Chiar nu vrea nimeni voturile celor mai activi dintre români?

Moise Guran

Mi se pare că eroarea majoră a partidelor declarate de Dreapta din România a fost absența unei poziționări ferme în legătură cu munca, impozitarea ei și, mai ales, resursele ei. Paradoxal, s-a vorbit foarte mult despre salarii… minime, medii, sau bugetare, dar o corelație între joburi și salarii, pare că niciuna dintre formațiunile politice nu mai face. Sau poate toate își imaginează că în România votează doar asistații social și pensionarii. Exact ăștia neadresați de nimeni sunt cei de la care se așteaptă să facă diferența duminică.

muncitori oameni constructii

Calculele electorale sunt cel mai des corecte, deși fundamental ele pleacă de la premise greșite. Nici bugetarii, nici pensionarii și nici asistații social nu pot fi în conflict cu angajații din sectorul privat, pentru simplul motiv că aceștia din urmă sunt cei care, prin impozitele lor, furnizează resursa financiară necesară celorlalte mecanisme sociale, inclusiv celor ale serviciilor publice (bugetarii), sau celor de solidaritate socială (asistații sociali). La pensionari situația este amestecată de vreo zece ani.

Dar, ciudat lucru, la fiecare ciclu electoral, și partidele de stânga și cele declarate de dreapta, au încercat să-și consolideze electoratul de stânga.

Iar dacă numărul asistaților social a crescut de vreo trei ori în ultimii patru ani, iar cel al angajaților pe salariul minim s-a triplat, este totuși aberant să crezi că peste patru milioane de angajați nu au niciun fel de relevanță la vot în România.

Și totuși, ați auzit pe cineva să vă propună o reducere a impozitelor pe muncă în această campanie? Nu. Pentru că dacă aduni cinci milioane de pensionari cu un milion de bugetari și cu două milioane de asistați social, deja ajungi la 50% din electorat, adică mai mult decât se vor prezenta la alegerile de duminica asta. Și totuși, o soluție a reducerii graduale și planificate a CAS-ului de exemplu, să zicem cu încă cinci puncte pentru următorii cinci ani, este, economic vorbind, singura care poate opri și emigrația forței de muncă, dar poate asigura și majorarea pensiilor sau a salariilor în general, nu numai a salariului minim, prin crearea de noi locuri de muncă. Că din locuri de muncă se plătesc toate, nu din pixul guvernului, oricare o fi el.

Dar, hai să o luăm și altfel. Nu suflă domle nimeni o vorbă despre numărul mare al asistaților social? (Excepție notabilă Dragoș Pîslaru, ministrul Muncii, dar care nu a mai candidat).

Presupunem că se reped spre noi investiții și locuri de muncă… de unde o să găsim salariați pentru locurile alea de muncă? Dintre asistații sociali? Bineînțeles, de unde altundeva! Atâta doar că trebuie să fii comunist notoriu sau populist incurabil ca să nu recunoști faptul că salariul pe muncă e departe de a putea concura cu ajutorul pe degeaba.

Sigur că soluția nu este tăierea fascistoidă a ajutoarelor sociale… ba chiar le putem dubla (avem și de unde) cu condiția să nu le mai dăm în bani. Le dăm produse, rechizite, haine, mâncare sau bonuri valorice personalizate cu care se poate cumpăra strict asta… Și chiar dacă această idee s-a mai învârtit prin societatea noastră niciun politician n-a avut curajul să o adopte ca platformă, chiar dacă ea putea mobiliza electoratul ocupat (de dreapta) mult mai mult decât promisiuni cu TVA din ce în ce mai mic.

De ce vor toți doar voturile de stânga, când e clar că alea se vor duce numai spre Stânga?

Multă lume vorbește populist sau în necunoștiință de cauză despre clasa medie, dar nimeni nu pare să realizeze că exact aceea este cea mai ignorată de oferta politică. Sau poate că acesta este efectul unui absenteism destul de mare la vot, înregistrat exact în rândul celor mai ocupați dintre români.

Deci ce a fost mai întâi? Oul sau găina? Politicienii ignoră clasa activă a societății pentru că aceasta nu vine la vot, sau faptul că aceasta nu prea vine la vot este cauza pentru care nu se aleg aproape niciodată politicieni care să o reprezinte?

Aceasta este o întrebare și pentru unii și pentru ceilalți. Până duminică, fiecare dintre noi va trebui să reflecteze și să ia decizii. Ironia situației stă în faptul că exact participarea mai mare sau mai mică la vot a angajaților, a celor mai activi membri ai societății noastre, este cea care va fi decisivă în aceste alegeri.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

26 răspunsuri la Chiar nu vrea nimeni voturile celor mai activi dintre români?

 • Ciprian
  Decembrie 9, 2016 la ora 14:18

  Mi se pare că eroarea majoră a partidelor declarate de Dreapta din România a fost absența…

  Răspunde
   
 • Georgian
  Decembrie 8, 2016 la ora 17:12

  Partidul de dreapta PMP pe toate televiziunile vorbeste de scaderea taxelor si impozitelor…De ce ignori sa vorbesti despre PMP?

  Răspunde
   
 • Adrian
  Decembrie 8, 2016 la ora 15:22

  Pana nu fi platita adevarata valoare a muncii angajatorii (privati sau de stat) se vor tot plange ca poporul nu vrea sa munceasca. Adevaratii profesionisti s-au cam rarit, multi au plecat in alte tari unde munca este mai apreciata. In tara au ramas diletantii, iar rezultatul muncii lor se vede la fiecare colt de strada. Cand angajezi in administratie publica un absolvent de studii superioare cu salariul minim pe economie (adica salariul pentru muncitori necalificati) atunci si munca lui va avea aceeasi valoare ! Ce semeni aia culegi …..

  Răspunde
   
 • Cornel A
  Decembrie 8, 2016 la ora 12:56

  O alta varianta ar fi cresterea impozitului pe proprietate la procent din valoarea de piata. Avand in vedere ca 96% din romani sunt proprietari…

  Răspunde
   
 • luminita t
  Decembrie 8, 2016 la ora 09:53

  Ideea este ca in Romania de astazi nu este incurajata munca , performanta , productivitatea . Nu este normal ca in continuare sunt apreciate persoane care au ajutat oameni sau comunitati aflate in dificultate cu bani care s-a dovedit ca proveneau din surse ilegale .In continuare sunt aduse in atentia opiniei publice cazuri de persoane sau comunitati „defavorizate ” si care sunt dependente de ajutoarele sociale de stat si mai putin copii , tineri , intreprinzatori de succes , care muncesc multe ore pe zi ( mult mai mult de 8 ) pentru a-si atinge visurile !

  Răspunde
   
 • Papai Laszlo
  Decembrie 8, 2016 la ora 08:48

  Ba da, noi, cei de la Partidul Oamenilor Liberi ne-am gandit la categoria mentionata (vezi programul nostru electoral), doar ca, din cauza legilor proaste nu am reusit sa depunem candidatura noastra.

  Răspunde
   
 • Ozzy
  Decembrie 8, 2016 la ora 03:05

  Sunt soluții si soluții:
  Atunci cand cuantumul de asistenta socială, adunat cu toate formele de ajutoare, ajung la nivelul salariului minim, nu există atracție pentru muncă. De ce sa muncească pe X lei, dacă primesc ajutoare de X lei?
  Cum ați menționat, măsura „fascistoidă” de a tăia ajutoarele este o variantă, cealaltă variantă fiind mărirea salariului minim. Într-adevar, să adaugi presupune alte calcule, trebuie să știi cum crești aceste salarii și ce impact vor avea aceste creșteri asupra consumului, asupra prețurilor, asupra încasărilor din taxele pe salariu, de unde vor suporta firmele această creștere. Multe firme doar supraviețuiesc, de aceea se muncește la negru. Dar cred că o astfel de măsură care pare de stânga, are consecințe de dreapta: mediul privat se triază, afacerile păguboase devin evidente, va apare necesitatea de a face altceva mai bine sau ceva in plus, de această măsură trebuie coroborată cu un plan de relansare a IMM-urilor, cu ajutor pentru investitii cu o nouă replanificare a afacerii cu consultanta gratuită. Practic, este si o metoda de a albi economia neagră. Ceea ce există, in aceeasi strategie de guvernare care mărește salariul minim.

  Până la urmă, o guvernare bună ar trebui sa ofere tuturor o calitate a vieții mai bună.

  Răspunde
   
 • florin
  Decembrie 7, 2016 la ora 23:45

  Daca zici ca nimeni n-are in program sa scada impozitele pe munca, inseamna ca nu l-ai urmarit pe Florin Citu. Cica peneleul vrea sa faca 16% contributii angajat + 16% contributii angajator. E drept ca angajatii nu castiga mai nimic, dar pentru angajator reducerea e substantiala.
  #ceecorectecorect

  Răspunde
   
 • Razvan
  Decembrie 7, 2016 la ora 23:31

  A zis cineva mai destept acu vreo 15-20 de ani: actiunile voastre vor avea urmari grave mai tarziu…Bine a-ti venit in clipa de „mai tarziu”!!! Eu am senzatia ca e chiar foarte tarziu acum, nu doar pe plan național, ci chiar global; doar ca asta suna a paranoia, cum draq sa fie adevarat? S-au mai intrebat asta multe generatii la randul lor.

  Răspunde
   
 • Laura
  Decembrie 7, 2016 la ora 23:15

  Super, in sfarsit o analiza care atinge un punct sensibil: acea ca Stanga face calculele bine, dar ca restul formatiunilor nu propun solutii concrete pentru romanii activi ! De unde atata ingustime? De ce un asa blestem, sa nu aiba politicienii de Dreapta mai multa inspiratie si ambitie pentru a propune colectiv (ma refer la toti membrii partidului, sau in majoritate) programe petinente? Eu am gasit cateva voci pertinente la cativa candidati, poate doar unul sau doi. Nu va mai dau exemple, dar asa saracie de idei in spatiul public e dezastru .

  Răspunde
   
 • Nuta
  Decembrie 7, 2016 la ora 22:37

  Munca din economia privata este lasata deoparte.Vorbim de legea salarizarii unitare la buget,dar cand vorbim de un contract colectiv national.Cand se va face si o diferentiere intre munca calificata si cea necalificata.Din cei 4 milioane de salariati peste 40% lucreaza pe salariul minim.Este mai bine in prezent asistat daca facem calcule din net de 925 lei cu ce ramai consumi cu transport cu pachet si…constati ca poti doar manca ca sa muncesti.Un cerc vicios.Astept ziua cand nu vom mai fi tratati ca si sclavi.

  Răspunde
   
 • Nicolae
  Decembrie 7, 2016 la ora 22:17

  Și de ce nu te-ai implicat Gurane dacă nu direct, cel puțin în calitate de consultant. De pe margine tot bagi bățul prin gard. Eu sincer m-am cam saturat de atitudinea asta. Iar de la un timp încoace ești cam nervos la radio. Ai ajuns sa spui în contextul manipularilor de la tv ca te bucuri „că ai scapat de acolo” ????

  Răspunde
   
 • Adi Dassler
  Decembrie 7, 2016 la ora 22:06

  Corectă afirmația că toate partidele îşi atrag electoratul de stânga. Ei, da, aşa este.
  De ce este aşa ? Păi…depinde cum definim acest electorat. Politicaly corect ar trebui să-i spunem „clasa muncitoare” numai că acest segment e cam „subțire” în România.
  Dacă ne-am referi la mid class…aici linia e şi mai subțire.
  Atunci se marşează pe cei care erau definiți de Lapusneanuca fiind „proşti, dar mulți”.Eh…aici linia e …groasa rau.
  Partidele ştiu asta foarte bine.

  Răspunde
   
 • Gabi
  Decembrie 7, 2016 la ora 21:44

  Bravo Moise, in sfarsit cineva pune punctul pe i , pacat ca nimeni din clasa politica deja expirata nu a gandit asa !!!

  Răspunde
   
 • andru
  Decembrie 7, 2016 la ora 21:14

  manipularea psihologica se bazeaza pe rezistenta omului la schimbare si pe frica persoanei fara studii de a nu se putea adapta(la noile tehnologii, la limbajul „tehnocrat”, la inflatia de informatie, etc.).toate astea genereaza nesiguranta si revolta si cand vor pune stampila de vot vor apesa bine si hotarat, sa ramana tot tusul.

  Răspunde
   
 • lae
  Decembrie 7, 2016 la ora 21:13

  Moise draga, in timpul carei guvernari a scazut TVA-UL? Dar in timpul carei guvernari a crescut?
  Sunt convins ca esti ca toti intelectualii cand nu le convine ceva nu raspund sau baga placa cu comunistii notorii.

  Răspunde
   
 • Catalin
  Decembrie 7, 2016 la ora 20:57

  Cei din sectorul privat sunt scarbiti de politica si politicieni. orice le-ai promite nu isi vor rupe din timpul lor liber pretios 30 de minute ca sa voteze. Acum 2 ani imaginea miilor de frati, veri, prieteni care stateau la coada sa voteze, multi veniti de la zeci chiar sute de kilometrii, scandarile Puie Monta, imaginile de la latrina publica cu ambasada din Congo unde nu erau cozi, au miscat pe multi oameni scarbiti si resemnati si i-au manat catre sectiile de votare. Acum nu se intrevede asa ceva. Revolta Colectiv e fasaita, lumea se gandeste la sarbatori, e crestere economica, preturile la locuinte cresc, salariile bugetarilor au crecut cu 34% in ultimii ani. Ciolos e un baiat fain dar nu merita sa pierzi 30 de minute pentru el. Oricum iese PSD-ul… Puie Monta rade, Nuti Udrea, rade, Base rade… la toti le e bine, numai tarii nu prea. Un pas inainte – doi inapoi, cum zice cantecul… Castiga PSD-ul, Euro se duce la 5 lei, UE incepe sa scartaie chiar la pilonii principali, domnul Putin isi lasa unghiile sa-i creasca si se pregateste de ospat… Tinerii fac coada la biletele de avion doar dus. Slava Domnului ca exista Canada fara vize, in curand. Suntem saraci si prosti. Vom fii si mai saraci si mai prosti. Astia suntem! vedem duminica cati oameni ai muncii vor vota.

  Răspunde
   
 • amicu
  Decembrie 7, 2016 la ora 20:49

  Iarăși obsesia domnului Guran cu stînga și dreapta. Las la o parte faptul că separația asta e doar un joc de luat ochii, la esență partidele normale nu diferă, dar iar vorbim în România de partide de stînga și dreapta? Ce, PSD e de stînga? PNL e de dreapta? Toate partidele „clasice” românești sînt partide de sifonare. Asta o fi de dreapta sau de stînga? Iar USR s-a autodefinit ca o uniune de grupuri cu orientare diversă aduse împreună de ideea unei politici cinstite, transparente și, oroare, chiar un pic democratică. Așa că poate s-or regăsi și oamenii ăștia activi pe undeva.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Decembrie 7, 2016 la ora 20:45

  Toata lumea incearca sa atraga electoratul de stanga, intr-adevar. Partidele acorda multa atentie acestuia pentru ca presa in primul rand este de stanga. Mass-media in ansamblu critica pe cei care par ceva mai putin la stanga (desi nu sunt nici de dreapta) si au oarece sanse in confruntarea electorala cu PSD. Ma refer la PNL si USR. Spre exemplu, nimeni nu mai vorbeste despre erorile PSD, indiferent ca ar putea fi criticate majorarile salariale, reducerile de taxe, sau amnistiile, fiscala si penala. Acestea nu sunt criticate in presa. Dar sunt criticate PNL si USR pentru motive ridicole ori de-a dreptul absurde. OK, PSD va obtine oricum 40%, dar teama cleptocratilor sprijiniti de serviciile secrete, cei care finanteaza presa, este ca daca formeaza majoritatea parlamentara unii care refuza sa se inhaiteze cu ei, nu vor mai putea fura ca pana acum.

  Răspunde
   
 • Bogdan
  Decembrie 7, 2016 la ora 20:22

  Nu cred ca este o eroare, este doar omisiune voita. Ce ar putea sa dea, in mod voit, celor mai activi dintre romani? Sa scada din impozitele de 74% pe care le platesc, cumulat, angajatul si angajatorul pe langa venitul efectiv al angajatului? Ce ar putea sa mai ofere unui roman activ, un sistem bolnav in care coruptia se intinde ca un cancer in toate institutiile si pe toate palierele lui? Dar oare, nu democratia este cea care conduce, in mod inevitabil, la aparitia coruptiei?

  Răspunde
   
  1. Razvan
   Decembrie 7, 2016 la ora 23:05

   Nu. Prostia si frica permit coruptiei sa prospere.

   Răspunde
    
 • Dana
  Decembrie 7, 2016 la ora 20:16

  in orasul meu pe toate panourile de afisaj, pe toti stalpii sunt anunturi de angajare. niste firme cauta sudori, lacatusi, soferi…salariul oferit unui sudor mig-mag e 1300 lei. e…uimitor ca nu gasesc candidati?! in paralel, in cartierul meu au mai ramas doar pensionarii si vreo cativa angajati rataciti. plus, avem o gramada de apartamente goale. orasul, in sine, inca rezista( avem inca pensionari cu pensii mari, mai mari decat salariile angajatilor din zona), dar cam cat timp?! maxim 10 ani, si asta spun pentru ca sunt optimista 🙁 absolut nimeni nu a pus problema asta in nici o campanie.

  Răspunde
   
  1. amicu
   Decembrie 7, 2016 la ora 20:29

   Aia care oferă 1300 de lei salariu pentru un sudor MIG-MAG trebuie că sînt proaspăt căzuți din Luna. Pentru sudori buni salariul a trecut de cîteva mii de mult, că de și marfa asta e tot pe o piață.

   Răspunde
    
  2. Marius
   Decembrie 7, 2016 la ora 22:29

   Mai stiu cazuri… In Ploiesti, o societate a oferit 20 locuri de munca ( a specificat in anunt 1500 RON NET si bonuri de masa , pt. lucrari in deplasare , cu cazare platita si masa asigurata , pe termen limitat ” ce-i drept”) si s-au prezentat nu mai mult de o persoana… Era la sapat santuri… Mai bine „asistat” decat „angajat”!! Ca munca-i grea… Mai bine stai la coltul strazii cersind o tigara si , eventual, o bere..😶

   Răspunde
    
  3. sudorul mig mag
   Decembrie 8, 2016 la ora 12:17

   Fata draga tu o comunista fara creier nu intelegi faptul ca un sudor profesionit face la negru 5-6000 de lei lunar ???De ce s-ar angaja pe 1300 ???Eu am comenzi de nu le pot face si tu vii cu pretentia sa ma angajez pe 1300 de lei ??? Ha!Ha!ha!Si acum hai ca va spun eu ce sanse are romania indiferent de politrucii care vin acum cu pretentia sa fie votati.Are numai doua !!!Una buna si alta rea.Sa se transforme in paradis fiscal sau sa dispra ptr vesnicie in maxim 20 de ani.

   Răspunde
    
 • Cutova Tachita
  Decembrie 7, 2016 la ora 19:54

  Foarte corecta analiza si sunt in totalitate de acord .

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase