de garanție este imposibilă și o minciună.
  5. Am fost stupizi când am făcut uniune monetară, care să facă euro monedă-etalon și să atragă resurse de bani și din afara Europei. N-am știut că vor veni bani și de la inacceptabilii oligarhi ruși – acum ne put.
  Regretăm, demisionăm.

  D-nul Mario Draghi (președintele BCE, fost bancher Goldman Sachs)
  D-nul Manuel Barroso (președintele CE, fost membru la “Tineretul Maoist”)
  D-na Cristine Lagarde (directorul Fondului Monetar Internațional “Don’t cry for me, Argentina”)
  D-nul Jeroen Dijsselbloem (“Diesel Boom” aka preşedintele Eurogroup)
  D-nul Herman van Rompuy (președintele Consiliului European, a nu se confunda cu senatorul Palpatine)
  D-na Angela Merkel (cancelarul Germaniei și al Provinciilor Anexate Voluntar)

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Aprilie 5, 2013 la ora 22:42

   Nu as zice ca au fost stupizi, ci ca nu toate statele au fost de acord cu masurile pe care ar fi trebuit sa le adopte pentru eliminarea anumitor probleme. Cu alte cuvinte, au zis „Hai sa adoptam moneda unica”. „Foarte bine, dar eu n-am chef sa-mi taxez cetatenii la fel ca tine si nic nu-i pun sa munceasca la fel, dar valoarea monedei EUR nu tine seama de diferente.” Si s-a tot negociat. Dupa care a venit cel smeker si le-a zis „Vedeti, v-am zis eu ca n-o sa mearga?!” Pai a zis, dar nu merge din cauza lui.

   Răspunde
    
 • XX
  Martie 28, 2013 la ora 07:08

  @Moise
  pe saitul BVB, si a aparut noul actionar de la IMPact.
  Pune colegii sa il caute, ca e un nume cunoscut 😉

  Răspunde
   
 • Costi
  Martie 28, 2013 la ora 05:19

  @Moise
  Dupa parerea mea „Ora de business” ar trebui sa abordeze exclusiv subiecte legate de Economie , Afaceri , Bani , Investitii , Tranzactii etc. Spre surprinderea mea , in emisiunea de ieri seara de la TVR a fost un destul de lung expozeu despre …rachetele nord-koreene si modul cum se presupune ca acestea ar putea ajunge la iranieni sau la sirieni !Cred ca subiecte de acest tip nu isi are rostul la o emisiune despre „business”! In plus , n-ai suflat nici o vorba despre originea iritarii actuale a liderilor nord-koreeni , respectiv faptul ca aliatii americani si sud-koreeni desfasoara in prezent manevre militare de mare amploare in imediata apropiere a granitelor Koreei de Nord !

  Răspunde
   
 • Paul CIOCMAREANU
  Martie 28, 2013 la ora 00:34

  Am REinceput sa urmaresc emisiunea de vreo 2 luni si in general sunt placut impresionat, mai putin atunci cand apar stiri incorecte sau denigrante. Astazi a fost 2in1 la stirea cu Impact.
  DECI:
  1. NU societatea a fost executata silit ci persoanele fizice Dan Ioan Popp si Carmen Sandulescu in contul unor datorii sau afaceri personale. Ca investitor in IMP m-am simtit putin ofensat. Sper sa citesti comentariul si sper sa vad o rectificare.
  2. NU esecul bursei trebuia scos in evidenta aici, ci al firmei; esecul unor directori care trebuiau sa se priceapa la domeniu de a prevedea spargerea unei bule imobiliare, sau macar a se adapta la noile conditii. Si esecul unori investitori de a urmari fundamentele companiei prin 2006-2007-anii de boom. Nu ca analistii de pe sticla ar fi fost mai capabili (apropo, nu-l mai chemi pe Dorin Ghidiu prin emisiune sa ne mai amuze cu graficele si predictiile lui?)
  Repet – stirea, titlul au fost denigrante pentru bursa si regret ca lovesti acum cand e jos o institutie de baza a unui capitalism sanatos. Pentru exemplul Impact sunt multe altele de succes: Banca Transilvania, Aerostar, Artego, Transgaz… Transparentizarea societatilor de stat, prin privatizari facute pe bursa – ceea ce tot ne cere FMI-ul a fost unul din atuurile care au ferit Polonia de recesiune si au atras investitii straine masive. Tara aia are o emisiune saptamanala dedicata pe CNBC! Ei au inteles capitalismul si profita la maxim de el.
  Pana la urma ce e mai important pt oameni: cati bani se misca cursul maine, sau ce dividende dau anul asta companiile si ce dobanzi se gasesc la unele obligatiuni pe BVB comparativ cu depozitele bancare? Daca analisti si formatori de opinie ca tine, Moise, nu scot in evidenta beneficiile unei piete de capital puternice, la ce ne putem astepta de la politicieni?
  Merci

  Răspunde
   
 • Nelu
  Martie 27, 2013 la ora 22:48

  In Canada sunt Centrale de producere a curentului electric de capacitati mici a comunitatilor locale ce ofera curent electric la pret mai mic decit pe piata libera !
  Probabil de aici s-a inspirat Oprescu >

  Răspunde
   
 • silviu
  Martie 27, 2013 la ora 21:45

  Este cumva an electoral si nu stiu eu.Caldura gratis in Bucuresti.Buna gluma.Il respect pe domnul Oprescu,dar cred ca aluat-o un pic pe alaturi cu treaba asta.

  Răspunde
   
 • CTL
  Martie 27, 2013 la ora 21:19

  Oprescu
  Mie mi se pare ca Oprescu e mai tare decat Diaconescu. Eu as propune sa mearga Oprescu si la Oltchim, fabrica de aur face acolo.

  Răspunde
   
 • Badita
  Martie 27, 2013 la ora 21:18

  Referitor la problema taxarii depozitelor peste 100000 euro
  Mie nu mi se pare nimic nelalocul lui in potentiala salvare a bancii prin taierea unui procent din aceste depozite. Sa presupunem ca banca este lasata sa-si dea obstescul sfarsit in pace- in acel caz, probabil deponentii cu depozite peste 100000 euro nu ar mai recupera decat ce se mai poate recupera din activele bancii, ceea ce cred ca oricum ar fi mult mai putin decat in cazul in care pierd 20-30% din depozite si banca este salvata (si cred ca daca ar fi in situatia de a alege, banuiesc ca ar alege singuri varianta taxarii).In momentul in care iti depui banii la o banca te uiti cine este cel care va avea grija de banii tai, nu? Nu scrie nicaieri ca orice banca de pe lumea asta va avea mare grija de ei si-i va inmulti in timp ce tu dormi linistit. Exista vreo axioma ca bancile nu pot da faliment? Nu sunt si ele o afacere ca oricare alta, conduse mai bine sau mai prost…De ce ar trebui salvata o banca prost condusa cu banii statului adica ai tuturor contribuabililor?

  Răspunde
   
 • TC
  Martie 27, 2013 la ora 21:15

  Referitor la reducerea (pana la anulare) a facturilor la caldura a BUCURESTENILOR prin fuziunea dorita de primarul OPRESCU atrag atentia ca doar cei racordati la sistemul centralizat RADET PROFITA (eventual). Exista un mare numar de BUCURESTENI nu sunt racordati din lipsa de retea (nu ma refer la cei care s-au deconectat). Poate totusi primarul BUCURESTENILOR va gasi o solutie ca subventia la caldura acordata prin RADET sa se extinda la toti BUCURESTENII.

  Răspunde
   
 • CTL
  Martie 27, 2013 la ora 21:04

  Buffett si Goldman
  Da, e isteti Buffett. Am citit raportul anual al Berkshire Hathaway pe 2008 ( adica e scrisoarea lui Buffett catre actionari ), il publica in luna februarie a anului. E detaliata acolo afacerea cu Goldman. Pai a luat 10% dobanda, ar fi mare si pe la noi dapai la ei. Risc mare nu si-a asumat pentru ca sumele i-au fost garantate de cei de la Goldman, el era primul care isi primea banii chiar daca banca ar fi ajuns sa nu plateasca altora.

  Răspunde
   
 • CTL
  Martie 27, 2013 la ora 20:45

  Problema depozitelor – malpraxisul bancar
  M-am gandit la chestia asta cu directiva europeana legat de depozitele peste 100 de mii de euro.
  Sincer, dupa ce m-am calmat un pic pot spune ca nu e asa nastrusnica. Pentru ca, un depozit nu e chiar o proprietate. Asa ne-am invatat sa gandim. Deponentul ce e pana la urma ? – e un creditor. El imprumuta acei bani bancii pentru o periada de timp.
  SI fiecare imprumutator isi asuma un risc si trebuie sa stie cui i imprumuta. Pentru a fi credibila banca trebuie sa aibe o situatie bilantiera buna si sa fie transparenta ( pe vremuri reputatia era cea mai importanta pentru un bancher, asa facea bani ). Nu e asa rau, oricum nici inainte nu a zis nimeni ca sumele peste 100 de mii sunt garantate, tocmai ca nu au fost. Bine e sa se uite unde isi depun banii si cei cu sume mai mici, ca nici pentru ei nu sunt destui daca maine ar trebui sa li se dea din fondurile de garantare.
  Deci nu vad problema, pana la urma politicienii au facut un lucru bun, le-au spus bancherilor „- Mai fratilor daca o dati in bara nu va asteptati sa va salvam noi, o sa dati fata cu deponentii sa le spuneti ca le-ati pierdut banii.” Dupa ce le-au pierdut banii deponentilor, investitia actionarilor si propria credibilitate vedem daca i mai pune cineva sa conduca o banca vreodata.
  Asta e piata libera, profituri private si pierderi private.
  E totusi o buba in sensul ca firmele nu au de ales, ca sistemul e bun sau rau trebuie sa ruleze bani prin banci, si uneori nu putini sau cum zicea si d-l Guran in emisiune, sa depuna capitalul. Dar sunt sigur ca bancherii vor fi mul mai responsabili, nu vor avea de ales. N-ar fi rau sa raspunda si cu proprii bani in cazul in care prabusesc o banca. Daca la doctori exista malpraxis, de ce nu ar fi si la bancheri ?

  Răspunde
   
 • XX
  Martie 27, 2013 la ora 20:37

  1. prin fuziunea celor doua
  avem pe debit 2 mlrd lei si pe credit 2 mlrd lei
  cum nu se poate ca cineva sa fie dator la el insusi, practic cei 2 mlrd se anuleaza reciproc.
  ce prostii spun cei dinpresa e cu totul latceva.
  2. in privinta CERurilor, oprescu are partial dreptate.
  CETurile au fost create sa dea atit curent cit si caldura. caldura este REZIDUU pentru ceturi.
  Noraml ar trebui ca populatia sa platesaca doar transportiul de la porata CERului pina in casa.
  Asta se invata prin scoala, dranu o sa vedeti pe cineva recunoscind asta.
  ca doar s epierd o gramada de salarii si de prime pe la CETuri.
  Prin crsterea randamentului la CETuri se rezolva multe probleme.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase