Dar, mai exact, cu ce siguranță națională se mai ocupă SRI?

de Moise Guran

În ultima perioadă, Serviciul Român de Informații umblă numai prin gropi. Nu numai că nu pare capabil să anticipeze amenințări serioase la adresa nației, dar, prins prea des cu necompetențele, SRI-ul a devenit defensiv, preocupat atât de mult să dreagă busuiocul, încât mai rău se înfundă.

blog bun

Ultima ispravă a SRI este să încerce să convingă opinia publică din România că nu avea de ce să îl supravegheze pe patronul Hexi Pharma. Că firma în sine nu era de domeniul Securității Naționale, ci infecțiile nosocomiale pe ansamblu. Or, din raportul făcut anterior și trimis Comisiei reiese exact contrariul, anume că SRI a informat punctual de-a lungul acestor ani autoritățile în legătură cu anumite cazuri, când era de fapt poate singura instituție ce putea avea o imagine de ansamblu, unind toate punctele asupra cărora informase.

Încercarea celor de la SRI de a se scoate din afacere este evidentă, asta după ce încercase, destul de stângaci, să își tragă spuza pe turtă, informând off the record mai mulți jurnaliști că SRI nu putea să-l fileze pe Dan Condrea pentru că i-a interzis Curtea Constituțională să își mai bage nasul în anchetele judiciare. N-a dat nimeni doi bani pe această justificare, ba chiar aș zice că cei de la SRI care fac astfel de tentative de manipulare au ajuns și de râsul presei din care provin. Și cel mai novice jurnalist știe ce e acela un mandat pe siguranța națională, precum și faptul că acesta se acordă indiferent că există o cercetare a Parchetului General sau nu, așa cum era cazul lui Condrea.

În fapt, de câteva luni, de când l-a pocnit CCR cu interceptările alea, SRI-ul nici nu mai știe exact cu ce se ocupă, care e rostul lui în societatea noastră. Împotriva corupției nu mai are voie să se bage, deși e clar că un spion străin poate folosi cu mult succes lăcomia unui corupt, ba chiar și jocurile politice sunt destul de secundare dacă n-au drept punct de întâlnire corupția. Așa că cei de la SRI s-ar mai putea și rări că na!, dacă tot n-au amenințări, la ce mai mănâncă banii de la buget degeaba?

Adevărul crunt este un pic altul. Nu, societatea noastră nu a scăpat de amenințări. Din contră! Pare că se prăbușește, copleșită de acestea. Depinde cum le privești și, mai ales, cât ești dispus să le vezi.

Dacă te uiți la Condrea ca la un copac, n-ai cum să vezi pădurea. Dacă vezi Hexi Pharma ca pe o țeapă cu dezinfectanți, n-ai cum să înțelegi un sistem mafiot și fenomenul generalizat al infecțiilor nosocomiale din spitale. Și poți ajunge la concluzia, greșită desigur, că nu e treaba ta câți oameni au murit din cauza lor și, deci, nefiind treaba ta, sigur că moartea probabilă a unor mii de români, în țara lor, pe timp de pace, nu poate fi o chestiune de siguranță națională. Ceea ce e ilogic și aberant.

SRI tocmai și-a declarat incompetența, încercând să-și justifice   necompetențele. Din punctul de vedere al apărării societății, nu Hexi Pharma sau Condrea, care fuseseră deja devoalați, ci sistemul care i-a creat și care e încă acolo contează cu adevărat. Iar SRI nu e interesat de el, de vreme ce nu era interesat de ce face Condrea, cu cine vorbește, cine i-a deschis ușa la licitații și cui au mai deschis ușile cei care l-au creat pe Condrea. SRI n-a fost interesat nici de faptul că Condrea ăla putea fugi din țară, ca să nu afle nimeni ce legături are.

Dacă Condrea fugea din țară, mai ales că n-avea nicio interdicție să nu o facă, probabil șefii serviciilor secrete ar fi trebuit să zboare fix cum au zburat la fuga lui Omar Hayssam. Moartea lui are pentru sistemul care l-a protejat fix același efect pe care l-ar fi avut și fuga. Asupra serviciilor de ce n-ar avea același efect pe care l-a avut fuga lui Hayssam?

stiri verificate

Comentarii prin facebook

26 răspunsuri la Dar, mai exact, cu ce siguranță națională se mai ocupă SRI?

 • Catalin ( CTL )
  Mai 27, 2016 la ora 06:40

  Eu am fost destul de apropiat de oameni din srrvicii. Va spun ca au aceleasi preocupari ca ceilalti si aproape aceleasi limitari. O fi multi profesionisti dar sunt si destui ne. Vai de noi !

  Răspunde
   
 • un critic
  Mai 26, 2016 la ora 12:57

  De ce l-ați pus în poză și pe Ungureanu fără să vă legeți de el deloc în articol? Ce ar trebui să înțelegem din asocierea asta? Ați mai zis de el în altă parte, dar ne interesează ce caută aici de data asta. Miroase a manipulare, iar comparația cu antena3, făcută de un alt comentator, se cam potrivește aici, oricât de dureroasă ar fi comparația. Aduceți argumente/dovezi pentru fiecare afirmație făcută și fără aluzii mascate!

  Răspunde
   
 • Mediator Penal
  Mai 26, 2016 la ora 09:00

  Din punct de vedere moral ai dreptate. Din punct de vedere legal, prefer un hot scapat pt ca institutiile respecta legea decat un stat in care legea sa fie incalcata voit si stiu tocmai de institutiile care ar fi trebuit sa o protejeze!

  Răspunde
   
  1. r
   Mai 26, 2016 la ora 12:38

   de ce nu cade capul generalului Coldea? de ce nu se desecretizeaza notele de informare ale SRI? TOTI avem dreptul sa cunoastem unde s-au scurs banii publici dar si cine ne-a ucis rudele in spitale? de ce nu iese lumea in strada? ce usor au dat jos serviciile pe Ponta CU SCENARIUL COLECTIV! acum de ce nu putem sa dam jos capii serviciilor? prostii aia de deputati si senatori membrii in comisiile de control trebuie schimbati imediat! dizolvarea parlamentului: asta este noua revolutie romaneasca

   Răspunde
    
 • Marta
  Mai 26, 2016 la ora 07:39

  Superbe contrele pe tema sri! Am mai scris, mă intrigă faptul că după „căderea” lui Turcescu a apărut la rampă Tolontan! Ziariști de succes!

  Răspunde
   
  1. Remus
   Mai 27, 2016 la ora 12:32

   Și Moise Guran cam strălucește fără să fie în mod special bine intenționat (este bine informat, dar slujește anumite interese, prea străveziu ). Al cărui serviciu ești tu pe statul de plata? 🙂

   Răspunde
    
 • Micu Lucian Ionel
  Mai 26, 2016 la ora 03:28

  Moise spuneai ”moartea lui Condrea”! Cica in masina au gasit o victima desfigurata. A fost identificat cadavrul ca fiind Condrea?

  Răspunde
   
 • Carla
  Mai 26, 2016 la ora 02:40

  Daca SRI-ul tot nu mai face nimic eu spun sa-i platim pe cei de la Gazeta de la bugetul de stat.
  Asa poate mai aflam lucruri daca SRI doarme si decidentii „se considera informati” fara sa miste un deget.

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Mai 26, 2016 la ora 07:16

   Buna idee, mai ales ca cel (cei) platit(i) de SRI sa toarne de prin sistemul sanitar s-au prezentat la ordin la dl Tolontan raportand problemele Hexi. Pai, daca-i preia Tolo in subordine, sa o faca cu tot cu buget, ca asa este normal.

   Răspunde
    
   1. Moise
    Mai 26, 2016 la ora 09:38

    Haideti sa nu facem din Biziday adunarea paranoicilor anonimi. Sunt nevoit sa sterg o gramada de comentarii in dimineata asta, ceea ce nu imi face nicio placere.

    Răspunde
     
    1. Constantin
     Mai 26, 2016 la ora 11:47

     Incertitudinele lasa loc speculatiilor si, desigur, exagerarile sunt neplacute. Pe vremea cand articolele (si comentariile, in consecinta) erau circumscrise domeniului economic, traiam frumos si pasional povesti cu zane. Ca persoana implicata, va spun cu mana pe inima ca, in fond, despre asta este vorba in stiintele economice, construirea unor scenarii captivante cu succes la public. O abordare mai realista a problemelor sociale face inevitabila scrutarea unor colturi mai intunecate ale Cetatii. Locurile in care de obicei salasluiesc paianjenii si alte ganganii. Deranjate, asa cum au anticipat si alti colegi comentatori, era de asteptat ca „serviciile” sa reactioneze. Promit sa nu mai scriu critic despre SRI in comentariile mele. Cer scuze d-lui Hellvig si il asigur ca voi spune tuturor cunoscutilor ca dl Condrea a murit de moarte buna. Mi-e greu, insa, sa le spun copiilor mei de ce traim prost, cum si de ce le/ne sunt furati banii. Poate seara, cu lumina stinsa, asa cum ascultam Europa Libera, tematori ca ne-ar putea auzi vecinii…

     Răspunde
      
    2. Kristina
     Mai 26, 2016 la ora 13:15

     Moise pe al meu l-ai sters.
     Plăcerea ta este satisfacția mea de data aceasta.
     Deci am dreptate.
     Si tu esti in sistemul lor,înfipt bine de tot

     Răspunde
      
     1. Kristina
      Mai 26, 2016 la ora 13:34

      In fond este blogul tau,faci curățenie parca asa zicei la un moment dat
      Dar un precedent,ramane un precedent.
      Nu mai vorbi pe la tv.de noi românii, nu mai face pe Revoltatul
      tot nu te priveste ce se intampla cu viata copiilor nostri,a părinților si dai inainte ca nu e bine,nu e bună direcția in care merge țara.
      Civili sau gradati.cand suna ceasul pt.fiecare sau cand ne prinde blestemul pământului asta toți suntem o apa si un pământ

       
 • mihaix
  Mai 26, 2016 la ora 01:15

  Corect, asta nu era de siguranta nationala, deci nu era de competenta sri. Cineva o sa si-o ia pe treaba asta

  Legea nr. 51 din 1991
  privind siguranta nationala a Romaniei

  „Constituie amenintari la adresa sigurantei nationale a Romaniei urmatoarele: j) atentatele contra unei colectivitati, savirsite prin orice mijloace; „

  Răspunde
   
  1. r
   Mai 26, 2016 la ora 12:43

   eu stiu cine l-a ucis pe Condrea! aceeasi care l-au ucis pe ofiterul SRI SORIN CRIVAT!

   Răspunde
    
 • George
  Mai 25, 2016 la ora 22:16

  Ma dezamăgesc aceste interpretări superficiale şi oarecum răuvoitoare pe care le faceți, inclusiv la televizor, vad. În general păreti mai documentat şi mai rezervat. O fi pentru rating, nu stiu. Dar ca sa afirmi, cu scoatere din context, după comunicatul SRI, ca din cauza nesupraveherii lui Condrea îi doare în cot de siguranța națională, e cale lunga şi e un drum unde se înghesuie alde Antena 3 şi alții asemenea. Chiar vrei sa o luati pe calea asta?Întreb şi eu. Dacă da, scadeti din rating un cititor, telespectator.

  Răspunde
   
 • corneliu
  Mai 25, 2016 la ora 22:15

  SRI-ule, te-ai tampit?
  Pai cretinii dracului, au murit poate zeci de mii de oameni pentru ca un grup de mafioti sa prospere si nu este caz de siguranta nationala?
  Nationala vine de la natie, mai animalele dracului, iar daca natia este pusa in pericol,asta ce este?
  Miroase de la o posta a implicare si din partea voastra, asta-i adevarul…
  Aveti si voi partea voastra de vina, poate a venit si momentul ala sa trageti linie si sa faceti ceea ce este corect.

  Răspunde
   
  1. Ionut
   Mai 26, 2016 la ora 00:36

   Daca sunt condusi de corupti, masoni si toate cele. Mai speri la altceva?
   Adica cunosc un caz in care cineva care lucra la SRI a spus ca sefii sunt niste infectii ordinare, anti Romania pusi de diversi politicienti la randul lor corupti si tu-mi spui mie ca de ce se poate asa ceva?

   Răspunde
    
 • Dan
  Mai 25, 2016 la ora 22:06

  Moise articolele tale sunt asa apocaliptice de nici nu imi mai vine sa le citesc, problema e ca te-ai mai si inselat, asta cu ccr-ul si sri, ziceai de parca ar fi sfarsitul lumii, din cate stiu prin ordonanta sri inca se ocupa cu coruptia.

  Răspunde
   
  1. Moise
   Mai 26, 2016 la ora 09:42

   Nu se mai ocupa. Si chiar e zburdalnicie mare de atunci ca nu prea mai are cine cum sa-i prinda.

   Răspunde
    
 • Raduko
  Mai 25, 2016 la ora 22:06

  Si Parchetul si SRI-ul au luat sah mat la afacerea asta. Daca nici acest lucru nu este considerat de siguranta nationala??? Sa-ti moara cetatenii pentru ca cineva a masluit dezinfectantii…Singura explicatie plauzibila este ca dintr-un anumit motiv, protejau Hexi pharma. Si acum sa ne imaginam ce s-ar fi intamplat daca toate acestea se intamplau in Polonia sau in Spania sau… Un milion de oameni ar fi protestat in strada si ar fi fortat autoritatile sa miste, sa faca ancheta repejor, sa aiba grija ca asa ceva sa nu se mai intample. La noi…cativa se incapataneaza se mai scrie prin presa, cativa mai posteaza pe Facebook iar restul umbla bezmetici fara sa inteleaga macar ce li se intampla. Si normal ca in lipsa oricarei reactii a societatii, a legilor deja masluite in favoarea politrucilor, a autoritatilor mafiotizate sau incompetente, tentatia de a fura dintr-un sat fara caini este mare iar riscul ca o noua grozavie sa se intample oricand este maxim.

  Răspunde
   
 • ujica
  Mai 25, 2016 la ora 21:59

  Daca Hexi Pharma facea trafic de arme biologice era o problema de siguranta nationala.Daca vindea dezinfectanti,fie ei si diluati este o problema a politiei.Documentati-va va rog frumos si vedeti daca vre-un serviciu omolog SRI se ocupa de tot felul de gainarii,asa cum din pacate se ocupa serviciul nostru de informatii.
  Pe vremea comunistilor toate intreprinderile mari aveau securistul lor.Vreti sa ne intoarcem la acele vremuri?Nici atunci celor mici nu li se acorda cine stie ce atentie.Iar Hexi Pharma este o firma mica,am inteles ca avea contracte cu statul de putin peste 5 mil. Eur/an.Se exagereaza importanta dezinfectantilor in raspandirea infectiilor nosocomiale.Cea mai buna dovada este existenta lor in toata lumea civilizata.SRI nu trebuie sa lupte impotriva coruptiei ci trebuie sa prinda spionul.Iar oamenii tradeaza nu numai daca sunt corupti ci si pentru sunt santajati,o pot face din convingere,razbunare etc.
  Cel mai bine ar fi ca autoritatile statului sa explice odata clar ce inseamna Siguranta Nationala.Care sunt atributiile politiei si care are serviciilor secrete pentru ca in acest moment este o confuzie totala.Fiecare intelege conceptul de securitate nationala dupa cum il taie capul.

  Răspunde
   
  1. Victor
   Mai 26, 2016 la ora 12:42

   Afacerea Hexi Pharma scoasa din context e o teapa clasica made in Romania DAR structura corupta/interlopa/cumvreitusaispui care a facut posibila teapa asta poate la o adica sa paralizeze tot sistemul medical prin: medicamente neconforme/contrafacute, echipamente medicale neconforme, etc. si asta duce cu gandul la siguranta nationala. E afectat sistemic un sistem national nu mai e doar o teapa in sat la mine.
   Hexi poate ca era doar o firma mica dar cat de logic este sa crezi ca este singura care abuzeaza sistemul prin aceasta reteta?
   Cine-s ceilalti?
   Cine face posibila aceasta minunatie?

   Răspunde
    
 • dodo
  Mai 25, 2016 la ora 21:54

  Ref la HexiFarma si altele….Pana in urma cu aprox. 10 ani fiecare spital avea un epidemiolog. Treaba astuia era chiar asta cu infectiile intraspitalicesti. Era RESPONSABILITATEA lui. Preleva teste, analiza, si cand era cazul lua masuri. Masurile constau in inchiderea sectiei infectate si dezinfectarea.Problema era ca procedura dura si doua saptamani sau mai mult dupa caz, timp in care nu se mai faceau operatii. Am spus „operatii”- adica nu se mai luau spagi.Asa ca ghici ce? S-a desfiintat postul de epidemiolog, astfel incat sa nu mai verifice nimeni infectiile nosocomiale si mai mult decat atat, sa nu fie nimeni responsabil.Si spagile sa mearga mai departe pe banda rulanta.Poate ar fi interesant cine a hotarat desfiintarea susnumitului post, ca asa cum nu ma pricep eu, cred ca ar fi usor de acuzat de omor calificat.

  Răspunde
   
 • adi
  Mai 25, 2016 la ora 21:43

  am vaga impresie ca cineva are interesul sa deturneze atentia spre SRI. buni rai cum is, profitorii de fiecare data sunt in mediul politic. bani si puterea in politic merg de fiecare data.
  pana acum cateva luni toatea lumea plangea ca ne supravegheza serviciile prea usor. acum ne plangem ca nu l-a supravegheat pe un tip
  pai nu noi ziceam ca e nevoie de mandat judecatoresc ca altfel se lezeaza drepturile omului. era Condrea sub mandat? punea la cale un atentat incat sa ne grabim cu arestarea preventiva? firma nu mai produce momentan substante, deci factorul urgenta nu poate fi invocat. pt ce a facut poate fi judecat fara nici o problema.

  Ce observ e ca cei mai mari penali (ponta, tariceanu, udrea) sunt cei care profita de situatie si o mare parte din presa cauta vinovati virtuali.

  nu vreau sa apar pe nimeni, dar ramanand cu SRI ca si tinta tot ce vom obtine e o inlocuire de sefi pe acolo.

  Sesizarile alea daca au existat, le-a investigat cineva? hai sa mergem mai departe pe firul lor. cine a avut interesul sa opreasca cercetarile si de ce

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase